Az ultrahang szót hallva talán leginkább a terhesség alatti vagy hasi panaszok miatti ultrahangos vizsgálatok jutnak eszedbe, pedig nemcsak diagnosztikus célból használják. Az ultrahang kezelés hatékony és a fizikoterápiás gyakorlatban előszeretettel és gyakran alkalmazott módszer a mozgásszervi fájdalmak csillapítására, sőt például a gyulladások gyógyítására (is).

Mi az ultrahang?

A hang egy mechanikai rezgés.

  • A 20 Hz-nél kisebb rezgésszámú hanghullámok az infrahangok (ezeket nem hallod),
  • a 20-20.000 Hz között találhatók az emberi füllel hallgató hangok,
  • 20 000 Hz felett pedig ultrahangról beszélünk – ezeket a rezgéseket sem hallhatod.

Az ultrahang gyógyászati alkalmazási területei

Az ultrahangot 1938-tól használják az orvoslásban. Napjainkban diagnosztikai, sebészeti és terápiás célra is alkalmazzák. Kiváló (többek között)

  • vesekő- és epekőzúzásra,
  • szövetek „vágására” (sebészeti késként),
  • ultrahangos inhalálásra (pl.: gyógyszerporlasztókban és sóterápiás készülékekben),
  • fogkő eltávolítására (a fogászatban),
  • diagnosztizálásra (például a belső szervek vagy éppen a méhben fejlődő magzat vizsgálata),
  • a fizioterápiában a mozgásszervi megbetegedések kezelésére és gyulladáscsökkentésre.

Az ultrahang kezelés hatásai

  • ellazítja a kötött, merev izmokat,
  • jótékony hatású ízületi és izommeszesedés, kopás esetén,
  • segítséget nyújt a vérömlenyek oldásában,
  • csökkenti a gyulladásos folyamatokat (pl. az ín- és ínhüvelygyulladást),
  • csillapítja a gerincsérv, lumbágó és isiász okozta ideggyöki fájdalmat (csökkenti az ödémát a gyök körül),
  • csillapítja a neuritiszes panaszokat,
  • javítja a nyirokkeringést, stb.

Hogyan hat az ultrahang kezelés?

Az ultrahang sugár egy mechanikus rezgés. A szövetek, melyeken áthalad, átveszik a rezgést. Ez az úgynevezett mikromasszázs.

A szövetek rezgése (azaz a mechanikai energia) hőenergiává alakul át. A szövetek felmelegednek, gyorsul a vérkeringésük, mely egyenes út a gyógyulási folyamatok fokozódásához is. A meleg ezen felül ín és izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatású is.

Az ultrahang háromféle jótékony hatását is felhasználják a kezeléskor:

  • a mikromasszázst előidéző mechanikus hatást,
  • a termikus hatást, azaz a szövetek felmelegedését, a vér és nyirokkeringés, továbbá a gyógyulási folyamatok serkentését,
  • és az oxigénellátást, értágítást javító kémiai hatását.

Összefoglalóan: nem maga az ultrahang sugár gyógyít, hanem hatására indulnak el, aktiválódnak a tested öngyógyító folyamatai. Az ultrahang sugár olyan a betegségnek, mint amikor meglököd az álló hintát – lendületbe jön. Az ultrahang kezelés tehát beindítja a kedvező folyamatokat és a többit „elintézi” a tested.

Ne becsüld alá! Gondolt el, hogy milyen erősek ezek a folyamatok: ha eltörik egy csontod, az orvosok csak annyit tesznek, hogy rögzítik. Nem kapsz gyógyszert, nincs is a közeledben orvos, de hetek múlva mégis meggyógyultál. A fertőzésekkel és gyulladásokkal is így bánik el a tested, ha segíted! Az ultrahang ebben segít.

Mire alkalmazhatod az ultrahangot?

Az ultrahangkezelést többek között a kopásos ízületi betegségek (például az artrózis), az izomrándulások, izomficamok, sportsérülések, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainak, csontkinövések, inak zsugorodásának kezelésére is. A gyógyításon felül többféle felhasználási lehetőséget is biztosít.
Ide kattintva olvashatsz bővebben az ultrahang alkalmazási lehetőségeiről

Ultrahang kezelés módjai: kontakt és víz alatti

Az ultrahangos kezelések jelentős része úgynevezett kontakt kezelés, a kezelőfejet közvetlenül a bőrön, azzal érintkezve kell mozgatnod.

Ha ez a kontakt érintkezés fájdalommal jár (például a reumás gyulladás miatt rendkívül érzékeny kézízületek) vagy ha egyenetlen vagy kis méretű a kezelendő felület vagy ha speciális eset áll fenn (hámhiány, lábszárfekély stb. esetén) akkor a direkt kontaktus helyett alkalmazhatod a subaquális, azaz vízbe merítéses kezelést is. Erre csak a vízálló kezelőfejjel ellátott készülék alkalmas (például a MediSound 3000 készülék)! A kezelőfejet és a kezelendő testrészt is merítsd egy vízzel teli edénybe és a fejet a bőrtől 1-2 cm távolságban tartva add le a sugarakat. Mivel az ultrahang a vízben torzítás nélkül terjed, így a kezelés hatása azonos a kontakt kezeléshez.

Árthat-e az ultrahang kezelés?

Az ultrahang kezelést túladagolhatod. Káros hatásokkal is járhat, ha egy területet túl magas intenzitással és túl hosszú ideig kezelsz. Az ultrahang fő hatása a szövetek felmelegítéséből származik. Ha túl sokat kap egy terület egyszerre, akkor az nem segíti, hanem leállítja a gyógyulást. Úgy képzeld el, mint a napozást. Ha rendszeresen napozol 15-20 percet, akkor lassan lebarnulsz, ha viszont egyszerre kifekszel 3-4 órára, akkor nem barnulsz, hanem megég a bőröd. Az ultrahang megfelelő és rendszeres adagokban alkalmazva segít.

Vannak olyan szövetek (pl. szemgolyó, herék, petefészkek, pajzsmirigy), amit nem szabad kezelni. Ultrahang kezelés előtt alaposan tájékozódj a megfelelő adagolásról, konzultálj orvosoddal annak érdekében, hogy leginkább megfelelő kezelési intenzitás, időt és gyakoriságot válaszd! Az ultrahang kezelés adagolási szabályairól ebben a cikkemben olvashatsz 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

  1. Biztos vagyok abban, hogy a vérnyomás kiugrás semmilyen összefüggésben nincs az ultrahang kezeléssel.
    Teljesen biztos, hogy az aranyeres panaszok fokozódásához az ultrahang kezelésnek nincs köze.
    Igen, vérhígító és pitvarfibrilláció mellett is nyugodtan alkalmazható az ultrahang kezelés – a csípőnek megfelelő adagokban.

  2. Mindkét csípőmre ultrahangos kezelést kapok. Kérdéseim a következők:
    – 4. kezelés után kiugrott a vérnyomásom, okozhatta-e az ultrahangos kezelés?
    – Bedurrant az aranyerem, okozhatta-e az ultrahangos kezelés?
    – Pitvarfibrilláció miatt Eliquis vérhigítót szedek, szabad-e egyáltalán ezek mellett ultrahangos kezelést alkalmazni?
    Köszönöm válaszát,

  3. Az ultrahang kezelés jó a talpi bőnye gyulládásra?Hatásos rá vagy ellen javalt?

  4. Nem igazán vélek összefüggést. Mondja el a problémáját annak, akitől a kezelést kapja. Ő tudja megítélni, hiszen ő tudja, mit csinál, az eredményt is ő láthatja. Így az interneten keresztül én nem tehetek semmit.

  5. Ultrahang kezelést kapok a vállamra 10 alkalommal. Szemszárasságom van, amit szemcseppel kezelek. A kezelések után jobban szúr, könnyezik a szemem. Mit tegyek, abbahagyjam, vagy többször használjam a szemcseppet?
    Kérem szíves válaszát
    Báthori Mária

  6. A gerincbetegségre cérnabeültetést végző doktornő és a reumatológus úgy tűnik a leveléből, hogy nem azonos személy. És egymással ellentmondó javaslatokat tettek. Most tőlem, egy harmadik személytől kérdez… Mivel távdiagnosztizálni, távgyógyítani nem tudok, így csak kezelőorvosaira támaszkodhat.
    Egyiküket el kellene fogadni, és megfogadni amit mond, végigcsinálni a kezelést és megvárni a hatását. NIncs csodamódszer, ami egyetlen kezeléstől, sőt kezelés nélkül is hat.

  7. T Cím!
    Segítséget szeretnék kérni. Gerinc betegségem miatt akupunkturát és cérnabeültetést végez a csigolyáim mellett egy doktornő. A reumatológián ultrahangos kezelést írtak fel ugyan erre a fájdalomra, de a doktornő azt mondja, hogy ne vegyem igénybe, mert ameddig gyulladás van a szervezetemben nem használ, inkább árt . Mi az igazság. Most értetlenül állok itt, mert azt olvastam, a fenti cikkben , hogy gyulladás csökkentő hatása is van.
    Üdv Bagoly Eta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük