Gondolkodtál már azon, hogy mi minden történik amikor beveszel egy gyógyszert? A tabletta, kapszula anyagaiból mennyit hagy „érintetlenül” az emésztésed? Mennyi szívódik fel belőle a bélbolyhokban és kerül a véredbe? És végül mennyi jut el épp oda, ahol arra szükség van? Bizonyos esetekben (például sportsérülések, ízületi bántalmak) a kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszert közvetlenül a panasz területén, helyileg adják be. Az iontoforézis ilyen módszer. Kikerüli az emésztést és a hatóanyagot gyorsan és közvetlenül oda „viszi”, ahol arra szükség van. Ismerkedj meg a módszerrel.

Iontoforézis – honnan ered a név?

Egyenáram segítségével a feloldott gyógyszert a bőrön keresztül lehet bejuttatni a szervezetedbe, az oldatban található ionok elektromos áram hatására fellépő mozgása segítségével – innen származik az „ionvándorlás”, „iontoforézis” kifejezés.

A gyógyszerek oldatban pozitív és negatív töltésű ionokra, azaz elektromos töltésű részecskékre hasadnak. A pozitív töltésűeket kationnak, a negatívakat anionnak nevezik.

Az iontoforézis azon alapul, hogy egyenáram hatására ezek az ionok a saját töltésükkel ellentétes pólus felé kezdenek vándorolni: a pozitív töltésű ion a negatív elektród felé, a negatív a pozitív elektród felé halad.

Az iontoforézis hatása

Az iontoforézis kezelés lokális és általános hatással is rendelkezik: a hatóanyag a bejuttatás helyén felhalmozódik, ún. depót képez, aminek köszönhetően koncentrált és hosszan tartó hatást fejt ki; ezen felül a lokálisan bevitt gyógyszer a bőr kapillárisaiba, onnan pedig a vérkeringésbe is bekerül. Az erős helyi hatás mellett gyengébb általános hatással is bír.

A kezelés előnyei közé tartoznak a következők:

 • elkerülhető általa a gyógyszerek szájon át történő bevitele, s így nem bomlik le a gyógyszer egy része az emésztőrendszerben, hanem annak teljes egésze ott hasznosul, ahol szükség van rá, azaz
 • célzottan képes kezelni a fájdalmas területet;
 • ezen felül az egyenáram által kiváltott összehúzódások fokozzák a vérkeringést is, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Mivel az iontoforézis alkalmas fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, értágításra, izomspazmus (izomgörcs, merevség) oldására és szövetpuhításra, így a kezelés használata javasolt…

 • sportsérülések és
 • ízületi fájdalmak kezelésére,
 • valamint kozmetikai szerek hatásának növelésére.

Az iontoforézis kezelés menete

A kezelés megkezdése előtt nedvesítsd be az elektródákat. A használni kívánt gyógyszernek lehet pozitív, negatív vagy kettős polaritása; a pozitív polaritású hatóanyagot a pozitív pólushoz csatlakoztatott elektródára kell „önteni”, a negatív polaritásút pedig a negatív pólushoz csatlakoztatott elektródán. (Kettős polaritású hatóanyagot bármely elektródapólusra adagolható.) Ezután helyezd a gyógyszerrel átitatott elektródákat a fájdalmas terület fölé, a másik elektródát pedig a terület túloldalára (pl. térd jobb és bal oldala).iontoforézis

Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Lidocain, a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin; a negatív elektródról bevihető gyógyszerek csoportját pedig (többek között) a Natrium salicyclatum, a Kalium jodatum, a Phenylbutazon kenőcs, a Voltaren emulgél, a Diclofenac gél, a Flector gél és a Fastum gél gyarapítja.

Mint minden gyógyszerekkel történő kezelésénél, az iontoforézisnél is létfontosságú, hogy vedd figyelembe az esetleges gyógyszerallergiát. Ha meggyőződtél arról, hogy nem vált ki allergiás reakciót a használni kívánt gyógyszer, elkezdheted kezelést.

A kezelésnél bejuttatott hatóanyag mennyisége több tényezőtől is függ. Ezek:

 • az áramhatás időtartama – ami szabályozható a kezelés alatt,
 • az áram erőssége – ami a tűrőképességeden múlik,
 • az elektród felülete és
 • az ionok mozgási sebessége – amit az anyag molekulatömege határoz meg.

Kezelés alatt az iontoforézis készüléken olyan intenzitási szintet szükséges beállítanod, amely „csiklandós” érzést biztosít a kezelt területen. Túl magas áramerősség fájdalmas lehet, míg a túl alacsony hatástalan.
Ahogy fentebb említettem, áram hatására a szer az egyik pólustól a másikig fog vándorolni a fájdalmas területen keresztül, miközben kiereszti magából a hatóanyagokat.

Iontoforézist naponta végezd, egy kúra általában 10-15 (súlyosabb esetben 20) kezelésből áll. A kezeléseket alacsony frekvenciájú iontoforézis programmal kezdd. Bár az alacsonyabb frekvenciák alacsonyabb hatóanyag-bejuttatási képességgel rendelkeznek, de enyhébb bőr vörösödése, mint magasabb frekvenciáknál.

A bőr kipirosodása természetes jelenség, mivel az iontoforézis (áram) vérbőséget okoz. A pirosság általában néhány perccel a kezelés befejezése után megszűnik; nem szabad a kipirosodott területet vakarni! Ha hosszabb ideig áll fenn a pirosas állapot, konzultálj az orvosoddal, mert ez már a szerre adott allergiás válasz is lehet.)

Különböző kezelési módok

 • Unipoláris kezelés esetén csak az egyik pólusról visz be gyógyszeroldatot. Fontos tudnod, hogy adott gyógyszeroldat melyik pólusról vihető be; ha a nem megfelelő pólusra teszed, a hatóanyag a helyén marad, nem fog vándorolni, így a kezelés hatástalan lesz.
 • Bipoláris kezelésnél egyszerre mind a két pólusról (a pozitívról és a negatívról is) vihetsz be gyógyszeroldatot.
 • Leszálló a kezelés, ha a hatóanyagos pólust a beteg terület fölé, míg a másik pólust alá helyezed el (ilyenkor leszálló az áramirány).
 • Transzverzális áramirányt leggyakrabban az ízületek kezelése, illetve bipoláris kezelés esetén használják.

IontoBravo iontoforézis készülék

 • iontoforézis folyamatos és pulzáló üzemmódban egyaránt

  iontobravo iontoforézis készülék

 • kettős felhasználás
  • iontoforézis: az elektromos áram hatására az elektromos töltéssel rendelkező anyagok (elektrolitok) a test egy adott pontjára juttathatók be, elkerülve az emésztést. Ezért kiváló a helyi kezelést igénylő állapotokban, mint ízületi és íngyulladások, Peyronie-betegség, stb.
  • csapvíz-iontoforézis, ami a kóros kéz, láb vagy hónalj izzadás hatékony kezelési módja
 • más programokat, áramformákat nem biztosít
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • otthoni használatra, fizikoterapeutának, rendelőnek is javasolt

Az iontoforézis segítség a Peyronie betegség és a túlzott izzadás ellen

Az iontoforézis a mozgásszervi problémákon túl más betegségek esetén is hatásos lehet.

A Peyronie betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás, amely hatására „csomók”, ún. plakkok alakulnak ki a péniszben, rendellenes görbületet, torzulást okozva ezzel, ami a fájdalom mellett akár el is lehetetlenítheti a közösülést. Az iontoforézis segítségével injekció alkalmazása nélkül, azaz fájdalommentesen juttatható a hatóanyag közvetlenül a péniszbe.

A fokozott verejtékezés, más néven a hiperhidrózis a verejtékmirigyek vegetatív beidegzési mechanizmusának zavaráról árulkodik. Hiperhidrózis esetén nagy mennyiségű izzadtság termelődik, mely főképp a kéz, aláb vagy a hónalj területén erős. Hozzávetőlegesen 100 ezer ember életét keseríti meg Magyarországon – kezelhető egyszerű iontoforézissel is. A túlzott tenyér- és lábizzadásra hatékony megoldást nyújt az egyenárammal végzett, sima csapvizes (!) kezelés.

Mikor nem ajánlott iontoforézis alkalmazása?

Az iontoforézis egy elektroterápiás kezelés, így az ellenjavallatai azonosak a többi elektroterápiával. Ebben a cikkben részletesen írtam erről. Ebből kiderül, hogy TILOS az elektroterápia minden formája pacemaker vagy beültetett defibrillátor megléte esetén. inden további állapot mérlegelés tárgyát képezheti és ha a várható előnyök miatt megéri, akkor a kezelés végezhető.

Az iontoforézis mérlegelendő terhesség alatt, tuberkolózisban, gyermekkori cukorbetegségben, akut vírusos fertőzésben, mikózisban, bőrgyulladásban, szívbetegségben, aritmiában, epilepsziában szenvedőknek.

Az elektroterápia és implantátumok kapcsolatáról ebben a cikkemben írtam részletesen.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

32 Comments

 1. Az iontoforézis vízben vagy olajban oldott, elektromos töltéssel rendelkező (ionos) molekulák mozgatására, bevitelére képes.
  A gélek, krémek korlátozottan (alig vagy kis mértékben) vihetők be iontoforézissel.

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  Cartidol gélt lehet-e/javasolt-e iontoforézissel bejuttatni? (Régóta fennálló váll fájdalomra.) Ha igen, milyen polaritású?
  Vagy inkább helyette Diclac gélt használni iontophorézissel, a Cartidolt pedig csak simán bedörzsölni a köztes időszakban? (~nem az iontoforézis napján)

  Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm.

 3. Az iontoforézis elsősorban ízületi gyulladás, ínsérülés, íngyulladás kezelésére való, a gyógyszer helyileg lehet az ízületbe, ínba juttatni. Használják a módszert gerincsérves fájdalom enyhítésére, elsősorban a deréktájon. A nyakon a felhasználása nem szokásos. Azaz általánosságban biztosa, hogy nem igaz az említett facebookos csoportban megjelent állítás. Az biztos, hogy otthon a koponya közelében iontoforézis kezelést nem ajánlott végezni. Szakember jelenlétében, rendelőben lehetnek olyan állapotok, amelyek esetén szóba jön. De aligha a tinnitus kezelésére.

 4. Egy tinituszos csoportban említette valaki, hogy a nyaki problémák esetén iontoforézis kezelés hatásos.
  Sehol nem olvasok erről, hogy igaz lenne.
  Köszönöm válaszát!

 5. Az apophysitis calcanei a sarokcsont növekedési lemezének fájdalmas gyulladása. Jellemzően 8 és 14 éves kor közötti gyermekeket érint (a sarokcsont 14 éves korig nem fejlődik ki teljesen).
  A gyulladás a növekedési lemezen (physis), a sarok hátsó részén található gyenge területen képződik. A gyulladás akkor alakul ki, ha túl sok ismétlődő terhelés éri a növekedési lemezt. Például sport (kemény talajon sok futás), de egy rossz cipő is okozhatja. A vékony talpú, nem megfelelően alátámasztó cipő is kiválthatja.
  A kezelésében elsősorban ezeket kell figyelembe venni, azaz megfelelő cipőt venni, a terhelést visszavenni.
  Az iontoforézis egy elektromos kezelés mód, aminek az egyetlen értelme gyógyszert helyileg bejuttatni. A gyógyszert a kezelőorvos írja fel. Általában szteroidok, és más gyulladáscsökkentők. EZek olyan szerek, amikre egy gyermek szervezetének nagyon nincs szüksége!
  Olyan gyulladáscsökkentő módszert kell (ajánlott) alkalmazni, mely potenciálisan sem okoz kárt, nem lesz mellékhatása.
  Ilyen lehet a mikroáramú kezelés, a lágylézer kezelés vagy a mágnesterápia.

 6. Kedves Doktor Úr,

  10 éves Kisfiam sarokfájdalmára – aminek hátterében Apophysitis calcanei állhat – milyen kezelést javasolna? Vajon az iontoforézis kezelés hatásos lehet-e?
  Előre is köszönöm!

 7. Nem az iontoforézistől lett ingadozó. Folytassa a kezelést.

 8. Tisztelt Doktor ur!
  Tiz iontoforezises kezelest kapok, a reumatikus fajdalmaimra.A harmadik kezeles utan, a vernyomasom ingadozo lett.Mit tegyek?

 9. Elvben lehetséges. A kivitelést azonban bízza szakemberre, azaz fizikoterápiás rendelőben végezzék ezt a kezelést és ne otthon próbálkozzon, mert a gerinc-keresztcsont területének kezeléséhez nem árt a szakértelem.

 10. Két éve küzdök bal oldali csipőfájdalommal, amit az orvosok egy része SI izület gyulladásaként, más része pedig a gerincferdülésből oda sugárzó fájdalomként diagnosztizált. Szeretném megkérdezni, hogy az iontoforézis készülékkel be lehet -e juttatni gyulladáscsökkentő gyógyszert az SI izületbe, s ha igen mi a módja az elektródák felhelyezésének?
  A válaszát előre is köszönöm.

 11. A válasz benne van a cikkben. El kellene olvasni.
  Az iontoforézis bőrpírt okoz, ez normális jelenség. Ha viszket és nem múlik el a kezélést követő 20-30 perc múlva, akkor valószínűleg 1., rossz minőségű készülékkel kezelik vagy 2., túl nagy áramerősséget alkalmaznak vagy 3., helyi allergiás reakciót vált ki a Flector (ez utóbbi nem valószínű, mivel a derekánál ilyen nincs).
  Az ultrahang teljesen más módon hat, mint az iontoforézis, így lehet eltérő a „reakció” két kezelési ponton.
  Összességében véleményem: az iontoforézis kezelés nem megfelelő beállításokkal történik.

 12. A sarkantyúmra iontoporézis kezelést kapok flector géllel.Az alkalmazott területen pár nap múlva időszakos égető viszkető kipirosodás jelent meg.Viszont egyidejűleg szintén Flector géllel ultrahangos kezelést is kapok derékra,és ott nem jelentkezik ez a tünet.Mi lehet a probléma?

 13. Az iontoforézis HELYI hatású kezelés. A két elektróda között folyik a kezelő áram, és „nem kóborol össze-vissza a testben”. Azaz a kezelt ízületnél lehet hatása. Ha valamilyen gyógyszert juttatnak be a kezeléssel, akkor annak lehet hatása a test egészére.
  Általánosságban nem tartom valószínűnek, hogy a megfelelően végrehajtott iontoforézis kezelés fel tudja borítani a jól beállított vérnyomást – azonban ezernyi dolog igen, akár fronthatás, stressz-helyzet is.
  Mivel Ön összefüggést lát a kezelés és vérnyomása megváltozása között, így a kezelést elrendelő orvossal és a fizikoterapeutával kell megbeszélnie. Ők tudják, hogy mit és milyen szerrel kezelnek és ők tudnak érdemi segítséget adni.

 14. 3 napja kapok kezelést azóta felborult a gyógyszerrel jól karbantartott vérnyomásom.Malignus hipertóniában szenvedek.Végre beállt a vérnyomásom most felborult.Folytassam vagy álljunk le a kezeléssel?Köszönöm

 15. Nincs gyógyszer, ami gyorsítaná az izomrostok szakadását. A gyógyulás 10-14 napot vesz igénybe. Ezután fokozatosan el lehet kezdeni az edzéseket. Az iontoforézistől nem sok érdemi hatást várhat. Mikroáram (MENS) kezelést és óvatos, relaxáló hatású (alacsony frekvenciájú) izomstimulációt érdemes használnia.

 16. Jo napot! Foci kozben a hatso izmaimban egy csattano hang keletkezet miutan nem tudtam labra allni es nagyon faj es huzodik! Orvos mondta, hogy megtepodtek az izomszalak, szeretnem hasznalni az iontoforezis kezelest, legyen szives milyen gyogyszert kell raonteni ami mihamarabbi gyogyulashoz vezet, elore koszonom valaszat

 17. A lányomnak (19) túlzott tenyér izzadása van nézegettem ezeket az iontoforézis készülékeket ,de elvesztem közöttük 🙂
  Olvastam a blogjába ,hogy esetleg célszerűbb egy multifunkciòs gépet vásárolni mert az idővel másra is használható (Pl:fájdalom csillapítás ) Kérdésem az lenne ,ár érték arányba melyiket ajánlaná ? 
  Válaszát előre is köszönöm

 18. Orvosi készülékekkel kapcsolatban adok tanácsokat. A gyógyszerei elrendelése a kezelőorvosa feladata. Tőle kérdezzen a gyógyszerekkel kapcsolatban.

 19. Tisztelt Doktor Úr!

  Érdeklődnék, hogy a dionin kezelés (jobb vállra)  nem ellenjavallt-e, ha 1 éve melanoma mutetem (jobb comb) volt, szerencsere nem áttétes, tehat 1 eve tunetmentes vagyok.
  Valaszat elore is Koszonom.

  Udvozlettel
  M. Rita

 20. RÖviden: a protézis nem ellenjavallata az elektroterápiás kezelésnek, így az orvosa javaslata szerint adható.
  A cikk utolsó fejezetét ismét elolvasta és úgy találtam, hogy valóban nem fogalmaztam elég egyértelműen, ezért átírtam. Most jobban értelmezhetők az ellenjavallatok. Kérem olvassa el ismét a cikk végét és az ott javasolt további cikkeimet.

 21. Tisztelt Zátrok Úr!
  Az lenne a kérdésem, hogy édesapámat 6 hete műtötték csípőprotézissel és sajnos a letelt 6 hét után is vannak fájdalmai, de a kezelő orvos véleménye és a kontroll szerint is a protézis jó helyen van, a műtét sikerült. Édesapám nagyon erős feszítést érez a műtéti terület körül illetve a lágyékában, lassan elviselhetetlen számára. Az orvos iontoforézis terápiát javasolt, viszont itt az odlalon azt olvastam, hogy protézis esetében ellenjavalt. Önnek mi a véleménye? Probáljuk meg, hogy esetleg javít-e az állapotán, vagy abszolut ellenjavalt? Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: Toró Ildikó

 22. magának az iontoforézisnek nincs mellékhatása. Ha gyógyszert kap, akkor annak lehet mellékhatása vagy például érzékeny lehet rá és allergiás kiütést kap a kezelés helyén. De nem az ontoforézistől, hanem a gyógyszertől.

 23. Tisztelt Doktor Úr!

  Sarkantyúmra vizes UH kezelést kaptam,ami csak 50%-os javulást eredményezett. Iontoforézis kezelésre küldtek, ami 10 alkalommal szükséges. Az lenne a kérdésem, hogy ha mellékhatások jelentkeznek, akkor az azonnal a kezelés után, illetve milyen mellékhatása lehet?
  Köszönöm válaszát!
  Balogh Gabriella

 24. Ebben nem tudok segíteni. Helyben vagy a környéken kell érdeklődnie. Használja az internetes keresést!

 25. Kedves Doktor Úr!

  Esetleg tudja hol lehetne ilyen kezelésre járni?

 26. Kedves Edina! Nincsenek csodaszerek, amik tutira, 100%-osan hatnak és egyetlen kezelés pont 11 hónapra szünteti meg a panaszait. Aki ilyet ígér, hazudik.
  A kóros izzadás kezelésében a csapvizes iontoforézist akkor javasolják, ha már minden próbálkozás (gyógyszer, kozmetikum, botox, stb.) kudarcot vallott. Sok sok tanulmány készült az elmúlt évtizedekben az iontoforézis túlzott izzadásra gyakorolt hatásáról. Egyik tanulmány sem mutatott 100% -os eredményt. Az általában kéthetes kúra (napi 1 kezelés) az kezelést kapók 70-80%-ánál 6-8 hétre megszüntette az izzadást, a többiek csak csökkenést tapasztaltak, de mindig van néhány egyén, akik semmilyen változást nem tapasztal. Azaz nincs olyan módszer, ami mindenkinél hatna.
  Önnél sem lehet előre megmondani, hogy milyen eredményt ad. Kipróbálni nem tudom hol lehet. A Dermadry Total készülék speciálisan a kóros kéz-láb-hónalj izzadásra való.

 27. Tisztelt Uram!
  4éves korom óta szenvedek hiperhidrózisban illetve inkább tőle).
  Már minden próbáltam a sympatectomian és ezen kívül. Kéz-talp botoxot is, csak hónalj területén használt. Milyen gépet érdemes venni, vsgy tényleg olyan a hatásfok, hogy egyszeri kezelésre 11 hónapig megszűnik a problémám? Hol próbáljam ki a kezelést?
  Előre is köszönöm

 28. Az iontoforézishez nem kenőcsök kellenek, hanem a hatóanyag vízben oldott, ionos formája. Ez jellemzően injekciós oldatként (ampullázva) kerül forgalomba. A többségét orvosi rendelésre (receptre) tudja csak beszerezni.

 29. Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin. Érdeklődöm hogy hol lehet ilyen hatóanyag tartalmú kenőcsöket kapni. Ugyanis utána néztem a neten de nem kaphatóak ilyen hatóanyaggal.

 30. Sok-sok krém, gél, stb létezik. A krém gyártója tudná megmondani a polaritást, esetleg az ismertetőjében megtalálható. Általános gyakorlat, hogyha nem ismert a hatóanyag polaritása, akkor a kezelés félidejénél felcserélik az elektródákat. Így legalább a kezelés felében hatékony a bevitel. 🙂
  A krémmel történő iontoforézis „trükkös”. Elöször kenje be a kezelendő területet a krémmel. Tegyen rá megnedvesített celofán lapot (a folpack nem helyettesíti). A nedves celofán féligáteresztővé és elektromosan vezetővé válik. Erre kerüljön a benedvesített szivacs. Így végezze a kezelést.

 31. Tisztelt Zátrok Úr!

  Cikkében írtak által is inspirálva vettem egy Mio Ionotens készüléket ilotibiális szalag gyulladás iontoforézises kezelésére.
  Tudna abban segíteni, hogy az Activon gélt a pozitív, vagy a negatív elektródára érdemes kenni?
  köszönettel,
  Molnár Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük