Érszűkület – okai és az otthoni kezelés lehetőségei

Az érszűkület az artériák (verőerek) betegsége. Az érfalra rakódó anyagok hatására az érfal merevvé válik, majd egyre szűkebb keresztmetszete miatt a vérkeringés romlik. Az érintett terület szöveteihez nem jut elég friss vér, így a sejtek oxigénhiányban szenvednek. Ez fájdalmat, görcsöt, súlyos esetben a szövetek elhalását okozza. A panaszok otthoni kezelésére természetes és mesterséges módszerek is rendelkezésedre állnak. Akkor használnak, ha alkalmazod őket. 

Kattints a részletekért!

Az érszűkület az artériáid (más néven verőereid) betegsége. Az artériáid feladata a véred a szívtől a szerveid felé továbbítása. Érszűkületben az artériák fala átalakul, merevvé válik, különféle anyagok rakódnak le. ami beszűkíti a lument. A szűkületen nem jut át a szervek, szövetek táplálásához szükséges mennyiségű vér. Tápanyag és oxigénhiány pedig lassan károsítja őket. Ebben a cikkben találsz erről bővebben.

Érszűkület – többeket érint, mint gondolnád

Az érszűkület sokszor évekig is tünetmentes lehet – gyakran csak akkor veszed észre, mikor már komolyabb a baj. Az életkorod előrehaladtával nő az érszűkület valószínűsége, de már harmincas éveidben is ajánlott odafigyelni a betegség egyes jeleire, hiszen fontos minél hamarabb kezelni, hogy megelőzhesd a potenciális következményeket.

Az érszükület kockázata magas, ha

 • a cukorbeteg vagy,
 • a dohányzol,
 • a túlsúlyod van,
 • a magasvérnyomás-betegségben szenvedsz,
 • a magas a koleszterin szinted és
 • családodban halmozottan fordul elő.

További rizikófaktor, ha

 • stresszes életet élsz,
 • változó korba értél (hölgyeknél),
 • egyéb szívbetegséged van,
 • memóriazavarod jelentkezett,
 • korábban szívinfarktusod vagy agyi infarktusod volt.

A PAD, vagyis az alsó végtagi érszűkület

A PAD (rövidítés: Peripheral Arterial Disease) az érszűkület lábakat érintő változata.

Az érszűkület (PAD) fokozatai

Kezdetben még nincsenek panaszok, de műszeres vizsgálatokkal már ki lehet mutatni a korai jeleit. Az úgynevezett boka-kar index vizsgálat legfeljebb 3-5 percig tart. A boka-kar index értéke az érbetegség korai szakaszában is kórjelző. Már fiatal felnőttkorban érdemes elvégeztetned ezt az egyszerű vizsgálatot.

Második fázisban megjelennek a tünetek. Régebben az érszűkületet „kirakatbetegségnek” is nevezték. Megfigyelték, hogy az érszűkületes betegek gyakran megállnak és úgy tesznek, mintha csupán a kirakatot nézegetnék. Az igazi oka, hogy a vádli izmokhoz nem jut elég vér és oxigén. Ennek hatására egy bizonyos távolság megtétele után az izmok oxigénhiánya hatására olyan erős fájdalom jelentkezik, mely miatt meg kell állni kis időre. A fájdalom oldódása után ismét megtehető néhány lépés.

A harmadik stádium alatt már nyugalmi állapotban is jelentkezik a fájdalom. Gyakori az éjszakai lábikragörcs, a fájdalom vízszintes, fekvő helyzetben fokozódik. A láb bőre száraz, a körmök és a szőrzet növekedése lelassul. A lábfej és ujjak hidegek, elfehéredhetnek/kékülhetnek. Zsibbadás gyakran jelentkezik.

negyedik fázis rendkívül súlyos. Az oxigénhiány miatt szövetelhalás alakul ki. Az elhalt (elfeketedett) szövetek már nem gyógyíthatók, amputáció a következménye.

diabeteszes láb gangréna vagy szövetelhalás

Perifériás érbetegség (érszűkület) miatt megfeketedett ujjak. Ez már a végstádium, amputálni kell az elhalt részeket.

Az érszűkület kezelése

Az érszűkület esetén nem várhatsz másokra! A betegség terjedését csak Te lassíthatod.

 • Még nem késő az életmódváltás! Hagyd abba a dohányzást, táplálkozz egészségesen.
 • A legjobb gyógymód a lábizmokat alaposan megmozgató testmozgás (séta, kerékpározás). Ez elengedhetetlenül fontos az erek egészségének megőrzésében!
 • Orvosaid értágító, keringésjavító hatású gyógyszereket írnak fel.
 • Az ún. mofetta-fürdő a széndioxid értágító hatását használja ki.
 • A Bemer terápiával javíthatod a mikrokeringést.
 • A mágnesterápiás eszközök lényegesen olcsóbbak, mint a Bemer készülék, de hatásuk is elmarad tőle. A mikrokeringés javítása és a regenerációs folyamatok gyorsítása révén segítenek.
 • Izomstimulátor készülékkel hatékonyan javíthatod a láb vérkeringését és késleltetheted az állapot romlását.

Mikor alkalmazz készüléket?

Az érszűkület megelőzésének legjobb módja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás!

Amikor az első érszűkületes tüneteid megjelennek, még akkor sincs késő. A lábizmok alapos megtornáztatása, azaz a naponta végzett minimum 40-50 perces séta, kocogás vagy kerékpározás a legjobb gyógymód.

Készülékre akkor van szükséged, hogyha a figyelmeztető tünetek ellenére nem változtattál az életmódodon. Ebben az esetben a betegség eljut egy olyan stádiumba, amikor már ha akarnál sem tudsz mozogni.

Az előrehaladott érszűkület ugyanis nem enged sétálni sem. Kevés friss vér jut el a lábizmaidhoz és járás közben az izmokban oxigénhiány lép fel, ami olyan erős lábikrafájdalmat vált ki, hogy egy lépést sem tudsz továbbmenni. Régen ezért ezt a betegséget „kirakatnéző kórnak” hívták. Pár száz lépés után pár perc szünetet kell tartani, ami alatt más lehetőség nem lévén nézelődni lehet.

Szóval, ha hagytad, hogy ide eljuss, akkor azt kellene megakadályozni, hogy a szövetek elhaljanak és apránként amputálják a lábad.

Ilyenkor nem marad más csak a technológiai eszköz.

Veinoplus Arterial érszűkület tüneteit kezelő készülék

Ez a készülék egy funkcionális stimulátor. Figyelem! Ilyen készüléket pacemakerrel rendelkező nem használhat. 

A lábszárizmokra felragasztott öntapadó elektródákon keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozza létre a vádlidban. A kezelés 60 perces, ami tulajdonképpen a sétát, kerékpározást helyettesíti (hiszen ezt a fájdalom miatt már nem tudod végezni).

A készülék hatása igazolt, javítja a vérkeringést, felmelegíti a hűvös végtagot, csökkenti a fájdalmat. Kifejezetten hatékony az éjszakai lábikragörcsök megelőzésében!

Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek (fekélyek) gyógyulását is. Érműtét után lerövidíti a felgyógyulási időt és segíti az érprotézis megóvását.

Ha a panaszaid már nem engedik a napi rendszerességű testmozgást, akkor használd napi 1-2 vagy szükség esetén akár 3 alkalommal a Veinoplus Arterial készüléket.

Ebben a filmben azt mutatom meg, milyen egyszerű a Veinoplus Arterial készülék használata.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (53)
 • comment-avatar

  Nagyon örülök, hogy minden nap sétál. Ez a legjobb módja a láb vérkeringésének javításának! Ezt ne hagyja abba, sőt ha lehet, akkor fokozza. MInél többet jár, a lábizmok rendszeres összehúzódásai és azok vérkeringést pumpáló-segítő hatása annál inkább segíti a panaszok mérséklését. Minden nap tegyen meg 5 lépéssel több távolságot! Ez nem tűnik soknak, de lassan és fokozatosan hozzájárul a lába egészségének javításához. A sétát ne hagyja abba, ha teheti.
  A testmozgás hatását lehet kiegészíteni, javítani. A Veinoplus Arterialt azok számára fejlesztették ki, akik az érszűkület mértéke vagy egyéb problémák miatt nem tudnak eleget sétálni.
  Mivel a másfél kilométernyi távolság nem ideális -nyilván ezt ön is érzi-, ezért a Veinoplus Arterial kiegészítő alkalmazása segíthet további javulás elérésében. A készülék a lábizmok tornáztatása révén hasonló hatású, mint a séta. A kezelés a természetes folyamatot utánozza. Ha pacemakere vagy friss, néhány napos trombózisa, orbánca van, akkor nem használható. Egyébként kockázata, mellékhatása nincs. Keringést segítő hatása azonban igen.

 • comment-avatar
  Zoli 4 hónap

  Jobb lábam térdhajlatában az artéria el van záródva.
  Minden nap gyalogolok 1,5-2 kilómétert, 400-500 méteres járótávokkal.
  Hasznosnak találja-e Doktor Úr, hogy ennyi gyalogás mellett kiegészítsem Veinoplus Arterial kezelésekkel is?

  Válaszát várva, tisztelettel: Zoli

 • comment-avatar

  Egyet tehet. Visszamegy a sebészhez és megkérdezi tőle ugyanezt.

 • comment-avatar
  Zoltán 5 hónap

  Három hete estem át lézeres visszérműtéten.Azóta egy dolgot tudok frappánsul csinálni: menetelni.Akár ülök/felpolcolt lábbal/, akár fekszem /jaj az éjszakák/ erős szúró, nyilaló fájdalom van a belbokámtól a lábszárcsontom irányába. Rengeteget gyalogolok, időnként este kicsit meg is tornáztatom a lábamat, de hiába. A fájdalom nem csökkent ebben a három hétben. Mit tanácsol? Válaszát megköszönve maradok tisztelettel egy aggódó beteg.

 • comment-avatar

  Az agyi érelmeszesedésre nincs otthon használható készülék, kütyü, ami javítani tudna. Kövesse orvosai tanácsait.Mozogjon sokat – sétáljon vagy kerékpározzon napi 30-40 percet legalább. Tornáztassa az agyát, például olvasson sokat, járjon társaságba beszélgetni, társasjátékozni. A lényeg, hogy az agya dolgozzon, ne csak tv-t nézzen.

 • comment-avatar
  Rozi 7 hónap

  Nekem agyi érelmeszesedésem van . A bal felem a fejemtől a lábam újjáig zsibbad, az arcom bal fele is .Voltam vizsgálaton,MR -N is.Cavintont írtak fel napi 3 szemet,de semmit nem használ. Sajnos cukor beteg is vagyok. Most már egyre többet fáj a fejem is és néha megszédülök.Azt szeretném öntől kérdezni, hogy tudna-e ön valami javaslatat adni,hogy mit csináljak? Esetleg szedjek-e valami gyógyszer kiegészítőt vagy valami kezelést,ha ön tudna rá javasolni. Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Általánosságban az epilepsziás előzmény esetén nem szokás elektromos kezelést alkalmazni. Gondos mérlegelést igényel. Az a véleményem, hogy a fejtől, gerinctől távoli kezelések, így például a lábszár, comb, far, sőt még a hasizmok kezelése is elég kis kockázatot jelenthetnek. Minél közelebb stimulál az agyhoz, annál nagyobb lehet a rizikó. A kezelőorvosával érdemes lenne átbeszélni a kérdést.

 • comment-avatar
  Tibor 9 hónap

  Érdeklődni szeretnék, hogy izomstimulálót, korábbi epilepsziás betegként is használhatók-e!?

 • comment-avatar

  Nem vagyok képes távdiagnosztizálni, látatlanban betegséget megállapítani.
  Menjen kivizsgálásra, hogy kiderüljön, miről van szó. Viszgálatokkal lehet ezt kideríteni.

 • comment-avatar
  Éva 1 év

  Jó napot Dr úr .
  Apró pici tűszúrás szerű pötty van a tenyeremen és az alkaromon nem sok de ott van.
  Néha zsinatnak a lábaim és a kezeim.
  Elég sok mindent olvastam ezzel kapcsolatba remélem meg tud nyugtatni hogy ez semmiség.
  Előre is köszönöm.

 • comment-avatar
  Kálmán 2 év

  Tisztelt doktor úr válaszát köszönöm,és a tanácsát megfogadom.

 • comment-avatar

  Nem rendelkezem távdiagnosztikai képességgel, azaz ahogy előző levelemben is javasoltam: mielőbb forduljon érsebészhez, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát!

 • comment-avatar
  Kálmán 2 év

  ugyan ilyen panaszok már évekkel korábban is jelentkeztek ,de mind annyiszor maguktól elmúltak.Ebben az esetben is valószínű,hogy érszűkületről van szó?

 • comment-avatar

  Nem valószínű, hogy a prosztata megnagyobbodás ilyen következményekkel járjon. A 15 méter járótávolság, egyszere mindkét oldalon inkább a súlyos, általános érszűkület jele. Mielőbb keressen fel érsebészt, és hogy a prosztata állapotát is ellenőrizzék, urológust.

 • comment-avatar
  Kálmán 2 év

  Mindkét lábban térdtől lefelé teljesen egyformán jelentkezik a fájdalom kb.15 méter megtétele,vagy előre hajlás esetén.Elképzelhető,hogy prosztata megnagyobbodás nyom el valami központi eret?Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Az érszűkület miatt, a vádli izmokon végzett kezelés még akkor is szabad lenne, ha a daganat aktív lenne. De mivel szerencsére a daganat NINCS, így a lábizmok elektroterápiás kezelésének semmilyen ellenjavallata nincs.

 • comment-avatar
  JULIA 2 év

  Edesanyam 2017-ben mellmuteten esett at.tehat onkologiai problemaja volt, tunetmentes. A kerdesem az lenne, , hasznalhatja e ezt a keszuleket, erszukuletes a laba.
  Koszonom a valaszt

 • comment-avatar

  A lábat érintő súlyos érszűkület (úgynevezett alsó végtagi perifériás érbetegség) esetén a tünetek épp ellenkezően működnek: néhány száz vagy akár néhány tíz méter megtétele után olyan erős a lábikra fájdalom, hogy egy lépést sem enged tovább. Súlyos érszűkület nem engedi a „terhelést”.
  A görcsöket okozhatja fáradtság, ásványi anyag hiány és még sok más is. Ha eddig nem volt kivizsgáláson, akkor mindenképpen menjen el.

 • comment-avatar

  Ha a trombózisok már legalább 3-4 hónappal ezelőtt történtek, akkor a készülék az ismételt trombózis megelőzésében segít. Ha nincs pacemakere vagy beültett defibrillátora, akkor nyugodtan használható. Néhány hét kezelés után várható javulás a vérkeringésben.

 • comment-avatar
  D.Nándorné 3 év

  Bal alsó vádlimban pihent állapotban görcsös fájdalom lép fel, terhelés után megszűnik…jól gondolom hogy nekem is ez lehet a problémám?

 • comment-avatar
  Ildikó 3 év

  Édesapámnak a bal vádlijában két trombózisa is volt, s mindkét lábában kezd kialakulni az érszűkület is. Használhatja ezt a készüléket? Nem idézhet elő újabb trombózist? Nem árt vele többet, mint használna? Köszönöm

 • comment-avatar

  Olvassa el alaposan azt a cikket, amihez a kérdését feltette. Erről szól.

 • comment-avatar
  K.Antalné 3 év

  A férjem bal lábán bokától nagyon leszukult a verellátása. Peszmekert tettek neki azóta visszeres lett a lában most meg érszűkület lépett fel. A hüvelyk ujján fekete seb keletkezett a körmei elsargultak. Érdeklődnék a gyógyulás érdekében mi a teendő. Erfestesen vett részt ott állapított k meg a diagnózist.

 • comment-avatar

  Nincs egyetlen olyan gyógyszer sem, ami a fotelben ülve megszabadítaná a testsúlyfeleslegtől. Kizárólag a diéta és testmozgás kombinációja alkalmas erre. Kérje gyógytornász segítségét, hogy állítson össze Önnek egy napi programot, amit aztán kitartóan végeznie kell. Szenvedés nélkül hetente fél kilótól tud megszabadulni, így a 20 kg plusz eltüntetése nagy kitartással kb egy év. Már ha tud mozogni. Ha ebben korlátozott, akkor 2-3 évbe is beletelhet. Azaz kitartást kívánok.

 • comment-avatar
  V.Ilona 3 év

  Nekem 50 % a szükület a jobb alsó végtagon,van mikor ég,ÉS KEMÉNYKE erre néha be is dagad,,, az házi orvos irt nekem furószemidet és só kapszulát, szedett gyógyszereim,Egiramon, Axtrix, moxogamma 0,2 Nevbivolol 5mg Sicor Cavinton ezekből leg többől felet kell enni ,2020 ősszel, saját magam mentem el doppler vizsgálatra, és akkor mondta az ultrahangos Dr-nő, azt mondta nem annyira vészes csak ellenöriztetni kell,, akarom jövő héten,cukros nem vagyok, 60 éves vagyok, kicsit van rajtam súly egy 20 kg-tól szeretnék meg szabadulni,ezt lehet gyógyszerel kezelni? Köszönöm szépen szives válaszát!
  TOVÁBBI SZÉP ESTÉT KIVÁNOK DR- úR-NAK,,

 • comment-avatar

  A készüléken keresse meg a „Duzzanat csökkentés” nevű programot és az 5. elektróda elhelyezési ábra szerint ragasszon 5x9cm-es elektródát a vádlijára. Program helye: programlista – szépség-és-esztétika – Nő – Duzzanat csökkentés – Alsó végtag

 • comment-avatar
  Ágota 3 év

  Azt szeretném kérdezni, hogy a Prémium 400-as készüléket hogyan használhatnám az érszűkületes lábamra. Jelenleg a 2. fázisban vagyok. Más egyéb mozgásszervi problémám is van, így nem mindig tudok sétálni menni.Tehát a kérdésem az lenne,hogy miképpen tudnám a készüléket ilyen esetben használni. Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Nem rendelek a hagyományos értelemben. Nem lehet hozzám kezelésekre bejelentkezni. Blogger vagyok, azaz olyan eszközökről írok, melyekkel pont a rendelőbe járást lehet elkerülni, otthon használhatók az orvos jelenléte nélkül. Épp ezért áruk nem túl magas. A részletfizetési lehetőség a forgalmazótól függ, náluk kell érdeklődni.

 • comment-avatar
  Dripoey Lambert 3 év

  Jónapot doktorúr! Túlsúlyos vagyok és a jobb lábszáramon fekély van! A cukrom meforál 500as napi 2 szem szedése melett 6 körül van! Néha hidegérzés jelentkezik a lábfejemben! Lehet járni önhöz kezelésre vagy az eszköz megvételet javasolja? Mwnnyibe kerül az eszköz és ha drága nekem lehet e részletfizetést kérni esetleg?
  Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel Drippey Lambert!

 • comment-avatar

  A Veinoplus Arterial kifejezetten az érszűkület kezelésére kifejlesztett speciális készülék. Bár hasonlóan kell kezelni a visszérelégtelenséget is, de a Veinoplus Arterialt nam arra optimilizálták.
  A visszeres panaszokra a Veinoplus V.I. készülék a megfelelőbb. Olvassa el erről szóló írásom.

 • comment-avatar
  János 3 év

  T. Cím!
  Visszér tágulatra is alkalmas a termékük?

  Köszönöm a választ.

 • comment-avatar

  Vérvétellel nem mutatható ki érszűkület. A legegyszerűbb módszer a tapintás, azaz a lábfejen, és boka mögötti artériák pulzációjának megfigyelése. Érszűkületben ezek gyengék, a lábfej hideg. Aztán a boka-kar index vizsgálat alkalmazható, ami egy 3 perces mérés. Meghatározza, hogy milyen mértékű az érfalak merevsége az egyes végtagokon. Ezen felül az erek ultrahangos vizsgálatával lehet a vérkeringést megítélni. Ezek vizsgálata érsebészeti szakrendelésen történik általában és nem a kardiológus foglalkozik vele.

 • comment-avatar

  A cikkben említettem, hogy amennyiben a természetes gyógymódra – a rendszeres és sok sétára- már nincs lehetőség, akkor kell eszközt használni. A Veinoplus Arterial készüléket kifejezetten az érszűkületes problémákra fejlesztették ki! Naponta 2-3x alkalmazza.

 • comment-avatar
  Borbala Dano 3 év

  Udvözlöm 51 éves hölgy vagyok,pár honapja kezdödött a vérnyomásemelkedés,ami a lábaim gyengeségével és feszességével kezdödik,külföldön élek és több alkalommal vizsgáltak a vérnyomás miatt vérvétel ekg cardiologia,és rendben találtak mindent,mégis aggódom nem e érszükület okozza a vernyomas emelkedést ami maximum 150 értéket surolja,ara lennék kiváncsi a vérvétellel kimutatatható e ha valami érrendszeri betegségem lenne?

 • comment-avatar
  Levi 3 év

  Jó napot kívánok édesapám a harmadik stádiumban van és éjszaka mindig arra ébred hogy nagyon fáj a lába legalább 5-6 szor mi lenne erre az itthoni megoldás az ersebesz média van és most nem is fogad köszönöm válaszát tisztelettel!

 • comment-avatar

  Ezt a kérdést a kezelőorvosnak kellene feltennie, mivel ő ismeri a beteget, egyéb betegségeit, és tudja megítélni a kilátásokat. Nem rendelkezem távdiagnosztikus képességekkel, hogy meg merjem becsülni ezt.

 • comment-avatar
  Erika 4 év

  Anyukámnak sajnos mellműtét után kemoterápiára kellett menni Ennek következménye lett egy durva érszűkület a jobb vállcsontnál amit nem lehetett sehonnan tágítani.Műtétet nem vállalják Most gyógyszeres kezelést kap de a jobb úja vagy újai veszélyben vannak. A kérdésem hogy ha elhalnak az új végek akkor mi várható a kezével ,karjával ha így marad az érszűkület

 • comment-avatar
  Gabriella Stámusz 4 év

  Kedves Doktor Úr! Úgy függ össze, hogy az erek falában lerakódó kálcium szűkíti a ereket, sőt keménnyé, törékennyé teszi. Ezzel megfosztva minden flexibilitástól. Sajnos olyan mértékű és válik, hogy akár lezárhatja az ereket. A következmény ismert. Én ezen az úton haladok Doktor. Nem eszek gyógyszert, a férjem sem. Annál több vitamint és ásványi anyagot. Kivéve a kálciumot, amely a csontritkuläsért felel a nem megfelelő magnézium bevitel miatt. 40 felett az aräny megvältozik. Több Mg, kevesebb Ca szükséges. Mert magnézium nélkül nincs élet! és a Ca céltalanul kering a testben hatalmas károkat okozva az ízületekben stb…..nem a tünetekre, az okokra kellene koncenträlni, ahogy Hyppokrates tette. És Holisztikusan! Üdv, Gabriella

 • comment-avatar

  Igen, van ilyen, de hogyan függ össze a megjegyzése az érszűkülettel?

 • comment-avatar
  Stámusz Gabriella 4 év

  A fájdalmas pontok az izomban triggerpontok. Tulajdonképpen kálciumgöbök. Ezek gátolják az ingerületátvitelt, ami miatt fibromyalgia lép fel. A csontokból magnéziumhiány miatt kioldódott, vagy be sem épült kálcium testszerte lerakódik, izmokban, szervekben, az artériákban stb. Azt hiszem ez sokmindent megmagyaráz a betegségeknek hívott elváltozásoknál!

 • comment-avatar

  Az, hogy a nyaki borda igényel-e műtéti beavatkozást alapos mérlegelést igényel. Ebben távolról nem lehet segíteni. Elvileg a műtét megszünteti a fájdalmakat, hiszen megszünteti a fájdalmat kiváltó okot.

 • comment-avatar
  Varga jozsef 4 év

  Tiszteletem szeretnék tanácsot kérni nyaki borda betegségről, egy permetezés óta nemulik baloldalt kéz mely fájdalom fejfájás nemjolet vane ere kezelés vagy ha műtétre kerülne sor leneke utána tünetmentesen még egyáltalán, vagy nem lesz ez roszab?

 • comment-avatar

  Az érprotézis nem akadálya a Veinoplus Arterial használatának. A vádli izom tornáztatásával jelentős vérkeringés javulást érhető el, akár háromszorosára növeli a végtag véráramlását. Csak az izmokra hat, nem „piszkálja” a protézist. A combra helyezett elektróda semmilyen módon nem fogja javítani a lábfej, boka keringését, azaz csak a vádlin végzett kezelés megfelelő.

 • comment-avatar
  Széphegyi Géza 4 év

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  A jobb lábamat amputálták két éve érszűkület miatt.
  A bal lábamban tavaly ki kellett cserélni a vádlimnál az artériát,
  tehát mű ér van benne.
  Az idén tavasszal újra eldugult a bokánál és a lábfejnél.
  A teljes érfestéses CT vizsgálat eredménye, szó szerint:
  az érfalak enyhén meszesek, trombus veszély nem indokolt.
  Volt egy teljes körű kardiológiai vizsgálat is ami szintén
  jó eredménnyel zárult. A főorvos szerint a szívem egy 40-50 közötti
  ember szívének felel meg. (61 éves vagyok) bár a lábam amputálásáig
  naponta 40-60 percet jógáztam, súlyzóztam.
  Tehát bokától lefelé csak kollaterális keringés van, ezt fenntartandó,
  javítandó naponta 2X40 percet végzek ér és egyébtornát amit az O.O.O.R-ban
  állítottak össze.
  Kérdésem: Annak ellenére, hogy műér van a vádlimban használhatom-e a
  Veinoplus Arterial készüléket, vagy használhatom-e combon?
  Ha igen hogyan használjam, hová tegyem az elektródákat mivel csak egy
  vádlim, és egy és egy egyharmad combom van.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  A Veinoplus Arterial az érszűkület minden stádiumában alkalmazható és segíti a keringés javítását. Azonban nem tünteti el az érelmeszesedést, csak a tüneteket enyhíti és megállítja vagy lassítja a romlást.

 • comment-avatar
  Kiss Kata 4 év

  Szép napot kívánva érdeklődőm, hogy az említett Verinoplus Artenial készülék eredményesen használható-e 4-es stádiomu érelmeszesedés esetén, szívinfarktus után, akinek magas vérnyomása is van.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Az érszűkület általában a test minden erét érinti, de különböző mértékben. VAn, aki sztroke-t kap, másnak a lábain jelenik meg, más pedig szívinfarktust szenved. Az ok viszomnt ugyanaz – érelmeszesedés. A karon ritkán okoz durva tüneteket. Az Ön által leírt viszgető, zsibbadó fájdalmak inkább polineuropátiára (az érzőidegek károsodása) utal. Ha cukorbetegsége van, akkor inkább erre gyanús. Menjen el kivizsgálásra, hogy a pontos ok kiderüljön. Ha neuropátiát találnak, annak kezelésére TENS kezelést lehet alkalmazni, kesztyű elektróda segítségével.

 • comment-avatar
  Erzsó 4 év

  Engem az érdekelne hogy kezdödhet e érszükület a kezünkön? Nekem a balkezem mutató újja elvan zsibbadva és viszkető fájdalmat érzek.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 év

  Igen, ezek lehetnek. Attól függ, hogy ér felett tapitja-e vagy az izomban.
  Ha például egy kanyargós visszeret tapint, akkor nyilván az érből ered a panasz. Ha nincs ott ér, akkor az izomból.
  Ha a panasz rendszeresen jelentkezik, akkor menjen el kivizsgálásra, hogy az okot kiderítsék.

 • comment-avatar
  Mária 5 év

  A combomban leginkább fekvéskor ki tudok tapintani pontokat, ami nyomásra fáj. Ez ér vagy izomfájdalom?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 év

  A lép műtét valószínűleg nem érszűkület miatt volt és nem is ez okozta az érszűkületet.

 • comment-avatar
  Ági 5 év

  Jobb lábam vádlója miatt csak rövid ideig tudok menni, lép műtétem volt 20eve..

 • comment-avatar
  Ági 5 év

  Lép műtétem volt már 20 éve , Most a jobb lábánál csak pihenokkel tudok rövid ideig menni !