A szteroid injekció egy népszerű terápiás módszer, amely gyorsan segíthet enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást a test egy adott területén. Leggyakrabban ízületi vagy ízület környéki panaszok (például boka, könyök, csípő, térd, váll, gerinc vagy csukló -, illetve nagyobb inak) első kezelésekor adják. 

Hazánkban általában „szteroid injekciót” említenek, míg az angolszász orvosok a „kortizol shot” (kortizol löket) kifejezést használják. Az injekciós oldat általában kortikoszteroid csoportba tartozó gyógyszert és helyi érzéstelenítőt tartalmaz. A kortizon fő hatása, hogy csökkenti a test saját immunválaszát és gyorsan az ízületi panaszok csökkenését eredményezi. Emiatt egyes orvosok (és persze a nem kellően tájékoztatott betegek is) annyira „szeretik”, hogy gyakran az első orvos-beteg találkozáskor beadásra kerül az injekció.

A szteroid azonban nemcsak barát! Olvasd el ezt az írásom.

A lehetséges mellékhatások miatt az egy éven belül adható szteroid kezelések száma korlátozott. A szteroidnak  számos negatív mellékhatása van, amelyekről érdemes tudni. Nagyobb probléma azonban, hogy az esetek jelentős részében a természetes immunfolyamat „elnyomása” ahhoz vezethet, hogy a betegség nem gyógyul azonnal, állandóvá (krónikussá) válik, sőt hosszabb távon súlyosbodik.

Mire használják?

A kortizon injekciók az ízületi gyulladás, például a reumatoid artritisz kezelésében lehetnek a leghatékonyabbak. Más betegségek gyógyításának is részét képezhetik, többek között:

 • Hátfájás
 • Köszvény
 • Porckopás
 • Artritisz psoriatica (pikkelysömör miatti ízületi gyulladás)
 • Reaktív artritisz
 • Íngyulladás
 • Ínhüvelygyulladás

Kockázatok

Egyetlen injekciónak általában nincs maradandó hatása. Minél nagyobb az adag és minél gyakrabban történik a beadás, annál nagyobb a mellékhatások és azok súlyosságának kockázata. A mellékhatások közé tartozhatnak:

 • a beadáshoz közeli csontok elhalása
 • ízületi fertőzés (a nem megfelelő beadás miatt)
 • idegkárosodás
 • átmeneti arcpír
 • átmeneti fájdalom és gyulladás fellángolása az ízületben
 • a vércukorszint átmeneti emelkedése
 • az ín gyengülése, sőt szakadása
 • a közeli csontok elvékonyodása (csontritkulás)
 • a bőr és a lágyszövetek elvékonyodása az injekció beadásának helye körül
 • a bőr kifehéredése vagy világosodása az injekció beadásának helye körül

Mint már említettem, a kortizon gyátolja az immunrendszer működését. Az immunrendszer feladata, hogy legyőzze a gyulladást és a fertőzéseket. Ez azt jelenti, hogy szteroid kezelés alatt a fertőzésekkel szembeni védelmed lecsökken. Nem ajánlott szteroid kezelés, ha az alábbi fertőzések bármelyike fennáll:

 • gombás fertőzés
 • vírusfertőzés
 • bakteriális fertőzés

Csak korlátozott mennyiségben!

Jelen adatok szerint az ismételt kortizon injekciók károsíthatják az ízületi porcot. Ezért korlátozni kell az ízületbe adott kortizon injekciók számát.

Általánosságban elmondható, hogy 6 hét eltelte után lehet újra adni a szert és általában évente legfeljebb három-négy alkalommal (ez persze függ az adott szertől is).

A kortizon erőteljes hatású és gyors megkönnyebbülést jelenthet a betegnek, mégis hosszú távon kell gondolkodni és a lehetséges negatív mellékhatások miatt meg kell próbálni a lehető legkevesebb szteroidot adni.

Különösen óvatosnak kell lenni, ha az alábbi betegségek bármelyike már fennáll:

 • Oszteoporózis: a kortizon a csontszövet pusztulását, leépülését serkenti, rontja az elvékonyodott csont szerkezetét.
 • Cukorbetegség: már egy injekciós is növeli a vércukorszintet, rendszeres szteroid hatásra cukorbetegség alakulhat ki.
 • Magas vérnyomás és szívbetegség: kutatások kimutatták, hogy a szteroidok növelik a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, beleértve a szívrohamot, a szívelégtelenséget és a stroke-ot.
 • Terhesség, szoptatás: károsíthatja a magzatot, és szoptatás alatt az anyatejbe is átvihető.
 • Májbetegség.
 • Gyomorbetegségek (beleértve a fekélyes vastagbélgyulladást és más fekélyeket).
 • Izombetegségek.
 • Vesebetegségek.

Szteroid injekció beadása

Ha vérhígítót szedsz, a kortizon injekció beadása előtt jelezd az orvosnak, mert a beadás helyén vérzés vagy a véraláfutás keletkezhet. Egyes étrend-kiegészítőknek is van vérhígító hatása. Kérdezd meg kezelőorvosod, hogy milyen gyógyszereket és étrend-kiegészítőket kell kerülnöd a kortizon injekció alkalmazása előtt.

Tájékoztasd az orvost, ha az előző két hétben „megfázásod”, 38 °C-os vagy annál magasabb lázad volt.

Maga az injekció beadása épp úgy zajlik, mint bármely másik injekcióé. A beadási hely körüli bőrt megtisztítják. Nagyobb rendelőkben ultrahanggal vagy más képalkotó eljárással figyelhetik a tű haladását a testedben – hogy a tűt a megfelelő helyre helyezzék.

Kortizon beadása utáni azonnali hatások

Egyeseknél a mellkas és az arc kipirosodik és melegséget érezhetsz még. Ha cukorbeteg vagy, átmenetileg megemelkedhet a vércukorszinted.

Egy-két napig védd az injekció beadásának területét. Ha például a válladba kaptad, kerüld a nehéz dolgok emelést; ha a térdedbe, lehetőleg ne állj sokáig, méginkább kerüld a futást, kocogást.

Ha a beadás környéke érzékeny, jegeld a területet, de semmiképp ne használj melegítőpárnát.

1-2 napig csak zuhanyozz, ne ülj fürdőkádba, ne menj fürdőbe.

Figyelj a fertőzés jeleire. Ha a beadás helyén még 48 óra után is fáj, duzzadt és kivörösödik, mielőbb jelezd az orvosnak.

Kortizon shot vagy fizikoterápia?

A kezelések eredményei általában a terápia okától függenek. Vannak olyan elváltozások, problémák, amelyek nagyon jól reagálnak erre a típusú kezelésre – elsősorban a burzitisz és a mukozitisz.

A szteroid az injekció beadásának helyénél szétterül. Mivel a kortizon injekció általában fájdalomcsillapítót is tartalmaz, így a panaszaid akár azonnal csillapodhatnak. De ez nem gyógyulás – a szer csak „elfújja” a tünetet.

A fájdalom és a gyulladás átmeneti fellángolása megfigyelhető az injekció beadása után akár 48 órával is. Ezt követően az érintett ízület fájdalma és gyulladása csökken, mely kedvező állapot több hónapig is eltarthat, fennmaradhat.

Több kutatás hasonlította össze a fizikoterápia és a kortizon injekciók hatását.

A kortizon injekció 6 hét után (azaz rövid távon) nagyobb  javulást mutatott, mint a fizikoterápiás módok.
Hosszú távon azonban fordult a helyzet. A 12 hónap elteltével végzett ellenőrzéskor a szteroidot kapók között jelentősen magasabb a visszatérő problémák, fájdalom és diszfunkció gyakorisága. 

Nagyon fontos annak megértése, hogy a kortizon injekció a rövid távon kedvező hatás ellenére nem jelent tartós megoldást, sőt éppen ez a fő kockázata.

A kortizon rövid távon jótékony hatású, ami miatt a beteg úgy hiszi, minden rendben. Valójában nagyobb a veszélye, hogy az állapot hosszabb távon súlyosbodik.

Miért adnak mégis szteroidot?

Akit fájdalom kínoz, az minél előbb szeretne megszabadulni tőle. A fizikoterápiás kezelések hatása lassan, hetek alatt alakul ki, azaz a beteg napokig csak mérsékelt javulást eredményez. A fizikoterápitá kapó beteg tehát türelmetlen és ismét megjelenik az orvosnál.

Az orvos pedig „nem szereti” a rendszeresen visszatérő és panaszkodó beteget, így gyorsan előkerül a szteroid. A panaszok mérséklődnek, de mivel ez nem gyógyítás, csak „varázslás”, így majd vissza fognak térni. Csak idő kérdése. Lásd A „kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz? című cikkem.

A leghatékonyabb kezelés a helyes életmód és a fizikoterápia keveréke. Ez azonban nem ad azonnali eredményt. A javulás a problémától függően jelentősen elhúzódhat.

A testreszabott edzésgyakorlatok, excentrikus edzés, a gyulladáscsökkentő eszközök (terápiás ultrahang, lágylézer, mikroáram, pulzáló mágneses mező, stb) alkalmazása, az izmoerő visszanyerés gyorsítása izomstimulátorral mind olyan módszer, ami a test regenerációs folyamatait segíti, támogatja és valódi javuláshoz vezet.

Ez azonban akár 2-3 hónapig is tarthat és ennek a kedvező állapotnak megtartása további erőfeszítést igényel.

A szteroid injekció azonnali eredményt ad, nem kell erőfeszítést tenni… elég csak rövid távon gondolkodni és nem gondolni a jövőre. Ezt hívják struccpolitikának.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. A lábizmok erősítése stabilizálja a térdízületet. Ez segíthet a panaszok mérséklésében, az állapotromlás akadályozásában.

 2. Harmadfokú térdkopás van évente kapok cingál inekcio lábam dagad de használom önöktől rendelt GLOBUS ELITE SII
  Erösitem lábamat

 3. A gerinc egy egységes szerkezet a nyaktól a keresztcsontig, sőt a farokcsigolyákig.
  Önnek egy adott szakaszon jelentős problémák jelentek meg, ezt a gerincszakaszt stabilizálták ugyan, de ezzel csak annyi történt, hogy áthelyeződött a probléma. A beültetett fémek miatt az eredeti helyen nem tud fájni. Most a terhelést lejjebb került, itt okoz panaszt.
  Olvassa el ezt a cikkem: Gerinctartó izmok és hátfájdalom
  A problémát a gerinctartó izmai általános gyengesége okozhatja. Ezeket kell visszaerősíteni. Lásd ezt a cikkem.
  Gerincsérv – mit tehetsz ellene?
  MIvel a steroid injekciónak nulla hatása van az izomerőre, így semmilyen mértékben nem javíthatja a panaszait (egy ideig elfedheti azokat, de majd még nagyobb problémával jelennek meg ismét. ) Azaz a szteroidtól érdemi javulást nem várhat.

 4. Üdvözlöm. Keresztcsonti gyulladásom van, Diclofenac -on élek december óta, de semmi változás. 2023 januárban volt gerincstabilizáló műtétem. Lehet összefüggés ? Szeretném elkerüli a szteroidot. Milyen fizikoterapiát javasol? Köszönöm válaszát.

 5. A kortizol által okozott helyi elváltozások (bőr elszíneződés, szövetek elvékonyodása) évek alatt lassan mérséklődnek, de a legtöbb esetben az élet végéig megmaradnak. Nem tűnnek el, nem tüntethetők el.

 6. Reumatoid artritiszem van. Egyszer, kb. másfél évvel ezelőtt kaptam a csuklómba kortizolos injekciót és sajnos és ez a két mellékhatás keletkezett:
  a bőr és a lágyszövetek elvékonyodása az injekció beadásának helye körül
  a bőr kifehéredése vagy világosodása az injekció beadásának helye körül
  Azóta folyamatosan véraláfutások vannak a csuklómon, mert annyira érzékeny lett a terület, hogy az érek már egy erősebb nyomástól is sérülnek. Lehet valamilyen módon regenerálni az érintett területet? Mit javasol doktor úr?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük