Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikák élén szerepelnek, évente közel 100.000 életet követelve. Az érelmeszesedés, az artériák falának elváltozása és beszűkülése a legtöbb esetben megtalálható. Az érelmeszedés „néma gyilkos”, hiszen gyakran egyáltalán nem okoz tüneteket. Az első jel gyakran maga a szívinfarktus vagy stroke, amikor még túlélés esetén is komoly maradványtünetekkel kell számolni.  Mi ez a jelenség és mit tehetsz ellene? 

Mi az érelmeszesedés?

Az artériák (ütőér, verőér) felelősek az oxigénben gazdag vér szállításáért a szívedből a tested többi részébe. Egy egészséges artéria erős és rugalmas felépítésű és pulzál. Minden szívverés során kitágul (hogy befogadja a szív által kipumpált vért), majd visszaáll az eredeti átmérő.

Az érelmeszesedés kedvezőtlen folyamat, mert megszűnik az artéria falának ez a rugalmassága. Ha nem képes tágulni, akkor ugyanannyi vérmennyiséget csak megemelkedett nyomással lehet átjuttatni rajta, többet pedig semmiképpen. Ennek két fontos következménye lehet. Egyrészt nő a vérnyomás, ami magas vérnyomás betegséget okoz. Másrészt szükség esetén nem tud elég vért vinni egy egy területre, ischémia, azaz vér- és oxigénellátási zavar keletkezik.

Az érelmeszesedés az alapprobléma, melynek következménye többféle betegség, súlyos állapot lehet. Ilyen a magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus, perifériás érszűkület, de elbutulás, szellemi leépülés is.

Mi okozza és hogyan alakul ki?

Bár az érelmeszesedés pontos oka még mindig rejtély, az bizonyos, hogy egy bonyolult és lassan kibontakozó folyamat. Feltehetően fiatal felnőttkorban kezdődik és az öregedéssel együtt súlyosbodik.

Bizonyos tényezők biztosan károsítják az artériák belső rétegét, például a dohányzás, a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia. A testmozgás hiánya, túlsúly, magas koleszterin-, és vérzsírszintje is is kockázati tényező. A megemelkedett koleszterinszint kialakulását genetikai tényezők is okozhatják.  A C-vitamin és más antioxidáns hatású anyagok akadályozza az érelmeszesedést, hiányuk (oxidatív stressz) esetén a gátló hatás hiányzik.

A sok tényező hatására az artériák falán elváltozások jönnek létre, amely így különféle anyagok megtapadását lehetővé tevő felületté alakul. Zsírok, koleszterin, sejtek és idővel ásványi anyagok, különösen kalcium rakódik le, keménnyé és merevvé változtatva az érfalat. Az egyik legjelentősebb a koleszterin, mely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Mintegy kétharmadát tested sejtjei állítják elő, a többi a táplálkozással kerül be. A koleszterin felel a sejtmembránok állapotáért, a túl merev sejtmembránt folyékonyabbá teszi, a túlságosan folyékonyakat pedig merevíti – ezzel optimalizálja a  sejtfal állapotát. Fontos előanyaga az epesavak és szteroid hormonok előállításának is.

Többféle koleszterint különböztetnek meg, ezek közül az LDL (alacsony sűrűségű) és HDL (magas sűrűségű koleszterin) a fontos az érelmeszesedés szempontjából. Az LDL a „rossz”, míg a HDL a „jó” koleszterin.

Bizonyos hajlamosító tényezők meglétekor az LDL koleszterin és egyéb anyagok rakódnak le az artériák falán (plakk képződés). Az érfal fokozatosan veszít rugalmasságából, merevvé válik – ez az érelmeszesedés. Kezdetben a felrakódás pontszerű, de nem korlátozódik egyetlen kicsiny érszakaszra! Ha a feltételek adottak, akkor minden artériára – igaz más és más mértékben- kiterjedhet.

Az érelmeszesedés következménye

Önmagában már a merev érfal is kedvezőtlen, mert magas vérnyomáshoz vezet. A rugalmatlan erekben gyorsul a vér áramlása, melynek következménye a szövetek oxigénellátási zavara. Idővel a felrakódás olyan vastag lesz, hogy beszűkíti az eret, kevesebb vér tud átfolyni rajta, így az elzáródáson túl levő sejtekhez kevesebb vér tud eljutni. Ez nyugalomban sokáig tünetmentes marad, de ha fokozódik az igény (pl. fizikai munka miatt), az oxigénellátást komoly tünetek képében jelenik meg (pl. szívtáji szorító fájdalom, agyi keringési zavar idegrendszeri tünetekkel, érszűkületes fájdalmak a lábon, stb.).

A felrakódás idővel folyamatosan növekszik, A plakkok zsírt, kalciumot, toxikus fémeket, celluláris hulladékot, koleszterint (LDL – alacsony sűrűségű lipoprotein) tartalmaznak. Felhalmozódhat benne a véralvadásban szerepet játszó fibrin is. Ez „lepedék” kedvező környezet a véralvadás beindulásához, így vérrög (trombus) képződhet, ami elzárhatja az eret. Ez már komoly következményekkel jár, hiszen a vér nem tud áramlani és eljutni a szövetekhez.

érelmeszesedés

Az érszűkület leggyakoribb „kitörési” helyei

Az érszűkület nem egyetlen artéria egyetlen körülhatárolt pontján keletkezik, hanem a szervezeted minden artériáját érinti. De nem egyformaképpen mindet. Egyes helyeken súlyosabb lehet és ezért a tünetek legelőször ott fognak jelentkezni ahol a legvastagabb a felrakódás és olyan mértékben beszűkül az artériád, ami már vérkeringési zavart okoz az adott ér által ellátott területen. Mivel más artéria viszi a vért az agyba, szívbe, szervekbe, végtagokba, izmokba, így a tünetek is ennek megfelelően változatosak.

Nyaki verőér elzáródás

Ha az érelmeszesedés az agyad felé vért szállító artériákon legerősebb, elsőként itt alakul ki vérellátási zavar. Egyes agyterületek nem kapnak elegendő vért, az agysejtek kevés oxigénhez jutnak. Ez az ischémiás stroke (régiesen szélütés, gutaütés), melynek tünetei: hirtelen gyengeség, zavartság, súlyos fejfájás, eszméletvesztés, homályos látás, beszédzavar, bénulás, járászavar, szédülés, megmagyarázhatatlan elesések, a koordináció vagy az egyensúly elvesztése. A következmények attól függnek, hogy milyen az elzáródás. Részleges vagy időszakos elzáródás esetén a stroke reverzibilis lehet, azaz teljesen megszűnnek a tünetek. Súlyos vagy teljes elzáródás esetén a stroke jelentős halálozással jár, de a túlélők is maradványtünetekkel (bénulás, beszédzavar, önállátási képtelenség, stb.) kell éljenek.

Koszorúér elzáródás

A szívizom nagyon érzékeny a vérellátási zavarra, azaz ha a szívkoszorús ereid érinti legerősebben az érelmeszesedés, akkor a szívpanaszok jelennek meg elsőként. Részleges elzáródás tünete a szorító mellkasi fájdalom (orvosi nevén angina pectoris), mely a felkarba, a hátba és nyak felé is kisugározhat. További tünetek: verítékezés és légszomj. Az angina pectoris néha a has felső részén, a bordák alatt érezhető és ezért gyomorproblémával téveszthetik össze. Fontos tudnod: a hirtelen érzelmi stressz is gyakran vált kis anginát utánzó tüneteket és nincs köze az érelmeszesedéshez.

A szívtáji szorítás csak az „előszoba”!  A koszorúsér teljes elzáródása a szívinfaktus. A szívizomsejtek a vér és oxigén ellátás hiányában elpusztulnak, mely a szív „erejének” maradandó károsodásához, de gyakran azonnali halálhoz vezet.

Perifériás artériák elzáródása (érszűkület)

Gyakran előfordul, hogy az első tünetek a lábadon jelennek meg. A köznyelvben ezt nevezik érszűkületnek, orvosi neve perifériás artériás betegség (PAD). Bár a lábadon a legerősebbek a tünetek, de nem árt tudnod, hogy az érelmeszesedés máshol is ott van! Az érszűkületes láb hideg tapintatú és sápadt színű. Az első tünete a járás közben hirtelen fellépő lábikrafájdalom, mely megállásra készteti a beteget. Pihenésre 1-2 perc alatt megszűnik, de egy bizonyos járótávolság után ismét megjelenik. A fájdalom oka az izmok oxigénellátásának elégtelensége. Súlyos állapotban a szövetek (elsősorban a lábujjak) feketén elszíneződnek, elhalnak. Az elhalt szöveteket el kell távolítani, mely amputációhoz vezet. Magyarország világviszonylatban élen jár az amputációk számábam Lakosságarányosan itt történik a legtöbb amputáció.

A fejlett országokban, így hazánkban is a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikák élén szerepelnek, évente közel 100.000 életet követelve. Az esetek jelentős részében egyáltalán nem járnak tünetekkel. Gyakran az első jel az infarktus vagy stroke, amikor túlélés esetén is komoly maradványtünetekkel kell számolni.

Hogyan lehet elkerülni az érelmeszesedést?

A tönkrement artériák kicserélésére, a falra rakódott zsírok és mész „kisöprésére” nincs mód! Egyetlen lehetőség a megelőzés, ami az élethosszig tartó egészséges életmód révén lehetséges!

 • Fordíts gondot az egészséges táplálkozásra. Csökkentsd a koleszterinbeviteled. Ezt húsban szegény, növényi túlsúlyú táplálkozással teheted.
 • Gondoskodj a megfelelő antioxidáns és rostbevitelről, melyet növények és gyümölcsök fogyasztásának növelésével biztosíthatsz. Ez azért is jó, mert ha ezekből többet fogyasztasz, akkor nem kívánsz annyi húst sem.
 • Mozogj rendszeresen és állítsd be az optimális testsúlyt.
 • Hagyd abba a dohányzást és egyéb káros szenvedélyeket.
 • Ha cukorbeteg vagy, fontos az egyensúlyban tartása.
 • Figyelj a vérnyomásodra! Ha magas, akkor rendszeresen szedd a gyógyszereid.
 • Kerüld a stresszt!

Érelmeszesedést kezelő készülék. Van-e ilyen?

Az érelmeszesedés megakadályozásának egyetlen módszere a megelőzés, az egészséges életmód. Mivel ezt csak Te tudod megtenni, így az érelmeszesedés elkerülésében is csak magadra számíthatsz!

Ha nem törődtél a megelőzéssel vagy ennek ellenére is kialakult az érszűkület, akkor „mentsd a menthetőt”. Kezdj annyit mozogni, amennyit csak tudsz. A séta, kerékpározás a legjobb gyógymód, ezek segítik a vérkeringést.

Ha az érelmeszesedés az alsó vágtagod érinti és olyan előrehaladott, hogy a fájdalmak már „nem engedik” a mozgást, akkor jön szóba az izomstimulátor készülék.

Figyelem! Ilyen készüléket pacemakerrel rendelkező nem használhat.

A lábszárizmokra felragasztott öntapadó elektródákon keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozza létre a vádlidban. A kezelés tulajdonképpen a sétát, kerékpározást helyettesíti (hiszen ezt a fájdalom miatt már nem tudod végezni).

Az izmok (készülék által kiváltott), ritmikus összehúzódása javítja a vérkeringést, felmelegíti a hűvös végtagot, csökkenti a fájdalmat. Kifejezetten hatékony az éjszakai lábikragörcsök megelőzésében!

Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek (fekélyek) gyógyulását is. Érműtét után lerövidíti a felgyógyulási időt és segíti az érprotézis megóvását.

Ha a panaszaid már nem engedik a napi rendszerességű testmozgást, akkor alkalmazz napi 1-2 vagy szükség esetén akár 3 alkalommal izomstimulátor készüléket a lábszár izmaidon.

Az Elite SII készülék például megfelelő lehet.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Az extrasystole a szívkamrákból kiinduló rendellenes szívdobbanást jelent. Az emberek többségének van ilyen, a normál szívverések között elvétve egy-egy nagy dobbanásként élhető meg. Általában nem jelent kockázatot, csak akkor, ha nagyon sok van belőle és sűrűn egymást követően jelennek meg.
  Egészen biztos, hogy ezt nem lehet szteroiddal kezelni.
  A szteroidot a gyulladásos tünetek „elfojtására” szokták adni. Jellegzetes mellékhatásai a gyomrot, emésztést, vérnyomást, anagycserét érintik.
  Az orrpolip és allergiás panaszok akkor emelhetik a pulzust, ha súlyos tüneteket, különösen nehézlégzést okoznak.
  Olvassa el ezt:Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?

 2. Olyan kérdésem lenne, hogy erős extrasystolét kezelnek-e szteroiddal. Esetemben az történt, hogy orrkagyló túltengésre(krónikus gyulladás) és orrpolipózisra a fül-orr-gégészeten felírták a medrol-t, akkor már 2,5 éve nem aludtam csak napi 3-4 órát, úgyhogy gondoltam nincs veszíteni valóm, a sok melléhatás és rossz hírneve ellenére bevettem. Sajnos a gyomromat és az emésztésemet tönkre tette, viszont a több éves palpitáció megszűnt. Azóta sajnos ismét visszajött, de 3 hétig teljesen megszűntek a szívpanaszok. Lehetséges, hogy valami allergia esetleg étel( pl glutén) okoz palpitációt? Allergiára azért gyanakszom mert orroliv van és az IgE és IgM emelkedett(okát egyelőre nem találjuk) vagy esetleg valami gyulladás kerülhetett a szívre?(mivel a Medrolt a gyulladás megszűntetésére írták fel) Köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Zoltán

 3. A vizsgálat „nyaki ultrahang volt”, azaz nem vizsgálta az agyat. A leírás a nyaki erek állapotát említi. Ezeken van érelmeszesedés, ami beszűkíti ugyan az eret, de jelenleg nem jelent nagyfokú áramlási akadályt. Ha a nyaki ereken az áramlás rossz, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy az agy vérellátása sem tökéletes már. Az érelmeszesedés általában már 20 éves kor környékén kezdődik, azaz mindenkinél így van – nyilván eltérő mértékben.
  Annak megítélése, hogy mikor kell operálni az ebben jártas szakorvos feladata. Hallgasson rá.

 4. Évek óta ismert a carotis szűkületem, műtöttek szív- koszorúérszűlület miatt is. Zúg a fülem, és mostanában elég labilis vagyok, soksszor vesztem el az egyensúlyom.Ma voltam nyaki uh vizsgálaton, aminek az erdménye a következő: MKO a vertebralis áramlása anterograd , craniális irányú-. MKO-i cca ban vaskokosabb sler. plakkvonulatok láthatók. Mko-carotis bifurkációban kiterjedt, vaskosabb egyenletlen felszínű sler, plakkok láthatók, mely mko .i ECA, ICA, kezdeti szakaszára terjed. Mkér ECA- ban gyorsult áramlás. A vizsgált erek többi szakaszában rendezett áramlás. DG: sten ECA I. Előrehaladott atherosclerozis. A vizsgáló főorvosúr zt mondta, ezt operálni nem kell, mert nem érinti az agyat!A leletett vissza kell vinnem majd az érsebészhez, de mivel megyek Balatonfüredi rehabra, csak szeptemberben tudok visszamenni. Már egyeztetett időpontom is van. A kérdésem az lenne, hogy idáig állandóan téma volta műtét, most nagyon hangos a zörej a baloldalon, és féltem nem tudok menni rehabra, és a műtéttől is féltem. Ténylegesen ez nem érinti az agyi keringést, és nem kell hozzányúlni??? Köszönöm megtisztelő válaszát!!!

 5. Az érelmeszesedés rontja az agy és a test minden szervének vér- és oxigénellátását. Tüneteit is ez okozza. A vérkeringési zavar érinti a fül, hallószervek, egyensúlyszerv és az agy egyes területeit.
  Az érelmeszesedést nem lehet megszüntetni. Az erekre felrakódott mész eltávolítására nincs mód.
  Vannak keringésjavító gyógyszerek, melyek némiképp segíthetnek. Ezeket ideggyógyász írhatja fel.
  A panaszok előrehaladását a Bemer kezeléssel lassíthatja és ez némiképp javíthatja a tüneteit is.

 6. AZ ORVOSOMHOZ MENTEM MERT ERÖS ZÚGÁST ÉREZEM A BAL FEJEM HÁROM NEGYED RÉSZÉN. A KIVIZSGÁLÁSOM ÚTÁN AMALJ FÜL,HALÁS,VÉR,FEJ REGE, ÚLTRA HANG VIZSGÁLAT ÚTÁN 50 SZÁZALÉKOS,ÉRELMESZESEDÉST ÁLAPITOTAK MEG,7 AKOLESZTERINOM VAN AMELJRE EZT A GYOGYSZERT IRTA FEL A DOKTÓRÓM.ROSUVASTATIN SANDOZ 40 MG.A VÉRNYOMÁSOM JÓ 70 ÉVES VAGYOK SOSEM ITAM ALKOHOLT NEM CIGIZTEM VIGYÁZOK AZ ÉLELEMRE.A SÚJÓM 98KG AZ AMI SOKDE KÜLÖMBEN JÓ ÉREZNÉM MAGAM CSAK ZAVAR A FEJ ZÚGÁSOM AMI CSÖKENT DE MÉG A KIS AGYAMBÓ ÉRZEM ÁLAMDOAN NÉHA A HOMLOKOM IS FÁJ.KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT AMELJET VÁROK ÖNTÖL.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük