Nyiroködémád van, odafigyelsz rá, hetente elmész nyirokmasszázsra, de alig van látszatja. Nem érted miért nem csökken a duzzanat, miért nem áll le a nyirok termelődése. A nyiroködéma ma még nem gyógyítható, csak kezelni lehet. Ezért amint egy kezelést abbahagysz, már kezd is szaporodni. Ezt értened kell, hogy sikeresen tudd kezelni. Elmagyarázom.

A nyirok minden egyes szívverésed során keletkezik! Megállíthatatlanul, amíg csak dobog a szíved! Ez teljesen normális. Minden embernél így van. Azoknál azonban, akiknek egészséges a keringési rendszerük, nem alakul ki duzzanat.

Hogyan keletkezik a nyirok?

Amikor egyet dobban a szíved, vért pumpál ki az artériáidba. Azok egészen a sejtjeidhez szállítják. A sejtek ebből a vérből veszik fel a működésükhöz szükséges anyagokat, ide adják le azt, amire nincs szükség.

Ezt a „használt vért” a vénáid gyűjtik össze és viszik vissza a szívedbe. „Útközben” a vér átfolyik a májadon és a veséiden, amelyek kiszűrik belőle a mérgeket, a tüdőd friss oxigént „kever” hozzá. Innen ismét a szívedbe kerül, ami megint kilöki az artériákon át a testedbe.

Az artériáid erősek és a szív aktívan pumpálja beléjük a vért. A vénáid azonban „kevésbé hatékonyak”. Nem tudják az artériák által hozott összes folyadékot visszavinni.  Egy kevés folyadék minden szívverés után a szövetek között marad a testedben.

Ez a „maradék” a nyirok.

Ennek összegyűjtéséért a nyirokereid „felelősek”. Ezek szedik össze, a nyirokcsomók kiszűrik belőle a kórokozókat és végül visszajuttatják a vérkeringésedbe.

Egészséges állapotban az artériák által bepumpált vért a vénáid és a nyirokereid együttesen (maradék nélkül) összeszedik és nem is alakul ki duzzanat.

Mikor kezd el szaporodni a nyirok?

Duzzanat (nyiroködéma) akkor alakul ki, ha a nyirokereid nem működnek megfelelően és a „rájuk bízott feladatot” nem tudják ellátni. Minden egyes szívdobbanás után marad egy kevés plusz, ami ottmarad. Lassan gyűlik, szaporodik, idővel láthatóvá válik. Lassan feszülést okoz. Ha nagyon feszül, akkor fájdalmat vált ki.

A nyirokerek akkor nem tudják ellátni a feladatukat, ha veled születetten rosszul fejlettek. De ennél gyakoribb, hogy egy baleset vagy még gyakrabban orvosi kezelés (műtét, besugarazás) során megsérül, megsemmisül, elzáródik a nyirokér. Ha pedig nincs olyan csatorna, ahol a nyirok elszállításra kerülhet, akkor helyben marad és szaporodik…

Gondolj csak a metró felújítására. A földalattit nem lehet használni és így mindenkit a felszíni buszoknak kellene elszállítaniuk. Ha nem növelik a buszok számát, akkor komoly torlódás keletkezne. Sokat kellene várni, míg sorra kerülsz. Ha mindig jönnek új és új felszállók, akkor sosem szűnne, hanem dagadna a sor.

Új nyirokeret nem lehet „csinálni”. Ha egyszer tönkrement, akkor nem pótolható. Azaz mindig duzzadni fog.

Más okból is „felborulhat” az egyensúly.

Ha például visszérműtétekkel elzárják a vénáidat, akkor a csökkenő visszér kapacitás miatt a vénák nem látják el a feladatukat és több feladat marad a nyirokerekre. De ezeknek van egy bizonyos kapacitása. Most a kevés véna miatt nem tudja a nyirkot visszagyűjteni a tested. A következmény ugyanaz. A kanyargós visszerek drasztikus, műtéti kiirtása a nyirokegyensúly felborulásához vezethet és nyiroködémád keletkezik. Az előző közlekedési hasonlatot folytatva ez olyan, mintha útépítés miatt a buszok nem tudnának közlekedni, így mindenki a metrózni akar. Az eredmény ugyanaz: torlódás, késés az utazásodban.

Mi következik ebből?

Mivel a nyirok szívverésről-szívverésre, megállíthatatlanul keletkezik, a duzzanat megjelenése csak idő kérdése.

Szerencsés esetben 1-2 nap kell ahhoz, hogy a feszülést érezni kezd. Mások nem ilyen szerencsések, mert náluk gyorsan, akár a kezelés abbahagyása után 1-2 óra múlva előáll a korábbi helyzet.

Kezelni úgy kell, hogy a feltelődési időt figyelembe vedd. Ha csak kétnaponta telik fel, akkor elég lehet a kétnaponkénti kezelés. Ha viszont 2 óra alatt megtelik, akkor kezelni is sűrűn kell.

Javaslataim nyiroködéma kezeléséről

A nyiroködéma felszaporodása pont úgy történik, mint ahogy a szennyes ruha keletkezik a családban. Minden pillanatban jön valaki, aki ledob egy használt inget-nadrágot-zoknit. Folyamatosan gyűlik. Ha naponta „bedobsz” egy adagot a mosógépbe, akkor az kisebb munka, mintha egy hónapig vársz és egy egész napot eltöltesz azzal, hogy a ruhahegyet kimosd.

Ebből is értheted, hogy a nyiroködéma kezelésében nagy hiba megvárni, amíg feszül, fáj, kireped, kifekélyesedik! Minél tovább hagyod duzzadni, annál nehezebb lesz eltakarítani!

Akkor jársz el helyesen, ha figyeled magad. Amint érzed a duzzanatot, rövid (15-20 perc) és alacsony nyomású (maximum 50-60 Hgmm) gépi nyirokmasszázzsal kezelj. Ha kell, akár 2-3-szor is naponta. Ez jobb, mint naponta egyszer, hosszú, erős nyomású kezelés. És ezerszer jobb, mintha megvárod, hogy fogadjon valaki kézi masszázsra. Ha 2-3 óra alatt feltelik az ödémád, akkor a heti 1-2 masszázs egyszerűen csak pénzkidobás. Az állapotod semmilyen módon nem javítja hosszú távon (segíthet a masszázst követő 1-2 órában, de nem tovább).

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs gépPower Q1000 Plus Nyirokmasszázs készülék
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram

Két következménye lesz, ha sokat vársz két kezelés között!

 • Minél nagyobb a duzzanat, annál nehezebb eltüntetni. Egyetlen masszázzsal nem is lehet.
 • Minél keményebbre hagyod duzzadni, annál gyorsabban romlik az állapotod. A sokáig „egy helyben álló” nyirokból fehérjék rakódnak le a szöveteidben és néhány év alatt olyan keménnyé válik, amely állapotban már nem kezelhető, marad a szenvedés.

A nyiroködémádat minél előbb kezd el kezelni, ne várj éveket vele. A kezelések gyakoriságát az ödéma „visszanövési” idejéhez állítsd. Ne hagyd,  hogy felszülőre, fájdalmasra dagadjon. Naponta többször is kezelhetsz. Jobb a több rövid és alacsony nyomású kezelés, mint egy hosszú és erős. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha van nyirokmasszázs géped. Ha csak a legegyszerűbb, 4 légkamrás készüléked van, az is ezerszer jobb, mintha egyáltalán nem kezelnél.


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

30 Comments

 1. A láb duzzanatának sokféle oka lehet. Egyik forma sem jó, ha tartósan fennáll, de vannak kevésbé kockázatos dolgok, mint például az ülő-álló munka. Emiatt estére megduzzad a boka, lábfej, a zokni bevág.
  Ez a testmozgás fokozásával javítható. Csak évek, évtizedek alat okoz problémát, azaz meg kell előzni.
  Más problémák, mint szív vagy vesebetegség nagyobb kockázatúak.
  Akárhogy is van, nem lehet megkerülni a kivizsgálást. Ki kell deríteni, milyen ok áll a háttérben, mert ez alapján lehet eldönteni, mit kell tenni a megszüntetés, kezelés érdekében.
  Olvassa el: Duzzadt láb okai és otthoni teendők

 2. Üdvözlöm! Még nem tudom pontosan, hogy mi a baj, de dagad a talpam, lábfejem, lábszáram, a térdem és a kézfejem. Ezek esetleg utalhatnak nyiroködémára, vagy más okozhatja? Ezek dagadása csak a jobb oldalamat érinti. Szedtem Circulimph tablettát, talán egy kicsit enyhült a nehézláb érzés, de a dagadás nem múlt. Köszönöm, ha válaszol!

 3. A mozgás alapvető lételemünk. Elengedhetetlenül fontos a vérkeringés fenntartásához.
  Ha valaki tartósan mozgáshiányos (egész nap a munkahelyi íróasztalnál ül vagy betegség ágyhoz-fotelhez köti), akkor az súlyos következményekkel jár a test műk9ödésére.
  A lábdagadás csak az első tünet.
  Olvassa el ezt a cikkem:
  A mozgáshiány hatása a testedre

  És javaslom még ezt a mesémet is: Mese a parasztról meg a lováról
  Azaz a lehetőségekhez képest minél többet mozogjon, tornázzon, polcolja fel a lábát vagy használjon izomstimulátort, nyirokmasszázs gépet a keringés segítésére.

 4. Combcsonttöréssel mütöttek azota nehezen járok dagad abokám és a lábfejem estére reggelre lemegy de egész nap nehéz lábérzésem van ezért sokat ülök mit lehetne tenni?

 5. A lábdagadásnak sok oka lehet.
  Olvassa el erről szóló cikkem: Duzzadt láb okai és otthoni teendők
  Távolról nem tudom megállapítani, hogy az ön esetében mi az ok.
  Kérje kivizsgálását a háziorvostól.
  A lábdagadást akkor lehet hatékonyan kezelni, ha tudjuk, mi az oka és az oknak megfelelő kezelést kezdjük.

 6. A segítségét szeretném kérni nekem is nagyon dagadnak a bokáim. A bal lábszár külső felén volt egy melanoma,amit 2013-,bán kivágtak. Ke.ót nem kapta.
  A bal lábam forgótól a lábfejig nagyon fáj és már a jobb bokám is bedagad, nehezen tudok mozogni. Dimotec-t szedem,de nem hasz
  nál.Gyógyharisnyát,zoknit is használok,elszoritanak le étel után újra beindul a dagadás. Különböző kenőcsökere sem javult. Egy héten 2×2 vizhajtót szedek utána leapad nak majd jönnek a görcsök. Most meg mindkét
  bokám felett körbe kipattogott, piros foltokkal, nagyon feszülnek, ez már ekcéma,vagy fekély lesz? A vérnyomásom ingadozó, a pulzusom 52 vagy 107. A házi orvosnak mondtam a lábam a válasza az volt hogy nem tud hova küldeni, sajnos ez nem megoldás. Dr.úr nagyon várom a segítségét.

 7. Tiszteletem!
  Érdekelne, van-e lehetőség online módon térdharisnya receptre szert tennem, vagy mindenképp szükséges ehhez a személyes vizsgálat? Tavaly befürödtem ezzel érsebészeti magánrendelésen: minden egyébről folyt a beszélgetés (lábszárfekélyem kapcsán), csak végül pont a térdharisnya nem került felírásra! Végül az sztk angiológussal mégis sikerült felíratni 2 párat, de az sem volt egyszerű, mert kiderült, hogy az ajánlott forgalmazó nem kínál konfekció darabokat a méretemben, az újabb 4 órát pedig már nem volt kedvem kivárni, hogy a felírt utasítást méretre szabásra változtassák az sztk-ban…
  (Még jó, hogy a németek áltslában hozzám hasonló méretes emberek, így végül a Mediven VII. (legnagyobb) méretèbe befèrtem (CCL2)!
  Ezekkel együtt összesen 4 pár kompressziós zoknim van, amelyek közül egy karácsony után vidéken maradt – húsvétig már nem járok arra…
  Dr. Tex Stand AD 2-es fokozatom is van 2020-ból (ami szintén nem a felírás szerinti darab volt, mert azt nem tartottak az üzletben), XXL-es. Ezt a párat épp az előbb stoppoltam meg, mindkét darabot. Lassan kellene már szereznem 1-2 új párat, viszont teljes áruk elég borsos… Szeretnék rá módot találni, hogy ne kelljen 4 órát várnom az sztk-ban (tekuntve, hogy azután még a munkanapot is végig kell ülnöm), bár egyébként nagyon meg voltam elégedve, mert ott a doktornő nagyon profinak tűnt.

 8. tanacsat szeretnem kerni – nekem nagyon “ zig- zages”  teketedett venaim vannak, sajnos nehany honapja mar feszultseget erzek a felső koromban  es kb 3 cm-rel  nagyobb lett.        Külföldön elek,  varom a specialista orvos visít időpontját,
  de örömmel vennem, ha Öntől is kaphatnek tájékoztató tanácsot.        Válaszát hálásan koszonom, tisztelettel Eva 

 9. A mellműtét és az ezutáni besugarazás maradandó elváltozást okozott a nyirokrendszerében. A daganattól remélhetőleg megszabadult, de a nyirokutak kivágásának és radioaktiv sugarakkal „elégetésének” következményei vannak, ami élete végéig elkíséri. MIvel a nyirokutakat kiirtották, újak pedig nem keletkeznek helyettük, így a tünetek elleni napi szintű küzdelemre kell berendezkednie.
  Olvassa el nyiroködémával kapcsolatos cikkeimet, hogy megértse a betegségét és azt, hogy mit tud tenni ellene. Szerintem 95%-ban azon múlik az állapota, hogy ön hogyan kezeli. A többi 5% az orvosai, terapeutái feladata, hogy segítsék, irányt mutassanak a kezelésben.

 10. Rákos elváltozás miatt mellműtétem volt, ami után sugárkezelés kaptam. Egy idő után elkezdett a mellem keményedni, ami egyre jobban terjedt, és folyamatosan be van gyulladva. Több orvos látott,[ sebész, onkológus], mire a bőrgyógyász azt mondta ez nyiroködéma.Szedtem gyulladáscsökkentőt, antibiotikumot, 7 féle kenőcsöt, és folyamatosan borogatom. Ennek már 6 hónapja. Most 6.hete úgy masszírozom minden nap 2-3x ahogy a gyógytornász mutatta. Napközben hordom a mobidermet. Változást sajnos nem nagyon látok. Mit tehetnék még?
  Válaszát elóre is köszönöm

 11. A sérülés, műtét után nem áll helyre az eredeti állapot azonnal. A teljes gyógyulási folyamat (azaz míg a végleges állapotot eléri a sérült rész) ideális esetben 90-110 nap.
  A gyógyulási folyamat része a gyulladás, a duzzanat, majd ahogy a szövetek regenerálódnak, ezek lassan visszahúzódnak.
  A gipsz eltávolítás után a gipszelés alatt egyáltalán nem dolgozó izmok, szalagok „sokkot kapnak” attól, hogy újra rájuk kerül a testsúly terhe – miközben a pihenés alatt elgyengültek.
  Azaz a duzzanat „normális”, valószínűleg el fog múlni. Addig azonban van teendője. Fokozatosan mozogni. Terhelni, majd pihentetni, ismét terhelni, hogy visszaerősödjön.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 12. Achilles szakadás miatt műtöttek, amikor eltavolitottak a gipszet a labfejemen alakult ki duzzanat ami minimálisan csökkent. Gumi harisnyát hordok .Van reményem ,hogy teljesen eltunik nagyon nehez cipőben járnom igy
  Köszönöm a valaszat.

 13. A bokák duzzadását sokminden okozhatja. Olvassa el ezt a cikkem. NEm elég kimondani, hogy nem szív eredetű, a további lehetséges okokat is ki kell zárni.
  Egyes gyógyszerek is okozhatnak ilyet. Ilyenkor ezeket a gyógyszereket ki kell cserélni másikra, lehetőleg másképp ható szerre. Ezt a háziorvosának kell tudnia és neki kell másik szerre cserélni és az adagolást beállítani.
  Összességében: ne hagyja annyiban, mert az ödéma egy tünet. Jelzi, hogy valami nincs rendben a vér és nyirokkeringésében.

 14. Jó fél éve kezdődött, hogy napközbeni a bokáim nagyon megdagadnak. Reggelre leapadnak(sokat járok éjjel pisilni) aztánkezdődik minden újra. Háziorvos szerint nem szív eredetü. Oknyomozásom során kiderült, hogy a gyógyszereim mellékhatásai között szerepel a boka duzzanat. Ezzel mitlehdt kezdeni?? Várom válaszát. Köszönöm

 15. Az említett szer a vénás keringés javítására javallott. Mivel a vénás és nyirokkeringés szorosan összefügg egymással, így ha a vénás keringés javul, akkor csökken a nyirok mennyisége is. Ha csökken a nyirok, akkor kisebb teher hárul a nyirokrendszerre. Ezért javulhatnak a tünetek.

 16. A Detralex igenis jelentősen javítja az elsődleges nyiroködémámat, ha napi 2×2-t szedek belőle, 20-30%-kal kevésbé gyűlik be a nyirok a bal lábamba. Évek óta szedem, 2 terhességem alatt is 2×1-et szedtem. Biztos, h használ. (Ennek egyik hatóanyaga, a Diosmin (Dimotec) viszont önmagában nem volt elég hatékony.) 
  Szanaszét vizsgáltak több klinikán, és egyértelműen elsődleges nyirokproblémám van. 
  Ha a vénákra hatnak ezek a szerek, akkor miért viszik jól le a nyirkot is?
  Üdv. 
  Anikó

 17. A melldaganat műtétek után nagyon gyakori az érintett oldali kar nyiroködémája. Ennek csökkentésére (is) való a nyirokmasszázs gép.

 18. Üdvözlöm! Mell daganat miatt teljes nyirok eltávolítás történt.Ilyen esetben használható-e a nyirokmasszázs gép. Köszönöm válaszát

 19. A nyiroködéma javítására ma nincs gyógyszer. Az Ön által említett szer egyébként is a vénákra javasolt. A véna és a nyirokér nem azonos. Kb olyan szedni ezt nyiroködémára, mint a gázkészüléke meghibásodásához kihívni a hűtőgép szerelőt.

 20. Tisztelt Doktor úr! Szeretném Öntől kérdezni, hogy a hirdetésekben látott gyógyszereket pl Dimotec érdemes- e szedni elsődleges lymphodema esetén!

 21. Sajnos ez nem megmondható távolról. Elvileg nem, de mindig egyéni mérlegelés kell az előny/kockázat alapos mérlegelésével.
  A kezelőorvostól – aki legjobban ismeri az Ön esetét- kell megkérdeznie ugyanezt. Ha az orvosa nem jártas a nyomásterápiában, akkor lépjen kapcsolatba velem és konzultálunk vele.

 22. Tisztelt Doktor úr,
  hólyagrák áttéteként keletkezett ágyéktájéki nyirokdaganatok miatt keletkezett limfödéma esetében alkalmazható lábon a készülék?

 23. Tisztelt Doktor ur ! A gepek ararol szeretnek erdeklödni, hogy lehet beszerezni es elötte szükseges egy allapot felmeres, hogy lehet Önt elerni? Köszönöm,tisztelettel, David Beatrix

 24. Ha a vízhajtó csökkentette az ödémát, akkor nem nyiroködémája van. A nyirokmasszázs gép nem hat a szív eredetű ödémára.
  Az elmondottak alapján inkább szívgyengesége van. Erre a gépi nyirokmasszázs veszélyes lehet. Különösen akkor, ha a nyomás 50-60 Hgmm-nél magasabbra volt beállítva és mindkét lábat egyszerre kezelte, mert így sok vizet „nyom vissza a szívre”. Örülhet, hogy egy kis tüdővízzel megúszta és nem állt le a szive.
  A lábszárfekélyt a rossz vérkeringés okozta. Ennek kezelésére hasznos lehet a nyirokmasszázs gépe. Nagyon fontos azonban, hogy a szive miatt egyszerre csak egy lábra kerüljön mandzsetta. A nyomás maximum 30 Hgmm lehet, a kezelési idő ne legyen 20-25 percnél hosszabb. Ezzel az enyhe kezeléssel a szívére nem pumpál vissza vért, de a nyirokkeringést, egyáltalán a vérkeringést javítja a lábon és ez ad lehetőséget a fekély gyógyulására.
  Ha a készülékén nem lehet pontosan 30 Hgmm-t beállítani, akkor alkalmatlan a kezelésre, hiszen nem tudni, valójában mennyi nyomást ad le a gép és ezzel veszélybe sodorja a szivét.

 25. nyirokcsomo van a bal comb belsö oldalán… lágyrészen lévö sipoly okozhatja a gyulladast? éjszaka fáj nappal nem

 26. Kedves Doktor úr, furcsa kérdésem van. 2 évig masszíroztam a lábszáramat géppel, mígnem tavaly augusztusban mentőket kellett hívni hozzám, mert víz került a tüdőmbe. Ezt megelőzően még soha… Mind a mentőorvossal, mint a kórházi főorvossal megosztottam azt a gyanúmat, miszerint lehetséges-e, hogy a masszírozó gép nyomta fel a vizet a tüdőmbe…? Mindketten azt mondták, lehetséges. De csak ennyi, a lehetőség adott. Azóta nem merem használni. Mindamellett – megelőzésképpen – kell szednem heti 2-3 szem vízhajtót, az rendbe is teszi a lábamat, nem volt nagyon nagy a dagadás és egy lábszárfekély hozta elő.
  Köszönöm megtisztelő válaszát előre is. P. Ágnes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük