A szelektív ingeráram kifejezést az orvosoktól és fizikoterapeutáktól hallhatod. Az izomstimulációs (EMS) kezelések egyik formája, amely olyan izmok kezelésére való, melyek mozgató idege megsérült (denerválódott) és ezért az izom akaratlagos mozgatása egyáltalán vagy részlegesen nem lehetséges (perifériás bénulás). A szelektív ingeráram csak az ilyen beteg izmot ingerli és készteti összehúzódásra (innen a szelektív név). Nézzük a teljesen alap infókat.

Mi a szelektív ingeráram kezelés?

A szelektív ingeráram kezelés az elektroterápia egyik formája. Az úgynevezett denervált, azaz mozgatóidegüket elveszített izmok kezelésére alkalmazható.

Ilyet okoz a perifériás bénulás több formája: peroneus bénulás, arcideg-bénulás, gerincsérv, gerinctörés utáni idegsérülés, gerincműtét során megsérülő ideg, stb.

Figyelem! Egyes terapeuták tévesen szelektív ingerárammal kezelik a stroke miatti bénulást is. A szelektív ingeráram kezelés azonban nem jó a sztrókos betegnek, mert az izommerevség fokozódást okozza (szakzsargonban: fokozza a spasticitást). Sztrókkal érintett izom mozgató idege egészséges (a probléma az agyi kapcsolódási pontjánál van). A sztrókos bénulást ezért nem szelektív ingerárammal, hanem „sima”, bifázisos négyszöghullámos izomstimulációval (és alacsony frekvenciával) kell kezelni!

A szelektív ingeráram attól szelektív, hogy a denervált (alsó motoneuron károsodott) izmokra hat! A denervált impulzus túl hosszú az egészséges izmok kezeléséhez. Egészséges mozgatóidegű izom szelektív ingeráram kezelése kellemetlen, sőt fájdalmas és hatása nem sok.

A szelektív ingeráram kezelés során a bőrre helyezett elektródán (lehet öntapadó, fém vagy gumi) keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust adunk le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus alakja lehet háromszög, trapéz vagy négyszöghullám. A frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mennyire fogja át az izomköteget, milyen sebességgel, milyen gyakorisággal történjen.

A kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet összpontosítani, így hatás is a csak ezekre vonatkozik.

„Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az ingeráram kezelés során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad is.

Denervált (mozgató idegét) elveszített izom kezelése

Ez a szelektív ingeráram alkalmazási területe. A denervált izom gyógyulási esélye sokszorosára nő, ha napi rendszerességű szelektív ingeráram kezelést kap!

Azok, akik nem kapnak rendszeres ingeráram kezelést, alig vagy lényegesen lassabban javulnak. Stimulációval van igazi esély az idegek regenerációjára és „újranövesztésére”.

Ehhez tudnod kell, hogy az idegpályák rendkívül lassan regenerálódnak. Még optimális esetben, folyamatos stimuláció mellett is naponta maximum 1 mm-t nőnek. Ha például egy gerincműtét során sérül az ideged, a gerinctől a lábujjakig 70-80 cm is lehet az idegszál hossza, azaz minimum 7-800 nap kell neki a teljes regenerációhoz! Ez 3 év vagy még több!

És ezalatt minden nap, kitartóan stimulálni kell! Enélkül a mozgató idegét elveszített izom elsorvad, kb. két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, amiből nincs visszaút. A stimulációval fent lehet tartani az izomszövetet addig, amíg az ideg újra elér egészen az izmokig.

A stimuláció nagyon fontos „képessége” a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat „újratanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy újra megtanulja hogyan lehet egy mozdulatot végrehajtani. A bénulás után nem működő izmok újratanítása stimulációval jelentősen felgyorsítható.

Itt kell megemlítenem, hogy nem minden izomstimulátor készülék alkalmas a perifériás idegsérülés vagy más szakmai kifejezéssel denervált (beidegzését elveszített) izom stimulálására. A Lildben vett párezres készülékkel, de még ennél lényegesen komolyabbakkal sem érdemes „nekiesni” a bénult betegnek! Ehhez nagyobb tudású készülékre van szükség.

Amíg az egészséges mozgatóideggel rendelkező izom úgynevezett bifázisos négyszöghullámmal kezelhető, addig a denervált izom erre nem reagál. Hosszú időtartamú, úgynevezett háromszög vagy trapéz alakú impulzussal viszont összehúzódásra bírható!

A perifériás bénulás esetén a kezelésnek „szép íve” van. Általában háromszög impulzussal kezdenek, majd ahogy renegerálódik az ideg, úgy térnek át lassan a trapéz, majd végül a négyszög impulzusra.

Egészséges beidegzésű izmok stimulálása

Ha az izomhoz futó idegszál megtartott (még sztroke-ban is megtartott), akkor nincs szükség a szelektív ingeráramra. Erre megfelelő az izomstimulációs bifázisos négyszöghullám.

Nagyon fontos eltérés az impulzus időtartama is. Míg a denervált izom kezelésére 200-900 millisecundum (azaz majdnem egy másodperces), addig az egészséges izomra ennek ezredrésze (mikrosecundum), azaz lényegesen rövidebb idejű impulzust használunk.

Van néhány állapot, amely esetén TILOS!

A szelektív ingeráram -de más elektroterápiás kezelés sem- alkalmazható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

Használható-e otthon a szelektív ingeráram kezelés?

Még 10-15 évvel ezelőtt is csak kórházban álltak rendelkezésre ilyen eszközök. Alkalmazásukhoz kellett egy szakember, aki a betegség és izom típusának, méretének, illetve a kezelési célnak megfelelően beállította a hullámformát, a frekvenciát, az impulzus tartamát, a felfutás és lecsengés idejét, az áram intenzitását, stb. Ezek a beállítások határozzák meg, hogy a stimuláció milyen hatást vált ki.

Ma már olyan szelektív ingeráram készülékek állnak rendelkezésre, melyekkel otthonodban, magad  végezhetsz kezelést.

Persze azt, hogy melyik programot és melyik izmokon alkalmazz, azt a fizikoterapeutádnak kell megmondania. Azt is, hogy mikor válthatsz másik kezeléstípusra.

De egyébként a kezelést magadban, otthonodban, biztonságosan és mégis hatékonyan alkalmazhatod. Erre van kitalálva. Használd bátran!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

42 Comments

 1. 1,5 hónapja tart a jobboldali arcidegbénulásom, aminek az oka eddig ismeretlen. Az MRI negatív lett, a gerincvelőből vett mintavételnek még nincs eredménye. A hétvégéket kivéve, naponta kapom a szelektív ingeráram kezelést, ami szépen mozgatja az izmokat, főleg a szám körül. 23 kezelésen vagyok túl. Tudom és hallom, hogy ettől sokkal többre lesz még szükségem. Gondolkozok az otthoni kezelésen, mert a napi bejárás (30 km) nagyon fárasztó. A kérdésem, hogy otthoni használatra melyik gépet érdemes megvásárolni?
  Várom válaszát! Tisztelettel: Tünde

 2. A leírása szerint sokat tesz a javulás érdekében. A legfontosabb dolgokat végzi, így a rendszeres tornát és gyakorlást, illetve az elektromos kezeléseket. A napi kezelés megfelelő.
  A Nervostim…. nos… ha ránéz a készülékére, akkor egy potméteres, kapcsolós, több műszaki generációval ezelőtti készüléket lát. Olyan, mintha tárcsázós telefont használna és nem okostelefont.
  A 3-4 műszaki generáció alatt hatalmas változás volt a készülékekben (vesd össze tárcsázós telefonról smartphone-ra fejlődést). Az orvosi készülékekben is ekkora az ugrás.
  Ami többet tehet az egy korszerűbb és hatékonyabb készülék lehet. Gyógyszerekkel nem lehet az izomfejlődést és funkciót javítani – a gyakorlás, torna és stimuláció a megfelelő. A kézfunkciók tréningjét még rehabilitációs segédeszközökkel javíthatja.

 3. 6 éve műtötték a karom plexus brachialis sérüléssel ideátültetésen estem át. Napi használatban van a Nervostim B készülék 5-6 különböző helyen. Implzus idő 200ms, szünet 2s és a hullámforma néégyzet alakúnál a jobb felső csücske meghajlított formában jelenik meg(legalább is ezt mutatták nekem ,hogy így használjam még a korházban). Triceps mozgás szépen fejlődik a bicepszben nem érzek változást, pedig sokat tornázok, edzek vele. Ez a készülék megfelelő a napi használatra, tudna valamit javasolni pluszba (gyogyszer stb). Azon vagyok, hogy vissza nyerjem régi erejét a karomnak.
  Köszönöm előre is.

 4. Az izomstimuláció nagy segítség a problémás izmok számára. Az biztos, hogy az izmok állapotát javítani lehet vele. A másik kérdés azonban, hogy az izomállapot javításával együtt mennyit tud segíteni az ideg regenerációban és az elveszett mozgások visszanyerésében.
  Amennyiben az idegköteg fizikálisan nem szakadt el teljesen, akkor valamilyen mértékű regeneráció lehetséges. Mivel azt írja, hogy akaratlagosan minden irányban tudja mozdítani a karját, azonban az izmok ereje nem megfelelő, így valószínű, hogy az idegsérülése részleges volt. Emiatt lehet eredményes a kezelés.
  Az izmok erejének növelésében az izomstimuláció biztosan segíthet. Azonban nem a PeroBravo készüléket tartom a legmegfelelőbbnek, mert azzal csak egy csatornán tud kezelni. Inkább a Genesy 600 vagy Genesy 1500 készüléknek venné hasznát, mert ezekkel 2-4x nagyobb területet kezelhet egyszerre, azaz a napi kezelési idő lényegesen kevesebbb lenne.
  A PeroBravo egy nagyon spéci készülék, de képességeit a jelentős idegsérüléssel járó formákban lehet kihasználni.
  Egy biztos: minél tovább nem használja a sérült oldal izmait, annál inkább leépülnek, annál inkább csökken az izomerő és annál távolabb a felépülés. Azaz a stimulációt minél előbb kezdje meg.
  Nagyon fontosnak tartom, hogy egy elektroterápiában jártas fizikoterapeutát keressen, mert a kezelés eredményét 3-4 hetente értékelni kell és ennek megfelelően a stimulációs programot módosítani. Ehhez szakember kell, aki látja, követi a változást (ezt nem lehet távolról „vezényelni”).

 5. Először is köszönöm a reakcióját.
  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem Magyarországon élek és az itteni orvosokban nem sok bizalmam maradt. Viszont a balesetemkor eszméletlen voltam, ezért kénytelen vagyok az ő megállapításaikra hagyatkozni. A kórházi lelet szerint szerint az ultrahang és a röntgenvizsgalat nem állapított meg ortopédiai problémát. A bal oldali hónalj, felkar és a mellkas környékére kaptam nagy ütést. Ficamról nincs tudomásom, de hetekig fekete voltam ezeken a részeken a véralafutasoktol. Eleinte a bal karom sehol nem mozdult, de az ujjaim mozgása a kéz szorítása és a tricepsz ereje kb. 3-4 hónap alatt teljesen rendbe jött. Egyedül a nagy és a mutató ujjam zsibbad folyamatosan azóta is. A bicepsz működik, nem is sorvadt el nagyon, de annyira gyenge, hogy önerőből behajlitani a karomat csak víz alatt tudom, ezenkívül a behajlitott kart meg tudom tartani behajlitva, de önerőből behajlitani nem megy. Az emg vizsgálat szerint a vállizmaim denerváltak, nervus axillaris szakadásra gyanakodtak a neurológus, de komoly szakembert úgy gondolom, hogy nem sikerült találnom. A vállam most a legnagyobb gondom. A karomat 90 fokban felemelni nem tudom a testemtől Talán 10 fokban igen. A borzasztó erős fájdalmak csökkentek, de félek, hogy elsorvadnak a vállam izmai teljesen. Ezért kérdeztem, hogy mennyi esélyem lehet a Perobravot használva. 3 helyen rehabilitáltak eddig, kaptam ingeráram kezelési kb. 20 alkalommal összesen kb. 5-10 perc alkalmanként… Minden orvos azt mondta eddig, hogy várjak türelmesen és passzívan tornáztassam, hogy ne csökkenjen az ízületi mozgástartomány. Az egyik „szakembertől” megkaptam azt, hogy „felejtsem el a karomat, mert úgysem fogom tudni hasznalni”…

 6. A válaszhoz tudnom kellene, hogy akaratlagosan tudja-e mozdítani a karját-vállát. Melyik irányokban megy? Melyik irányban egyáltalán nem? Milyen mértékű volt az idegkárosodás? Teljes idegszál szakadás, amit sebészek „öltöttek” össze? Néhány rost szakadása? Vagy a váll ficama, sérülése miatt „megnyúlt” az idegszál?
  Miért csak gyógytornát javasoltak és miért nem kap elektromos kezelést?

 7. 34 éves férfi vagyok. 13 hónappal ezelőtt súlyos motorbalesetem volt. Azóta plexus brachialis perifériás idegsérüléssel szenvedek. Az orvosok biztattak, hogy rendszeres (naponta 0.5-1 óra) passzív izomtorna és nyújtás eredményre vezet majd. Ennek ellenére javulás alig történt. Ezt látva most egy év elteltével vásároltam meg a Perobravo készüléket, mert a bal vállam izmai (deltoid) erősen elsorvadtak.
  A kérdésem ön felé úgy hangzik, hogy naponta hányszor és mennyi ideig érdemes stimulalni a denervalt izmokat a legjobb hatás érdekében? 1 év sorvadás után lehet-e még remény a felépülésre? A Perobravo készülék használatával lehetséges-e visszanyerni izomtömeget denervalt izmok esetén?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel.: Tibor

 8. A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autóimmun betegség, amely a perifériás,- elsősorban mozgató – idegek gyulladásával jár. Az izmok az összehúzódásukhoz szükséges „jeleket” a mozgató idegen keresztül kapják az agytól. A gyulladás miatt a mozgató ideg nem tudja ellátni a funkcióját, azaz „nem viszi az impulzust az izomhoz”. Az izom denerválódik, azazt elveszíti a kapcsolatot a mozgatóideggel és ezzel az aggyal. Ezért a tünetek kezdetben izomgyengeség, majd bénulások.
  Az idegét elveszített izom nem ingerelhető a mozgató ideg felől, csak az izomrostok közvetlenül. Ehhez nagyon hosszú impulzusra van szükség.
  A PeroBravo ilyen izmok kezelésére való készülék. A programjai úgy vannak felépítve, hogy az idegkárosodás fokának megfelelő impulzus legyen választható.
  Az 1-es program a legsúlyosabb mozgatóideg károsodás esetén alkalmazandó. A 10-es programig egyre rövidebb impulzust ad le a gép, azaz minél nagyobb a programszám, annál inkább az egészséges izomnak megfelelő a program.
  Azt kellene tudni, hogy a kórházi gyógytornászok melyik programmal próbálták a kezelést, és milyen elektróda pozícióval! Azt javaslom, hogy az 1-es programot alkalmazzák. Az áramerősséget minimum 15-18mA-re állítsák. Lehet, hogy a látható izomrángáshoz ennél némiképp erősebb áram lehet szükséges.

 9. Edesapam Amsan betegsegben, a Guillain Barre Szindroma legsulyosabb formajaban szenved. 2 honapja nyaktol lefele teljesen lebenult.Megvasaroltam a perobravo denervalt izmok kezelesere ajanlott gepet. A korhazi gyogytornaszok viszont azt mondjak nem tudjak az izmokat osszehuzodasra birni. Ez lehetseges, vagy esteleg nem megfelelo idotartamu hullammal kezelik? Koszonom a valaszat.

 10. Szomorú, hogy nem kapott megfelelő kezelést…
  Ilyen sok idő elteltével a javulás esélye minimális, mert azok az izmok, amiket 3 éve nem tud használni egészen elsorvadnak és végérvényesen tönkremennek.
  De mindig vannak csodák, talán ön lehet a szerencsés.

 11. Én közel 3 éve a fél arcomra egyik napról a másikra lebénultam. Nem tudtam becsukmi a szemem, nem mozgott az arcom, a számat is csak félig tudtam kinyitni illetve mozgatni. Mára már a szemem naggyából hejre jött, a szemöldököm még nem mozog viszont a 2 szemöldököm közötti rész igen, a szám is sokat javult de még nem az igazi, az orrom is tudom már nagyából mozgatni. A férjem és az anyósom is voltak ebben a hejzetben, a férjem a kezelés során redbe jött. Viszont engem a szak orvosok nem küldtek tovább sehova várandósan egyik napról a másikra nem mozgott az arcom. A korházban elvégeztek pár vizsgálatot és utamra engedtek, hogy hát várandós vagyok nem tudnak mit csinálni majd hejre jön magától. A napogban már nem bírtam így elkezdtem kutakodni vajon megmenthető -e még az arcom? Szörnyű hogy 23 évesen nem élhetem az életem mert az emberek folyamat megbámúlnak nem nevethetek vagy fotózkodhatok a gyermekeimmel mert az arcom béna. Mit gondol van még esély a javulásra? Kérjem a kezelést? Válaszát köszönöm.

 12. Az orvosok személyes találkozások, vizsgálatok sorával nem tudták megválaszolni a kérdését. Én nem vagyok látnok, így távolról, vizsgálatok, eredmények, bármilyen adatának ismerete nélkül semmit sem tudok erre válaszolni. Kérdezze a kezelőorvosait, a vizsgálatokat végzőket.

 13. Tisztelt Dr. ÚR! Sok évvel ezelőtt pacemaker beültetésem volt. Pár hónappal később egy fájdalom jelent meg (váll, hát, nyak éles fájdalom hirtelen jelentkező biz.ideig tartó, fájdalomcsillapítóra nem reagáló). Evekkel később a pacemakert eltávolították, műtéti kivételkor megjelent a jól ismert éles fájdalom, de lassan úgy tünt, hogy elmúlt. Most újra megjelent, melynek nem találják az okát. Elképzelhető, hogy idegi sérülés történt? Nagyon jó lenne fájdalom nélkül lenni.

 14. Semmi mást nem teszek, csak a logikát keresem a tünetek és a kezelés között. Az elmondása alapján nem találom logikusnak.
  Megismétlem: Ha a lábfejét magától tudja mozgatni minden irányban, de bizonyos mozdulatokra gyenge (pl. nem tud lábujjhegyre állni), akkor a mozgatóideg nem sérült – ha az ideg nem sérült, akkor a szelektív ingeráram sem kell, sőt akár lassíthatja a felépülést.
  Ha egyes mozgásokat akarattal nem tud végezni, például semmiképpen nem tudja a lábfejét „pipálni”, akkor valamilyen fokú idegsérülés lehet – no erre kell a szelektív ingeráram.
  Nem tudom milyen baleset okozta az Achilles elszakadását. Idegsérülést akkor tudok elképzelni, ha súlyos, nyílt csonttörés „elvágta” az ideget vagy az ágyéki gerinccsigolyái összeroppantak. Ha futás, sport vagy egy hirtelen mozdulatra elszakadt az achilles ín, akkor mitől lenne idegsérülése egy az íntól lényegesen magasabban levő izmon???

 15. Válasza azt erősíti, hogy minden valószínűség szerint nem megfelelő elektroterápiás kezelést kap. Továbbra is tartom, hogy a szelektív ingeráram nem az önnek megfelelő kezelés! Az említett készülék 1-es programja monofázisú négyszöghullám, igen hosszú impulzus idővel. Nagyjából 100x hosszabb, mint amit az egészséges izmainak szükséges lenne.
  Érdemes lenne megkérdezni, hogy miért kap szelektív ingeráram kezelést (miből gondolnak perifériás idegbénulásra)??? Mivel az Achilles-ín nem izom, nem is ideg, így a gyógyulása érdekében semmilyen módon nem kell szelektív ingeráram. Az egészséges idegű izomra szelektív ingeráram adása az izom merevségét fokozhatja és az erő növekmény sokkal lassabb.
  Ha a vádli izmokat akarják lazítani és/vagy erősíteni, akkor mikrosec. időtartamú, bifázisos négyszöghullám lenne a megfelelő.

 16. Köszönöm. Valószínűleg fogalmi félreértés lehet, ahogy Ön írta. Talán többféle kezelésre alkalmas a Tensel Double Smart készülékem, lehet, hogy izomstimulációt kapok. (1. program, 15 perc, 2,0s, négyszögjel, 21mA)

 17. A kezelőorvos ismeri az Ön állapotát. Ha szelektív ingerárammal kezeli, akkor perifériás idegsérülést feltételez. Ő tudja, miért. A szelektív ingeráramnak nincs értelme egészséges izmokon, kizárólag denervált, azaz perifériás mozgatóideg sérülést elszenvedett izomra való. Ha nem bénult a lába, azaz akaratlagosan tudja a lábfejét „spiccelni” és „pipálni”, akkor nincs idegsérülése. Ha így van, akkor inkább a fogalmak keveredtek össze. Szelektív ingeráramot mondanak, de valójában izomstimulációt kaphat. Néhány kérdéssel tisztázhatja a kezelőkkel: milyen hullámformát, milyen frekvenciát és milyen impulzus időtartamot alkalmaznak. Ez eldönti a kérdést.

 18. Természetesen eszem ágában sincs vitatkozni Önnel, de teljes bizalommal vagyok az Achillesz sérülésemet utókezelő gyógytornásznő és traumatológus orvos iránt is, akik a lábujjhegyre állásom újra lehetővé tételéhez a tornagyakorlatokon túl határozottan javasolták a szelektív ingerárammal történő kezelést.

  Üdvözlettel
  János

 19. Olvassa el, hogy mire való a szelektív ingeráram kezelés. Önmagában az Achilles szakadás biztosan nem okoz perifériás idegsérülést, így valószínűtlen, hogy szelektív ingeráramra lenne szüksége.
  Valószínűbb, hogy egy „sima” izomstimulátor megfelelő a vádliizmai visszaerősítésére. pl. MyoBravo, Elite, Elite 150 vagy Runner Pro. Pontosabb választ EMG vizsgálat eredményei alapján lehet mondani. Ha van idegsérülés, akkor szelektív ingeráram, ha nincs mozgatóideg sérülés, akkor „sima” izomstimulátor kell.

 20. Achillesz réslges szakadás után nem tudok lábujjheggyre állni. Javíthat ezen a szelektív ingeràram kezelés?
  Üdv János

 21. Sikerült két régi, elavult gépet kitúrnia a sok-sok korszerű lehetőség közül!
  Potméterek, milliónyi gomb, 20-30 évvel ezelőtti kinézet…. Ezek az eszközök a tárcsázós telefon kortársai, épp olyan szinten elavultak.
  Ma már van okostelefon, a műszaki cikkek mostani generációja pedig teljesen másképp néz ki és az elmúlt 20 év fejlődése is benne van az újakban.
  Mindkét készüléken potméterekkel és gombokkal kell egyenként állítani a stimulációs paramétereket. Mivel Ön valószínűleg nem tanulta az elektroterápia során milyen paraméter mit fog eredményezni, így fogalma sem lesz, mit kell állítani annak érdekében, hogy hatása lehet.
  Azt javaslom, hogy korszerű és laikus számára készült és az említetteknél hatékonyabb készüléket válasszon. Például itt talál jól használhatókat. Kattintson ide.

 22. Néhány napja gerincsérvet diagnoztizáltak nálam, ami sajnos a bal lábamban – pontosabban a boka és lábfej tájékon – bénulást is okozott. Műtétet javasoltak, de azt elkerülném, amennyiben lehetséges, arról nem is beszélve, hogy ezek a műtétek sem 100%-osak.
  Keresgéltem a neten és rátaláltam a szelektív ingeráram használatával kapcsolatban írásaira. Úgy gondolom ez a terápia nekem is megfelelő lenne – persze az Ön megerősítésével -, de elég borsosak az otthon használatos készülékek árai. Ismét keresgéltem a neten és találtam 2 gépet, melyek beleférnének a költségvetésembe, de itt ismét a szakértelmét kérném arra vonatkozóan, hogy melyik gép lenne nekem a legjobb, melyiket tudnám sikerrel alkalmazni a fent említett betegség gyógyításában.
  Az alábbi két készülékről lenne szó:
  https://www.med12.hu/terapias_eszkozok/szelektiv_ingeraram_keszulekek/keszulekek_147/ministim_fizikoterapias_keszulek
  https://gyogyexpressz.com/TENSEL-DOUBLE-SMART-ME-2015-Tens-keszulek
  Válaszát előre is köszönöm!
  Csaba

 23. A szelektív ingeráram kezelés otthon is biztonságosan végezhető. Az alkalmazás betanításához érdemes szakember segítségét kérni. Ennek elsajátítása után otthon kezelhet. A bénulás elektroterápiás kezelése hosszú folyamat, hónapokig, akár évekig tarthat. Ezért a terapeuta segítségére időről időre szükség van. Fel kell mérni, hogy a megkezdett kezeléssel néhány hét alatt milyen változás történt – ennek megfelelően a kezelőprogram beállításait, az impulzusformát, stb szükséges lehet módosítani. Ezt egy tapasztalt szakember tudja megtenni.
  Szelektív ingeráram készülékeket itt talál.

 24. Kezdeti és régóta fennálló hangszalag bénulás tüneteire használnak szelektív ingeráram kezelést. Otthoni használatra is biztonságosan használható? Ha igen, melyik készüléket ajánlja? Mindenképpen szükséges szakember segítsége a készülék beállításához?

  Válaszát előre is köszönöm

 25. Szelektív ingeráram kezelést minden fizikoterápiás rendelőben biztosítanak. A szelektív ingeráram az egyik legalapvetőbb kezelési mód.
  Más kérdés, hogy szakrendelőkben általában 10-15 kezelést kaphat. Ennyi jár évente.
  Az arcideg bénulást azonban naponta 2-3x kellene kezelni és akár 1-2 éven keresztül, hogy hatása legyen. Ilyen rendelő nem nagyon van.
  Otthoni készüléket érdemes beszerezniük és otthonuk kényelmében végezhetik a kezelést. Lásd itt.

 26. Férjemnek arccsont törés után 4 műtétje volt ,mert talyogosodott és lebénult a fel arca ! Az orvosok szelektiv ingeráram kezelést javasolnak ,De sajnos nem tálalunk sehol se ilyen kezelést!Ha esetleg ebben tudna segíteni megköszönném!

 27. Édesanyámnak (89) sokszor fájnak a lábai. Megvastagodtak a térdei, de szinte nem vizesek a lábai. Láttam egy hirdetést, „EMS lábstimulator” elnevezéssel, ami állítólag frissíti a fáradt, fájó lábakat rezgésekkel. Az Ön által leírt EMS egész másra való. Jó lehet ez Anyukámnak? Válaszát előre is köszönöm? Üdvözlettel, Judit

 28. Izomstimulátorral az izmok ereje visszanyerhető. Olvassa el a combizom visszaerősítésről írt cikkem. Benne vannak az ajánlott készülékek is. A lépésről-lépésre bemutatom azt is, hogyan kell alkalmazni a készüléket.

 29. 6 ÉVE SZEDEK NAPI 12 MG MEDROLT,POLYIMYALGIA MIATT.
  SAJNOS A SZTEROID EGYIK MELLÉKHATÁSA,HOGY AZ IZMAIM ,FŐLEG A COMBIZMAIM TELJESEN MEGGYENGÜLTEK.
  MÁR LASSAN MENNI IS ALIG TUDOK.
  A DOKTOR ÚR MELYIK KÉSZÜLÉKET TUDNÁ AJÁNLANI?
  ÉS HA TUDNA EGY FIZIKOTERAPEUTÁT AJÁNLANI.AKI MEGTANÍTANA A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATÁRA.
  ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

  GABRIELLA

 30. Jól elemzte a készülék tudását és programjait! A Premium 400 készülék mindazokra a problémákra biztosít kezeléseket, amelyeket megemlített. Megfelelő választás lehet az Ön számára.

 31. Tisztelt Doktor Úr!
  Megerősítés kérnék öntől. Több cikkét elolvastam illetve megnéztem a videóit is. A Globus Premium 400 készülékre gondoltam, hogy jó lesz a számomra. Több évtizede van mozgásszervi problémám. Eleve lazák az izületeim. Amit diagnosztizáltak: Reumatoid artritis ami az ujjaimnál már deformálódott. A gerinc lumbális szakaszán discus protrusio, polidiscopathia, spondylarthrosis. A nyakam is fáj, időnként nem tudom mozdítani a fejem.Meniscus szakadás mindkét térdemben. Vállam szintén fáj, de azt már nem vizsgáltattam. A legutolsó diagnózis, fibromyalgia. Sokat mozogtam de már meglehetősen nagy fájdalmaim vannak ezért ez is korlátozott. Gyógyszert nem tudok szedni a gyomrom miatt. Az volna a kérdésem, hogy a fent említett készülék alkalmas volna-e számomra? Válaszát köszönöm..

 32. Tisztelt Dr. Úr
  !

  Édesanyámnak gerincferdülése van és csípő fájdalomra, néha térd fájdalomrta panaszkodik mely kopásos eredetű, a kopás a korának megfelelő. Az állapotában egy éve állt be ez a változás. Előtte aktív mozgást végzett. Jelenleg TENS és UH kezelést kap, valamint gyógytornára jár. Otthon is szeretném kezelni, milyen készüléket vásároljak.

 33. Erről szól ez a cikkem: https://elethosszig.hu/vegtagbenulas-mit-tehetsz-a-felgyogyulasert/:
  Az idegszálak regenerációs ideje nagyon lassú! Egyes vélekedések szerint naponta 1 milliméternyi idegszál regenerálódik. Peroneus ideg például a deréktájtól a lábfejig tart, ami -a testmagasságtól függően- 80-100 cm vagy akár még hosszabb is lehet. 100 cm-nyi idegszál regenerációjához optimális esetben is mintegy 1000 napra, azaz három évre- van szükség!
  És csak akkor regenerálódik, ha folyamatosan kapja a megfelelő impulzusokat! Kitartóan kell gyakorolni akkor is, ha nem lát semmi javulást, ez akár másfél év is lehet. Van remény arra, hogy teljesen de legalább részben visszanyerje az elvesztett képességeket, de nagyon kitartónak kell lenni.
  Ha az izom nem kap impulzusokat, nem stimulálják, akkor az izomszövet helyét lasa kötőszövet veszi át és innen már nincs visszaút.
  A perifériás idegbénulás úgyneveztt háromszög impulzust igányel, azaz a Perobravo vagy a Genesy 600 készülékek a megfelelők a kezelésére.

 34. Tisztel Doktor Úr!

  Múlthet szerdán volt egy gerincsérv műtétem, műtét kozben mikor fúrták a csontot, „véletlen” lecsúszott a fúró az idegre, azt mondtak sérült az ideg de nem szakadt el. 31éves es 190cm vagyok, a mutet utan terdtol lefele csak néhany ponton erzem a lábamat. A lábfejmozgasom egyaltalán nincs meg. Elegge ketsegbe estem, azota folyamatos gyogytorna es inger aramkezelest kap a lábszáram eddig semmi javulas nincs.. 🙁 Érzes mintha lenne a labamban belul, olyan mintha 100%ban le lenne zsibbadva de mégsem kepes semmilyen mozgásra. Ön szerint mik a kilátásaim? Az itteni orvosok szerint majd visszajön a lábmozgas csak turelem turelem.. Mennyi idő lehet arra mire minimalisan is de megmozdulhat a lábam?
  Koszonettel.:
  Gyene Norbert

 35. Tisztelt doktor Úr!

  Nemrég szültem, és a gàtmetszés miatt székletinkontinenciàtól szenvedek. A proktológus elektroteràpiàt javasolt, amit jobb szeretnék inkàbb otthon elvégezni mint a kórhàzban. Ehhez milyen készüléket tudna ajànlani? Előre is köszönöm vàlaszàt!

 36. A fertőzött bőrterületre soha ne ragasszon elektródát! A fertőzés közelében ne kezeljen, mert a kezelés által kiváltott izomösszehúzódások a fertőzést továbbterjeszthetik.
  Azonban… ha a fertőzés a csípőtájon van, de a bokája vagy nyaka fáj, ott minden további nélkül kezelhet.

 37. Tisztelt dr úr! Nekem csípőprotézisem van jelenleg de sajnos újból műtét lesz mert staphylococcus epidermidis fertőzésem van. Ilyen esetben is lehet használni a gépet, vagy csak az újabb műtét után? Először egy ideiglenes antibiotikumos spacert fogok kapni és ha minden rendben lesz akkor rakják be a rendes protézist. Köszönöm válaszát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük