Az érelmeszesedés az artériák (verőerek) betegsége, az érszűkület pedig az érelmeszesedés legsúlyosabb következménye. Az érelmeszesedés egyes vélemények szerint az életkorral jár, azonban biztos, hogy az életmód és különösen az étrend jelents szerepet játszik benne. Ebből következik, hogy megfelelő életmóddal az érszűkület javítható lehet.  

Mi az érelmeszesedés?

Az artériák (ütőér, verőér) felelősek az oxigénben gazdag vér szállításáért a szívedből a tested többi részébe. Egy egészséges artéria erős és rugalmas felépítésű és pulzál. Minden szívverés során kitágul (hogy befogadja a szív által kipumpált vért), majd visszaáll az eredeti átmérő.

Az érelmeszesedés kedvezőtlen folyamat, mert megszűnik az artéria falának ez a rugalmassága. Ha nem képes tágulni, akkor ugyanannyi vérmennyiséget csak megemelkedett nyomással lehet átjuttatni rajta, többet pedig semmiképpen. Ennek két fontos következménye lehet. Egyrészt nő a vérnyomás, ami magas vérnyomás betegséget okoz. Másrészt szükség esetén nem tud elég vért vinni egy egy területre, ischémia, azaz vér- és oxigénellátási zavar keletkezik.

Az érelmeszesedés az alapprobléma, melynek következménye többféle betegség, súlyos állapot lehet. Ilyen a magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus, perifériás érszűkület, de elbutulás, szellemi leépülés is.

Mi az érszűkület?

Önmagában már a merev érfal is kedvezőtlen, mert magas vérnyomáshoz vezet. A rugalmatlan erekben gyorsul a vér áramlása, melynek következménye a szövetek oxigénellátási zavara. Ez nyugalomban sokáig tünetmentes marad, de ha fokozódik az igény (pl. fizikai munka miatt), az oxigénellátást komoly tünetek képében jelenik meg (pl. szívtáji szorító fájdalom, agyi keringési zavar idegrendszeri tünetekkel, vádli görcs és fájdalom).

Az érszűkület kialakulási folyamatát ebben a cikkben részletesen ismertettem, olvasd el: Magas koleszterin szint – hasznos tudnivalók

Ezen az ábrán az érszűkület kialakulásának lépései láthatók.

érelmeszesedés

Az érszűkület tünetei 

Az érszűkület nem egyetlen artéria egyetlen körülhatárolt pontján keletkezik, hanem a szervezeted minden artériáját érinti. De nem egyformaképpen mindet. Egyes helyeken súlyosabb lehet és ezért az érszűkület jelei legelőször ott fognak jelentkezni ahol a legvastagabb a felrakódás és olyan mértékben beszűkül az artériád, ami már vérkeringési zavart okoz az adott ér által ellátott területen. Mivel más artéria viszi a vért az agyba, szívbe, szervekbe, végtagokba, izmokba, így az érszűkület tünetei is ennek megfelelően változatosak.

Nyaki verőér elzáródás

Ha az érelmeszesedés az agyad felé vért szállító artériákon legerősebb, elsőként itt alakul ki vérellátási zavar. Egyes agyterületek nem kapnak elegendő vért, az agysejtek kevés oxigénhez jutnak. Ez az ischémiás stroke (régiesen szélütés, gutaütés), melynek tünetei: hirtelen gyengeség, zavartság, súlyos fejfájás, eszméletvesztés, homályos látás, beszédzavar, bénulás, járászavar, szédülés, megmagyarázhatatlan elesések, a koordináció vagy az egyensúly elvesztése. A következmények attól függnek, hogy milyen az elzáródás. Részleges vagy időszakos elzáródás esetén a stroke reverzibilis lehet, azaz teljesen megszűnnek a tünetek. Súlyos vagy teljes elzáródás esetén a stroke jelentős halálozással jár, de a túlélők is maradványtünetekkel (bénulás, beszédzavar, önállátási képtelenség, stb.) kell éljenek.

Koszorúér elzáródás

A szívizom nagyon érzékeny a vérellátási zavarra, azaz ha a szívkoszorús ereid érinti legerősebben az érelmeszesedés, akkor a szívpanaszok jelennek meg elsőként. Részleges elzáródás tünete a szorító mellkasi fájdalom (orvosi nevén angina pectoris), mely a felkarba, a hátba és nyak felé is kisugározhat. További tünetek: verítékezés és légszomj. Az angina pectoris néha a has felső részén, a bordák alatt érezhető és ezért gyomorproblémával téveszthetik össze. Fontos tudnod: a hirtelen érzelmi stressz is gyakran vált kis anginát utánzó tüneteket és nincs köze az érelmeszesedéshez.

A szívtáji szorítás csak az „előszoba”!  A koszorúsér teljes elzáródása a szívinfaktus. A szívizomsejtek a vér és oxigén ellátás hiányában elpusztulnak, mely a szív „erejének” maradandó károsodásához, de gyakran azonnali halálhoz vezet.

Perifériás artériák elzáródása (érszűkület)

Gyakran előfordul, hogy az első tünetek a lábadon jelennek meg. A köznyelvben ezt nevezik érszűkületnek, orvosi neve perifériás artériás betegség (PAD). Bár a lábadon a legerősebbek a tünetek, de nem árt tudnod, hogy az érelmeszesedés máshol is ott van! Az érszűkületes láb hideg tapintatú és sápadt színű. Az első tünete a járás közben hirtelen fellépő lábikrafájdalom, mely megállásra készteti a beteget. Pihenésre 1-2 perc alatt megszűnik, de egy bizonyos járótávolság után ismét megjelenik. A fájdalom oka az izmok oxigénellátásának elégtelensége. Súlyos állapotban a szövetek (elsősorban a lábujjak) feketén elszíneződnek, elhalnak. Az elhalt szöveteket el kell távolítani, mely amputációhoz vezet. Magyarország világviszonylatban élen jár az amputációk számában. Lakosságarányosan itt történik a legtöbb amputáció.

diabeteszes láb gangréna vagy szövetelhalás
Perifériás érbetegség (érszűkület) miatt megfeketedett ujjak. Ez már a végstádium, amputálni kell az elhalt részeket.

A fejlett országokban, így hazánkban is a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikák élén szerepelnek, évente közel 100.000 életet követelve. Az esetek jelentős részében egyáltalán nem járnak tünetekkel. Gyakran az első jel az infarktus vagy stroke, amikor túlélés esetén is komoly maradványtünetekkel kell számolni.

Érszűkület előfordulása 

Az érszűkület sokszor évekig is tünetmentes lehet – gyakran csak akkor veszed észre, mikor már komolyabb a baj. Az életkorod előrehaladtával nő az érszűkület valószínűsége, de már harmincas éveidben is ajánlott odafigyelni a betegség egyes jeleire, hiszen fontos minél hamarabb kezelni, hogy megelőzhesd a potenciális következményeket.

Az érszükület kockázata magas, ha

 • a cukorbeteg vagy,
 • a dohányzol,
 • a túlsúlyod van,
 • a magasvérnyomás-betegségben szenvedsz,
 • a magas a koleszterin szinted és
 • családodban halmozottan fordul elő.

További rizikófaktor, ha

 • stresszes életet élsz,
 • változó korba értél (hölgyeknél),
 • egyéb szívbetegséged van,
 • memóriazavarod jelentkezett,
 • korábban szívinfarktusod vagy agyi infarktusod volt.

Az érelmeszesedés megelőzése

A tönkrement artériák megújítása sokkal-sokkal nehezebb, mint a megelőzés. Ez csakis az élethosszig tartó egészséges életmód révén lehetséges!

 • Fordíts gondot az egészséges táplálkozásra. Csökkentsd a szénhidrát bevitelt! Nem a koleszterin a „ludas”, hanem a sok cukor! A növényi túlsúlyú táplálkozás megfelelő lehet.
 • Gondoskodj a megfelelő antioxidáns bevitelről.
 • Csökkentsd a stresszt!
 • Mozogj rendszeresen és állítsd be az optimális testsúlyt.
 • Hagyd abba a dohányzást és egyéb káros szenvedélyeket.

Az érszűkület kezelése

Az érszűkület esetén nem várhatsz másokra! Nincs érdemeben hatékony szer – csakis a tüneti szerek vannak.

A betegség terjedését csak Te lassíthatod, az életmódod gyökeres megváltoztatásával.

 • Még nem késő az életmódváltás! Hagyd abba a dohányzást.
 • Kérd táplálkozási szakember segítségét a szénhidrátokban szegény, a mitokondriális egészséget fokozó étrend beállításához. 
 • A legjobb gyógymód a lábizmokat alaposan megmozgató testmozgás (séta, kerékpározás). Ez elengedhetetlenül fontos az erek egészségének megőrzésében!
 • Orvosaid értágító, keringésjavító hatású gyógyszereket írnak fel.
 • Az ún. mofetta-fürdő a széndioxid értágító hatását használja ki.
 • A Bemer terápiával javíthatod a mikrokeringést.
 • mágnesterápiás eszközök a regenerációs folyamatok gyorsítása és kisebb mértékben a a mikrokeringés javítása révén segítenek. A mágnesterápiás eszközök keringésjavító hatása elmarad a BEMER-től, de olcsóbbak.
 • Izomstimulátor készülékkel hatékonyan javíthatod a láb vérkeringését és késleltetheted az állapot romlását.

Mikor alkalmazz készüléket?

Az érszűkület megelőzésének legjobb módja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás! Amikor az első érszűkületes tüneteid megjelennek, még akkor sincs késő. A lábizmok alapos megtornáztatása, azaz a naponta végzett minimum 40-50 perces séta, kocogás vagy kerékpározás a legjobb gyógymód. És persze az étrend.

Készülékre akkor van szükséged, hogyha a figyelmeztető tünetek ellenére nem változtattál az életmódodon. Ebben az esetben a betegség eljut egy olyan stádiumba, amikor már ha akarnál sem tudsz mozogni.

Az előrehaladott érszűkület ugyanis nem enged sétálni sem. Kevés friss vér jut el a lábizmaidhoz és járás közben az izmokban oxigénhiány lép fel, ami olyan erős lábikrafájdalmat vált ki, hogy egy lépést sem tudsz továbbmenni. Régen ezért ezt a betegséget „kirakatnéző kórnak” hívták. Pár száz lépés után pár perc szünetet kell tartani, ami alatt más lehetőség nem lévén nézelődni lehet.

Szóval, ha hagytad, hogy ide eljuss, akkor azt kellene megakadályozni, hogy a szövetek elhaljanak és apránként amputálják a lábad.

Ilyenkor nem marad más csak a technológiai eszköz.

Izomstimulátor az érszűkületes tünetek csökkentésében

Figyelem! Ilyen készüléket pacemakerrel rendelkező nem használhat. 

Az izomstimulátor készülék öntapadó elektródáit a vádli izmokra (esetleg a combra is lehet) kell felragasztani és ezen keresztül izomösszehúzódások sorozatát hozza létre a vádlidban. A kezelés tulajdonképpen a sétát, kerékpározást helyettesíti (hiszen ezt a fájdalom miatt már nem tudod végezni).

Az izmok (készülék által kiváltott), ritmikus összehúzódása javítja a vérkeringést, felmelegíti a hűvös végtagot, csökkenti a fájdalmat. Kifejezetten hatékony az éjszakai lábikragörcsök megelőzésében!

Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek (fekélyek) gyógyulását is. Érműtét után lerövidíti a felgyógyulási időt és segíti az érprotézis megóvását.

Ha a panaszaid már nem engedik a napi rendszerességű testmozgást, akkor alkalmazz napi 1-2 vagy szükség esetén akár 3 alkalommal izomstimulátor készüléket a lábszár izmaidon.

Az Elite SII készülék megfelelő választás lehet.

elektródák felhelyezése veinoplus Arterial, veinoplus V.I. és veinoplus DVT készülékkel végzett kezeléshez
A kezeléshez az elektródát elhelyezheted a jobb és bal vádlin (ábra jobb oldala). Ez enyhe panaszok esetén megfelelő lehet. 
Hatékonyabb a bal oldali ábrán látható elhelyezés, ugyanazon vádli külső és belső izomhasára kerüljön az elektróda. 
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

55 Comments

 1. Nincs egyetlen olyan otthoni gyógymód sem, mellyel a verőér elzáródás bármilyen módon javítható, csökkenthető.
  Forduljon érsebészhez, a teendők megítélése az ő szakterülete.

 2. Kedves Dr. Úr! Nyaki verőér egyoldali teljes dugulásra mit ajánlana? 2-es cukros vagyok, tartom a diétát, emelkedett koleszterin, triglicerid, pajzsmirigy megnagyobbodás.. Évtizedekig sport is..fáj mindenem, dopler jó lett.. 54 évesen félek a stroktól.. Köszönöm ha segít!

 3. Nagyon örülök, hogy minden nap sétál. Ez a legjobb módja a láb vérkeringésének javításának! Ezt ne hagyja abba, sőt ha lehet, akkor fokozza. MInél többet jár, a lábizmok rendszeres összehúzódásai és azok vérkeringést pumpáló-segítő hatása annál inkább segíti a panaszok mérséklését. Minden nap tegyen meg 5 lépéssel több távolságot! Ez nem tűnik soknak, de lassan és fokozatosan hozzájárul a lába egészségének javításához. A sétát ne hagyja abba, ha teheti.
  A testmozgás hatását lehet kiegészíteni, javítani. A Veinoplus Arterialt azok számára fejlesztették ki, akik az érszűkület mértéke vagy egyéb problémák miatt nem tudnak eleget sétálni.
  Mivel a másfél kilométernyi távolság nem ideális -nyilván ezt ön is érzi-, ezért a Veinoplus Arterial kiegészítő alkalmazása segíthet további javulás elérésében. A készülék a lábizmok tornáztatása révén hasonló hatású, mint a séta. A kezelés a természetes folyamatot utánozza. Ha pacemakere vagy friss, néhány napos trombózisa, orbánca van, akkor nem használható. Egyébként kockázata, mellékhatása nincs. Keringést segítő hatása azonban igen.

 4. Jobb lábam térdhajlatában az artéria el van záródva.
  Minden nap gyalogolok 1,5-2 kilómétert, 400-500 méteres járótávokkal.
  Hasznosnak találja-e Doktor Úr, hogy ennyi gyalogás mellett kiegészítsem Veinoplus Arterial kezelésekkel is?

  Válaszát várva, tisztelettel: Zoli

 5. Egyet tehet. Visszamegy a sebészhez és megkérdezi tőle ugyanezt.

 6. Három hete estem át lézeres visszérműtéten.Azóta egy dolgot tudok frappánsul csinálni: menetelni.Akár ülök/felpolcolt lábbal/, akár fekszem /jaj az éjszakák/ erős szúró, nyilaló fájdalom van a belbokámtól a lábszárcsontom irányába. Rengeteget gyalogolok, időnként este kicsit meg is tornáztatom a lábamat, de hiába. A fájdalom nem csökkent ebben a három hétben. Mit tanácsol? Válaszát megköszönve maradok tisztelettel egy aggódó beteg.

 7. Az agyi érelmeszesedésre nincs otthon használható készülék, kütyü, ami javítani tudna. Kövesse orvosai tanácsait.Mozogjon sokat – sétáljon vagy kerékpározzon napi 30-40 percet legalább. Tornáztassa az agyát, például olvasson sokat, járjon társaságba beszélgetni, társasjátékozni. A lényeg, hogy az agya dolgozzon, ne csak tv-t nézzen.

 8. Nekem agyi érelmeszesedésem van . A bal felem a fejemtől a lábam újjáig zsibbad, az arcom bal fele is .Voltam vizsgálaton,MR -N is.Cavintont írtak fel napi 3 szemet,de semmit nem használ. Sajnos cukor beteg is vagyok. Most már egyre többet fáj a fejem is és néha megszédülök.Azt szeretném öntől kérdezni, hogy tudna-e ön valami javaslatat adni,hogy mit csináljak? Esetleg szedjek-e valami gyógyszer kiegészítőt vagy valami kezelést,ha ön tudna rá javasolni. Válaszát előre is köszönöm!

 9. Általánosságban az epilepsziás előzmény esetén nem szokás elektromos kezelést alkalmazni. Gondos mérlegelést igényel. Az a véleményem, hogy a fejtől, gerinctől távoli kezelések, így például a lábszár, comb, far, sőt még a hasizmok kezelése is elég kis kockázatot jelenthetnek. Minél közelebb stimulál az agyhoz, annál nagyobb lehet a rizikó. A kezelőorvosával érdemes lenne átbeszélni a kérdést.

 10. Érdeklődni szeretnék, hogy izomstimulálót, korábbi epilepsziás betegként is használhatók-e!?

 11. Nem vagyok képes távdiagnosztizálni, látatlanban betegséget megállapítani.
  Menjen kivizsgálásra, hogy kiderüljön, miről van szó. Viszgálatokkal lehet ezt kideríteni.

 12. Jó napot Dr úr .
  Apró pici tűszúrás szerű pötty van a tenyeremen és az alkaromon nem sok de ott van.
  Néha zsinatnak a lábaim és a kezeim.
  Elég sok mindent olvastam ezzel kapcsolatba remélem meg tud nyugtatni hogy ez semmiség.
  Előre is köszönöm.

 13. Tisztelt doktor úr válaszát köszönöm,és a tanácsát megfogadom.

 14. Nem rendelkezem távdiagnosztikai képességgel, azaz ahogy előző levelemben is javasoltam: mielőbb forduljon érsebészhez, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát!

 15. ugyan ilyen panaszok már évekkel korábban is jelentkeztek ,de mind annyiszor maguktól elmúltak.Ebben az esetben is valószínű,hogy érszűkületről van szó?

 16. Nem valószínű, hogy a prosztata megnagyobbodás ilyen következményekkel járjon. A 15 méter járótávolság, egyszere mindkét oldalon inkább a súlyos, általános érszűkület jele. Mielőbb keressen fel érsebészt, és hogy a prosztata állapotát is ellenőrizzék, urológust.

 17. Mindkét lábban térdtől lefelé teljesen egyformán jelentkezik a fájdalom kb.15 méter megtétele,vagy előre hajlás esetén.Elképzelhető,hogy prosztata megnagyobbodás nyom el valami központi eret?Válaszát előre is köszönöm!

 18. Az érszűkület miatt, a vádli izmokon végzett kezelés még akkor is szabad lenne, ha a daganat aktív lenne. De mivel szerencsére a daganat NINCS, így a lábizmok elektroterápiás kezelésének semmilyen ellenjavallata nincs.

 19. Edesanyam 2017-ben mellmuteten esett at.tehat onkologiai problemaja volt, tunetmentes. A kerdesem az lenne, , hasznalhatja e ezt a keszuleket, erszukuletes a laba.
  Koszonom a valaszt

 20. A lábat érintő súlyos érszűkület (úgynevezett alsó végtagi perifériás érbetegség) esetén a tünetek épp ellenkezően működnek: néhány száz vagy akár néhány tíz méter megtétele után olyan erős a lábikra fájdalom, hogy egy lépést sem enged tovább. Súlyos érszűkület nem engedi a „terhelést”.
  A görcsöket okozhatja fáradtság, ásványi anyag hiány és még sok más is. Ha eddig nem volt kivizsgáláson, akkor mindenképpen menjen el.

 21. Ha a trombózisok már legalább 3-4 hónappal ezelőtt történtek, akkor a készülék az ismételt trombózis megelőzésében segít. Ha nincs pacemakere vagy beültett defibrillátora, akkor nyugodtan használható. Néhány hét kezelés után várható javulás a vérkeringésben.

 22. Bal alsó vádlimban pihent állapotban görcsös fájdalom lép fel, terhelés után megszűnik…jól gondolom hogy nekem is ez lehet a problémám?

 23. Édesapámnak a bal vádlijában két trombózisa is volt, s mindkét lábában kezd kialakulni az érszűkület is. Használhatja ezt a készüléket? Nem idézhet elő újabb trombózist? Nem árt vele többet, mint használna? Köszönöm

 24. Olvassa el alaposan azt a cikket, amihez a kérdését feltette. Erről szól.

 25. A férjem bal lábán bokától nagyon leszukult a verellátása. Peszmekert tettek neki azóta visszeres lett a lában most meg érszűkület lépett fel. A hüvelyk ujján fekete seb keletkezett a körmei elsargultak. Érdeklődnék a gyógyulás érdekében mi a teendő. Erfestesen vett részt ott állapított k meg a diagnózist.

 26. Nincs egyetlen olyan gyógyszer sem, ami a fotelben ülve megszabadítaná a testsúlyfeleslegtől. Kizárólag a diéta és testmozgás kombinációja alkalmas erre. Kérje gyógytornász segítségét, hogy állítson össze Önnek egy napi programot, amit aztán kitartóan végeznie kell. Szenvedés nélkül hetente fél kilótól tud megszabadulni, így a 20 kg plusz eltüntetése nagy kitartással kb egy év. Már ha tud mozogni. Ha ebben korlátozott, akkor 2-3 évbe is beletelhet. Azaz kitartást kívánok.

 27. Nekem 50 % a szükület a jobb alsó végtagon,van mikor ég,ÉS KEMÉNYKE erre néha be is dagad,,, az házi orvos irt nekem furószemidet és só kapszulát, szedett gyógyszereim,Egiramon, Axtrix, moxogamma 0,2 Nevbivolol 5mg Sicor Cavinton ezekből leg többől felet kell enni ,2020 ősszel, saját magam mentem el doppler vizsgálatra, és akkor mondta az ultrahangos Dr-nő, azt mondta nem annyira vészes csak ellenöriztetni kell,, akarom jövő héten,cukros nem vagyok, 60 éves vagyok, kicsit van rajtam súly egy 20 kg-tól szeretnék meg szabadulni,ezt lehet gyógyszerel kezelni? Köszönöm szépen szives válaszát!
  TOVÁBBI SZÉP ESTÉT KIVÁNOK DR- úR-NAK,,

 28. A készüléken keresse meg a „Duzzanat csökkentés” nevű programot és az 5. elektróda elhelyezési ábra szerint ragasszon 5x9cm-es elektródát a vádlijára. Program helye: programlista – szépség-és-esztétika – Nő – Duzzanat csökkentés – Alsó végtag

 29. Azt szeretném kérdezni, hogy a Prémium 400-as készüléket hogyan használhatnám az érszűkületes lábamra. Jelenleg a 2. fázisban vagyok. Más egyéb mozgásszervi problémám is van, így nem mindig tudok sétálni menni.Tehát a kérdésem az lenne,hogy miképpen tudnám a készüléket ilyen esetben használni. Válaszát előre is köszönöm.

 30. Nem rendelek a hagyományos értelemben. Nem lehet hozzám kezelésekre bejelentkezni. Blogger vagyok, azaz olyan eszközökről írok, melyekkel pont a rendelőbe járást lehet elkerülni, otthon használhatók az orvos jelenléte nélkül. Épp ezért áruk nem túl magas. A részletfizetési lehetőség a forgalmazótól függ, náluk kell érdeklődni.

 31. Jónapot doktorúr! Túlsúlyos vagyok és a jobb lábszáramon fekély van! A cukrom meforál 500as napi 2 szem szedése melett 6 körül van! Néha hidegérzés jelentkezik a lábfejemben! Lehet járni önhöz kezelésre vagy az eszköz megvételet javasolja? Mwnnyibe kerül az eszköz és ha drága nekem lehet e részletfizetést kérni esetleg?
  Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel Drippey Lambert!

 32. A Veinoplus Arterial kifejezetten az érszűkület kezelésére kifejlesztett speciális készülék. Bár hasonlóan kell kezelni a visszérelégtelenséget is, de a Veinoplus Arterialt nam arra optimilizálták.
  A visszeres panaszokra a Veinoplus V.I. készülék a megfelelőbb. Olvassa el erről szóló írásom.

 33. T. Cím!
  Visszér tágulatra is alkalmas a termékük?

  Köszönöm a választ.

 34. Vérvétellel nem mutatható ki érszűkület. A legegyszerűbb módszer a tapintás, azaz a lábfejen, és boka mögötti artériák pulzációjának megfigyelése. Érszűkületben ezek gyengék, a lábfej hideg. Aztán a boka-kar index vizsgálat alkalmazható, ami egy 3 perces mérés. Meghatározza, hogy milyen mértékű az érfalak merevsége az egyes végtagokon. Ezen felül az erek ultrahangos vizsgálatával lehet a vérkeringést megítélni. Ezek vizsgálata érsebészeti szakrendelésen történik általában és nem a kardiológus foglalkozik vele.

 35. Udvözlöm 51 éves hölgy vagyok,pár honapja kezdödött a vérnyomásemelkedés,ami a lábaim gyengeségével és feszességével kezdödik,külföldön élek és több alkalommal vizsgáltak a vérnyomás miatt vérvétel ekg cardiologia,és rendben találtak mindent,mégis aggódom nem e érszükület okozza a vernyomas emelkedést ami maximum 150 értéket surolja,ara lennék kiváncsi a vérvétellel kimutatatható e ha valami érrendszeri betegségem lenne?

 36. Jó napot kívánok édesapám a harmadik stádiumban van és éjszaka mindig arra ébred hogy nagyon fáj a lába legalább 5-6 szor mi lenne erre az itthoni megoldás az ersebesz média van és most nem is fogad köszönöm válaszát tisztelettel!

 37. Ezt a kérdést a kezelőorvosnak kellene feltennie, mivel ő ismeri a beteget, egyéb betegségeit, és tudja megítélni a kilátásokat. Nem rendelkezem távdiagnosztikus képességekkel, hogy meg merjem becsülni ezt.

 38. Anyukámnak sajnos mellműtét után kemoterápiára kellett menni Ennek következménye lett egy durva érszűkület a jobb vállcsontnál amit nem lehetett sehonnan tágítani.Műtétet nem vállalják Most gyógyszeres kezelést kap de a jobb úja vagy újai veszélyben vannak. A kérdésem hogy ha elhalnak az új végek akkor mi várható a kezével ,karjával ha így marad az érszűkület

 39. Kedves Doktor Úr! Úgy függ össze, hogy az erek falában lerakódó kálcium szűkíti a ereket, sőt keménnyé, törékennyé teszi. Ezzel megfosztva minden flexibilitástól. Sajnos olyan mértékű és válik, hogy akár lezárhatja az ereket. A következmény ismert. Én ezen az úton haladok Doktor. Nem eszek gyógyszert, a férjem sem. Annál több vitamint és ásványi anyagot. Kivéve a kálciumot, amely a csontritkuläsért felel a nem megfelelő magnézium bevitel miatt. 40 felett az aräny megvältozik. Több Mg, kevesebb Ca szükséges. Mert magnézium nélkül nincs élet! és a Ca céltalanul kering a testben hatalmas károkat okozva az ízületekben stb…..nem a tünetekre, az okokra kellene koncenträlni, ahogy Hyppokrates tette. És Holisztikusan! Üdv, Gabriella

 40. Igen, van ilyen, de hogyan függ össze a megjegyzése az érszűkülettel?

 41. A fájdalmas pontok az izomban triggerpontok. Tulajdonképpen kálciumgöbök. Ezek gátolják az ingerületátvitelt, ami miatt fibromyalgia lép fel. A csontokból magnéziumhiány miatt kioldódott, vagy be sem épült kálcium testszerte lerakódik, izmokban, szervekben, az artériákban stb. Azt hiszem ez sokmindent megmagyaráz a betegségeknek hívott elváltozásoknál!

 42. Az, hogy a nyaki borda igényel-e műtéti beavatkozást alapos mérlegelést igényel. Ebben távolról nem lehet segíteni. Elvileg a műtét megszünteti a fájdalmakat, hiszen megszünteti a fájdalmat kiváltó okot.

 43. Tiszteletem szeretnék tanácsot kérni nyaki borda betegségről, egy permetezés óta nemulik baloldalt kéz mely fájdalom fejfájás nemjolet vane ere kezelés vagy ha műtétre kerülne sor leneke utána tünetmentesen még egyáltalán, vagy nem lesz ez roszab?

 44. Az érprotézis nem akadálya a Veinoplus Arterial használatának. A vádli izom tornáztatásával jelentős vérkeringés javulást érhető el, akár háromszorosára növeli a végtag véráramlását. Csak az izmokra hat, nem „piszkálja” a protézist. A combra helyezett elektróda semmilyen módon nem fogja javítani a lábfej, boka keringését, azaz csak a vádlin végzett kezelés megfelelő.

 45. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  A jobb lábamat amputálták két éve érszűkület miatt.
  A bal lábamban tavaly ki kellett cserélni a vádlimnál az artériát,
  tehát mű ér van benne.
  Az idén tavasszal újra eldugult a bokánál és a lábfejnél.
  A teljes érfestéses CT vizsgálat eredménye, szó szerint:
  az érfalak enyhén meszesek, trombus veszély nem indokolt.
  Volt egy teljes körű kardiológiai vizsgálat is ami szintén
  jó eredménnyel zárult. A főorvos szerint a szívem egy 40-50 közötti
  ember szívének felel meg. (61 éves vagyok) bár a lábam amputálásáig
  naponta 40-60 percet jógáztam, súlyzóztam.
  Tehát bokától lefelé csak kollaterális keringés van, ezt fenntartandó,
  javítandó naponta 2X40 percet végzek ér és egyébtornát amit az O.O.O.R-ban
  állítottak össze.
  Kérdésem: Annak ellenére, hogy műér van a vádlimban használhatom-e a
  Veinoplus Arterial készüléket, vagy használhatom-e combon?
  Ha igen hogyan használjam, hová tegyem az elektródákat mivel csak egy
  vádlim, és egy és egy egyharmad combom van.
  Válaszát előre is köszönöm.

 46. A Veinoplus Arterial az érszűkület minden stádiumában alkalmazható és segíti a keringés javítását. Azonban nem tünteti el az érelmeszesedést, csak a tüneteket enyhíti és megállítja vagy lassítja a romlást.

 47. Szép napot kívánva érdeklődőm, hogy az említett Verinoplus Artenial készülék eredményesen használható-e 4-es stádiomu érelmeszesedés esetén, szívinfarktus után, akinek magas vérnyomása is van.

 48. Az érszűkület általában a test minden erét érinti, de különböző mértékben. VAn, aki sztroke-t kap, másnak a lábain jelenik meg, más pedig szívinfarktust szenved. Az ok viszomnt ugyanaz – érelmeszesedés. A karon ritkán okoz durva tüneteket. Az Ön által leírt viszgető, zsibbadó fájdalmak inkább polineuropátiára (az érzőidegek károsodása) utal. Ha cukorbetegsége van, akkor inkább erre gyanús. Menjen el kivizsgálásra, hogy a pontos ok kiderüljön. Ha neuropátiát találnak, annak kezelésére TENS kezelést lehet alkalmazni, kesztyű elektróda segítségével.

 49. Engem az érdekelne hogy kezdödhet e érszükület a kezünkön? Nekem a balkezem mutató újja elvan zsibbadva és viszkető fájdalmat érzek.

 50. Igen, ezek lehetnek. Attól függ, hogy ér felett tapitja-e vagy az izomban.
  Ha például egy kanyargós visszeret tapint, akkor nyilván az érből ered a panasz. Ha nincs ott ér, akkor az izomból.
  Ha a panasz rendszeresen jelentkezik, akkor menjen el kivizsgálásra, hogy az okot kiderítsék.

 51. A combomban leginkább fekvéskor ki tudok tapintani pontokat, ami nyomásra fáj. Ez ér vagy izomfájdalom?

 52. A lép műtét valószínűleg nem érszűkület miatt volt és nem is ez okozta az érszűkületet.

 53. Jobb lábam vádlója miatt csak rövid ideig tudok menni, lép műtétem volt 20eve..

 54. Lép műtétem volt már 20 éve , Most a jobb lábánál csak pihenokkel tudok rövid ideig menni !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük