A gerincferdülés, azaz orvosi nevén a skoliózis a gerinc oldalirányú elgörbülését jelenti. Leggyakrabban a test hirtelen növekedésekor, azaz leginkább pubertás előtt következik be. A törzs hátulról nézve nem szimmetrikus, a gerinc nem a középvonalban helyezkedik el. Nézzük át, miről lehet felismerni és miért érdemes tenni ellene.

Gerincferdülésről általában

gerincferdülés, azaz skoliózis általában
gerincferdülés esetén a vállak és a csípők magassága eltér a vízszintestől, a gerinc pedig a függőlegestől

Nézd meg az alábbi képet. Az egészséges gerinc oldalirányból nézve előre-hátra „hullámzik”, ívben hajlik. Hátulról (elölről) nézve teljesen egyenes vonalú, függőleges. Gerincferdülésről akkor beszélünk, ha hátulról nézve a gerinc nem függőleges, nem egyenes, hanem oldalirányban elhajlik.

A serdülőkorú fiatalok kb. 3-5%-ának van gerincferdülése, de az esetek többségében az eltérés enyhe. Bajt akkor okoz, ha a gyermekek növekedésével a gerinc rendellenessége nem elsimul, hanem fokozódik. Az elhanyagolt skoliózis akár rokkantsági szintig romolhat. Ebben a formában akár a mellkast is deformálhatja, ami nehezíti a tüdők tágulását és a megfelelő légzést.

A rendszeres időközönként készített röntgenfelvételeken nyomon követhető a változás, így a gerincferdülés ismételt kontrollokat igényel.

A skoliózis tünetei

A gerincferdülés jelei és tünetei lehetnek:

 • a vállak vonala elbillen, a vállak nem azonos magasságban vannak;
 • az egyik váll előrébb ugrik;
 • a derék vonal oldalra billen, a csípőlapátok pereme nem azonos magasságban van
 • az egyik csípőízület előrébb ugrik.

A gerincoszlop nemcsak oldalirányban görbülhet, hanem el is fordulhat, sőt megcsavarodhat. Ilyenkor az egyik oldali bordák jobban kiállnak, mint a másik oldaliak.

Mikor fordulj orvoshoz?

Amikor a fenti jeleket, tüneteket felfedezed a gyermekeden, keress fel ortopéd szakorvost. Az enyhe ferdülés többnyire nem jár fájdalommal, így a gyermeked nem jelzi és te sem biztos, hogy észleled. Gyakori, hogy inkább a tanárok, edzők fedezik fel és ők jelzik neked a gyermeked gerincferdülését.

Gerincferdülés okai

A legtöbb esetben nem derül ki, hogy mi áll a skoliózis hátterében.

Egyes családokban generációkon át végigkövetkező az állapot, azaz az öröklésnek is szerepe lehet.

A gerincferdülés ritkább okai lehetnek bénulással és izomsorvadással járó állapotok. A gerinc csontjainak fejlődését érintő veleszületett rendellenességek, továbbá a gerinc sérülései vagy fertőzései is kiválthatják.

Rizikótényezők

 • Életkor. A tünetek tipikusan a pubertáskorban, a növekedés hirtelen beindulásakor mutatkoznak először.
 • Nem. A fiúk és a lányok körében hasonló arányban fordul elő az enyhe gerincferdülés. A lányoknál azonban magasabb a kockázata, hogy a görbület rosszabbodik vagy valamilyen kezelésre lesz szükség.
 • Családi ismétlődés. Vannak családok, ahol több generációt is érint a gerincferdülés. Ennek ellenére az esetek többségében a gyermek szülei nem érintettek.

Milyen következményekkel járhat?

A gerincferdülés legtöbbször nem jelent betegséget és nem igényel kezelést. Más esetekben viszont komplikációket okozhat, amely beavatkozást igényel.

 • Hát panaszok. Azok a felnőttek, akiknél már gyermekkorban diagnosztizálták a ferdeséget, nagyobb valószínűséggel szenvednek majd krónikus hátfájdalmaktól.
 • A tüdő és a szív károsodása. A súlyos gerincferdülés miatt a mellkas deformálódik és a bordák nyomhatják a tüdőt és a szívet, megnehezítve ezzel a normális légzést és vérkeringést.
 • A skoliózis rosszabbodása egyre láthatóbb, érzékelhetőbb változásokat okoz a testen- a csípők és vállak magassága eltér, egyik oldalon előugranak a bordák, a derék és a törzs oldalra billen. A szakorvosod kezdetnek egy részletezett kórtörténetet fog felvenni és kérdései érinthetik a közelmúlt esetleges növekedésbeli változásait. A fizikai vizsgálat során megkéri a gyermekedet, hogy álljon egyenesen, majd derékból hajoljon előre lazán lógó karokkal, ezáltal ellenőrizve, hogy kiáll-e jobban a bordakosár egyik oldala a másiknál.

A diagnózis felállítása

Az orvos kikérdez a gyermek elmúlt időszakban bekövetkezett növekedésének üteméről. Fizikai vizsgálat során álló, illetve előrehajlás közben figyeli a vállak, csípők, bordakosár és a gerincoszlop állását, helyét, mozgását.

Végezhet neurológiai vizsgálatot is, hogy izomgyengeséget, érzészavart, zsibbadást, rendellenes reflexeket keressen.

Az egyszerű, kétirányú röntgenfelvételek megerősíthetik a gerincferdülés diagnózisát és megmutatják a gerinc görbület súlyosságát is.

További vizsgálatokra akkor van szükség, ha felmerül, hogy egy mögöttes állapot – például daganat, gyulladás, stb – okozza a gerincferdülést. Ilyenkor további képalkotó vizsgálatokat, például MRI-t kérhet.

Skoliózis kezelés szempontjai

A legtöbb gerincferdüléses gyermeknek nincs szüksége sem fűzős, sem műtéti kezelésre. Azonban rendszeresen kell ellenőrizni, kontrollálni az állapotot. Ki kell szűrni a növekedés során tapasztalható kedvezőtlen változásokat.

Az enyhe, mérsékelt vagy súlyos skoliózis kezelésére eltérő iránymutatások vannak, azonban a terápiát mindig személyre szabottan kell alkalmazni. Több szempontot is figyelembe kell venni.

 • A gyermek nemét. A lányoknál nagyobb eséllyel kezd romlani az állapot, mint fiúknál.
 • A görbület súlyosságát. Nagyobb indulási görbület esetén valószínűbb a további rosszabbodás.
 • A görbület tengelyei.  A kettős ferdülés, azaz oldalra és előre is kitérő, csavarodó gerinc (S-skoliózis) nagyobb valószínűséggel fog súlyosbodni, mint az egyszerűen csak oldalirányban görbülő (C-skoliózis).
 • A görbület helye. A gerincoszlop középső, mellkasi régiójában levő körbület sokkal inkább romolhat, mint a felső vagy az alsó szakaszon található.
 • Érettség. Ha csontnövekedés leállt, akkor már kisebb a valószínűsége a romlásnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a merevítőknek csak azoknál van létjogosultsága, akiknek a csontjai még a növekedési fázisban vannak.

Gyógytorna – a kezelés alapja

A naponta végzett egyéni gyógytorna a kezelés legfontosabb eleme. Ez segít a gerinctartó izmok erősítésében és a görbület korrigálásában, de legalább a romlás megakadályozásában.

A tornát a gyógytornász tanítja meg a gyermeknek és szülőnek egyaránt, sőt időnként ellenőrzi is. Végezni azonban egyénileg és napi rendszerességgel kell. Akaraterő és kitartás kell, ebben a szülőnek támogatnia és segítenie is kell a gyermekét, mert csak a rendszeres tornának lehet hatása.

Fűző viselése

Mérsékelt skoliózis és még növekedésben levő csontozat esetén fűző használatát javasolhatják. Viselése nem gyógyítja meg, nem egyenesíti ki a gerincferdülést, de általában megelőzi a további romlást.

A fűzőviselés kényelmetlen és látványra is zavaró lehet a gyermek, fiatal számára. A szülő megkérheti a gyermek osztálytársait, barátait, tanárait,  hogy segítsék a gyermeket a fűzőviselés okozta nehézségek elviselésében.

A legáltalánosabb típusú fűzők műanyagból készülnek és a test vonalához, formájához igazodnak. Szinte észrevétlenül simul a testhez a ruha alatt, melyet a rajta lévő illesztékek tesznek lehetővé a bordakosár körül, a hát alsó részén, a csípőn valamint a karok alatt.

A legtöbb fűzőt nappal és éjszaka is viselni kell. Valójában minél több órát tölt el benne valaki, annál erősebb lesz a hatása. Azok a gyermekek, akik viselik, a legtöbb hétköznapi tevékenységben részt tudnak venni, néhány korlátozás, ellenjavallat van csak. Ha feltétlenül szükséges sport-, vagy másfajta fizikai tevékenységekhez megengedett a fűző levétele.

Fontos tudnod, hogy bár a fűző támaszt, de érdemben nem segít, mert nem javítja a gerinctartó izmok erejét!

A csontnövekedés leállását követően a fűző hordást abba kell hagyni!

Műtéti megoldás

Súlyos skoliózis esetén az orvosok műtétet javasolhatnak, hogy így csökkentsék a gerinc görbületét vagy épp megakadályozzák a káros hatásokat.

A műtétek leggyakoribb típusa az úgynevezett spondylodesis, avagy ’gerincfúzió’. A műtét során a sebészek két vagy több csigolyát „összekötnek” a gerincoszlopban, így azok nem tudnak egymástól függetlenül mozogni. Ilyenkor a csigolyák közé csontdarabokat, vagy csontszerű anyagot tesznek. A gerincoszlopot fémrúddal, csavarokkal, drótokkal egyenesítik ki és tartják egyben.

Ma már olyan beépíthető eszközök is léteznek, melyek hosszát idővel módosítani lehet. Azaz a gyermek növekedésének ütemében a gerincoszlopot tartó rúd hossza növelhető.

A gerincműtét nem veszélytelen, következménye lehet vérzés, fertőzés, fájdalom vagy akár idegsérülés is. Ezért aztán csak alapos indokkal végzendő.

Tartásjavító torna

Gerincferdülés esetén a leginkább elfogadott kezelés a tartásjavító gyógytorna. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy erre a tornára nem annyiszor van szükség, ahányat a TB támogatással felírnak! A rendelői torna azt a célt szolgálja, hogy a gyermek megtanulja és elsajátítsa a szükséges mozdulatokat, gyakorlatokat. Ha azonban nem végezteted vele, de méginkább nem érteted meg vele, hogy mennyire fontos ennek naponkénti ismétlése, akkor teljesen felesleges maga a néhány felírt kezelés is. Az izmokat ugyanis nem lehet 10-12 nap alatt megerősíteni (ha lehetne, akkor miért kellene a sportolóknak évekig készülniük egy olimpiára?)
A tartásjavító torna hatékonyságához nemcsak a hát és a hasizmok megerősítése kell, hanem a testtartásért felelős összes izmot kellően erőssé és nyújthatóvá kell formálni. Ha ezt megtörténik, akkor kialakul a biomechanikailag helyes testtartás. Ebben az állapotban a legkisebb a gerincre ható terhelés és ezért ezzel védheted meg a gerincet a felnőttkori szövődményektől, például a porckopástól.

Megjegyzem, hogy számos tudományos tanulmány igazolja a jóga hatékonyságát a mély hátizomzat megerősítésében. Bár rengeteg fórumon találkozhattok gerincerősítő jóga tanfolyamokkal, de a hazai oktatók között az egyik legautentikusabbnak Medvegy Gergely-t tartom. Itt találjátok az online gerincterápiás jóga tanfolyamát.

Elektromos izomstimuláció (EMS)

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy megoldást jelent-e az izomstimuláció a gerincferdülésben. A legújabb tanulmányok szerint előnyös az alkalmazása, ám a deformitást nem „egyenesíti ki” a stimulációs kezelés. A fő előnyei a feszülő fájdalmak enyhítése, az izommerevség oldása és a az alap-erő javítása.

blank
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Az az én problémám, hogy szeény családból jövök és a szüleim nem rdítottak figyelmet a gerincferdülésemre és én se amikor még lehett volna valamit tenni a javítása érdekében. 48 éves leszek, eddig semmi problémát nem okozott ez a dolog az esztétikai problémákat nem számítva. Most viszont életmódváltás eredményeképp fogytam jó pár kilót és talán ennek következtében próbáltam jobban kihúzni magamat, mert a súlyvesztés miatt kisebb volt a terhelés és aztán valamennyit visszahíztam, tán mindent. Mindenesetre azóta nincs nagyon olyan helyzet, hogy ne feszülne, ne fájna a hátam. Mit lehet tenni?? Mit javasol?

 2. Olvasom az üzenetét..a szavakat értem…de nem áll össze mondattá, kérdéssé.
  Kérem, fogalmazza meg úgy és írja meg úgy, hogy érthető legyen. Talán kezdje azzal, hogy kikapcsolja az automatikus szójavítást a gépén!

 3. Veleszületett balra konvexet állaga ár nálam. Ez befolyásolhatja e a nehézkes fájdalmas ülést. A széklet ürítésében lehet e szerepe?! Nem egyszerre ürülök ki. Kis idő múltán jön egy újabb inger, de ennek állaga már Farokcsont k{rüli fájdalmat észlelek mirelehetkövetkeztetni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük