A makacs ínhüvelygyulladás és kezelési lehetőségei

Az ínhüvelygyulladás kellemetlen csuklótáji fájdalon “képében” jelentkezik. Jellemzően a sok kézhasználatot igénylő „kampánymunkák” hatására keletkezik. Gyakran a hosszas gépelés, az egésznapos egérhasználat, a raktári polcok átpakolása, az iratszekrények átrendezése miatt alakul ki. A monoton és megerőltető munka túlterheli a csuklótáji inakat, gyulladás alakul ki, mely a legkisebb mozdulatokra is fájdalmas.   

Az inakról, az ínhüvelyről

Az inak az izmokat és a csontokat összekötő kötőszöveti nyalábok, amelyeknek fontos szerepe van: a csontok felé továbbítják az izomerőt. Az inakat ínhüvelyek veszik körül, amik rostszövetekből állnak. Az ínhüvely rétegei közötti síkos anyag segíti az ín mozgásait és lehetőséget ad az ín  rendeltetésszerű működésére.

Ínhüvelyeket találhatsz a kézfejen, a csuklón, a bokán és a lábfejen. Mintegy 250 ínhüvely található a testedben, tehát szinte elkerülhetetlen, hogy életed során ne találkozz az ínhüvelygyulladás problémájával.

Ínhüvelyek nélkül az ín a súrlódás következtében hamar begyulladna, elhasználódna, s végül elszakadna.

Az ínhüvelygyulladás megelőzhető

Mivel az oka szinte mindig a túlerőltetés vagy a huzamosabb ideig tartó, egyoldalú megterhelés így az inakat, ízületeket átmozgató gyakorlatokkal, sportolás előtti bemelegítéssel, fokozatos terheléssel az ínhüvelygyulladás megelőzhető. Monoton munkavégzés közben iktass be szüneteket. Ha számítógépes munkát végzel, akkor a kézfejed legyen az alkaroddal egy vonalban, és egyik irányba se mozduljanak ki a csuklóízületeid. Sportolás során hordj kényelmes lábbelit, a nagy terhelésnek kitett ízületeket pedig óvd rugalmas szorítókötéssel.

Oka lehet ezen kívül sérülés, ütődés, ízületi gyulladásos betegség, góc, fertőzés, vagy instabil ízület.

Az ínhüvelygyulladás lehet lelki eredetű is. Szakvélemények szerint a fájdalom megjelenése egyfajta elutasító magatartás a munka okozta stresszel szemben; s főként azok esetében fordul elő, akik túlterheltnek gondolják magukat.

Két fajtája van, a fibrines, és a gennyes ínhüvelygyulladás.

A gennyes ínhülyegyulladást fertőzés okozza (tű, tövis, szálka, ínhüvelyre terjedő körömággyulladás). Az egyébként is fájdalmas tüneteket (gyulladt, duzzadt testrész) láz, hidegrázás, nyirokérgyulladás is kísérheti.

A fibrines ínhüvelygyulladás jelei: érdessé váló belső bőrrész, fájdalmas mozdulatok, hallható az inak egymáshoz való dörzsölése.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

A kezeletlen betegség krónikussá válhat, így fordulj orvoshoz, hogy a gennyes gyulladást kizárja. Erre ugyanis más és hatékonyabb kezelés kell (pl. antibiotikum kúra), mint a túlterheléses, fibrines változatra.

Helyezd nyugalomba a fájó testrészt (hagyd abba a panaszt kiváltó tevékenységet). Alkalmazz hűtést (de ne vidd túlzásba).

A fájdalom enyhítésére, a gyulladás és a duzzanat csökkentésére recept nélkül kapható krémek, balzsamok, a borogatások is bevethetők. Hatóanyaguk többnyire az ibuprofen, a piroxicam, a hydroxyethylsalicylat,stb..

Alkalmazz fizikoterápiás módszereket

A gyógyszerek mellet vagy helyett alkalmazhatsz otthoni fizikoterápiás készülékeket is. Ezek többnyire nem tüneti kezelések, hanem megszüntetik a betegség okát is. Ehhez azonban türelmesebbnek kell lenned, mert hatásuk lassabban alakul ki, mint a gyógyszereké, azonban végleges megoldást adnak.
A TENS (ez csak fájdalomcsillapító hatású), a lágylézer (sejtműködést serkentő), a nagyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia (biostimuláló), az ultrahang terápia (gyulladáscsökkentő) ilyenek. Annál jobb eredményt érsz el, minél előbb kezded el a kezelést.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Igen. A Sonostim 922 megfelelő eszköz a (túlerőltetéses) ínhüvelyfájdalom kezelésére. Plusz hűtés, pihentetés, fáslizás!

 • comment-avatar
  Zsuzsanna E. 1 week

  Tisztelt Doktor Úr,

  Már lassan hetek óta húzódik, hogy (hol jobban hol kevésbé) fájdalmat érzek a jobb kézfejemben és ínhüvelygyulladásra gyanakszom, habár nincs duzzanat sem ropogó hang amikor mozgatom, ettől függetlenül még lehet igaz a gyanúm?
  A munkámat laptopról végzem talán ez meg némi stressz lehet az oka.

  Aztán rátaláltam erre a cikkre és körülnéztem mivel lehetne ezt otthon kezelni: a SonoStim 922-es eszköz alkalmas lehet?

  Előre is köszönöm a válaszát.