Ganglion - jóindulatú ciszta - Dr. Zátrok Zsolt blog

Ganglion – jóindulatú ciszta

A ganglion ciszta a kézen vagy lábon megjelenő, gyakran fájdalmas dudor. Az ijesztő kinézete ellenére többnyire nem kell félni tőle, mert jóindulatú. A panaszok és a zavaró látvány miatt a betegek többnyire az eltávolító műtétet választják. A műtét utáni rehabilitációnak kiemelkedő szerepe van a mozgatási képesség visszaszerzésében. Ennek fontos tudnivalóiról írok most.

Mi a ganglion?

A ganglion egy folyadékkal vagy kocsonyás anyaggal teli, jóindulatú ciszta. Duzzanat, dudor formában jelenik meg a kézen vagy lábon, jellegzetesen az ízületek és inak környékén.

Nagysága borsótól a dió méretig terjed, idővel változhat.

Az esetek többségében a ganglion ciszták fájdalmasak, különösen kezdetben. A fájdalom intenzitása nem függ össze a mérettel. Bizonyos mozdulatok vagy külső behatások (szerszám, tárgy nyomása) váltják ki.

A ciszta jóindulatú, veszélytelen, de a gyakori fájdalom és az esztétikai megjelenése (észrevehető, figyelmet felkeltő dudor) a beteg számára zavaró.

Súlyos esetben a ciszta nagy mérete és az ízülettel való kapcsolata miatt akadályozhatja a mozdulatokat, illetve nyomhatja az ereket és idegeket, ami érzészavart okozhat.

 

ganglion ciszta és jellegzetes előfordulási helyei

 

Hogyan alakul ki a ganglion ciszta?

A ganglion az ízületi tok vagy az ínhüvely kitüremkedése, ha úgy tetszik “sérve”.

Az ízületi folyadék átpréselődik és egyre halmozódik a ganglionban. A cisztában növekvő nyomás elzárja a folyadék visszaáramlásának újták. Azaz a ciszta nem tud kiürülni. Ha ez valamiért mégis megtörténik, akkor magától megszűnhet.

A ganglion leggyakrabban a csukló kézháti oldalán, illetve az ujjízületek körül jelenik meg. A ciszták mintegy 85% -a a csuklóízület közelében, 10% -a a láb és a boka közelében találjató. A csuklón leggyakoribb a sajka és holdascsont (os scaphoideum és os lunatum) felett.

Általában spontán, különösebb ok nélkül jelenik meg. Bárkit érinthet, de nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Túlnyomórészt fiatal felnőtteknél fordulnak elő, gyermekeknél ritkák. Időskorban összefüggés lehet az ízületi gyulladásokkal (osteo-artritisz).
Kialakulási oka egyelőre ismeretlen, feltételezés szerint előzetes trauma, degeneratív folyamat vagy a nyák túltermelése állhat a háttérben.

Diagnózis

Többnyire egyszerű, hiszen az elhelyezkedése, tapintása jellegzetes. Tapasztalt orvos első ránézésre tudja és tapintással meg is bizonyosodik róla.

Általában elegendő az utrahang vizsgálat. Egyértelműen mutatja a cisztában levő folyadékot, egyben elkülöníti más betegségtől (zsírdaganat (lipoma), Dupuytren-kontraktura és hasonlók).

Bizonytalanság vagy az eltávolítása előtt a helyzetének alapos feltérképezése érdekében MRI vizsgálat végezhető. Ez megmutatja az ínnal, ízülettel, közelben futó erekkel és idegekkel való kapcsolatát.

Az MRI előtt gyakori eljárás volt a cisztába fecskendezett kontrasztanyag beadás utáni röntgenfelvétel, ami kirajzolta a ciszta teljes üregét és a kapcsolatát az ízületi tokkal. Az MRI viszgálatokkal ez az invazív módszer lassan háttérbe szorul.

A ganglion kezelése

Orvosi adatok szerint a ganglionok 40-55%-a akár spontán, kezelés nélkül is megszűnhet.

Invazív (a testbe hatoló) módszer a ganglion leszívása (orvosi kifejezéssel aspiráció). A sebész egyszerűen egy tűt szúr a dudorba (esetleg ultrahang által vezérelve) és fecskendővel kiszívja a ciszta tartalmát. Ezután kevés szteroidot (gyulladáscsökkentőt) fecskendez a helyére. A módszer azonnali hatású, de magas a kiújulási arány. A legjobb eredményeket a kézhajlító inak ganglionjain adja a leszívás.

A műtéti eltávolítás továbbra is az “aranyszabály”, azaz a ganglion ciszták kezelésében ezt tartják a leghatékonyabb módszernek. A műtét során a sebész kivágja a teljes ganglion-komplexet, beleértve a cisztát, a kocsányt és a szomszédos ízületi tok egy részét.

ganglion ciszta műtéti eltávolítása

A ganglion jól látható dudorként jelenik meg (balra). Sebészi kezelése történhet leszívással (középen), de tartós eredményt a műtéti feltárás és teljes kiirtás okoz (jobbra).

A műtét után a csuklót sínnel rögzítik, hogy néhány napig ne mozogjon. Azért fontos pl. a csukló mozgásának akadályozása, mert egyébként a mozdulatok ízületi tokból ízületi folyadékot pumpálhatnának a ciszta helyére, a szövetek közé és ez letapadásokhoz, mozgáskorlátozottsághoz vezetne.

Fizikoterápia szerepe

A ganglion ciszta nem szüntethető meg semmilyen otthoni orvostechnikai készülékkel. Az erre való lehetőségeket már ismertettem.

A fizikoterápiás módszereknek azonban nagy szerepe van a műtét utáni felépülés és az ízületi mozgásképesség visszaszerzésében.

A műtéti kimetszés során -ahogy említettem- nemcsak a gangliont vágják ki, hanem annak az ízületi toknak vagy ínhüvelynek egy részét is, amiből keletkezett. Ezek a metszések heggel gyógyulnak. A heg pedig letapadásokat és összenövéseket okozhat. A műtét utáni hosszú rögzítés fokozza ezt a kedvezőtlen jelenséget – de szükséges a kiújulás megelőzéséhez.

A ganglion műtétek után gyakori, hogy a rögzítés eltávolítása után a letapadások miatt nem vagy csak részleges terjedelemben mozog az ízület.

A heggyógyulás a műtét másnapjától elkezdett lágylézer kezeléssel serkenthető. Akupunktúrás lézerrel (pl. Personal Laser L400) kezelve a heget, megfelelő mennyiségű kollagén keletkezik. Ezért a heg egyenletes, vékony és erős lesz. Kezelés nélkül kevesebb kollagén és több kötőszövet jön létre, így a heg vastag, vörös, kidudorodó lesz, ami miatt a letapadás valószínűsége is nagyobb.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a gyógytornára is. Erre azonban csak a rögzítés oldása után kerülhet sor. A szakszerű masszázs is segít a letapadások oldásában.

A fizikoterápia célja a kéz normál használatának helyreállítása. Kérd gyógytornász segítségét, hogy megtanítsa az otthon, általad végzendő tornagyakorlatokat!

A ganglion műtét után 2-3 héttel már teljes terjedelemben kell tudni használni a kezed. Ha elmarad…akkor a rehabilitációban valamit elmulasztották… menj vissza a sebészhez és kérd a tanácsát.

A megfelelő utókezelést kapó betegeknél alacsonyabb a kiújulás és a gyorsabb gyógyulás.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  A ganglion általában veszélytelen, de kellemetlen jelenség. Ha nem műtteti meg, akkor 1., szerencsés esetben magától elmúlik. 2., ott van, de nem okoz panaszt. 3., panaszt okoz és további komplikációkat. Előre nem lehet megmondani, hogy Ön szerencsés lesz vagy nem. Ha nem szerencsés, akkor jobb lett volna, ha idejében műtteti. Ha meg szerencsés, akkor minek a műtét….
  Kb olyan ez, mint az életbiztosítás. Egyesek nem kötnek, mert minek, aztán beüt a baj. Mások megkötik, de soha nem kell igénybe venniük.
  Nem tudom, hogy ezzel segítettem-e? Vagy igen, vagy nem. És a válaszom mégcsak nem is vicc, hanem komoly!

 • comment-avatar
  Erika 2 hét

  A mai napon voltam MRI vizsgálaton,ahol a következő kiértékelést írták.
  Szeretném megkérdezni,hogy ebben az esetben mennyire javasolt a műtét?Ha nem műttetem ki,akkor lehet-e valami komolyabb következménye?

  Ép retropatellaris porc. A négyfejű ín és a térdkalács szalagjának feltűnő megjelenítése. Ép retinacula. Ép porc a középső és oldalsó ízületi rekeszekben is. I. fokú degeneráció a mediális meniszkusz hátsó szarvában. A külső meniszkusz feltűnő ábrázolása. Az elülső és a hátsó keresztszalagok, valamint a középső és oldalsó mellékszalagok megfelelően jelennek meg. A térdízület oldalsó oldalain egy 4,3 x 3,3 x 2,1 cm átmérőjű, többmozgásos és cisztás elváltozás látható, amely túlnyomórészt szubkután szomszédos az oldalsó mellékszalaggal és az iliotibialis traktussal. Az oldalsó ízületi kapszula 7 mm átmérőjű hibája révén a lelet mediálisan / intraartikulárisan, majd dorsalisan tágult a proximális tibiofibularis ízülethez. Nincs térdfúvás. Nincs bizonyíték Baker -cisztára. Értékelés: Nagy ganglion a térdízület oldalsó oldalán, túlnyomórészt szubkután. A megállapítás az oldalsó ízületi kapszula hibáján keresztül terjed ki mediális / intraartikuláris irányban, majd dorsális irányban a proximális tibiofibularis ízülethez, ahonnan feltehetően származik. Nincs más patológia.

  Válaszát köszönöm szépen.

 • comment-avatar

  Ha elolvassa a cikket, akkor megtalálja benne, hogy a ganglionok egy része hajlamos magától is visszahúzódni. Csak azt nem lehet tudni: melyik, kinél és mikor fog eltűnni magától. Ez egy lehetőség, a szerencséseknél történik.
  A másik fontos dolog, hogy a ganglion műtéti eltávolítása nem garancia arra, hogy máshol, akár a kiműtöttől pár milliméterre ne keletkezzen másik. Több tanulmány vizsgálta a kiújulás kérdését és a különböző vizsgálatok eltérő eredményt mutattak. Egyes helyeken 5%, máshol akár 40%-ot is elérte azok aránya, akiknél kiújult.
  Nincs más módszer a ganglion megszüntetésére, mint a műtét.

 • comment-avatar
  Milán 4 hónap

  Nekem ma 3 hónapja hogy kiműtötték a cisztát a csuklómból és mai nap vettem észre, hogy újra megjelent. Nehéz fizikai munkát végeztem. Az lenne a kérdésem, hogy ezt 3 havonta ki kell műteni vagy lehet máshogyan kezelni, hogy ne jelenjen meg többet?

 • comment-avatar

  Ganglion mindenhol előfordulhat, ahol ínhüvely is, így akár a hüvelykujj tövében is, mint a képen.
  A csont nem növekszik napok alatt, nem duzzad. Az elmondása alapján ganglion valószínű.

 • comment-avatar
  Tünde 4 hónap

  Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen ganglion ciszta lehet-e a hüvelykujj tövében is? Mert nekem ott nőtt ki valami duzzanat már több, mint 1 éve, fáj, nyom-húz, szorít. Az orvosok eddig hülyének néztek ezzel, azt mondták ott mindenkinek van egy pici csont, az enyém kicsit nagyobb és ne hisztizzek. De nekem ez a valami napról napra lett nagyobb és fájdalmasabb. És akár kés alá is feküdnék, ha valaki végre kivágná nekem onnan. Mind a két kezemen megjelent, és iszonyú fájdalmat tud okozni (nem állandóan, de sokszor)
  Van ötlete így látatlanban, hogy mi lehet ez? Sajnos külföldön élek, bár már rég hazamentem volna valami kezelést kapni, de jelenleg a covid miatt ez nem lehetséges. Így csak így tudok segítséget kérni.
  Nagyon várom válaszát!
  Tisztelettel
  Tünde

 • comment-avatar

  Blogomban nem orvosajánlással foglalkozom. Nem tudok ebben segíteni.

 • comment-avatar
  Mária 9 hónap

  Szertném megkérdezni, hogy tudna-e javasolni valakit, aki foglalkozik ganglion leszívással. Lányomnak a csuklója nagyon fáj, rtg. felvétel készült róla, de műtétet nem szeretnénk, viszont egyelőre nem találtam olyan orvost, aki vállal leszívást. 

  Köszönöm szépen a segítségét. 

  Maria