TENS készüléket ma már mindenhol kaphatsz, akár a közértekben is. Azonban attól, hogy valamit TENS-nek neveznek, még messze nem biztos, hogy használható is a problémádra! Jelentős különbség lehet az egyes készülékek hatásában. Hiába reméled, de a párezer forintos TENS készülékkel nem szüntetheted meg tartósan az artrózis vagy reuma okozta fájdalmaid. Elmagyarázom, hogy mi a különbség készülék és készülék között és mit vegyél figyelembe készülék vásárlás előtt.
Magáról a TENS módszerről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: TENS kezelés – fájdalomcsillapítás gyógyszermentesen

Miben különböznek a TENS készülékek?

 • minőség
 • kezelőcsatornák száma
 • TENS programok típusai
 • impulzus minősége
 • egyéb programok (EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram, stb.)
 • további szolgálatások, pl. wireless, speciális tartozékok

A készülékminőség és jelentősége

Ha rákeresel a „tens készülék” kifejezésre, akkor a találati listában a legolcsóbb készülékeket kapod. Most éppen 2690 forint a legolcsóbb, TENS-nek nevezett izé. A kinézetén is látszik, hogy gagyi, mégis sokan azt hiszik, hogy két ezresért olyan minőségű eszközt kapnak, ami tényleg megszünteti a panaszokat. Hofi szavaival: „Hány éves vagy te, gyermekem? 40. És még hiszel a tündérmesékben?”

A távol-keleti gyártók milliószámra onják ezeket a szarokat (már bocs a kifejezésért, de nincs rá megfelelőbb). Mutatom, hogy mit okozhatnak.

TENS mellékhatások
A gyenge minőségű, kis területre koncentrált, erős impulzus hatására a bőr sejtjei elfolyósodnak és égéshez hasonló, mély seb keletkezik.

Mi a magyarázat erre? Az olcsó készülékekben olyan vacak impulzus-generátor van, amivel nem szabályozható megfelelően az áram. A hozzájuk adott elektródák is olyan rossz minőségűek, hogy nem oszlik el az áram, hanem egy pici területre koncentrálódik. A bőrsejtekben az elektromos töltésű részecskék az elektromos kezelés hatására szétválnak (elektrolízis). A pozitív elektróda (katód) alatt elfolyósodó szövetelhalás, míg a negatív póluson (anód) száradásos elhalás alakul ki. Ezeknek a sebeknek a gyógyulása aztán hetekig tart.

Tanácsom: óvakodj a párezer forintos, tens-nek hazudott eszközöktől! Vegyél minőségi készüléket! A saját tested kezeled vele!!!

A TENS készülék csatornaszáma és a kezelhető terület kapcsolata

A TENS készülék a fájdalomcsillapító hatást elektromos impulzusokkal éri el. Ehhez az impulzust a készüléktől kábel és öntapadó TENS elektróda (más néven tappancs) segítségével kell a fájdalmas területre juttatni. Egy pár elektróda (egy kábel és annak két végződése) jelent egy kezelőcsatornát. A TENS gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

A TENS készüléktől elvárható teljesítmény megítélhető a csatornaszám alapján is. Otthoni használatra 1, 2 és 4 csatornás készülékek kaphatók. Az egycsatornás készülék 2db elektródát, a kétcsatornás 4db elektródát, míg a 4 csatornás készülék 8 öntapadó elektródát használ.

Minél magasabb a csatornaszám, annál nagyobb kiterjedésű fájdalmat kezelhetsz egyszerre. 

Hány csatornás TENS készüléket válassz?

Gondold végig a helyzeted! Tested mely részén észleled a fájdalmat? Mekkora a fájdalmas terület. Egyik vagy mindkét oldalra kiterjed-e?

Nézzünk néhány példát, hogy meghatározhasd a számodra szükséges csatornaszámot:
Ha például elfeküdted a nyakad és a fájdalmat egy tenyérnyi területen érzed, akkor elegendő lehet egycsatornás készüléket használnod. Ha azonban a térded fáj, akkor egy csatornával egyszerre csak a térd külső oldalát kezelheted, a belső oldalon meg kell ismételned a kezelést.

Kétcsatornás készülék azonban biztosítja, hogy egyszerre kétoldalról kezeld a térded. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor kétcsatornás készülékkel először csak az egyiket kezelheted, majd ezt követően a másikat. Ez dupla időráfordítást igényel. Ha 4 csatornás TENS készülékkel rendelkezel, akkor egyszerre kezelheted mindkét térded.

Egy másik példa: ha a nyakadtól derékig fáj a hátad, akkor egycsatornás készülékkel 4-5, egymást követő kezeléssel tudod a teljes területet lefedni. Azaz mire a deréktájra érsz, a nyakadon már elmúlik a fájdalomcsökkentő hatás. Kétcsatornás készülékkel 2-3-szor kell ismételned a kezelést: a nyakon, a hát közepén és végül a deréktájon. Négycsatornás készülékkel viszont egyszerre a teljes területet kezelheted.

Van TENS készülékem, milyen programot használjak?

A TENS készülék általában több programot tartalmaz. Az egyes programokban eltérnek az impulzus beállításai, így másképp hatnak. Nem mindegy, hogy mikor és melyiket érdemes alkalmazni.

Hagyományos (magas frekvenciás) TENS program

A fájdalominger agy felé továbbítását akadályozza meg.
Gyorsan alakul ki a hatása, de csak 30-120 percig tart.
3-4 kezelés után hatása csökken vagy elmúlik, mert az agy hozzászokik. 1-2 hét kihagyása után ismét hatékony pár alkalommal.

Endorfin (alacsony frekvenciás) TENS program

A testedben fájdalomcsillapító anyagok (endorfinok) termelődését indítja meg.
Lassabban alakul ki a hatása, de akár 2-8 órán át tart.
Néhány kezelés után hatása csökken vagy elmúlik, mert az agy hozzászokik. 1-2 hét kihagyása után ismét hatékony pár alkalommal.

Burst (vagy ugráló frekvenciájú) TENS program

A program néhány másodpercig magas frekvenciát ad le, majd alacsonyra vált, ismétlődően.
Ezért a Hagyományos és Endorfin programok előnyeit egyaránt biztosítja.
Eredetileg ezt a hozzászokás kiküszöbölésére hozták létre, de ilyen kezeléssel is 1-2 hét után csökken a hatás. Kis kezelés-szünet után ismét hatékony.

Modulált (folyamatosan változó impulzusú) TENS program

A program folyamatosan változtatja az impulzus frekvenciáját, tartamát, intenzitását, így nincs vagy minimális a hozzászokás.
Egyesíti a Hagyományos és Endorfin programok előnyeit.

A fájdalomcsillapító kezelést bárhol bevetheted a testeden (kivétel agykoponya, szív keresztben, pajzsmirigy, nyaki verőerek felett).

Egyszerűen rakd az elektródákat a fájdalom köré, válaszd ki a fenti programok egyikét és élvezd a hatást. Próbáld ki mind és figyeld meg, melyik a számodra leghatásosabb.

Az első napokban a TENS kezelés csökkentette a fájdalmaim, de aztán elmúlt a jó hatása? Mi történt?

Ez egy gyakori jelenség! Sokszor kérdeztek erről csalódott TENS tulajdonosok. Le kell szögeznem azonban, hogy a hiba nem a TENS módszerben van, hanem a hozzászokásban.

Az olcsó, párezres TENS készülékek mindegyike kizárólag állandó frekvenciájú kezelőprogramokat biztosít (hagyományos és endorfin TENS). Ezeket a szabályosan ismétlődő impulzusokat azonban az agyunk „felismeri” és néhány nap után „hozzászokik”.

Az első kezelések kiváló hatása néhány nap után csökkenni kezd, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a „modulált TENS” kifejezést, akkor a készüléktől csak néhány napig tartó fájdalomcsillapító hatást várhatsz. Ne csodálkozz, ha a 3-4. napon veszíteni kezd a hatásából. A hatásvesztés nem „örökre” szól. Ha eltelik 1-2 hét, ismét hatékony lesz néhány kezelés erejéig. Az ilyen készüléket elfeküdt nyak, fogfájás, rándulás, zúzódás, véraláfutás, stb. kezelésére alkalmazd. Ezeknél a kezdetben erős fájdalom 2-3 nap alatt elmúlik és a készülék ennyi ideig hatásos marad.

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. A moduláció azt jelenti, hogy az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, amplitudó) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni és nem alakul ki hozzászokás sem. Ezért aztán a modulált TENS programok nem veszítik el hatásosságukat. Kiválóan alkalmazhatók olyan fájdalmak esetén is, melyek hosszú idő óta fennállnak és tartósan kezelést igényelnek.

Ha tehát a készüléked biztosít modulált TENS programot, akkor egy modern és sokoldalú készülékkel rendelkezel. Alkalmazhatod minden fájdalomra, beleértve a krónikus -pl. artrózis, artritisz, reuma, stb által okozott- fájdalmakat is, miközben tartós hatást várhatsz tőle.

A precízebb impulzus csökkenti a kezeléssel járó kellemetlenséget

A TENS és minden más elektroterápiás kezelés „lelke” a szabályos impulzus. Ezt az impulzusgenerátor állítja elő. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékek által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. Az olcsó készülékek csípnek, csalánoznak, égetnek. A csípés olyan erős, hogy az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére növelni. Azaz az olcsó készülék kezelése égető, fájdalmas, de hatástalan vagy alacsony hatásfokú (nagyobb a füstje, mint a lángja), továbbá a fentebb már említett bőrsebeket okozhat.

A magasabb minőségű készülékeknél az impulzusgenerátor sokkal precízebb, így a kezelések fájdalommentesek és még az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen alkalmazhatják őket.

Multifunkcionalitás: EMS-izomstimuláció, iontoforézis, mikroáram

Ma már kevés olyan készülék van, ami valóban csak TENS programokat kínál.

A legtöbb „TENS”-nek nevezett készülék valójában többfunkciós (multifunkciós) eszköz. Azaz a fájdalomcsillapító kezeléseken túl más elektroterápiás kezeléseket is biztosít.

Ilyen lehet az izomstimuláció (EMS vagy szelektív ingeráram kezelésnek is nevezik), az iontoforézis, a mikroáramú kezelés, az interferencia, Kotz vagy egyéb áram.

Bár ezek mindegyike elektroterápia, de más és másra valók, másképp hatnak. Olyan ez, mint a kanál, villa és kés. Ezek egyaránt evőeszközök, de teljesen más a funkciójuk és mások az előnyeik.

De itt még nincs vége, hiszen a komolyabb készülékek már nemcsak gyógyításra, hanem szépségápolásra alkalmas bőrfeszesítő, narancsbőr kezelő és alakformáló programokat is biztosítanak.

Amikor készüléket vásárolsz, gondold végig, hogy mire van szükséged.

Ha csak fájdalmat akarsz csillapítani, akkor elég a „csak TENS” – ez lesz a legolcsóbb készülék és kb 18-20 ezer forinttól már kiváló készülékeket kapsz. Pl. A Dolito készülék csak TENS kezelést biztosít. Minőségét jól jelzi, hogy Németországban ezt receptre írják fel a betegnek. Itthon nincs rá támogatás.

Ha viszont ízületi és izomfájdalmaid is vannak vagy rendszeresen sportolsz és kezelnéd a kisebb-nagyobb sérüléseket, vagy szépségápolási céljaid vannak, akkor érdemes nagyobb tudású, multifunkciós készüléket venni. Persze ezekkel együtt a készülék ára is növekedni fog. Az egyik legolcsóbb, de minőségi eszköz a Myolito multifunkciós készülék. Ebben a TENS kezelések mellett izomstimulációs programok is vannak.

Ha körültekintően, a fentieket figyelembe véve választasz TENS készüléket, akkor örömmel és kiváló eredménnyel fogod alkalmazni hosszú éveken át.

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Iratkozz fel hírlevelemre és ismerd meg a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereit (pl. TENS / MENS)

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

118 Comments

 1. Köszönöm a gyors vàlaszt, egyenlőre olyan fàdalmaim vannak hogy szinte gondolkodni , lenni, enni sem bírok, életemet eldobni ….erre gondolok a nem szűnő borzalmas semmihez fogható fàjdalomtol.
  Ki fogom próbálni.
  Köszönöm .
  Minden jót kívánok.
  Zsuzsa

 2. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer, mely elsősorban mozgásszervi fájdalmak esetén hatékony. Így ízületi gyulladás, izomsérülés, szalagsérülés fájdalmait elég jó hatásfokkal csökkenti. Más fájdalmak esetén is segít, például menstruációs fájdalom, endometriózis okozta panaszok.
  Általánosságban nem szokás a koponyán alkalmazni, mert az elektromos aktivitása „megkeverheti” az agyműködést. Az arc egy határmezsgye. Meg lehet próbálni, hogy segít-e valamennyit. MIvel az ön problémája nem gyakori, így tömeges hatásvizsgálatok nem történtek, így nem lehet megmondani, hogy segít-e majd. Elvben enyhíthet. A valóságot a gyakorlat derítheti ki.
  A csontnekrózist a fizikoterápiás módszerek közül a PEMF (pulzáló mágneses mező terápiával szokás kezelni). A Magnum 2500 a készülékben van csontelhalás kezelésére program. Ajánlott a kiegészítők küzül egy darab Magnum Pocket Pro mágnestekercset venni a gép mellé, ezzel kis területre célzott kezelést lehet végezni.
  Olvassa el ezt a cikkem: Mágnesterápia hatásai és ellenjavallatai

 3. Nekem 1.5 éve àllcsont nekrózisom van, borzasztó fàjdalmommal, erre sajnos nincs gyógymód,diszfoszfàt kezelés mellékhatásaként alakult ki, erre a fàjadomra alkalmas e a készülêk?

 4. Lehetnek olyan állapotok, amikor a műtét nem kivitelezhető. Olyan is, ahol a gyógyszer inkább árt (a mellékhatások miatt), mint használ.
  A fizikoterápiás módszerek azonban olyan energiákat használnak, melyekkel enyhíthetők a fájdalmak.
  Ebben a cikkemben olvashat ezekről.
  Fizioterápia – tudnivalók a gyógyító energiákról
  A Dolito készülék a lehető legolcsóbb és legegyszerűbb eszköz a fájdalomcsillapításra. Meg lehet próbálni.
  Olvassa el ezt a cikkem a további lehetőségekről
  https://elethosszig.hu/fajdalomcsillapito-modszerek-otthonra/

 5. 85 éves édesanyámnak jobb csípő ízületi kopás (coxarthrosis) miatt állandó fájdalmai vannak 2 éve.
  Megrövidült a jobb oldala, sántít-billeg, egybecsúsztak a csontok, amik éles fájdalmat okoznak neki már nyugalmi állapotban is. Reumatológus és ortopéd orvosunk szerint már semmi nem használna neki (injekció, sugárterápia), csak a műtét. Erről mi az Ön véleménye?
  Fájdalom-csillapításra a Dolito Tens készüléket ajánlja?
  Köszönöm szépen a válaszát!
  Tisztelettel: Gyöngyi

 6. A mikroáramú kezelés gyulladáscsökkentő hatású. azaz az ínhüvelygyulladás, golfkönyök (epicondilitisz), a váll, de általában az ízületek, inak, ínhüvelyek, bursák gyulladásos problémái esetén egyaránt beverhető. A TENS csak fájdalomcsillapító mód, érdemi hasznát nem veszi. Az izomstimuláció (EMS) pedig -ahogy a neve is mutatja- az izmokra hat, az említett képletekre pedig nem.
  Érdemes lehet azért elolvasnia ezt a cikkem: Befagyott váll szindróma otthoni kezelése. A cikkben leírtaknak hasznát veszi nemcsak befagyott váll kezelésben.
  Ezen felül a lágylézer kezelés lehet még ennél hatékonyabb (pl. Personal LAser L400 készülék), de egy lézer ára háromszorosa egy mikroáramú készüléknek.

 7. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt,
  két kérdésem lenne.
  Az egyik, hogy lehetséges – kézsebészeten, röntgen után nem tudták megmondani- ínhüvelygyulladás (bal hüvelykujj alatt, csukló felett fájdalom, nehezen tudok pl. egy üveget megfogni, amikor szétnyitom a kezem, támaszkodás/fekvőtámasz alatt is fáj, emiatt jelenleg nem is csinálok ilyesmi gyakorlatokat) vagy golfkönyökre (párszor éreztem a könyök belső részén fájdalmat) is alkalmazható vmelyik multifunkciós modulált Tens készülék?
  Illetve mindkét vállam esetén X évente fellépő impingement szindrómára és izületi gyulladásra/kopásra is használnám.
  Köszönöm előre is,
  Erik

 8. A Vivamax és Beurer nem gyártók. Ezek olyan kereskedő cégek, amelyek felvásárolják egyes távolkeleti (kínai, tajvani) cégek termékeit és a saját logójukat teszik rá. Készülékeik tudásszintje a wellness kategóriába tartozik, orvosi kezelésre korlátozottan, kisebb panaszokra alkalmas. Korábban készítettem egy videót amiben összehasonlítok egy ilyen olcsó készüléket egy profival. Itt megnézheti. .
  Orvosi kezelésre tervezett, minőségi készülékeket ide kattintva talál.

 9. Tisztelt Doktor Úr! Válaszát nagyon köszönöm közben már én is utána néztem pár dolognak és így a kombinált készülékeket keresgéltem , de a VIVAMAX GYVTT3 és a BEURER EM 80 készülékeket találtam de az áruk miatt nem tudom hogy ezek alkalmasak e komolyabb segítségre. Ön szerint milyen készülék kellene egy hatásosabb kezelésre ,vagy ezek is alkalmasak némi fájdalom enyhítésre? Válaszát köszönöm: Ildikó

 10. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer, ami elsősorban mozgásszervi fájdalom enyhítésében segíthet. Úgy gondolom, hogy az állandó ülés és fekvés miatt a fájdalomcsillapítás kevés. Segíteni kellene a gerinc mellett feszülő, görcsölő izmok ellazításában és hosszú távon erősítében. Erre az EMS, azaz izomstimuláció a megfelelő.
  Olyan készüléket használjon, amiben a TENS és EMS funkciók is megvannak és felváltva alkalmazzák a TENS és izomstimulációs kezeléseket.
  Az előrt módon végrehajtott elektromos kezelések nem befolyásolják a szívműködést, azaz nincs kockázata.

 11. A férjem copd beteg nagyon minimális a mozgási lehetősége a tüdő rossz állapota miatt. Állandó oxigénen van a sok fekvéstől-üléstől nagyon fáj a gerince különösen egy csigolyája.A háziorvos szerint idegbecsipődés lehet de már harmadik hete nem igazán javul.Kérdésem : milyen Tens géppel lehetne csillapítani a fájdalmát és ha a modulált tenssel azt használhatjuk e mert pont a szív vonalában van a csigolya? Most flektor tapaszt használunk meg algopyrint de nem nagyon csökken a fájdalom csak ha sikerül úgy elhelyezkednie ,hogy nem nyomódik.Ön szerint a Tens jó lenne e vagy milyen megoldást javasolna ,hogy legalább pár órára csökkenjen a fájdalom?Röntgenre nem igazán tudunk elmenni mert oxigén nélkül nem tudunk közlekedni.Válaszát várom és nagyon köszönöm: Ildikó

 12. A TENS készülék egészen biztosan nem segít ezen.
  Ez egy fájdalomcsillapító módszer! A Ptosis pedig nem fáj.
  Az izomstimulátorok pedig nem a szemhéj aprócska izmaira vannak kitalálva, hanem hátizomra, lábizmokra. Azaz erre a problémára csak nagyon speciális, finom stimulációra alkalmas készülék jöhet szóba. De ekkor sem ajánlom otthonra! Egy kiváló elektroterápiás szakember irányításával talán használható lenne, de csak hónapokon át kitartó kezelés hozhatna eredményt.
  Összességében a ptosisra nincs jelenleg otthoni eszköz,

 13. A szemész orvosom szemhéj ptosist állapított meg nálam a tens készülékkel ez javítható ? Válaszát előre is köszönöm . Üdvözlettel

 14. Üdvözlöm! Féloldali arcideg bénulásra milyen készüléket ajánlana? Köszönöm.

 15. Tisztelt Doktor Úr!
  Sarkantyúm van kb6-7mm nagyságú , amely hátrafele nőt ki. Bedurrant és fizukon ultrahanggal kezelték. Rendbe is jött…nagyjából. Szüleim adtak egy gold-hand xft-502 készüléket ,nem fűztem hozzá sok reményt, de mintha javulna…Furcsa.. Erős fizikai munkát végzek folyamatos lépcsőzés bútorhordás. Melyik készüléket javasolja?
  Nagyon köszönöm a segítségét

 16. A küldött webáruház nem lehet túl aktív…. „Ottragadhatott” a termék, ugyanis a Veinoplusnak ezt a változatát kb 2017 óta nem gyártják. Ha van is, jó régen csücsülhet a polcon.

 17. Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ. Ez egy abszolút fontos különbség, ami nem volt egyértelmű számomra a leírások, illetve a gyártói oldalak átolvasása után sem. Mivel az adott készülék már nincs forgalomban, nekem úgy tűnik, hogy ez a mostani utódja, így ezzel próbálkozom majd: https://eletmod-shop.hu/Veinoplus-elektrostimulator-venas 
  Köszönöm, szép nyarat és jó egészséget kívánok!

 18. A FES annyit tesz: funkcionális stimuláció. Egy elveszett funkció visszaszerzésére irányuló elektroterápiás kezelés. A lábdagadás, a vénás keringési elégtelenség is egy „elveszett funkció”. A kezelése a normális vérkeringés visszaállítását célozza. Ezt lehet sok testmozgással, és például elektromos izomstimulációval végezni. A Veinoplus helyett a Myolito megfelelő lehet. A Veinoplus speciálisan a visszeres panaszok kezelésére volt kifejlesztve. A Myolito általános izomstimulátor, nincs speciális vénás keringés javító programja. Így a visszeres keringés javításra a Myolito hatása elmarad a Veinoplushoz képest (kb 10-150%-kal gyengébb a hatása). A Myolito ára fele a Veinoplusénak. Azaz a Myolito jó kompromisszumos megoldás lehet.

 19. Tisztelt Doktor Úr! Egy másik cikkében (ami a foltos lábszárról szól) a funkcionális stimulációt is javasolja (FES néven) és a Veinoplus V.I. készüléket ajánlja. Amennyire utánaolvastam, ezeknél a gépeknél a FES megnevezés inkább az inkontinenciás kezelésekre vonatkozik és az EMS, amivel az izomstimulációra utalnak. Csak ezért fontos számomra a kérdés, mert ezt a konkrét Veinoplus készüléket már nem is lehet kapni, az újak pedig jóval drágábbak, mint például az itt említett Myolito készülékek. Ezzel együtt nem tudom, hogy ez utóbbiak is kifejezetten javasoltak e rozsdás bőr, illetve lábszár vénás problémákra. Válaszát előre is köszönöm!

 20. Kedves Zsolt! Alagútszindrómát diagnoztizáltak nálam. Mindkét kezem érintett, hüvelykujj felől nem fáj, inkább olyan, mintha egy gumiszalag feszítené vissza az ujjaimat, nehezen hajlítom be, pici dolgokat nem tudok összefogni már.Mindig ilyen, nem csak éjszaka „zsibbad” Műtétet szeretném minél tovább húzni, alternatív megoldásként merült fel a Tens készülék. Kérem legyen kedves segítséget nyújtani abban, ha egyáltalán érdemes, melyik/milyen készüléket ajánlana, illetve egy ilyen ujjzsibbadásos esetben a tappancsok hova kerülnek? Nagyon köszönöm!

 21. Az említett készülék egycsatornás TENS és izomstimulációs programokat kínál. Hagyományos tens, azaz nem biztosít modulált programot. Nagyon kis területű panaszok (pl. nyakfájdalom, menstruációs görcs, egyoldali alkarfájdalomra) megfelelő lehet.
  A gerincpanaszok esetén (mivel ezek esetén a gerinctartó izmokat a nyaktól a keresztcsontig kezelni kell) az omron csak kiváló játékszer.
  A hátfájdalmak megoldásához naponta 3-4 órányi kezelési időre lehet vele szükség, miközben 5-6 alkalommal át kell helyezni az elektródákat. A másik „feketeleves” a hozzávaló elektródapár közel 9000 forintos ára. Ezt inzenzív használat mellett néhány hetente cserélni kell. Az omronhoz pedig csak az omrontól vásárolt extrém drága elektróda csatlakoztatható.
  A csigolya szűkület és elcsúszás fizikai eltérést jelent. Ezt egyetlen készülék sem tudja megszüntetni. Minden kezelés csak a tünetek enyhítését segítheti.

 22. Erdekelne, hogy az ormon E3 készülék mennyire hatásos fájdalomcsillapításra? Modulált készülék? Megéri a 30000.ezer forint körüli árát, vagy másikat ajánlana? Gerinc csatorna szűkület és csigolyaszetcsúszas van
  Műtétet nem javasoltak. Reggel még jól tudok menni, de ha elkezded tevékenykedni már begorbulok , és fájdalmas a menés. Köszönöm szépen a válaszát.

 23. Olvassa el az artrózisról szóló cikkem, és a térdfájdalomról szólót.
  Aztán ezt.
  A gerincsérvvel-hátfájdalommal kapcsolatban pedig ezt. És ezt.
  A panaszok csökkentésében mindkét esetben segíthet az izmok megerősítése. A leghatékonyabb persze a tornatermi, súlyzós edzés lenne – amit azonban a jelenlegi panaszai és kialakult elváltozások már nem engednek meg. Ezért kell külső segítség, az izomstimuláció.
  Ide kattinva talál olyan készülékeket, amelyek ebben segítenek.
  Az izmok erősítése nem megy 1-2 nap alatt, még stimulátorral sem. Ha így lenne, akkor a holnapi világbajnokságra ma kezdenék felkészülni :).
  Olvassa el ezt a cikket, benne a válasz arra is, hogy milyen időtávon várhat segítséget és mi kell ahhoz, hogy a hatás tartós maradjon.

 24. Köszönöm a gyors válaszát. Két problémámra szeretném elsősorban használni. Lassan két hónapja, hogy műtöttek meniscus szakadásra, atroszkópos eljárással. A leszakadt porcot eltávolították, de közölték, hogy jelentős kopás is van. Műtét másnapján már szinte tökéletes volt a lábam. Megszűntek az éjszakai fájdalmaim és minden gond nélkül tudtam járni. Ez az idilli állapot kb. két hétig tartott aztán minden műtét előtti fájdalmam visszajött, így az éjszakai fájdalmak is. Kaptam két Ostenil plus inekciót is de semmi hatása. Videók és leírások alapján tornáztatom és próbálom a térdet körülvevő izomzatot erősíteni, nyújtani. Lassú javulást érzékelek ugyan de az éjszakai fájdalmak nem szűnnek. Az ön tanácsai alapján tens(EMS) készülékkel szeretném a folyamatot meggyorsítani. Nem tudom, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, de ebben sz esetben talán ez mindegy is. A másik gondom a sok éve időnként kínzó lumbális 4-5 csigolya porckorongsérvem. Itt is meg szeretném erősíteni az izomzatot. Erre a két problémámra keresem a megfelelő készüléket.

 25. Az említett készülék egy úgynevezett OEM termék. Egy tajwani cég készíti, a Beurer csak a márkanevét adja hozzá és terjeszti európában.
  Ez egy wellness készülék. Paraméterei miatt limitáltan alkalmas orvosi kezelésre. Legfőképp az impulzus időtartama korlátozza. Maximálisan 250 mikroszekundumos impulzust tud leadni, ami megfelelő lehet kisebb izmok (alkar, nyak, vállak kezelésére), de nem megfelelő a hát, has, far és combizmok esetén.
  ha enyhe panaszokat (pl elfeküdt nyak) akar kezelni, tesmérete legfeljebb 170 cm, akkor megfelelő lehet. Ha magasabb, ha a panaszai a térdet, csípőt, gerincet érintik, akkor ez az eszköz egy kiváló játék.

 26. Szeretnék venni egy Tens készüléket. ÉN a BEURER EM 80 -nat néztem ki magamnak. Éedekelne az ön véleménye erről a készülékről. Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: János

 27. Apukámnak combnyaktörés utáni rehabilitáció esetén milyen készüléket javasol? Alapbetegsége Sclerosis Multiplex és ezért a mozgás alapvetően is nehezen megy. Ezért történt a baleset is. Az izomok nagyon leépültek most.
  Köszönöm a segítséget

 28. Egyetlen TENS készülék sem alkalmas a peroneus paresis kezelésére. A TENS kizárólag fájdalomcsillapító hatású, a bénulásra semmilyen hatása nincs.
  Perifériás bénulás kezelésére a denervált kezelés (itthon gyakran szelektív ingeráramnak is hívják) szükséges.
  Olvassa el ezt a cikket, erről szól.

 29. Peroneus paresis l.s.-t diagnosztizáltak nálam. Az lenne a kérdésem, hogy melyik fajta
  TENS készüléket tudná ajánlani jó szívvel, hogy itthon is minél jobban elő tudjam segíteni a gyógyulásomat. Köszönöm segítségét! Üdvözlettel: Ildikó

 30. 67 évesen csonkolták a lábamat térd alatt 8hónapja és azóta komoly fantomfájdalmaim vannak. Szeretném öntöl kérdezni hogy milyen készülékét vegyek hogy elmúljanak a fantomfájdalmaim amik az éjszakáimat gyötrelmessé teszi, és elhagyhatom a gyógyszereket. Előre is köszönöm a válaszát.

 31. A neuropátia az érzőidegek elhalását jelenti. Jelenleg nincs érdemi gyógymódja, így a tünetek időszakos csökkentése lehetséges (azaz ha a panasz enyhül is vagy megszűnik néhány órára, vissza fog térni. A tünetek csökkentésére sincs garantált javulást adó módszer. A TENS, a mikroáram (MENS), a pulzáló mágneses mező és a lágylézer kezelések segíthetnek.
  Olvassa el ezt a cikkem is, ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módszerről szó, mely az esetek 65-70%-a esetén segít..

 32. Neurológus és hematológus polyneuropathy-át állapított meg MGUS kiváltó okkal. A lábfejfájdalmak csökkentésére pedig Lyrica-t kapok (2×75mg). Mostanában sokszor felébredek éjjel tűszerűen nyilaló lábfejfájdalomra, főleg a lábfej felső részén. Segíthet-e ilyen készülék az éjszakai nyugodt alvásban? Ha véleménye szerint igen, milyet/melyiket javasolja tapasztalatai, tudása alapján? Köszönöm!

 33. Nagyon köszönöm a választ, utánajárok mindennek! További szép napot kívánok! Üdvözlettel: Lívia

 34. A TENS használható az arcon (az agykoponya felett nem). Más kérdés, hogy kizárólag fájdalomcsillapító hatást várhat tőle, azaz a fájdalmat kiváltó okot nem kezeli. A mikroáram (MENS) ebben is hatékony lehet. Olvassa el a TENS és MENS-ről szóló cikket. Tens készülékeket itt talál. Mikroáramú készülékeket pedig itt.
  Az arc kezeléséhez kisebb méretű elektróda szükséges, pl. ez megfelelő.

 35. Régóta tartó panaszom miatt keresek megoldást otthoni kezelésre. Március 21.-én kezdődött fogászati problémám, amelynek következtében begyulladtak a bal oldalon az állam körüli idegek, izmok is. Már többféle gyógyszeres kezelést is próbáltam, a gyulladt fogat április 6-án eltávolították (ezzel a tályog és gennygóc megszűnt), de még mindig zsibbad a bal oldalon az ajkam és az állam környéke, a számat pedig nem tudom teljesen kinyitni, illetve fájdalmas a kis mértékű nyitás is. A háziorvosom azt mondta, kaphatok elektromos kezelést, amelyet a fogorvosomnak kell felírni, és szakrendelésen elérhető, a munkám miatt viszont sajnos nem nagyon van időm napközben távol lenni a munkahelyemtől. Ezért keresek otthoni körülmények között használható készüléket. Milyen típust ajánl, hány tappancs szükséges hozzá, illetve arcon, állon használható-e bármelyik TENS készülék? Előre is köszönöm szíves válaszát!

 36. Elcsúszott csigolya esetén először az elcsúszászt kell korrigálni. Forduljon gerincbetegek kezelésében jártas manuálterapeutához. Azután pedig az izomstimulátorok segítenek a fájdamak megszüntetésében. Olvassa el ezt.

 37. Porckoromg elcsuszas miatt gaj a bal labam izma femektol talpig
  Melyik keszulek tud segiteni a fajdalom elmulasztasaban, tornaztatni a fajo labizmot?
  Koszonom a valaszt

 38. Az említett készülék jóindulattal egy wellness eszköz. Nem „üti meg” az orvosi kezelésekhez szükséges szintet. Kb mint a gyereke lábbal hajtható gokartja…az sem alkalmas autózásra a közutakon, az E3 sem orvosi szintű kezelésre.
  Sok és minőségi izomstimulátor létezik, melyek megfelelő izomösszehúzódásokat váltanak ki. Itt talál komolyabb izomstimulátorokat

 39. Tisztelt Doktor Úr!

  Mi a véleménye az Omron E3 Intense multifunkciós készülékről? Nekem az a bajom ezekkel a készülékekkel, hogy nem érzem őket elég erősnek. Bizonyos programokat csak gyenge, alig érezhető bizsergésnek érzek. Létezik olyan készülék ami alaposabb, erősebb hatású? Ha igen, akkor melyik az? Eddig bármelyik elemest próbáltam ki, gyengécske volt. A hálózati erősebb?
  Köszönöm a választ!

 40. A javasoltak jó minőségű készülékek. Németországban mindkettőt finanszírozza a TB, azaz receptre felírható. Sajnos itthon ilyen modern készülékek még nem kaphatók receptre.

 41. Köszönöm szépen a tájékoztatást és a tanácsát megpróbáljuk az Ön által javasolt készüléket. További jó egészséget kívánok: Üdvözlettel D. Éva

 42. A Myolito elvileg alkalmas, de csak 2 csatornás, azaz a nagyobb területet érintő panaszok esetén több kezelés kell egy adott területen. A gerincpanaszok esetén pl a nyaktól a derékig kell kezelni, ezzel a készülékkel ehhez 3 kezelés kell, ami sok idő.
  Inkább a MyoBravo készüléket ajánlom, ez 4 csatornás és ezért nagy területet tud kezelni vele egyszerre. A teljes gerincre elég 1 kezelés, így lényegesen rövidebb a kezelési idő.
  Az érszükületre egyik készülékben sincs erre specializált program, de vannak benne olyan programok, melyekkel javítani lehet a láb vérkeringést.

 43. A Myolito multifunkcionális készüléket alkalmasnak találja az érszűkület, valamint medence törésből eredő fájdalom,továbbá reumatikus, ízületi, és gerincproblémákból eredő fájdalmak otthoni kezelésére? Válaszát előre is megköszönve :Tisztelettel D Éva

 44. Ezt a készüléket nem ismerem, nincs vele tapasztalatom.

 45. Érdeklődöm mi a véleménye HV6609 TENS készülékről. Sajnos a készülék leírásáról kevés információt találtam. Ahogy a cikkét és a fenti kérdésekre adott válaszait, elolvastam úgy gondolom amire szeretnénk használni, a célunknak megfelelne.(érszűkület, műtét utáni állapot, derék, nyaki fájdalmak enyhítése). Válaszát, segítségét megköszönve: Üdvözlettel D Éva

 46. Ez a „ne vedd meg, mert vacak” kategória. Arra való, hogy megtanítsa: a gyerek műanyag barkácskészletével nem tud bútort készíteni. Az Ön szavaival: ez a nevetséges készülék, derékfájdalmakra annyi, mintha szúnyogokat fogna össze, hogy jól csipkedjék meg.

 47. Tisztelt dr. Zátrok Zsolt!
  Az alábbi készülék mennyire megbízható? „https://ugyismegveszel.hu/product/gold-hand-4-tapados-izomstimulator-xft-502” TENS/EMS-nek írják, de sajnos nem értek hozzá, így megítélni sem tudom, kidobott pénz volt-e néhány éve megvenni és a nevetséges eszközök közé sorolható vagy azért alkalmazhatom ideiglenesen terápiás céllal, hogy tegnap kezdődött deréktáji hátfájásom csillapítsam vele, illetve azonnal egy komolyabb készülékkel érdemes kezdeni, ez pedig rögtön kidobandó? Az orvosok Mydeton tablettát, Diclac tablettát és Diclac Dolo gélt írtak fel, de amint lefekszem és pihentetni próbálom magam, legfeljebb fél óra után 6-7-es erősségű fájdalom lép fel, pozíciótól függetlenül, egy idő után pedig állni nehéz, bár úgy jelentősen enyhül a fájdalom, pontosabban tompul, úgy kb. 4-5 közé. Válaszát előre is köszönöm. P. Zoltán

 48. Sclerosis multiplex és izomstimulátor használatával kapcsolatban írtam korábban, itt találja: . Kérdéseire benne vannak a válaszok. A teniszkönyök, csuklóalagút szindróma + az Ön izmainak kezelésére mikroáramú készüléket javaslok. Ebben benne van minden olyan áramtípus, amire szüksége lehet.

 49. A tanácsát szeretném kérni tens/ems készülék ügyében.
  Jó magam 50 éves, Sclerosis Multiplexes (RRSM,EDSS:2.5)beteg vagyok. Szerencsére még kordában tartható az SM-em, nem szedek fájdalomcsillapítókat, de vannak izomgörcsök a combomban, lábfej, talp, sarok fájdalmam és egy tisztességes térd artrózisom, ami pillanatnyilag jobban megkeseríti a napjaim, mint maga az, SM. Az ágyéki lumbális csigolyák sérvjei már csak hab a tortán.
  Nem szeretnék a jövőben sem fájdalmcsillapítókhoz nyúlni, így keresem az alternatív lehetőségeket.
  Egyéb iránt magasvérnyomásos vagyok és van egy 8mm-es Hypohisis adenomám.
  A családban még van teniszkönyökös, csukóalagút szűkületes is.
  Milyen készüléket javasol a Doktor Úr illetve a fentiek ismeretében egyáltalán használhatom-e?
  Köszönöm válaszát!
  Erika

 50. A gerincproblémákra mindkét említett készülék „kevés”. Mindkettő két csatornás, így egyszerre csak tenyérnyi terület kezelésére elég. A gerincproblémák enyhítéséhez a nyaktól a derékig kell kezelni a gerinctartó izmokat. Hogy a javulást 2-3 hónap alatt elérje, naponta 2-3x érdemes kezelni.
  A kétcsatornás készülékkel az egész napját igénybe veszi. Először a nyakát kell kezelni (50perc), majd a lapockái között, utána a háta alsó részét, végül a derekát. Azaz reggeltől estig kezelnie kell.
  Egy 4 csatornás készülékkel, pl., MyoBravo ez egyetlen kezeléssel, 50 perccel „megúszható”.

 51. Tisztelt Doktor Úr!
  Édesanyámnak régóta minden reggel nagy fájdalmai vannak, nagyon sokféle fájdalomcsillapítót és kenőcsöt használt már. Gerinc problémák, állandósult combnyaki fájdalmak, keringési problémák esetén melyik készüléket javasolja? A Myolito multifunkciós TENS/EMS/FES készülék, vagy az Omron E3 TENS készüléket?
  Válaszát előre is köszönöm: Ágota

 52. Kedves Doktor Úr!
  6-8 hete szenvedek bal oldalamon nyaki és onnan lapockáig sugárzó fájdalomtól. Alkalmazok nyaktornát, fájdalomcsillapító krémet. erős fájdalom esetén – ritkán – fájdalomcsillapító tablettát, férjem rendszeresen masszírozza a fájó területet. A koronavírus miatt fizikoterápiás kezelésre nem akarok járni. Reuma orvosom ajánlotta a TENS készüléket. Az Ön blogjában leírtak alapján olyat szeretnék venni, ami legalább 2 (esetleg 4) csatornás, mivel elég nagy területen van fájdalmam, modulált programú (hozzászokás elkerülésére) és szabályos impulzusú (ne okozzon fájdalmat).
  Kérem, szíveskedjék megírni, melyik készüléket ajánlja (természetesen az ár is számít.)
  Válaszát várva, köszönettel: Lia

 53. Az izmok erősítésére két módszer van.
  1., hátizomtorna (pl. gimnasztika, jóga) – ha azonban a gerincmeszesedés panaszokat okoz, akkor a torna a panaszokat fokozni fogja, azaz nem tornával kell kezdeni, hanem
  2., izomstimuláció (EMS). A gerinctartó izmokat így kell erősíteni.
  Az izomstimuláció előnye, hogy az izmokat úgy erősíti, hogy közben a csigolyák nem mozognak, így a tüneteket semmilyen módon nem ronthatja.
  Ezért alkalmas arra, hogy a fájdalmakat megszüntesse, az izmokat megerősítse és 2-3 hónap kezelés után már el lehet kezdeni a testmozgást, tornát és folytatni kell élete végéig.
  Ha a gerinctartó izmokat hagyja ismét elgyengülni, a hátfájdalmai visszatérnek.

 54. Tisztelt Doktor Úr! Gerincmeszesedésem van mit ajánlana az izmok erősitésére?Tisztelettel Ibolya

 55. Attól függ, hogy mi a fájdalom oka és mi a célja!? Ha csak fájdalmat akar csillapítani, akkor a Dolito Tens készülék is megteszi. Ha a gyógyulását is segíteni szeretné, azaz meg is akarja szüntetni a fájdsalmat, akkor arra a TENS nem megfelelő, mert nincs gyógyító hatása.
  Az ízületi fájdalmakra terápiás ultrahang, lágylézer, mikroáram, pulzáló mágneses mező vagy pl. izomstimuláció a megfelelő attól függően, hogy a fájdalmat gyulladás, izomsérülés, izomgyengeség, ízületi kopás, stb okozza.
  Akkor tudok segíteni, ha konkrétan ismert a betegség, ami a fájdalmat okozza. Lépjen kapcsolatba velem telefonon vagy emailben.

 56. Tisztelt Cím !
  Férjem váll- és térd ízületi fájdalmainak kezelésére , milyen tens gépet tudna javasolni ?
  Válaszát előre is köszönöm.

  üdvözlettel :
  Rozi

 57. A TENS biztosan nem segít, mert annak kizárólag fájdalomcsillapító hatása van. Az izmok kezelésére, az izomerő, izomtónus javítására az izomstimulátor (EMS) készülék alkalmas. Olyan eszközre van szüksége, amelyen az impulzus paraméterei állíthatók, mert egy piciny gyermek izmait másképp kell kezelni, mint egy felnőtt izmot. Azaz a szokásos, felnőttnek készült eszközök nem lesznek megfelelők. Személyes tanácsadásra kellene eljönniük.
  Olvassa el ezt a cikket.

 58. Tisztelt Doktor Úr!
  8 hónapos kisfiam 36 hétre született császármetszéssel. A vállai nagyon hypotónok és a mozgásfejlődésben emiatt elvan maradva.
  Már a hátról hasra fordulást tudja csinálni, és a könyöktámasz is megy, de mikor hason a játék után nyúl akkor mind két válla kiugrik és a következő mozdulatnál meg újra ugrik. Dévény tornára járunk. A kinesiológia tapaszt fogjuk most megpróbálni hátha támasztana egy kicsit a vállain. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben a tens készülék hatásos lehete, hogy az izomköpenyt a vállban megerősítse annyira, hogy nem hagyja a vállacskáit ficamodni? Lehet ilyen pici babának a tenset használni?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel: Egy aggódó anyuka!

 59. A TENS készülék (de sajnos más sem) teszi lehetővé, hogy súlyos artrózist „visszacsináljon” és elkerülje a műtétet.
  A TENS-nek kizárólag fájdalomcsillapító hatása van, azaz a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti. Előnye a gyógyszerrel szemben, hogy nincs mellékhatása, nem kell mérgeznie magát. A fájdalmat ugyanúgy, mint a tabletta, csak pár órára csökkenti-szüntetni meg. Ekkor újra kezelni kell.
  Ide kattintva talál megbízható TENS készülékeket.

 60. Ha fém van a szervezetben, és térdprotézis esetén alkalmazható -e, és ha igen milyen készüléket javasol?
  Válaszát köszönöm.

 61. Jonapot kívánok nekem csípő problémám van protézis re várok nemszeretnek műtétet nekem melyiket tetszik ajánlani köszönöm valaszat

 62. Kombinált TENS/EMS készüléket érdemes használni. A TENS-t a fantomfájdalomra, míg az izomstimulációt az izomgörcsökre, fokozott izomaktivitásra alkalmazhatja. A Myolito vagy a MyoBravo készülékek megfelelnek erre.

 63. Tisztelt Doktor Úr!

  Édesapámnak 10 éve amputálták az egyik lábát térd felett. 3×1 Contramalt szed, de már nem használ. Görcsös, rángatozó fájdalom van a csonkolt lábában napokig, nem tud emiatt aludni. Melyik készülékkel lehetne enyhíteni a fájdalmat?

  Köszönettel:

  Bea

 64. Kérem olvassa el a Teniszkönyökkel foglalkozó cikkemet. A TENS tüneti hatású. A teniszkönyök oka túlterheléses gyulladás, a TENS-nek pedig nincs gyulladáscsökkentő hatása. Terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápia vagy mikroáram kezelések alkalmazhatók erre.

 65. Kedves Doktor úr!
  Milyen készüléket javasol tenisz könyök esetén?
  Üdvözlettel:
  Rolek Ferenc

 66. Kedvesxdoktor úr legyen kedves megírni nekem milyen készüléket vásároljak nyaktól derekamig minden fáj a lapockám szúr és csigolya mellett izmaim teljes görcsbe vannak a csukjás izom a nyak alatt leakar szakadni ha felelem a. Karom lefárad a szervezetem ezt tette velem a 37 éves teljesítménybéres munka én 8 tapoancsos készülékre gondoltam. Szeretném tudni konkrétan mi vagy melyik lenne jó nekem köszönöm válaszátvelőre is Erika

 67. Önmagában a TENS kezeléssel csak a fájdalomcsillapító tablettákat lehet kiváltani. A gerincfájdalmak esetén a gerinctartó izmok lazítása és a tartóerejük fokozása segíthet a panaszok tartós javításában. Ilyen készülékeket itt talál. A gerinctartó izmok a nyaktól a derékig tartanak, így a kezelést is erre a területre kell adni. Lásd itt. Javaslom, hogy 4 csatornás multifunkciós készüléket alkalmazzanak, mint például a MyoBravo vagy a GEnesy 300 Pro ezekkel egyszerre kezelhetnek a nyaktól a derékig.

 68. Kedves Doktor úr! 70 éves édesanyámnak keresek alternatív fájdalomcsillapító eszközt. Tavaly ősszel gerincének 2 csigolyája feltöltésre került, azóta 2-szer volt isiásza és sajnos most is ezzel szenved(rengeteg fájdalomcsillapító gyógyszert szedett már be). (Fájdalom mindkét lábban, csípőtől -bokáig) Melyik készüléket ajánlaná,amelynek viszonylag egyszerű a kezelése és hatékony a fájdalommal szemben? (160-as vérnyomásra csökkentőt szed)

 69. A szalagszakadás rehabilitációjáról itt írtam. Ugyan a keresztszalagról szól, de szinte teljesen igaz az oldalsó szalagra is. Arról pedig, hogy a térd stabilitását hogyan és milyen eszközökkel tudja javítani itt olvashat.

 70. Tisztelt Dr. Úr ! Részleges,nem műtött első illetve oldalsó térdszalag szakadás miatti „izomsorvadás” utáni kezeléshez,a 4fejű combizom erősítéshez melyik fajta izomstimulátort ajánlja gyógytorna mellé otthoni használatra ? Melyik a megfelelő beállítás a gépen ami eredményes ?

  Köszönettel
  Judit72

 71. Nem. A TENS-nek nincs gyógyhatása. Tüneti kezelés. A kezelést követően néhány órára csökkenti a fájdalmat. Előnye a gyógyszerrel szemben: nem okoz mellékhatást és többször ismételhető. De akárhnyszor ismételheti a kezelést, a TENS nem fog hozzájárulni a gyógyulásához.
  Olvassa el a teniszkönyökkel kapcsolatos cikkem.

 72. T Doktor úr! Tenisz könyököm és
  SE 30 Tens készülékem van. Alkalmas ez a készülék ennek a gyógyitására?

 73. Üdvözlöm dr. Úr a férjem derinci és medence fájdalmakkal szenved .Régi kopasokkal szenved .Tensz készüléket szeretnénk venni de nem tudjuk miet vegyünk? Aszt hoza csatolnám hogy véralvás gátlo gyógyszert szed xarelto 15mg aszpirint protekt diagnozis: pivarfibrikacio

 74. Tisztelt Doktor Úr!

  Diagnózisom G5730 A nervus popliteus lateralis károsodása. A koronavírus miatt nem tudják folytatni az ingeráram kezelést. Milyen készüléket javasol nekem?

  Előre is köszönöm a segítségét.

 75. „Nehéz napok”, „havi baj” – már a köznyelvben használt kifejezések is árulkodnak arról, hogy a menstruáció sokaknak gyötrelmes. A tünetek mindenkinél mások lehetnek és az is, amivel enyhíteni lehet. Szerencsére a menstruációs fájdalom – az esetek többségében – ártalmatlan (de persze nagyon kellemetlen). Olvassák el az otthoni kezelési lehetőségekről szóló cikkemet!

 76. Tisztelt Doktor úr!

  A lányomnak , aki 21 éves iszonyatos görcsökkel, fájdalommal járó menstruációja van. Gondolok itt:alhasi fájdalom, hányinger, fejfájás stb… Fájdalomcsillapító nem igazán használ. Több orvosnál voltunk, kivizsgálás, vérvétel, de szervi oka nincs. Ez lett a „diagnózis”. Amit én nem tudok elfogadni. Ezért a tanácsát szeretném kérni. Ez a készülék, azaz melyik készülék lenne jó arra, hogy ez a havonta megjelenő fájdalom végre eltűnjön. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Mina

 77. Aki a készüléket javasolta nem nagyon ismeri a technológiát, de az élettant sem vagy „keveri a szezont a fazonnal”.
  Az otthonra való szelektív ingeráram készüléket egyszerűen izomstimulátor néven kell keresnie. Az izmok kezelésére maximálisan 100-120 Hz között van lehetőség, de erre az Ön esetében nincs szükség. Az ilyen magas frekvenciával csak az úgynevezett szupergyors izomrostok stimulálhatók, amik hatalmas izomméretet eredményeznek. Önnek nem erre van szüksége, hanem a stabilitást adó gerinctartó izmok erejének, kitartásának növelésére. Erre pedig az alacsony frekvenciák valók. Legfeljebb 30-40 Hz, de méginkább ez alattiak.
  Az „ütögető masszázs” kifejezést az olcsó stimulátorokban használják, melyek által biztosított kezelési minőség nem éri el a gyógyításhoz szükséges szintet. Ön egy komoly betegségben szenved, melyet nem lehet egy „játék-stimulátorral” kezelni. Készítettem összehasonlító videót egy olcsó és egy minőségi stimulátor közötti különbségről. Érdemes megnéznie.
  A Globus Premium 400 készüléket ajánlom.

 78. Tisztelt Dr. Úr,
  Kompressziós csigolyatörést szenvedtem lumbális részen. 8 csavarral, 2 db 15 cm-es rúddal stabilizálták a csigolyákat. (Ligamentotaxis + Böhler manőver) A műtét óta zsibbad a jobb combom belső és felső része valamint a térdem. Gyógytornát megkezdtem + a szelektív ingeráram kezelést is. Szeretném magam is gyakrabban folytatni az ingeráram kezelést tens készülékkel. Nagyon nagy a kínálat és megfelelő ismeretek hiányában nem tudok dönteni a készülékről. Azt javasolták, hogy olyan tens-et szerezzek be ami tudja az ütögetős funkciót (is) és képes 140 Hz feletti tartományban is stimulálni. Megfelelhet e az elvárásoknak egy 1 csatornás Omron E3 készülék? Vagy esetleg lenne jobb, más javaslata? Segítségét őszintén köszönöm.
  Safi

 79. Arcideg bénulás (Bell-paresis) kezelésére izomstimulációs kezelés való. Olyan készülék, ami rendelkezik a rendkívül apró arcizmok kezelését biztosító programmal vagy beállítási lehetőséggel. Nyilván érti, hogy nem ugyanúgy kell kezelni az arcizmot, mint ahogy a meglehetősen nagy combizmot. (más hasonlattal: ha a dió megtörésére 10kg-os betontörő kalapácsot használ, akkor végülis a diót megtöri, de valójában pépet csinál belőle – a durva izomkezeléssel többet lehet ártani a Bell-paresis esetén, mint használni.
  A Premium 400 készülék rendelkezik megfelelő programokkal. A kezeléshez szükséges még apró öntapadó elektróda és adapter is.

 80. Tisztelt Doktor Úr! Arcideg bénulás kezelésére melyik gépet javasolja?

 81. Neuropátia esetén 15 kezelés olyan, mintha el szeretne sétálni Bécsig, de az utcasarkonn megáll és nem lép tovább egyet sem – így soha nem juthat el a célig.
  Neuropátia esetén csak rendszeres tüneti kezelésektől várható eredmény, azaz naponta akár többször is kezelnie kellene.
  A neuropátia a legtöbbször maradandó állapot, azaz ha az idegek károsodtak, akkor csak a tünetek mérséklésére van mód.
  A TENS kezelés ilyen – tudni kell azonban, hogy a kezelés hatása legfeljebb néhány órára szüntetni meg a panaszokat, utána ismételni kell. A TENS-nek nincs gyógyító hatása a neuropátiára.

 82. Tisztelt Doktor Úr!

  Mindkét lábfej, kb. 1 éve – ujjak felőli részen – zsibbad/feszült. A gyógyszeres kezelés nem igazán javított a helyzeten. Kaptam 15 alkalommal 15 perces tens készülékkel, rekeszes galvánnal történő kezelést, plusz torna, gyógyszer. Változást nem igen tapasztalok.
  Van-e Ön szerint értelme folytatni a fentebb látott eszközök otthoni használatával a kezelést. Amennyiben igen, kérem jelölje meg melyik készüléket javasolja.
  Köszönettel,

  István

 83. A mitokondriumok felelősek a test energiatermeléséért. A mitokondriális myopathia esetén a sejtek nem termelnek elegendő energiát így funkciózavarok jelentkeznek.
  A mikroáramú kezelés minegy 500-800%-kal képes javítani az ATP termelést, ami segíthet a tünetek javításában és késleltetheti a betegség romlását.
  A Genesy 300 Pro vagy más mikroáramú készülékek a megfelelők.

 84. Tisztelt dr.Zátrok Zsolt!

  Bocsánatot kérek, az előbbi levelemben rosszul írtam a diagnózist:

  „mitokondriális myopathia” a pontos neve

  Tisztelettel: ÉvaÉva001

 85. Tisztelt dr Zátrok Zsolt!

  Lányom 5 éve mytokondriális syndroma betegséggel küzd, lassan 5 éve. Ebből sz 5 évből, több mint három év azzal telt el, hogy nem volt diagnózis, nem tudták megállapítani a problémák okát, csak a tüneteket próbálták csökkenteni ki-ki a szakterületének megfelelően, orvosok, természetgyógyászok, stb, hadd ne soroljam ki mindenki és hogyan.
  Végül a ritka betegségek klinikáján megszületett a diagnózis. DNS vizsgálattal mutatták ki – izomszövetből, valamilyen DNS módosulás miatt. Az ok ismeretlen, a gyógyítás ma még nem lehetséges – szakvélemény szerint. Gyakorlatilag csak nagy dózisú vitaminokat és a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat szed. Mozgásterápiával próbálja fokozni a sejtek működését és anyagcseréjét.
  47 éves, néhány kilométeres sétát már meg tud tenni, de miután egész szervezetünk sejtekből épül fel, ,nyilván nem csak erre van szükség. Fájdalmai nincsenek. Javasolja-e- a sejtek megfelelő működtetése
  vagy javítása érdekében – TENS készülék használatát és melyik fajtáját, nevét és esetleg, hogy hol szerezhető be? Tisztelettel: ÉvaÉva001

 86. OLasz márkenevű, valójában kínai gyártmány. Közepes minőségű és tudásszintű, kétcsatornás TENS-EMS készülék. Gyengéje az akkumulátor, amit általában néhány havonta cserélni kell, különösen akkor, ha időnként van 1-2 hét szünet az egyes alkalmazások között.

 87. T. Dr. Úr!
  A véleményét szeretném kérni az I-TECH-MIO-CARE-TENS-Kombinalt-elektroterapias keszulakrol

 88. Van néhány TENS készülék, ami receptre felírható. Érdeklődjön háziorvosánál, kezelőorvosánál, hogy az Ön állapotára, diagnózisára „jár-e” receptre.

 89. Ezeket a készülékeket orvosi receptre nem lehet olcsóbban kapni?

 90. Nem hiszem, hogy ilyen szakvéleményt szeretne, de azért hátha….
  Nem ismerem a készüléket, de az interneten megtalálható. Már a designje miatt ordít róla, hogy több technikai generációval korábbi színvonalat képvisel.
  Én abban hiszek, hogy a korszerűbb jobb.Például nem tárcsázós telefont használok, hanem okostelefont, ami sokkal több lehetőséget ad az életem szervezésére.
  Nem Trabantot veszek, mert elavult és még egy Suzuki is jobb, kényelmesebb, gyorsabb.
  Namost… miközben a telefonját, TV-jét már régen korszerűre cserélte, a saját testét, egészségét, panaszait viszont továbbra is ezzel a kurblis telefonnal, Trabant-korú kövülettel kezelné???
  Nem merül fel Önben, hogy ha a telefon a tárcsázóstól az okostelefonig fejlődött, akkor az orvosi eszközök is ennyit fejlődtek?
  Bocs a keresetlen szavakért. Ugye, eléggé értelmezhető szakvéleményem?

 91. Dr.Zátrok Zsolt.Tehát ahogy írtam, van egy Ministim OE 160B Univerzális elektroterápiás – több funkciós- készülékünk. Izületi végtagi betegségekre használom elsősorban a tens és galván áramos funkciókat.Szeretném kérni szakmai véleményét erről a készülékről.Köszönettel:TIBOR. |

 92. Az általános TENS készülékeket nem ajánlom a koponya területi fejfájások kezelésére. Ilyen esetekben a kezelést egyrészt akadályozza a haj, nem lehet az elektródákat felragasztani. Ez csak praktikus ok. Ami miatt nem javasolják: ha az elektródáka a koponya két oldalára ragasztja fel, az elektrostimulációs impulzusok az agysejteket is stimulálják. Az agy TENS/EMS stimulálását egységesen nem ajánlják. Egyesek szerint epilepsziás rohamot válthat ki az agy kezelése, illetve más zavarokat hozhat létre. Ezért nincsenek olyan bolondok, akik orvosi vizsgálatokkal próbálnák igazolni a tens fejfájáscsökkentő hatását – mert nagyobb veszélyeket tulajdonítanak neki ebben az esetben, mint ami hasznon várható tőle.

  Ha azonban a fejfájás a tarkótáji izmok merevségéből ered vagy az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) okozza. Ilyenkor a kezelést már nem az agy felett végezzük és a fejnek ezen területein alkalmazható a TENS fájdalomcsillapítás céljából.

 93. Használható-e a TENS készülék fejfájás csillapítására. Ha igen, mely programokkal és az elektródákat hova kell elhelyezni ?

 94. Kedves Edina! A keresőbe írja be „Arcideggyulladás”. Olvassa el az erről szóló cikket. Benne vannak a javaslataim is.

 95. Tisztelt Zátrok Zsolt!
  Azért szeretnék îrni önnek, mert arcideg zsábâval küszködök lassan 1 éve már. 33 éves vagyok. Hátúl a fejem is fáj rettentōen. Sok mindent próbáltam, többek között 24 akupunktúrás kezelésen is részt vettem. Érdekelne hogy szàmomra melyik Tens készüléket ajanlaná nekem?
  Elōre is köszönöm!

 96. Használja a keresőt! Írja be: isiász! Olvassa el a cikket és megtalálja javaslataimat is.

 97. Isias lumbago idegzsabara melyiket ajánlaná?

 98. Sem a terápiás ultrahang, sem a lágylézer, sem a gyulladásra megfelő mikroáramú készüléket nem lehet feliratni. Ezek nem támogatott készülékek. Tens készüléket felirathat, a fájdalmat meg is szünteti néhány napig, de a TENS-nek nincs gyógyulást segítő hatása.

 99. Üdvözlöm .3 hónapja küszködöm csonthártya gyulladással,könyök illetve kar csukló fájdalommal .ön mekyik készüléket javasolja ?úgytudom ha szakorvos felírja ,tb re olcsóbb?igy van ?válaszát köszönöm .Tóthné.

 100. A Dolito készülék és hozzá való elektroterápiás zokni enyhíti a neuropátiás panaszokat. Ez egy TENS készülék, azaz csak a kellemetlen érzést szünteti meg, de nem javítja a károsodott idegeket. Drágább, de javulást hozhat a Genesy 300 Pro készülék. Hasonlóan érdemes az elektroterápiás zokni alkalmazása. Ezzel a készülékkel nem TENS, hanem mikroáramú programot használjon, amely serkenti a károsodott sejtek regenerációját.

 101. szeretném kéedezni..neuropátias lábra……melik készüléket javasolná..mikkellenek hozá?

 102. A DuoTens egy valóban kiváló elektroterápiás készülék, mely elsősorban fájdalomcsillapító kezelésekre alkalmazható, azon belül is a hirtelen fellépő fájdalmakra. Kevésbé alkalmas krónikus fájdalmakra, mint pl. artrózis, artritisz, reuma.

 103. Nekem nagyon bevált az itt vásárolt Duo készülék, minden nap használom!
  Előtte volt Sein TENS készülékem, azóta a szekrényben pihen

 104. A mai orvosi vélekedés szerint a már beépült fémprotézisek, összekötő lemezek, csontcsavarok nem befolyásolják a TENS kezelés hatását és a a TENS kezelés sem károsítja a fémeket. Nem írtak le még olyan orvosi esetet, ahol ilyen előfordult volna.
  A TENS impulzusok az idegvégződésekkel lépnek kapcsolatba, nem hoznak létre sem izom, sem izommozgást, így nem tudják „kimozgatni” sem a protézist. Véleményem szerint veszélytelenül alkalmazhatók implantátum megléte mellett is.
  A hozzászokás elkerülését az úgynevezett modulált stimuláció biztosítja. Ilyet akkor tud alkalmazni, ha van ilyen programja, fuznkciója a készüléknek. Sajnos a leginkább elterjed készülék márkák (Omron, Beurer, stb.) egyetlen jelenlegi készüléke sem biztosít ilyen funkciót.
  Azt, hogy hogyan kell az elektródákat felhelyezni, megtudhatja a „TENS kezelés a gyakorlatban” című cikkemből. Keressen rá! Nincs külön szabály protézis esetén. A fájdalom helye, kiterjedése a mérvadó.

 105. Tisztelt Zátrok Zsolt!

  Örömmel olvastam itt a honlapján, hogy lehet használni a TENS készüléket térdprotézis helyén, fájdalomcsillapítás és izomstimuláció céljából. Anyukámnak 8 hete volt teljes térdpotézis beültetése, de még nap végére, ill. megerőltetés után még vannak fájdalmai. Jár hozzá gyógytornász is. Orvosa sem tanácsolta el a készüléktől. A kérdésem mégis az naívan, hogy a protézis fém felülete hogy nem vezeti az elektromos impulzust más helyekre is, mint ahová az ember használni akarja, nem okozhat-e ez gondot? Olyan eszközt vettünk, ami egyénileg programozható is. Kérdésem még, hogy a hozzászokás ellen a mintázatot bárhogy beállíthatja az ember, vagy van esetleg erre bevált „sablon”?
  Hogy pontosan hova érdemes felhelyezni az elektródákat, erre vonatkozóan van-e valami segítség a protézisosok esetében?

  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel:
  FKata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük