A Peyronie betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás. Kemény csomók alakulnak ki a péniszben, ami egyre nagyobb görbületet okoz. Az esetek egy részében fájdalmas és előrehaladott állapotban ellehetetleníti a szexuális aktust. Ennek ellenére csak az érintettek kis része fordul orvoshoz, mert szégyelli. Ha ilyen panaszt észlelsz, fordulj orvoshoz – urológus vagy andrológus a megfelelő. Minél előbb megkezded a kezelését, annál nagyobb az esélyed, hogy megállíthatod az előrehaladását vagy megszüntetheted a panaszt. Olvasd el a részleteket!

Mi a Peyronie betegség?

A hímvessző merevedése úgy történik, hogy szexuális ingerre a pénisz hosszában végigfutó szivacsos, úgynevezett barlangos testekbe vér áramlik. A barlangos test kitágul, a nyomás nő és egyre keményebb. A Peyronie betegség a barlangos testet beborító kötőszövetes lemezben megjelenő csomó. A rugalmas rostok száma csökken, míg a fibriné és a kollagéné nő és közöttük mész rakódik le. Ennek következménye, hogy a csomó porc-/csontkemény – ezt „plakk”-nak nevezik.

Peyronie-plakk

A görbeség főként merev állapotban látható (súlyos esetben nyugalmi állapotban is), mert a plakk „nem engedi”, hogy a barlangos testek tokja kövesse a merevedéskor a méret növekedést. A plakk felé ezért nem tágul, alakja eltorzul, elgörbül.  Ez fájdalmat, merevedési zavart és akár impotenciát is okozhat.

A görbület fokozódásával a probléma is erősödik:

 • 5-20° közötti görbület esetén még lehetséges a közösülés,
 • 20-45° közötti görbületnél már nehézkes,
 • 45° feletti görbület esetén pedig lehetetlen.

a Peyronie-betegség fokozatai

 

A Peyronie betegség kialakulásának oka egyelőre nem pontosan ismert. A pénisz-plakk kialakulásáért a fibrin nevű anyag felelős. Ez a fehérje fontos szerepet játszik az egészséges állapot fenntartásában (többek között a véralvadásban és a hegszövetek kialakításában). Ha túl sok a fibrin, vérrögök kialakulásához is vezethet, szívrohamot, sztrókot vagy tüdőembóliát okozva.

Peyronie betegség esetén a hímvesszőt érő mikroszkopikus sérülés (vagy egyéb ok következtében) a fibrin a vérkeringésből a péniszbe jut és lerakódik. Ez képez alapot a plakk kialakulásához.

Szerepet játszanak még a Peyronie betegség létrejöttében:

 • a fibrinszintet fokozó cukorbetegség és dohányzás,
 • a krónikus prosztatagyulladás,
 • a húgycső körüli mirigyek krónikus elváltozása,
 • jelentősen fokozott szexuális aktivitás.

Mikor fordulj orvoshoz?

ÁLTALÁBAN IGAZ: minél hamarabb kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb a siker esélye. Ha hónapokig halogatod a kezelést, akkor „kifuthatsz” az időből, amikor még visszafordítható a folyamat.

Az esetek egy részében (sajnos ez a ritkább) a probléma magától elmúlik. Gyakoribb, hogy kezelés nélkül nem szabadulsz meg tőle.

Ha a péniszed formájában az utóbbi időszakban megváltozott, meggörbült, csomót tapintasz benne, mielőbb keress fel szakembert egy urológiai vagy andrológiai (férfigyógyász) rendelőben. A korai szakaszban levő Peyronie-betegség bizonyos gyógyszerekkel kezelhető, az idő múlásával egyre csökken az esély a megfelelő kezelésre.

Hogyan lehet kezelni a Peyronie-betegséget?

A Peyronie-kór (PD) kezelése terápiás dilemma az orvosok számára és nincs „arany standard”, azaz jelenleg nincs biztos sikert adó kezelés.

A kezelések egy része csak orvosi rendelőben elvégezhető, de vannak otthoniak is, melyet az orvosod irányításával alkalmazhatod.

Gyógyszerek

A szájon át szedhető gyógyszerekkel a kezelés célja, hogy csökkentse a plakk méretét, a pénisz fájdalmait és a görbületet. A gyógyszer nagy hátránya, hogy a szájon át bevéve a szer jelentős része lebomlik az emésztőrendszerben és csak igen kis része jut el oda, ahova kellene: a péniszbe.

Intraléziós injekció

A plakk köré injekcióznak gyógyszert. Igen, a tűt közvetlenül a péniszbe szúrják… Ezt nyilván csak a legnagyobb sterilitás mellett, hozzáértő orvos végezheti, de akkor sem kellemes módszer.

Barlangostest tréning

E kezelés célja nem a nemi örömszerzés, hanem a rehabilitáció. A pénisz rugalmasságát adó barlangos testek fizikai „edzése” vákuum pumpa segítségével igen hatékonyan végezhető.

A péniszre húzott csőben létrehozott vákuum 60-90 mp-en belül erekciót hoz létre, melyet 2-3 percig fenn kell tartani. A vákuum leengedése után a merevedés megszűnik. Ekkor ismételni kell a gyakorlatot 4-5 alkalommal, naponta.

Hatékonyan javítja a pénisz és a környező szövetek artériás vérellátását és ezzel növeli a test öngyógyító folyamatait is. Egyes vélemények szerint a makrofág sejtek (bizonyos fehérvérsejtek) is aktiválódnak és megkezdik a felesleges fibrines anyag elbontását, ami a plakk fellazulását eredményezi.

Ultrahang kezelés

Ebben az esetben az ultrahang egyik hatását, a „fonoforézis”-t használják ki. Ez ultrahang rezgések, mintegy a bőrbe „döngölik”  a hatóanyagot. Ehhez persze a gyógyszert krém, gél formában a plakk feletti bőrbe kell juttatni. Az ultrahangos fonorézis fizikoterápiás rendelőben alkalmazható. Azonban egy otthoni terápiás ultrahang készülékkel, az egyszerű kezelési technika elsajátítása és megfelelő felvilágosítás után otthon is biztonságosan végrehajtható.

Iontoforézis

ez a módszer gyenge és veszélytelen elektromos áramot alkalmaz. Az elektromos töltéssel rendelkező (ionos) hatóanyagok elektromos áram hátására az áram két pólusa között áramlanak. Nagy előnye, hogy a hatóanyag közvetlenül és nagy adagban oda kerül, ahol szükség van rá – közvetlenül a plakkba. És mindez tűszúrás nélkül. Iontoforézis kezelést szintén fizikoterápiás rendelőben kaphatsz, de -megfelelő felvilágosítás után- otthon is végrehajtható egy iontoforézis készülékkel.
Az iontoforézis kezeléshez alkalmazandó szerek kiválasztása és felírása a kezelőorvos feladata. Iontoforézishez vízben oldott hatóanyagok kellenek, ilyenek például az injekciós oldatok. Leggyakrabban alkalmazott szerek a verapamil, lidokain és dexamethason vagy ezek „koktélja”.
A tanulmányok szerint a verapamil kezelést korai szakaszban kell elkezdeni, amikor a görbület még 30°-nál kisebb és a plakk még nem kezdődött meszesedni. Azok, akik plakkja 3 hónapos verapamil kezelésre nem reagált, nagyobb valószínűséggel kerültek műtétre a későbbiekben.

Lágylézer

A lágylézer hatás vizsgálata során valamennyi paraméter szignifikáns javulást mutatott 3 hónap kezelés alatt. Ezek a javulások azonban 9 hónappal a kezelést követő utóvizsgálat során már nem voltak megfigyelhetők. Ugyanez a tanulmány vizsgálta a Verapamil injekció és lágylézer együttes alkalmazását is. Ez a kombináció erősebb hatást mutatott, mint önmagában a lágylézer kezelés.

Úgy tűnik, hogy a lágylézer biztonságos kezelési módszer, ami tartós használat esetén segítséget jelenthet. A plakk kezelésére a Personal Laser L400 készülék megfelelő lehet, 5-8Joule (20másodperc/pont) kezelés mellett.

Sebészeti beavatkozás

műtétet csakis legalább 3 hónapos stabil állapotot követően érdemes végezni. Ilyenkor vagy a plakkot operálják ki, vagy az ellenkező oldalon is megrövidítik a kötőszövetet. Gyakori a részsiker, ami maradványtünettel, pl. inkontinenciával, impotenciával jár… műtétet csak végső esetben vállad be…

Már említettem, hogy a probléma első jelei esetén azonnal fordulj szakemberhez, hiszen korai szakaszban a Peyronie-betegség kezelhető lehet! Ha iontoforézist vagy ultrahangot javasolnak, akkor azt végeztetheted fizikoterápián vagy ha zavar az intimitás hiánya, akkor beszerezhetsz otthoni ultrahang és/vagy iontoforézis készüléket és biztonságosan kezelheted magad. A kezeléshez csak olyan szert használj, amit az orvosod javasolt!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

11 Comments

 1. Köszönöm a világos és érthető magyarázatokat!

 2. A teendő: forduljon urológushoz vagy andrológushoz (férfigyógyász). Egy állapot okát kideríteni csak vizsgálatokkal lehetséges. Távolról, az interneten keresztüli diagnózis felállításra nincs mód.

 3. Tisztelt Dr. Úr! Nekem a jelen panaszaim hogy én 2021.ben körül lettem metélve és most 2022.04.20.-tól van olyan panaszom hogy a makkom pereme érdes,ezt követően alatta viszkető égő érzést észlelek, merevedésnél viszont más a helyzet, mert fáj a merevedés,nem felfele görbül a peniszem hanem inkabb oldalra, de aggaszt nagyon mivel ha hozzá érek , be nyilal szúr és kellemetlen. Ön szerint mi lehet a probléma? Mar egy ideje nem volt szexuális érintkezésem senkivel, igy gondolom a szexuális úton terjedő nemi betegség ki zárva. Kérem irja meg hogy mi lehet a gond!?

 4. Nem végeztem ilyen vizsgálatokat… 🙂 de gondolom nem is várt választ a kérdésére.

 5. Arra lennék kíváncsi hogy peyroni plakk kialakulásához lehet e köze túlzott vagy átlagos fogyasztású natúr kollagénnek illetve ha kialakulóban van a plakk a fibrinek miatt, akkor nem ajánlott e mondjuk vérhigító szedése pl: aspirin protekt?

 6. Urológust vagy andrológust (férfigyógyász) keressen fel és vizsgáltassa ki.

 7. Volt egy gombás fertőzésem a péniszem körül (az ágyékomon és a combhajlatban) amit Canestennel kezeltem. Vizuálisan már nem látszik semmi de viszont a pénisztőben ahol korábban látszódott a fertőzés, a semmiből egy borsó nagyságú kemény csomó jelent meg. Nyomás hatására egy picit fáj. Lehetséges, hogy a fertőzésnek van köze hozzá vagy valami más a probléma?
  Válaszát előre köszönöm!

 8. Már a cikk bevezetőjében említem: öndiagnózis helyett mielőbb forduljon urológus vagy andrológus (férfigyógyász) szakemberhez. A panaszai kezdeti szakaszban vannak. Ilyenkor nagyobb az esélye, hogy segíteni lehet. Minél tovább „aszalja”, „érleli”, annál kisebb eséllyel lehet megllítani!

 9. Tisztelt Dr. Úr!

  Valószínűsíthető, hogy ez lehet a baj, ha csomót tapintok ki a péniszem közepe felső részén? Lehetséges megsérült, másra nem tudok gondolni. Ellenben nincs görbület, nincsen külső elváltozás, csak ernyedt állapotban tapintható ki, akkor minimális fájdalommal jár. Esetleg tudna ajánlani valamit amitől felszívódik a göb, vagy regenerálódik magától? …esetleg mindenképpen orvos?

  Előre köszönöm válaszát!

 10. Kedves András! Már nem rendelek, tanácsadással foglalkozok. De nem arra vonatkozóan, hogy kihez fordulhat.

 11. Tisztelt Dr úr lehet-e privát rendelésen Önnél időpontot kérni a Peyronie betegségemmel kapcsolatban vagy ha tud valakit ajánlani?
  Tisztelettel András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük