Szelektív ingeráram - denervált izmok kezelése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Szelektív ingeráram – denervált izmok kezelése

A szelektív ingeráram kifejezést az orvosoktól és fizikoterapeutáktól hallhatod. Az izomstimulációs (EMS) kezelések egyik formája, amely olyan izmok kezelésére való, melyek mozgató idege megsérült (denerválódott) és ezért az izom akaratlagos mozgatása egyáltalán vagy részlegesen nem lehetséges (perifériás bénulás). A szelektív ingeráram csak az ilyen beteg izmot ingerli és készteti összehúzódásra (innen a szelektív név). Nézzük a teljesen alap infókat.

Mi a szelektív ingeráram kezelés?

A szelektív ingeráram kezelés az elektroterápia egyik formája. Az úgynevezett denervált, azaz mozgatóidegüket elveszített izmok kezelésére alkalmazható.

Ilyet okoz a perifériás bénulás több formája: peroneus bénulás, arcideg-bénulás, gerincsérv, gerinctörés utáni idegsérülés, gerincműtét során megsérülő ideg, stb.

Figyelem! Egyes terapeuták tévesen szelektív ingerárammal kezelik a stroke miatti bénulást is. A szelektív ingeráram kezelés azonban nem jó a sztrókos betegnek, mert az izommerevség fokozódást okozza (szakzsargonban: fokozza a spasticitást). Sztrókkal érintett izom mozgató idege egészséges (a probléma az agyi kapcsolódási pontjánál van). A sztrókos bénulást ezért nem szelektív ingerárammal, hanem “sima”, bifázisos négyszöghullámos izomstimulációval (és alacsony frekvenciával) kell kezelni!

A szelektív ingeráram attól szelektív, hogy a denervált izmokra hat, az egészséges beidegzésűekre meg nem!

A szelektív ingeráram kezelés során a bőrre helyezett elektródán (lehet öntapadó, fém vagy gumi) keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust adunk le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus alakja lehet háromszög, trapéz vagy négyszöghullám. A frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mennyire fogja át az izomköteget, milyen sebességgel, milyen gyakorisággal történjen.

A kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet összpontosítani, így hatás is a csak ezekre vonatkozik.

“Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az ingeráram kezelés során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad is.

Denervált (mozgató idegét) elveszített izom kezelése

Ez a szelektív ingeráram alkalmazási területe. A denervált izom gyógyulási esélye sokszorosára nő, ha napi rendszerességű szelektív ingeráram kezelést kap!

Azok, akik nem kapnak rendszeres ingeráram kezelést, alig vagy lényegesen lassabban javulnak. Stimulációval van igazi esély az idegek regenerációjára és “újranövesztésére”.

Ehhez tudnod kell, hogy az idegpályák rendkívül lassan regenerálódnak. Még optimális esetben, folyamatos stimuláció mellett is naponta maximum 1 mm-t nőnek. Ha például egy gerincműtét során sérül az ideged, a gerinctől a lábujjakig 70-80 cm is lehet az idegszál hossza, azaz minimum 7-800 nap kell neki a teljes regenerációhoz! Ez 3 év vagy még több!

És ezalatt minden nap, kitartóan stimulálni kell! Enélkül a mozgató idegét elveszített izom elsorvad, kb. két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, amiből nincs visszaút. A stimulációval fent lehet tartani az izomszövetet addig, amíg az ideg újra elér egészen az izmokig.

A stimuláció nagyon fontos “képessége” a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “újratanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy újra megtanulja hogyan lehet egy mozdulatot végrehajtani. A bénulás után nem működő izmok újratanítása stimulációval jelentősen felgyorsítható.

Itt kell megemlítenem, hogy nem minden izomstimulátor készülék alkalmas a perifériás idegsérülés vagy más szakmai kifejezéssel denervált (beidegzését elveszített) izom stimulálására. A Lildben vett párezres készülékkel, de még ennél lényegesen komolyabbakkal sem érdemes “nekiesni” a bénult betegnek! Ehhez nagyobb tudású készülékre van szükség.

Amíg az egészséges mozgatóideggel rendelkező izom úgynevezett bifázisos négyszöghullámmal kezelhető, addig a denervált izom erre nem reagál. Hosszú időtartamú, úgynevezett háromszög vagy trapéz alakú impulzussal viszont összehúzódásra bírható!

A perifériás bénulás esetén a kezelésnek “szép íve” van. Általában háromszög impulzussal kezdenek, majd ahogy renegerálódik az ideg, úgy térnek át lassan a trapéz, majd végül a négyszög impulzusra.

Egészséges beidegzésű izmok stimulálása

Ha az izomhoz futó idegszál megtartott (még sztroke-ban is megtartott), akkor nincs szükség a szelektív ingeráramra. Erre megfelelő az izomstimulációs bifázisos négyszöghullám.

Nagyon fontos eltérés az impulzus időtartama is. Míg a denervált izom kezelésére 200-900 millisecundum (azaz majdnem egy másodperces), addig az egészséges izomra ennek ezredrésze (mikrosecundum), azaz lényegesen rövidebb idejű impulzust használunk.

Van néhány állapot, amely esetén TILOS!

A szelektív ingeráram -de más elektroterápiás kezelés sem- alkalmazható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

Használható-e otthon a szelektív ingeráram kezelés?

Még 10-15 évvel ezelőtt is csak kórházban álltak rendelkezésre ilyen eszközök. Alkalmazásukhoz kellett egy szakember, aki a betegség és izom típusának, méretének, illetve a kezelési célnak megfelelően beállította a hullámformát, a frekvenciát, az impulzus tartamát, a felfutás és lecsengés idejét, az áram intenzitását, stb. Ezek a beállítások határozzák meg, hogy a stimuláció milyen hatást vált ki.

Ma már olyan szelektív ingeráram készülékek állnak rendelkezésre, melyekkel otthonodban, magad  végezhetsz kezelést.

Persze azt, hogy melyik programot és melyik izmokon alkalmazz, azt a fizikoterapeutádnak kell megmondania. Azt is, hogy mikor válthatsz másik kezeléstípusra.

De egyébként a kezelést magadban, otthonodban, biztonságosan és mégis hatékonyan alkalmazhatod. Erre van kitalálva. Használd bátran!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • comment-avatar

  Olvassa el, hogy mire való a szelektív ingeráram kezelés. Önmagában az Achilles szakadás biztosan nem okoz perifériás idegsérülést, így valószínűtlen, hogy szelektív ingeráramra lenne szüksége.
  Valószínűbb, hogy egy “sima” izomstimulátor megfelelő a vádliizmai visszaerősítésére. pl. MyoBravo, Elite, Elite 150 vagy Runner Pro. Pontosabb választ EMG vizsgálat eredményei alapján lehet mondani. Ha van idegsérülés, akkor szelektív ingeráram, ha nincs mozgatóideg sérülés, akkor “sima” izomstimulátor kell.

 • comment-avatar
  János 1 hét

  Achillesz réslges szakadás után nem tudok lábujjheggyre állni. Javíthat ezen a szelektív ingeràram kezelés?
  Üdv János

 • comment-avatar

  Sikerült két régi, elavult gépet kitúrnia a sok-sok korszerű lehetőség közül!
  Potméterek, milliónyi gomb, 20-30 évvel ezelőtti kinézet…. Ezek az eszközök a tárcsázós telefon kortársai, épp olyan szinten elavultak.
  Ma már van okostelefon, a műszaki cikkek mostani generációja pedig teljesen másképp néz ki és az elmúlt 20 év fejlődése is benne van az újakban.
  Mindkét készüléken potméterekkel és gombokkal kell egyenként állítani a stimulációs paramétereket. Mivel Ön valószínűleg nem tanulta az elektroterápia során milyen paraméter mit fog eredményezni, így fogalma sem lesz, mit kell állítani annak érdekében, hogy hatása lehet.
  Azt javaslom, hogy korszerű és laikus számára készült és az említetteknél hatékonyabb készüléket válasszon. Például itt talál jól használhatókat. Kattintson ide.

 • comment-avatar
  Csaba 2 hónap

  Néhány napja gerincsérvet diagnoztizáltak nálam, ami sajnos a bal lábamban – pontosabban a boka és lábfej tájékon – bénulást is okozott. Műtétet javasoltak, de azt elkerülném, amennyiben lehetséges, arról nem is beszélve, hogy ezek a műtétek sem 100%-osak.
  Keresgéltem a neten és rátaláltam a szelektív ingeráram használatával kapcsolatban írásaira. Úgy gondolom ez a terápia nekem is megfelelő lenne – persze az Ön megerősítésével -, de elég borsosak az otthon használatos készülékek árai. Ismét keresgéltem a neten és találtam 2 gépet, melyek beleférnének a költségvetésembe, de itt ismét a szakértelmét kérném arra vonatkozóan, hogy melyik gép lenne nekem a legjobb, melyiket tudnám sikerrel alkalmazni a fent említett betegség gyógyításában.
  Az alábbi két készülékről lenne szó:
  https://www.med12.hu/terapias_eszkozok/szelektiv_ingeraram_keszulekek/keszulekek_147/ministim_fizikoterapias_keszulek
  https://gyogyexpressz.com/TENSEL-DOUBLE-SMART-ME-2015-Tens-keszulek
  Válaszát előre is köszönöm!
  Csaba

 • comment-avatar

  A szelektív ingeráram kezelés otthon is biztonságosan végezhető. Az alkalmazás betanításához érdemes szakember segítségét kérni. Ennek elsajátítása után otthon kezelhet. A bénulás elektroterápiás kezelése hosszú folyamat, hónapokig, akár évekig tarthat. Ezért a terapeuta segítségére időről időre szükség van. Fel kell mérni, hogy a megkezdett kezeléssel néhány hét alatt milyen változás történt – ennek megfelelően a kezelőprogram beállításait, az impulzusformát, stb szükséges lehet módosítani. Ezt egy tapasztalt szakember tudja megtenni.
  Szelektív ingeráram készülékeket itt talál.

 • comment-avatar
  Péter 3 hónap

  Kezdeti és régóta fennálló hangszalag bénulás tüneteire használnak szelektív ingeráram kezelést. Otthoni használatra is biztonságosan használható? Ha igen, melyik készüléket ajánlja? Mindenképpen szükséges szakember segítsége a készülék beállításához?

  Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Szelektív ingeráram kezelést minden fizikoterápiás rendelőben biztosítanak. A szelektív ingeráram az egyik legalapvetőbb kezelési mód.
  Más kérdés, hogy szakrendelőkben általában 10-15 kezelést kaphat. Ennyi jár évente.
  Az arcideg bénulást azonban naponta 2-3x kellene kezelni és akár 1-2 éven keresztül, hogy hatása legyen. Ilyen rendelő nem nagyon van.
  Otthoni készüléket érdemes beszerezniük és otthonuk kényelmében végezhetik a kezelést. Lásd itt.

 • comment-avatar
  Renáta 4 hónap

  Férjemnek arccsont törés után 4 műtétje volt ,mert talyogosodott és lebénult a fel arca ! Az orvosok szelektiv ingeráram kezelést javasolnak ,De sajnos nem tálalunk sehol se ilyen kezelést!Ha esetleg ebben tudna segíteni megköszönném!

 • comment-avatar

  Kifejezetten a nehézláb panaszra és a rejtett visszéreleégtelenségre való készülék a Veinoplus V.I. Ebben a cikkben-filmben beszéltem róla. Ennek hatása orvosi tanulmányokkal igazolt és érdemes.

 • comment-avatar
  Judit 5 hónap

  Édesanyámnak (89) sokszor fájnak a lábai. Megvastagodtak a térdei, de szinte nem vizesek a lábai. Láttam egy hirdetést, “EMS lábstimulator” elnevezéssel, ami állítólag frissíti a fáradt, fájó lábakat rezgésekkel. Az Ön által leírt EMS egész másra való. Jó lehet ez Anyukámnak? Válaszát előre is köszönöm? Üdvözlettel, Judit

 • comment-avatar

  Izomstimulátorral az izmok ereje visszanyerhető. Olvassa el a combizom visszaerősítésről írt cikkem. Benne vannak az ajánlott készülékek is. A lépésről-lépésre bemutatom azt is, hogyan kell alkalmazni a készüléket.

 • comment-avatar
  GABRIELLA 6 hónap

  6 ÉVE SZEDEK NAPI 12 MG MEDROLT,POLYIMYALGIA MIATT.
  SAJNOS A SZTEROID EGYIK MELLÉKHATÁSA,HOGY AZ IZMAIM ,FŐLEG A COMBIZMAIM TELJESEN MEGGYENGÜLTEK.
  MÁR LASSAN MENNI IS ALIG TUDOK.
  A DOKTOR ÚR MELYIK KÉSZÜLÉKET TUDNÁ AJÁNLANI?
  ÉS HA TUDNA EGY FIZIKOTERAPEUTÁT AJÁNLANI.AKI MEGTANÍTANA A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATÁRA.
  ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

  GABRIELLA

 • comment-avatar

  Jól elemzte a készülék tudását és programjait! A Premium 400 készülék mindazokra a problémákra biztosít kezeléseket, amelyeket megemlített. Megfelelő választás lehet az Ön számára.

 • comment-avatar
  Évus 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Megerősítés kérnék öntől. Több cikkét elolvastam illetve megnéztem a videóit is. A Globus Premium 400 készülékre gondoltam, hogy jó lesz a számomra. Több évtizede van mozgásszervi problémám. Eleve lazák az izületeim. Amit diagnosztizáltak: Reumatoid artritis ami az ujjaimnál már deformálódott. A gerinc lumbális szakaszán discus protrusio, polidiscopathia, spondylarthrosis. A nyakam is fáj, időnként nem tudom mozdítani a fejem.Meniscus szakadás mindkét térdemben. Vállam szintén fáj, de azt már nem vizsgáltattam. A legutolsó diagnózis, fibromyalgia. Sokat mozogtam de már meglehetősen nagy fájdalmaim vannak ezért ez is korlátozott. Gyógyszert nem tudok szedni a gyomrom miatt. Az volna a kérdésem, hogy a fent említett készülék alkalmas volna-e számomra? Válaszát köszönöm..

 • comment-avatar

  Sem a TENS, sem az UH nem javítja az izomerőt, így csak átmeneti fájdalomcsökkenést eredményezhet. Ha tartósan szeretne javulást elérni, akkor izomstimulátor készüléket szerezzen be. A gerincpanaszokat kezeléséről itt olvashat, míg a térdpanaszok csökkentéséről itt.

 • comment-avatar
  Túri Julianna 2 év

  Tisztelt Dr. Úr
  !

  Édesanyámnak gerincferdülése van és csípő fájdalomra, néha térd fájdalomrta panaszkodik mely kopásos eredetű, a kopás a korának megfelelő. Az állapotában egy éve állt be ez a változás. Előtte aktív mozgást végzett. Jelenleg TENS és UH kezelést kap, valamint gyógytornára jár. Otthon is szeretném kezelni, milyen készüléket vásároljak.

 • comment-avatar

  Erről szól ez a cikkem: https://elethosszig.hu/vegtagbenulas-mit-tehetsz-a-felgyogyulasert/:
  Az idegszálak regenerációs ideje nagyon lassú! Egyes vélekedések szerint naponta 1 milliméternyi idegszál regenerálódik. Peroneus ideg például a deréktájtól a lábfejig tart, ami -a testmagasságtól függően- 80-100 cm vagy akár még hosszabb is lehet. 100 cm-nyi idegszál regenerációjához optimális esetben is mintegy 1000 napra, azaz három évre- van szükség!
  És csak akkor regenerálódik, ha folyamatosan kapja a megfelelő impulzusokat! Kitartóan kell gyakorolni akkor is, ha nem lát semmi javulást, ez akár másfél év is lehet. Van remény arra, hogy teljesen de legalább részben visszanyerje az elvesztett képességeket, de nagyon kitartónak kell lenni.
  Ha az izom nem kap impulzusokat, nem stimulálják, akkor az izomszövet helyét lasa kötőszövet veszi át és innen már nincs visszaút.
  A perifériás idegbénulás úgyneveztt háromszög impulzust igányel, azaz a Perobravo vagy a Genesy 600 készülékek a megfelelők a kezelésére.

 • comment-avatar
  Gyene Norbert 2 év

  Tisztel Doktor Úr!

  Múlthet szerdán volt egy gerincsérv műtétem, műtét kozben mikor fúrták a csontot, “véletlen” lecsúszott a fúró az idegre, azt mondtak sérült az ideg de nem szakadt el. 31éves es 190cm vagyok, a mutet utan terdtol lefele csak néhany ponton erzem a lábamat. A lábfejmozgasom egyaltalán nincs meg. Elegge ketsegbe estem, azota folyamatos gyogytorna es inger aramkezelest kap a lábszáram eddig semmi javulas nincs.. 🙁 Érzes mintha lenne a labamban belul, olyan mintha 100%ban le lenne zsibbadva de mégsem kepes semmilyen mozgásra. Ön szerint mik a kilátásaim? Az itteni orvosok szerint majd visszajön a lábmozgas csak turelem turelem.. Mennyi idő lehet arra mire minimalisan is de megmozdulhat a lábam?
  Koszonettel.:
  Gyene Norbert

 • comment-avatar

  Erre valók az inkontinencia kezelésre kifejesztett készülékek és speciálisan a végbélnyílásba helyezhető kezelőszondák. A Biolito készüléket javaslom. Ezen felül olvassa el ezeket a cikkeimet.

 • comment-avatar
  Dóra 2 év

  Tisztelt doktor Úr!

  Nemrég szültem, és a gàtmetszés miatt székletinkontinenciàtól szenvedek. A proktológus elektroteràpiàt javasolt, amit jobb szeretnék inkàbb otthon elvégezni mint a kórhàzban. Ehhez milyen készüléket tudna ajànlani? Előre is köszönöm vàlaszàt!

 • comment-avatar

  A fertőzött bőrterületre soha ne ragasszon elektródát! A fertőzés közelében ne kezeljen, mert a kezelés által kiváltott izomösszehúzódások a fertőzést továbbterjeszthetik.
  Azonban… ha a fertőzés a csípőtájon van, de a bokája vagy nyaka fáj, ott minden további nélkül kezelhet.

 • comment-avatar
  Jucus 2 év

  Tisztelt dr úr! Nekem csípőprotézisem van jelenleg de sajnos újból műtét lesz mert staphylococcus epidermidis fertőzésem van. Ilyen esetben is lehet használni a gépet, vagy csak az újabb műtét után? Először egy ideiglenes antibiotikumos spacert fogok kapni és ha minden rendben lesz akkor rakják be a rendes protézist. Köszönöm válaszát