Napjainkban az egyik fő „mumus” a magas koleszterin. A közvélekedés szerint ez okozza az érelmeszesedést, és különösen az zsíros ételek fogyasztása miatt alakul ki. Mára igazolt, hogy ez nem így van! A koleszterin létfontosságú anyag a testedben. Gondot akkor okoz, ha az úgynevezett oxidatív stressz károsítja, mert ilyen formában már károsítja az érfalakat. Tehát nem az egészséges koleszterinnel van a baj, hanem azzal, amit valami károsított. Ez a károsító folyamat az oxidatív stressz, aminek hátterében a túlzott szénhidrát fogyasztás (cukrozott üdítők, pékáruk, nassolnivakók, édességek nyakló nélkül). Ennek következménye az inzulinszint „ugrálása”, az inzulin-rezisztencia kialakulása és a mitokondriumok fokozott szabadgyök termelése. Ez indítja el a koleszterin károsodását és az érelmeszesedés folyamatát. 

A koleszterin egy vegyület, mely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, sok hormon előállításának kiindulási anyaga.

A koleszterint táplálékokból vesszed fel (a növények is tartalkmazzák), de nagy része a májadban képződik. 

A rutin laborvizsgálatok során általában három típusát különböztetik meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin.

Az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein) a koleszterint a sejtekhez szállítja (ahol azok felhasználják a működésükhöz).

Az HDL-koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein) szintén „szállító molekula”, mely felveszi a vérből a felesleges koleszterint és visszaszállítja a májba.

Ebből is látható, hogy mind az LDL, mind a HDL koleszterin alapvetően fontos a test számára. 

Mit fontos tudni a magas koleszterin szintről?

A korábbi vélekedés szerint az LDL koleszterint „rossz” koleszterinnek nevezték, mert úgy gondolták, hogy ez rakódik le az erek falán és okozza az érelmeszesedést. Ezért minimális LDL koleszterin emelkedés esetén is nyakló nélkül adják a koleszterin szint csökkentő szereket. Ezek érdemi hatást nem váltanak ki, viszont mellékhatásokat igen. 

Az HDL-koleszterint „védő” vagy „jó” koleszterinnek nevezték, mert a felesleges koleszterint összegyűjtő funkciója miatt óvja a szív-érrendszert a koleszterin lerakódásától.

Mára kiderült, hogy az érelmeszesedésért nem a „sokat szidott” LDL a felelős, hanem annak oxidatív stressz miatt károsodott származéka, mely molekula képes áthatolni az érfalon és az érfal belső és középső rétege között lerakódik, halmozódik. A test immunrendszere megtámadja ezt a lerakódást és egyre nagyobbra nő, gyulladásos folyamat indul az érfalban és ez okoz problémát. 

Az LDL koleszterin oxidatív átalakulását a túlzott szénhidrátfogyasztás okozza!

Ma már megdőlt az a nézet, ahogy a magas koleszterinszint oka a túlzott zsírbevitel. Egyértelműen táplálkozási hiba, mely a szénhidrátokkal, az inzulinnal és az inzulinrezisztenciával áll kapcsolatban. 
A folyamatos cukorbontás miatt a mitokondriumok károsodnak, sok szabad gyök képződik és ezek hatására jön létre az oxidált koleszterin. És ez a molekula már nem látja el a sejteket segítő funkciót, hanem az érfalon átjutva halmozódik.  

Nem a magas koleszterinszint növeli tehát az érelmeszesedés kockázatát, hanem a sok szénhidrát és az oxidatív stressz, mely károsítja, tönkreteszi az LDL molekulát.

Milyen szövődményei lehetnek a magas koleszterin szintnek?

A magas koleszterinszint akkor okoz problémát, ha magas az oxidatív stressz és ezáltal az oxidált (károsodott) LDL szintje. Ennek vérszintjét hazánkban ma nem mérik laborvizsgálattal (rutinszerűen biztosan nem). 

A magas oxidált LDL következménye az erek falában plakk képződése, melyek szűkítik az ér keresztmetszetét. Ennél nagyobb probléma azonban, hogy egyes plakkokban gyaulladásos folyamat alakul ki, mely „időzített bombaként ketyeg”, bármikor kialakulhat és súlyos állapothoz vezet. 

 1. Szívinfarktus
 2. Stroke 
 3. Perifériás artériás betegség (PAD) – akár amputációhoz vezethet.
 4. Vesekárosodás és extrém magas vérnyomás.

Magas koleszterin szintet csökkentő módszerek

Ma az orvosok leggyakrabban gyógyszerrel próbálkoznak.

Statinokat, receptre felírható koleszterinszint csökkentő szereket adnak. Ezek azonban nem oldják meg a magas koleszterinszintet okozó életmód és táplálkozási hibákat. 
A magas koleszterinszint egy jelzés a testedtől, hogy valami nincs rendben. Arra figyelmeztet, hogy rossz a táplálékod összetétele, túl gyakran és túl sok szénhidrátot fogyasztasz, mely oxidatív stresszt okoz.
A koleszterinszint csökkentő gyógyszerek nem kezelik az alapvető okot, hanem kikapcsolják a vészjelzést. Olyan ez, mintha otthon, ha megszólal a tűzjelző, akkor nem a tüzet keresed és oltod, hanem levered a tűzjelző érzékelőt.  

A gyógyszereknél sokkal hatékonyabb, ha változtatsz a szokásaidon. Ezekre kell figyelni:

 1. Étrend módosítása – Minimális szénhidrát tartalmú étrend a legfontosabb. Megfelelő táplálkozással a koleszterin szint hetek alatt módosítható. 
 2. Rendszeres testmozgás
 3. Stresszkezelés
 4. Omega-3 – Omega-6 zsírsav egyensúly optimalizálása
 5. C- és E-vitamin
 6. Gyógynövények, mint a gyömbér, a csalán, a kurkuma és a fokhagyma, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.
 7. Alkoholfogyasztás: Bár egyes adatok szerint a kis mennyiségű (heti legfeljebb kétszer 1.5dl borral egyenértékű) alkoholfogyasztás hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, de az alkohol károsító hatásai miatt más orvos-csoportok ezt a vélekedést nem osztják és koleszterinszint csökkentésre az alkoholt nem javasolják.

Mely mozgásformák segítenek?

Igazolt, hogy az rendszeres testmozgás segíti a koleszterin szint csökkentését. Javítja a vérkeringést és segíti az ideális testsúly elérését. Az alábbi testmozgás formák javasoltak:

  1. Kardio – a lassú vagy közepes tempójú „aerob” mozgások, mint például a séta, a kocogás, a futás, a kerékpározás és az úszás, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Az ilyen edzések során a pulzusszám emelkedése javítja az erek állapotát, rugalmasságát és összességében a vérkeringést. Hetente minimum 150 perc szükséges az alacsony intenzitású edzések, míg 75 percnyi magas intenzitású edzés esetén.
  2. Erősítő edzések növelik a izomtömeget és ezzel javítják az anyagcserét. Hetente minimum 2-3 alkalommal szükséges.
  3. Jóga, tai-chi csökkentik a stresszt és javítják a vérkeringést.

Néhány koleszterincsökkentő hatású élelmiszer

   1. Gyömbér: A gyömbérben található gingerol nevű vegyület segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést.
    A gyömbér gyulladásgátló és antioxidatív hatással bír. A gyömbér olyan szívvédő vegyületeket tartalmaz, melyek az koleszterincsökkentő hatásuk révén akadályozzák meg az artériák elzáródását, és a plakk felhalmozódását.
    A Journal of Nutrition folyóiratban, 2000-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a gyömbérkivonat csökkentheti a vér koleszterin-, és triglicerid szintjét, valamint az LDL-kötésű zsír-peroxidok és az az LDL-aggregáció szintjét is.
   2. Csalán: A csalánban található flavonoidok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítják a vérkeringést.
   3. Kurkuma: A kurkuma az indiai és ayurvédikus konyha népszerű fűszere. A kurkuma elsődleges polifenolja a kurkumin, ami már régóta közismert a szívvédő hatásáról. A kurkuma kivonat LDL koleszterincsökkentő hatású és „oldja” az artériákban felhalmozódó plakkokat.
    Egy 2011-ben, a Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy a kurkuma képes csökkenteni a koleszterinszintet és elnyomni a korai atheroscleroticus elváltozásokat, jobban, mint a lovasztatin nevű koleszterinszint-csökkentő gyógyszer.
    Továbbá egy 2006-os egereken végzett tanulmány azt javasolja, hogy a kurkumin segíthet megelőzni az arteriák elzáródását.
   4. Fokhagyma: A fokhagymában található allicin nevű vegyület segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést.
    A fokhagyma az egyik legjobb élelmiszernek tekinthető, mert szinte kipucolja az artériákat. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a fokhagyma segít megelőzni a szívbetegségeket, csökkenti a vérnyomást, és lassítja az ütőér elmeszesedésének folyamatát. Egy tanulmány kutatói megállapították, hogy a fokhagyma megakadályozhatja a plakkok megtelepedését az artériákban.
    1997-ben a Nutrition folyóirat által közölt klinikai vizsgálatok eredménye szerint a fokhagyma pozitív hatással van az ütőér elmeszesedésének megelőzésére és kezelésére. Egy 1999-es tanulmány pedig azt is megállapította, hogy vérhígító hatásánál fogva a fokhagyma több, mint 50%-al képes csökkenteni a a stroke és a szívroham kockázatát.
   5. Citrom: Ha citromos vizet iszik reggelenként, jót tesz az egészségének és a szívének. A citrom koleszterinszint csökkentő, és az artériák oxidatív károsodását megelőző hatásáról ismert. A citrom kiváló forrása az antioxidáns hatású C-vitaminnak is. A magas dózisú C-vitamin bevitel erősíti az artériákat, csökkenti az összkoleszterinszintet, növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) arányát, gátolja a vérlemezkék aggregációját, és csökkenti a gyulladást.
   6. Lenmag: A lenmag egy másik fontos szívvédő élelmiszer. Az őrölt lenmag kiváló forrása az alfa-linolénsavnak, ami egy omega-3-ecetsav, amely csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást.
    Az Atherosclerosis folyóiratban 1997-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a lenmag nyulak esetében 46%-al csökkentette az aorta érelmeszesedését.
    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt lenmagpótlás hatékony kezelés a hiperkoleszterinémiás atherosclerosis csökkentésében.
   7. Szezámmag: Egy három hónapos egerek vizsgálatával végzett tanulmány (Journal of Medicinal Food 2006) azt sugallja, hogy a szezámolaj (a szezámmagból nyert olaj) zsírsav tartalma hatásosan csökkenti az ateroszklerózisos felrakódások kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid és az LDL koleszterin szintet.

+1 koleszterincsökkentő javaslat: térj át szénhidrátmentes étrendre!

Az ilyen étrend összeállításában kérd szakember segítségét! 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

5 Comments

 1. Blogomban tájékoztató jellegű írásokkal találkozhat. Ezek általában igazak, de nem biztos, hogy az ön esetére is érvényesek-e. Kizárólag a cikkre alapozva, önhatalmúlag ne módosítson a kezelésén.
  Nem ismerem az ön panaszait, állapotát, leleteit, gyógykezelését. Ebből következik, hogy a gyógyszeres kezelésének módosításával kapcsolatos kérdést a kezelőorvosával kell megbeszélnie.
  Abban is biztos vagyok, hogy nem a kurkuma vagy gyömbér fogja megoldani a problémát. Ennél komplexebb étrendi és életmódbeli változás szükséges a koleszterinszint megváltoztatásához.

 2. Infarktusom volt három éve és koleszterin csökkentő gyógyszert írt fel az orvos. Sajnos tudom hogy sok mellékhatása van, így idönként abbahagyom a szedêsét. Már olvastam a gyömbér és kurkuma jótékony hatásáról. Abbahagyhatom a gyógyszer szedését ha a fenti gyógynövényekre át állok, valamint a reggeli citromos vízre?

 3. Az epehólyagot képzelje el úgy, mint egy léggömböt.
  Most a léggömbbe dobjon bele néhány kavicsot. Legyen apró is, de olyan is, amit alig bír belenyomni a lufi nyílásán.
  Ezután töltsön vizet a lufiba. Kb 1 dl elég.
  Ha most megnyomja a léggömböt, akkor a folyadék -a kavicsok ellenére- szépen ürülni tud.
  Egészen addig jön is a víz, amíg egy nagyobb kavics bele nem akad a kivezető nyílásba és el nem zárja azt. !!!!
  Az epehólyag pont így működik. A májból az epesavak folyamatosan érkeznek a hólyagba, azaz telődik. Ha ez a váladék besűrűsödik, epekő képződhet benne, ami mindaddig nem okoz gondot, amíg be nem szorul az epehólyag egyetlen kivezető nyílásába.
  Mert onnan szépszerével nem megy ki, csakis műtéttel.
  Amikor az epehólyag kivezető útjába beszorul egy kő, akkor a termelődő epe egyre nagyobbra feszíti az epehólyagot, ami egyre jobban belenyomja a követ a kivezető nyílásba.
  Ha az elzáródás megtörtént, akkor erős fájdalmak keletkeznek, az epesavak nem tudnak a bélbe kijutni, így a vérbe kerülnek, ami miatt a bőr és a szemfehérje sárgás színűre változik.

 4. Nemrég ultrahang mutatta ki,hogy epehólyagom megtelt Műtétet nem vállalhatok,mivel egy elég nagy pajzsmirigy göb van a gége mellett(altatás esetén zavaró lehet) Gerincérzéstelenítést nem merek vállalni évtizedek óta fenálló gerincproblémák miatt Orvosom szerint,így békén kell hagyni 13 éve vegetáriánus,nem iszom,csak ritkán egy keveset,nem dohányzom 68 éves vagyok A sors fintora,magas a koleszterin és triglicerid – szerintem nem kiugró,inkább az ereimnek kisebb a térfogata- kol- 6,tri- 2,20 Csökkentőt kaptam,nem szedem,természettel próbálkozom ,elkezdtem Gallmedet szedni Széklet nem világos- Gallmed nélkül sem
  Kérdésem- eddigi találatok alapján fölös koleszterint mindenképpen a máj továbbítja az epébe,így ürül ki De ha tele az epehólyag kövekkel,hogyan távozik? Vagy újra visszaszívódik a vérbe? Szerintem a Gallmed csak az étellel bevitt zsiradékkal bánik el a vékonybélben De mi történik,ami a májban van és nem tud távozni? Vagy van más útvonal is a távozásra?
  Tehát,ilyen esetben mi történik a koleszterinnel,a májjal? Válaszát hálás köszönettel fogadom Tisztelettel Magdolna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük