Amikor elektroterápiás kezelést említek, a legtöbben alighanem a TENS-re gondoltok. Valóban ez a legismertebb módszer. De ahogy minden technikai eszköz esetén, úgy itt is megérkezett az új generáció. A jó öreg TENS ideje leáldozóban és kezdődik a MENS, azaz mikroáram korszaka. Ha nem tudod mit jelentenek ezek a fura betűszók, mi a módszerek lényege és milyen előnyökkel járnak, akkor olvasd el írásom.  

Mi a TENS?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli, elektromos idegstimuláció.

A TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az ezektől az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért is hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

Kifejezetten tilos azonban fejfájásra alkalmazni, mert a koponyán keresztül az agyra adott TENS áram megzavarhatja az agyműködést, akár epilepsziás rohamot is kiválthat.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy csak elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

Mi a MENS?

A MENS szintén egy angol kifejezés (Microcurrent Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése mikroáramú elektromos idegstimuláció.

Az elektromos impulzus alakja, frekvenciája azonos tartományba esik, mint a TENS-é. A különbség az alkalmazott áramerősségben van. A mikroáram áramerőssége milliomod Amper nagyságrendű, azaz a TENS áramnál ezerszer kisebb.

Ez olyan enyhe elektromosság, hogy maga a kezelés nem is érzékelhető. Az áram erőssége közel megegyezik a sejtek elektromos potenciáljával.

A MENS hatása kettős

Egyrészt fájdalomcsillapító hatású, mégpedig a TENS-nél lényegesen hatékonyabb. A kezelést kapók 90%-a a fájdalom csökkenését jelzi (ez a TENS esetén csak 60-70%).

Másrészt gyógyulást serkentő hatású. A gyulladt, sérült, beteg területen átvezetett mikroáram helyreállítja a sérült sejtek membránpotenciálját és ezzel a betegség által „leállított” sejt visszanyeri a működőképességét. Akár 6-800%-kal növekszik az ATP (energia) termelés, beindul a fehérjeszintézis, ami a gyógyulás alapja.

A mikroáram egy olyan energia, ami „kilöki” a beteg sejteket a „dermedt, beteg” állapotból és elindítja a regenerációs (öngyógyító) folyamatokat.

A fájdalomcsillapító hatás a kezelést követően azonnal érzékelhető, míg a gyógyító hatáshoz több hétre is szükség lehet (hiszen egy régi gyulladás megszüntetése nem megy egy „csettintéssel”.

A mikroáram olyan enyhe impulzus, hogy egyes mikroáramú készülékek alkalmazása már a koponya területén is engedélyezett (CES, azaz koponya elektrostimuláció), kiváló migrénes rohamban, továbbá a fejfájás számos formájában.

Vigyázz, mert visszaélnek a mikroáram szóval!

Az orvosi tanulmányok igazolják, hogy a mikroáram hatásai 800 mikroAmper alatti tartományban jelentkeznek. A legnagyobb ATP fokozó hatás a 200-800 mikroAmper tartományban tapasztalható.

A 800 mikroAmpernél nagyobb áram nem biztosítja a fentebb ismertetett sejtszintű hatást.

Érdemes tudni ez, mert van néhány gyártó (pl. az olasz iTech és néhány kínai), amelyek „trükköznek” a mikroáram szóval. A készülékek nevében, leírásában szerepeltetik a mikroáram kifejezést vagy „mikroáram” nevű programot ajánlanak (pl. iTech T-One készülékek). Valójában viszont a készülék nem tud „igazi” mikroáramot. A beállítható áramerősség legkisebb értékét 1000 mikroamperben adják meg. Ez azonban valójában 1 milliAmper (=1000 mikroAmper), ami kívül van a hatékony kezelési tartományon, így nincs mikroáram-hatása.

Olyan ez, mint amikor egy autó hirdetésében azt írják: nagyon gyors, mert akár 500 m/perc sebességgel is tud haladni. Ötszáz….hát ez tényleg nagy szám, gyorsnak tűnik. Az átverés ott van, hogy egy olyan mértékegységben (méter per perc) adták meg az adatot, amiben ritkán számolsz és nagynak tűnik. Valójában a percenkénti ötszáz méter csak 30 km/órát jelent és ennél még akár kerékpárral is gyorsabb vagy.

Összegzés

A mikroáram a TENS-nél modernebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A fő különbség, hogy a mikroáram (ha nem vertek át a vásárlásnál) gyógyító hatású, míg a TENS-nek semmi ilyen hatása nincs.

A TENS áram érezhető, csipkedő, bizsergő, égető kezelési élményt ad, a mikroáramot nem lehet érezni, így azok számára is kiváló, akik a TENS-t a kellemetlen élmény miatt nem szeretik.

Jelenleg három mikroáramú készülékgyártót ismerek, melyek termékei igazolt hatással rendelkeznek: Alpha-Stim (USA), Globus (Olaszország) és JeeCee (Belgium). Ezek közül a JeeCee csak rendelők számára készít eszközöket, a másik két gyártó pedig kifejezetten otthoni alkamazásra való eszközöket gyárt.

Véleményem szerint a mikroáram rövidesen át fogja venni a TENS jelenlegi vezető helyét. Egyes információk szerint a gazdagabb országokban ez már meg is történt, azaz az USA-ban, Angliában, Japánban, Ausztráliában már a mikroáramú készülékeket vásárolják és használják inkább. A hazai terjedését akadályozza, hogy az európai viszonlatban is alacsony bérekhez képest egy mikroáramú készülék ára még magasnak számít.

 

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Iratkozz fel hírlevelemre és ismerd meg a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereit (pl. TENS / MENS)

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

27 Comments

 1. EMS kezelés nem ad segítséget ebben az állapotban.
  A lágylézer kezelést javaslom, bár 2 évvel a sérülés után korlátozott esély van a javulásra.

 2. Tisztelt Doktor Úr !

  Családtagnak kb. 2 éve fogászai implantátum beültetés alkalmával az alsó álkapocsnál futó ideg sérült.
  Ennek következtében az alsó ajkon (időnként) érzés zavarok ill. zsibbadás jelentkezik.
  A javasolt Milgamma kúrák nem hoztak érdemi javulást.
  Globus Premium 400 készülékkel rendelkezünk. Az ideg regenerálása és/vagy tünetek enyhítése céljából érdemes EMS kezeléssel próbálkozni ?

  Köszönettel,
  Attila

 3. köszi az észrevételt. Kiegészítettem a mondatokat úgy, hogy jobban érthető legyen.
  A 200-800 mikroAmper a hatékony sejtszinten.
  Ha az áram milliAmper nagyságrendű (1 milliAmper = 1000 mikroAmper), akkor erősebb, mint a hatékony tartomány.

 4. „Az orvosi tanulmányok igazolják, hogy a mikroáram hatásai 800 mikroAmper alatti tartományban jelentkeznek. A legnagyobb ATP fokozó hatás a 200-800mA tartományban tapasztalható. Az ennél nagyobb (milliAmper erősségű) áram nem biztosítja a fentebb ismertetett sejtszintű hatást.” Valami elírás van?

 5. Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a gyors választ! Keresek másik programot, az elektródák elhelyezkedése gondolom maradhat. Egy kérdést még engedjen meg legyen szíves. Naponta hány alkalommal szabad mikroárammal kezelni? Lehet, hogy valamelyik cikkben ott van, de addig még sajnos nem jutottam. Előre is köszönöm szépen a válaszát. József

 6. Köszönöm az észrevételét. Pontosítottam a szövegben a vonatkozó részt.
  A 200-800 mikroA közötti tartományban a legnagyobb az ATP termelést fokozó hatás. Míg 800 mikroAmper felett ez a sejtszintű hatás megszűnik.
  A Globus programjait orvosi ajánlások és protokollok alapján állítják össze. A nyakfájdalom programban valóban 100 és 70 mikroA áramerősséget alkalmaznak. Az akut fájdalom vagy más fájdalomcsökkentő programokban leggyakrabban 450, 500, 600mikroamperes értéket állítanak.
  Próbálja ki, hogy az ön esetében melyik a hatékonyabb.
  A mikroáram programokban (is) lehet az áramerősséget módosítani, de nem érdemes. Inkább egy másik fájdalmcsillapító programot próbáljon.

 7. A cikkben azt írta, hogy a mikroáram 200-800 mikroamper között hatásos. Globus Champion készüléket vásároltam Öntől. Itt a mikroáram/nyakfájás menüben 2*10 perces program van. Az első 100, a második 70 m.amper. Állítani nem tudom. Eddig csak EMS-re használtam a készüléket. Valóban nem lehet állítani, vagy csak én vagyok aki nem tudja hogyan? Ha nem lehet, hatékony azért a kezelés? Válaszát előre is köszönöm szépen!! József

 8. T. Doktor úr arcideggyulladásom van mens készülékkel tudom e a fájdalmat csökkenteni illetve megszüntetni valamint van e esély a gyógyulásra? Köszönöm válaszát

 9. A MENS készülékek ötféle, különböző hatású elektroterápiás kezelési módot és ezeken belül sok-sok kezelési lehetőséget biztosítanak. Fájdalomcsillapítás, izommerevség oldás, izomerő visszanyerés, vérkeringés javítás, inkontinencia kezelés, gyulladásos folyamat gyógyítása.
  Ezekben a készüléknek hasznát veszi.
  A felkartörésre az elektromos kezelések nincsenek hatással ,azaz a törésgyógyulást nem segíti. A vállficam esetén a fájdalmat, a sérült izmot, szalagokat lehet kezelni.
  A csípópanaszok a comb és farizmok erősítésével mérsékelhetők, a gerincsérves panaszok pedig a gerinctartó hátizmok erősítésével – ezekre is alkalmas a készülék.
  A nehézláb kezelése szintén.
  Az inkontinencia kezelés nem mindegyik MENS készülékben van benne, így ha ismert az inkontinencia formája (stressz, késztetéses vagy kevert), ennek függvényében kell választani a készülék típusát. Az inkontinencia kezeléshez külön kell kezelőszondát vásárolni.
  A fentiek figyelembe vételével a Premium 400 készülék lehet a legmegfelelőbb.

 10. A 81 éves édesanyámnak két hónapja elesett , eltörött a felkarja és kificamodott a válla, műtét nem történt.Mindezek mellett kb. 2 hete elkezdett fájni a bal csípője és a dereka is./ Gerincsérve van, jobb csípőjébe két éve protézist kapott./

  Állapota javítására alkalmasak eszközt keresek. Olvasva a blogját a családban előforduló egyéb betegségeket,tüneteket nézve /izomszakadás,”nehézláb”,inkontinencia/ én egy MENS készülékben gondolkodom. Természetesen az Ön véleményét szeretném kérni,hogy a fentiek alapján milyen készülék megvásárlását javasolja. Köszönettel:Erika

 11. A panaszokat két oldalról érdemes „megtámadni”.
  1, tüneti kezelés, például TENS kezelés. Ezzel néhány órára mérsékelni lehet a tüneteket.
  2., állapotjavítást célzó kezelés: izomerő visszaszerzést célzó stimuláció. 2-3 hónapos, kitartó kezeléssel az izmok ereje, rugalmassága fokozható, így a mozgákonyság javítható lehet. Ezzel némiképpen enyhíteni lehet a panaszokat és javítani a mozgást. A több mozgás pedig jobb közérzetet eredményez.
  Egyik kezelés sem tudja „visszacsinálni” az elkopott ízületet, azaz a fentiek a panaszok enyhítését célozzák.
  Erre megfelelő készülék lehet a Myolito vagy a MyoBravo. Utóbbit akkor javaslom, ha a panaszok mindkét csípőt érintik. Az olcsóbb Myolito készülék egyoldali fájdalmak esetén megfelelő.

 12. 84 éves édesapámnak csípőkopása van, protézis műtétre volt előírva, de sajnos az nem valósul meg. Fájdalmai vannak a mozgás során, ezáltal korlátozott is a mozgása. A fájdalom csillapítására keresek alternatív megoldást. Tudna segíteni abban, hogy melyik készülék lehet a legjobb választás édesapámnak? A kezelést befolyásoló alapbetegsége szerencsére nincs. Előre is köszönöm! Szilvia

 13. A gerinctartó izmok visszaerősítése hosszú távon jobb megoldás, ezért a MyoBravo inkább megfelel, mint az ultrahang. A MENS készülékek által nyújtott lehetőségek pedig meghaladják a Myobravo-ét.

 14. Ágyéki gerincsérvre kaptam 1 hónapos kezelést /infúzió, ultrahang, súlyfürdő, gyógytorna/. Javult annyira, hogy itthon a gyógytornát tudom csinálni, de főleg reggel megmaradt az idegi fájdalom a hátsó comb részen. Melyik keszüléket ajánlja? Myobravo vagy ultrahang/ mens?
  Köszönöm válaszát!

 15. Mindkettővel és egyikkel sem! El látszólag ellentmondás…ezért elmagyarázom.
  A TENS csak fájdalomcsillapító hatású, a MENS ezen felül segíti a regenerációt és a gyulladáskezelést is. De egyik sem hat az izmokra. Márpedig a gerinc tartásának javításához és a fájdalmak tartós csökkentéséhez a gerinctartom izmok megerősítése szükséges. Ezt izomstimulátorral lehet elérni.
  Olyan készülékre van szükség, ami elsősorban hatékony izomstimulátor. pl. MyoBravo, Elite 150 vagy éppen Premium 400.
  Olvassa el továbbá ezt a cikkem.

 16. Édesanyám (81) tavaly márciusban megemelte magát, kompressziós töréssel a 12-es csigolya ék alakban beroppant. Volt MR, CT, vizsgálta idegsebész, reumatológus – sokan. Apranax, Flector, Brufen, Aflamin, kiegészítve Dolforin tapasszal. Nagy fájdalmakat követően őszre nagyjából fájdalommentes lett, tudtunk sétálni, kisebb házimunkákat – kímélő üzemmódban – el tudott végezni. Február elején azonban, a nagy hidegfront idején, visszatértek az éles és erős fájdalmak, bal oldalon a hát egészén, bordákkal együtt. A tabletták nem nagyon segítenek – de inkább mentálisan estünk össze. Azt szeretném kérdezni, hogy TENS-szel vagy inkább MENS-szel érdemes-e próbálkozni; a jobb és 2-4 csatornások elég borsos áron találhatók.
  Válaszát köszönöm, Róbert

 17. Nagyon köszönöm, akkor most már helyére kerültek a dolgok!

 18. Hát jól értelmezte. A TENS egy régi, lassan 60-70 éves módszer, míg a MENS igazán csak most kezd ismertté válni. Olyan ez mint a telefon. Korábban volt a tárcsázós készülék, most meg okostelefonok lettek helyette. De még mindig sokan használnak egyszerű telefonokat. Nem rossz az, ha csak telefonálásra akarjuk használni.
  A TENS-t akkor kell alkalmazni, ha a fájdalomcsökkentés a cél. Bár a MENS hatékonyabb ebben, de nem mindenki tudja megfizetni azokat a készülékeket, amit ilyet biztosítanak. MÁsok meg szeretik a náluk bevált TENS-s és használni akarják. Ebben nincs semmi ellentmondás.
  A TENS csak fájdalomcsillapító – azaz térdízület tok gyulladás esetén a fájdalmat enyhítheti, de semmilyen módon nem járul hozzá a gyulladás megszűnéséhez. Azaz TENS-től csak irőről időre a fájdalom szűnik meg rövid időre, de nem gyógyul meg, a gyulladás fennmarad.
  A MENS fájdalomcsillapító és gyógyulását serkentő hatású, azaz a térdízület tok gyulladás esetén csökkenti a fájdalmat és a gyógyító hatásával véglegesen megszünteti a panaszt.
  Igen, ha MENS programot használ, akkor azokhoz javaslom az öntapadó elektrodát. Más kezelésekhez, pl. TENS, izomstimuláció pedig kiválóan megteszi a gumi elektróda.

 19. Köszönöm válaszát, Doktor Úr!
  Kicsit most azonban összezavarva érzem magam.
  „…A mikroáram a TENS-nél modernebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A fő különbség, hogy a mikroáram (ha nem vertek át a vásárlásnál) gyógyító hatású, míg a TENS-nek semmi ilyen hatása nincs.

  A TENS áram érezhető, csipkedő, bizsergő, égető kezelési élményt ad, a mikroáramot nem lehet érezni, így azok számára is kiváló, akik a TENS-t a kellemetlen élmény miatt nem szeretik….”
  Ez alapján gondoltam, hogy a jövőben, lassan a Mens leváltja a Tenst. Ezek szerint nem értem továbbra sem a lényegét a leírásnak.
  A kérdésem akkor, hogy térdízület tok gyulladásra ön melyik kezelést javasolja? TENS/MENS?
  A tappancsoknál pl a Genesy esetében csak, ha egy Mens programot használok, akkor kell az öntapadós, többi program esetén lehetséges a gumis?

 20. Az elektroterápia nem egyetlen kezelést jelent, hanem ez egy kezeléscsoport. Ide tartoznak a TENS, EMS (izomstimuláció), MENS (mikroáram), iontoforézis, interferencia kezelés, Kotz (orosz) áram, stb. De az egyes kezeléscsoportokon belül is ezernyi kezelés végezhető, eltérő hatással. Ezt az alkalmazott áram típusa, erőssége, frekvenciája, az impulzus formája, időtartama, stb. szabja meg. Konyhai hasonlattal : az étkészlet tartalmazhat kanalat, kést, villát, amik eltérő funkciót biztosítanak, de villából is van sokféle formájú, funkciójú, két, három és négyágú, húshol, halhoz, desszerthez, stb.
  A komolyabb készülékek többféle kezeléscsoportot is biztosítanak. Például TENS, MENS, EMS, stb.
  MInden kezelésnek megvan a maga felhasználási területe. Egyik erre jó, a másik arra. Az egyik gyorsan hat, a másik lassan, az egyik tüneti, a másik gyógyító. stb-stb.
  Az öntapadós, gélezett tappancs valóban fogyóeszköz. A gumi elektróda évekig használható. Az öntapadó elektróda, különösen a drágább, magasabb minőségűk finomabb jelátvitelt biztosítanak. Minél finomabb kezelés kell, annál fontosabb. A mikoráramú kezelések csak öntapadó elektródákkal javaslom végezni.
  A Medimarket.hu-n vásárolt készülékek használatában bármikor kérhet segítséget.
  A Genesy 300 Prto akkro válassza, ha általában, többnyire mozgásszervi panaszokra (ízület, izom, gerinc, stb) kell. A Premium ezen felül szépségápolási és fitnesz-sport felkészítő programokat is biztosít. Ha ilyenkre szüksége lehet, akkor érdemesebb a Premiumot választani. MIndazt tudja, mint a gEnesy, plusz még a felsoroltakat.

 21. Tisztelt Doktor Úr!
  Lenne néhány kérdésem. Térd és váll problémákkal küzdök, arthrosis. Az Ön oldalát, tanácsait, véleményét olvasgatva és a webáruházában lévő termékek közt barangolva kezd körvonalazódni, hogy mit szeretnék. Elsősorban fájdalomcsillapítást és gyógyulást vagy legalább némi javulást elérni. Eleinte a Tens készülékek közt keresgéltem, majd ráakadtam a Mens (kínlódok, hogy a Genesy 300 vagy a Prémium 400 lenne jobb választás) készülékekre.
  Kérdéseim: 1. A Mens készülékek is tudnak Tens kezeléseket. Miért? A Mens nem ugyanazt csinálja csak jobb hatásfokkal, mint a Tens? Miért ajánlott kombinálni a kezeléseket? 2. Ezekhez a készülékekhez fogyóeszköz a tappancs. A Mens készülékekhez is lehet venni gumi tappancsokat? Nem rontja le a jelátvitelt? 3. Jól láttam, hogy Mens készülék vásárlása után lehetőség van segítséget kérni a használatához? Várom válaszát, mely után mihamarabb szeretném Öntől megrendelni a számomra legalkalmasabb készüléket póttappancsokkal.

 22. Szíveskedjék megírni,hogy a MENS készülék hol kapható.

  Köszönöm szépen.

 23. A stimulációs kezelést minél előbb el kell kezdeni. Ahgy az életveszélt már elhárították, azonnal kezdődhet a rehabilitáció. Minél korábban kezdik, annál nagyobb az esély a sikerre.
  A bénulás komoly állapot, sajnos „játék készülékekkel” nem sokra megy az ember. A Genesy 300 Pro készüléket javaslom.

 24. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  70 éves édesanyám stroke-ot kapott, fél oldala lebénult. Gondolkodása, beszéde ép. Jelenleg még akut szakaszban van. Kérdésem, hogy otthoni ápoláshoz, izomstimulációhoz melyik készüléket ajánlja? Mikortól kellene elkezdeni a kezelést? Hol és mennyiért lehet megvásárolni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük