Az isiász, az ülőideg gyulladás vagy az ülőidegzsába ugyanazt az állapotot jelenti. Erős, éles fájdalom, mely rendszerint a farizmok, a combok, vagy akár az egész láb területét érintik. Ez egy „becsapós” betegség, mert a probléma oka nem a fájdalom helyén van, hanem az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasznál.

A gerincoszlopod a nyaktól a keresztcsontig tart. Támaszt nyújt a függőleges testhelyzethez, azaz alapvetően fontos a felegyenesedéshez és a járáshoz. Fennlét és mozgás közben a gerinc viseli a testsúly terhét.

A nyakfájdalom, a hátfájás, a derékfájás, a lumbago és az isiász mind-mind a gerinc egyes szakaszaihoz kapcsolható probléma. A fájdalom oka a gerincből kilépő idegszál „becsípődése”, nyomás alá kerülése. Legtöbbször egy hirtelen mozdulat, egy nehezebb tárgy emelése váltja ki a fájdalmat. Az isiász tehát a gerincpanaszok egyik ” változata”.

Az isiász kialakulásának okai

Az ülőideg a IV-V. ágyéki és I. keresztcsonti csigolyák közül indul ki, majd a farizmok alatt, a mélyben fut le a combokon át, le egészen a lábszárig és ujjakig.

az isiász leggyakoribb okai

Isiász azt jelenti, hogy az említett csigolyák között futó idegszál (Lásd az alábbi ábrát) valami miatt (például sérv, csontfelrakódás, meszesedés, stb) nyomás alá kerül. Ez az oka a fájdalomnak.

Ahogy már említettem, az isiász, a lumbágó és a nyakfájás tulajdonképpen azonos állapot.

Ezek ma már „népbetegségek”, melyek nagyon sok embert érintenek.

A legfőbb oka a túl sok ülés és a mozgásszegény életmód. A gerinctartó izmok meggyengülnek és nem tartják megfelelően a gerincet, így nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra. A túlsúly tovább növeli a kockázatot.

A gerinccsatorna szűkülete, a csigolyák közötti ízületek kopása és meszesedése vagy akár a stressz miatti görcsös izomösszehúzódás (pl. piriformis szindróma) is kiválthatja az isiászt.

Az isiász hátterében lelki eredetű okok is állhatnak! A pszichológia az egyén túlterheltségeként értékeli – múltbéli vagy jelenkori problémák hurcolása, esetleg a jövőtől való félelem, szorongás is kiválthatja. Az isiász miatti fájdalom arra késztetheti a sokszor kisebbrendűségi érzéssel küzdő beteget, hogy megtalálja a megoldást a problémáira, megszüntesse valós vagy képzelt túlterhelését.

Az isiász tünetei

A fájdalom megjelenhet a deréktájon, de többnyire nem itt fáj (vagy nemcsak itt), hanem lefelé sugárzik a fenék mélyére, a comb belső-hátsó felébe, a lábszárak hátsó és külső éle irányába.

Enyhe esetben csak a fájdalom van, súlyosabb esetben érzészavar és akár bénulás is előfordul.

A fájdalom helye becsaphat téged, sőt akár a tapasztalatlan orvost is! Mivel a lábadban érzed a fájdalmat, nem is jut eszedbe, hogy a derekad, gerinced az igazi ok. Bár a lábad fáj, de ennek oka feljebb, az ágyéki gerincnél van!

Az isiász kórházi kezelése

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keresd fel a háziorvosod. El fog küldeni ideggyógyászatra (neurológia) vagy gerincgyógyász központba. Ki kell deríteni a panasz okát és annak mértékét.

Ha például kiszakadt gerincsérv az ok, akkor az idegrendszeri tüneteid eleve súlyosak lehetnek, pl.: a fájdalom mellett érzészavar, izomgyengeség, mozgászavar, vizelet és széklettartási probléma is lehet. A kiszakadt sérvet csak műtéttel lehet megoldani.

Ha nincs kiszakadt porckorongsérv, akkor nem operálnak, konzervatív kezelést fognak javasolni. Kapsz egy fájdalomcsillapító injekciót és néhány recepttel küldenek is haza. Az izomlazítók, a fájdalomcsillapítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők tabletta, kapszula, tapasz vagy akár kúp formában is elérhetők. E szerek hosszas (többhetes) szedése során nemkívánatos mellékhatásokkal (pl. gyomorfájdalom, fekély, fekete széklet, stb.) számolni kell. Ha mellékhatást észlelsz, fordulj orvoshoz.

Az isiászos fájdalom a fenti kezelésekre, meg némi pihenésre néhány hét alatt, lassan megszűnhet.

Ez azonban csalóka! Mivel érdemben nem változott a gerinced állapota, így az isiász bármikor visszatérhet. És jellemző is, hogy időről időre ismétlődik.

Miért újul ki az isiász?

Ahogy említettem, az ülőideg gyulladás oka a gerinctartó izmaid gyengesége, túlterhelése.

Csak akkor szabadulhatsz meg az isiásztól, ha megerősíted a hátizmaid, változtatsz a mozgásszegény életmódodon.

Mit tehetsz Te az isiász ellen?

Az isiász kezelésére többféle módszer is alkalmazható. Ezek egyike sem ad 100%ban garantált javulást. Együtt azonban egymás hatását erősítik. Érdemes egymás mellett többféle kezelést is alkalmazni.

TENS kezelés

Fájdalomcsillapító módszer, melyet a gyógyszerek helyett (de akár mellettük is) alkalmazhatsz. Erősítheted a gyógyszerek hatását, azaz kevesebb mérget kell bevenned. A  TENS hátránya, hogy csak tüneti hatású, azaz nem hat az isiász okára, nem is szünteti meg. 

Dolito TENS készülékblank

 • kétcsatornás TENS készülék
 • modulált, hagyományos, endorfin és Burst TENS programok
 • a test bármely területén alkalmazható fájdalomcsillapításra (kivétel koponya)

Mikroáramú (MENS) ülőideg gyulladás kezelés

Ez is elektroterápiás módszer, de a TENS-nél erősebb a fájdalomcsillapító hatása. Előnye, hogy csökkenti a becsípődött idegszál duzzanatát (ödémáját) és serkenti, gyorsítja a sérült idegszál regenerációját is.

Válaszd ki a készülékeden az isiász (ülőideg gyulladás) kezelőprogramot és indíts el!
Globus Elite SII TENS/EMS készülék 2 csatornás Isiász, ülőideg gyulladás kezelése otthon

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülék

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • Dedikált ülőideg gyulladás kezelési program
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Terápiás ultrahang

Az ultrahang kezelés az akut időszakban (becsípődéstől számított első három nap) alkalmazva csökkenti az idegszál duzzanatát (ödémáját), enyhíti a fájdalmat. Ellazítja a gerincmelletti izmokat és ezzel csökkenti a fájdalmat. Az ultrahang nem erősíti az izmokat, nincs hatással az esetleges kiújulásra.

M-Sonic 950 terápiás ultrahang

 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHzM-Sonic 950 terápiás ultrahang készülék
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.6W/cm2
 • Max. teljesítmény: 6.4 W (folyamatos üzemmódban)
 • Ciklusidő:  L (5%), M (50%), H (100%)
 • Hullámforma: Pulzáló, Folyamatos

Lágylézer és PEMF – pulzáló mágneses mező terápia kezeléseket

E kezelések segítenek az akut fájdalmak csillapításában, fő szerepük a becsípődött ideg körüli ödéma, duzzanat csö9kkentésében, illetve a regenerációjában van. Egyik sem erősíti az izmokat, így nincsenek hatással az esetleges kiújulásra.

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

Izomstimuláció (EMS)

Isiász esetén legtöbbet az izomstimulációtól (EMS) várhatsz. Hatása kettős. Ellazítja a fájdalom hatására bemerevedett, feszülő gerincmelletti izmokat. Az izomstimuláció legfőbb előnye, hogy 10-12 hétig tartó, napi használatával annyira megerősítheted a gerinctartó izmaid, hogy az isiászos panaszok tartósan megszűnnek. Ez a lényeges, hiszen a gerinctartó izmok visszaerősítése nélkül bármikor elég egy hirtelen mozdulat és kiújulnak a panaszaid.

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülék

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • Dedikált ülőideg gyulladás kezelési program
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Isiász esetén egyrészt az ágyéki gerincnél kell izomlazító-fájdalomcsillapító stimulációt végezni (mert innen indul ki maga a probléma), másrészt a lábba kisugárzó panaszok fölött. Nyilvánvaló, hogy azon az oldalon kell kezelni, ahol a fájdalom van.

Elektróda pozíciók isiász fájdalom MENS/MCR kezeléséhez

Az isiász kezelése otthon

csillapítsd a fájdalmat

csökkentsd az izommerevséget 

akadályozd meg a kiújulást a gerinctartó izmok megerősítésével 

 • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése!
 • Ha a gerinctartó izmaidat megerősíted, akkor ezzel megakadályozod a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.
 • erre való eszköz az izomstimulátor.

Bár akár egyetlen kezelés is mérsékelheti a fájdalmad, de tartós eredményt csak kitartó kezeléssel érhetsz el. A tünetmentesség általában 10-15 nap után érhető el. Ahhoz, hogy megelőzd a kiújulást, a gerinctartó izmok visszaerősítése szükséges, ami minimum 60-90 napos izomstimulációs kezelést igényel.

A hátizmok visszaerősítésére alkalmas tanácsokat találsz ebben a cikkemben: Hátizom erősítés 4 csatornás izomstimulátorral

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

50 Comments

 1. Ebben a cikkben azokat a lehetőségeket ismertetem, amelyek segíthetnek enyhíteni az isiászos panaszokat és megakadályozni, hogy visszatérjen. Olvassa el a cikket figyelmesen.

 2. Isiászra.10 kollagèn injekciót.kaptam.mert.a.doktórnö.aztondta csak ez tud beèpülni. Mivel.magán rendelèsen kaptam 15000ezer volt egy az inekcîó
  Sajnos pènzkidobás volt.a derekam.ágyèk csigolyáim. De föleg az ülö gumoim.nagyon fájnak.!!!mit lehet tenni? Van.mikrohullámu.tens kèszülèkem több fokozattal de gondolom se derèkra,se àgyikè csigolyákra de a legerössebb ulögumomó fájdalomra nem használba. Van valami krèm/bár több fajtát megrendelt ès egyik sem használt szóval Dr Ür tud valamit ajálani?Válaszát elöre is k8.köszönöm

 3. A lágylézerek nem alkalmasak zsírcsomó megkisebbítésére, oldására.
  Erre a feladatra nem tudja használni sem a B-Cure, sem a Personal Laser L400 készüléket.
  A zsírcsomót sebész távolítja el, ha már nagyon zavaró a mérete.
  Más módszer nincs az eltüntetésére.

 4. Kedves Doktor Úr!
  Van egy B-Cure Laser Clasicc lágylézer készülékem. Nagyon jó tapasztalatom van a készülékkel kapcsolatban , sokat segített.
  Térdízületi porckopás miatti fájdalom kezelésére az Ön által leírtak alapján, úgy döntöttem, hogy a Personal Laser L400 készüléket vásárolom meg.
  Van egy másik gondom, nem tudom, hogy arra használható-e?
  A jobb comb hátsó felén tenyérnyi nagyságú zsírcsomóm van, ami gyakran megkeményedik, feszül, nagyon kellemetlen érzés.
  Szövettani vizsgálat pár éve volt, az jött vissza, hogy zsírcsomó, nem tudnak vele mit csinálni.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a lézert lehet használni rá, hogy oldaná a zsírcsomó feszességét?
  Köszönöm válaszát.

 5. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer, gyógyhatása nincs vagy elenyésző. Annyi az előnye, hogy nem kell fájdalomcsillapító mérget szedni.
  Az ízületi fájdalmaknak ezer oka lehet, sem a d-vitamin, sem a milgamma nem fogja rendbe tenni.
  Meg kellene találni a gyulladás okát és annak megfelelően kezelni.
  A gyulladást leggyakrabban étrendbeli hiba (sok szénhidrátot tartalmazó táplálék), inzulin rezisztencia, túlsúly és túlterhelés, tartós stressz (a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása), alváshiány okozza.
  Ezen lehet változtatni.
  A fájdalmakra lehet TENS-t, mikroáramot, lágylézert, pulzáló mágnesterápiát, ultrahang terápiát alkalmazni. De ha az okot nem szüntetik meg, akkor a panaszok sem fognak tartósan eltűnni.

 6. ülöideg fáldalomra csipöőzületfájdalomra ami csak a jobb oldalamon van ès nem tudok rendesen hajolni ,ülni Tens kèszülèkkel megszüntethetö ,de melyikkel?Reumatologus gyógyszeres tapaszt ès D vitamint írt fel,Nem használt.Tiz milgamma .inyekciót kaptam a háziorvosomtol Nem használt! Most ugyanazt azt a kapszulát szedem 3szor eggyet de eddig semmi Ön Dr Úr mit ajánlana.Tens kèszülèket?

 7. A prosztata problémák nem szoktak a combba sugározni, bár lehetséges.
  Azt gondolom, hogy a körülhatárolható fájdalom nem függ össze a prosztatával. INkább arra gyanakodnék, hogy a combközelítő izmok tapadási pontjainál egy túlterheléses gyulladás alakult ki. Ott, ahol az izom a csonttal találkozik.
  Reumatológushoz, fizikoterapeutához menjen el.
  Szóba jöhet még gerincprobléma is, a fájdalom gyöki tünet is lehet. Az ülő munka és kevés testmozgás például vezethet a gerinctartó izmok meggyengüléséhez és gyöki fájdalmakhoz.
  A deréktáji gerinc, CT vagy MRI felvétele, neurológus vizsgálata segíthet.

 8. A véleményére lennék kiváncsi, hogy panaszommal merre induljak, mi lehet a gond illetve a kesobbiekben vmelyik keszulek hasznos lehete, tanácstalan vagyok.

  A bal combom belso reszen, egy jol behatarolhato 1x1cm helyen, korulbelul a here magassagaban, a hajlatnal van folyamatos, sajgo fajdalmam. Gyakorlatilag egesznapos, ebredestol fekvesig… nagyon frusztralo es eletminoseg rombolo… Fajdalomcsillapitok nem hasznalnak, az egyetlen dolog ami mersekelte a fajdalmat (de nem szunteti meg) az a rozmaring krem. Allas kozben felerosodik, ules fekvesben egy fokkal jobb.

  4 honapja kezelnek kronikus prosztata gyulladassal, ami 4 honapja gyak folyamatos antibiotikum kurat jelent es okozott hasonlo fajdalmakat, de urologusok tanacstalanok a panaszom illetoen. Amit meg ide tudok hozni, hogy foci kozben 2 hete iszonyatosan meghuztam a vadlimat, de az par nap elteltevel javult, hatha az okozott meg vmit mert ugyanazon oldalon van ez a kronikus fajdalom. (1 hete tart, elotte 1 hetig semmi, majd elotte 2 hetig megint)

  Nekem ez inkabb mozgas szervi dolognak tunik mar, sajnos munkam miatt rengeteget ulok, keves mozgas, 40 eves vagyok. Okozhat az also gerinc rszen problema hasonlo tunetet ?

  Koszonom hogy elolvasta a bajomat.

 9. Egy panaszt akkor lehet kezelni, ha ismert, hogy pontosan miről van szó. Amíg a diagnózis nem ismert, addig csak tapogatózni lehet. Kipróbál ezt meg azt, hátha valami jó lesz.
  Ha egy panasz (ami korábban sosem volt) megjelenik, akkor ez első fontos dolog az ok keresése, azaz a kivizsgálás. Ha ez megvolt és ismert a diagnózis, akkor az ok ismeretében célzottabb kezelés lehetséges.
  Az ülőgumó fájdalom még elég tág foglalom, pontosítani kell. Forduljon neurológushoz, reumatológushoz és ortopéd orvoshoz.

 10. Kedves Zsolt!
  3 hónapja az ülőgumó környékén (csak bal oldalt) mélyen érzek néha szúró fájdalmat. Néha kisugárzik a lábszáramba is. A guggolás-nál felerősödik és reggelente kicsit jobban fáj egy darabig. Az ülés sem tesz neki jót. Zsibbadás nincs. A Gerinctornát régóta végzek. A poliformis izom nyújtása nem használt, talán még rontott is rajta. Tud valamit tanácsolni? Köszönöm

 11. Azt gyanítom, hogy egy újabb porckorongsérve keletkezett. Ezer oka lehet, de legfőképp az, hogy a műtét nem oldja meg a legnagyobb problémát, a gerinctartó izmok gyengeségét. A néhány gyógytorna jó rá, de kevés! A sirdalud meg egyebeknek nulla hatása van az izmok erősítésére. Ennek hiányában pedig olyan csigolyáknál is sérve lett, ahol eddig nem volt.
  2 javaslatom van. 1., Olvassa el ezt a cikkem.
  2., mielőbb keresse fel a neurológusát, hogy megnézzék, mi okozza a fájdalmak kiújulását.

 12. 2019. január 11-én műtöttek porckorong sérvvel. Most nov. 1-ig nem volt semmi komolyabb problémám a derekammal. Rendszeresen végeztem a gyógytornát, ékpárnat használtam mindenhol, ahová mentem. Nov. 1-től elkezdett zsibbadni a jobb lábam, főleg a lábszárnál. Hét végére egyre fokozódott, hogy már komoly fájdalmaim voltak, pedig szedtem a Diclacot. Ülve, állva, járásnál és fekve mindig fáj, főleg éjszaka. Kezdetben azért még tudtam menni. Nov. 8-án elmentem a reuma szakrendelésre. Diagnózis: M5440 Lumbago ischiassal, M2550 Ízületi fájdalom, M4780 Egyéb spondilozis. Aklofep 2×100 mg, Sirdalud MR 6 mg éjszakára. Dec. 19-től kaptam időpontot fozioterápiára. Kis gyógytornát már elkezdtem végezni, hogy ne mindig csak feküdjek. Az állapotom viszont romlott. Már nem tudok sétálni se kimenni, mert kb 20 lépés után úgy elkezd lüktetni a fájdalom a lábamba, hogy le kell ülnöm, annyira feszít, főleg a lábszáram külső oldala, s s bokám. A fájdalomcsillapító nem hat, csak a izomlazító hatására hajnal 2-kor már nem érzek fájfalmat, de ahogy felállok és megyek elkezd hasogatni a lábszáram.
  Isiásznál ez normális, csak türelmesnek kéne lennem? Szabad sétálni fájó lábbal, szabad gyógytornázni? Miért nem hat a fájdalomcsillapító?

  Válaszát előre is köszönöm!

 13. A gépkezelők jellegzetes betegsége a gerinc alsó szakaszának betegsége, ami lehet isiász, lumbagó, gerincsérv, stb. A gerincmeszesedés és a sok ülés, egyoldalú terhelés okozhat ilyet.
  Fel kellene keresni neurológust, hogy az esetleges sérves okot kiderítsék.
  A féloldali lábdagadásra is magyarázatra lenne szükség. Bár a hasi ultrahangon nem láttak semmit, de azért Urológushoz is el kellene menni, esetleges prosztata probléma kiderítése érdekében.

 14. Édesapám január óta szenved,az ulőgumóját fájlalja. ( gépkezelőként dolgozik,es olyan munkat vegzett,ahol folyamatosan a jobb labaval sokat kellett a féket nemyomnia)- őszerinte ez okozta a fajdalmat,illetve,hogy az ülés sem volt jo.

  Szóval elkndultunk orvoshoz, elkuldtek hasi ultrahangra- ott vese,stb minden rendben. Tovabbkuldtek reumara- rotgenre,ahol meszesedest allapotottak meg. Sajnos azota rosszabbodott. A jobb lába ( comb,alsolabszar dagad, lagyeknal is bedagad). Tovabb mentunk also labszar,lagyek erek vizsgalatra- ott azt mondtak trombozis kizarva, viszont comb ödémat allapitottak meg. Kelenleg itt tartunk. Szed sirdulad Mr 6mg,es dicloparm 75mg/20mg. Azota napkozben kicsit lejjebb megy a duzzanat,de ahogy jon az este mar az egesz laba bedagad. Edesapam az ulogumot fajlalja es a comb,labszar kulso reszen futo izmot. A vérkepe verszegemyseget mutat,ill a gyulladast.
  Most hogyan tovabb merre menjen?
  ( kapott fozikoterapiat- aramos- 6ot vett fel,de attol csak a hata fajt,a probleman nem segitett,nem javult).
  Kerem segitsen,hogy hova forduljunk a panasszal,ki az aki esetleg tudna megfelelo fajdalomcsillapitot felirni,vagy kezelest adni ra.
  Koszonom valaszat!

 15. Kedves Imre! A daganatos fájdalmak csökkentésére nincs hatékony gyógymód. A fájdalom ambulanciák rendelkeznek jogosultsággal a legerősebb fájdalomcsillapító anyagok rendelésére, adására. Ha ők nem tudtak segíteni, akkor a fizikoterápiás készülékektől nem várható segítség.
  Eleve a fizikoterápiás berendezések többsége ízületi, ín és izomeredetű fájdalmakra a leghatékonyabb. Kitartó kezeléssel a fizikoterápiás gyógymódok csökkentik a gyulladásokat és megszüntetik a fájdalmakat.
  A daganatos fájdalom eleve nem tartozik abba a csoportba, amely hatékony lenne. Vannak tanulmányok, hogy a TENS kezelés némiképp segített enyhíteni a fájdalmakat. Nagy területet érintő fájdalom esetén kicsi az esély arra, hogy csökkenti a daganatos fájdalmat.
  A krémek eleve nem jutnak át a bőrön, így a fájdalomcsillapító krémek hatása daganatos probléma esetén a nullához közelít. Ilyenre szájon át vagy injekció formájában elérhető gyógyszerek a hatékonyabbak. Az orvos felírhat erős hatóanyagot tartalmazó tapaszt is, amiből lassan „szivárog” a hatóanyag és hosszan hat. Ezek azonban kábító hatásúak, ami a beteg tudatára is hatással van.

 16. Ne haragudjon a zavarásért de nagyon nagy bajban van a feleségem óriási isiász és ülőideg sokkos fájdalmai vannak már több hete. A curidol sem használ már. Se éjszakánk se nappalunk. Nem tud le ülni az ülőideg miatt a farizmaiba spontán remegés is van. a lábai is nagyon fájnak Én sem tudok munkába járni mert ápolnom és gondoznom kell. Tudna valamit ajánlani ami megtudná szüntetni vagy enyhíteni a nagyon nagy fájdalmán? Már csak járókerettel tud járni és az arca jobb fele lebénult mert a szemét sem tudja becsukni. Mell daganattal kezelték s csont áttétjei vannak. Kérem segítsen legalább az ülőidegzsábát és az óriási fájdalmát csillapítani. Nagyon sürgős lenne! Jártunk a fájdalom ambulancián de ott sem tudtak a fájdalmán enyhíteni semmit sem a ct-n csigoja szükületet találtak de daganat kivül a csonton található alatta fölötte a velőben nem nincsen nem az nyomja. jegeléssel lehet enyhiteni a farideggyulladást? Milyen tapaszokat krémeket javasolna?
  Köszönöm szépen: Imre esetleg bármi lelet kellene ct, labor szakvélemények nagyon szívesen lefotózom és csatolva elküldöm önnek.

 17. Azt nem írta, hogy az elmozdult-elfordult csigolya rögzítve is lett-e? Mondjuk, ahogy írta ez a sérülés a legfelső ágyéki csigolyáknál volt, a panaszok azonban attól lejjebi szakasz érintettségére utalnak, azaz akár az is lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Most egy rossz mozdulatra lejjebb történt becsípődés.
  Az előző válaszomban írtam, többféle módszert lehet próbálni – a több együtt nagyobb valószínűséggel segít, mint egy a sok közül.

 18. Azert volt szukseges, mert elesett az elekromos autojaval. ( feldolt ) Letort egy pici darabka, gondolom a csigolyabol, az pedig elmozdult es el is fordult onnan.

 19. Miért volt szükség a „cementezésre”?
  A leírása alapján a rossz mozdulat miatt valóban nem az L1-nél lehet a hiba, hanem lejjebb, az L4-L5 szakaszon keletkezett „becsípődés”.
  A morfinos, kábító-fájdalomcsillapítók igen erősek, nincs ennél erősebb fájdalomcsillapító mód. A fizikoterápiás kezelés önmagában biztosan nem váltja ki a gyógyszert, de hozzájárulhatnak a fájdalmak enyhítéséhez. Pl. a gerinc melletti izmok ultrahang kezelése csökkenti az ideggyök duzzanatát, az ágyéki gerincmelletti izmok izomstimulációs lazítása pedig oldja a feszítő fájdalmat. Ezek és a gyógyszeres terápiák egymást segítve enyhíthetik a kínt.

 20. Jo napot ! Nagymamamrol lenne szo. 2 hete mutottek gercint cementezest hajtottak vegre az L1 es csigolyanal. Minden szep es jo volt, hazaengedtek, 1 hetig voltak fajdalmai(erosek, de turhetoek). Mutet utan 1 hettel ahogy fordult az agyban, igy erezte, mintha valami roppant bolna. Ez ota elviselhetetlen fajdalmai vannak. Voltunk surgossegin, rontgent keszitettek, azt mondtak minden ok, a hatgerincnel nincs baj. Viszont a hatgerince mellett lent detek tajekon, balta kb 5-6 cm re lett egy kis bemelyedes( lyuk ). A deteka faj es oldalt elore a has tajekba, valamint fent a combnyaktol le balra a laba. Megjegyzes, hogy mozgasra szinte keptelen, morfium alapu fajdalomcsillapitokat szed, es mar nem tudom mit tehetnek, hogy enyhitsek a fajdalman. Beszeltem egy fizioterapeutaval, o csak penteken tud hazhoz jonni. On szerint lehet -e ez valami idegbecsipodes ? Valaszat elore koszonom.

 21. Az isiász nem a gyorsan megszűnő, átmeneti tünet kategóriába tartozik. Eltűntetni csak hosszú idő alatt lehet. Versenyezni vele meg… hát…nem a kockázatos az igazán jó szó rá. Az élete függ a versenytől?? Ha tényleg isiász, akkor azt jelenti, hogy a porckorongokkal, csigolyákkal van baj az alsó lumbális szakaszon. Az isiász egy utolsó figyelmeztetés a gerincsérv előtt. Ezzel nem versenyezni kell! Hanem kideríteni, mi is a pontos helyzet és korrigálni! Lehet, hogy valóban csak az erős túlterhelés okozza. Akkor is módosítani kell az edzésmunkán, mert ha csak a túlterhelés, akkor is heteket vesz igénybe a gyógyulás. Az alternatíva az, hogy érzéstelenítő blokádot nyomnak az ideg kilépési pontjára. Ami megengedi, hogy versenyezzen relatíve fájdalommentesen – de egyben a nagyon komoly sérülés kockázatát is jelenti. Ha nem érzi a fájdalmat, azt sem érzi, meddig „mehet el”.
  Én azt javaslom, hogy az egészségét helyezze előbbre, menjen kivizsgálásra, találják meg, miért nem bírja a terhelést az ágyéki gerince. Erősítse meg a gerinctartó izmokat a terhelésnek megfelelőre. Ez fogja elvinni a panaszait. Lehet, hogy elmegy fél éve, de a másik oldalon akár egy súlyos és maradandó sérülés lehet.

 22. Az lenne a kérdésem ,hogy én 7 éve fitneszezek es ezen a hétvégén lesz a versenyem es ugye fáj ott hátul a fenekem és a combhajlításánál.Ez kb.3 napja kezdődött ,de tegnap alig edzettem mert sirni tudtam a fájdalomtól .Szerintem ez a túlterhelés miatt van ,de tudna segiteni hogy lehetne helyre hozni 4 nap alatt ? Az a baj ,hogy nincs sok időm egy elég fontos versenyem lesz hétvégén. Válaszát előre is köszönöm.

 23. Mivel a tünetei változatlanul fennállnak, így kezelésre van szüksége. Különféle fizikoterápiák, gyógytorna a legjobb. Abban téved, hogy ha kapott 10 kezelést és 10x volt gyógytornán, akkor már történt valami. A fizikoterápia és a gyógytorna is hosszú időn át alkalmazandó, egészen a gyógyulásig. Gereincpanaszok esetén ez lehet több nap vagy több is.
  Menjen vissza a gyógytornászhoz, fizikoterapeutához és folytassa a kezeléseket.

 24. Kérdésem a következő. Két éve érzéstelenítettek többszöri szúràssal a gerincbe. Azóta írtózatos fàjdalmaim vannak. A legnehezebb ülő helyzetből felàllni. Mr vizsgàlat kisizületi gyulladást mutatott és meszesedést csontkinövéseket a csigolyákon. Fizikoterápiások, gyógytornán túl vagyok. Folyamatosan masszíroztatom lassan egy éve hetente, de a fàjdalom felállásnál nagyon ritkán kis időre csitul csupán. Tartok tőle, hogy súlyosabb következményei lesznek ennek az évek óta fennálló gyulladásnak. Kérem segítsen kihez forduljak és mit tegyek.

 25. A gerincsérv magától nem húzódik vissza. A gerinctartó izomzat megerősítése nagy fontosságú. A gerinctorna azonban a panaszok fokozódását okozhatja. Első lépésként a gerinctartó izmok izomstimulációs megerősítését javaslom. Olvassa el ezt a cikkem. Amikor végzett, akkor ezzel folytassa.

 26. Nekem sajnos kiszakadt L5- ös gerincsèrvem van. MR törtènt. A bal làban 2 hètig le volt zsibbadva..mèg itt ott kevèsbè èrzèketlen. Viszont az ūlögumòm fàj nagyon mostansàg.. Piriformis izomra gyakorlatot csinàltam rèszben csökkent a fàjdalom de van mèg. Egy hèt mulva kezdhetem a mèly hàtizom erősitő tornàt. Kèrdèsem az lenne..hogy jò ötlet volt a piriformis izomra a torna? Igy hogy kiszakadt a sèrv egy hònapja? Vàlaszàt köszönöm.

 27. Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem. Megértheti belőle, hogy a tünetei alapján melyik gerincszakaszon lehet a porckorong kiboltosulás vagy sérv, ami az idegszálat nyomja. A panaszait a mozgáshiány és az izmai mozgáshiány következtében bekövetkezett elgyengülése okozhatja. Nem tartják meg a csigolyák közötti távolságot, így a gerincből kilépő ideget nyomják. Olvassa el ezt a cikkem is. Benne van, hogy hogyan keletkezik és az is, hogy mit tehet ellene.
  A gerinctartó izmok erejét rendszeres testmozgással lehet megtartani. Amikor fájdalom, idegi tünetek vannak, akkor azonban már nem szabad edzeni, izomstimulátor kezeléssel lehet „visszaállítani” a tartóerőt, majd néhány hét után a rendszeres mozgásra kell áttérni.

 28. Kedves doktor Úr!

  A digitális oktatás miatt rengeteget kellett ülnöm. A derekam fáj is kicsit de nem kellemetlen. A külső combi részeim fájnak inkább. Ami elviselhetetlenebb, hogy bizonyos ülésnél és legtöbbször fekvéskor az egyik lábamba combhajlatból kiinduló vibráló, remegő érzést érzek. Lehet ez is idegi fájdalom? Köszönöm válaszát!

 29. A farba és lábszárba sugárzó fájdalom általában az ülőideg gyulladása, becsípődése, gerincsérv következménye lehet. Szerintem nincs köze a szárkapocs csont műtétével.
  Ideggyógyászt keressen fel a farba és lábba sugárzó fájdalom miatt.

 30. Szép estét kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy ezzel a problémával milyen szakembert lehet megkeresni. Nekem a jobb szárkapocs csontomat műtötték meg, mivel elvesztettem az eszméletemet és térdre eshettem. Azóta nem érzem a jobb talpam nagy felületét, valamint iszonyatos fájdalmaim vannak a farcsontom területén, valamint a lábszáramban. Most igazából nem tudom, hogy elvághattak-e egy ideget, vagy nekem is ideggyulladásom van? Köszönöm válaszát!

 31. Az előző válaszomban már benne volt a válasz erre a kérdésére.

 32. Tisztelt Doktor Úr.Előző válaszára adnék még néhány észrevételt az ülőideg fájdalmam miatt. Voltam már orthopaedián,és amikor mondtam a doktornőnek, hogy már a járásban is akadályoz, néha annyira fáj, hogy húzom a bal lában magam után,akkor azt mondta hogy akkor csináljunk egy csípőröntgent, ami szintén nem mutatott elváltozást.Viszont amikor 10 évvel ezelőtt hüvelyi ultrahangon voltam éreztem, hogy megérinti vele a vizsgáló, és szóltam hogy ott most fáj.De ő is azt mondta hogy nem lát ott semmi eltérést.Van ennek egyáltalán módszere amivel ki lehet mutatni az eltérést, mert én már mostanra kb.gesztenye nagyságúnak érzem a gócót, ami folyamatosan fáj, és már a járásban és a munkavégzésben is akadályoz,állómunka.Egyáltalán merre induljak, és milyen szakorvost keressek meg ezzel,mert félek hogy munkaképtelen leszek emiatt.Válaszát várva, maradok tisztelettel.

 33. Elvileg lehet ilyen, de nem kell mindig a legrosszabb lehetősélgre gondolni. Az ülőideg bántalmait általában egyszerűbb és veszélytelenebb dolgok okozzák – persze így is nagyon-nagyon kellemetlen tud lenni.
  Egy kivizsgálás során lépésről-lépésre szokás haladni. Eddig kizárták a hasi problémákat. A hasi ultrahang vizsgálatot végző orvos nyilván átnézte a hasüreget és semmi gyanúsat nem talált.
  most folytatni kellene a neurológusnál, az ortopédusnál, reumatológusnál.
  Igen gyakran az ülőgumó fájdalmát a piriformis-szindróma vagy isiász okozza. Lehet még gerincsérv, gerinc-meszesedés, stb.
  Amíg nem tudni, hogy mi a betegség, érdemben kezelni sem lehet.

 34. Tisztelt Doktor Úr! Mi van akkor ha daganat nyomja a medencében az ülőideget? Ki tudják ezt vizsgálni? Mert legutóbb az ügyeletes orvos a vesémet meg a májamat ultranangozta,de nekem az ülőgumómnál fáj , és azt mondta nem tudja mi a bajom, nem lát semmi eltérést.Pedig már akkor a járás is nehézkes volt, azért mentem az ügyeletre!

 35. A terhesség során, ahogy a pocak növekszik, fokozatosan megváltozik testének súlypontja és egyre nagyobb teher nehezedik a deréktájra. Úgy tűnik, hogy erre a többlet terhelésre nem készítette fel tornával a gerinctartó izmait. Most egyszerűen nem bírják el a megnőtt súlyt és a megváltozott tartást. A tünetek arra utalnak, hogy az ágyéki gerincszakaszán nyomás alá kerülhettek a csigolyák között kilépő idegszálak.
  Sajnos terhesség alatt -a baba védelme miatt- nem lehet mesterséges izomerősítő eszközt használni és a gyógyszereket sem javaslok pont emiatt.
  Keressen a neten kismamatorna videókat és naponta végezze a gyakorlatokat – óvatosan kezdjen, mert hirtelen és erőteljesen kezdve a panaszai fokozódhatnak.

 36. Jó napot 7 hónapos terhes vagyok de kb 3 hónapja fáj a fenekemtől a combomig és egyre fájdalmasabb.
  Mit lehet tenni hogy elmúljon a fájdalom ?

 37. Igen. valószínűleg összefügghet a szokatlan terheléssel, cipekedéssel. Egyszerű esetben akár „sima izomláz” vagy húzódás is lehet, de valószínűbb, hogy isiász, lumbágó, vagy akár gerincsérv. Ezért kellene megvizsgálni, melyik és az alapján kezelni.

 38. Köszönőm szépen a segítséget. Fel keressük a házi orvost. Teherautó soforkent dolgozik, tegnapi nap folyamán a cégnél polcokat raktak össze. Nem lehet hogy ebből kifolyólag fájdult meg a lába.

 39. Egy friss, váratlanul megjelenő fájdalomnak sok oka lehet. Ennek kiderítése nagyon fontos.
  Kezelni akkor szabad, és jól csak akkor lehet, ha már tudják, hogy mi okozza. (tudni kell, hogy levest vagy sültet fog-e enni, mert ettől függ, hogy a kanalat vagy a kést-villát használja).
  Az ok ismerete nélkül bármely kezelés, bármely gyógyszer veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók elfedhetik a tünetet és ezzel nagyobb bajt okozhatnak.
  Első lépés: forduljon orvoshoz, hogy a fájdalom okát kiderítsék. És ennek megfelelően kezelés javasolnak.

 40. Jó napot!
  Ma reggel a párom fel kelt és arra panaszkodott hogy fáj a lába és zsibbad. Mi lehet ennek az oka. Tudna ebben nekem segíteni vagy milyen gyógyszert ajánlana. Válaszát előre is köszönöm

 41. Jó napot kívánok! Az előző hozzászólásokból már megtudtam, hogy az isiászra legjobb a Tens mikroáramú készülék. Van belőle több fajta? Melyiket vegyem meg? Ha még egy készüléket javasolhatna isiászra, melyiket? Válaszát előre is köszönöm.

 42. Hát igen. Úgy tűnik, hogy jó az öndiagnózisa. A kamionozás a gerincet nagyon megterhelő ülőmunka. Mivel nem mozog, így a gerinctartó izmok gyengék és a gerincre nagyon nagy teher nehezedik. A panaszait isiász vagy piriformis szindróma okozhatja. El kellene mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön van-e operálandó sérv. Ha nincs, akkor a gerinctartó izmok visszaerősítésével néhány hét alatt valószínűleg teljesen megszüntethető a probléma.

 43. Üdvözletem doktor ur,

  En jozsef vagyok, kamionozok 2 eve csipokopasom van kb:15eve most 47 eves vagyok. A csipo kopast kezelgetem otthon edzéssel de mostanaban alig van idom 2 hetente.
  Mai nap kb 2 órája erős fajdalmam lett a jobb combomban ha a csipo hoz rakom a kezem/csuklom akkor az ujjaim vegenel kicsit hátrafelé. Alig tudom a fek es gaz pedalon cserelni a labam a ki-be szallas a fulkebe kín keserves kezzel emelem a labam, a jaras is nagyon fájdalmas.
  Ez is esetleg a fent leirt probléma lehet?

  Tisztelettel

  Jozsef

 44. A háziorvosa tudja megmondani, ki a területileg illetékes.

 45. Több hete irtózatos comb fájdalma van a férjemnek, ülőideg gyulladással kezelték, de semmi sem használt. Hova kérjek beutalót?

 46. Az isiászos becsípődés néhány nap alatt általában enyhül, néhány hét alatt magától is megszűnik. A masszázs, különösen ha a masszőr nem érti a dolgát, akkor a fájdalmat fokozhatja. Hozzáértő kéz segíthet a panasz oldásában. Otthon a TENS, Mikroáram és izomlazító kezelésekkel tud segíteni. Ehhez megfelelő készülék kell.

 47. 2 hete vannak nekem a fenti tunetek, de 2 napja olyan eros fajdalmam van a jobb labamban hogy megorulok. En Angliaban elek itt sciatica nak hivjak, de az orvos csak 6 het utan kuld el tovabbi kezelesre. Addig naproxen t szedek napi 2×1000 mg-t. Semmit nem er. Lehet menni ilyenkor. Asszorhoz vagy mit lehet tenni hogy enyhuljon a fajdalom?

 48. Olvassa el a cikket és megtalálja a javaslataimat.

 49. Jó napot én nékem ez a betegségem van. Mit tegyek már egy hete igy vagyok de nincs változás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük