A perifériás neuropátia a perifériás idegrostok károsodása, amely érzékelési és egyensúlyzavarral, bizonytalansággal jár. Fő tünetei a bizsergés, zsibbadás, égő érzés és vibráció érzés. A fájdalom gyakran éjjel erősödik és a fájó testtáj megérintése vagy akár a hőmérséklet változása fokozhatja. A neuropátia jelenleg még nem gyógyítható. A tünetek csillapítása korlátozottan, de lehetséges. 

Perifériás neuropátia

A perifériás neuropátia a perifériás idegrendszer károsodásának egy fajtája. Azokat az idegeket érinti, amelyek az agyból és a gerincvelőből (központi idegrendszer) származó információkat továbbítja a test többi részébe és vissza.

A neuropátia leggyakrabban cukorbetegség, autoimmun betegség, alkoholizmus következménye. Gyakori mellékhatása lehet a kemoterápiának és sugárkezelésnek is. Egyesek formák örökletesek, mások sérülés miatt alakulnak ki.

A perifériás neuropátiának több mint 100 típusa létezik, mindegyiknek sajátos tünetei és prognózisa van. A következő kategóriákba sorolják őket:

 • Motoros neuropátia. Az izmokat és a test mozgását, például a kéz és a karok mozgatását vagy a beszédet irányító idegek károsodása.
 • Szenzoros neuropátia. Az érzőidegek továbbítják a fájdalom, a hőmérséklet vagy az érintés jeleit.
 • Autonóm idegneuropátia. Olyan funkciókat irányítanak, amelyeket akaratlagosan nem tudsz befolyásolni, mint például a légzés és a szívverés.
 • Kombinált neuropátiák. Előfordulhat, hogy a fenti típusok közül 2 vagy 3 egyszerre van jelen. Ilyen a szenzomotoros neuropátia.

A perifériás neuropátia tünetei

Attól függően jelennek meg, hogy milyen típusban szenvedsz és hogy a test mely része érintett. A tünetek egy adott testrész bizsergésétől vagy zsibbadásától kezdve egészen az olyan súlyosabb hatásokig terjedhetnek, mint az égő fájdalom vagy a bénulás.

 • Égő, bizsergő fájdalom, zsibbadás, „csaláncsípés” érzés
 • Izomgyengeség, görcsök, izomrángások, izomtömeg vesztés (atrófia)
 • Csonttömeg csökkenés
 • A bőr, a haj vagy a körmök megváltozása
 • A testrészek érzékelésének vagy érzésének elvesztése
 • Az egyensúly elvesztése a lábak, karok vagy más testrészek érzésének elvesztésének mellékhatásaként.
 • Érzelmi zavarok
 • Alvászavarok
 • A fájdalomérzékelés megszűnése. Ez veszélyes lehet, például nem érzékeled, hogy megsérültél.
 • Izzadásra képtelenség, ami hőérzékenységet okoz
 • A hólyagszabályozás elvesztése, ami ismétlődő fertőzéshez vagy inkontinenciához vezet.
 • Szédülés, szédülés vagy ájulás a vérnyomás feletti kontroll elvesztése miatt.
 • Hasmenés, székrekedés vagy széklet inkontinencia a belek vagy az emésztőrendszer idegkárosodásával összefüggésben.
 • Evési vagy nyelési nehézségek
 • Életveszélyes tünetek, például légzési nehézség vagy szabálytalan szívverés.

Perifériás neuropátia kezelése

A perifériás neuropátia tünetei más betegségeknek vagy orvosi problémáknak tűnhetnek. A diagnózis felállítása ezért nagyon fontos. Sok esetben a neuropátia az alapbetegséggel összefügg, így megjelenésére a gondozásod irányító orvos már eleve számít. Ha ilyenről nem tudsz, akkor alapos kivizsgálásra lehet szükség. Fordulj neurológushoz!

A perifériás neuropátia általában nem gyógyítható, de a súlyosbodása akadályozható. Ha az alapbetegséged például cukorbetegség, akkor elsősorban ezt kell kezelni. A fájdalom és a neuropátia egyéb tünetei ezután következnek.

A gyógyszeres kezelések néha segítenek, néha nem. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal és a vényköteles gyógyszerekkel egyaránt ez a helyzet. Az, hogy egy kipróbált szer nem használ nem jelenti azt, hogy a másik nem fog. „Próbálkozásra” van szükség.  Szélsőséges esetekben műtétet lehet alkalmazni a neuropátiás fájdalmat és tüneteket okozó idegek elpusztítására – erre nyilván akkor kerülhet sor, ha már minden konzervatív módszer kudarcot vallott.

Megelőzés a leghatékonyabb módszer

Az életmódbeli döntések szerepet játszanak a perifériás neuropátia megelőzésében.

A kockázatát csökkentheted az alkohol fogyasztás mellőzésével, a vitaminhiányok korrigálásával, egészséges táplálkozással, fogyással, a méreganyagok kerülésével és rendszeres testmozgással.

Ha vesebetegséged, cukorbetegséged vagy más krónikus egészségügyi problémád van, akkor különösen fontos, hogy az életmóddal késleltetheted, de akár teljesen megelőzheted a perifériás neuropátia (mint szövődmény) kialakulását.

Perifériás neuropátia kezelése

Ha már kínoz a neuropátia valamilyen formája, az egészséges életmódra áttérés segíthet abban, hogy csökkentsd a betegséggel kapcsolatos fájdalmat és tüneteket. A dohányzásról is le kell szoknod. Nagy gondot kell fordítani az esetleges sebek, sérülések kezelésére.

TENS kezelés és neuropátia

Elsősorban Németországban az orvosok szinte mindig javasolják a TENS kezelést. Más országokban, így hazánkban nem annyira ismert és népszerű erre a célra.

A TENS egy fájdalomcsillapító eljárás, azaz tüneti kezelést biztosít, nem hozza helyre a károsodott idegeket.

Neuropátia kezeléshez húzd fel a kesztyű elektródát a kezedre. Használhatod szárazon, de hatékonyabb lehet a kezelés, ha benedvesíted. A kesztyűt mártsd bele langyos vízbe, nyomd ki belőle a vizet, hogy ne csepegjen. Nedvesen húzd fel.

Egy elektródát ragassz a csuklód fölé. Legyen 3-5 cm távolság a kesztyű széle és az elektróda között.

A kábelt csatlakoztasd a készülékhez. A pozitív (piros) kábelvéget a kesztyűhöz, a negatív (fekete) véget pedig az öntapadó elektródához.

A Dolito-n indítsd el az 1-es programot és emeld az intezitást.

Figyelem! Súlyos neuropátia azt jelenti, hogy az érző idegvégződések a kezeden-lábadon károsodottak, így nem fogod észlelni az elektromos áram csipkedését.

Általában 8-18mA érték elegendő! A 30mA feletti áram akár bőrégést eredményezhet (amit a neuropátia miatt nem is érzékelsz!).

perifériás neuropátia kezelése Dolito készülékkel

Ugyanez az alkalmazási mód segítheti a reumás kisízületi gyulladás fájdalmainak csökkentését is.

Az alábbi filmben a Dolito készüléket alkalmazom, de bármely TENS készülék alkalmas lehet a feladatra.

Dolito TENS készülékblank

 • kétcsatornás TENS készülék
 • modulált, hagyományos, endorfin és Burst TENS programok
 • a test bármely területén alkalmazható fájdalomcsillapításra (kivétel koponya)

Lágylézer és neuropátia

A neuropátiás fájdalom csillapításának egyik lehetséges módja a lágylézer kezelés.

Ez is egy tüneti terápia, mely az használja ki, hogy a lézersugár hatására csökken  a fájdalom.

A lézer kezelést a fájdalommal érintett területen kell elvégezni, pontról pontra haladva. A kezelés ideje függ a készülék teljesítményétől, a lézersugár átmérőjétől és a kezelendő terület nagyságától.

A lézer kezelést napi egyszer kell végezni.

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

Ide kattintva olvashat többet a lágylézer kezelésről. 

BEMER kezelés és neuropátia

A neuropátiás panaszok kezelésének további módszere a Bemer terápia (ide kattintva olvashatsz többet erről).

A módszer jelentősen javítja a mikrocirkulációt (azaz az apró erekben zajló keringést). Ez megemeli a szövetekhez jutó vérmennyiséget, ami az életfontosságú oxigént és tápanyagokat hozza, egyúttal elviszi a káros anyagokat, bomlástermékeket, toxinokat. A készülék nem olcsó. Aki azonban megengedheti magának, az nemcsak a neuropátia tüneteit csökkentheti vele, hanem az összes olyan állapotra is, melyeket a csökkent vérkeringés okoz.

Izomstimuláció és neuropátia

A perifériás neuropátia tünete lehet az izomsorvadás (orvosi néven atrófia). Azt jelenti, hogy a lábizmok veszítenek az izomtömegből (a láb körfogata csökken). Ezzel egyidejűleg az izmok ereje is csökken.

Az érzészavar érintheti az ízületi helyzetérzékelő (proprioceptív) receptorokat is. Ennek következménye a bizonytalan, botladozó járás lehet.

Mindennek az a következménye, hogy egyre kevesebbet mozogsz és mivel ez gyorsítja az állapotromlást, így egyre megerőltetőbb a mozgás.

Az izomerő vesztés megakadályozásának leghatékonyabb módszere a rendszeres testmozgás, azaz például minimum 30-40 perces séta, kerékpározás. Ha ezeket nem végzed, akkor használj izomstimulátort. Ez nem helyettesíti a mozgást, de segít az izomerő vesztés megállításában.

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások

Ebben a cikkemben ismertetem például a combizmok erejének visszanyerését biztosító programot és azokat a készülékeket, melyekkel végrehajtható.

Relaxáció, meditáció, jóga

A relaxációs technikák segíthetnek az érzelmi és a fizikai tünetek enyhítésében.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

48 Comments

 1. A neuropátia bármely testrészre terjedhet, hiszen testszerte vannak idegvégződések. Az a probléma, ami a lábában a legerősebb, érinthet más testtájat is. Azaz a neuropátia bárhova terjedhet.
  Szerencsére az ön esetében még csak a lábszárig terjed és nagyon lassan halad előre. Ez alapján remélni lehet, hogy nem fog az egész testére terjedni – de erre garancia az nincs.
  Nem mondható meg, nem jósolható meg, hogy egy adott kezelés éppen önre milyen hatással lesz és az mennyi ideig fog tartani.
  Ez egyéntől függ. Van akinek nem segít a TENS kezelés, másnak kicsit enyhíti a panaszt, harmadiknak meg órákra panaszmentességet biztosít.
  De előre nem lehet tudni, kire, miként hat.

 2. Köszönöm érdeklődésemreírt válaszát. Kérdésem: Melyik kezelési forma (készülék) biztosítja a leghosszabb ideig a fájdalomcsillapítást? Egy-egy kezelés hatása meddig tart? A lábon felfelé húzódva a neuropátia meddig mehet fel? Egészen a combtőig is akár?

 3. Nem tudom megjósolni, hogy mit hoz majd a jövő.
  Ön írja le, hogy huszonéves kora óta érzékeli, 50 éves korára már zavarta és 67 éves korára is tűrhető, bár folyamatosan tenni kell ellene.
  Azaz az állapota az életkorával fokozatosan változik, lassú ütemben romlik.
  Ez várható a továbbiakban is, de akár az is lehet, hogy a mostani szinten megáll. A javulásra van a legkisebb esély, hiszen ötven éve a romlás irányába halad és nem vissza.
  A neuropátia nem veszélyezteti közvetlenül az életet, de a kellemetlenségek, a járás bizonytalansága, az emiatti esetleges egyensúlyvesztés miatt egyre zavaróbb lehet.

 4. Nekem genetikusan örökölt polineuropátiám van. (szakorvosi vélemény) Csak (szerencsére) a lábaimon érzem. Sajnos lassan felfelé halad az érzés. Jelenleg már az alsó lábszáram közepénél tart. Úgy érzékelem, hogy gyorsul a felfelé haladás. Már huszonéves korom óta érzékelem, de csak 50 éves korom óta érzem zavarónak. Jelenleg 67 éves vagyok. Tudom, hogy nem gyógyítható, de szeretném tudni, hogy mi ennek a végállomása? Akár combtőig is felmehet? Aludni még tudok tőle, de gyakorlatilag egész nap mozognak a lábujjaim, mert így kevésbé zavaró a zsibbadásos csípés érzés. Nem vagyok cukorbeteg, nem iszom, nem dohányzom. Mire számíthatok? Kérem, legyen őszinte.

 5. Kérem, hogy használja blogom „kereső” funkcióját, hogy megtalálja az önt érdeklő témákat.
  Keressen rá például a TENS vagy a gyakorlat szavakra és a talált cikkekben megtalálja a fontosakat.
  Egyébként programot váltani pont úgy kell a készüléken, ahogy a televízió távirányítóján. A PRG (programváltó gomb) megnyomásával léphet a következő programra.
  A használati útmutatóban megtalálja a listát, hogy egy adott programszámhoz milyen kezelési beállítások tartoznak. Önnek nem kell ismernie, hogy milyen frekvenciák ezek, nem kell külön beállításokat eszközölnie, csak a programszámot kell állítani.
  A készüléket tervező mérnökök és orvosok előre beállították a megfelelő értékeket.
  Olvassa el ezeket a cikkeket:
  Fájdalomcsillapító programok – melyiket, mire?
  TENS kezelés a gyakorlatban
  Izomstimulátor alkalmazása a gyakorlatban
  Inkontinencia stimulációs kezelése a gyakorlatban

 6. Tisztelt doktor úr! Köszönöm a gyors válasz. Még egy segítségre volna szükségem. A Myolito készülék vásárlásához nagyon vonzó volt a sokféle üzemmód. Hagyományos TENS (CONT), BURST TENS (BURST), HAN mód (változó frekvenciájú TENS kezelés), Modulált TENS (MOD), Izomstimuláció (EMS), Inkontinencia kezelés (FES). A készülék megvásárlása után izgatottan vártam, hogy ezeket az üzemmódokat hogyan lehet beállítani. Sajnos a kezelési leírás ezekről nem tartalmaz részleteket, csupán a TENS és az EMS módok programpontjait sorolja fel. Örömmel venném, ha ajánlana, vagy küldene leírást ezekről, hogyan lehet beállítani ezeket.
  Köszönettel:Pál

 7. Az 1-es program azonos azzal, amit a filmben említek.
  A Myolito 1, 2, 3, 4-es programjai mind fájdalomcsillapító hatásúak, de eltérő impulzust biztosítanak, így éredemes kipróbálni, hogy az önök esetében melyik a hatékonyabb.

 8. Üdvözlöm doktor úr!

  Feleségem cukorbeteg, és a lába ujjai zsibbadnak valamint nagy fájdalmai vannak esténként. Most vásároltunk egy Myolito készüléket cégüktől, és egy pár elektróda zoknit is nemrég. A videóban egy másik készüléknél azt mondta, hogy az 1-es program pont megfelel. Sajnos nem tudom, hogy a Myolito hányas programja felel meg az ön által ajánlott programnak. A konkrét elektróda elhelyezéseknél, a javasolt programot is jó volna megadni, vagy próba alapján találjuk meg? Szeretnénk hamar elkezdeni a kezelést, ezért nagyon örülnék gyors válasznak. Üdvözlettel Pál

 9. Volt esetleg Covid-os? Mostanában a fertőzésen átesettek számolnak be hihetetlenül sokféle, megmagyarázhatatlan panaszról. Például érzészavarokról is. Ha volt covidos, akkor erre lehet gondolni. Ha nem, akkor alapos kivizsgálásra lenne szükség, hogy mi okozza.

 10. 3 hónapja tart nálam a lábégés-fájás, 2-3 órát tudok csak aludni, viszont altatóval sikerült végigaludni az éjszakát. Pár hete a karom is elkezdte ugyanaz az érzés de ilyenkor a lábamat kevésbé érzem inkább a kar főleg az alsó kar dominál. Ha beveszek egy ibuprofent lezsibbad a lábam a karnál meg sem próbáltam. Mi jön a kar után vagy tovább nem terjed? Így 49 évesen úgy érzem végem mert nem tudom meddig bírom. A szívemet is mintha fáradtnak érezném. A legrosszabb h nem tudom mitől jön. A bőröm mintha dehidratált lenne és a hajam is napról napra fogy, komolyan úgy érzem magam mint akit megmérgeztek vagy lehet h ez van.

 11. Tisztelt Doktor úr

  Édesanyám 78 éves, fél éve ichemias stroke-on esett át, melyből jobboldali izomgyengeség maradt vissza. December vége felé a jobb oldali lába éjszaka elkezdett ritmikusan görcsösen húzódni. Ez először egy folyamatos combtő fájdalmat okozott. A görcsös huzodasegy idő után már a combjában is fájdalmat okozott. Próbáltunk izomlazítót gyógyszert és krém formájában is, de sajnos hasztalan.
  Neurológus először Gordius300 -at írt fel,majd Lyrica150-t. Azonban mindkét gyógyszer túl erős volt, így abba kellett hagyni a szedésüket. (Gyengeség, nehézlégzés, szédülés, álmosság stb)
  Körzeti orvos most vérvizsgálatot írt elő az esetleges hiánybetegség, pajzsmirigy vagy egyéb probléma kiderítése céljából.
  Elkezdtük szedni a Milgammát.
  Kérdésem az lenne, hogy a stroke utáni ilyen jellegű neuropatias görcsös izomhuzodas esetén alkalmazható e valamelyik készülék?
  Válaszát előre is köszönöm

 12. bár a polineuropátia kellemetlen, de nem ebbe halnak bele az emberek, hanem a neuropátiát is okozó alapbetegségbe…

 13. A polineuropatiaval nem hinném hogy 90 évig eléldegél vki 30 éves korától.Raadasul belsö szerveket is érinthet, sőt idővel légzési nehézséget, megállást is okozhat főleg az autonóm.Sok ember rokkantta tesz idővel.

 14. Koszonom tisztelettel a valaszokates tanacsokat.
  Meg mindig van kerdesem : hol/ hogyan tudom megvenni/rendelni a keszuleket.
  Koszonom,
  Lajos

 15. akárhány zoknit is vásárolhat. Érdemes annyit venni, amennyit a készülékhez csatlakoztatni tud. Ha a készüléke legalább 2 csatornás, akkor lehet hozzá egyszerre 2 zoknit csatlakoztatni.
  Az orvosi készülékek kizárólag magyar nyelvű használati útmutatóval értékesíthetők hazánkban. Azaz kötelező, hogy kapjon hozzá.

  Nem a polineuropátia miatt lehet amputáció, hanem a neuropátiát okozó betegség miatt! Azaz súlyos és elhanyagolt cukorbetegség például járhat amputációval.

 16. Nem a polineuropátia, hanem az a betegség, ami a neuropátiát okozza! Azaz súlyos és elhanyagolt cukorbetegség például járhat amputációval.

 17. Ha mindkét lábát egyszerre szeretné kezelni, akkor ne egy, hanem kettő zoknit vásároljon. Persze olyan készüléket, amihez egyszerre csatlakoztatható kettő zokni.

 18. Kerdesem , hogy hogy lehet megvenni a keszuleket 2 db zoknival , illetve van-e hozza pontos haszn. utasitas
  Jar-e idovel amputacioval a labfejek polineuropatiaja ?
  Varom tisztelettel valaszat,
  Lajos

 19. Jar-e amputacioval a labfej polineuropatia ?
  Udv,
  Lajos

 20. Kerdesem , hogy hogy lehet megvenni a keszuleket 2 db zoknival , illetve van-e hozza pontos haszn. utasitas.
  Varom tisztelettel valaszat,
  Lajos

 21. Ahogy a cikkben is írtam, a TENS kezelés segíti a kellemetlen érzések (csípő, égő fájdalom) megszüntetését. Az adott esetben a nehézséget az jelenthetii, hogy az elektródát közvetlenül az amputált területen kellene elhelyezni. Ha a seb zárva van, akkor ez megtehető. Ha a seb nyitott, váladékozik, akkor nem lehet a kezelést végrehajtani.
  A seb begyógyulását követően a zokni elektróda használata egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a kezelést.

 22. Édesápámnak(68) cukorbetegség következményeként neurópátiás fájdalmai vannak.1 hete amputálni kellett az 1es és az 5ös lábujját. A fájdalma esténként továbbra is jelentkezik.vényköteles fájdalomcsillapítót nem kapott, ezért szeretnék érdeklődni,hogy tudná-e javasolni bármelyik készüléket, illetve,jelen állapotban használhatja-e. Köszönettel: Szilvia

 23. A kezelés hatása érdemben a kesztyű-zokni által lefedett területen érezhető. Attól távolodva csökken. A lábszár is kezelhető, de nem zoknival, hanem a készülékhez járó öntapadó elektródákkal. De ez külön kezelést jelent.

 24. 66 éves cukorbeteg vagyok,neuropátiát állapítottak meg nálam ami a cukorbetegség szövödménye, bár a vércukorszintem minimális értékkel van a felső határérték fölött.egy éve kezdődött először csak az ujjaim végén majd folyamatosan tovább haladt a bizsergés zsibbadás.mostanra már az egész lábam a combjaim mindkét tenyeremen eluralkodott ez az érzés,a fájdalom.a fájdalom állandóan jelentkezik az utóbbi napokban szinte elviselhetetlen.alig tudok már menni ha ez így romlik tovább attól tartok,hogy lebénulok.attól is félek,hogy elesek mert ez egyszer már megtörtént és eltört a lábfejem.kérdésem:az egyik tens készülék használatát bemutató videón kesztyűt és zoknit ajánlanak.a fájdalomcsillapítás a zokni esetében hat-e a vádlira comra vagyis azokra a testrészekre melyekkel közvetlen nem érintkezik.tisztelettel: imre

 25. A cikk erről szól. A polineuropátia által okozott kedvezőtlen panaszok mérséklésére, szerencsés esetben teljes megszüntetésére alkalmazható módszer a TENS. Különösen Németországban szeretik ezt a módszert az orvosok. Más országokban kevésbé terjedt el. Ahogy írtam, nem garantált módszer, az esetek 50-70%-ban ad enyhülést.

 26. Kemoterápiás kezelés után folyamatosan zsibbad térdtől lefelé mindkét lábam, valamint mindkét kezemen az ujjak. Milyen kezelést, gyógymódot, gyógyszert javasolna? Köszönettel: László

 27. Olvassa el a pulzáló mágnesterápia általános alkalmazási területeiről szóló cikkem. Amint látja, a polineuropátia nem szerepel a PEMF alkalmazási területei között. MIvel azonban a mágneses terápia hatására a mikrokeringés és a sejtműködés is javul, így enyhítheti a panaszokat. Ha van készüléke, akkor próbálja ki erre (kb 40-50 kezelés után várhat eredményt). Ha nincs készüléke, akkor csak emiatt ne vegyen.

 28. Szíves véleményét kérem : nem diabéteszes polyneuropátiám esetén a pulzáló mágnesterápia javíthat-e az állapo-tomorrow?

 29. A neuropátia nem halálos betegség, ebbe nem hal bele senki, csak kellemetlenné teszi a mindennapokat. A savulin ritka mellékhatása a neuropátia.

 30. Erdeklodnek,Hogy a neutropatiaba mindenki elobb utobb belehal? En az antibiotikum miatt lettem az , es hany ilyen eset van, tobb ezren, es meg mindig vannak olyan antibiotikumok nalunk amit mas orszagokban reg betiltottak. Szoval sok embernek 1-2 ev agyban toltes Utah mutatkozik javulas, de van aki par ev mulva feladja. Es az orvosok tovabbra is ugy irkaljak del mint a cukorka
  . Elvette a jovomet 3 szem savulin.

 31. Valószínűleg nem polineuropátiáról van szó. Bőrgyógyászhoz menjen vele. Az féloldali égő érzést, ami a gerinctől övszerűen előre jön a középvonalig okozhatja övsömör (ami egy vírus által okozott tünet) .

 32. Nekem a bal labam sajog a savulin antibiotikum miatt. De ennel nagyobb bajom hogy 10 hete egnek a mellem alatti bordak kibirhatatlan modon. Neha hatul is erzem ezen a szinten. Ez is neuropatia lehet?

 33. Stresszre gyanakszom és arra, hogy rosszul kezeli ha felzaklatják. Leginkább stressz-reakciónak (ha úgy tetszik pánikrohamnak) tűnik. Egyrészt járjon utána, hogy lehet-e szervi baj a háttérben. Időszakos keringési zavart, ritmuszavart, rejtett magas vérnyomást kell kizárni a vizsgálatokkal. Ha nincs szervi baj, akkor a stresszt kellene kerülni. Pszichológus tud segíteni stresszkezelő technikák megtanulásában.

 34. A panaszom másfél hónapja jelentkezett. Egy nagyon rossz hír hallatán lezsibbadt a teljes jobb oldalam. Nem erősen, hanem bizsergően. Éreztem a szemhéjjamon, az orrom hegyén, a szám szélén és a végtagjaimon. A fülem is bedugult.
  Az arcomon nem látszott. Stroke-ra és Tia-ra utaló tüneteim nem voltak. Megmértem a cukromat és vérnyomásomat, egyik sem volt magas sem akkor, sem azóta.
  Fájdalmam sem volt. Másnapra elmúlt minden. Azóta főleg stresszes nap után ismét jelentkezik, de már nem csak a jobb oldalamon, hanem mindenhol. Ugrál a jobb kezemről a bal lábamra, onnan a jobb combbelsőmre, szinte mindig máshová. Viszont az arcomat azóta nem érinti. Elmondani senkinek nem mertem. Egy patikus ismerősöm Benfogamma napi 300 mg-t és 1000 mikrogramm B12 vitamint ajánlott. A B12 szedése óra a panaszaim sokat javultak, de egy stresszes nap után ismét rossz.

  Doktor Úr mire gyanakszik? Hogyan lehet kezelni? Elmúlik vagy örökre megmarad?

 35. A TENS és Mikroáram is segíthet a kellemetlen érzészavarok csökkentésében, de nem garantált egyiknél sem, hogy biztosan meg is szünteti.

 36. Édesanyámnál vékonyrost neuropátiát állapítottak meg. A vastagrostnál nem találtak semmit. Gabagamma 600mg tablettát szed, napi 3×1-et. Nem cukorbeteg, nem iszik alkoholt. Tornát és a gyógyszer szedését javasolták, és további vékony rost vizsgálatra küldik. Gyógyszeres fájdalomcsillapító, amit eddig próbált nem használt. Érdeklődnék, hogy a fájdalmai (erős égő érzés a lábaiban) csökkentésére segítség lehet e a TENS vagy esetleg a mikroáramú készülék. Válaszát köszönöm.

 37. A neuropátia az érzőidegek elhalását jelenti. Jelenleg nincs érdemi gyógymódja. A tünetek csökkentésében a TENS, a mikroáramú kezelések, pulzáló mágneses mező és lágylézer kezelések jöhetnek szóba. Ezek mindegyike segítheti a regenerációt, de nem garantált, hogy javulás érhető el velük.

 38. Köszönöm a gyors válaszát, aktuális lehet. Olvastam a lágylézerről is az oldalon. Az is megfelelő erre a problémára?

  Anna

 39. A neuropátia tüneteinek enyhítésére olyan TENS készülék megfelelő, amely rendelkezik modulált TENS programmal. Például Dolito, Myolito, MyoBravo, Elite. Tüneti terápiát biztosítanak, azaz egy időre csökkentik vagy megszüntetik a kellemetlenséget, de magát a neuropátiát nem javítják.

 40. Köszönöm válaszát.A jó lehet e neki kérdésem az Ön készülékeire irányult:) elsősorban , amit akkor úgy ítélt meg, hogy jó a neuropatikus vállproblémára. Melyik készüléket válasszam(?)
  Köszönjük.
  Anna

 41. A Bemer elsősorban a vérkeringés javításán keresztül hat. Jó lehet a neuropátiás panaszokra, az ízületek állapotát biztosan javítja.
  Az izmokra azonban minimális a hatása. Bemerrel nem lehet megszüntetni az izommerevséget, izomerő elvesztést, az izomgörcsöket, izomeredetű fájdalmakat. Erre izomstimulátor való.

 42. Nagymamámnak vállfájása van (ugye) 10mp altalában naponta többször de éjjel leginkább. Kezelt, tehát nem kezeletlen cukorbeteg, erre a néha eleg erős karfájdalmára szeretnénk megoldást. Ugye változó időjárás lfüggő is. Más problémája nincsen. Néha a keze is fáj, gondolom ugyanez a neuropátia lehet a gond.
  Ez is jó lehet a neuropátiás karfájásra? minden megoldás érdekel.
  Vettem neki bemer magnesmatracot(nem volt olcso) nagyon jó egyébként sőt kitűnő izületekr, de nem feltétlenül a váll fájásra.

  Jó lehet ez neki.
  Válaszát előre megköszönve,

  Anna

 43. Az előbb átküldtem egy linket, ahol termékeket lát és árakat is. Ha kattintana megtudná.
  Ez nem bolt, hanem tájékoztató blog.

 44. Az árát még most sem tudom! Kérem válaszoljon hogy amihez zokni van mennyibe kerül! Súlyos idegkárosodás van a lábamba

 45. Engem érdekelne! Megtudhatom az árát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük