SineBravo biofeedback készülék

A biofeedback kifejezésen a biológiai folyamatok technikai eszköz segítségével történő észlelését értjük. Most egy ilyen eszközt mutatok be. A SineBravo egy elektromográfiás (EMG) alapú biofeedback készülék. Méri az izomösszehúzódás során történő elektromos potenciálváltozást (EMG) és látható/hallható jellé alakítja át. Akkor is észleli az izomösszehúzódást, ha az olyan enyhe, hogy maga az összehúzódás nem látható.  A SineBravo nem diagnosztikai EMG, hanem egy kétcsatornás biofeedback készülék, mely az izomaktivitás folyamatos monitorozása révén jelentős segítséget nyújt a rehabilitációs gyakorlatok elvégzéséhez.

A SineBravo alkalmazási területei

 • az inkontinencia kezelése, illetve
 • a stroke által okozott bénulás rehabilitációja során.

Inkontinencia

A medencefenéki izmok visszaerősítése (stressz és széklet inkontinenciában) vagy éppen a medencefenéki izmok ellazítása (késztetéses inkontinenciában) a kezelés célja.

Erre valók például az intimtorna-gyakorlatok. Ezek hatása azonban csak akkor várható, ha a megfelelő izmokat tornáztatja. A térdek összenyomása, a combok egymáshoz közelítése vagy a farizmok megfeszítése nem hoz javulást az inkontinenciában. A betegek többsége nem érzi, hogy a gyakorlatot jól végzi-e, azaz a medencefenéki izmokat feszíti-e meg.

A biofeedback készülék pontosan onnan ad visszajelzést, ahonnan kell! A hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett szondán keresztül pontosan a medencefenéki izmok aktivitása monitorozható. Ha ezek húzódnak össze, akkor jelzi.

Ezzel a biofeedback jelentősen segíti az intimtorna hatékonyságát és ezzel sikerességét az inkontinencia kezelésben.

Stroke

A stroke (sztrók) évente 40-50 ezer magyart érint. Aki az első napokat túléli (kb kétharmaduk), az olyan súlyos következményekkel számolhat, mint például a bénulás. A stroke által okozott, centrális bénulás javítható. Ennek feltétele, hogy az elhalt agyterület funkcióját egy másik agyterület átvegye és a mozgató idegpályák és izmok „újratanulják” a mozgást. Ez a folyamat hosszú, akár több évig is eltarthat. Nem kórházban történik, hanem neked kell végezni, az otthonodban. Ebben hatékony segítség a SineBravo biofeedback készülék.

A stroke (sztrók) a legtöbb esetben maradványtüneteket, jellemzően karok, lábak különböző fokú bénulását, de legalább a mozgások ügyetlenségét hagyja maga után.

A bénult végtagok masszázzsal, gyógytornával, elektromos izomstimulációval és szüntelen gyakorlással fejleszthetők – az „elveszett” mozdulat helyett új tanítható meg az izomnak, agynak és mozgató idegnek. A biofeedback készülék ebben a folyamatban alkalmazható.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A biofeedback maga nem kezel, hanem a visszajelzéssel segíti a rehabilitációt. A bénulás után az érintett végtag szinte nem mozdul – a biofeedback készülék azonban ezt a legenyhébb mozgatási kísérletet is érzékeli és jelzi.

Azzal segíti a gyógyulást és a mozgás megtanulását, hogy a beteg érzi, hogy jó irányban halad. Egyébként hajlamos lehet feladni, hiszen látható jel szinte még nincs is.

Nyugaton az EMG egyre inkább a rehabilitációs kezelések integrált része. A hazai orvosok és a terapeuták is egyre inkább felismerik a fontosságát.

8.3
ÉRTÉKELÉS
Első benyomás: 7
Készülék kezelés: 8
Biofeedback : 10
Még nincs olvasói értékelés
Dr. Zátrok a SineBravo készülékről: Első benyomás: a készülékház anyaga és kialakítása szokványos. A menürendszer régimódian egyszerű, de épp emiatt nagyon egyszerűen használható a laikus számára. Maga a SineBravo készülék nem kezel, hanem segíti a rehabilitációs gyakorlatok elvégzését. Mind a kezelést irányító, mind a kezelést kapó számára fontos visszajelzéssel szolgál, melyek hatékonyabbá teszik a kezelést és segítik a páciens motivációjának fenntartását. A mozdulat újratanulásához jelentős segítséget nyújt. A SineBravo egy "célgép", amely stroke által okozott bénulás után a mozgás újratanulásában, illetve az inkontinencia kezelésében alkalmazható. Rendelői és otthoni használatra egyaránt ajánlom.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  A fémek vezetik az elektromosságot. A DuoBravo pedig elektromos impulzust ad le. Ebből következik, hogy a fémkapocs vezetni fogja az áramot.
  Mivel azonban a végbélműtétnél használt fémkapocs apró, egy helyben van, kiterjedése néhány milliméter, nincs összekötve a teste más részébe futó vezetékkel, így az áramot legfeljebb a kapocs egyik végéből a másikba tudja vezetni.
  Véleményem szerint semmilyen módon nem befolyásolhatja a kezelést még helyi szinten sem, nemhogy a teste egésze vonatkozásában.
  Olvassa el ezt.

 • comment-avatar
  Anna 1 év

  DuoBravo ETS készülék és alkalmazása az otthoni rehabilitációban székletinkontinencia esetén. Kérdésem az lenne, hogy a végbéltől 1,5 cm-re van egy fém kapocs, mert volt egy végbélműtétem, használhatom a Duo Bravo EST készüléket, amely elektrostimulációs impulzust ad le az izomra. A fém kapocs kizáró ok vagy nyugodtam használhatom a készüléket. Ha igen hol tudom megvásárolni.
  Tisztelettel, köszönettel, Anna

 • comment-avatar

  Nem érdemes megvenni. Nem ad érdemben több információt, mint egy 10-20 ezer közötti készülék!
  A készülék által biztosított „artéria merevség” vizsgálatnak nincs semmilyen hatása, következménye. Eredményként annyit „mond a készülék”, hogy az érfalai merevek vagy kevésbé azok.
  Mivel 20 éves életkor felett az erek falán fokozatosan mész rakódik le és veszítenek a rugalmasságukból, így annak, aki elmúlt 50, magas vérnyomása van, esetleg kis túlsúlya, annak 100%-ban biztos, hogy az artériái már veszítettek a rugalmasságukból. De tök mindegy, milyen értéket ír ki a készülék, a kezelésen nem fog változtatni.
  Tehát a vizsgálat által kapott eredménynek kb annyi a következménye, mint „felhőtlen éjjeli égen láthatók a csillagok”. Tudjuk. Ott van, de nem tudunk vele mit kezdeni.
  Ezért mondom, hogy teljesen felesleges otthonra, általános célra 100+ ezres pulzoximétert venni. Különösen nem az artéria vizsgáló funkcióval.

 • comment-avatar
  Ferenc 2 év

  Köszönöm, hogy egyáltalán reagált csakugyan pontatlan kérdésemre.
  A két készülék amit találtam artéria mérésre is: 1/ ROSSMAX SA300 APG -120,000FT /nincs róla vásárlói vélemény/
  2/ ROSSMAX SB200 – 46,000Ft /öt-csillagos értékelést kapott/
  Kérdés, csakugyan kimutatják /megbizhatóan?/ az artériák problémáit,-meszesedését ?
  Érdemes-e megvenni ?
  Létezik-e, javasol-e Doktor úr hasonló készüléket, vagy ezek közül valamelyiket ? Ha nem mit vegyünk ?
  Ui.: A feleségem miatt kellene egy készülék, mivel SZIV-billentyűt cseréltek nála a Városmajorban, de sajnos újabb műtétre lesz szüksége. Viszont a Korona virus miatt ezt egyenlőre elnapolták.
  Doktor úr nagyon-nagyon köszönöm ami időt,-energiát szentelt eddig is rám !!
  / elkelne néhány Önből ebben az Országban /

 • comment-avatar

  Akkor tudok válaszolni, ha megnevezi a készüléket, amiről kérdez.

 • comment-avatar
  B.Ferenc 2 év

  Szeretnék Véroxigénszint mérőt vásárolni, ezért az INTERNETEN keresgéltem, és beleütköztem olyan készülékekbe is, melyek ARTÉRIÁKAT is mérnek / az áruk borsós /. Szeretném érthető és világos cikkei, magyarázatai okán Tisztelt, nagyra becsült Doktor Úr véleményét esetleg termék javaslatát kérni ebben a témában !!
  Előre is koszönöm Vállaszát.
  Tisztelettel Ferenc