FájdalomcsillapításGyógyszeres terápia

Gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszerek otthonra

A fájdalom a szervezeted jelzése, mellyel figyelmeztet: „valami nincs rendben!”. Bár fájdalomcsillapító módszerek sokasága közül választhatsz, de ne kapkodj! Ha a fájdalom hirtelen keletkezett, nem tudod, mi okozza, akkor bármennyire szenvedsz is ne kezdj csillapításába, hanem azonnal fordulj orvoshoz. Ismeretlen eredetű fájdalom esetén a fájdalomcsillapítók alkalmazása veszélyes lehet, mert elfedhetik az igazi bajt. Először ki kell deríteni a fájdalom okát! Évek óta ismert, krónikus betegség esetén más a helyzet, így a kezelés lehetőségei is.

Sokféle fájdalomcsillapító módszer létezik, melyek más-más módon hatnak. Az egyik erre hatásosabb, a másik meg arra. Nem mindegy, hogy mit választasz és hogyan alkalmazod.

Gyógyszerek

Manapság kézenfekvő, hogy a fájdalmat gyógyszerrel csillapítsd. Csak bekapsz egy tablettát és már jobb is (egy ideig, amíg ki nem ürül a szervezetedből). Ha a fájdalom csak rövid időn át áll fenn (pl. boka rándulás, izomhúzódás), akkor a gyógyszerekre is csak néhány napon át lesz szükséged. Ennyi többnyire mellékhatásokat még nem okoz.

A krónikus betegségek (pl. ízületi gyulladások (artritisz) vagy kopás (artrózis), reuma, stb.) esetén a betegség éveken át elhúzódik. Tartós szedés esetén a gyógyszerek többsége szinte biztosan nem kívánatos hatásokat (mellékhatások) fog okozni. Elég annyi, ha elolvasod a gyógyszered ismertetőjében a lehetséges mellékhatások részt.

Gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszerek

Vannak olyan fájdalomcsillapító módszerek, melyeket orvos vagy más terapeuta alkalmazhat. Pl. érzéstelenítés (injekciós blokád az idegek közelében), idegsebészeti műtét (ideg átvágás), akupunktúra (tűszúrásos módszer), pszichológiai módszerek (pl. hipnózis terápia).

Ha találkoztál már blogommal és írásaimmal, akkor tudhatod, hogy nem gyógyszerekről és nem is az orvosok által végezhető kezelésekről írok (ezekről ezernyi más oldalon találsz információt). Cikkeimben tudományosan, orvosi vizsgálatokkal alátámasztott, de a beteg által, az orvos jelenléte nélkül alkalmazható módszerekkel foglalkozok. Ezek ráadásul többnyire teljesen gyógyszer- és mellékhatásmentesek.

Ezek alkalmazásával magad segítheted a panaszaid enyhítését.

Mit tegyek fájdalom váratlan megjelenésekor?

Az akut betegség jelentése: „hirtelen, előzmények nélkül megjelenő állapot, jelenség, tünet”.

Ilyen állapotokban nagyon fontos, hogy mielőbb kiderüljön a fájdalom oka, mert ettől függ a kezelés.

Természetesen vannak egyértelmű okból keletkező akut fájdalmak. Ilyeneket okoz baleset vagy sérülés. Ha odacsapsz a kalapáccsal az ujjadra, akkor lehet, hogy csak „ártatlan” szövetzúzódást okoztál, amit jegeléssel, fájdalomcsillapítással kezelhetnél. De lehet, hogy törés is van, ami esetén rögzíteni kell, egyébként nem fog összeforrni. Ha a kezdődő vakbélgyulladás enyhe tüneteit elnyomod fájdalomcsillapítókkal, előfordulhat, hogy nem lehet észrevenni, ha kiszakad és súlyos állapot juttatod magad. Szóval első lépésed az orvos felkeresése legyen.

A „belső” panaszok esetén ez még fontosabb! A mellkasi fájdalmakat (szorítás, nyomás, karba sugárzó fájdalom, szúró fájdalom légvételre, stb.), továbbá a hasi fájdalmakat (szúrás, görcs, nemi szervek felé sugárzó fájdalom) olyan betegségek is okozhatják, amelyek azonnali beavatkozás nélkül életveszélyessé válhatnak. Ne várakozz! Fordulj orvoshoz!

Fájdalomcsillapító módszerek akut fájdalom esetén

Akut fájdalmak esetén a következő fizikoterápiás módszereket alkalmazhatók otthon:

 • Hidegterápia: friss sérülés, ütés, rúgás, húzódás, rándulás, szakadás, bevérzés esetén azonnali fájdalomcsökkentő hatású. Összehúzza az ereket, így csökkenti a duzzanat és vérzés mértékét.
 • TENS (idegstimuláció) kezelés: a mozgásszervi fájdalmak kezelésére több mint fél évszázada alkalmazott, egyszerűen kivitelezhető kezelés. Hatása fájdalomcsökkentő, gyógyító hatása elenyésző.
 • MENS (mikroáramú idegstimuláció) kezelés: az egyik legújabb elektroterápiás kezelési eljárás, egyben a TENS-nél hatékonyabb fájdalomcsökkentő hatása. A kezelést kapók több mint 90%-a a panaszok enyhülését jelzi. A mikroáram fő ereje azonban a gyógyító hatás. A „sérülési áram” megszüntetésével serkenti a gyógyulási folyamatot. A sejt energia (ATP) termelését 5-8-szorosra növeli.
 • Ultrahangkezelés: az ultrahang egy mechanikus energia, melyet elsősorban gyulladásos eredetű panaszok esetén javasolt alkalmazni. Serkenti a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat.
 • Lágylézer kezelés: a lágylézer elsősorban az ízületi, ín-, szalag és izomfájdalmak esetén alkalmazható. Ezen felül arcidegzsába, fülészeti fájdalmak, fogászati fájdalmak csillapítására is kiváló.

Mit tegyek régi fájdalom fellángolásakor?

A krónikus betegség jelentése: „régóta tartó és hosszan elhúzódó jelenség vagy betegség”.

Fájdalmat leggyakrabban a mozgásszervi betegségek okoznak. Mintegy 100 féle ízületi gyulladás (artritisz, reuma) és kopásos állapot (artrózis), továbbá szalag-, ín- és ínhüvely gyulladások ilyenek.

Ezekre jellemző, hogy az állapot „hullámzik”, azaz hol jobb, hol rosszabb. A rosszabbodást „fellángolásnak” nevezik az orvosok. A krónikus betegséged tehát már régóta ismert, kapod a kezelést, de időnként a tünetek (időjárás változásra, kicsit szokatlan terhelésre, de akár ok nélkül is) felerősödnek. Az ilyen ismert okból bekövetkező fájdalom fokozódás esetén akkor fordulj orvoshoz, ha nem a „szokásos” panaszaid érzed, hanem új tünetek is megjelentek.

A kezelőorvosodnak fel kell készíteni téged ezekre a fellángolásokra. El kell mondania neked, hogy ilyenkor mi a teendőd, melyik fájdalomcsökkentő módszereket alkalmazd. A fájdalmat csillapíthatod gyógyszerrel. De a krónikus betegséged hosszú tartama miatt szinte biztosan mellékhatásokat fogsz tapasztalni. Gyomorpanaszok, fekély, vérzések, csontvelő károsodás, vérképzési zavar, immunrendszer legyengülése, máj és vesekárosodás – hogy csak néhányat soroljak fel a lehetséges „eredményekből”.

Mozgásszervi betegségekben az otthoni használatra tervezett fizikoterápiás eszközöket alkalmazhatod a gyógyszerek alternatívájaként. Ezeknek többnyire nincs mellékhatása, ha van, akkor csakis a helytelen használat okozhatja. Ha betartod az alkalmazási javaslatokat, akkor ezeket elkerülheted.

Fájdalomcsillapító módszerek krónikus fájdalom esetén

Krónikus fájdalmak tartós kezelésére, a fellángolások visszaszorítására alkalmazható módszerek a következők:

 • TENS (idegstimuláció) kezelés: a mozgásszervi fájdalmak kezelésére több mint fél évszázada alkalmazott, egyszerűen kivitelezhető kezelés. Hatása fájdalomcsökkentő, gyógyító hatása elenyésző.
 • MENS (mikroáramú idegstimuláció) kezelés: az egyik legújabb elektroterápiás kezelési eljárás, egyben a TENS-nél hatékonyabb fájdalomcsökkentő hatása. A kezelést kapók több mint 90%-a a panaszok enyhülését jelzi. A mikroáram fő ereje azonban a gyógyító hatás. A „sérülési áram” megszüntetésével serkenti a gyógyulási folyamatot. A sejt energia (ATP) termelését 5-8-szorosra növeli.
 • Lágylézer kezelés: a lágylézer elsősorban az ízületi, ín-, szalag és izomfájdalmak esetén alkalmazható. Ezen felül arcidegzsába, fülészeti fájdalmak, fogászati fájdalmak csillapítására is kiváló.
 • Ultrahangkezelés: az ultrahang egy mechanikus energia, melyet elsősorban gyulladásos eredetű panaszok esetén javasolt alkalmazni. Serkenti a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat. Alkalmas továbbá az izom és ínmerevség enyhítésére és szépségápolásra (pattanásos bőr, cellulit, narancsbőr kezelés, zsírcsökkentés) is.
 • Iontoforézis: segítségével hatóanyagokat juttathatsz helyileg a bőrbe és az ízületekbe. Általában sportsérülések, ízületi fájdalmak kezelésére, kozmetikai szerek hatásának növelésére alkalmazzák. A csapvíz-iontoforézis kiváló a másra nem reagáló tenyér-talp és hónalj izzadás kezelésére.
 • Mágnesterápia: a mágnesterápia Nyugat-Európában a fizikoterápia elismert eszköze, itthon méltánytalanul szorul a háttérbe. Biostimuláló, azaz a gyógyulást és regenerációs folyamatokat serkentő hatású. Főképp a tartósan fennálló mozgásszervi betegségek (csontritkulás, csonttörés, artrózis, artritisz, stb.) kezelésére alkalmazzák az orvosi gyakorlatban.
 • Mélymeleg terápia:Elsősorban a krónikus mozgásszervi fájdalmak, az ín- és izommerevség (pl. artrózis, sarkantyú, Achilles-ín fájdalmak, Dupuytren-kontraktúra, stb) enyhíthető.

Ha a készüléket arra alkalmazod, amire való, illetve ha a használati útmutatást betartod, akkor a kezelés biztonságos, veszélytelen és hatékony!

Olvasd el korábbi cikkemet arról, hogy mire való az otthoni orvostechnika.

 

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Érdekelnek az orvostechnológia újdonságai? Szeretnél a „kulisszák mögé nézni” és többet megtudni arról, mi a gyógyítás és mi gyógyít meg? Mi alapján hoz döntést az orvos? Értesülni akarsz a legújabb otthon alkalmazható eszközökről?

Ne késlekedj!


Az Adatvédelmi tájékoztatót itt olvashatod el.

Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük