„Négy hónapja balesetem volt, az egyéb sérülések mellet az egyik ágyéki csigolyám összeroppant, ezt csavarokkal rögzítették. Jópár napot voltam az intenzíven is. Majd az osztályra kikerülve kaptam néhány gyógytornát és fizikoterápiát is. A problémám, hogy azóta sem nyertem vissza az erőmet. A comizmaim elvékonyodtak, nehezemre esik a járás, hamar elfáradok. Szeretnék valamilyen készüléket. Kérem tanácsát.”- kapom az ehhez hasonló kérdéseket rendszeresen. 

A kérdés több problémára világít rá.

Az egyik legfontosabb a betegtájékoztatás hiányossága. Ez az orvos, a gyógytornász és a fizikoterapauta hibája. Úgy engedték el a betegüket a kórházból, hogy nem értette meg világosan: ahhoz, hogy a baleset után visszanyerje az „eredeti állapotát”, hosszú utat kell bejárnia és nagyon sokat kell tennie a gyógyulása érdekében. Azok a kezelések, gyógytornák, amit még a kórházban kapott, nem elegendők ahhoz, hogy visszanyerje korábbi erejét, kondícióját.

A kórházi gyógytorna célja, hogy megtanítsa azokat a gyakorlatokat, amiket aztán otthon naponta minimum 3-4 alkalommal ismételned kell. Egyre jöbbet és egyre intenzívebben. Ha 1x ismétled, akkor nem lesz hatása, ha sokszor, akkor elfáradsz ugyan, de néhány hét alatt visszaszerzed az erőd.

A fizikoterapeuta által végzett kezelések is ilyenek. Gyorsítják a gyógyulást, erősítik a torna hatékonyságát. Bár a sebed napok alatt összeforr, de a végleges szilárdságát csak 90-110 nap múlva éri el. Az izmaidnak 2-3 hónap kell, hogy erejüket visszanyerjék. A csavarok is csak néhány hónap múlva érik el a maximális tartóképességüket. Eddig azonban nem tarthatnak kórházban. Tehát a kezeléseket otthonodban folytatni kellene a teljes gyógyulásodig – azaz hetekig, hónapokig (néhány állapotban akár évekig!).

Az orvos és fizikoterapeuta hibája, hogy ezeket az eszközöket nem javasolják számodra. A mágnesterápia segíti az erős csont-csavar kapcsolat kialakulását. A lágylézer erősebbé, szebbé teszi a heget. Az izomstimulátor gyorsítja az izomerő visszanyerést, stb. (Arról, hogy mire valók az otthoni orvostechnikai eszközök, ebben a cikkemben olvashatsz.)

Hibás az egészségügyi ellátórendszer, mert ezen eszközök többsége nem felírható, így magadnak vagy családodnak kell beszerezni. A korszerű és valóban hatékony eszközök ára a magyar nyugdíjakhoz és bérekhez viszonyítva magas lehet. Egy jobb elektroterápiás készülék ára 60-100 ezer forint is lehet. Ennél azonban sokkal-sokkal drágább, ha hónapokig nem tudsz dolgozni és a munkahelyed, megélhetésed is veszélybe kerül. A 3-4 hónapos lábadozásodra kifizetett táppénz többszörösen meghaladhatja azt az összeget, amikbe egy vagy néhány készülék kerülne.

A betegként te is hibás vagy, mert vakon elhitted, hogy neked semmit sem kell tenned. Elhitted, hogy a kórházban kapott kezelés elég és a seb majd magától összeforr, az izmaid visszanyerik erjüket és nincs is más teendőd, mint a fotelban ülni.

Három évvel a baleset, műtét után már sokkal-sokkal nehezebb javítani az állapotodon, mint rögtön az elején elkezdve. A rehabilitáció sikere 99%-ban a kezdeti időszaktól függ. Hogy csinálod-e a gyakorlatokat, kezeléseket vagy sem?

Mert enélkül ugyan mitől javulnál??

Mit jelent a rehabilitáció?

A rehabilitáció egy komplex és hosszadalmas folyamat, amely arra irányul, hogy egy betegség miatt kialakult funkcióveszteséget (bénulás, mozgáskorlátozottság, beszédzavar, csökkent teljesítőképesség, izomerő elvesztés, bizonytalan mozgatás, stb.) helyreállítsa vagy pótolja, illetve kompenzáló új képességet fejlesszen.

A megfelelően végzett rehabilitációval az esetek túlnyomó részében a teljes funkció visszanyerhető. Vannak bizonyos állapotok (pl. stroke után), ahol reálisan a javítás az elvárható eredmény, de a 100%-ban visszaállítás nem lehetséges.

A rehabilitációról elmondható, hogy bármely állapot esetén képes segíteni, de az, hogy milyen mértékű lesz a javulás nem mondható meg előre, mert ezernyi dologtól függ.

Néhány példa

A sztroke során az agyad egy területe megsérül, elpusztul. A tünetek attól függnek, hogy melyik agyterület érintett. Ha a beszédközpontod sérül, akkor vagy a beszéd megértése vagy éppen a szavak megformálása károsodik. Ilyenkor a rehabilitáció célja a kommunikációképesség visszaállítása, hogy meg tudd értetni magad a környezeteddel.

Ha a mozgató agyterületet érinti, akkor például lebénulhat az egyik karod vagy akár a fél oldali izmaid. Ettől szinte teljesen képtelenné válsz az önellátásra, még egy pohár víz megivása is gondot okozhat. A rehabilitáció célja ilyenkor az, hogy a karod mozgatási képessége annyira visszaálljon, hogy képes legyél segítség nélkül egy pohár víz megivására vagy az étel szádba kanalazására.

Az többnyire elérhető, hogy a pohár megfogására és ivásra emelésére képessé válsz. A hímzéshez szükséges finom mozdulatok visszaszerzésére lényegesen kisebb az esély, ez már nagy sikernek számíthat.

Rehabilitáció szükséges egy kartörés után is. A 12-14 hetes gipszelés alatt a karizmok meggyengülnek, az inak elmerevednek. Amikor a rögzítést végre leveszik, a könyökízület nem nyújtható ki, a kar mozgásai korlátozottak. Ha ezt nem rehabilitálják (gyógytorna, ultrahang terápia, izomstimuláció, stb.), akkor a kar ebben a merev helyzetben rögzülhet és a teljes további élet során nehezíteni fogja a mozgásokat, sőt állandó panaszokat okozhat.

Sportolóként a rehabilitáció abban segít, hogy egy sérülés után a lehető leggyorsabban visszaszerezd a kényszerpihenő okozta izomerőcsökkenést és a mozgások precizitását. Megfelelő kezelések nélkül ez elhúzódik vagy akár elmaradhat.

Számos további példa sorolható még, mint például a vizelet és széklet inkontinencia, a porckorongsérv vagy baleset miatti perifériás bénulások és gyöki tünetek, de most ennyi elég „ízelítőnek”.

A rehabilitáció módszerei

A rehabilitáció komplex folyamat. Nem egyetlen módszer vagy eszköz alkalmazását jelenti. Minél többet vetnek be a javulás érdekében, annál jobb lehet az eredmény is.

Ha például sztroke miatt bénult karodat egy gyógytornász naponta 10-20 percig mozgatja, az például 0,00001% esély a sikerre. Ez alig több mint a nulla.

Ha a gyógytornász távozása után naponta 10 percet te magad is gyakorolsz, akkor máris 0,0001%, azaz tízszer nagyobb a sikeresség esélye.

Ha naponta 3-4-szer tornázol 30-40 percet, akkor a siker esélye már 30-40%, azaz csak a gyakorlással százezerszeresre (!) növeled a javulás esélyét.

Ha kapsz masszázst, alkalmazol elektromos izomstimulációt, akkor az esély tovább nő. Ha beveted a legkorszerűbb biofeedback vezérelt stimuláció (ETS) technológiát, akkor akár 80%-ra…

A pszichológus tovább segíthet a motivációd fenntartásában és a kitartó kezelésekben, hiszen a sztroke rehabilitáció akár több évet is igénybe vesz! Ilyen hosszú idő szükségtes, hogy az elpusztult agyi mozgatóközpont szerepét egy másik agyterületed átvegye és „megtanulja” a karod mozgatását.

De a siker reménye teljesen valóságos!

Mi a teendőd?

 • Baleset, műtét után kérd az orvosod, a gyógytornászod és fizikoterapeutád segítségét és tájékoztatását!
 • Kérd meg őket, hogy mondják el, milyen feladataid vannak otthon a következő néhány napra, hétre, majd az azt követő 2-3 hónapra és akár 1-2 évre!!!!
 • Ne hidd el, ha azt mondják. „Ááá, semmi”.
 • Tanuld meg, amit a gyógytornász végeztet veled pár percben. És végezd egyre fokozódó mennyiségben. Első nap csak 5 percet tornázz, de amint képes vagy rá ismételt meg. Akár naponta 10x. Még senki nem halt bele abba, hogy megmozgatta az izmait-ízületeit! Idővel a gyakorlatok időtartamát növelheted. Ne feledd: az erő visszanyerése időigényes.
 • Kérdezd meg a fizikoterapeutát, hogy otthon végezhető-e az a kezelés, amit kapsz. A legtöbbje igen. Az elektromos kezelések, a lágylézer, a mágnesterápia, a masszázs és még sok más tartósan alkalmazva képes segíteni (nem pedig összesen 1-2 kezelés formájában). Szerezd be azokat az eszközöket, amit ezekből megengedhetsz magadnak.
 • Kitartóan végezd az ön-rehabilitációt, de néhány hetente tanácskozz a gyógytornászoddal, fizikoterapeutáddal és az orvosoddal. Ahogy a rehabilitációd egyre előbbre tart, úgy lehet módosítani a gyakorlatokon és kezeléseken. Ebben a szakembertől kaphatod a legjobb útmutatást.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A csonttörés gyógyulásához normál esetben 12-14 hét, azaz kb 3 hónap szükséges. Ha ez nem történik meg, akkor elhúzódó csontgyógyulásról van szó. Ennek kezelésére az európai fizikoterápiás gyakorlatban a pulzáló mágnesterápiát alkalmazzák. Olvassa el ezt a cikkem.
  A mozgás visszanyeréséhez elsősorban az izomerő visszanyerése útján van lehetőség. Ennek természetes módja a mozgás és gyógytorna lenne, de ahogy elmondja 20 métert tud menni. Ez nem elég az izomerő visszanyeréshez. Ebben a helyzetben az izomstimulátor készülékek segíthetnek.

 2. Egy éve volt combcsonttörésem, amit Gamma szöggel rögzítettek térdtől csípőig. Minden nap tornáztatom.Javulgat,viszont20m-nél többet nem tudok bottal sem járni, főleg mindkét lábfejemben érzem a fájdalmat és a csavarok helyén.
  Szeretném tudni kb. meddig tarthat a teljes gyógyulás és mit tanácsol, hogy elősegítsem?
  Köszönettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük