EgészségTippekIzomstimuláció

Hidratálás elektromos kezelés előtt – erősebb hatás!

A különböző elektromos kezelések nagyon hatékonyak számos probléma esetén. Így kiválóak fájdalomcsillapításra (TENS, MENS), gyulladáscsökkentésre (MCR), izomkezelésre (EMS), kóros izzadásra (iontoforézis), stb. A kezelések hatékonyságát egy nagyon egyszerű dolog befolyásolja: a tested víztartalma. Nézzük, miért fontos a hidratálás!

Egy egyszerű példa a víz szerepéről. Biztosan volt már otthon szobanövényed. Ha elfelejtetted megöntözni, akkor víz hiányában először csak kókadni kezdett, majd elhervadt, elpusztult. Ha azonban időről-időre biztosítasz számára vizet (azaz öntözöd), akkor a szára, a levelei rugalmasak, virágot, termést hoz. A tested számára ugyanilyen fontos a víz, hiszen

Tested több mint fele víz!

A víz zöme a sejteken belül található, részben a sejteken kívüli térben és persze az erekben. A vér 83-85%-a víz, a bőr 70-75%-a. A szív, a máj és a vesék sejtjei 70-80%-ban vízből állnak. A tüdő 80%-ban víz. Még a csontok víztartalma is körülbelül 20%. Az izmok és az agy 75%-ban vízből állnak. A zsírszövet 10%-a víz.

A víz jelentősége

A víz nélkülözhetetlen valamennyi sejtfunkció megfelelő működéséhez. A sejtműködés meghatározza az izomműködést, hiszen az izomzat több millió izomsejtből áll.

A víz segít a sejtek tápanyagellátásában, rugalmasan tartja a bőrt. Segít a sejtekben és az izmokban termelődő salakanyagok kiürítésében is.

Ha a sejtek egészségesek, az izmok is egészségesek. De ha rossz a sejtműködés, akkor nem lehet jó az izomműködés sem.

Dehidratáltság következménye

Naponta két-három liter vizet veszítesz pusztán a légzéssel. A mennyiség növekszik, ha sportolsz és izzadsz.

A folyadékhiány megváltoztatja az izmok teljesítőképességét. Enyhe esetben „csak” görcsöket okoz. Szélsőségesebb esetekben pedig súlyos sérüléseket, például izomszakadást.

A dehidratáltság (alacsony testvíz-tartalom) miatt besűrűsödik a vér, romlik az izmok megfelelő oxigénellátása és a tápanyagok sejtekhez való eljuttatása, ami fáradtságot és alacsony energiaszintet eredményez.

Mi történik, ha rossz hidratáltság mellett stimulálsz?

Ha kényelmes és hatékony elektrostimulációs kezelést szeretnél, a hidratáltsági állapotod szem előtt kell tartanod. Nézzük, mit okoz a nem megfelelő víztartalom a stimulációval érintett szerveken.

Bőr. A bőr a test legnagyobb szerve. Ahhoz, hogy az elektromos impulzus hatására az ideg „gerjedjen” és kiváltsa az izom összehúzódását, az elektromosságnak át kell haladnia a bőrön. A nem megfelelő hidratáltsága két dolgot eredményez.

  • az elektromos áram átvezetése nem megfelelő.
  • stimuláció viszketést és kellemetlen érzést kelt.

Minél jobban hidratált a tested, annál kevésbé kellemetlen a kezelés.

Izomzat. Ha az izmok nem megfelelően hidratáltak, nem tudják a legjobb teljesítményt nyújtani. Még rosszabb azonban, hogy nem tudnak megfelelően regenerálódni.

Az izomgörcsök és sérülések gyakrabban fordulnak elő, ha az izmok nem megfelelően hidratáltak.

Izomstimuláció során nehezebb lesz növelni az intenzitást és az izomregeneráció is lassabb vagy rosszabb.

Sejtek. A sejtnek tökéletesen hidratáltnak kell lennie ahhoz, hogy a hulladékot kiürítse és energiát termeljen. Az erőnlét, a regenerálódás, az energia stb. szintje a sejtek állapotától függ. A szükséges energiát a sejtek a mitokondriumokban állítják elő. Ezek azok, amelyek létrehozzák a sejtműködéshez szükséges ATP-t vagyis „üzemanyagot”.

Ha a sejtek működése a rossz hidratáltság miatt károsodik, akkor nem lesznek képesek megtermelni az izmok számára az erőkifejtéshez és a minőségi regenerációhoz szükséges üzemanyagot. Az elektrostimulációban érintett három „szereplő” közül kétségtelenül a mitokondriumok a legfontosabbak, mert ha ezek nem egészségesek, semmi sem fog megfelelően működni a szervezetben.

Hidratálás – hogyan csináld?

Fizikából még emlékezhetsz rá: vizes közegben az elektromosság jobban terjed! Az elektromos kezelés hatékonyabb tehát, ha tested sejtjei megfelelő mennyiségű vizet tartalmaznak, azaz hidratáltak.

A nap folyamán biztosítanod kell, hogy a szervezeted elegendő vízhez jusson a megfelelő működéshez. A gyümölcsök és zöldségek nagy százalékban tartalmaznak vizet, ami segít fenntartani a hidratáltsági szintet. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátnak, amelyek nélkülözhetetlenek minden helyreállítási és regenerációs folyamatban.

Ami a szükséges víz mennyiséget illeti…. Egyesek szerint két liter, mások szerint (különösen, ha sportolsz és izzadsz), akkor legalább négy litert kell inni. Maradjunk annyiban, hogy a vízigény sokmindentől függ és egyéni. Mindenkinél más.

Ami egyértelmű, hogy kerüld a cukros italokat, az alkoholos italokat, a szénsavas üdítőket vagy az ipari gyümölcsleveket. A testednek ezekre egyáltalán nincs szüksége.

A tiszta víz az igazi.

Ha nem tudod, hogy elég hidratált vagy-e a hatékony elektrostimulációs kezeléshez, akkor a kezelés megkezdése előtt igyál meg egy nagy pohár vizet. Rakd fel az elektródákat, csatlakoztasd a kábeleket és indítsd el a kezelést. Ez a vízmennyiség biztosítja, hogy a bőröd, az izmaid és a sejtjeid megfelelően hidratáltak legyenek a stimulációhoz.

Amikor befejezted, igyál még egy pohárral. Ezzel biztosítod, hogy az izmaidnak legyen elég víz a regenerációhoz is.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük