A stroke (sztrók) egy rendkívül gyakori és súlyos állapot. A betegséggel foglalkozó orvosok világszervezete szerint élete során hatból egy embert stroke fog érni. Ez a leggyakoribb halálozási okok egyike. Ha túléled, akkor súlyos maradványtünetekkel, bénulással, beszédzavarral, önellátási nehézséggel számolhatsz. Az egyetlen esélyt a hatékony rehabilitáció jelenti. Ez lassú folyamat, akár évek kellenek, mire egy elveszett funkciót „visszaszerzel”. A legnagyobb problémát épp az jelenti, ha korán elveszíted a motivációd és feladod a szüntelen gyakorlást. Van esély a javulásra még a legrosszabb helyzetből is!

A sztrók néhány perc alatt örökre megváltoztathatja az életminőséged. A fizikai képességeid egy része akár véglegesen elveszhet. Azt, hogy ezt elkerüld, a lehető leggyorsabban megfelelő kezelést, megfelelő terápiát kell kapnod és az életveszély elmúltával (akár a sztrók másnapján) el kell kezdened a rehabilitációt.

A sztrók következmények felszámolása igazából akkor veszi kezdetét, amikor a kórházból hazaadtak. A kórházban elhárították az életveszélyt, kaptál pár elektroterápiás kezelést, a gyógytornász is járt nálad és megtanított néhány gyakorlatot. Hazaküldenek, pedig kezed-lában nem mozog, nem tudsz beszélni, önállóan egy pohár vizet sem tudsz meginni, önmagad ellátni meg végképp.  A kórházi kezelések hatásából semmit sem érzel. A helyzet kilátástalannak tűnik.

Pedig nem az, csak tudnod kell pár dolgot!

Sztrók esetén az agyad egy bizonyos területe elpusztul és azok a funkciók, amikért ez a terület felelt, elvesznek. Az agyad azonban képes arra, hogy az elveszett funkciót egy másik területre „vigye át”. Ez jelenti a gyógyulás esélyét. Ha az ismételt gyakorlással segíted az agyat az „újratanulásában”, akkor van esélyed a gyógyulásra!

Ez azonban nem 10 napos, de mégcsak nem is 1-2 hónapos folyamat! Az agynak nagyjából 10 ezer ismétlésre van szüksége, hogy egy mozdulatot újratanuljon. Rengeteget kell gyakorolnod, enélkül nincs esélyed a javulásra. Akaraterővel csodát tehetsz magaddal. De ehhez akár 2-3 évre is szükséged lehet!

A szüntelen gyakorlás tehát az alap. A különféle eszközök abban segítenek, hogy segítsék, hatékonyabbá tegyék ezt! Az egyes eszközöket, készülékeket azért érdemes alkalmaznod, mert velük együtt sokszor nagyobb hatékonysággal tudod javítani az állapotod, mint nélkülük.

Sztrók után hazakerülve szerezz be a szükséges eszközöket és otthon folytasd a rehabilitációd! Ide kattintva találsz olyan eszközöket, melyekkel segítheted a stroke utáni otthoni rehabilitációt.

A sztrók következményei

A maradványtünetek attól függnek, hogy az agyad melyik területei érintettek, a súlyosságuk pedig attól, hogy mennyi ideig tartott a vérzés/vérellátási zavar és milyen erős volt. A következmény lehet testi fogyatékosság vagy kognitív zavar (az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a beszéd és nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret, stb. károsodása).

Ezek néhány perc alatt kialakulnak és ha túléled az első órákat, akkor az egész további életed meghatározzák.

Mozgási képességek elvesztése

Ha a sztrók az agy mozgató területét érinti, akkor bénulás lehet a következmény. Ha a bal agyfélben történt, akkor a jobb oldali izmaid bénulnak, ha a jobb agyfélben, akkor a bal oldaliak. A bénulás lehet enyhe, súlyos esetben azonban hemiparézis (féloldali teljes bénulás) is bekövetkezhet. Az arc, kar és láb izmaid nem tudod mozgatni. Ennek oka, hogy a sztrók során az agyad egy területe elpusztult, így nem tudja elküldeni a mozgatási utasításokat az izmaidnak. A mozdulatod gyengévé, bizonytalanná, koordinálatlanná válik vagy egyáltalán nem tudod végrehajtani.

Ha az izom nem kap impulzusokat az agytól és nem húzódik össze rendszeresen, akkor gyorsan elveszíti az erejét és csökken az izomtömeg – ezt atrófiának hívják. Ha motivációt vesztve semmilyen módon nem próbálod mozgatni az izmokat, izomstimulációt sem alkalmazol, akkor nagyjából másfél-két év alatt az izmok kötőszövetes „kocsonyává” degradálódnak. Innen már nincs visszaút! Ezért nagyon fontos, hogy ne veszíts motivációt és szüntelenül próbálkozz, illetve használj izomstimulátort!

Ide kattintva találsz izomstimulátorokat, melyek a stroke utáni izomproblémák kezelésére megfelelő programokat is biztosítanak és segíthetik a stroke utáni otthoni rehabilitációt.

A szüntelen gyakorlás és funkcionális stimuláció eredménye, hogy az agyad egy másik területe „újratanulja” és átveszi az elveszett funkciót.

Ergométerek a mozgási képesség visszanyeréséhez

A kézzel és lábbal is hajtható kerékpár ergométerek kiváló lehetőséget biztosítanak a stroke-ból felépülő betegek számára. Használható mind a felső, mind az alsó végtagok edzésére.

ergométer, kar-láb, stroke rehabilitáció

Kutatások bizonyították, hogy a kar-ergométer vagy láb-kerékpár használata jótékonyan hat a stroke utáni felépülésre. Segítenek a kar- és a láberő, továbbá a szív- és érrendszeri egészség javításában. A kerékpár ellenállását az aktuális állapotnak megfelelően a mozgásterapeuta állítja be. A megfelelő ellenállás megadása biztosítja, hogy olyan erőfeszítést igényeljen, mely a betegnek megfelelő.

A karos kerékpár használatának célja a karok és lábak megerősítése, hogy a stroke-beteg jobban el tudja végezni az olyan feladatokat, mint az étkezés, öltözködés és járás.

Vannak aktív és passzív ergométerek. Az aktív ergométer „magától nem forog”, azaz mindig a használó fizikai ereje mozgatja. A passzív ergométer esetén beállítható egy „automatikus” működés. Így az ergométer magával „húzza” a végtagot, rásegít a mozgásra, sőt a teljesen mozgásképtelen, bénult végtagot az ergométer mozgatja. Erre a rásegítésre akkor van szükség, ha a stroke után a beteg még nem nyerte vissza a mozgatási képességét.

Ergométer a stroke rehabilitációban

A felnőttek hosszú távú rokkantságának egyik vezető oka a stroke. A stroke egyik leggyakoribb következménye a hemiparézis, vagyis a test egyik oldali izmaira terjedő bénulás. Gyakran azzal jár, hogy a beteg képtelen segítség nélkül járni, és másoktól függ. Még az olyan tevékenységekhez is segítségre van szüksége, mint az evés, fürdés és öltözködés. A járás, az izomgyengeség, a spaszticitás, a rossz motoros kontroll és koordináció, az egyensúlyzavar és az érzékelés elvesztése nagy nehézséget jelenthetnek a stroke-betegek számára. A stroke után ajánlott, hogy a beteg a lehető leghamarabb speciális fizioterápiás kezeléseken vegyen részt annak érdekében, hogy elkezdjék a test átképzését a megfelelő mozgásra, javítsák a véráramlást és fenntartsák az izomerősséget. Mivel a strokeból felépülés hónapokig, sőt évekig eltarthat, így az otthoni ergométer a sztroke rehabilitáció egyik fontos eszköze….. olvasd tovább ide kattintva!

Koordinációs zavar

Egy mozdulat (pl. a pohár szájadhoz emelése vagy a székből álló helyzetbe emelkedés) végrehajtásához több izomcsoportod működésének kell koordináltan együttműködnie, ráadásul meghatározott sorrendben kell az izmoknak összehúzódni, hogy a kívánt mozdulat létrejöjjön.

A rehabilitáció egyik legfontosabb feladata, hogy az önellátáshoz szükséges legfontosabb tevékenységeket addig gyakoroltassa, míg azok hatékonyan alkalmazhatók.

Ebben a funkcionális izomstimulátorok segítenek! Tanulmányok szerint 15-20x nagyobb az esély a gyógyulásra, ha stimulátort használsz a sztrók rehabilitációban, mintha enélkül próbálkoznál.

Az úgynevezett biofeedback készülékek (például SineBravo) segítenek számodra abban, hogy a megfelelő mozgást hajtsd végre. Akkor is jelzik az izomnak küldött impulzust, amikor az izom összehúzódása szemmel nem látható. Egy ilyen készülék abban segít tehát, hogy motiváljon: igen, az izomhoz eljut az impulzus, de még gyenge. Addig kell ismételned, amíg egyre erősebbé válik – ez idővel a mozdulatot is létre fogja hozni.

Vannak ennél fejlettebb, úgynevezett ETS készülékek is, például a DuoBravo. Ezek az izom elektromos tevékenységét észlelve stimulációval „rásegítenek” az izomra. Így lényegesen gyorsítható és hatékonyabbá tehető a rehabilitáció.  melyek

A sztrók kezelésében ma a legmodernebb készülék a Stiwell Med 4. Rendkívüli precízen beállítható stimulációjával az elveszett izom koordináció újratanulását teszi lehetővé. Sajnos ennek a nagyszerű, különleges készülék ára nagyjából egy új Suzuki árával azonos.

Nyelési rendellenesség (dysphagia)

Következménye alultápláltság lehet. A félrenyelés miatt a nyál-folyadék-táplálék a légutakba juthatnak, ami a tüdőgyulladások kockázatát fokozza.

A nyelési zavar kezelésében a legújabb megoldást az Ami Life és Ami Pro stimulátorok biztosítják. Sajnos hazánkban még nincs olyan szakember, aki ezek alkalmazásában jártas lenne.

Érzészavarok

Az érzékelési rendellenességek is gyakoriak az érintett területen. A rendszeres elektrostimuláció ezeket a problémákat is javíthatja.

Inkontinencia

Ha a húgyhólyag és a végbél zárásért felelős agyterületed sérül, akkor az a vizelet vagy széklet tartásának képtelenségét okozhatja. Ez az inkontinencia. A medencefenéki izmok elektroterápiával kezelhetők, erősíthetők, funkciójuk javítható. Erre akár a passzív izomstimuláció is megfelelő, de hatékonyabb, ha biofeedback vagy még inkább, ha ETS készüléket alkalmazod a medencefenék izmainak „újratanítására”.

Fájdalom

A fájdalom oka sokféle lehet. A mozdulatlanság miatti vér- és nyirokkeringési zavar, továbbá a testtartás megváltozása is ide vezethet. A központi idegrendszer sérülései neuropátiás fájdalmat is okozhatnak – bizarr és kellemetlen érzékelések keletkeznek. A TENS vagy MENS (mikroáram) közvetlenül az érző idegvégződésekre hatva enyhítheti a fájdalmat, míg az izomstimuláció a vérkeringés serkentése révén befolyásolja a fájdalom észlelést.

Fájdalmas váll (a vállízület részleges ficama)

Sztrók után gyakori, hogy a vállízületet stabilizáló izmok mozgás hiányában meggyengülnek és a felkarcsontot a saját súlya „egyszerűen kihúzza” a vállízületből. Ez borzasztóan erős fájdalmat okoz. A vállizmok erősítését izomstimulációval végezheted, mely megszünteti ezt a tünetet.

Fokozódó izommerevség

A sztrók után az izmok merevsége, az úgynevezett spaszticitás komoly probléma, mely miatt minden mozgatás, így a gyakorlás is akadályozott. A fokozott izomtónus oka, hogy az agy és a gerincvelő közötti koordináció sérül vagy megszűnik. A kar és kéz hajlított helyzetbe rögzül, nehezen nyitható ki a kéz (nehéz a fogás), a könyök kinyújtása lassú és fájdalmas. A térd hajlított, míg a lábfej inkább spiccel, ami a járás gyakorlását nehezíti. Sokszor a normál mozgás nem lehetséges és fájdalmas.

Az izommerevség oldására alkalmas izomstimulátorokat ide kattinva vásárolhatsz. Megfelelő eszköz például az Elite, Elite 150, a Premium 400 (de a többi is, amit az előbbi linken találsz).

Az izomtónus megfelelő frekvenciájú izomstimulációval csökkenthető. Kiváló segítség a biofeedback is. Ebben az esetben annak megtanulására használhatod, hogyan lazítsd el az izmaid.

Kognitív rendellenességek

A figyelem, memória, koncentráció, motiváció, végrehajtó funkció (tervezés, fellépés, problémamegoldás), a térbeli látás, stb.  az elektroterápia és a biofeedback rendszeres használatával javulni fog. A készülékek által jelzett adatok, illetve a rásegítés hatására létrejövő izommozgások javítják a motivációt, elszánttá tesznek – ez a legfontosabb, hiszen sokezerszer kell ismételned, hogy visszatérjen egy elveszett funkció.

Egyensúlyzavar

Az elesések kockázatának csökkentése érdekében speciális egyensúlyi edzés ajánlott. Ezt a gyógytornász segítségével kell elkezdeni. Majd a megtanult gyakorlatokat rengeteget ismételheted. A tornagyakorlatok során izomstimulátor is alkalmazható. Egyidejűleg a tornával. A stimuláció hatékonyabbá teszi az egyensúlyzavar kezelését.
Az egyensúlyzavarok fejlesztése a mozgásterapeuta irányításával történik. Segítséget nyújtanak az egyensúly fejlesztő eszközök, mint Balance Pad vagy Balance tréner. 
balance trainer és balance pad

Egyéb problémák

Nyelvi zavar (afázia) többféle lehet. Például beszédértési zavar, szótalálási nehézség, olvasási és írási problémák, akár a beszéd teljes elvesztése.

Beszéd zavarok a hangképzés, a hangerő, az artikuláció és beszéd-légzés koordinációban jelenhetnek meg.

Látási rendellenesség lehet a kettőslátás, homályos látás, egyoldalúan csökkent látótér (hemianopia). Ezek a problémák maguktól is megszűnhetnek néhány hónap után, egyébként szemüveg vagy egyéb korrekciós megoldás lehet szükséges.

Hangulatzavarok közül leginkább a depresszió okoz problémát. Ha elveszíted a motivációd, csak ülsz-fekszel. Segítséggel elvégzed a gyakorlatokat, de magadtól semmit sem teszel. Amint már többször említettem, csak a szüntelen gyakorlás ad esélyt. Azaz a depresszió kezelése nagyon fontos. Az antidepresszánsok többsége azonban mellékhatásokat okoz. Az Alpha-Stim AID elektroterápiás készülék jelenthet megoldást, mely egyenértékű megoldás bármely gyógyszeres terápiával (egyelőre hazánkban nem kapható, külföldön beszerezhető a készülék).

Tengernyi problémával szembesülhetsz tehát sztrók után. Soha ne feledd: gyakorlással és a korszerű eszközök alkalmazásával van remény a funkciók visszaszerzésére! Az agy képességei „határtalanok”. Meg lehet tanítani az agy egy másik területét, hogy átvegye az elveszett funkciót. Ez lassú folyamat, akár évekbe telhet. De megéri!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. ebben a cikkben (aminél a kérdést feltette) több módszert is említek, melyek segítenek az elveszett izomerő és funkció visszanyerésében.
  Keressen egy gyógytornászt, akihez vissza-visszatér! A gyógytornász tevékenysége a betegségből kivezető út segítése, irányítása. Ezt rehabilitációnak hívják.
  A sztroke után az állapot nagyon lassan változik. Türelem és méginkább szüntelen gyakorlás szükséges. Ez adja az esélyt a javulásra. De nem áltatom: sztroke után annak esélye, hogy minden olyan lesz, mint régen, nagyon csekély. Valamilyen mértékű csökkenés mindig megmarad.
  Az nem mindegy, hogy milyen a mérték! És ez döntő mértékben öntől függ, kisebb mértékben a gyógytornásztól, fizikoterapeutáktól.
  A sztroke utókezelést otthon kell végeznie.
  Mivel hazánkban az egészségbiztosítás nem támogatja az egészség visszanyerését (döntő mértékben csak a gyógyszereket „állják”, annak ellenére, hogy a gyógyszereknek nulla hatása van az izommozgásra, izomerőre).
  Ezért önnek kell beszerezni eszközöket, önnek kell a gyógytornászt megfizetni.
  Olvassa el alaposan a cikket!
  Kiegészítő eszközöket itt talál, melyekkel segítheti a rehabilitációt: https://www.medimarket.hu/hu-hu/sztroke/c/1098

 2. 1éve volt stroke om a bbal oldalam a vállam főként a lábam bizonytalan össze akar csuklani biciklizek sétálok de nem jön vissza az erő,alkalmatlan vagyok munkára,van valami itthon alkalmazható gyakorlat ami segítene?Már ott tartok hogy feladom.

 3. Tudomásom szerint Magyarországon jelenleg én vagyok az egyetlen, a készülékkel kapcsolatban hivatalos képzésen részt vett orvos. Ha a készüléket a MediMarket.hu-n vásárolja, akkor ahhoz „jár” a szakmai tanácsadásom, azaz segítek elsajátítani a megfelelő alkalmazást, nemcsak a családnak, hanem az önöket segítő gyógytornász-fizikoterapeuta számára is. Mivel a sztroke felépülés több hónap, de akár több év is lehet, így ez a támogatás jól jöhet. Persze a készüléket beszerezheti külföldről is, ez az Ön döntése.

 4. Koszonom a reszletes es kimerito valaszat, valamint javaslatat a 4 csatornas izomstimulatorokra. Ha megis ugy dontenek, hogy a Stiwell Med4 -et vasarolom meg, honnan erdemes rendelni. Koszonom!

 5. Több kérdés, több válasz…
  A DuoBravo és a Stiwell közötti fő különbség, hogy a DuoBravo-val csak egyetlen izom kezelhető egyszerre, addig a Stiwell egyszerre akár négy izom, úgy, hogy azok stimulációját egymáshoz szinkronizálva késleltetni lehet.
  Másképpen magyarázva: ha egy pohár megfogását akarjuk megtanítani, ahhoz először nyitni kell a kezet (alkar feszítőizmok aktivációja), majd ráfogni (alkar hajlítók), majd emelni a kart (bicepsz) és megtartani szájnál a poharat (vállizmok). Ezek az izmok egymás után, kis késéssel aktiválódnak. A Stiwell készülékkel ez a teljes mozdulatsor programozható egyetlen kezelésbe. A DuoBravo-val egyenként kell az egyes izmokat kezelni (4x annyi idő). A Stiwell alkalmazásával a kezelési idő rövidebb, másrészt lényegesen hatékonyabb, mert „egyben” aktiválódik a teljes mozdulat.
  Édesanyja jelen helyzetében a Stiwell 4 mindazt biztosítja, amit a bénult izmok számára szükséges. De az ára meglehetősen „húzós”. Ennek oka, hogy egyedülálló tudású és hatékonyságú eszköz, amit alapvetően klinikáknak javasolnak, és nyugat-európai jövedelmekhez szabták az árát.

  A DuoBravo árban elérhetőbb, viszont a mostani, kezdeti fázisban nem megfelelő. Jelenleg az izmok rendszeres stimulálása, keringésük javítása, az izomsorvadás elkerülése, illetve a spasticitás (a fokozódó izommerevség) oldása szükséges. Bár a DuoBravo rendelkezik ilyen programokkal, de egyszerre csak egy izomcsoportot kezel. Édesanyja esetéban a bénulás nagy területet érint, így a DuoBravoval naponta több órányi idő kellene ezekre a kezelésekre. A jelenlegi fázisban egy jobb minőségű, 4 csatornás izomstimulátor (pl. Elite, Elite 150 vagy Genesy 300 Pro) szükséges. A DuoBravo néhány hét, esetleg néhány hónap múlva lehet esedékes, a mozgás újratanulásban segíthet majd.

 6. Edesnyam2 hete kapott stroke-ot. A beszedkozpont ugy nez ki, hogy mukodik, erhetoen beszel es mindent megert. A jobb oldalat tudja mozgatni, viszont a balt nem. Ugy nez ki, hogy hemiplegiaval allunk szemben. Az elso par napban a kezelo orvos eszlelt eletjelet a bal lababan.
  A DuoBravo segithetne-e a bal oldal (foleg also vegtag) mukodeseben?
  Ill mitol jobb a Stiwell Med4?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük