A dermatóma a tested felszínének egy olyan szelvénye, amelyet egy adott gerincvelői csigolyánál ki, illetve belépő idegek látnak el. Az orvos a panaszaid alapján be tudja azonosítani, hogy melyik gerinccsigolya magasságában keresendő a probléma oka.

Ha például a felkarodon hátul, míg a kézfejeden, a mutató és középső ujjad területén érzel fájdalmat, akkor ebből megállapítható, hogy a nyaki 7-es (C7) csigolya alatt kilépő/visszatérő ideggel van probléma, itt keresendő porckorongsérv, meszesedés, törés, elcsúszás, stb. Ezért aztán nem a lábad, de még csak nem is a kezed kezdik röntgenezni, hanem a nyakad.

Ha például a lábfejed nem tudod emelni (peroneus bénulás), akkor az ágyéki 5-ös (L5) csigolyánál van a probléma. Ilyenkor sem a lábfejed fogják vizsgálni, hanem az ágyéki gerincet.

Ha nem ismered a dermatómákat és azt, hogy a gerincvelői idegek ilyen sávosan „hálózzák” be a tested, akkor a fájdalmaid becsaphatnak. Erre az egyik legjobb példa az isiász, aminél a fájdalmak a far mélyén, illetve a comb hátsó oldalán elviselhetetlenül kínzók. De a kezelés során nem a lábadra, farodra koncentrálnak, mert ide „csak” kivetül a fájdalom, hanem az ágyéki-keresztcsonti átmenetre, hiszen ez a terület az S1 csigolya „illetékességi” területe.

A dermatómák ismerete a gerincbe adott érzéstelenítés (epidurális anesztézia) használatakor is nagy fontosságú. Az orvos a dermatóma-térkép alapján dönti el, melyik ideggyököt kell blokkolni ahhoz, hogy a műtéti területen kialakuljon az érzéstelenítő hatás.

dermatómák

dermatómák

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. A csigolya összecsúszás egy fizikai elváltozás. Olyan, mint amikor a házfal megroggyan és össze akar dőlni. Hiába támasztják meg kívülről gerendákkal, a ház akkor is sérült.
  A gerinc összecsúszása egy maradandó állapot, aminek következményei vannak: a gerincvelői idegek gyakran becsípődnek, nyomás alá kerülnek, ami kínzó fájdalmat okoz.
  Mivel a gerinc nem cserélhető újra, így a panaszok ismétlődése nem elkerülhető.
  Otthoni kezelés célja a gerinctartó izmok erősítése kell legyen, amivel elérheti, hogy ritkán forduljon elő a becsípődés, ne okozzon állandó fájdalmat.
  Ezeket olvassa el:
  Gerinctartó izmok és hátfájdalom
  Gerincsérv – mit tehetsz ellene?
  Hátizom erősítés 4 csatornás izomstimulátorral

 2. Kimutatott lumbális sérvem van, sőt csigolyá összecsúszás is látható. Egy hete feküdtem a neurológián, idegbecsipődéssel, infúziót kaptam. Már itthon vagyok,semmilyen gyógyszert vagy tanácsot nem kaptam. Tatabányán kezelték. A lényeg nem szünt meg, a farizmom,annak alsó része, valamint a jobb combomban égő fájdalom van. Nem tudom mitévő legyek.

 3. Sokszor nézegettem olvasgatom erős polineuropatias fajdalmaim vannak cukorbeteg vagyok szeretném enyhíteni a fájdalmat ha lehetséges ehhez kerek tanácsot !koszonettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük