Az ínhüvelygyulladás kellemetlen csuklótáji fájdalon „képében” jelentkezik. Jellemzően a sok kézhasználatot igénylő „kampánymunkák” hatására keletkezik. Gyakran a hosszas gépelés, az egésznapos egérhasználat, a raktári polcok átpakolása, az iratszekrények átrendezése miatt alakul ki. A monoton és megerőltető munka túlterheli a csuklótáji inakat, gyulladás alakul ki, mely a legkisebb mozdulatokra is fájdalmas.   

Az inakról, az ínhüvelyről

Az inak az izmokat és a csontokat összekötő kötőszöveti nyalábok, amelyeknek fontos szerepe van: a csontok felé továbbítják az izomerőt. Az inakat ínhüvelyek veszik körül, amik rostszövetekből állnak. Az ínhüvely rétegei közötti síkos anyag segíti az ín mozgásait és lehetőséget ad az ín  rendeltetésszerű működésére.

Ínhüvelyeket találhatsz a kézfejen, a csuklón, a bokán és a lábfejen. Mintegy 250 ínhüvely található a testedben, tehát szinte elkerülhetetlen, hogy életed során ne találkozz az ínhüvelygyulladás problémájával.

Ínhüvelyek nélkül az ín a súrlódás következtében hamar begyulladna, elhasználódna, s végül elszakadna.

Az ínhüvelygyulladás megelőzhető

Mivel az oka szinte mindig a túlerőltetés vagy a huzamosabb ideig tartó, egyoldalú megterhelés így az inakat, ízületeket átmozgató gyakorlatokkal, sportolás előtti bemelegítéssel, fokozatos terheléssel az ínhüvelygyulladás megelőzhető. Monoton munkavégzés közben iktass be szüneteket. Ha számítógépes munkát végzel, akkor a kézfejed legyen az alkaroddal egy vonalban, és egyik irányba se mozduljanak ki a csuklóízületeid. Sportolás során hordj kényelmes lábbelit, a nagy terhelésnek kitett ízületeket pedig óvd rugalmas szorítókötéssel.

Oka lehet ezen kívül sérülés, ütődés, ízületi gyulladásos betegség, góc, fertőzés, vagy instabil ízület.

Az ínhüvelygyulladás lehet lelki eredetű is. Szakvélemények szerint a fájdalom megjelenése egyfajta elutasító magatartás a munka okozta stresszel szemben; s főként azok esetében fordul elő, akik túlterheltnek gondolják magukat.

Két fajtája van, a fibrines, és a gennyes ínhüvelygyulladás.

A gennyes ínhülyegyulladást fertőzés okozza (tű, tövis, szálka, ínhüvelyre terjedő körömággyulladás). Az egyébként is fájdalmas tüneteket (gyulladt, duzzadt testrész) láz, hidegrázás, nyirokérgyulladás is kísérheti.

A fibrines ínhüvelygyulladás jelei: érdessé váló belső bőrrész, fájdalmas mozdulatok, hallható az inak egymáshoz való dörzsölése.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

A kezeletlen betegség krónikussá válhat, így fordulj orvoshoz, hogy a gennyes gyulladást kizárja. Erre ugyanis más és hatékonyabb kezelés kell (pl. antibiotikum kúra), mint a túlterheléses, fibrines változatra.

Mielőbb hagyd abba a panaszt kiváltó tevékenységet és helyezd nyugalomba a fájó testrészt! Alkalmazz hűtést (de ne vidd túlzásba).

A fájdalom enyhítésére, a gyulladás és a duzzanat csökkentésére recept nélkül kapható krémek, balzsamok, a borogatások is bevethetők. Hatóanyaguk többnyire az ibuprofen, a piroxicam, a hydroxyethylsalicylat,stb..

Alkalmazz fizikoterápiás módszereket

A gyógyszerek mellet vagy helyett alkalmazhatsz otthoni fizikoterápiás készülékeket is. Ezek többnyire nem tüneti kezelések, hanem megszüntetik a betegség okát is. Ehhez azonban türelmesebbnek kell lenned, mert hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, azonban végleges megoldást adnak.

TENS (fájdalomcsillapító hatású)

Dolito TENS készülékDolito Tens

 • kétcsatornás TENS készülék
 • modulált, hagyományos, endorfin és Burst TENS programok
 • a test bármely területén alkalmazható fájdalomcsillapításra (kivétel koponya)

Ultrahang terápia (gyulladáscsökkentő)

M-Sonic 950 terápiás ultrahang

 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHzM-Sonic 950 terápiás ultrahang készülék
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.6W/cm2
 • Max. teljesítmény: 6.4 W (folyamatos üzemmódban)
 • Ciklusidő:  L (5%), M (50%), H (100%)
 • Hullámforma: Pulzáló, Folyamatos

Lágylézer (sejtműködést és regenerációt serkenti)

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

Pulzáló mágnesterápia (biostimuláló, regenerációt segítő),

Magnum 2500

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 2500 mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 320 Gauss
 • 52 terápiás program
 • magyar nyelvű menü

Mikroáramú kezelés (fájdalom és gyulladáscsökkentő)

Premium 400

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Annál jobb eredményt érsz el, minél előbb kezded el a kezelést.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

13 Comments

 1. a kérdése a válaszommal együtt jelenik meg az oldalon, azaz valóban elküldte már a kérdését. Időközben megválaszoltam.

 2. Mivel távdiagnosztizálni nem tudok, így azt tudom javasolni, hogy folytassa a kivizsgálásokat, amíg a probléma okát meg nem találják. Ha az ok megvan, akkor a kezelés is annak megfelelő lehet.
  Olvassa el még ezt a cikkem: Ganglion – jóindulatú ciszta

 3. Szeretnek Önhöz egy tel. vagy e-mail elérhetőséget.Ide leírtam a láb inhuvelygyulladas problemamat,de az automata nem továbbítja,mondván ,hogy ugyanezt a szöveget én már elküldtem/pedig nem/
  Előre is köszönöm .

 4. Három hõnapja mindkét külső bokám mellett van 1-1 kėtszáz forintos nagysãgú kis dagadás.Ez akkor jött elő,amikor hõlyagsérv műtétem  utãn 6 hėttel,elkezdtem mozogni./gyaloglás,szobabicikli./Szívbetegség,nyirokduzzanat -orvosok szerint kizárva.Röntgen kép sem mutatott ki eltérėst.
  A reumatológus az operáció utáni inaktivitást követő mozgãsok miatt inhüvelygyulladãsra gyanakszik.Nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedtem 2 hétig. Ezidáig semmi eredmény.Két hónapig nem fájt, amikor a kertbe mentem dogozni elkezdett fãjni.Azóta igyekszem semmit nem terhelni a lábam.Dr. Úr tud e javasolni vmi esetleg.
  Előre is köszönöm válaszát .

 5. Néhány évvel ezelőtt szereztem egy makacs ínhüvelygyulladást a csuklómban. Masszírozni tanultam. Egyszercsak jött a fájdalom, de én nem pihentettem, úgy gondoltam, nem tehetem meg, hogy kivonom magam a forgalomból. Végül kénytelen voltam feladni, mert nem bírtam még a házimunkát sem elvégezni. Elmentem orvoshoz. Krémek, borogatás, gyógyszerek….semmit nem használtak. Utána kiírtak 10 alkalmas ultrahangos kezelést. Nem hittem benne, de a 10. alkalom végére jobb lett. Átmeneti javulás után ismét visszaestem, pedig nem masszíroztam, nem csináltam semmit, csak a létfentartásunkhoz nélkülözhetetlen dolgokat végeztem fásliban, kíméletesen. Akkor bukkantam rá az elektroakupunktúrás készülékre. Kicsi, tenyérben elfér, bárhol előkapható. Rájöttem, még az akupunktúrás pontokhoz sem kell tartanom magam, mert elektroterápiaként is jó. Egyszerűen éreztem, hol esik jól „prüttyögtetni”. Minden nap kezeltem magam. A több mint fél éves kínlódás után néhány hét alatt teljesen rendbejött gyógyszerek nélkül. Azóta, ha kicsit is érzem, hogy érzékeny, rögtön használom. A lányom hegedül. Zenei pálya reményében több órát gyakorolt naponta. Neki is megjelent az alkarjában ez a jellegzetes, nem izomláz jellegű fájdalom. Kipróbálta a szerkentyűt. Egyértelműen ez segítette meg. Örömmel látom, hogy végre egy orvos, aki nem csak a gyógyszert, borogatást, pihentetést, injekciót ajánlja, hanem otthon használható fizikoterápiás eszközöket is.

 6. Az ínhüvelygyulladást nem lehet „látatlanban” diagnosztizálni. Azaz nem tudom milyen súlyossági fokú a panasza. Ennek eldöntése annak az orvosnak a feladata, aki vizsgálja Önt.
  Vizsgálat hiányában általános tanácsot tudok adni. Általában igaz, hogy ínhüvelygyulladás esetén az első lépés a pihentetés! Különösen akkor igaz, ha a panaszokat éppen az ismétlődő mozdulatokkal történő munkavégzés okozza (ez valószínű az Ön esetében).
  Bár az ínhüvelygyulladás nem zárja ki, hogy dolgozzanak vele. De ugyanannak a munkának a folytatása nemhogy gyógyítja az ínhüvelygyulladást, hanem a panaszok fokozódását okozhatják, illetve krónikussá válhatnak, amik éveken át, folyamatosan kínzókká válhatnak.

 7. Nézze kedves dr. Úr, az írásából ítélve, nem egy tűrelme ember, de higgye el nem, igazán szerettem volna zavarni, csak mível takarítónőként dolgozom, egy cégnél ezáltal nélkülözhetetlen,az hogy egy kézzel dolgozzak szerintem, de a háziorvosom szerint, lehet ínhűvelygyulladással dolgozni. Igazából csakis ez miatt kértem kí az őn tanácsát.

 8. nagy valószínűséggel igen. Ha nem hagyja gyógyulni, akkor a probléma krónikussá válik. MOzgássérültté nem válik tőle, de baromi kellemetlenné válhat a tartós és állandó fájdalom.

 9. Azzal nem okozok még nagyobb problémát magamnak, ha ínhűvelygyulladásom karomat erőltetem tovább?

 10. olvassa már el a cikket! Erről szól!

 11. Szép napot kívánok! Ínhűvelygyulladással javasolt dolgozni?

 12. Igen. A Sonostim 922 megfelelő eszköz a (túlerőltetéses) ínhüvelyfájdalom kezelésére. Plusz hűtés, pihentetés, fáslizás!

 13. Tisztelt Doktor Úr,

  Már lassan hetek óta húzódik, hogy (hol jobban hol kevésbé) fájdalmat érzek a jobb kézfejemben és ínhüvelygyulladásra gyanakszom, habár nincs duzzanat sem ropogó hang amikor mozgatom, ettől függetlenül még lehet igaz a gyanúm?
  A munkámat laptopról végzem talán ez meg némi stressz lehet az oka.

  Aztán rátaláltam erre a cikkre és körülnéztem mivel lehetne ezt otthon kezelni: a SonoStim 922-es eszköz alkalmas lehet?

  Előre is köszönöm a válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük