A ganglion ciszta a kézen vagy lábon megjelenő, gyakran fájdalmas dudor. Az ijesztő kinézete ellenére többnyire nem kell félni tőle, mert jóindulatú. A panaszok és a zavaró látvány miatt a betegek többnyire az eltávolító műtétet választják. A műtét utáni rehabilitációnak kiemelkedő szerepe van a mozgatási képesség visszaszerzésében. Ennek fontos tudnivalóiról írok most.

Mi a ganglion?

A ganglion egy folyadékkal vagy kocsonyás anyaggal teli, jóindulatú ciszta. Duzzanat, dudor formában jelenik meg a kézen vagy lábon, jellegzetesen az ízületek és inak környékén.

Nagysága borsótól a dió méretig terjed, idővel változhat.

Az esetek többségében a ganglion ciszták fájdalmasak, különösen kezdetben. A fájdalom intenzitása nem függ össze a mérettel. Bizonyos mozdulatok vagy külső behatások (szerszám, tárgy nyomása) váltják ki.

A ciszta jóindulatú, veszélytelen, de a gyakori fájdalom és az esztétikai megjelenése (észrevehető, figyelmet felkeltő dudor) a beteg számára zavaró.

Súlyos esetben a ciszta nagy mérete és az ízülettel való kapcsolata miatt akadályozhatja a mozdulatokat, illetve nyomhatja az ereket és idegeket, ami érzészavart okozhat.

 

ganglion ciszta és jellegzetes előfordulási helyei

 

Hogyan alakul ki a ganglion ciszta?

A ganglion az ízületi tok vagy az ínhüvely kitüremkedése, ha úgy tetszik „sérve”.

Az ízületi folyadék átpréselődik és egyre halmozódik a ganglionban. A cisztában növekvő nyomás elzárja a folyadék visszaáramlásának újták. Azaz a ciszta nem tud kiürülni. Ha ez valamiért mégis megtörténik, akkor magától megszűnhet.

A ganglion leggyakrabban a csukló kézháti oldalán, illetve az ujjízületek körül jelenik meg. A ciszták mintegy 85% -a a csuklóízület közelében, 10% -a a láb és a boka közelében találjató. A csuklón leggyakoribb a sajka és holdascsont (os scaphoideum és os lunatum) felett.

Általában spontán, különösebb ok nélkül jelenik meg. Bárkit érinthet, de nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Túlnyomórészt fiatal felnőtteknél fordulnak elő, gyermekeknél ritkák. Időskorban összefüggés lehet az ízületi gyulladásokkal (osteo-artritisz).
Kialakulási oka egyelőre ismeretlen, feltételezés szerint előzetes trauma, degeneratív folyamat vagy a nyák túltermelése állhat a háttérben.

Diagnózis

Többnyire egyszerű, hiszen az elhelyezkedése, tapintása jellegzetes. Tapasztalt orvos első ránézésre tudja és tapintással meg is bizonyosodik róla.

Általában elegendő az utrahang vizsgálat. Egyértelműen mutatja a cisztában levő folyadékot, egyben elkülöníti más betegségtől (zsírdaganat (lipoma), Dupuytren-kontraktura és hasonlók).

Bizonytalanság vagy az eltávolítása előtt a helyzetének alapos feltérképezése érdekében MRI vizsgálat végezhető. Ez megmutatja az ínnal, ízülettel, közelben futó erekkel és idegekkel való kapcsolatát.

Az MRI előtt gyakori eljárás volt a cisztába fecskendezett kontrasztanyag beadás utáni röntgenfelvétel, ami kirajzolta a ciszta teljes üregét és a kapcsolatát az ízületi tokkal. Az MRI viszgálatokkal ez az invazív módszer lassan háttérbe szorul.

A ganglion kezelése

Orvosi adatok szerint a ganglionok 40-55%-a akár spontán, kezelés nélkül is megszűnhet.

Invazív (a testbe hatoló) módszer a ganglion leszívása (orvosi kifejezéssel aspiráció). A sebész egyszerűen egy tűt szúr a dudorba (esetleg ultrahang által vezérelve) és fecskendővel kiszívja a ciszta tartalmát. Ezután kevés szteroidot (gyulladáscsökkentőt) fecskendez a helyére. A módszer azonnali hatású, de magas a kiújulási arány. A legjobb eredményeket a kézhajlító inak ganglionjain adja a leszívás.

A műtéti eltávolítás továbbra is az „aranyszabály”, azaz a ganglion ciszták kezelésében ezt tartják a leghatékonyabb módszernek. A műtét során a sebész kivágja a teljes ganglion-komplexet, beleértve a cisztát, a kocsányt és a szomszédos ízületi tok egy részét.

ganglion ciszta műtéti eltávolítása
A ganglion jól látható dudorként jelenik meg (balra). Sebészi kezelése történhet leszívással (középen), de tartós eredményt a műtéti feltárás és teljes kiirtás okoz (jobbra).

A műtét után a csuklót sínnel rögzítik, hogy néhány napig ne mozogjon. Azért fontos pl. a csukló mozgásának akadályozása, mert egyébként a mozdulatok ízületi tokból ízületi folyadékot pumpálhatnának a ciszta helyére, a szövetek közé és ez letapadásokhoz, mozgáskorlátozottsághoz vezetne.

Fizikoterápia szerepe

A ganglion ciszta nem szüntethető meg semmilyen otthoni orvostechnikai készülékkel. Az erre való lehetőségeket már ismertettem.

A fizikoterápiás módszereknek azonban nagy szerepe van a műtét utáni felépülés és az ízületi mozgásképesség visszaszerzésében.

A műtéti kimetszés során -ahogy említettem- nemcsak a gangliont vágják ki, hanem annak az ízületi toknak vagy ínhüvelynek egy részét is, amiből keletkezett. Ezek a metszések heggel gyógyulnak. A heg pedig letapadásokat és összenövéseket okozhat. A műtét utáni hosszú rögzítés fokozza ezt a kedvezőtlen jelenséget – de szükséges a kiújulás megelőzéséhez.

A ganglion műtétek után gyakori, hogy a rögzítés eltávolítása után a letapadások miatt nem vagy csak részleges terjedelemben mozog az ízület.

A heggyógyulás a műtét másnapjától elkezdett lágylézer kezeléssel serkenthető. Akupunktúrás lézerrel (pl. Personal Laser L400) kezelve a heget, megfelelő mennyiségű kollagén keletkezik. Ezért a heg egyenletes, vékony és erős lesz. Kezelés nélkül kevesebb kollagén és több kötőszövet jön létre, így a heg vastag, vörös, kidudorodó lesz, ami miatt a letapadás valószínűsége is nagyobb.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a gyógytornára is. Erre azonban csak a rögzítés oldása után kerülhet sor. A szakszerű masszázs is segít a letapadások oldásában.

A fizikoterápia célja a kéz normál használatának helyreállítása. Kérd gyógytornász segítségét, hogy megtanítsa az otthon, általad végzendő tornagyakorlatokat!

A ganglion műtét után 2-3 héttel már teljes terjedelemben kell tudni használni a kezed. Ha elmarad…akkor a rehabilitációban valamit elmulasztották… menj vissza a sebészhez és kérd a tanácsát.

A megfelelő utókezelést kapó betegeknél alacsonyabb a kiújulás és a gyorsabb gyógyulás.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

26 Comments

 1. Az interneten keresztül, látatlanban nem lehet megmondani.
  Lehet, hogy a kanül beszúrása helyén reakció alakul ki. Ha piros, duzzadt és fájdalmas, akkor forduljon a kezelőorvoshoz, aki a kanült beszúrta és kérdezze meg.
  Ha nem a kanül helyén van, akkor lehet, hogy más okozza. Forduljon a háziorvoshoz, aki majd a megfelelő szakrendelésre irányítja (pl. sebészet)

 2. Június 7-én volt egy urológiai műtétem. A tegnapi napon vettem észre a bal oldali csuklóm kézfején egy fájó dudort. Kérdésem, hogy előhozhatta -e a több kanül, ami be volt szúrva 4 napon keresztül, és már akkor fájt az egész kézfejem. Mennyi időt várjak a jobbulásra, vagy keressek -e fel egy szakorvost?

  Válaszát köszönöm!

 3. A vérkeringés motorja a mozgás. MInél többet ücsörög, annál kevésbé kering a vér, annál erősebb a duzzanat.
  A duzzanatot egyébként a műtét is okozta, hiszen a leírás szerinti hatalmas műtéti beavatkozás után a test igyekszik a sebet „beforrasztani”, közben megvédeni a fertőzéstől és gyulladástól. Ezért is ödémásodik.
  A megoldást a járás, a láb használata jelentené. Szinte állandóan jönni-menni kellene – ez segítené az ödéma csökkentését leginkább.
  A keringést mesterségesen pótolni két módszerrel lehet hatékonyan: izomstimuláció és gépi nyirokmasszázs.
  Az ultrahang szintén segíthet, de az előbbi két módszernél kevésbé hatékony az ödémacsökkentésben.
  A mágneses biorezonancia…. nos… maradjunk annyiban, hogy ez egy orvosilag nem elismert módszer… az ödémacsökkentő „hatásáról” pedig személyesen győződött meg.

 4. 2,5 hónapja a jobb lábfejemből, 3-4es lábujj közül eltávolítottak egy fél diónyi ganglion gumót, (Morton Neuroma alakult ki) melynek környezete igen gyulladt volt. Közben még 2 lábfej középcsontból is levágtak, mert ezt tartotta helyesnek a sebész. 4 hétig gipsztalpat kaptam, majd a varratok lezáródása után kezdődhetett a gyógytorna. Sajnos a lábujjak tövénél újabb ödéma alakult ki (1-4 lábújjak alatt végig), amelyek szinte lehetetlenné teszik a normálist járást.
  Jelenleg mágneses biorezonancia kezelésre járok heti 2x, de a költségeket lassan nem tudom már fedezni.
  Kérdésem, hogy hatékony eszköz lehet – egyáltalán valóban egyszer is felszívódnak? – az ödémák kezelésére pl. a sonostim 1032 kombinált ultrahang/tens otthoni mindennapos használatával? Érdemes ebbe beruházni?
  Mivel „büntetés” a járás, így a minumálisra redukálva sokat pihentetem és jegelem most is.
  Válaszát megköszönve,

 5. Néhány sor alapján, vizsgálat nélkül, távolról nem lehetséges diagnosztizálni. Találgatni lehet. Akár ganglion is lehet, vagy sok más.
  Amíg nem tudni, hogy mi ez, addig nem lehet tudni azt sem, milyen krém, tabletta, műtét, stb. segíthet.
  A szakorvosi vizsgálattal lehet megállapítani. Nincs más: ki kell várni amíg bejut a rendelőbe.

 6. Üdvözlöm! Én ma vettem észre a láfejemen egy duzzanatot. Eddig ott a bőr volt megvastagodva, és kicsit kiemelkedve, viszonylag régóta, ezidáig ennyi volt. Ma úgy látom, hogy ott egy jó kis púp lett, és viszket is kicsit. Fájni nem fáj. Szeretek gyalogolni, kirándulni. Lehet ez a ganglion ciszta? Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendőm. Gyógyszertárban tudnak rá adni valami krémet?
  Ortopéd orvosnak pár hét múlva tudom megmutatni.
  Köszönöm válaszát előre is!
  Tisztelettel:
  Márta

 7. Sebészet keressen fel. Ha a hajlatban van, akkor lehet például ciszta is (pl. Baker-ciszta). Mind a ganglion, mind a ciszta keletkezhet terhelésre és megoldásuk egyaránt sebészi.

 8. Üdvözlöm! Pár hete vettem észre egy dudort a jobb térdem külső oldalán, kicsit lejjebb ahol hajlik a láb. Ha behajlítom a lábamat, akkor lehet jobban észrevenni. Akkora mint egy nagyobb borsószem, tapintásra rugalmas. Nem fáj, de kellemetlen hogy ott van. Kérdésem, hogy ez lehet e ganglion, és ha nem múlik el milyen szakorvost keressek fel? Nagyon szeretek gyalogolni, heti 40-50 km. Ez is kiválthatta ezt a valamit? Előre is köszönöm a válaszát!

 9. A ganglionja „jön-megy”, nem úgy viselkedik, mint egy „rendes ganglion”, ami non-stop ott van.
  Megjelenik-e ismét? Ha igen, mikor? Mennyire lesz fájdalmas? Elmúlik-e ismét? Javítja-e a műtét? Nos…a válaszok a jóslás tárgykörébe tartoznak. Ha viccelni akarnék, azt mondanám, keressen fel látót, vagy javasasszonyt, ők pontosabban meg tudják válaszolni, mint az orvosok.
  Az orvos azt tudja kezelni, ami van. Ha pl. a ganglion állandó, akkor ki lehet operálni…. de tudnia kell, hogy a műtét után 50-60%-ban (egyes adatok szerint akár ennél is nagyobb arányban) kiújul.

 10. Üdv!
  Másfél éve kezdődött a csuklófájdalmam, volt hogy be volt duzzadva, volt hogy csak fájt.. Elmentem ortopéd dokihoz többször is ezidő alatt, de valahogy pont mindig olyan nap mentem amikor a duzzanat nem volt ott. így csak sötétben tapogatóztunk, egészen máig, amikor pont látszott a duzzanat, és egyből mondta hogy ez bizony ganglion..
  Máshol ilyen 12-18 hónapos időt írnak a ganglionra, de nálam úgy tűnik hogy egyszer jön, egyszer megy, de mindig visszatér.. ugyanazon a ponton van a csuklófájdalmam már másfél éve, néha fáj, néha elmúlik, aztán visszajön.
  Ezek az információk alapján valószínű hogy majd a műtét fogja megoldani a gondjaimat, igaz?
  Bár most volt az első alkalom hogy kaptam injekciót a duzzanatba, így végülis az elmúlt másfél év kezeletlenül telt. De elég régóta megvan a ganglion és nem múlt el magától..
  Ön mit gondol így a leírtak alapján?

  Köszönöm!
  Zoltán

 11. Igen, a terhelés hatására fokozódhat és fájdalmak is megjelenhetnek. Válasszon olyan sportot, ami nem terheli a csuklót és az inakat.

 12. üdv!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy boxolás közben egy rossz mozdulat következtében jelent meg. Cseresznye nagyságú a tenyér fölött a csuklón a bal kezemen.Nem fáj mozog is rendesen,de erősebb terhelésnél tompa fájdalmas nyomást érzek. Ennek már egy éve, h előjött, azóta nem edzek. A kérdésem az lenne, hogy ha ismét elkezdek edzeni, ez erősödhet, rosszabbra fordulhat a helyzet? A válaszát előre is köszönöm!
  üdv:Tomi

 13. a rosszabbodást az jelenti, ha nőni kezd és fájdalmat okoz, zavarja a mozgást. A spontán gyógyulásra néhány hónapot érdemes várni.

 14. Megközelítőleg mennyi időt hagyjunk a spontán gyógyulásra? Nekem az elején még fájt, volt fura, kellemetlen érzés a ganglion miatt (a bal csuklómon van), de pár hét után már semmi extrát nem érzek, csak még látom a púpot.
  Ha rosszabbik, annak vannak tünetei (pl nagyobb lesz, megint fáj…) vagy észrevétlenül is történhet?
  Válaszát előre is köszönöm!

 15. Ha gyulladt és fáj, akkor forduljon a kezelőorvosához, hogy kiderüljön szükséges-e bármit tenni!?

 16. Nekem a hüvelykújamból vettek ki gangliont,nem volt rögzítés,és varratszedés után 4 nappal már mehettem dolgozni. Ennek 2 hónapja. Most gyulladt,és kissé fájdalmas.

 17. A műtétet végző orvostól és az utókezelést végző fizikoterapeutától kérdezze meg. Ezt távolról nem tudom megítélni, különösen azért, mert a műtéte nem volt komplikációtól mentes. A sebgyógyuláshoz általában elég 3-4 hét, bár teljesen véglegessé 90-100 nap múlva válik. Az, hogy közben terhelheti-e, attól függ, hogy a szövődmények hogyan alakulnak. Ezt csak az tudja megválaszolni, aki látja az állapotát, elvégzi a megfelelő mozgás teszteket, stb.

 18. Üdvözlöm! 5 napja bolt belső csukló ganglion műtétem. Érzéstelenítésben, és a műtét is nagyon fájdalmas volt.Ganglion alatt artéria, ami a műtét közben sérült. Azóta is nagyon fáj. Érdeklődnék hogy 4 hét pihenés elég e munkába állás előtt? Munkám során emelgetnem kell, legnehezebb 10kg.Esetleg csuklószorító használata könnyítené e munkámat. Ha igen milyen csuklószorítót ajánlja?Melyik a legjobb? Köszönöm

 19. A ganglion általában veszélytelen, de kellemetlen jelenség. Ha nem műtteti meg, akkor 1., szerencsés esetben magától elmúlik. 2., ott van, de nem okoz panaszt. 3., panaszt okoz és további komplikációkat. Előre nem lehet megmondani, hogy Ön szerencsés lesz vagy nem. Ha nem szerencsés, akkor jobb lett volna, ha idejében műtteti. Ha meg szerencsés, akkor minek a műtét….
  Kb olyan ez, mint az életbiztosítás. Egyesek nem kötnek, mert minek, aztán beüt a baj. Mások megkötik, de soha nem kell igénybe venniük.
  Nem tudom, hogy ezzel segítettem-e? Vagy igen, vagy nem. És a válaszom mégcsak nem is vicc, hanem komoly!

 20. A mai napon voltam MRI vizsgálaton,ahol a következő kiértékelést írták.
  Szeretném megkérdezni,hogy ebben az esetben mennyire javasolt a műtét?Ha nem műttetem ki,akkor lehet-e valami komolyabb következménye?

  Ép retropatellaris porc. A négyfejű ín és a térdkalács szalagjának feltűnő megjelenítése. Ép retinacula. Ép porc a középső és oldalsó ízületi rekeszekben is. I. fokú degeneráció a mediális meniszkusz hátsó szarvában. A külső meniszkusz feltűnő ábrázolása. Az elülső és a hátsó keresztszalagok, valamint a középső és oldalsó mellékszalagok megfelelően jelennek meg. A térdízület oldalsó oldalain egy 4,3 x 3,3 x 2,1 cm átmérőjű, többmozgásos és cisztás elváltozás látható, amely túlnyomórészt szubkután szomszédos az oldalsó mellékszalaggal és az iliotibialis traktussal. Az oldalsó ízületi kapszula 7 mm átmérőjű hibája révén a lelet mediálisan / intraartikulárisan, majd dorsalisan tágult a proximális tibiofibularis ízülethez. Nincs térdfúvás. Nincs bizonyíték Baker -cisztára. Értékelés: Nagy ganglion a térdízület oldalsó oldalán, túlnyomórészt szubkután. A megállapítás az oldalsó ízületi kapszula hibáján keresztül terjed ki mediális / intraartikuláris irányban, majd dorsális irányban a proximális tibiofibularis ízülethez, ahonnan feltehetően származik. Nincs más patológia.

  Válaszát köszönöm szépen.

 21. Ha elolvassa a cikket, akkor megtalálja benne, hogy a ganglionok egy része hajlamos magától is visszahúzódni. Csak azt nem lehet tudni: melyik, kinél és mikor fog eltűnni magától. Ez egy lehetőség, a szerencséseknél történik.
  A másik fontos dolog, hogy a ganglion műtéti eltávolítása nem garancia arra, hogy máshol, akár a kiműtöttől pár milliméterre ne keletkezzen másik. Több tanulmány vizsgálta a kiújulás kérdését és a különböző vizsgálatok eltérő eredményt mutattak. Egyes helyeken 5%, máshol akár 40%-ot is elérte azok aránya, akiknél kiújult.
  Nincs más módszer a ganglion megszüntetésére, mint a műtét.

 22. Nekem ma 3 hónapja hogy kiműtötték a cisztát a csuklómból és mai nap vettem észre, hogy újra megjelent. Nehéz fizikai munkát végeztem. Az lenne a kérdésem, hogy ezt 3 havonta ki kell műteni vagy lehet máshogyan kezelni, hogy ne jelenjen meg többet?

 23. Ganglion mindenhol előfordulhat, ahol ínhüvely is, így akár a hüvelykujj tövében is, mint a képen.
  A csont nem növekszik napok alatt, nem duzzad. Az elmondása alapján ganglion valószínű.

 24. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen ganglion ciszta lehet-e a hüvelykujj tövében is? Mert nekem ott nőtt ki valami duzzanat már több, mint 1 éve, fáj, nyom-húz, szorít. Az orvosok eddig hülyének néztek ezzel, azt mondták ott mindenkinek van egy pici csont, az enyém kicsit nagyobb és ne hisztizzek. De nekem ez a valami napról napra lett nagyobb és fájdalmasabb. És akár kés alá is feküdnék, ha valaki végre kivágná nekem onnan. Mind a két kezemen megjelent, és iszonyú fájdalmat tud okozni (nem állandóan, de sokszor)
  Van ötlete így látatlanban, hogy mi lehet ez? Sajnos külföldön élek, bár már rég hazamentem volna valami kezelést kapni, de jelenleg a covid miatt ez nem lehetséges. Így csak így tudok segítséget kérni.
  Nagyon várom válaszát!
  Tisztelettel
  Tünde

 25. Blogomban nem orvosajánlással foglalkozom. Nem tudok ebben segíteni.

 26. Szertném megkérdezni, hogy tudna-e javasolni valakit, aki foglalkozik ganglion leszívással. Lányomnak a csuklója nagyon fáj, rtg. felvétel készült róla, de műtétet nem szeretnénk, viszont egyelőre nem találtam olyan orvost, aki vállal leszívást. 

  Köszönöm szépen a segítségét. 

  Maria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük