PeroBravo a perifériás bénulás kezelésre

A PeroBravo egy sokoldalú stimulátor 20 különböző programmal, melyet a beteg az orvos jelenléte nélkül, az otthon használhatsz. A készülék legfőbb alkalmazási területe a különböző súlyosságú perifériás bénulás kezelése. Speciális lábszenzora révén alkalmas a peroneus-bénulás és következményes járászavar (lógó lábfej) kezelésére.

Miért kell elektromos kezelés bénulás esetén?

A perifériás bénulást az úgynevezett “alsó motoneuron”, azaz a gerincvelőtől az izomhoz futó mozgató ideg sérülése, működési zavara okozza. Különböző okokból keletkezhet és különböző mértékű lehet.

Az idegszál működéshiánya miatt az agyi impulzus nem jut el az érintett izmokhoz, így nincs izomösszehúzódás és nem jöhet létre a mozdulat sem.

A mozgató idegét elveszített izmot az orvosi gyakorlatban “denervált izom”-nak nevezik.

Az idegi kapcsolat megszakadása (denerváció) után az izom három szakaszon megy keresztül:

 1. az akaratlagos mozgatási funkció azonnali elvesztése
 2. az izomtömeg gyors csökkenése (izomsorvadás) és az izom struktúráinak (szarkomer)elvesztése, valamint
 3. az izomrostok degenerációja, mely során az izomrostok helyét kötőszövet és zsír foglalja el. Ez végleges állapot.

A rendszeresen végzett elektroterápia lassítja vagy teljesen megakadályozza az atrófia folyamatát, így az izom működőképessége megtartható addig, amíg az ideg regenerációja megtörténik.

Az ideg gyógyulása, regenerációja nagyon lassú folyamat. Általában 0.1-0.2mm-t regenerálódik az idegszál, a legoptimálisabb esetben sem többet 1 mm-nél. Egy deréktáji idegsérülés esetén a lábujjakig akár 60-80cm is lehet az ideg hossza. Azaz mire ismét “eléri az izmot”, azaz a regeneráció befejeződik, évek is eltelhetnek.

Az izom nem bír ki ennyit az ideg nélkül. Összehúzódások nélkül az izom másfél-két éven belül elkorcsosul, kötőszövet veszi át az izomszövet helyét és hiába regenerálódik az ideg, az izom már működésképtelen és megmarad a bénulás.

Ezért a bénulás hosszú gyógyulása alatt a legfontosabb, hogy az izom működőképes állapotát fenntartsd annak ellenére, hogy akár 1-2 évig semmi eredménye, “értelme” nem látszik. Erre való a PeroBravo.

Perifériás bénulás speciális impulzust igényel

Az ideg regenerálódásig meg kell előznöd az izomatrófiát. Az ismételt stimulációs impulzusok emellett gyorsítják az idegregenerációt is.

A bénult izom kezelése eltérő lehet attól függően, hogy a denerváció milyen mértékű. A PeroBravo minden forma esetén alkalmazható.

Míg az egészséges izom rövid tartamú négyszögimpulzusokkal késztethető összehúzódásra, addig a denervált izom erre nem reagál. Ilyenkor hosszú, akár 600-800 millisec tartamú, lassan felfutó háromszög impulzussal lehet kezelni az izmot. Részlegesen denervált izomra háromszög vagy trapéz alakú impulzusok alkalmazhatók.

Az összehúzódásokat hosszan emelkedésű impulzusokkal váltják ki. Az ilyen kiváltja a bénult izom aktiválását, de ugyanakkor megakadályozza a környező egészséges izmok összehúzódását.

Részleges denerváció, illetve a terápia sikeres előrehaladásával az impulzusok egyre rövidíthetők (600-400-200sec), majd a háromszög helyett trapéz alkalmazható. Mindig csak annyi módosítás szükséges, hogy a részlegesen denervált izom továbbra is reagáljon az ingerre.

Az optimális kezelési paraméterek egyénileg meghatározhatók. A készülék támogatja az intenzitás/időtartam görbe felvételét.

Peroneus bénulás

Az egyik leggyakoribb perifériás bénulás (parézis) a peroneus (szárkapocs) ideg bénulás. Következménye, hogy a lábfejed, a lábujjakat nem tudod felfelé emelni (dorsalflexiós mozdulat). Járás során a lábfej “lógása” akadályozza a lépést. A mozgásod jellegzetesen kacsázó, billegő lesz.

A peroneus bénulás kezelés első szakaszaiban a fentebb említett módon háromszög, majd trapéz impulzusokat kell használni. Ha az idegszál ismét eléri az izmot, akkor az izom készen áll a négyszög alakú impulzusok fogadására. Így megkezdheted az izomerősítést.

A következő szakasz a járás újratanítása. Erre a PeroBravo speciális kiegészítőjét, a lábfejszenzort alkalmazd. Arra való, hogy érzékelje amikor a sarkad eléri a talajt. Ez aktiválja a készüléket, mely a peroneus izomra rásegítő impulzust ad le, ami segíti a lábfej emelését.

Mivel egy mozdulat újratanulásához az agynak mintegy 10000 ismétlésre van szüksége, így ez a fázis is kitartó kezelést-edzést igényel.

perobravo használata

A kezeléshez használhatsz öntapadó elektródát, de gumi elektródát is (a képen ez utóbbi látható, vizes szivacs tokban és rugalmas pánttal helyére rögzítve). Az elektródáknak az izmon kell lenniük.

Arcidegbénulás (Bell-féle paresis)

Szintén gyakori perifériás bénulás (parézis) az arcideget érinti. Ezt a bénulást Bell-féle bénulásnak is nevezik. Következménye, hogy az arc mimikai izmai nem működnek (nem tudod a homlokod ráncolni, a szemed becsukni, a szád sarka “lefittyen” és kifolyik a nyálad, stb). MIvel csak egyoldali, így az arcod aszimmetrikussá válik. Az ép oldal izmai maguk felé húzzák a beteg oldalt.

A kezelés itt is attól függ, hogy milyen mértékben károsodott az idegszál. Teljes károsodás esetén háromszög impulzussal indul a kezelés, majd ahogy javul az állapot, úgy lehet egyre rövidebb impulzust alkalmazni, majd áttérni a trapéz impulzusokra, végül a négyszöghullámokra kerülhet a sor. Teljes bénulás esetén akár egy évet is meghaladhatja az az idő, mire az egészségeshez közeli helyzet visszaáll. A 100%-os javuláshoz (azaz a tünetek nyomtalan eltűnéséhez) kivételes szerencse kell. Többnyire valamilyen mértékű eltérés visszamarad.

Ehhez a kezeléshez szükséged lesz kis átmérőjű (25-30mm), kerek öntapadó elektródára (itt kaphatsz ilyet). Az arcodon ugyanis kicsi a hely, így a nagyméretű elektródák egyszerűen nem férnek el és nem tudsz elég precízen kezelni.

arcideg bénulás, bell-féle bénulás kezelési pontjai az arcon

Az arcideg bénulás (Bell-féle parézis) kezelése során az arcideg három ágát egyenként kell kezelned. Kisméretű (kb.25mm), kerek elektródát használj. A negatív pólust a fültő közelébe ragaszd fel. A pozitív pólus helyét változtani kell. Elsőként a homlokra a szemöldök külső sarka felett. Majd az arcra, az orrtól 2-3 cm távolságra. Végül az állkapocsra, a rágóizomra.

PeroBravo – rehabilitáció egyetlen készülékben

A PeroBravo készülékkel olyan terápiás lehetőség áll a rendelkezésedre, amely perifériás bénulás minden súlyossági fokára biztosít megoldást. A PeroBravo készüléket ide kattintva vásárolhatod meg.

A súlyos bénulás kezdeti kezelésére az 1-6, 17, 18 programok, a már javuló parézisre a 7-11, 19, 20 programok valók.

Speciális diagnosztikus program (PRG 12) lehetővé teszi az intenzitás/időtartam görbe meghatárázását. Ez arra való,  hogy a számodra legmegfelelőbb kezelési paraméterek pontosan meghatározhatók legyenek.

A lábfejszenzort a 13-16 programokkal használhatod, ezek segítik a járás szinkronizált újratanítást peroneus bénulás esetén.

A készüléket nemcsak denervált izmok kezelésére használhatod. A 10,19,20-as programok az ép beidegződésű izmok rehabilitációjához vagy fájdalom kezelésre is alkalmazhatók.

A programok felépítése

A készülék programjait úgy hozták létre, hogy azok a súlyos perifériás idegsérüléstől a teljes gyógyult állapotig “elkísérjék” a beteget. Ezt követik le a programok 1-től 10-ig, ahol az 1-es a teljes idegsérülésre, míg a 10-es az egészséges mozgatóidegű izom kezelésére való.

Teljes idegsérülés esetén az 1-es programmal kell kezdeni. A mozgatóidegét teljesen elveszített izom ugyanis csak nagyon hosszú, csaknem 1 másodperc hosszú impulzussal hozható összehúzódásba. Az impulzusnak ráadásul lassan, fokozatosan kell “felfutnia”. Ezért a felszálló ág tartama (százalékosan) megadható. Kezdetben az impulzus tartamának 90%-át a felszálló ág teszi ki. A teljes bénulásból a regeneráció akár évekig tarthat, így kezdetben az 1-es programot 90%-10% aránnyal kell használni, majd az eredményeket ellenőrizve, fokozatosan rövidíteni lehet a felszálló ág tartamát.

Idővel ellenőrizni kell, hogy a rövidebb impulzustartamú 2-es program képes-e megfelelő összehúzódást kiváltani. Ha igen, akkor át kell térni a 2-esre, majd a 3-asra. Lépésről-lépésre kell előrehaladni, akár a teljes gyógyulásig.

A fentiekből következik, hogy mivel nem mindenkinél teljes az idegsérülés, hanem valamilyen fokban részleges. Részleges sérülés esetén azonban nem az 1-es program lesz a jó. Ez túl hosszú impulzus és a félig sérült ideg kellemetlen “áramütésként” jelzi. Meg kell keresni, hogy melyik az az a program, amely jó összehúzódást okoz, de nem kellemetlen.

Erre két módszer van. Az egyik, hogy sorban kipróbálod a programokat (nyugi! ártani nem lehet egyikkel sem, legfeljebb érzed, hogy nem ez a jó). Így néhány percnyi próbálkozás után megtalálható a megfelelő. A másik módszert maga a készülék biztosítja. Mégpedig a fizikoterapeuták számára. Ez pedig a 12-es program, amely 24 lépesben segít meghatározni a legmegfelelőbb impulzus/időtartamot. Ezt többnyire rendelői szakemberek szokták elvégezni. Ha nem kapsz segítséget fizikoterapeutától, akkor az első módszerrel ugyanazt az eredményt fogod kapni.

Egyéni programok létrehozása

A készülék biztosítja, hogy a 19. és 20. programhelyre az egyéni kezelési igényed szerinti programot hozz lérte, mely akár 5 különböző fázisból állhat.

A PeroBravo-t ezáltal optimalizálhatod egy sor állapot kezelésére is:

Izomstimuláció

 • A véráramlás, vérkeringés javítása
 • Az izom spaszticitás (merevség) oldása
 • Izomerősítés
  • Az izomban fellépő kiegyensúlyozatlanságok elkerülése
  • Az izomrostok aktiválása
  • Izomfáradtság
  • A sorvadó izmok erősítése
  • Az izmok regenerációja
 • A mobilitás megőrzése és kiterjesztése

Idegstimuláció (fájdalomterápia)

 • endorfin termelés serkentése
 • általános fájdalomcsillapítás és fájdalomterápia, többek között a következőkre:
  • Ízületi gyulladás
  • Hátfájdalom
   • krónikus hátfájás
   • Nyaki gerincfájdalom
   • Háti gerincfájdalom
   • Ágyéki gerincfájdalom
  • Keringési problémák
  • Idegfájdalom
  • Izomfájdalom
  • Fantomfájdalom
  • Csonttörés utáni fájdalmak
  • Medencefenéki fájdalom
blank
7.2
ÉRTÉKELÉS
Első benyomás: 9
Készülék kezelés: 9
Biofeedback: 10
Denervált izom kezelés: 10
Egyéb funkciók: 6
11 olvasói értékelés x 7.0
Dr. Zátrok a PeroBravo készülékről: Első benyomás: a készülékház anyaga és kialakítása szokványos. A menürendszer régimódi, de épp emiatt a laikus számára is jól használható. A PeroBravo a kezelés során mutatja meg kivételes képességeit. A denervált izom kezelést biztosító és a Peroneus újratanítás programok átgondoltsága, beállíthatósága, az impulzus minősége egészen különleges. A további elektroterápiás kezelési lehetőségek átlagosak. A PeroBravo egy "célgép", amely a perifériás bénulás minden formájának kezelésében alkalmazható. Ebben a készülékkategóriában verhetetlen ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik. Rendelői és otthoni használatra egyaránt kiváló.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (9)
 • comment-avatar
  László 4 hét

  Ismételten nagyon szépen köszönöm a segítséget ! És jó egészséget kívánok önnek !

 • comment-avatar

  A Premium 400 készülékkel a helyzet ennél is egyszerűbb! Nem kell aggódnia a frekvencia, az impulzustartam és már paraméterek beállítása miatt!
  Önnek a programok között a “Merevségoldás” programot kell kiválasztani, ezután azt, hogy a kar, láb vagy törzsizmokat szeretné kezelni. A készülék pedig precízen beállítja a megfelelő értékeket.
  Az izomstimuláció általános alkalmazásáról, az elektródák elhelyezéséről ebben a cikkemben talál részleteket.

 • comment-avatar
  László 4 hét

  Üdvözlöm ! Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget ! A Premium 400-at fogom választani.Tudna esetleg a beállításban is segíteni ? Ha jól értettem önt akkor bifázisos négyszöghullám programot kell keresni és kis frekvenciára állítani ami 50 Hz alatti.Ön szerint hány Hz-el érdemes kezdeni ?További segítségét előre is köszönöm !

 • comment-avatar

  A vérzéses stroke súlyos állapotot idéz elő. Következménye az agyi mozgatóközpontot roncsolódása. Olyan állapotot alakul ki erre, mint amikor egy elektromos készülék hálózati csatlakozóját “kihúzzák” a fali csatlakozóbál.
  Stroke miatt egyes izmok elveszítik a kapcsolatukat az agyi központtal. Ezért az izom “nem tudja”, hogyan kellene normálisan működni. Ezt az információt korábban az agytól kapta. De most megszakadt az együttműködés és nem jön információ.
  Az izom jellegzetes spasticitással válaszol, a könyök és csukló (lábon a csípő és térd) hajlított állapotba merevedik, nehéz kimozgatni.
  Az izommerevség oldásában az alacsony frekvenciájú izomstimuláció segít. Egyben akadályozza a bénult izmok sorvadását is.
  Az EMG vezérelt, ETS-t tudó készülékeknek a bénulás ezen fázisában nincs jelentősége, így jelenleg nem javaslok ilyen speciális készüléket. Ezek többlet tudását akkor lehet majd kihasználni, ha a kezelések hatására édesapja visszanyeri bizonyos izmok mozgatási képességét. Ha ilyen bekövetkezik, akkor kezdetben az izmok nagyon durva, nem kordinált mozgásokat képesek végezni. Ezek javításához és a precíz mozdulat újratanulásában segítenek az ETS készülékek.
  A jelen állapotban – és várhatóan még hónapokig- egyszerűbb (de jó minőségű) stimulátor megfelelő segítséget jelenthet. Ide kattintva találja javaslataimat.
  Premium 400 a maximális megoldás, megfelelő még az Elite vagy Elite 150 és a MyoBravo készülék is.

 • comment-avatar
  László 4 hét

  Abban kérném a segítségét ,hogy édesapám 72évesen vérzéses stroke -ot kapott most dec 12-én. Jelenleg stroke osztályon fekszik .Jobb oldala béna . A kezelőorvosa azt mondta izomtónus fokozódása van. Az lenne a kérdésem ,hogy EMS készülék alkalmazható e ez esetben, és ön melyiket javasolná ? Önnél olvastam ,hogy szelektív ingeráram és magas frekvencia erre nem jó ,hanem bifázisos négyszöghullám és alacsony frekvencia kellene. Ön melyik készüléket javasolná erre a célra ? És esetleg a későbbiekre amikor már kiengedik a kórházból és otthon lesz.Amivel majd tovább fejlődhet .Ahogy én leszűrtem a videóiból olyan készülék kellene ami tudja a EMG és ETS-t.

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is leírtam: az EMS az egészséges izmok kezelésére való. Perifériás bénulásban (ilyen a peroneus bénulás) nem veszik hasznát. Peroneus bénulásra az úgynevezett denervált kezelés (Magyarországon a szelektív ingeráramként emlegetik) szükséges.

 • comment-avatar
  KFné 2 év

  Köszönöm szépen de ez nagyon drága nekünk. Régi baleseti sérülésből maradt vissza peroneus bénulás és most hogy nyugdíjas lett kevesebb a mozgás és nagyon fáj. Néztem készül élet ami tudja az EMS T 26000 körül. Amellett labidegessege is van, nem tud pihenni ejszaka, na akkor járkál.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  K.Fné 2 év

  Üdv! Mennyi a készülék ára, és hol lehet megvásárolni.