Érszűkület - okai és az otthoni kezelés lehetőségei - Dr. Zátrok Zsolt blog

Érszűkület – okai és az otthoni kezelés lehetőségei

Az érszűkület az artériák (verőerek) betegsége. Az érfalra rakódó anyagok hatására az érfal merevvé válik, majd egyre szűkebb keresztmetszete miatt a vérkeringés romlik. Az érintett terület szöveteihez nem jut elég friss vér, így a sejtek oxigénhiányban szenvednek. Ez fájdalmat, görcsöt, súlyos esetben a szövetek elhalását okozza. A panaszok otthoni kezelésére természetes és mesterséges módszerek is rendelkezésedre állnak. Akkor használnak, ha alkalmazod őket. 

Az érszűkület az artériáid (más néven verőereid) betegsége. Az artériáid feladata a véred a szívtől a szerveid felé továbbítása. Érszűkületben az artériák fala átalakul, merevvé válik, különféle anyagok rakódnak le. ami beszűkíti a lument. A szűkületen nem jut át a szervek, szövetek táplálásához szükséges mennyiségű vér. Tápanyag és oxigénhiány pedig lassan károsítja őket. Ebben a cikkben találsz erről bővebben.

Érszűkület – többeket érint, mint gondolnád

Az érszűkület sokszor évekig is tünetmentes lehet – gyakran csak akkor veszed észre, mikor már komolyabb a baj. Az életkorod előrehaladtával nő az érszűkület valószínűsége, de már harmincas éveidben is ajánlott odafigyelni a betegség egyes jeleire, hiszen fontos minél hamarabb kezelni, hogy megelőzhesd a potenciális következményeket.

Az érszükület kockázata magas, ha

 • a cukorbeteg vagy,
 • a dohányzol,
 • a túlsúlyod van,
 • a magasvérnyomás-betegségben szenvedsz,
 • a magas a koleszterin szinted és
 • családodban halmozottan fordul elő.

További rizikófaktor, ha

 • stresszes életet élsz,
 • változó korba értél (hölgyeknél),
 • egyéb szívbetegséged van,
 • memóriazavarod jelentkezett,
 • korábban szívinfarktusod vagy agyi infarktusod volt.

A PAD, vagyis az alsó végtagi érszűkület

A PAD (rövidítés: Peripheral Arterial Disease) az érszűkület lábakat érintő változata.

Az érszűkület (PAD) fokozatai

Kezdetben még nincsenek panaszok, de műszeres vizsgálatokkal már ki lehet mutatni a korai jeleit. Az úgynevezett boka-kar index vizsgálat legfeljebb 3-5 percig tart. A boka-kar index értéke az érbetegség korai szakaszában is kórjelző. Már fiatal felnőttkorban érdemes elvégeztetned ezt az egyszerű vizsgálatot.

Második fázisban megjelennek a tünetek. Régebben az érszűkületet „kirakatbetegségnek” is nevezték. Megfigyelték, hogy az érszűkületes betegek gyakran megállnak és úgy tesznek, mintha csupán a kirakatot nézegetnék. Az igazi oka, hogy a vádli izmokhoz nem jut elég vér és oxigén. Ennek hatására egy bizonyos távolság megtétele után az izmok oxigénhiánya hatására olyan erős fájdalom jelentkezik, mely miatt meg kell állni kis időre. A fájdalom oldódása után ismét megtehető néhány lépés.

A harmadik stádium alatt már nyugalmi állapotban is jelentkezik a fájdalom. Gyakori az éjszakai lábikragörcs, a fájdalom vízszintes, fekvő helyzetben fokozódik. A láb bőre száraz, a körmök és a szőrzet növekedése lelassul. A lábfej és ujjak hidegek, elfehéredhetnek/kékülhetnek. Zsibbadás gyakran jelentkezik.

negyedik fázis rendkívül súlyos. Az oxigénhiány miatt szövetelhalás alakul ki. Az elhalt (elfeketedett) szövetek már nem gyógyíthatók, amputáció a következménye.

diabeteszes láb gangréna vagy szövetelhalás

Perifériás érbetegség (érszűkület) miatt megfeketedett ujjak. Ez már a végstádium, amputálni kell az elhalt részeket.

Az érszűkület kezelése

Az érszűkület esetén nem várhatsz másokra! A betegség terjedését csak Te lassíthatod.

 • Még nem késő az életmódváltás! Hagyd abba a dohányzást, táplálkozz egészségesen.
 • A legjobb gyógymód a lábizmokat alaposan megmozgató testmozgás (séta, kerékpározás). Ez elengedhetetlenül fontos az erek egészségének megőrzésében!
 • Orvosaid értágító, keringésjavító hatású gyógyszereket írnak fel.
 • Az ún. mofetta-fürdő a széndioxid értágító hatását használja ki.
 • A Bemer terápiával javíthatod a mikrokeringést.
 • A mágnesterápiás eszközök lényegesen olcsóbbak, mint a Bemer készülék, de hatásuk is elmarad tőle. A mikrokeringés javítása és a regenerációs folyamatok gyorsítása révén segítenek.
 • Izomstimulátor készülékkel hatékonyan javíthatod a láb vérkeringését és késleltetheted az állapot romlását.

Mikor alkalmazz készüléket?

Az érszűkület megelőzésének legjobb módja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás!

Amikor az első érszűkületes tüneteid megjelennek, még akkor sincs késő. A lábizmok alapos megtornáztatása, azaz a naponta végzett minimum 40-50 perces séta, kocogás vagy kerékpározás a legjobb gyógymód.

Készülékre akkor van szükséged, hogyha a figyelmeztető tünetek ellenére nem változtattál az életmódodon. Ebben az esetben a betegség eljut egy olyan stádiumba, amikor már ha akarnál sem tudsz mozogni.

Az előrehaladott érszűkület ugyanis nem enged sétálni sem. Kevés friss vér jut el a lábizmaidhoz és járás közben az izmokban oxigénhiány lép fel, ami olyan erős lábikrafájdalmat vált ki, hogy egy lépést sem tudsz továbbmenni. Régen ezért ezt a betegséget “kirakatnéző kórnak” hívták. Pár száz lépés után pár perc szünetet kell tartani, ami alatt más lehetőség nem lévén nézelődni lehet.

Szóval, ha hagytad, hogy ide eljuss, akkor azt kellene megakadályozni, hogy a szövetek elhaljanak és apránként amputálják a lábad.

Ilyenkor nem marad más csak a technológiai eszköz.

Veinoplus Arterial érszűkület tüneteit kezelő készülék

Ez a készülék egy funkcionális stimulátor. A lábszárizmokra felragasztott öntapadó elektródákon keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozza létre a vádlidban. A kezelés 60 perces, ami tulajdonképpen a sétát, kerékpározást helyettesíti (hiszen ezt a fájdalom miatt már nem tudod végezni).

A készülék hatása igazolt, javítja a vérkeringést, felmelegíti a hűvös végtagot, csökkenti a fájdalmat. Kifejezetten hatékony az éjszakai lábikragörcsök megelőzésében!

Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek (fekélyek) gyógyulását is. Érműtét után lerövidíti a felgyógyulási időt és segíti az érprotézis megóvását.

Ha a panaszaid már nem engedik a napi rendszerességű testmozgást, akkor használd napi 1-2 vagy szükség esetén akár 3 alkalommal a Veinoplus Arterial készüléket.

Ebben a filmben azt mutatom meg, milyen egyszerű a Veinoplus Arterial készülék használata.

blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (24)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  A Veinoplus Arterial kifejezetten az érszűkület kezelésére kifejlesztett speciális készülék. Bár hasonlóan kell kezelni a visszérelégtelenséget is, de a Veinoplus Arterialt nam arra optimilizálták.
  A visszeres panaszokra a Veinoplus V.I. készülék a megfelelőbb. Olvassa el erről szóló írásom.

 • comment-avatar
  János 2 months

  T. Cím!
  Visszér tágulatra is alkalmas a termékük?

  Köszönöm a választ.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Vérvétellel nem mutatható ki érszűkület. A legegyszerűbb módszer a tapintás, azaz a lábfejen, és boka mögötti artériák pulzációjának megfigyelése. Érszűkületben ezek gyengék, a lábfej hideg. Aztán a boka-kar index vizsgálat alkalmazható, ami egy 3 perces mérés. Meghatározza, hogy milyen mértékű az érfalak merevsége az egyes végtagokon. Ezen felül az erek ultrahangos vizsgálatával lehet a vérkeringést megítélni. Ezek vizsgálata érsebészeti szakrendelésen történik általában és nem a kardiológus foglalkozik vele.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A cikkben említettem, hogy amennyiben a természetes gyógymódra – a rendszeres és sok sétára- már nincs lehetőség, akkor kell eszközt használni. A Veinoplus Arterial készüléket kifejezetten az érszűkületes problémákra fejlesztették ki! Naponta 2-3x alkalmazza.