Iontoforézis: helyi kezelés magas fokon

Gondolkodott már azon, hogy mi minden történik amikor bevesz egy gyógyszert? A tabletta, kapszula anyagaiból mennyit hagy “érintetlenül” az emésztése? Mennyi szívódik fel belőle a bélbolyhokban és kerül a vérébe? Mennyi jut el végül épp oda, ahol arra szüksége van? Bizonyos esetekben (például sportsérülések, ízületi bántalmak) a kezelés akkor lenne hatékony, ha a gyógyszert közvetlenül a panasz területén, helyileg juttatjuk be. Az iontoforézis ilyen módszer. Kikerüli az emésztést és a hatóanyagot gyorsan és közvetlenül oda “viszi”, ahol arra szükség van. Ismerkedjen meg a módszerrel.

Iontoforézis – honnan ered a név?

Egyenáram segítségével a feloldott gyógyszert a bőrön keresztül lehet bejuttatni a szervezetbe, az oldatban található ionok elektromos áram hatására fellépő mozgása segítségével – innen származik az “ionvándorlás”, “iontoforézis” kifejezés. A gyógyszerek oldatban pozitív és negatív töltésű ionokra, azaz elektromos töltésű részecskékre hasadnak. A pozitív töltésűeket kationnak, a negatívakat anionnak nevezzük. Az iontoforézis azon alapul, hogy egyenáram hatására ezek az ionok a saját töltésükkel ellentétes pólus felé kezdenek vándorolni: a pozitív töltésű ion a negatív elektród felé, a negatív a pozitív elektród felé halad.

Az iontoforézis hatása

Az iontoforézis kezelés lokális és általános hatással is rendelkezik: a hatóanyag a bejuttatás helyén felhalmozódik, ún. depót képez, aminek köszönhetően koncentrált és hosszan tartó hatást fejt ki; ezen felül a lokálisan bevitt gyógyszer a bőr kapillárisaiba, onnan pedig a vérkeringésbe is bekerül, ami pedig egy gyengébb erősségű, de általános hatással bír az egész szervezetre.

A kezelés előnyei közé tartoznak a következők:

 • elkerülhető általa a gyógyszerek szájon át történő bevitele, s így nem bomlik le a gyógyszer egy része az emésztőrendszerben, hanem annak teljes egésze ott hasznosul, ahol szükség van rá, azaz
 • célzottan képes kezelni a fájdalmas területet;
 • ezen felül az egyenáram által kiváltott összehúzódások fokozzák a vérkeringést is, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Mivel az iontoforézis alkalmas fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, értágításra, izomspazmus (izomgörcs, merevség) oldására és szövetpuhításra, így a kezelés használata javasolt…

 • sportsérülések és
 • ízületi fájdalmak kezelésére,
 • valamint kozmetikai szerek hatásának növelésére.

Az iontoforézis kezelés menete

A kezelés megkezdése előtt nedvesítse be az elektródákat. A használni kívánt gyógyszernek lehet pozitív, negatív vagy kettős polaritása; a pozitív polaritású hatóanyagot a pozitív pólushoz csatlakoztatott elektródán oldja fel, a negatív polaritásút pedig a negatív pólushoz csatlakoztatott elektródán. (Kettős polaritású hatóanyagot bármely elektródapóluson feloldhat.) Ezután helyezze a gyógyszerrel átitatott elektródákat a fájdalmat terület fölé, a másik elektródát pedig a terület túloldalára (pl. térd jobb és bal oldala).

Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Lidocain, a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin; a negatív elektródról bevihető gyógyszerek csoportját pedig (többek között) a Natrium salicyclatum, a Kalium jodatum, a Phenylbutazon kenőcs, a Voltaren emulgél, a Diclofenac gél, a Flector gél és a Fastum gél gyarapítja.

Mint minden gyógyszerekkel történő kezelésénél, az iontoforézisnél is létfontosságú, hogy vegyük figyelembe az esetleges gyógyszerallergiát. Ha meggyőződtünk arról, hogy nem vált ki szervezetünkben allergiás reakciót a használni kívánt gyógyszer, elkezdhetjük kezelést. (A részletesebb leírást a kezelést szemléltető ábrákkal itt találja.)

A kezelésnél bejuttatott hatóanyag mennyisége több tényezőtől is függ. Ezek:
 • az áramhatás időtartama – ami szabályozható a kezelés alatt,
 • az áram erőssége – ami a tűrőképességünkön múlik,
 • az elektród felülete és
 • az ionok mozgási sebessége – amit az anyag molekulatömege határoz meg.

Kezelés alatt az iontoforézis készüléken olyan intenzitási szintet szükséges beállítani, amely „csiklandós” érzést biztosít a kezelt területen. Túl magas áramerősség fájdalmas lehet, míg a túl alacsony hatástalan.
Ahogy fentebb is említettük, áram hatására a gyógyszer az egyik pólustól a másikig fog vándorolni a fájdalmas területen keresztül, miközben kiereszti magából a hatóanyagokat.

Iontoforézist naponta szükséges végezni, egy kúra általában 10-15 (súlyosabb esetben 20) kezelésből áll. Azt javasoljuk, hogy a kezeléseket alacsony frekvenciájú iontoforézis programmal kezdje. Ugyan ezek a programok alacsonyabb hatóanyag-bejuttatási képességgel rendelkeznek, de alkalmazásukkor alacsonyabb a bőrkipirosodási hatás a kezelt területen. (A bőr kipirosodása a kezeléseknél természetes jelenség, mivel az iontoforézis vérbőséget okoz. A pirosság általában néhány perccel a kezelés befejezése után megszűnik; nem szabad a kipirosodott területet vakarni! Ha hosszabb ideig áll fenn a pirosas állapot, konzultáljon orvosával.)

Különböző kezelési módok

 • Unipoláris kezelés esetén csak az egyik pólusról viszünk be gyógyszeroldatot a szervezetbe. Fontos tudni, hogy adott gyógyszeroldat melyik pólusról vihető be; különben ha az ellenkező pólus alá tesszük, a hatóanyag a helyén marad, nem fog vándorolni, így a kezelés hatástalan lesz.
 • Bipoláris kezelésnél egyszerre mind a két pólusról (a pozitívról és a negatívról is) viszünk be gyógyszeroldatot.
 • Leszálló a kezelés, ha az oldattal átitatott anyag a problémás területre kerül, s míg a hatóanyagnak megfelelő pólus e fölé kerül, a másik pólust úgy helyezzük el, hogy leszálló legyen az áramirány.
 • Transzverzális áramirányt leggyakrabban az ízületek kezelése, illetve bipoláris kezelés esetén használunk.

Az iontoforézis további alkalmazása: segítség a Peyronie betegség és a túlzott izzadás ellen

Az iontoforézis a fent említett problémákon túl más betegségek esetén is hatásos lehet.

A Peyronie betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás, amely hatására „csomók”, ún. plakkok alakulnak ki a péniszben, rendellenes görbületet, torzulást okozva ezzel, ami a fájdalom mellett akár el is lehetetlenítheti a közösülést. Az iontoforézis segítségével injekció alkalmazása nélkül, azaz fájdalommentesen juttatható a hatóanyag közvetlenül a péniszbe.

Ugyan az izzadás a testhőmérséklet szabályozásában fontos (és természetes) szerepet játszik, a normálistól már eltérő, fokozott verejtékezés, más néven a hiperhidrózis a hőszabályozási mechanizmus zavaráról árulkodik. Hiperhidrózis esetén nagy mennyiségű izzadtság termelődik, mely érinthet egyes testrészeket (pl. kéz vagy láb) vagy az egész testet is. A betegség – amely hozzávetőlegesen 100 ezer ember életét keseríti meg Magyarországon – kezelhető egyszerű iontoforézissel is. A túlzott tenyér- és lábizzadásra hatékony megoldást nyújt az egyenárammal végzett, sima csapvizes (!) kezelés.

Mikor nem ajánlott iontoforézis alkalmazása?

Az iontoforézis kezelés számos problémára, betegségre jótékony hatással bír, azonban nem ajánlott használata várandós nőknek, tuberkolózisban, gyermekkori cukorbetegségben, akut vírusos fertőzésben, mikózisban, bőrgyulladásban, szívbetegségben, aritmiában, epilepsziában szenvedőknek; illetve olyanoknak sem javasolt a készülék alkalmazása, akik szívritmusszabályozóval vagy protézisekkel rendelkeznek.


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

6 Comments on "Iontoforézis: helyi kezelés magas fokon"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-02 at 00:04 |

  Kedves Edina! Nincsenek csodaszerek, amik tutira, 100%-osan hatnak és egyetlen kezelés pont 11 hónapra szünteti meg a panaszait. Aki ilyet ígér, hazudik.
  A kóros izzadás kezelésében a csapvizes iontoforézist akkor javasolják, ha már minden próbálkozás (gyógyszer, kozmetikum, botox, stb.) kudarcot vallott. Sok sok tanulmány készült az elmúlt évtizedekben az iontoforézis túlzott izzadásra gyakorolt hatásáról. Egyik tanulmány sem mutatott 100% -os eredményt. Az általában kéthetes kúra (napi 1 kezelés) az kezelést kapók 70-80%-ánál 6-8 hétre megszüntette az izzadást, a többiek csak csökkenést tapasztaltak, de mindig van néhány egyén, akik semmilyen változást nem tapasztal. Azaz nincs olyan módszer, ami mindenkinél hatna.
  Önnél sem lehet előre megmondani, hogy milyen eredményt ad. Kipróbálni nem tudom hol lehet. A Dermadry Total készülék speciálisan a kóros kéz-láb-hónalj izzadásra való.

 2. Tisztelt Uram!
  4éves korom óta szenvedek hiperhidrózisban illetve inkább tőle).
  Már minden próbáltam a sympatectomian és ezen kívül. Kéz-talp botoxot is, csak hónalj területén használt. Milyen gépet érdemes venni, vsgy tényleg olyan a hatásfok, hogy egyszeri kezelésre 11 hónapig megszűnik a problémám? Hol próbáljam ki a kezelést?
  Előre is köszönöm

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-03 at 06:17 |

  Az iontoforézishez nem kenőcsök kellenek, hanem a hatóanyag vízben oldott, ionos formája. Ez jellemzően injekciós oldatként (ampullázva) kerül forgalomba. A többségét orvosi rendelésre (receptre) tudja csak beszerezni.

 4. Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin. Érdeklődöm hogy hol lehet ilyen hatóanyag tartalmú kenőcsöket kapni. Ugyanis utána néztem a neten de nem kaphatóak ilyen hatóanyaggal.

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-01-25 at 05:40 |

  Sok-sok krém, gél, stb létezik. A krém gyártója tudná megmondani a polaritást, esetleg az ismertetőjében megtalálható. Általános gyakorlat, hogyha nem ismert a hatóanyag polaritása, akkor a kezelés félidejénél felcserélik az elektródákat. Így legalább a kezelés felében hatékony a bevitel. 🙂
  A krémmel történő iontoforézis “trükkös”. Elöször kenje be a kezelendő területet a krémmel. Tegyen rá megnedvesített celofán lapot (a folpack nem helyettesíti). A nedves celofán féligáteresztővé és elektromosan vezetővé válik. Erre kerüljön a benedvesített szivacs. Így végezze a kezelést.

 6. Tisztelt Zátrok Úr!

  Cikkében írtak által is inspirálva vettem egy Mio Ionotens készüléket ilotibiális szalag gyulladás iontoforézises kezelésére.
  Tudna abban segíteni, hogy az Activon gélt a pozitív, vagy a negatív elektródára érdemes kenni?
  köszönettel,
  Molnár Gyula

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*