Rehabilitáció - az elveszített funkció visszaszerzése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Rehabilitáció – az elveszített funkció visszaszerzése

“Három éve baleset során ágyéki csigolyám összeroppant. Csavarokkal rögzítették. A kórházban rehabilitációs kezeléseket kaptam (gyógytorna, masszás, mágnesterápia, TENS). Azóta is erős deréktáji fájdalmaim vannak, a lábizmaim elsorvadtak, alig bírok felállni, járni. Szeretnék otthoni kezelésre valamilyen készüléket vásárolni, kérem tanácsát.”- kapom a kérdést rendszeresen. De mit lehet erre válaszolni?

Mit jelent a rehabilitáció?

A rehabilitáció egy komplex és hosszadalmas folyamat, amely arra irányul, hogy egy betegség miatt kialakult funkcióveszteséget (bénulás, mozgáskorlátozottság, beszédzavar, csökkent teljesítőképesség, stb.) helyreállítsa vagy pótolja, illetve kompenzáló új képességet fejlesszen.

A megfelelően végzett rehabilitációval egyes esetekben a teljes funkció visszaállítható. Bizonyos állapotokban a reálisan elvárható eredmény azonban inkább csak a javítás vagy az elveszett képesség helyettesítése.

A rehabilitációról elmondható, hogy bármely állapot esetén képes segíteni, de az, hogy milyen mértékű lesz a javulás nem mondható meg előre, mert ezernyi dologtól függ.

Néhány példa

A sztroke során az agyad egy területe megsérül, elpusztul. A tünetek attól függnek, hogy melyik agyterület érintett. Ha a beszédközpontod sérül, akkor vagy a beszéd megértése vagy éppen a szavak megformálása károsodik. Ilyenkor a rehabilitáció célja a kommunikációképesség visszaállítása, hogy meg tudd értetni magad a környezeteddel.

Ha a mozgató agyterületet érinti, akkor például lebénulhat az egyik karod vagy akár a fél oldali izmaid. Ettől szinte teljesen képtelenné válsz az önellátásra, még egy pohár víz megivása is gondot okozhat. A rehabilitáció célja ilyenkor az, hogy a karod mozgatási képessége annyira visszaálljon, hogy képes legyél segítség nélkül egy pohár víz megivására vagy az étel szádba kanalazására.

Az többnyire elérhető, hogy a pohár megfogására és ivásra emelésére képessé válsz. A hímzéshez szükséges finom mozdulatok visszaszerzésére lényegesen kisebb az esély, ez már nagy sikernek számíthat.

Rehabilitáció szükséges egy kartörés után is. A 12-14 hetes gipszelés alatt a karizmok meggyengülnek, az inak elmerevednek. Amikor a rögzítést végre leveszik, a könyökízület nem nyújtható ki, a kar mozgásai korlátozottak. Ha ezt nem rehabilitálják (gyógytorna, ultrahang terápia, izomstimuláció, stb.), akkor a kar ebben a merev helyzetben rögzülhet és a teljes további élet során nehezíteni fogja a mozgásokat, sőt állandó panaszokat okozhat.

Sportolóként a rehabilitáció abban segít, hogy egy sérülés után a lehető leggyorsabban visszaszerezd a kényszerpihenő okozta izomerőcsökkenést és a mozgások precizitását. Megfelelő kezelések nélkül ez elhúzódik vagy akár elmaradhat.

Számos további példa sorolható még, mint például a vizelet és széklet inkontinencia, a porckorongsérv vagy baleset miatti perifériás bénulások és gyöki tünetek, de most ennyi elég “ízelítőnek”.

A rehabilitáció módszerei

A rehabilitáció komplex folyamat. Nem egyetlen módszer vagy eszköz alkalmazását jelenti. Minél többet vetnek be a javulás érdekében, annál jobb lehet az eredmény is.

Ha például sztroke miatt bénult karodat egy gyógytornász naponta 10-20 percig mozgatja, az például 0,00001% esély a sikerre. Ez alig több mint a nulla.

Ha a gyógytornász távozása után naponta 10 percet te magad is gyakorolsz, akkor máris 0,0001%, azaz tízszer nagyobb a sikeresség esélye.

Ha naponta 3-4-szer tornázol 30-40 percet, akkor a siker esélye már 30-40%, azaz csak a gyakorlással százezerszeresre (!) növeled a javulás esélyét.

Ha kapsz masszázst, alkalmazol elektromos izomstimulációt, akkor az esély tovább nő. Ha beveted a legkorszerűbb biofeedback vezérelt stimuláció (ETS) technológiát, akkor akár 80%-ra…

A pszichológus tovább segíthet a motivációd fenntartásában és a kitartó kezelésekben, hiszen a sztroke rehabilitáció akár több évet is igénybe vesz! Ilyen hosszú idő szükségtes, hogy az elpusztult agyi mozgatóközpont szerepét egy másik agyterületed átvegye és “megtanulja” a karod mozgatását.

De a siker reménye teljesen valóságos!

Hol van a legnagyobb hiba?

Ahogy a bevezető kérdésben is látod, a kérdező teljes tudatlanságban van. Azt hiszi,  hogy a balesete után a kórházban kapott 5-10 kezelés, esetleg a hazakerülése utáni további néhány fizikoterápia és gyógytorna az maga volt a rehabilitáció és több nem is kellett.

Fogalma sincs arról, hogy nem három évvel később kellene neki valamit tennie, hanem a kórházból hazakerülése óta.

Hatalmas hibának tartom azt is, hogy nem kapott megfelelő készüléket az otthoni rehabilitációhoz. A fejlett európai országokban a hazabocsátáskor felírják azt az eszközt is, amely biztosítja a kórházban elsajátított kezelések (izomerősítés, ízület bemozgatás, fájdalomcsökkentés, stb.) otthoni folytatását. (Arról, hogy mire valók az otthoni orvostechnikai eszközök, ebben a cikkemben olvashatsz.)

Kitől függ a siker?

Egy sztroke után 4-5 napot töltesz az intenzív osztályon, ami azt mutatja, hogy az életed megmentéséhez viszonylag rövid idő elegendő.

Ezután a neurológián vagy belgyógyászaton töltesz egy hetet, esetleg 10 napot. Jön hozzád a gyógytornász és kapsz néhány fizikoterápiás kezelést (TENS, mágnesterápia, stb.) is.

A második hét végére hazakerülsz és még néhány hétig gyógytornász látogat vagy további kezeléseket kapsz a szakrendelőben (ha be tudsz menni oda).

Bár ezek a kezelések lejártak, de még messze van a gyógyulásod. Az is előfordulhat, hogy ilyenkor még mindig nem moccan egy ujjad sem. Ennek ellenére nem foglalkoznak tovább veled.

A karod mozgásképességének visszanyeréséhez akár 2-3 év is kell, ami százszor hosszabb idő, mint amit kórházban töltöttél!

És itt következik a rehabilitáció lényegi része!

A rehabilitáció első időszaka, a szakemberek által végzett kezelések és tanácsadások célja az lenne, hogy megtanítsák neked amit önállóan vagy a családtagjaid segítségével, de éveken át csinálnod kell.

A rehabilitáció sikere 99%-ban ettől az időszaktól függ. Hogy csinálod-e a gyakorlatokat, kezeléseket vagy sem? Mert enélkül nem fogsz javulni!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  A csonttörés gyógyulásához normál esetben 12-14 hét, azaz kb 3 hónap szükséges. Ha ez nem történik meg, akkor elhúzódó csontgyógyulásról van szó. Ennek kezelésére az európai fizikoterápiás gyakorlatban a pulzáló mágnesterápiát alkalmazzák. Olvassa el ezt a cikkem.
  A mozgás visszanyeréséhez elsősorban az izomerő visszanyerése útján van lehetőség. Ennek természetes módja a mozgás és gyógytorna lenne, de ahogy elmondja 20 métert tud menni. Ez nem elég az izomerő visszanyeréshez. Ebben a helyzetben az izomstimulátor készülékek segíthetnek.

 • comment-avatar
  Szende 3 hónap

  Egy éve volt combcsonttörésem, amit Gamma szöggel rögzítettek térdtől csípőig. Minden nap tornáztatom.Javulgat,viszont20m-nél többet nem tudok bottal sem járni, főleg mindkét lábfejemben érzem a fájdalmat és a csavarok helyén.
  Szeretném tudni kb. meddig tarthat a teljes gyógyulás és mit tanácsol, hogy elősegítsem?
  Köszönettel!