Ők mondták

A maratonfutó és a talpfájdalom – Raszika története

raszika és a talpfájdalom

Kalamász „Raszika” Zsanett néhány napja sikeresen teljesítette első maratoni futóversenyét (Srí Chinmoy maraton  Lázbérc, 4 óra 51 perc).  Raszika jógaoktató, a jóga mellett a futás a „második szerelme”. A felkészülést nagyjából két éve kezdte, heti 50-70km futással. Eddig elég simának hangzik, azonban egy évvel ezelőtt futás közben talpfájdalom jelentkezett nála, ami nem múlt, sőt tavaszra annyira megerősödött, hogy volt manuálterápián, kapott lágylézer, krio és lökéshullám kezeléseket, de a panaszai megmaradtak. Ekkor kezdett használni egy Runner Pro elektroterápiás készüléket.  

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Hogy kerültél kapcsolatba velem?

Kalamász Raszika Zsanett (KR):  A talpfájdalom miatt többféle terápiát is kaptam, de nem éreztem jelentős változást, ami arra késztetett, hogy keressem a megoldást. Így akadtam rá blogodra és tettem fel a kérdéseimet, amire hamarosan válaszoltál is és a javaslataid meggyőztek.   

ZZs: A futóknál igen jellemző a talpboltozatot tartó kötöszövetes lemez (talpi bőnyének is nevezik) gyulladása. Többnyire ott alakul ki, ahol az inas lemez a sarokcsontra tapad. Makacs állapot, a talpfájdalom sokszor évekig kíséri a futót.

KR: Igen. Tanúsíthatom. Ezt a diagnózist állapították meg nálam is. És erre kaptam a kezeléseket. Persze cseréltem futócipőt, kipróbáltam különféle kérmeket, talpbetéteket, sarokemelőt, hasztalanul. 

ZZs: Mivel szinte valamennyi szóba jöhető fizikoterápiás kezelést kaptad korábban, így egy olyan módszert javasoltam, ami még kevésbé ismert és alkalmazott idehaza: a mikroáramú kezelést. Egy Runner Pro sport elektrostimulátort használtál rendszeresen. Mit tapasztaltál?

KR: Teljesen biztos vagyok abban, hogy az elektroterápiának kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a felkészülést és a versenyt is végig tudtam csinálni. Javaslatod ellenére nem tudtam rávenni magam arra, hogy visszavegyek a terhelésből. Nagyon akartam ezt a maratont. 😊  A heti 40-70km-t mindig teljesítettem. A talpfájdalom miatt sokszor össze kellett szorítani a fogam az edzés végére, aztán a Runner Pro-s kezelés másnapra mindig „futóképes” állapotba hozott. Elsősorban abban segített, hogy végig tudjam csinálni.

 

raszika stimulál
Balra: elektróda felhelyezés vádli bemelegítő és regeneráló kezeléseihez
Jobbra: mikroáramú kezelés talpi bőnye és Achilles-ín fájdalom esetén

ZZs: Mi lett volna, ha az edzéssel nem dolgoztál volna a kezeléssel szemben??? Persze ez „költői kérdés volt”! Milyen kezelésekkel próbáltad „egyben tartani” magad?

KR: Elég alaposan elláttál tanácsokkal erre vonatkozóan és ezek igen jónak bizonyultak. A folyamatos terheléssel a gyógyulás ellen dolgoztam, ezért viszont a stimulátort a gyógyulás támogatására használtam.   

Nem mentem ki futni anélkül, hogy a vádlimon egy bemelegítő stimulációt megcsináltam volna. Kezelés után érezhetően rugalmasabbak az inak és izmok. Nagyon jó ez a fajta stimuláció, mert kitolja a fájdalom pontot. Nem az elejétől jelentkezik és gyakran el is marad. Fontos volt ahhoz, hogy az edzéstervem teljesíteni tudjam.

Majdnem minden edzés után használok regenerációs programot. Ez a stimuláció másik nagy előnye. Sokszor egy megterhelő edzés után nem tudtam nyújtani, mert annyira görcsöltek az izmaim. A stimulátor viszont nem okoz görcsöt, éppen ellenkezőleg, alaposan átmozgatja, ellazítja az izmokat.

Aztán persze a fájdalommal is kellett „törődnöm”. Ha erős volt, akkor valamelyik TENS programot használtam, mert úgy tapasztaltam, hogy ezek hatása erősen és gyorsan jelenik meg. Ha nem volt jelentősebb, akkor inkább a gyógyulást serkentő mikroáramú kezelést futtattam. 

ZZs: Hogy ítéled meg, milyen szerepet játszott a Runner Pro abban, hogy teljesítetted a távot?

KR: Teljesen biztos vagyok abban, hogy nélküle nem jutottam volna ide. A lágylézer kezelés hatását enyhének éreztem, a krio sem javított. A lökéshullámot jónak érzetem, de a kezelést sokszor „megkönnyeztem”, mert nekem igencsak fájdalmas volt. Nem beszélve arról, hogy a kezelésekért utazgatnom kellett, várakozni. És persze fizetni. Biztosan többet költöttem ezekre, mint amibe a Runner Pro került. Leghatékonyabbnak a lökésterápia és mikroáram kombinációját érzem a magam számára.

A stimulátor kezelés teljesen fájdalmatlan. Akkor veszem elő amikor kell, nem pedig akkor, amikorra időpontot kapok.

ZZs: Mi következik most, hogy teljesült a célod?

KR: Visszaveszek a futó edzésadagokból és hagyom érvényesülni a mikroáram gyógyulást serkentő hatását. 😊

ZZs: Milyen versenyre készülsz most?

KR: Szemezek egy augusztus végi terepfutó versennyel (24,5 km, 1100m+ szint), még nem adtam le a nevezést, de hamarosan… Remélem addigra teljesen gyógyult leszek.

Zátrok Zsolt: Köszönöm, hogy megosztottad a történeted! Mit üzensz a hasonló problémákkal küzdőknek?

Kalamász Raszika Zsanett: Nagyon szeretem a Runner Pro-mat. Átsegített a felkészülés nehézségein. Nagyon hasznosnak tartom a bemelegítésben, a regenerációban. Ezernyi lehetőséget kínál, amelyeket most nem is tudtam kiaknázni, mert egyetlen célom volt: a fájdalommentesség, hogy teljesíteni tudjam a célom. A Runner elképesztően sokoldalú, alig várom, hogy hasznosítani tudjam az izomfelkészítésben is.

Ez egy olyan készülék, amit minden futó „megérdemel”.

Raszika egy Runner Pro készüléket használ a felkészüléséhez

raszika és a talpfájdalom

Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük