PeroBravo a perifériás bénulás kezelésre - Dr. Zátrok Zsolt blog

PeroBravo a perifériás bénulás kezelésre

A PeroBravo egy sokoldalú stimulátor 20 különböző programmal, melyet a beteg az orvos jelenléte nélkül, az otthon használhatsz. A készülék legfőbb alkalmazási területe a különböző súlyosságú perifériás bénulás kezelése. Speciális lábszenzora révén alkalmas a peroneus-bénulás és következményes járászavar (lógó lábfej) kezelésére.

Miért kell elektromos kezelés bénulás esetén?

A perifériás bénulást az úgynevezett “alsó motoneuron”, azaz a gerincvelőtől az izomhoz futó mozgató ideg sérülése, működési zavara okozza. Különböző okokból keletkezhet és különböző mértékű lehet.

Az idegszál működéshiánya miatt az agyi impulzus nem jut el az érintett izmokhoz, így nincs izomösszehúzódás és nem jöhet létre a mozdulat sem.

A mozgató idegét elveszített izmot az orvosi gyakorlatban “denervált izom”-nak nevezik.

Az idegi kapcsolat megszakadása (denerváció) után az izom három szakaszon megy keresztül:

 1. az akaratlagos mozgatási funkció azonnali elvesztése
 2. az izomtömeg gyors csökkenése (izomsorvadás) és az izom struktúráinak (szarkomer)elvesztése, valamint
 3. az izomrostok degenerációja, mely során az izomrostok helyét kötőszövet és zsír foglalja el. Ez végleges állapot.

A rendszeresen végzett elektroterápia lassítja vagy teljesen megakadályozza az atrófia folyamatát, így az izom működőképessége megtartható addig, amíg az ideg regenerációja megtörténik.

Az ideg gyógyulása, regenerációja nagyon lassú folyamat. Általában 0.1-0.2mm-t regenerálódik az idegszál, a legoptimálisabb esetben sem többet 1 mm-nél. Egy deréktáji idegsérülés esetén a lábujjakig akár 60-80cm is lehet az ideg hossza. Azaz mire ismét “eléri az izmot”, azaz a regeneráció befejeződik, évek is eltelhetnek.

Az izom nem bír ki ennyit az ideg nélkül. Összehúzódások nélkül az izom másfél-két éven belül elkorcsosul, kötőszövet veszi át az izomszövet helyét és hiába regenerálódik az ideg, az izom már működésképtelen és megmarad a bénulás.

Ezért a bénulás hosszú gyógyulása alatt a legfontosabb, hogy az izom működőképes állapotát fenntartsd annak ellenére, hogy akár 1-2 évig semmi eredménye, “értelme” nem látszik. Erre való a PeroBravo.

Perifériás bénulás speciális impulzust igényel

Az ideg regenerálódásig meg kell előznöd az izomatrófiát. Az ismételt stimulációs impulzusok emellett gyorsítják az idegregenerációt is.

A bénult izom kezelése eltérő lehet attól függően, hogy a denerváció milyen mértékű. A PeroBravo minden forma esetén alkalmazható.

Míg az egészséges izom rövid tartamú négyszögimpulzusokkal késztethető összehúzódásra, addig a denervált izom erre nem reagál. Ilyenkor hosszú, akár 600-800 millisec tartamú, lassan felfutó háromszög impulzussal lehet kezelni az izmot. Részlegesen denervált izomra háromszög vagy trapéz alakú impulzusok alkalmazhatók.

Az összehúzódásokat hosszan emelkedésű impulzusokkal váltják ki. Az ilyen kiváltja a bénult izom aktiválását, de ugyanakkor megakadályozza a környező egészséges izmok összehúzódását.

Részleges denerváció, illetve a terápia sikeres előrehaladásával az impulzusok egyre rövidíthetők (600-400-200sec), majd a háromszög helyett trapéz alkalmazható. Mindig csak annyi módosítás szükséges, hogy a részlegesen denervált izom továbbra is reagáljon az ingerre.

Az optimális kezelési paraméterek egyénileg meghatározhatók. A készülék támogatja az intenzitás/időtartam görbe felvételét.

Peroneus bénulás

Az egyik leggyakoribb perifériás bénulás (parézis) a peroneus (szárkapocs) ideg bénulás. Következménye, hogy a lábfejed, a lábujjakat nem tudod felfelé emelni (dorsalflexiós mozdulat). Járás során a lábfej “lógása” akadályozza a lépést. A mozgásod jellegzetesen kacsázó, billegő lesz.

A peroneus bénulás kezelés első szakaszaiban a fentebb említett módon háromszög, majd trapéz impulzusokat kell használni. Ha az idegszál ismét eléri az izmot, akkor az izom készen áll a négyszög alakú impulzusok fogadására. Így megkezdheted az izomerősítést.

A következő szakasz a járás újratanítása. Erre a PeroBravo speciális kiegészítőjét, a lábfejszenzort alkalmazd. Arra való, hogy érzékelje amikor a sarkad eléri a talajt. Ez aktiválja a készüléket, mely a peroneus izomra rásegítő impulzust ad le, ami segíti a lábfej emelését.

Mivel egy mozdulat újratanulásához az agynak mintegy 10000 ismétleésre van szüksége, így ez a fázis is kitartó kezelést-edzést igényel.

PeroBravo – rehabilitáció egyetlen készülékben

A PeroBravo készülékkel olyan terápiás lehetőség áll a rendelkezésedre, amely perifériás bénulás minden súlyossági fokára biztosít megoldást.

A súlyos bénulás kezdeti kezelésére az 1-6, 17, 18 programok, a már javuló parézisre a 7-11, 19, 20 programok valók.

Speciális diagnosztikus program (PRG 12) lehetővé teszi az intenzitás/időtartam görbe meghatárázását. Ez arra való,  hogy a számodra legmegfelelőbb kezelési paraméterek pontosan meghatározhatók legyenek.

A lábfejszenzort a 13-16 programokkal használhatod, ezek segítik a járás szinkronizált újratanítást peroneus bénulás esetén.

A készüléket nemcsak denervált izmok kezelésére használhatod. A 10,19,20-as programok az ép beidegződésű izmok rehabilitációjához vagy fájdalom kezelésre is alkalmazhatók.

perobravo használata

A kezeléshez használhatsz öntapadó elektródát, de gumi elektródát is (a képen ez utóbbi látható, vizes szivacs tokban és rugalmas pánttal helyére rögzítve). Az elektródáknak az izmon kell lenniük.

Egyéni programok létrehozása

A készülék biztosítja, hogy a 19. és 20. programhelyre az egyéni kezelési igényed szerinti programot hozz lérte, mely akár 5 különböző fázisból állhat.

A PeroBravo-t ezáltal optimalizálhatod egy sor állapot kezelésére is:

Izomstimuláció

 • A véráramlás, vérkeringés javítása
 • Az izom spaszticitás (merevség) oldása
 • Izomerősítés
  • Az izomban fellépő kiegyensúlyozatlanságok elkerülése
  • Az izomrostok aktiválása
  • Izomfáradtság
  • A sorvadó izmok erősítése
  • Az izmok regenerációja
 • A mobilitás megőrzése és kiterjesztése

Idegstimuláció (fájdalomterápia)

 • endorfin termelés serkentése
 • általános fájdalomcsillapítás és fájdalomterápia, többek között a következőkre:
  • Ízületi gyulladás
  • Hátfájdalom
   • krónikus hátfájás
   • Nyaki gerincfájdalom
   • Háti gerincfájdalom
   • Ágyéki gerincfájdalom
  • Keringési problémák
  • Idegfájdalom
  • Izomfájdalom
  • Fantomfájdalom
  • Csonttörés utáni fájdalmak
  • Medencefenéki fájdalom
blank
7.4
ÉRTÉKELÉS
Első benyomás: 7
Készülék kezelés: 9
Biofeedback: 10
Denervált izom kezelés: 10
Egyéb funkciók: 6
5 olvasói értékelés x 7.2
Dr. Zátrok a PeroBravo készülékről: Első benyomás: a készülékház anyaga és kialakítása szokványos. A menürendszer régimódi, de épp emiatt a laikus számára is jól használható. A PeroBravo a kezelés során mutatja meg kivételes képességeit. A denervált izom kezelést biztosító és a Peroneus újratanítás programok átgondoltsága, beállíthatósága, az impulzus minősége egészen különleges. A további elektroterápiás kezelési lehetőségek átlagosak. A PeroBravo egy "célgép", amely a perifériás bénulás minden formájának kezelésében alkalmazható. Ebben a készülékkategóriában verhetetlen ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik. Rendelői és otthoni használatra egyaránt kiváló.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is leírtam: az EMS az egészséges izmok kezelésére való. Perifériás bénulásban (ilyen a peroneus bénulás) nem veszik hasznát. Peroneus bénulásra az úgynevezett denervált kezelés (Magyarországon a szelektív ingeráramként emlegetik) szükséges.

 • comment-avatar
  KFné 4 hónap

  Köszönöm szépen de ez nagyon drága nekünk. Régi baleseti sérülésből maradt vissza peroneus bénulás és most hogy nyugdíjas lett kevesebb a mozgás és nagyon fáj. Néztem készül élet ami tudja az EMS T 26000 körül. Amellett labidegessege is van, nem tud pihenni ejszaka, na akkor járkál.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  K.Fné 4 hónap

  Üdv! Mennyi a készülék ára, és hol lehet megvásárolni.