TENS vagy MENS – mi a különbség?

Amikor elektroterápiás kezelést említek, a legtöbben alighanem a TENS-re gondoltok. Valóban ez a legismertebb módszer. De ahogy minden technikai eszköz esetén, úgy itt is megérkezett az új generáció. A jó öreg TENS ideje leáldozóban és kezdődik a MENS, azaz mikroáram korszaka. Ha nem tudod mit jelentenek ezek a fura betűszók, mi a módszerek lényege és milyen előnyökkel járnak, akkor olvasd el írásom.  

Mi a TENS?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli, elektromos idegstimuláció.

A TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az ezektől az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért is hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

Kifejezetten tilos azonban fejfájásra alkalmazni, mert a koponyán keresztül az agyra adott TENS áram megzavarhatja az agyműködést, akár epilepsziás rohamot is kiválthat.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy csak elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

Mi a MENS?

A MENS szintén egy angol kifejezés (Microcurrent Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése mikroáramú elektromos idegstimuláció.

Az elektromos impulzus alakja, frekvenciája azonos tartományba esik, mint a TENS-é. A különbség az alkalmazott áramerősségben van. A mikroáram áramerőssége milliomod Amper nagyságrendű, azaz a TENS áramnál ezerszer kisebb.

Ez olyan enyhe elektromosság, hogy maga a kezelés nem is érzékelhető. Az áram erőssége közel megegyezik a sejtek elektromos potenciáljával.

A MENS hatása kettős

Egyrészt fájdalomcsillapító hatású, mégpedig a TENS-nél lényegesen hatékonyabb. A kezelést kapók 90%-a a fájdalom csökkenését jelzi (ez a TENS esetén csak 60-70%).

Másrészt gyógyulást serkentő hatású. A gyulladt, sérült, beteg területen átvezetett mikroáram helyreállítja a sérült sejtek membránpotenciálját és ezzel a betegség által “leállított” sejt visszanyeri a működőképességét. Akár 6-800%-kal növekszik az ATP (energia) termelés, beindul a fehérjeszintézis, ami a gyógyulás alapja.

A mikroáram egy olyan energia, ami “kilöki” a beteg sejteket a “dermedt, beteg” állapotból és elindítja a regenerációs (öngyógyító) folyamatokat.

A fájdalomcsillapító hatás a kezelést követően azonnal érzékelhető, míg a gyógyító hatáshoz több hétre is szükség lehet (hiszen egy régi gyulladás megszüntetése nem megy egy “csettintéssel”.

A mikroáram olyan enyhe impulzus, hogy egyes mikroáramú készülékek alkalmazása már a koponya területén is engedélyezett (CES, azaz koponya elektrostimuláció), kiváló migrénes rohamban, továbbá a fejfájás számos formájában.

Vigyázz, mert visszaélnek a mikroáram szóval!

Az orvosi tanulmányok igazolják, hogy a mikroáram hatásai 200-800 mikroAmper tartományban jelentkeznek. Az ennél nagyobb és kisebb áramoknak nincs meg a fenti kedvező hatásuk.

Érdemes tudni ez, mert van néhány gyártó (pl. az olasz iTech és néhány kínai), amelyek “trükköznek” a mikroáram szóval. A készülékek nevében, leírásában szerepeltetik a mikroáram kifejezést vagy “mikroáram” nevű programot ajánlanak (pl. iTech T-One készülékek). Valójában viszont a készülék nem tud “igazi” mikroáramot.

Egy régi marketing trükköt alkalmaznak: a beállítható áramerősség legkisebb értékét 1000 mikroamperben adják meg. Ez azonban valójában 1 milliAmper, ami kívül van a hatékony kezelési tartományon, így nincs is gyógyhatása.

Olyan ez, mint amikor egy autó hirdetésében azt írják: nagyon gyors, mert akár 500 m/perc sebességgel is tud haladni. Ötszáz….hát ez tényleg nagy szám, gyorsnak tűnik. Az átverés ott van, hogy egy olyan mértékegységben (méter per perc) adták meg az adatot, amiben ritkán számolsz és nagynak tűnik. Valójában a percenkénti ötszáz méter csak 30 km/órát jelent és ennél még akár kerékpárral is gyorsabb vagy.

Összegzés

A mikroáram a TENS-nél modernebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A fő különbség, hogy a mikroáram (ha nem vertek át a vásárlásnál) gyógyító hatású, míg a TENS-nek semmi ilyen hatása nincs.

A TENS áram érezhető, csipkedő, bizsergő, égető kezelési élményt ad, a mikroáramot nem lehet érezni, így azok számára is kiváló, akik a TENS-t a kellemetlen élmény miatt nem szeretik.

Jelenleg három mikroáramú készülékgyártót ismerek, melyek termékei igazolt hatással rendelkeznek: Alpha-Stim (USA), Globus (Olaszország) és JeeCee (Belgium). Ezek közül a JeeCee csak rendelők számára készít eszközöket, a másik két gyártó pedig kifejezetten otthoni alkamazásra való eszközöket gyárt.

Véleményem szerint a mikroáram rövidesen át fogja venni a TENS jelenlegi vezető helyét. Egyes információk szerint a gazdagabb országokban ez már meg is történt, azaz az USA-ban, Angliában, Japánban, Ausztráliában már a mikroáramú készülékeket vásárolják és használják inkább. A hazai terjedését akadályozza, hogy az európai viszonlatban is alacsony bérekhez képest egy mikroáramú készülék ára még magasnak számít.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  A stimulációs kezelést minél előbb el kell kezdeni. Ahgy az életveszélt már elhárították, azonnal kezdődhet a rehabilitáció. Minél korábban kezdik, annál nagyobb az esély a sikerre.
  A bénulás komoly állapot, sajnos “játék készülékekkel” nem sokra megy az ember. A Genesy 300 Pro készüléket javaslom.

 • comment-avatar
  krisz_2011 1 week

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  70 éves édesanyám stroke-ot kapott, fél oldala lebénult. Gondolkodása, beszéde ép. Jelenleg még akut szakaszban van. Kérdésem, hogy otthoni ápoláshoz, izomstimulációhoz melyik készüléket ajánlja? Mikortól kellene elkezdeni a kezelést? Hol és mennyiért lehet megvásárolni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Krisztina