Miért szaporodik fel újra és újra a nyirok? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Miért szaporodik fel újra és újra a nyirok?

Nyiroködémád van, odafigyelsz rá, hetente elmész nyirokmasszázsra, de alig van látszatja. Nem érted miért nem csökken a duzzanat, miért nem áll le a nyirok termelődése. A nyiroködéma ma még nem gyógyítható, csak kezelni lehet. Ezért amint egy kezelést abbahagysz, már kezd is szaporodni. Ezt értened kell, hogy sikeresen tudd kezelni. Elmagyarázom.

A nyirok minden egyes szívverésed során keletkezik! Megállíthatatlanul, amíg csak dobog a szíved! Ez teljesen normális. Minden embernél így van. Azoknál azonban, akiknek egészséges a keringési rendszerük, nem alakul ki duzzanat.

Hogyan keletkezik a nyirok?

Amikor egyet dobban a szíved, vért pumpál ki az artériáidba. Azok egészen a sejtjeidhez szállítják. A sejtek ebből a vérből veszik fel a működésükhöz szükséges anyagokat, ide adják le azt, amire nincs szükség.

Ezt a “használt vért” a vénáid gyűjtik össze és viszik vissza a szívedbe. “Útközben” a vér átfolyik a májadon és a veséiden, amelyek kiszűrik belőle a mérgeket, a tüdőd friss oxigént “kever” hozzá. Innen ismét a szívedbe kerül, ami megint kilöki az artériákon át a testedbe.

Az artériáid erősek és a szív aktívan pumpálja beléjük a vért. A vénáid azonban “kevésbé hatékonyak”. Nem tudják az artériák által hozott összes folyadékot visszavinni.  Egy kevés folyadék minden szívverés után a szövetek között marad a testedben.

Ez a “maradék” a nyirok.

Ennek összegyűjtéséért a nyirokereid “felelősek”. Ezek szedik össze, a nyirokcsomók kiszűrik belőle a kórokozókat és végül visszajuttatják a vérkeringésedbe.

Egészséges állapotban az artériák által bepumpált vért a vénáid és a nyirokereid együttesen (maradék nélkül) összeszedik és nem is alakul ki duzzanat.

blank
blank
blank

Mikor kezd el szaporodni a nyirok?

Duzzanat (nyiroködéma) akkor alakul ki, ha a nyirokereid nem működnek megfelelően és a “rájuk bízott feladatot” nem tudják ellátni. Minden egyes szívdobbanás után marad egy kevés plusz, ami ottmarad. Lassan gyűlik, szaporodik, idővel láthatóvá válik. Lassan feszülést okoz. Ha nagyon feszül, akkor fájdalmat vált ki.

A nyirokerek akkor nem tudják ellátni a feladatukat, ha veled születetten rosszul fejlettek. De ennél gyakoribb, hogy egy baleset vagy még gyakrabban orvosi kezelés (műtét, besugarazás) során megsérül, megsemmisül, elzáródik a nyirokér. Ha pedig nincs olyan csatorna, ahol a nyirok elszállításra kerülhet, akkor helyben marad és szaporodik…

Gondolj csak a metró felújítására. A földalattit nem lehet használni és így mindenkit a felszíni buszoknak kellene elszállítaniuk. Ha nem növelik a buszok számát, akkor komoly torlódás keletkezne. Sokat kellene várni, míg sorra kerülsz. Ha mindig jönnek új és új felszállók, akkor sosem szűnne, hanem dagadna a sor.

Új nyirokeret nem lehet “csinálni”. Ha egyszer tönkrement, akkor nem pótolható. Azaz mindig duzzadni fog.

Más okból is “felborulhat” az egyensúly.

Ha például visszérműtétekkel elzárják a vénáidat, akkor a csökkenő visszér kapacitás miatt a vénák nem látják el a feladatukat és több feladat marad a nyirokerekre. De ezeknek van egy bizonyos kapacitása. Most a kevés véna miatt nem tudja a nyirkot visszagyűjteni a tested. A következmény ugyanaz. A kanyargós visszerek drasztikus, műtéti kiirtása a nyirokegyensúly felborulásához vezethet és nyiroködémád keletkezik. Az előző közlekedési hasonlatot folytatva ez olyan, mintha útépítés miatt a buszok nem tudnának közlekedni, így mindenki a metrózni akar. Az eredmény ugyanaz: torlódás, késés az utazásodban.

Mi következik ebből?

Mivel a nyirok szívverésről-szívverésre, megállíthatatlanul keletkezik, a duzzanat megjelenése csak idő kérdése.

Szerencsés esetben 1-2 nap kell ahhoz, hogy a feszülést érezni kezd. Mások nem ilyen szerencsések, mert náluk gyorsan, akár a kezelés abbahagyása után 1-2 óra múlva előáll a korábbi helyzet.

Kezelni úgy kell, hogy a feltelődési időt figyelembe vedd. Ha csak kétnaponta telik fel, akkor elég lehet a kétnaponkénti kezelés. Ha viszont 2 óra alatt megtelik, akkor kezelni is sűrűn kell.

Javaslataim

A nyiroködéma felszaporodása pont úgy történik, mint ahogy a szennyes ruha keletkezik a családban. Minden pillanatban jön valaki, aki ledob egy használt inget-nadrágot-zoknit. Folyamatosan gyűlik. Ha naponta “bedobsz” egy adagot a mosógépbe, akkor az kisebb munka, mintha egy hónapig vársz és egy egész napot eltöltesz azzal, hogy a ruhahegyet kimosd.

Ebből is értheted, hogy a nyiroködéma kezelésében nagy hiba megvárni, amíg feszül, fáj, kireped, kifekélyesedik! Minél tovább hagyod duzzadni, annál nehezebb lesz eltakarítani!

Akkor jársz el helyesen, ha figyeled magad. Amint érzed a duzzanatot, rövid (15-20 perc) és alacsony nyomású (maximum 50-60 Hgmm) gépi nyirokmasszázzsal kezelj. Ha kell, akár 2-3-szor is naponta. Ez jobb, mint naponta egyszer, hosszú, erős nyomású kezelés. És ezerszer jobb, mintha megvárod, hogy fogadjon valaki kézi masszázsra. Ha 2-3 óra alatt feltelik az ödémád, akkor a heti 1-2 masszázs egyszerűen csak pénzkidobás. Az állapotod semmilyen módon nem javítja hosszú távon (segíthet a masszázst követő 1-2 órában, de nem tovább).

Két következménye lesz, ha sokat vársz két kezelés között!

 • Minél nagyobb a duzzanat, annál nehezebb eltüntetni. Egyetlen masszázzsal nem is lehet.
 • Minél keményebbre hagyod duzzadni, annál gyorsabban romlik az állapotod. A sokáig “egy helyben álló” nyirokból fehérjék rakódnak le a szöveteidben és néhány év alatt olyan keménnyé válik, amely állapotban már nem kezelhető, marad a szenvedés.

A nyiroködémádat minél előbb kezd el kezelni. ne várj éveket vele. A kezelések gyakoriságát az ödéma “visszanövési” idejéhez állítsd. Ne hagyd,  hogy felszülőre, fájdalmasra dagadjon. Naponta többször is kezelhetsz. Jobb a több rövid és alacsony nyomású kezelés, mint egy hosszú és erős. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha van nyirokmasszázs géped. Ha csak a legegyszerűbb, 4 légkamrás készüléked van, az is ezerszer jobb, mintha egyáltalán nem kezelnél.

Mindent egyben a nyiroködémáról...továbbiak

Tudj meg többet a nyiroködémáról

Tudj meg többet a nyiroködémáról

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni? Ha igen, akkor add meg a mail címed és már küldöm is. ...részletek

További nyiroködéma cikkek...továbbiak

Nyiroködéma otthoni kezelése

35

A nyiroködéma otthoni kezelése a betegre és családjára hárul! maga a betegség nem gyógyítható, a tünetei kezelés nélkül folyamatosan s megállíthatatlanul rosszabbodnak, így csak a rendszeresen végzett, úgynevezttt ... ...részletek

Nyiroködéma kezelése – kinek a feladata?

2

Facebook oldalamon legnagyobb aktivitás talán a nyiroködéma kezelése kapcsán jelentkezik. Ezekhez a posztokhoz érkezik a legtöbb reakció, komment. Sok az ehhez hasonló: "Jártam orvostól orvosig. Vizsgáltak alul-felül, mindenhol, ... ...részletek

Nyirokkapu nyitó masszázs jelentősége

0

Egy műtét során eltávolították a nyirokcsomóimat és a nyirokereket, az ödéma miatt szeretnék venni egy nyirokmasszázs gépet, mert a kézi masszázst nem bírom állandóan fizetni. A masszőröm azt ... ...részletek

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  A melldaganat műtétek után nagyon gyakori az érintett oldali kar nyiroködémája. Ennek csökkentésére (is) való a nyirokmasszázs gép.

 • comment-avatar
  Nné Anikó 1 hónap

  Üdvözlöm! Mell daganat miatt teljes nyirok eltávolítás történt.Ilyen esetben használható-e a nyirokmasszázs gép. Köszönöm válaszát

 • comment-avatar

  A nyiroködéma javítására ma nincs gyógyszer. Az Ön által említett szer egyébként is a vénákra javasolt. A véna és a nyirokér nem azonos. Kb olyan szedni ezt nyiroködémára, mint a gázkészüléke meghibásodásához kihívni a hűtőgép szerelőt.

 • comment-avatar
  P. Zsuzsa 1 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Szeretném Öntől kérdezni, hogy a hirdetésekben látott gyógyszereket pl Dimotec érdemes- e szedni elsődleges lymphodema esetén!

 • comment-avatar

  Sajnos ez nem megmondható távolról. Elvileg nem, de mindig egyéni mérlegelés kell az előny/kockázat alapos mérlegelésével.
  A kezelőorvostól – aki legjobban ismeri az Ön esetét- kell megkérdeznie ugyanezt. Ha az orvosa nem jártas a nyomásterápiában, akkor lépjen kapcsolatba velem és konzultálunk vele.

 • comment-avatar
  doma 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr,
  hólyagrák áttéteként keletkezett ágyéktájéki nyirokdaganatok miatt keletkezett limfödéma esetében alkalmazható lábon a készülék?

 • comment-avatar

  A gépek áráról itt tájékozódhat. Vigyázat a gépek mellé a szükséges darabszámban és méretben kell kezelőmandzsettát választani. Tanácsadással kapcsolatban itt talál információt.

 • comment-avatar
  David Beatrix 8 hónap

  Tisztelt Doktor ur ! A gepek ararol szeretnek erdeklödni, hogy lehet beszerezni es elötte szükseges egy allapot felmeres, hogy lehet Önt elerni? Köszönöm,tisztelettel, David Beatrix

 • comment-avatar

  A sipoly egy mélyben levő gennyedés (súlyos gyulladás) jele. Ezen át ürül a genny a gyulladt területről. Orvoshoz (sebészhez) menjen, de tüstént. Mert kezeletlen gennyedés vérmérgezéshez vezethet, ami nem játék! A wikipédián elég jól van leírva, hogy mi ez.

 • comment-avatar

  Ha a vízhajtó csökkentette az ödémát, akkor nem nyiroködémája van. A nyirokmasszázs gép nem hat a szív eredetű ödémára.
  Az elmondottak alapján inkább szívgyengesége van. Erre a gépi nyirokmasszázs veszélyes lehet. Különösen akkor, ha a nyomás 50-60 Hgmm-nél magasabbra volt beállítva és mindkét lábat egyszerre kezelte, mert így sok vizet “nyom vissza a szívre”. Örülhet, hogy egy kis tüdővízzel megúszta és nem állt le a szive.
  A lábszárfekélyt a rossz vérkeringés okozta. Ennek kezelésére hasznos lehet a nyirokmasszázs gépe. Nagyon fontos azonban, hogy a szive miatt egyszerre csak egy lábra kerüljön mandzsetta. A nyomás maximum 30 Hgmm lehet, a kezelési idő ne legyen 20-25 percnél hosszabb. Ezzel az enyhe kezeléssel a szívére nem pumpál vissza vért, de a nyirokkeringést, egyáltalán a vérkeringést javítja a lábon és ez ad lehetőséget a fekély gyógyulására.
  Ha a készülékén nem lehet pontosan 30 Hgmm-t beállítani, akkor alkalmatlan a kezelésre, hiszen nem tudni, valójában mennyi nyomást ad le a gép és ezzel veszélybe sodorja a szivét.

 • comment-avatar
  varga zoltán 8 hónap

  nyirokcsomo van a bal comb belsö oldalán… lágyrészen lévö sipoly okozhatja a gyulladast? éjszaka fáj nappal nem

 • comment-avatar
  Puska Ágnes 8 hónap

  Kedves Doktor úr, furcsa kérdésem van. 2 évig masszíroztam a lábszáramat géppel, mígnem tavaly augusztusban mentőket kellett hívni hozzám, mert víz került a tüdőmbe. Ezt megelőzően még soha… Mind a mentőorvossal, mint a kórházi főorvossal megosztottam azt a gyanúmat, miszerint lehetséges-e, hogy a masszírozó gép nyomta fel a vizet a tüdőmbe…? Mindketten azt mondták, lehetséges. De csak ennyi, a lehetőség adott. Azóta nem merem használni. Mindamellett – megelőzésképpen – kell szednem heti 2-3 szem vízhajtót, az rendbe is teszi a lábamat, nem volt nagyon nagy a dagadás és egy lábszárfekély hozta elő.
  Köszönöm megtisztelő válaszát előre is. P. Ágnes.