A Peyronie betegség a „férfiasságot” támadja

A Peyronie betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás. Kemény csomók alakulnak ki a péniszben, ami egyre nagyobb görbületet okoz. Az esetek egy részében fájdalmas és előrehaladott állapotban ellehetetleníti a szexuális aktust. Ennek ellenére csak az érintettek kis része fordul orvoshoz, mert szégyelli. Ha ilyen panaszt észlelsz, fordulj orvoshoz – urológus vagy andrológus a megfelelő. MInél előbb megkezded a kezelését, annál nagyobb az esélyed, hogy megállíthatod az előrehaladását vagy megszüntetheted a panaszt. Olvasd el a részleteket!

 

Mi a Peyronie betegség?

A hímvessző merevedése úgy történik, hogy szexuális ingerre a pénisz hosszában végigfutó szivacsos, úgynevezett barlangos testekbe vér áramlik. A barlangos test kitágul, a nyomás nő és egyre keményebb. A Peyronie betegség a barlangos testet beborító kötőszövetes lemezben megjelenő csomó. A rugalmas rostok száma csökken, míg a fibriné és a kollagéné nő és közöttük mész rakódik le. Ennek következménye, hogy a csomó porc-/csontkemény – ezt “plakk”-nak nevezik.

Peyronie-plakk

A görbeség főként merev állapotban látható (súlyos esetben nyugalmi állapotban is), mert a plakk “nem engedi”, hogy a barlangos testek tokja kövesse a merevedéskor a méret növekedést. A plakk felé ezért nem tágul, alakja eltorzul, elgörbül.  Ez fájdalmat, merevedési zavart és akár impotenciát is okozhat.

A görbület fokozódásával a probléma is erősödik:

 • 5-20° közötti görbület esetén még lehetséges a közösülés,
 • 20-45° közötti görbületnél már nehézkes,
 • 45° feletti görbület esetén pedig lehetetlen.

a Peyronie-betegség fokozatai

A Peyronie betegség kialakulásának oka egyelőre nem pontosan ismert. A pénisz-plakk kialakulásáért a fibrin nevű anyag felelős. Ez a fehérje fontos szerepet játszik az egészséges állapot fenntartásában (többek között a véralvadásban és a hegszövetek kialakításában). Ha túl sok a fibrin, vérrögök kialakulásához is vezethet, szívrohamot, sztrókot vagy tüdőembóliát okozva.

Peyronie betegség esetén a hímvesszőt érő mikroszkopikus sérülés (vagy egyéb ok következtében) a fibrin a vérkeringésből a péniszbe jut és lerakódik. Ez képez alapot a plakk kialakulásához.

Szerepet játszanak még a Peyronie betegség létrejöttében:

 • a fibrinszintet fokozó cukorbetegség és dohányzás,
 • a krónikus prosztatagyulladás,
 • a húgycső körüli mirigyek krónikus elváltozása,
 • jelentősen fokozott szexuális aktivitás.

Mikor fordulj orvoshoz?

Az esetek egy részében (nagyon ritkán) a betegség magától elmúlik. Gyakoribb, hogy kezelés nélkül nem szabadulsz meg tőle.

Ha a péniszed formájában az utóbbi időszakban megváltozott, meggörbült, csomót tapintasz benne, mielőbb keress fel szakembert egy urológiai vagy andrológiai (férfigyógyász) rendelőben. A korai szakaszban levő Peyronie-betegség bizonyos gyógyszerekkel kezelhető, az idő múlásával egyre csökken az esély a megfelelő kezelésre.

 

Hogyan lehet kezelni a Peyronie-betegséget?

A betegség súlyosságától függ…ezek egy része csak orvos által elvégezhető, de vannak otthoni kezelések is. Ezeket a kivizsgálás után az orvosod irányításával alkalmazhatod.

 • Gyógyszerek: A szájon át szedhető gyógyszerekkel a kezelés célja, hogy csökkentse a plakk méretét, a pénisz fájdalmait és a görbületet. A gyógyszer nagy hátránya, hogy a szájon át bevéve jelentős része lebomlik az emésztőrendszerben és csak igen kis része jut el oda, ahova kellene: a péniszbe.
 • Intraléziós injekció: a plakk köré injekcióznak gyógyszert. Igen, a tűt közvetlenül a péniszbe szúrják… Ezt nyilván csak a legnagyobb sterilitás mellett, hozzáértő orvos végezheti.
 • Ultrahang kezelés: az ultrahangos “fonoforézis”-t használják ki. A pénisz ultrahangos kezelése a plakkig “masszírozza” a gyógyszert (amit a bőrre kell juttatni). Ez a kezelés fizikoterápiás rendelőben, de -megfelelő felvilágosítás után- otthon is végrehajtható egy terápiás ultrahang készülékkel.
 • Iontoforézis: ez a módszer gyenge és veszélytelen elektromos áramot alkalmaz. Az elektromos töltéssel rendelkező (ionos) hatóanyagok elektromos áram hátására az áram két pólusa között áramlanak. Nagy előnye, hogy a hatóanyag közvetlenül és nagy adagban oda kerül, ahol szükség van rá – közvetlenül a plakkba. És mindez tűszúrás nélkül. Iontoforézis kezelést szintén fizikoterápiás rendelőben kaphatsz, de -megfelelő felvilágosítás után- otthon is végrehajtható egy iontoforézis készülékkel.
 • Sebészeti beavatkozással: műtétet csakis legalább 3 hónapos stabil állapotot követően érdemes végezni. Ilyenkor vagy a plakkot operálják ki, vagy az ellenkező oldalon is megrövidítik a kötőszövetet. Gyakori a részsiker, ami maradványtünettel, pl. inkontinenciával, impotenciával jár… műtétet csak végső esetben vállad be…

 

Már említettem, hogy a probléma első jelei esetén azonnal fordulj szakemberhez, hiszen korai szakaszban a Peyronie betegség kezelhető lehet! Ha iontoforézist vagy ultrahangot javasolnak, akkor azt végeztetheted fizikoterápián vagy ha zavar az intimitás hiánya, akkor beszerezhetsz otthoni ultrahang és/vagy iontoforézis készüléket és biztonságosan kezelheted magad. A kezeléshez csak olyan szert használj, amit az orvosod javasolt!

Ezeket a készülékeket ajánlom Peyronie betegség otthoni kezelésére.

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Kedves András! Már nem rendelek, tanácsadással foglalkozok. De nem arra vonatkozóan, hogy kihez fordulhat.

 • comment-avatar
  András 1 hónap

  Tisztelt Dr úr lehet-e privát rendelésen Önnél időpontot kérni a Peyronie betegségemmel kapcsolatban vagy ha tud valakit ajánlani?
  Tisztelettel András