A magas koleszterin szint odafigyelést igényel, mert ha tartósan magas, akkor annak komoly következményei lehetnek az ereid és szerveid egészsége szempontjából. A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a sejtek felépítéséhez és a hormonok termeléséhez szükséges. A vérszintet laboratóriumi vizsgálatokkal lehet meghatározni, érdemes rendszeresen kontroll mérést végeztetni. Ebből a cikkből többet tudhatsz meg és adok néhány koleszterincsökkentő tippet is.

A koleszterin egy vegyület, mely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, sok hormon előállításának kiindulási anyaga.

A koleszterint táplálékokból vesszed fel, de nagy része a májadban képződik. A magas koleszterinszintnek több oka lehet. Az egyik és talán leggyakoribb a túlzott telített zsírsav bevitel, azaz étrendbeli hiba. Rendellenesen sok koleszterin képződhet a májban, ha a szervezet szabályozó mechanizmusa „megzavarodik”. Öröklött genetikai rendellenességek is okozhatják.

A laborvizsgálatok során három típusát különböztetik meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin.

Az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein), amely a koleszterin szállítását végzi a sejtekhez. Ha sok van belőle, akkor egy része az érfalban lerakódva érszűkületet okoz. Ezért „rossz” koleszterinnek is nevezik.

Az HDL-koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein), amely felveszi a felesleges koleszterint, majd visszaszállítja a májba. Az HDL-koleszterint „védő” vagy „jó” koleszterinnek nevezzük, mert óvja a szív-érrendszert a koleszterin lerakódásától.

Miért fontos tudni a magas koleszterin szintről?

Azért, mert a magas koleszterinszint növeli az érelmeszesedés kockázatát. Az érelmeszesedés egy lassú folyamat, amely során a koleszterin és más anyagok felhalmozódnak az erek falán, ami végül lecsökkenti az erek rugalmasságát és tágulékonyságát. Ezért az erek körfogata beszűkül, a vér nehezen tud áramolni, ami súlyos szívbetegségeket, stroke-ot és más súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A magas koleszterinszint az egyik fő rizikótényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Csökkenteni azért kell, hogy csökkentsd az érbetegségek kockázatát.

Milyen szövődményei lehetnek a magas koleszterin szintnek?

A magas koleszterinszint az egyik fő rizikótényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
 1. Szívbetegség – növeli az olyan súlyos szívbetegségek, mint például a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázatát.
 2. Stroke – növeli a stroke kockázatát, mivel az érelmeszesedés akadályozza a vér áramlását az agyban.
 3. Perifériás artériás betegség (PAD) – az erek elzáródhatnak a lábakban, ami fájdalmat okozhat a lábszárban és akár amputációhoz vezethet.
 4. Aorta stenosis – a magas koleszterinszint növeli aorta stenosis kockázatát, ami azt jelenti, hogy az aorta billentyű merevvé válik, nem zár megfelelően, beszűkül, ami jelentősen rontja a szív működést.
 5. Veseartéria szűkület: a vese artériák beszűkülhetnek és elzáródhatnak, ami vesekárosodáshoz vezethet, továbbá extrém magas vérnyomást okozhat.

A magas koleszterinszint kezelése fontos a súlyos és életet veszélyeztető szövődmények megelőzéséhez.

Magas koleszterin szintet csökkentő módszerek

Ma az orvosok leggyakrabban gyógyszerrel próbálkoznak. Statinokat, receptre felírható koleszterinszint csökkentő szereket adnak. Ezek azonban nem oldják meg a magas koleszterinszintet okozó életmód és táplálkozási hibákat. A gyógyszereknél sokkal hatékonyabb, ha változtatsz a szokásaidon. Ezekre kell figyelni:

 1. Étrend módosítása – Az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.
 2. Egészséges testsúly segít csökkenteni a koleszterinszintet és javítani az érelmeszesedés megelőzését.
 3. Rendszeres testmozgás – segíthet fenntartani az ideális testsúlyt és javítja a vérkeringést (ezzel az erek állapotát).
 4. Dohányzás elhagyása – A dohányzás megemeli a koleszterinszintet, ezért abbahagyása csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
 5. Stresszkezelés: A stressz oldása csökkenti a koleszterinszintet és javítja az érelmeszesedés megelőzését.
 6. Omega-3 zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet.
 7. Vitaminok és ásványi anyagok, mint például a C- és E-vitamin, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.
 8. Gyógynövények, mint a gyömbér, a csalán, a kurkuma és a fokhagyma, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és javítani az érelmeszesedés megelőzését.
 9. Alkoholfogyasztás: Bár egyes adatok szerint a kis mennyiségű (heti legfeljebb kétszer 1.5dl borral egyenértékű) alkoholfogyasztás hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, de az alkohol károsító hatásai miatt más orvos-csoportok ezt a vélekedést nem osztják és koleszterinszint csökkentésre az alkoholt nem javasolják.

Mely mozgásformák segítenek?

Igazolt, hogy az rendszeres testmozgás segíti a koleszterin szint csökkentését. Javítja a vérkeringést és segíti az ideális testsúly elérését. Az alábbi testmozgás formák javasoltak:

 1. Kardio – a lassú vagy közepes tempójú „aerob” mozgások, mint például a séta, a kocogás, a futás, a kerékpározás és az úszás, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Az ilyen edzések során a pulzusszám emelkedése javítja az erek állapotát, rugalmasságát és összességében a vérkeringést. Hetente minimum 150 perc szükséges az alacsony intenzitású edzések, míg 75 percnyi magas intenzitású edzés esetén.
 2. Erősítő edzések növelik a izomtömeget és ezzel javítják az anyagcserét. Hetente minimum 2-3 alkalommal szükséges.
 3. Jóga, tai-chi csökkentik a stresszt és javítják a vérkeringést.

Néhány koleszterincsökkentő hatású élelmiszer

 1. Gyömbér: A gyömbérben található gingerol nevű vegyület segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést.
  A gyömbér gyulladásgátló és antioxidatív hatással bír. A gyömbér olyan szívvédő vegyületeket tartalmaz, melyek az koleszterincsökkentő hatásuk révén akadályozzák meg az artériák elzáródását, és a plakk felhalmozódását.
  A Journal of Nutrition folyóiratban, 2000-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a gyömbérkivonat csökkentheti a vér koleszterin-, és triglicerid szintjét, valamint az LDL-kötésű zsír-peroxidok és az az LDL-aggregáció szintjét is.
 2. Csalán: A csalánban található flavonoidok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítják a vérkeringést.
 3. Kurkuma: A kurkuma az indiai és ayurvédikus konyha népszerű fűszere. A kurkuma elsődleges polifenolja a kurkumin, ami már régóta közismert a szívvédő hatásáról. A kurkuma kivonat LDL koleszterincsökkentő hatású és „oldja” az artériákban felhalmozódó plakkokat.
  Egy 2011-ben, a Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy a kurkuma képes csökkenteni a koleszterinszintet és elnyomni a korai atheroscleroticus elváltozásokat, jobban, mint a lovasztatin nevű koleszterinszint-csökkentő gyógyszer.
  Továbbá egy 2006-os egereken végzett tanulmány azt javasolja, hogy a kurkumin segíthet megelőzni az arteriák elzáródását.
 4. Fokhagyma: A fokhagymában található allicin nevű vegyület segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést.
  A fokhagyma az egyik legjobb élelmiszernek tekinthető, mert szinte kipucolja az artériákat. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a fokhagyma segít megelőzni a szívbetegségeket, csökkenti a vérnyomást, és lassítja az ütőér elmeszesedésének folyamatát. Egy tanulmány kutatói megállapították, hogy a fokhagyma megakadályozhatja a plakkok megtelepedését az artériákban.
  1997-ben a Nutrition folyóirat által közölt klinikai vizsgálatok eredménye szerint a fokhagyma pozitív hatással van az ütőér elmeszesedésének megelőzésére és kezelésére. Egy 1999-es tanulmány pedig azt is megállapította, hogy vérhígító hatásánál fogva a fokhagyma több, mint 50%-al képes csökkenteni a a stroke és a szívroham kockázatát.
 5. Citrom: Ha citromos vizet iszik reggelenként, jót tesz az egészségének és a szívének. A citrom koleszterinszint csökkentő, és az artériák oxidatív károsodását megelőző hatásáról ismert. A citrom kiváló forrása az antioxidáns hatású C-vitaminnak is. A magas dózisú C-vitamin bevitel erősíti az artériákat, csökkenti az összkoleszterinszintet, növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) arányát, gátolja a vérlemezkék aggregációját, és csökkenti a gyulladást.
 6. Lenmag: A lenmag egy másik fontos szívvédő élelmiszer. Az őrölt lenmag kiváló forrása az alfa-linolénsavnak, ami egy omega-3-ecetsav, amely csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást.
  Az Atherosclerosis folyóiratban 1997-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a lenmag nyulak esetében 46%-al csökkentette az aorta érelmeszesedését.
  A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt lenmagpótlás hatékony kezelés a hiperkoleszterinémiás atherosclerosis csökkentésében.
 7. Szezámmag: Egy három hónapos egerek vizsgálatával végzett tanulmány (Journal of Medicinal Food 2006) azt sugallja, hogy a szezámolaj (a szezámmagból nyert olaj) zsírsav tartalma hatásosan csökkenti az ateroszklerózisos felrakódások kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid és az LDL koleszterin szintet.

+1 koleszterincsökkentő javaslat: térj át növényi túlsúlyú étrendre!

Az egyes különálló tápanyagok erőltetése helyett sokkal hatékonyabb, ha változatos és főképp növényi eredetű tápanyagokat fogyasztasz és elhagyod vagy 10% alá csökkented az állati eredetű tápanyagok arányát!

„Rossz” koleszterint főképp állati termékek nagy mennyiségű fogyasztásával lehet a szervezetbe vinni, a növények kisebb mennyiséget tartalmazzák.

Bizonyított tény, hogy azokon a helyeken, ahol az étrend döntően növényekből áll, ott a szív és érbetegségek, az elbutulás, a cukorbetegség, reuma és más autoimmun betegségek, a daganatok, stb. előfordulása rendkívül alacsony, szemben azokkal a helyekkel, ahol állati eredetű anyagok fogyasztása magas részarányt tesz ki. Olvasd el a metabolikus egészség jelentőségéről írt cikkem!

A növényeket tartalmazó étrend is változatos, tápláló és egészséges. Étkezz vegyesen! A növényi táplálékok ráadásul könnyebben emészthetők.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

3 Comments

 1. Az epehólyagot képzelje el úgy, mint egy léggömböt.
  Most a léggömbbe dobjon bele néhány kavicsot. Legyen apró is, de olyan is, amit alig bír belenyomni a lufi nyílásán.
  Ezután töltsön vizet a lufiba. Kb 1 dl elég.
  Ha most megnyomja a léggömböt, akkor a folyadék -a kavicsok ellenére- szépen ürülni tud.
  Egészen addig jön is a víz, amíg egy nagyobb kavics bele nem akad a kivezető nyílásba és el nem zárja azt. !!!!
  Az epehólyag pont így működik. A májból az epesavak folyamatosan érkeznek a hólyagba, azaz telődik. Ha ez a váladék besűrűsödik, epekő képződhet benne, ami mindaddig nem okoz gondot, amíg be nem szorul az epehólyag egyetlen kivezető nyílásába.
  Mert onnan szépszerével nem megy ki, csakis műtéttel.
  Amikor az epehólyag kivezető útjába beszorul egy kő, akkor a termelődő epe egyre nagyobbra feszíti az epehólyagot, ami egyre jobban belenyomja a követ a kivezető nyílásba.
  Ha az elzáródás megtörtént, akkor erős fájdalmak keletkeznek, az epesavak nem tudnak a bélbe kijutni, így a vérbe kerülnek, ami miatt a bőr és a szemfehérje sárgás színűre változik.

 2. Nemrég ultrahang mutatta ki,hogy epehólyagom megtelt Műtétet nem vállalhatok,mivel egy elég nagy pajzsmirigy göb van a gége mellett(altatás esetén zavaró lehet) Gerincérzéstelenítést nem merek vállalni évtizedek óta fenálló gerincproblémák miatt Orvosom szerint,így békén kell hagyni 13 éve vegetáriánus,nem iszom,csak ritkán egy keveset,nem dohányzom 68 éves vagyok A sors fintora,magas a koleszterin és triglicerid – szerintem nem kiugró,inkább az ereimnek kisebb a térfogata- kol- 6,tri- 2,20 Csökkentőt kaptam,nem szedem,természettel próbálkozom ,elkezdtem Gallmedet szedni Széklet nem világos- Gallmed nélkül sem
  Kérdésem- eddigi találatok alapján fölös koleszterint mindenképpen a máj továbbítja az epébe,így ürül ki De ha tele az epehólyag kövekkel,hogyan távozik? Vagy újra visszaszívódik a vérbe? Szerintem a Gallmed csak az étellel bevitt zsiradékkal bánik el a vékonybélben De mi történik,ami a májban van és nem tud távozni? Vagy van más útvonal is a távozásra?
  Tehát,ilyen esetben mi történik a koleszterinnel,a májjal? Válaszát hálás köszönettel fogadom Tisztelettel Magdolna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük