Napjainkban az utánzatok reneszánszát éljük…Biztosan tapasztaltad már, hogy amikor megveszed egy termék lényegesen olcsóbban kínált, kínai gyártású „utánzatát”, akkor nem ugyanazt a teljesítményt kapod. Gyermekkoromban például a Matchbox kisautók népszerűek, ám drágák voltak. Nem mindenkinek tellett rá. Ezért sokan a lényegesen olcsóbb kínai utánzatokat ajándékozták, ami persze még a karácsonyfa alatt, az első játék során szétesett, sírást-rívást okozva. Az én megőrzött Matchboxaimmal viszont gyermekeim évekig játszottak és kiváló állapotban eltettük a család következő generációjának…

Mostanában az orvostechnológia eszközökkel kapcsolatban is találkozom ilyen „utánzat-dömpinggel”. Egyes élelmiszerboltokban (pl. Lidl) 3-4 ezer forintos stimulátort és egylégkamrás „nyirokmasszázs gépet” is lehet venni. Valóban súlyos problémákra, például régóta fennálló fájdalmakra, lábdagadásra kínálják őket olyan cégek, akiknek dunsztjuk sincs magáról az eszközről, annak teljesítményéről, alkalmazásáról. Egyszerűen ez egy sor a profitlistájukon, közvetlenül a krumpli és a sós kifli között.

Aki azonban ilyet megvesz az kétszeresen csalódik. Egyrészt hatást vár el, de nem kap érdemit és így a pénzéért csak a csalódást kapja. Másrészt kárt okoz, mert a vevő azt hiszi, hogy minden TENS vagy izomstimulátor, stb ugyanilyen vacak, mint amit vett. Egy kalap alá veszi a lildben vett utánzat gagyit és az „eredeti” készüléket… na ez a legnagyobb probléma! Elveszíti a bizalmát a tényleg működő és hatékony készülékekben is.

Ebben a videóban egy olcsó és egy profi izomstimulátor készüléket hasonlítok össze és mutatom meg a különbséget. Kattins a lejátszás gombra! Ne felejts el feliratkozni sem, hogy értesülj a további részekről!

Az egyik combizmomra egy Purecare 982-es, kétcsatornás izomstimulátort tettem. E készülék gyártója a taiwani Hivox-Biotec, ugyanők gyártják a Beurer és Sanitas készülékek többségét is.

A másikra az egyik legjobb minőséget előállító,  olasz Globus  The Champion készülékét csatlakoztattam és mindkettőn elindítottam a combkezelő programot.

Tapasztalat:

A Purecare készülék a maximális áramerősség mellett is csak enyhe, felületes rángásokat hozott létre a combizmaimban.

A The Champion a nevéhez (A Bajnok) méltóan teljes mélységű, átfogó összehúzódást biztosított.

A kontrakciók közötti különbség óriási, akkora, mint amit a készülékek ára is jól reprezentál.

Előre tudható!

A készülékek műszaki paramétereit vizsgálva ezt már előre tudni lehet.

Az összehúzódás „mélységét” főképp az impulzus időtartam (pulse width) befolyásolja.

Olyan izomstimulátor készüléket válassz, aminél ez az adat legalább 100-420 mikrosecundumig terjed.

Az olcsó készülékeken jellemzően ez az érték 100-220 msec. Ezek eleve alkalmatlanok a nagyobb izmok kezelésére. Egy picit persze összehúzódik a comb is, de ahogy a filmben is láttad, jelentős a különbség.

Használható-e sport célokra a „közértes” stimulátor?

Véleményem szerint ez teljesen kizárt. Semmilyen pozitív hatás nem várható egy ilyen szintű eszköztől.

Mire jó akkor az ilyen készülék?

Apró panaszokra, mint elfeküdt nyak izomfájdalma és izommerevsége, alkarizmok fájdalma és hasonlók kezelésére jó lehet. Komoly panaszra, hatékony izomkezelésre, pláne izomfejlesztésre legfeljebb gyermek vagy aprótermetű hölgyek számára alkalmas.

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Ide kattintva találhatók.
  Az Elite 150 készülék megfelelő a test kezelésre és vannak izomstimulációs programjai, melyek az arcon is alkalmazhatók.
  Komolyabb arckezelő programok (valódi kozmetikai elektroterápiás kezelések) a Runner PRo, Cycling Pro, Triathlon Pro készülékekben is vannak, de ezekhez az arckezelő kiegészítőt külön kell megvenni.
  Az Activa 700 komplett csomagban tartalmaz mindent, amit szeretne. De így már nem fér bele a 150-es keretbe.
  Olvassa még el ezt a cikkem:G-Pulse kezelések – szépségápolás felsőfokon.
  A G-Pulse programok az Elite-ben nincsenek benne, a többi biztosítja (de egyesekhez külön kiegészítő kell).

 2. 161 cm magas 61 kg 48 éves nő vagyok.Arcra és testre is használható izomstimulátort keresek 150 000 ft alatti árkategóriában. Létezik hatékony készülék ilyen árfekvésben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük