Arcideg bénulás lágylézer kezelése

Az arcideg bénulás a perifériás bénulások leggyakoribb formája. Ezen belül pedig a Bell-féle parézis a leggyakoribb. Ebben a cikkben már részletesen írtam erről. A leghatékonyabb kezelési módja a gyógytorna, az elektroterápia és a lágylézer kezelés. Ebben a cikkben a perifériás arcideg bénulás lágylézer kezelését mutatom be.

Arcideg bénulás kezelésére a 3.lézerosztályba tartozó készülékeket tartom alkalmasnak, például a Personal Laser L400 és az Energy Laser L500 Pro készülékeket.
A lágylézerekkel kapcsolatban olvasd el ezt a cikkem: Lágylézer kezelés alapismeretek. Ebből megtudhatod, hogy a 3.lézerosztályú készülékek az otthoni használatra kiadható legnagyobb energiájú lézerek. A kezelés gyors és hatékony.

Azonnali lágylézer kezelés jelentősége

Az arcideg bénulás fő oka, hogy az idegszál (valamilyen hatásra) megduzzad (ödémássá válik) és ezért az idegszál „beszorul” a koponyacsonton áthaladó „csontalagútba”.

Az idegszál azért károsodik, mert a duzzanat miatt hozzányomódik a csonthoz és ez rontja a vérkeringését, működését. Ha az idegszál körüli ödémát csökkentjük, akkor ezzel minimalizálhatjuk az idegszál károsodást.

Arcideg bénulást követően a lágylézer kezelést a lehető legrövidebb időn belül el kell kezdeni.

A lágylézer kezelés serkenti a mikrocirkulációt, a javuló vérkeringés pedig csökkenti az ödémát.

Az ödémacsökkentés a lézerterápia rövidtávú hatása.

Tartós lágylézer kezelés jelentősége

Az agy és az idegek nagyon érzékenyek. Így a legtöbb esetben órák teljenek el a bénulás megjelenése és kórházba kerülés, illetve a kivizsgálások befejezése között.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Ezért az idegszál valamilyen mértékben már károsodott addigra, amikor az első kezelések megkezdődnek.

Az arcidegbénulás (idegkárosodás) a leglassabban gyógyuló állapotok közé tartozik. Még ideális esetben is többhónapos kezelés kell a tünetek mérsékléséhez.

Bár az esetek egy részében az arcideg bénulás magától is meggyógyulhat, de nem tudni előre, ki lesz ilyen szerencsés.

Ezért aztán a gyógytornát, az elektromos és lágylézer kezeléseket hosszú időn át (általában minimum 3-6 hónapon át) kell alkalmazni.

A lágylézer kezelés segíti, támogatja az idegregenerációt és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Szakemberek számára ajánlott szakirodalom: Aghamohamdi D, Fakhari S, Farhoudi M, Farzin H. The Efficacy of Low-Level Laser Therapy in the Treatment of Bell’s Palsy in Diabetic Patients. J Lasers Med Sci. 2020 Summer;11(3):310-315. doi: 10.34172/jlms.2020.52. Epub 2020 Jun 21. PMID: 32802293; PMCID: PMC7369545.

Az arcideg bénulás lágylézer kezelése

Az arcidegnek három fő ága van, melyek az arcizmokat látják el. Nem biztos, hogy a te esetedben mindhárom ág egyformán károsodott.

Az alábbi ábrán sok lehetséges kezelési pontot látsz.

Ha a szemed nem tudod zárni, de a többi ág funkciói megtartottak, akkor elég csak a felső két vonal mentén kezelni, egészen a fültőig.
Ha nem tudod ráncolni a homlokod, becsukni a szemed, a szájzugod elmarad, nem tudsz „fütyülni”, akkor az összes pontot végig kell kezelni.
Mindig kezdd a kezelést a fül mögötti ponton. Ezt soha ne hagyd ki.
Aztán a középvonaltól kezelj az ideg lefutása mentén a füledig.
Minden egyes ponton ott kell tartani a készüléket egy adott időtartamig. A készülék teljesítményétől függ, hogy mennyi idő szükséges. Lehetőleg a bőrre merőlegesen tartsd a készüléket, érintse a bőröd.

Kezelés a Personal-Laser L400-zal

personal laser l400 arcideg bénulás kezelése

A Personal-Laser L400 a világ legkisebb méretű 3. lézerosztályba tartozó lágylézere. Alig vastagabb és hosszabb egy férfi hüvelykujjnál. Akkumulátora egy feltöltéssel kb. 2 óra kezelést biztosít.

A lézersugár területe 1 cm2. Pontszerűen kicsi sugárátmérő miatt kiváló az arcideg bénulás helyi kezelésére.

A lézersugár 808nm hullámhosszú, azaz infravörös, szemmel láthatatlan. A készülék piros fénye nem maga a lézer. Ez csak a működés jelzésére és a kezelés irányítására („célzásra”) való.

A lézersugár 400mW teljesítményű, folyamatos. Ez azt jelenti, hogy 10 másodpercenként 4 Joule energiát bocsát ki és ezt hangjelzéssel adja tudtodra (csipog egyet).

Hacsak a kezelőorvosod másképp nem rendeli, akkor ezt az általános kezelési tervet kövesd, ha Personal-Laser L400 készüléked van.

1. héten 2.héttől a panaszmentességig
Fül mögötti pont 3 sípolás (12 Joule) 2 sípolás (8 J)
Többi pont az arcideg mentén 2 sípolás (8 J) 1 sípolás (4 J)

Kezelés Energy-Laser L500Pro-val

energy laser l500 pro arcideg bénulás kezeléseAz Energy-Laser L500 Pro a 3. lézerosztályba tartozó lágylézer. Akkumulátora egy feltöltéssel kb. másfél óra kezelést biztosít.

A lézersugár területe 1 cm2. Pontszerűen kicsi sugárátmérő miatt kiváló az arcideg bénulás helyi kezelésére.

A lézersugár 808nm hullámhosszú, azaz infravörös, szemmel láthatatlan. A készülék piros fénye nem maga a lézer. Ez csak a működés jelzésére és a kezelés irányítására („célzásra”) való.

A lézersugár 500mW teljesítményű, folyamatos. Ez azt jelenti, hogy 10 másodpercenként 5 Joule energiát bocsát ki és ezt hangjelzéssel adja tudtodra (csipog egyet).

Hacsak a kezelőorvosod másképp nem rendeli, akkor ezt az általános kezelési tervet kövesd, ha Energy-Laser L500Pro készüléked van.

1. héten 2.héttől a panaszmentességig
Fül mögötti pont 2 sípolás (10 Joule) 1 sípolás (5 J)
Többi pont az arcideg mentén 1 sípolás (5 J) 1 sípolás (5 J)

Egészítsd ki elektroterápiával!

A lágylézer kezelés hatékony kezelési mód az arcideg bénulás kezelésében. Azonban nem helyettesíti, hanem kiegészíti az elektroterápiát.
Ebben a cikkben olvashatsz az arcideg bénulás elektromos kezeléséről. 

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)