Dermatóma fogalma és jelentése

A dermatóma a tested felszínének egy olyan szelvénye, amelyet egy adott gerincvelői csigolyánál ki, illetve belépő idegek látnak el. Az orvos a panaszaid alapján be tudja azonosítani, hogy melyik gerinccsigolya magasságában keresendő a probléma oka.

Ha például a felkarodon hátul, míg a kézfejeden, a mutató és középső ujjad területén érzel fájdalmat, akkor ebből megállapítható, hogy a nyaki 7-es (C7) csigolya alatt kilépő/visszatérő ideggel van probléma, itt keresendő porckorongsérv, meszesedés, törés, elcsúszás, stb. Ezért aztán nem a lábad, de még csak nem is a kezed kezdik röntgenezni, hanem a nyakad.

Ha például a lábfejed nem tudod emelni (peroneus bénulás), akkor az ágyéki 5-ös (L5) csigolyánál van a probléma. Ilyenkor sem a lábfejed fogják vizsgálni, hanem az ágyéki gerincet.

Ha nem ismered a dermatómákat és azt, hogy a gerincvelői idegek ilyen sávosan “hálózzák” be a tested, akkor a fájdalmaid becsaphatnak. Erre az egyik legjobb példa az isiász, aminél a fájdalmak a far mélyén, illetve a comb hátsó oldalán elviselhetetlenül kínzók. De a kezelés során nem a lábadra, farodra koncentrálnak, mert ide “csak” kivetül a fájdalom, hanem az ágyéki-keresztcsonti átmenetre, hiszen ez a terület az S1 csigolya “illetékességi” területe.

A dermatómák ismerete a gerincbe adott érzéstelenítés (epidurális anesztézia) használatakor is nagy fontosságú. Az orvos a dermatóma-térkép alapján dönti el, melyik ideggyököt kell blokkolni ahhoz, hogy a műtéti területen kialakuljon az érzéstelenítő hatás.

dermatómák

dermatómák

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • comment-avatar
  • comment-avatar
    vera 1 hónap

    Sokszor nézegettem olvasgatom erős polineuropatias fajdalmaim vannak cukorbeteg vagyok szeretném enyhíteni a fájdalmat ha lehetséges ehhez kerek tanácsot !koszonettel