TENS vagy MENS - mi a különbség? - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS vagy MENS – mi a különbség?

Amikor elektroterápiás kezelést említek, a legtöbben alighanem a TENS-re gondoltok. Valóban ez a legismertebb módszer. De ahogy minden technikai eszköz esetén, úgy itt is megérkezett az új generáció. A jó öreg TENS ideje leáldozóban és kezdődik a MENS, azaz mikroáram korszaka. Ha nem tudod mit jelentenek ezek a fura betűszók, mi a módszerek lényege és milyen előnyökkel járnak, akkor olvasd el írásom.  

Mi a TENS?

A TENS egy angol kifejezés (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése bőrön keresztüli, elektromos idegstimuláció.

A TENS impulzusok a bőrödben levő fájdalomérző idegvégződésekre és az ezektől az agyad felé tartó idegpályákra fejtik ki a hatásukat – ezért is hívják idegstimulációnak.

A kezelés fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban a csont-ízület-szalag-ín fájdalmak csökkentésére való. Kiváló minden ízületi gyulladás (artritisz) és kopás (artrózis) által okozott panasz csökkentésre.

Kifejezetten tilos azonban fejfájásra alkalmazni, mert a koponyán keresztül az agyra adott TENS áram megzavarhatja az agyműködést, akár epilepsziás rohamot is kiválthat.

A fájdalomcsillapításon felül a TENS-nek más hatása nincs vagy csak elenyésző. Nincs gyógyító hatása sem, egyszerűen a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti, azaz nem kell mérgezni a tested. Előnye, hogy teljesen mellékhatásmentes, naponta többször ismételve is.

blank

Mi a MENS?

A MENS szintén egy angol kifejezés (Microcurrent Electrical Nerve Stimulation) szavainak kezdőbetűiből álló rövidítés, melynek jelentése mikroáramú elektromos idegstimuláció.

Az elektromos impulzus alakja, frekvenciája azonos tartományba esik, mint a TENS-é. A különbség az alkalmazott áramerősségben van. A mikroáram áramerőssége milliomod Amper nagyságrendű, azaz a TENS áramnál ezerszer kisebb.

Ez olyan enyhe elektromosság, hogy maga a kezelés nem is érzékelhető. Az áram erőssége közel megegyezik a sejtek elektromos potenciáljával.

A MENS hatása kettős

Egyrészt fájdalomcsillapító hatású, mégpedig a TENS-nél lényegesen hatékonyabb. A kezelést kapók 90%-a a fájdalom csökkenését jelzi (ez a TENS esetén csak 60-70%).

Másrészt gyógyulást serkentő hatású. A gyulladt, sérült, beteg területen átvezetett mikroáram helyreállítja a sérült sejtek membránpotenciálját és ezzel a betegség által “leállított” sejt visszanyeri a működőképességét. Akár 6-800%-kal növekszik az ATP (energia) termelés, beindul a fehérjeszintézis, ami a gyógyulás alapja.

A mikroáram egy olyan energia, ami “kilöki” a beteg sejteket a “dermedt, beteg” állapotból és elindítja a regenerációs (öngyógyító) folyamatokat.

A fájdalomcsillapító hatás a kezelést követően azonnal érzékelhető, míg a gyógyító hatáshoz több hétre is szükség lehet (hiszen egy régi gyulladás megszüntetése nem megy egy “csettintéssel”.

A mikroáram olyan enyhe impulzus, hogy egyes mikroáramú készülékek alkalmazása már a koponya területén is engedélyezett (CES, azaz koponya elektrostimuláció), kiváló migrénes rohamban, továbbá a fejfájás számos formájában.

Vigyázz, mert visszaélnek a mikroáram szóval!

Az orvosi tanulmányok igazolják, hogy a mikroáram hatásai 200-800 mikroAmper tartományban jelentkeznek. Az ennél nagyobb és kisebb áramoknak nincs meg a fenti kedvező hatásuk.

Érdemes tudni ez, mert van néhány gyártó (pl. az olasz iTech és néhány kínai), amelyek “trükköznek” a mikroáram szóval. A készülékek nevében, leírásában szerepeltetik a mikroáram kifejezést vagy “mikroáram” nevű programot ajánlanak (pl. iTech T-One készülékek). Valójában viszont a készülék nem tud “igazi” mikroáramot.

Egy régi marketing trükköt alkalmaznak: a beállítható áramerősség legkisebb értékét 1000 mikroamperben adják meg. Ez azonban valójában 1 milliAmper, ami kívül van a hatékony kezelési tartományon, így nincs is gyógyhatása.

Olyan ez, mint amikor egy autó hirdetésében azt írják: nagyon gyors, mert akár 500 m/perc sebességgel is tud haladni. Ötszáz….hát ez tényleg nagy szám, gyorsnak tűnik. Az átverés ott van, hogy egy olyan mértékegységben (méter per perc) adták meg az adatot, amiben ritkán számolsz és nagynak tűnik. Valójában a percenkénti ötszáz méter csak 30 km/órát jelent és ennél még akár kerékpárral is gyorsabb vagy.

Összegzés

A mikroáram a TENS-nél modernebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A fő különbség, hogy a mikroáram (ha nem vertek át a vásárlásnál) gyógyító hatású, míg a TENS-nek semmi ilyen hatása nincs.

A TENS áram érezhető, csipkedő, bizsergő, égető kezelési élményt ad, a mikroáramot nem lehet érezni, így azok számára is kiváló, akik a TENS-t a kellemetlen élmény miatt nem szeretik.

Jelenleg három mikroáramú készülékgyártót ismerek, melyek termékei igazolt hatással rendelkeznek: Alpha-Stim (USA), Globus (Olaszország) és JeeCee (Belgium). Ezek közül a JeeCee csak rendelők számára készít eszközöket, a másik két gyártó pedig kifejezetten otthoni alkamazásra való eszközöket gyárt.

Véleményem szerint a mikroáram rövidesen át fogja venni a TENS jelenlegi vezető helyét. Egyes információk szerint a gazdagabb országokban ez már meg is történt, azaz az USA-ban, Angliában, Japánban, Ausztráliában már a mikroáramú készülékeket vásárolják és használják inkább. A hazai terjedését akadályozza, hogy az európai viszonlatban is alacsony bérekhez képest egy mikroáramú készülék ára még magasnak számít.

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Számos cikket írtam már a fájdalomcsillapításról. A módszereiről (mint pl. a TENS vagy MENS kezelésekről), a kezelés gyakorlati végrehajtásáról.

Ha szeretnéd mindezt egyben megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (13)
 • comment-avatar

  A gerinctartó izmok visszaerősítése hosszú távon jobb megoldás, ezért a MyoBravo inkább megfelel, mint az ultrahang. A MENS készülékek által nyújtott lehetőségek pedig meghaladják a Myobravo-ét.

 • comment-avatar
  Nikolett 7 hónap

  Ágyéki gerincsérvre kaptam 1 hónapos kezelést /infúzió, ultrahang, súlyfürdő, gyógytorna/. Javult annyira, hogy itthon a gyógytornát tudom csinálni, de főleg reggel megmaradt az idegi fájdalom a hátsó comb részen. Melyik keszüléket ajánlja? Myobravo vagy ultrahang/ mens?
  Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Mindkettővel és egyikkel sem! El látszólag ellentmondás…ezért elmagyarázom.
  A TENS csak fájdalomcsillapító hatású, a MENS ezen felül segíti a regenerációt és a gyulladáskezelést is. De egyik sem hat az izmokra. Márpedig a gerinc tartásának javításához és a fájdalmak tartós csökkentéséhez a gerinctartom izmok megerősítése szükséges. Ezt izomstimulátorral lehet elérni.
  Olyan készülékre van szükség, ami elsősorban hatékony izomstimulátor. pl. MyoBravo, Elite 150 vagy éppen Premium 400.
  Olvassa el továbbá ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Rosilv73 7 hónap

  Édesanyám (81) tavaly márciusban megemelte magát, kompressziós töréssel a 12-es csigolya ék alakban beroppant. Volt MR, CT, vizsgálta idegsebész, reumatológus – sokan. Apranax, Flector, Brufen, Aflamin, kiegészítve Dolforin tapasszal. Nagy fájdalmakat követően őszre nagyjából fájdalommentes lett, tudtunk sétálni, kisebb házimunkákat – kímélő üzemmódban – el tudott végezni. Február elején azonban, a nagy hidegfront idején, visszatértek az éles és erős fájdalmak, bal oldalon a hát egészén, bordákkal együtt. A tabletták nem nagyon segítenek – de inkább mentálisan estünk össze. Azt szeretném kérdezni, hogy TENS-szel vagy inkább MENS-szel érdemes-e próbálkozni; a jobb és 2-4 csatornások elég borsos áron találhatók.
  Válaszát köszönöm, Róbert

 • comment-avatar
  Erika 1 év

  Nagyon köszönöm, akkor most már helyére kerültek a dolgok!

 • comment-avatar

  Hát jól értelmezte. A TENS egy régi, lassan 60-70 éves módszer, míg a MENS igazán csak most kezd ismertté válni. Olyan ez mint a telefon. Korábban volt a tárcsázós készülék, most meg okostelefonok lettek helyette. De még mindig sokan használnak egyszerű telefonokat. Nem rossz az, ha csak telefonálásra akarjuk használni.
  A TENS-t akkor kell alkalmazni, ha a fájdalomcsökkentés a cél. Bár a MENS hatékonyabb ebben, de nem mindenki tudja megfizetni azokat a készülékeket, amit ilyet biztosítanak. MÁsok meg szeretik a náluk bevált TENS-s és használni akarják. Ebben nincs semmi ellentmondás.
  A TENS csak fájdalomcsillapító – azaz térdízület tok gyulladás esetén a fájdalmat enyhítheti, de semmilyen módon nem járul hozzá a gyulladás megszűnéséhez. Azaz TENS-től csak irőről időre a fájdalom szűnik meg rövid időre, de nem gyógyul meg, a gyulladás fennmarad.
  A MENS fájdalomcsillapító és gyógyulását serkentő hatású, azaz a térdízület tok gyulladás esetén csökkenti a fájdalmat és a gyógyító hatásával véglegesen megszünteti a panaszt.
  Igen, ha MENS programot használ, akkor azokhoz javaslom az öntapadó elektrodát. Más kezelésekhez, pl. TENS, izomstimuláció pedig kiválóan megteszi a gumi elektróda.

 • comment-avatar
  Erika 1 év

  Köszönöm válaszát, Doktor Úr!
  Kicsit most azonban összezavarva érzem magam.
  “…A mikroáram a TENS-nél modernebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer. A fő különbség, hogy a mikroáram (ha nem vertek át a vásárlásnál) gyógyító hatású, míg a TENS-nek semmi ilyen hatása nincs.

  A TENS áram érezhető, csipkedő, bizsergő, égető kezelési élményt ad, a mikroáramot nem lehet érezni, így azok számára is kiváló, akik a TENS-t a kellemetlen élmény miatt nem szeretik….”
  Ez alapján gondoltam, hogy a jövőben, lassan a Mens leváltja a Tenst. Ezek szerint nem értem továbbra sem a lényegét a leírásnak.
  A kérdésem akkor, hogy térdízület tok gyulladásra ön melyik kezelést javasolja? TENS/MENS?
  A tappancsoknál pl a Genesy esetében csak, ha egy Mens programot használok, akkor kell az öntapadós, többi program esetén lehetséges a gumis?

 • comment-avatar

  Az elektroterápia nem egyetlen kezelést jelent, hanem ez egy kezeléscsoport. Ide tartoznak a TENS, EMS (izomstimuláció), MENS (mikroáram), iontoforézis, interferencia kezelés, Kotz (orosz) áram, stb. De az egyes kezeléscsoportokon belül is ezernyi kezelés végezhető, eltérő hatással. Ezt az alkalmazott áram típusa, erőssége, frekvenciája, az impulzus formája, időtartama, stb. szabja meg. Konyhai hasonlattal : az étkészlet tartalmazhat kanalat, kést, villát, amik eltérő funkciót biztosítanak, de villából is van sokféle formájú, funkciójú, két, három és négyágú, húshol, halhoz, desszerthez, stb.
  A komolyabb készülékek többféle kezeléscsoportot is biztosítanak. Például TENS, MENS, EMS, stb.
  MInden kezelésnek megvan a maga felhasználási területe. Egyik erre jó, a másik arra. Az egyik gyorsan hat, a másik lassan, az egyik tüneti, a másik gyógyító. stb-stb.
  Az öntapadós, gélezett tappancs valóban fogyóeszköz. A gumi elektróda évekig használható. Az öntapadó elektróda, különösen a drágább, magasabb minőségűk finomabb jelátvitelt biztosítanak. Minél finomabb kezelés kell, annál fontosabb. A mikoráramú kezelések csak öntapadó elektródákkal javaslom végezni.
  A Medimarket.hu-n vásárolt készülékek használatában bármikor kérhet segítséget.
  A Genesy 300 Prto akkro válassza, ha általában, többnyire mozgásszervi panaszokra (ízület, izom, gerinc, stb) kell. A Premium ezen felül szépségápolási és fitnesz-sport felkészítő programokat is biztosít. Ha ilyenkre szüksége lehet, akkor érdemesebb a Premiumot választani. MIndazt tudja, mint a gEnesy, plusz még a felsoroltakat.

 • comment-avatar
  Erika 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Lenne néhány kérdésem. Térd és váll problémákkal küzdök, arthrosis. Az Ön oldalát, tanácsait, véleményét olvasgatva és a webáruházában lévő termékek közt barangolva kezd körvonalazódni, hogy mit szeretnék. Elsősorban fájdalomcsillapítást és gyógyulást vagy legalább némi javulást elérni. Eleinte a Tens készülékek közt keresgéltem, majd ráakadtam a Mens (kínlódok, hogy a Genesy 300 vagy a Prémium 400 lenne jobb választás) készülékekre.
  Kérdéseim: 1. A Mens készülékek is tudnak Tens kezeléseket. Miért? A Mens nem ugyanazt csinálja csak jobb hatásfokkal, mint a Tens? Miért ajánlott kombinálni a kezeléseket? 2. Ezekhez a készülékekhez fogyóeszköz a tappancs. A Mens készülékekhez is lehet venni gumi tappancsokat? Nem rontja le a jelátvitelt? 3. Jól láttam, hogy Mens készülék vásárlása után lehetőség van segítséget kérni a használatához? Várom válaszát, mely után mihamarabb szeretném Öntől megrendelni a számomra legalkalmasabb készüléket póttappancsokkal.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  SZABÓ GIZELLA 1 év

  Szíveskedjék megírni,hogy a MENS készülék hol kapható.

  Köszönöm szépen.

 • comment-avatar

  A stimulációs kezelést minél előbb el kell kezdeni. Ahgy az életveszélt már elhárították, azonnal kezdődhet a rehabilitáció. Minél korábban kezdik, annál nagyobb az esély a sikerre.
  A bénulás komoly állapot, sajnos “játék készülékekkel” nem sokra megy az ember. A Genesy 300 Pro készüléket javaslom.

 • comment-avatar
  krisz_2011 2 év

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  70 éves édesanyám stroke-ot kapott, fél oldala lebénult. Gondolkodása, beszéde ép. Jelenleg még akut szakaszban van. Kérdésem, hogy otthoni ápoláshoz, izomstimulációhoz melyik készüléket ajánlja? Mikortól kellene elkezdeni a kezelést? Hol és mennyiért lehet megvásárolni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Krisztina