A fájdalmak csökkentésére a legtöbben gyógyszert vesznek be. De mi van, akinél a gyógyszermellékhatások ezt lehetetlenné teszik? Számukra is a gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsillapító idegstimulációs módszereket, azaz a TENS és MENS kezelést javaslom. Mindkettő az idegek elektromos impulzusokkal történő stimulálásán alapul. A készülékek többféle programot biztosíthatnak, melyek hatása eltérő lehet. Van olyan, amit akut fájdalomra, néhány napig érdemes használnod, mert hosszabban alkalmazva elveszíti a hatását. Másikat éppen ellenkezőleg, krónikus fájdalmakban éveken át is használhatod a hozzászokás vagy a hatás csökkenése nélkül. E cikkben bemutatom, mikor, melyik programot fájdalomcsillapító programot válaszd.

A transzkután elektromos idegstimuláció, röviden TENS kezelés célja az ízületi és izomfájdalom csökkentése, és más az endogén eredetű panaszok, fájdalmak csillapítása. A kezelés gyakorlati végrehajtásáról itt olvashatsz részletesen.

Fájdalomcsillapító impulzusok

A TENS készülékek többsége általános felhasználású programokat kínál, melyt minden gyártó hasonlóan nevez el. Például hagyományos (vagy magas frekvenciájú) TENS, endorfin (vagy alacsony frekvenciájú) TENS, BURST TENS, modulált TENS, stb. Közös jellenzőjük, hogy tested bármely fájó pontján használhatók.

Egyes készülékek ezeken felül olyan programokat kínálnak, melyeket egy adott betegségről vagy tünetről neveznek el.  Például nyaki fájdalom, gerincsérv, lumbágó, teniszkönyök, térdfájdalom, stb programok. Ezek az adott problémára „finomhangolt” impulzusokat biztosítanak és leginkább alkalmasak a programnévnek megfelelő kezelésre.

A TENS készülékek általában a következő programokat biztosítják. Nem mindben találod meg az összes említett programot, például a legmodernebb és legjobb hatású modulált TENS még kevés készülékben van benne! Készülékvásárlás előtt tájékozódj!

Hagyományos TENS

Magas frekvenciájú impulzusokból álló, 20-30 perces program. A fájdalomcsökkentő hatása 30-120 percig (néha tovább) marad fenn. Ez a stimuláció bezárja a fájdalomtovábbító idegpályák kapuit, azaz nem jut el a fájdalominger az agyadba és nem alakul ki a fájdalomérzés.

Erőssége: bármely típusú fájdalom csillapítására alkalmazhatod, a tested bármely pontján.

Hátránya: A hagyományos TENS program során a készülék az impulzusokokat szabályos, egyenletes időközönként adja le. Az impulzusok alakja, időtartama is azonos, ezért az idegrendszered gyorsan „megszokja” őket. Azt észleled, hogy a kezdetben jó fájdalomcsillapító hatás néhány kezelés után mérséklődik vagy akár teljesen megszűnik.

Mikor alkalmazd: olyan panaszokra használd, melyek hirtelen keletkeztek és a fájdalom ereje miatt a lehető leggyorsabban szeretnéd a fájdalomcsillapító hatást. Például fogfájás, izomzúzódás, húzódás, rándulás, idegbecsípődés, lumbágó, isiász, gerincsérv, stb. ilyen, mert ezek esetén az első napok a legfájdalmasabbak, utána a természetes gyógyulási folyamat már mérsékli a panaszokat.

Mikor ne alkalmazd: Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, például artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás kínoz. Ezek a betegségek általában tartós fájdalmat keltenek, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom. A hagyományos TENS csak néhány napig fog használni.

Endorfin TENS

Alacsony frekvenciájú impulzusokból álló, 30-40 perces program. A fájdalomcsillapító hatása hosszabban, akár 5-8 órán át vagy tovább is fennmarad. Ez a stimuláció serkenti a szervezeted saját fájdalomcsillapító anyagainak (endorfinoknak) a termelését.

Erőssége: bármely típusú fájdalom csillapítására alkalmazhatod, a tested bármely pontján és hatása hosszabb ideig tart, mint hagyományos TENS-é.

Hátránya: Az endorfin TENS program során a készülék az impulzusokokat egyenletes időközönként, ritkán adja le. Az impulzusok alakja, időtartama is azonos, az idegrendszered ezért néhány nap alatt „megszokja” őket. Azt észleled, hogy a kezdetben jó fájdalomcsillapító hatás néhány kezelés után mérséklődik vagy akár teljesen megszűnik.

Mikor alkalmazd: olyan akut panaszokra használd, melyek enyhék vagy közepesek, nagyon zavarnak, de nem kínzók. Az endorfin hatás lassabban alakul ki, de hosszabb ideig marad fenn, mint a hagyományos TENS-é. Például fogfájás, idegzsába, nyak, hát, derékfájdalom, stb.

Mikor ne alkalmazd: Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, például artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás kínoz. Ezek a betegségek általában tartós fájdalmat keltenek, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom. Az endorfin TENS csak néhány napig fog használni.

Burst TENS

A hagyományos és endorfint TENS-hez hozzászokás megelőzésére találták ki. A kezelés során néhány másodpercenként hol alacsony, hol magas frekvenciájú impulzus-sorozatot ad le a készülék, melyet szünetek tarkítanak. A kétféle impulzus miatt a fájdalomcsillapító hatás is kettős, azaz egyrészt blokkolja a fájdalominger továbbítását, másrészt serkenti a szervezeted endorfin termelését.

Erőssége: bármely típusú fájdalom csillapítására alkalmazhatod, a tested bármely pontján. Hatása tartós. Hozzászokás csak hosszú távon (4-6 hét rendszeres alkalmazás után) alakulhat ki, azaz kiváló a várhatóan ennél rövidebb lezajlású panaszokra.

Hátránya: Az „ugráló” frekvencia miatt a kezelés bizsergő, zavaró érzést kelt és a betegek egy része kellemetlenebbnek tartja a BURST kezelést a hagyományos és endorfin programokhoz képest. Mivel ezek változó, de mégis szabályos impuzusok, így idegrendszered néhány hét kezelés alatt „megszokja” őket és a kezdetben jó fájdalomcsillapító hatás néhány hét után mérséklődik vagy akár teljesen megszűnik.

Mikor alkalmazd: olyankor használd, ha hosszabban -várhatóan 4-5 hétig- lesz szükség fájdalomcsillapító kezelésre. Például övsömör, ízületi gyulladás, neuralgia, teniszkönyök, golfkönyök, hátfájdalom, , stb.
Alkalmazhatod akkor is, ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, például artrózis (ízület kopás), ízületi reuma kínoz. Ezek a betegségek általában tartós fájdalmat keltenek, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom. A Burst TENS azonban néhány hét után elveszíti a hatását az ezek által okozott panaszokra.

Modulált TENS

A modulált TENS a legmodernebb TENS algoritmus. A kezelés során az impulzusok időtartama, amplitudója és frekvenciája folyamatosan változik, azaz modulált. A kezeléshez nincs hozzászokás és az elektromos kezeléssel járó kellemetlenségek is minimalizálódnak.

Erőssége: bármely típusú fájdalom csillapítására alkalmazhatod, a tested bármely pontján, akár éveken át is. Hatása tartós. Nincs hozzászokás, nincs kezelési kellemetlenség, nincs mellékhatás.

Hátránya: csak a modernebb készülékek biztosítanak ilyet, melyek ára magasabb (20 ezer felettiekben keresd).

Mikor alkalmazd: bármely akut vagy krónikus fájdalomra, bárhol a testeden. Különösen alkalmas a tartós, hosszú ideig fennálló panaszok (artrózis, brachialgia, csuklóalagút szindróma, neuralgia, stb.) esetén.

Mikroáramú kezelések (MENS)

A mikroáram (MENS) a bőrön keresztüli idegstimuláció legújabb formája.

A TENS és mikroáram (MENS) közötti legnagyobb különbség az alkalmazott áram erősségében van. A TENS programok milliAmper áramerősséget használnak, így a kezelés során az impulzusok jól érzehetőek, csipkedő, csalánozó érzést keltenek, melyet az érzékenyebbek nehezen viselnek el.

A mikroáramú programok egy nagyságrenddel kisebb, azaz mikroAmper-es áramot alkalmaznak. 1 milliAmper=1000 mikroAmper, azaz a TENS kezelés ezerszer erősebb áramot használ, mint a MENS. A mikroáram olyan enyhe impulzus, hogy az emberek többsége nem is érzékeli a kezelést.

A tanulmányok szerint a mikroáramú kezelés fájdalomcsillapító hatása erősebb, mint a TENS-é. A mikroáramú kezelés a páciensek több, mint 90%-ánál fájdalomcsökkentő hatást vált ki.

Külön előny, hogy míg más TENS programok kizárólag tüneti hatásúak, addig a mikroáramú kezelés gyógyító hatású is, azaz kezeli a fájdalmat kiváltó okot is. A nyugati országokban már a mikroáramú kezelés a leggyakrabban alkalmazott fizikoterápiás fájdalomcsillapító módszer.

Erőssége: bármely típusú fájdalom csillapítására alkalmazhatod, a tested bármely pontján, akár éveken át is. Hatása tartós. Nincs hozzászokás, nincs kezelési kellemetlenség, nincs mellékhatás. Gyógyító hatású!

Hátránya: csak a legmodernebb elektroterápiás készülékek biztosítanak mikroáramot, melyek ára magasabb (általában 100 ezer feletti).

Mikor alkalmazd: bármely fájdalomra, gyulladásra, krónikus panaszra, bárhol a testeden.

Többféle TENS készülék létezik

Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra leginkább megfelelő készüléket, az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni.

 • a fájdalom által érintett terület nagysága,
 • a fájdalom erőssége,
 • a készülék csatornaszáma. Minél többcsatornás a készülék, annál nagyobb terület egyidejű kezelésére alkalmas.
 • a készülék által biztosított programok (a 11-15 ezres, olcsóbb készülékek csak hagyományos és endorfin TENS-t biztosítanak, melyekhez néhány nap alatt hozzászoksz és hatásuk megszűnik, ezért csak rövid kezelésekre valók),
 • modulált TENS és mikroáramú program megléte (ezek hatékonyabbak és nincs hozzászokás még hosszútávú alkalmazás esetén sem),
 • egyéb funkciók megléte: izomstimuláció, inkontinencia kezelés, szépségápolási programok, stb.

 

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Iratkozz fel hírlevelemre és ismerd meg a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereit (pl. TENS / MENS)

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. A TENS (fájdalomcsillapító hatású) kezelés a legrégebbi és legalapvetőbb elektroterápiás kezelési mód.
  (Szinte) valamennyi elektroterápiás készülék biztosít ilyet. A legolcsóbb is.
  A Genesy 1500 az egyik legnagyobb tudású elektroterápiás eszköz, mely Tens programokon felül EMS, Denervált, mikroáram, FES, iontoforézis, Kotz, interferencia áramokat is biztosít, tengernyi problémára megfelelő – az egyik lehetőség a fájdalomcsillapítás.
  Azért nem említem ezt a fájdalomcsillapítás cikkben, mert TENS kezeléshez nem kell ekkora tudású eszköz. Akár egy 20-30 ezres készülék is tud TENS kezelést.
  Ha valaki csak TENS-t akar alkalmazni, akkor csak emiatt teljesen felesleges egy Genesy 1500 szintű gép.
  Egy köznapi példával: ha ön egyetlen darab deszkából szeretne levágni 5 cm-es darabot, akkor nem fűrészüzemet érdemes vennie, hanem egy 3 ezer forintos rókafűrészt. Remélem így már érthető.

 2. A sehol a blogot jelentette, és nem feltétlen a konkrétan nulla alkalmat hanem, hogy jellemzően minden mást ajánl, azt pedig nem. Sajnos a kérdés érdemi részére nem sikerült válaszolni, csak a kötözködés jött át! Tehát kaphatok felvilágosítást arra is, vagy engedjem el inkább az egész önnel folytatott kommunikációt, mert csak zavarom? Ha nem érthető, mit akartam kérdezni, segítek, ha érthető, csak nincs ideje válaszolni, nyugodtan törölje a kérdést… de ilyen lerázós kamu válasz nem jó semmire!

 3. Kedves Zsolt!
  A Genesy 1500 készülék sehol nincs megemlítve az ajánlottak között. Mi lehet ennek az oka, az ára?
  Joci

 4. Tisztelt Doktor Úr! Krónikus vállfájdalomra melyik programot javasolja? Illetve hogyan kell ahhoz felhelyezni az elektródákat? Mely zsinórokkal? Hová bedugva?
  Önöknél vettem a minap a Globus The Champion gépemet.
  Tisztelettel és köszönettel: Erdélyi Attila

 5. Használható egymás után, bár kevés értelme van. Olvassa el ezt a cikket.
  A gerincsérves panaszok többsége megszüntethető a sérvet kiváltó gerinctartó izom gyengeség megszüntetésévél. Azt, hogy a Genesy 300 Pro-val milyen módon lehet ezt megtenni, itt találja.
  Perifériás keringési elégtelenség javítására a napi 50-60 perc séta a legjobb. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor a készülék Sport programcsoportjában levő Kapillarizáció, Bemelegítés és merevség oldás programjai, fagy a Fitnesz programok között a Görcs megelőzés programok alkalmasak a vérkeringés javítására. Az elektródákat a vádli izmokra kell felhelyezni – a használati útmutató vége felé talál több féle felhelyezési javaslatot is.

 6. Üdvözlöm! Gerincsérv okozta időnként fellángoló erős fájdalmaknál használható a TENS (valamelyik formája) majd utána rögtön a mikroáramú kezelés? Genesy Pro 300 készülékem van.

  Perifériás keringési elégtelenségre + kezdődő lábszárfekélyre melyik programot ajánlja?
  Köszönettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük