Iontoforézis: helyi kezelés magas fokon

Gondolkodtál már azon, hogy mi minden történik amikor beveszel egy gyógyszert? A tabletta, kapszula anyagaiból mennyit hagy “érintetlenül” az emésztésed? Mennyi szívódik fel belőle a bélbolyhokban és kerül a véredbe? És végül mennyi jut el épp oda, ahol arra szükség van? Bizonyos esetekben (például sportsérülések, ízületi bántalmak) a kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszert közvetlenül a panasz területén, helyileg adják be. Az iontoforézis ilyen módszer. Kikerüli az emésztést és a hatóanyagot gyorsan és közvetlenül oda “viszi”, ahol arra szükség van. Ismerkedj meg a módszerrel.

 

Iontoforézis – honnan ered a név?

Egyenáram segítségével a feloldott gyógyszert a bőrön keresztül lehet bejuttatni a szervezetedbe, az oldatban található ionok elektromos áram hatására fellépő mozgása segítségével – innen származik az “ionvándorlás”, “iontoforézis” kifejezés.

A gyógyszerek oldatban pozitív és negatív töltésű ionokra, azaz elektromos töltésű részecskékre hasadnak. A pozitív töltésűeket kationnak, a negatívakat anionnak nevezik.

Az iontoforézis azon alapul, hogy egyenáram hatására ezek az ionok a saját töltésükkel ellentétes pólus felé kezdenek vándorolni: a pozitív töltésű ion a negatív elektród felé, a negatív a pozitív elektród felé halad.

 

Az iontoforézis hatása

Az iontoforézis kezelés lokális és általános hatással is rendelkezik: a hatóanyag a bejuttatás helyén felhalmozódik, ún. depót képez, aminek köszönhetően koncentrált és hosszan tartó hatást fejt ki; ezen felül a lokálisan bevitt gyógyszer a bőr kapillárisaiba, onnan pedig a vérkeringésbe is bekerül. Az erős helyi hatás mellett gyengébb általános hatással is bír.

A kezelés előnyei közé tartoznak a következők:

 • elkerülhető általa a gyógyszerek szájon át történő bevitele, s így nem bomlik le a gyógyszer egy része az emésztőrendszerben, hanem annak teljes egésze ott hasznosul, ahol szükség van rá, azaz
 • célzottan képes kezelni a fájdalmas területet;
 • ezen felül az egyenáram által kiváltott összehúzódások fokozzák a vérkeringést is, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Mivel az iontoforézis alkalmas fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, értágításra, izomspazmus (izomgörcs, merevség) oldására és szövetpuhításra, így a kezelés használata javasolt…

 • sportsérülések és
 • ízületi fájdalmak kezelésére,
 • valamint kozmetikai szerek hatásának növelésére.

 

Az iontoforézis kezelés menete

A kezelés megkezdése előtt nedvesítsd be az elektródákat. A használni kívánt gyógyszernek lehet pozitív, negatív vagy kettős polaritása; a pozitív polaritású hatóanyagot a pozitív pólushoz csatlakoztatott elektródára kell “önteni”, a negatív polaritásút pedig a negatív pólushoz csatlakoztatott elektródán. (Kettős polaritású hatóanyagot bármely elektródapólusra adagolható.) Ezután helyezd a gyógyszerrel átitatott elektródákat a fájdalmas terület fölé, a másik elektródát pedig a terület túloldalára (pl. térd jobb és bal oldala).

Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Lidocain, a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin; a negatív elektródról bevihető gyógyszerek csoportját pedig (többek között) a Natrium salicyclatum, a Kalium jodatum, a Phenylbutazon kenőcs, a Voltaren emulgél, a Diclofenac gél, a Flector gél és a Fastum gél gyarapítja.

Mint minden gyógyszerekkel történő kezelésénél, az iontoforézisnél is létfontosságú, hogy vedd figyelembe az esetleges gyógyszerallergiát. Ha meggyőződtél arról, hogy nem vált ki allergiás reakciót a használni kívánt gyógyszer, elkezdheted kezelést.

A kezelésnél bejuttatott hatóanyag mennyisége több tényezőtől is függ. Ezek:

 • az áramhatás időtartama – ami szabályozható a kezelés alatt,
 • az áram erőssége – ami a tűrőképességeden múlik,
 • az elektród felülete és
 • az ionok mozgási sebessége – amit az anyag molekulatömege határoz meg.

Kezelés alatt az iontoforézis készüléken olyan intenzitási szintet szükséges beállítanod, amely „csiklandós” érzést biztosít a kezelt területen. Túl magas áramerősség fájdalmas lehet, míg a túl alacsony hatástalan.
Ahogy fentebb említettem, áram hatására a szer az egyik pólustól a másikig fog vándorolni a fájdalmas területen keresztül, miközben kiereszti magából a hatóanyagokat.

Iontoforézist naponta végezd, egy kúra általában 10-15 (súlyosabb esetben 20) kezelésből áll. A kezeléseket alacsony frekvenciájú iontoforézis programmal kezdd. Bár az alacsonyabb frekvenciák alacsonyabb hatóanyag-bejuttatási képességgel rendelkeznek, de enyhébb bőr vörösödése, mint magasabb frekvenciáknál.

A bőr kipirosodása természetes jelenség, mivel az iontoforézis (áram) vérbőséget okoz. A pirosság általában néhány perccel a kezelés befejezése után megszűnik; nem szabad a kipirosodott területet vakarni! Ha hosszabb ideig áll fenn a pirosas állapot, konzultálj az orvosoddal, mert ez már a szerre adott allergiás válasz is lehet.)

 

Különböző kezelési módok

 • Unipoláris kezelés esetén csak az egyik pólusról visz be gyógyszeroldatot. Fontos tudnod, hogy adott gyógyszeroldat melyik pólusról vihető be; ha a nem megfelelő pólusra teszed, a hatóanyag a helyén marad, nem fog vándorolni, így a kezelés hatástalan lesz.
 • Bipoláris kezelésnél egyszerre mind a két pólusról (a pozitívról és a negatívról is) vihetsz be gyógyszeroldatot.
 • Leszálló a kezelés, ha a hatóanyagos pólust a beteg terület fölé, míg a másik pólust alá helyezed el (ilyenkor leszálló az áramirány).
 • Transzverzális áramirányt leggyakrabban az ízületek kezelése, illetve bipoláris kezelés esetén használják.

 

Az iontoforézis segítség a Peyronie betegség és a túlzott izzadás ellen

Az iontoforézis a mozgásszervi problémákon túl más betegségek esetén is hatásos lehet.

A Peyronie betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás, amely hatására „csomók”, ún. plakkok alakulnak ki a péniszben, rendellenes görbületet, torzulást okozva ezzel, ami a fájdalom mellett akár el is lehetetlenítheti a közösülést. Az iontoforézis segítségével injekció alkalmazása nélkül, azaz fájdalommentesen juttatható a hatóanyag közvetlenül a péniszbe.

A fokozott verejtékezés, más néven a hiperhidrózis a verejtékmirigyek vegetatív beidegzési mechanizmusának zavaráról árulkodik. Hiperhidrózis esetén nagy mennyiségű izzadtság termelődik, mely főképp a kéz, aláb vagy a hónalj területén erős. Hozzávetőlegesen 100 ezer ember életét keseríti meg Magyarországon – kezelhető egyszerű iontoforézissel is. A túlzott tenyér- és lábizzadásra hatékony megoldást nyújt az egyenárammal végzett, sima csapvizes (!) kezelés.

 

Mikor nem ajánlott iontoforézis alkalmazása?

Az iontoforézis kezelés számos problémára, betegségre jótékony hatással bír, azonban nem ajánlott használata várandós nőknek, tuberkolózisban, gyermekkori cukorbetegségben, akut vírusos fertőzésben, mikózisban, bőrgyulladásban, szívbetegségben, aritmiában, epilepsziában szenvedőknek; illetve olyanoknak sem javasolt a készülék alkalmazása, akik szívritmusszabályozóval vagy protézisekkel rendelkeznek.

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Kedves Edina! Nincsenek csodaszerek, amik tutira, 100%-osan hatnak és egyetlen kezelés pont 11 hónapra szünteti meg a panaszait. Aki ilyet ígér, hazudik.
  A kóros izzadás kezelésében a csapvizes iontoforézist akkor javasolják, ha már minden próbálkozás (gyógyszer, kozmetikum, botox, stb.) kudarcot vallott. Sok sok tanulmány készült az elmúlt évtizedekben az iontoforézis túlzott izzadásra gyakorolt hatásáról. Egyik tanulmány sem mutatott 100% -os eredményt. Az általában kéthetes kúra (napi 1 kezelés) az kezelést kapók 70-80%-ánál 6-8 hétre megszüntette az izzadást, a többiek csak csökkenést tapasztaltak, de mindig van néhány egyén, akik semmilyen változást nem tapasztal. Azaz nincs olyan módszer, ami mindenkinél hatna.
  Önnél sem lehet előre megmondani, hogy milyen eredményt ad. Kipróbálni nem tudom hol lehet. A Dermadry Total készülék speciálisan a kóros kéz-láb-hónalj izzadásra való.

 • comment-avatar
  Edina 5 hónap

  Tisztelt Uram!
  4éves korom óta szenvedek hiperhidrózisban illetve inkább tőle).
  Már minden próbáltam a sympatectomian és ezen kívül. Kéz-talp botoxot is, csak hónalj területén használt. Milyen gépet érdemes venni, vsgy tényleg olyan a hatásfok, hogy egyszeri kezelésre 11 hónapig megszűnik a problémám? Hol próbáljam ki a kezelést?
  Előre is köszönöm

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az iontoforézishez nem kenőcsök kellenek, hanem a hatóanyag vízben oldott, ionos formája. Ez jellemzően injekciós oldatként (ampullázva) kerül forgalomba. A többségét orvosi rendelésre (receptre) tudja csak beszerezni.

 • comment-avatar
  BÉLA 7 hónap

  Pozitív elektródról bevihető gyógyszerek közé tartozik például a Procain, a Calcium chloratum, a Hisztamin, a Tolazolin és a B1-vitamin. Érdeklődöm hogy hol lehet ilyen hatóanyag tartalmú kenőcsöket kapni. Ugyanis utána néztem a neten de nem kaphatóak ilyen hatóanyaggal.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Sok-sok krém, gél, stb létezik. A krém gyártója tudná megmondani a polaritást, esetleg az ismertetőjében megtalálható. Általános gyakorlat, hogyha nem ismert a hatóanyag polaritása, akkor a kezelés félidejénél felcserélik az elektródákat. Így legalább a kezelés felében hatékony a bevitel. 🙂
  A krémmel történő iontoforézis “trükkös”. Elöször kenje be a kezelendő területet a krémmel. Tegyen rá megnedvesített celofán lapot (a folpack nem helyettesíti). A nedves celofán féligáteresztővé és elektromosan vezetővé válik. Erre kerüljön a benedvesített szivacs. Így végezze a kezelést.

 • comment-avatar
  Gyula 8 hónap

  Tisztelt Zátrok Úr!

  Cikkében írtak által is inspirálva vettem egy Mio Ionotens készüléket ilotibiális szalag gyulladás iontoforézises kezelésére.
  Tudna abban segíteni, hogy az Activon gélt a pozitív, vagy a negatív elektródára érdemes kenni?
  köszönettel,
  Molnár Gyula