Fájdalomcsillapító impulzusok: a TENS programok

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://elethosszig.hu/fajdalomcsillapito-impulzusok">
Twitter

Arról már több ízben is írtunk, hogy a gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsillapító módszerek mennyire valóságos lehetőséget jelentenek. Szót ejtettünk már a TENS és MENS kezelésekről is, melyek mindegyike az idegek elektromos impulzusokkal történő stimulálásán alapul. Nem említettük azonban, hogy egy-egy idegstimulátor készülék konkrétan milyen programlehetőségeket biztosít a különböző akut vagy akár krónikus mozgásszervi fájdalmakban szenvedőnek. Mostani cikkünkben bemutatjuk, milyen programok közül válogathatnak azok, akik a pirulák nélküli megoldást választják panaszaik enyhítésére.

A transzkután elektromos idegstimuláció, röviden TENS kezelés célja az ízületi és izomfájdalom csökkentése, az endogén eredetű panaszok mérséklése.

Fájdalomcsillapító impulzusok

Ha úgy dönt, ilyen jellegű fájdalmait gyógyszermentesen (vagy gyógyszermennyiségének csökkentésével) szeretné enyhíteni, a következő TENS készülékek-adta programlehetőségek közül tud választani*:

Hagyományos TENS

Magas frekvenciájú impulzusokból álló, 20-30 perces program. Rövid idő alatt kialakul a fájdalomcsökkenés, azonban ez nem tartós, csak 2-3 óráig marad fenn. Bármely fájdalom csillapítására alkalmazható. Tudni kell, hogy nincs olyan frekvencia, ami mindenkire egyformán hat, azaz a készülék alapbeállítása csak az esetek felében jó. Olyan készüléket válasszon, amely engedi a frekvencia módosítását. Ezzel megtalálhatja az ön esetén hatékony frekvenciát. A hagyományos TENS szabályos impulzusaihoz hozzászokás alakulhat ki, így a kezdetben hatékony fájdalomcsökkenés néhány kezelés után mérséklődhet. Ilyen esetben váltson modulált TENS programra.

Endorfin TENS

Alacsony frekvenciájú impulzusokból álló, 30-40 perces program. Hatása lassabban alakul ki, de 5-8 órán át vagy akár tovább is fennmarad. Ez a stimuláció serkenti a szervezetet saját fájdalomcsillapító anyagainak (endorfinok) termelését. Sajnos itt sincs mindenkire egyformán ható frekvencia. Olyan készüléket javasolt választani, amely engedi a frekvencia módosítását. Az endorfin TENS impulzusaival szemben is kialakulhat hozzászokás, azaz a fájdalomcsökkenés néhány kezelés után mérséklődhet vagy elmaradhat. Ilyen esetben váltson modulált TENS programra.

Burst TENS

A hagyományos és endorfin programokhoz való hozzászokás elkerülésére hozták létre ezt a típusú programot, mely váltogatja az alacsony és magas frekvenciákat és a szüneteket. Előnye, hogy nem alakul ki hozzászokás, azonban az “ugráló” frekvencia kevésbő tolerálható, a páciensek kellemetlenebbnek ítélik meg.

Modulált TENS

A fenti programok tapasztalatai után kialakított, legmodernebb TENS algoritmus. A kezelés során az impulzusok időtartama, amplitudója és frekvenciája modulált, azaz folyamatosan változik. Így nincs hozzászokás és a kezelés sem jár semmilyen kellemetlenséggel. Ilyen program csak a komolyabb készülékekben van.

Mikroáramú programok

A fenti programok milliAmper áramerősséget használnak, így a kezelés során az impulzusok jól érzehetőek, csipkedő, csalánozó érzést keltenek, melyet az érzékenyebbek nehezen viselnek el. A mikroáramú programok egy nagyságrenddel kisebb, azaz mikroAmper-es áramot alkalmaznak. Ez olyan gyenge, hogy az emberek többsége nem képes érzékelni a kezelést.

A tanulmányok szerint azonban a mikroáramú kezelés a páciensek több, mint 90%-ánál fájdalomcsökkentő hatást vált ki. Külön előny, hogy míg más TENS programok kizárólag tüneti hatásúak, addig a mikroáramú kezelés gyógyító hatású is, azaz kezeli a fájdalmat kiváltó okot is.

A nyugati országokban már a mikroáramú kezelés a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító fizikoterápiás módszer.

Többféle TENS készülék létezik

Ahhoz, hogy ki tudja választani az Önnek leginkább megfelelő készüléket, az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni:

  • a fájdalom által érintett terület nagysága,
  • a fájdalom erőssége,
  • a készülék csatornaszáma (2 csatornás készülék tenyérnyi terület kezelésére alkalmas, ha a fájdalom nagyobb területet érint, 4 csatornás készülék javasolt)
  • a készülék által biztosított programok (az olcsóbb készülékek csak hagyományos TENS-t biztosítanak),
  • modulált TENS és mikroáramú program megléte (ezek hatékonyabbak, mint hagyományos és endorfin programok),
  • frekvencia változtatás lehetősége (fontos, mert a gyári program frekvenciája csak a páciensek felének megfelelő, másoknak eltérő frekvencia lesz hatásos),
  • egyéb funkciók megléte: izomstimuláció, inkontinencia kezelés, szépségápolási programok, stb.

*Mielőtt TENS készüléket vásárol, konzultáljon orvosával, hogy kiderüljön fájdalmának eredete. Csak akkor alkalmazzon elektrostimulációs kezelést otthonában, ha ismeri a fájdalom pontos okát!

Szerzőről:

Dr. Zátrok Zsolt
Az otthoni orvostechnológiai eszközök és a krónikus betegségek otthoni, fenntartó kezelésének lehetőségei gyorsan fejlődnek. A szükséges ismeretek azonban nem jutnak el sem a magyar orvosokhoz, sem a betegekhez. Több mint két évtizedes orvosi és orvostechnológusi tapasztalataimat e blog keretei között igyekszem megosztani azért, hogy segítsem a krónikus betegségben szenvedők életét és kezelőorvosaik munkáját.