Stimuláció és stimuláció között jelentős különbség lehet. Az izomra gyakorolt hatás ugyanis az impulzus beállításaitól függ. Más impulzus fokozza az izom vérkeringését, mint ami növeli az izomerőt. Más kell a tartóerő javításhoz és megint más az izomgörcs oldásához. Másképp kell kezelni az egészséges izmot és a bénultat. A régi, elavult készülékeken kapcsolókkal és gombokkal kellett beállítani a megfelelő értékeket. Szerencsére a mai készülékeknél nem így van. A menüben ki kell választani a betegséget (pl. izomsorvadás, teniszkönyök, csuklóalagút szindróma) vagy a kezelési célt (fájdalomcsökkentés, ödémacsökkentés, izomerő visszanyerés, görcs megelőzés) és a készülék programja „tudja” a helyes beállításokat. Semmit sem kell állítgatni, mégis a legmegfelelőbb kezelés végezhető. Lássunk a sportolóknak való fontosabb programokat.  

Fontos tudni!

Mielőtt az izmok elektromos stimulációjába kezdesz, meg kell értened, hogy teljesen másképp működik, mint a hagyományos edzés!

Ezt a cikket akkor fogod érteni, ha már elolvastad az izomstimuláció alapjaival foglalkozó korábbi cikkeimet! Ha még nem olvastad, akkor ide kattintva megtalálod őket.

A hagyományos edzés esetén az izomrostok fejlődését a terhelés adagolásával lehet szabályozni. Ezzel a módszerrel korlátozottan lehet például a II-es gyors rostokat stimulálni. Ezek a rostok ugyanis csak nagy terhelés esetén lépnek működésbe – ez idegi szabályozás alatt áll, így nem tudod izoláltan edzeni az egyes rost típusokat.

Az izomstimuláció esetén legnagyobb mértékben az impulzusok frekvenciája határozza meg a kezelés hatását (emellett az impulzus időtartama és az áramerősség játszik szerepet).

Az izomstimuláció esetén tehát lehetséges például hipertrofizálni az izmokat (a II.b rostok stimulálásával), azonban ezzel nem javul az I és IIa rostok állapota.

Egy stimulációs edzést úgy kell tervezni, hogy abban az I-es rostokat „tréningező” alacsony frekvenciák (állóképességi erő és aerob állóképesség programok), a II.a rostokra „specifikus” közepes frekvenciák (kitartó erő program) és a IIb rostokat „tuningoló” maximális erő és hipertrófia programok arányát megfelelően állítsd be.

Ha túlzásba viszed a hipertrófiát, akkor az izomtömeg nő, de az állóképessége, kitartása, vérkeringése nem változik, így a nagyobb izommal nem érsz el teljesítmény javulást.

Ha viszont csak állóképességi programokat végzel, azzal az izom általános állapota javul, de nem nő a maximális erő és méginkább nem az izomtömeg.

A helyes „mix” meghatározása a „stimuláció tudománya”.  Ez az egyéni izomadottságoktól és méginkább az elérendő céloktól függ.

Ha például állóképességi sportoló vagy, akkor a hipertrófia program gyakori alkalmazása rontani fogja az állóképességet (mert a IIb rostok növekedését eredményezi, melyek erősek, de nem állóképesek). Azonban valamennyi IIa és IIb stimulációra szükség van a hosszútávfutónak is, hiszen például a befutók utolsó néhány száz méterét majd ezekkel lehet „megnyomni”. Ha nem edzed a II-es rostokat, akkor nincs végsebesség növelő hatás sem. Azaz tudsz egy álllandó iramot, de abból rövid gyorsítást nem.

Bizony ez nem egyszerű! De érdemes kísérletezni a saját magadra testreszabott megoldás megtalálása érdekében.

Izomstimulációs edzésprogramok

Ha sport-izomstimulátort vásárolsz, akkor hasonló programnevekkel találkozol minden készülékben.

 • Bemelegítés (angol nyelvű készülékekben Warm-up): Rövid tartamú program, mely megemeli az izom hőmérsékletét annak érdekében, hogy felkészítse az edzésekre. Finom, rángásszerű izomösszehúzódásokat vált ki, mely serkenti a véráramlást és az izom anyagcseréjét, megemeli a hőmérsékletét. Az izom és szalagok merevsége csökken. A program ezáltal kialakítja az edzéshez ideális fiziológiai izom és ín állapotot.
  Sérüléskezelés esetén a vérkeringés javítása miatt nagyon hasznos. A javuló keringés oxigénben és tápanyagokban dús vért hoz és egyúttal elviszi a sérülés miatt keletkezett metabolitokat, toxinokat.
 • Verseny előtti bemelegítés (PreCompetition Warm-up): Hosszabb idejű és mélyebb hatású, mint a Bemelegítés program. Pár perccel verseny előtti bemelegítés előtt szükséges alkalmazni az adott sportág szempontjából leginkább érintett izmokon. Ha napi rendszerességgel edzel, használd inkább ezt a „sima” Bemelegítés helyett.
  Sérüléskezelés esetén a vérkeringés javítása miatt nagyon hasznos. A javuló keringés oxigénben és tápanyagokban dús vért hoz és egyúttal elviszi a sérülés miatt keletkezett metabolitokat, toxinokat.
 • Kapillarizáció (Capillarisation): Ez a program elsősorban állóképességi sportokban ajánlott, de a fizikai felkészülés első heteiben ajánlott mindenki számára. Szenzonban csak állóképességi sportban alkalmazd!
  Serkenti a véráramlást az izom felé, javítja az oxigénellátást, csökkenti a kemény fizikai munka alatti fáradékonyságot.
  Segíti az elsődleges és másodlagos kapilláris rendszer aktivitását a szövetek oxigénellátásának javítása, illetve a kemény fizikai munka alatti fáradékonyság csökkentése érdekében.
 • Állóképesség (Resistance): Állóképességi sportok esetén ajánlott; javítja az izom hosszú távú, magas szintű erőkifejtési képességét, a metabolitképződés elleni felkészüléssel csökkenti a fáradékonyságot.
  Sérülés után ezzel kezd az izomerő visszanyerését célzó kezeléseket.
 • Kitartó erő (Endurance): Olyan sportok esetén ajánlott, mint kajak-kenu, középtávfutás (800-1500m), küzdősportok, ahol az izomnak néhány percen át a maximális erőbedobással kell működnie, anaerob (oxigénszegén) állapotban. Javítja az izom hosszú távon történő, magas szintű erőkifejtési képességét; segíti a toxinképződés (savasodás) elleni védekezést, csökkentve a fáradékonyságot. A program hosszú erőteljes izomösszehúzódásait rövid, aktív nyugalmi szakaszok követik.
 • Aerob állóképesség (Aerob resistance): Javítja az adott erőfeszítés hosszútávú fenntartásának képességét. Hosszú tartamú stimulációs program, melyet a lassú rostok aerob képességének javításához adaptálták.
  Sérülés után használhatod, de akkor javaslom, ha már 10-14 napos Állóképességi erő kúrán túljutottál.
 • Hipertrófia (Hypertrophy): Az izomtömeg növelésére használható. A magas frekvenciájú impulzusok intenzív izommunkát eredményeznek, mely az izomrostok méretnövekedésében elsődlegesen fontosak. Előnye: egy fontos izomra vagy izomcsoportra fókuszálható, azaz szelektíven edzheted a leggyengébb pontokat.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Maximális erő (Max. strength): Nagy erőbefektetés igénye esetén javasolt, például küzdősportokban. Javítja a maximális erőkifejtés képességét és növeli az izomtömeget. Segítségével csökkenthető a traumák lehetősége is a maximális súlyokkal történő edzés alatt.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Reakcióképesség (Reactivity): Labdajátékok és küzdősportok esetében optimális. Javítja az összehúzódás sebességét. Az izomstimulációk rövidek, rendkívül intenzívek és extrém gyorsaságúak. A reakcióképességre kétféle módon hat: a gyors rostok összehúzódásának gyorsításával és a miotaktikus receptorok aktivitásának növelésével.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.
 • Robbanékony erő (Explosive strength): A maximális erővel végrehajtott sportok (például rövidtávfutás, ugró és dobó sportok, röplabda stb.) esetén alkalmazandó. Megnöveli a lehető legrövidebb időn belül „bevethető” izomrostok tömegét, ráadásul a legnagyobb erőszint alkalmazásával.
  Izomsérülés után ezt a programot csak a teljes gyógyulás után használd.

Izomstimulációs edzésprogramok levezetéshez, izomregenerációhoz

Tanulmányok szerint a fizikai aktivitást követő 90 percen belül megkezdett regenerációs stimuláció mintegy 25-40%-kal csökkenti az izmok tejsavszintjét. Ennél talán csak a kompressziós jégmasszázs hatékonyabb. Az izomstimuláció előnye azonban, hogy a készülék kisméretű és egyszerűen használható, emiatt bárhol-bármikor egyszerűen bevetheted, szemben a sokszázezres kompressziós és jégmasszázs gépekkel.

 • Aktív regeneráció: Minden sportnál javasolt, különösen ajánlott napi több edzés esetén. Serkenti az izmok regenerációját, serkenti a vérellátást és csökkenti a fáradtságot. A hagyományos levezetésnél hatékonyabban gyorsítja a metabolitok és tejsav kimosását az izmokból, ezáltal az egymást követő edzések intenzitása folyamatosan magasan tartható. Különösen ajánlott sorozatterhelés esetén, így például két félidő közötti szünetben, két birkózás közötti pihenőben.
 • Verseny utáni regeneráció: Hosszabb és ezért erőteljesebb hatású, mint az Aktív regeneráció program. Minden sportban, minden edzés vagy verseny után ajánlott. Elősegíti a metabolitok kimosását, segíti az izomfáradtság legyőzését.
 • Izommerevség oldása: Ez a program bármikor használható, amikor az edzés hatására elmerevedett izmot kell pihentetni. Izomrelaxációt biztosít, valamint serkenti a vérkeringést (ami segíti a salakanyagok eltávolítását).

Hogyan válogasd össze a kezelőprogramokat?

Bármi legyen is a célod, a Bemelegítés programot minden edzés vagy verseny előtt végezd el a kiemelten fontos izomcsoporton.izomstimulációs edzés

Ha célod az állóképesség növelése, akkor a

 • Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat alkalmazd edzéseidben.
 • KERÜLD a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat, mert a magas frekvenciás impulzusok a IIa és IIb (gyors) rostokat stimulálják – ez javítja az erőt, de rontja az állóképességet.

Ha célod az erő és izomtömeg növelése, a gyorsaságod és reflexeid javítása, akkor

 • a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat alkalmazd edzéseidben.
 • KERÜLD a Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat, mert ezek az alacsony frekvenciás impulzusok főképp az I. és kisebb mértékben a IIa. rostokat fejlesztik – ez javítja az állóképességet, de nem változtatja érdemben sem az izomtömeget, sem a maximális erőt, sem a robbanékonyságot.

Kivétel nélkül, minden edzés után végezz izomregenerációs kezelést az adott alkalommal leginkább igénybe vett izomcsoportokon!

A céljaidnak legmegfelelőbb készülék kiválasztásához és edzéstervedbe integrálásához segítséget kérhetsz tőlem e-mailben, cikkhez írott kommentben vagy akár telefonon is.

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Bemelegítés szerepe és jelentősége

Melyik készülékekben találod meg ezeket a kezelőprogramokat?

A Globus gyártó sportolók számára kifejlesztett készülékeiben megtalálod mindezt.

Cycling Problank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Runner Problank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Soccer Problank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Triathlon Problank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

The Championblank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Mindegyik multifunkciós, azaz többféle elektroterápiás kezeléstípust, így TENS | EMS | MENS | MCR | FES | Iontoforézis áramokat biztosít.

Mindegyik készülék “alapja” azonos. Ez a több mint száz alapvető program biztosítja, hogy ezernyi probléma kezelésében, javításában, gyógyításában vagy megelőzésében alkalmazd. 

 • Betegségkezelés: Fájdalomcsillapítás, izomállapot javítás, gyulladáscsökkentés, keringésjavítás, ödémacsökkentés, inkontinencia kezelés, hatóanyag mélybe juttatás, műtét-betegség utáni rehabilitáció
 • Sportfelkészülést és izomregenerációt segítő, sérülést kezelő és megelőző programok
 • Alakformálás és fitnesz programok. Fogyókúra támogatás, terhesség utáni alakvisszanyerés segítése.
 • Szépségápolás az izomállapot javítása, illetve a bőr rugalmaságának javítása révén. Professzionális mikroáramú bőrkezelő programok.

A “sportos név” a készülék speciális többlettudására utal, e sportág versenyeire való felkészüléshez, a jellemző sérülések kezeléséhez és megelőzéséhez biztosít programokat.

 • Cycling Pro: kerékpározás bármely szakága
 • Moto Pro: motorozás, motorversenyzés
 • Runner Pro: a futás szerelmeseinek
 • Soccer Pro: labdarúgók
 • Triathlon Pro: triatlonisták, beleértve úszás, kerékpározás és futás
 • The Champion: több sportághoz (Futás, Úszás, Kerékpározás, Labdarúgás, Sielés, Sífutás, Röplabda, Golf, Küzdősportok, Triatlon, Vitorlázás, Tenisz

 

Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. a visszerek akár normál méretűk, akár tágultak ott vannak a testében. A TENS/EMS kezelés nincs érdemi hatással rájuk. Az EMS kezelés célja a testfelszín közeli izmok (pl. combizmok) kezelése.
  A testmozgás és a kiegészítő EMS kezelés javítja a vérkeringést és csökkenti a visszeresség által okozott panaszokat.
  Az edzés utáni regenerációra, sérülésmegelőzésre, kezelésre egyaránt hasznos kiegészítő lehet egy sport -stimulátor.

 2. Szeretném megkérdezni hogy visszeres combon alkalmazható-e az elektromos kezelés. A családban nem fordult elő visszeresség, nekem még fiatal koromban keletkeztek(20 éve), azóta stagnálnak. Ezek nem látszódnak, csak tapinthatók. Fiatalon sportoltam. Most 4 éve kezdtem újra intenzíven edzeni (futás, saját testsúlyos edzés, kerékpározás), heti 3-5x. Regenerációnak és kiegészítésnek használnám a TENS/EMS készüléket. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mónika

 3. Az említett készüléken nincs magyar nyelvű kezelőprogram, így az angol menü elnevezéseit fogom említeni.
  Az izomstimuláció olyan az izomnak mint a mozgás. Mivel verseny előtt pár órával nem szokás egy keményet edzeni, így általában stimulálni sem.
  Kivétel azonban a warm-up (bemelegítés) program, amit ajánlok. Ez egy pár perces program, amit a hagyományos bemelegítés előtt érdemes lefuttatni (nemcsak versenynapn, hanem minden esetben).
  A futam után Recovery (levezetés) program kell, legfeljebb 2 órán belül.
  Ha a nap során több futam van, akkor minden futam után végezze el, hogy az előző futam során felhalmozott metabolitokat (és általuk okozott izommerevséget) csökkentse. Kevésbé fáradt lábakkal tud indulni a következő futamon.

 4. Compex 8.0 készülékről van szó. A verseny napján, amennyiben délután van a futam, ajánlott valamelyik program alkalmazása  a délelőtti órákban

 5. Az attól függ, hogy milyen készüléke van és milyen programokat kínál!
  Az edzés, verseny, futam után az alacsony frekvenciát alkalmazó, finom rángásokat kiváltó kezelőprogramok segítik az izom ellazulást, a keringés gyursulását és a metabolitok eltávolításának gyorsítását.
  Általában ezek neve angol nyelvű készülékeken Recovery. Ha Post.Comp.Recovery a program (azaz verseny utáni regeneráció), akkor az általában a „sima” Recovery programnál hosszabb, átfogób kezelést biztosí, azt feltételezve, hogy a nagy erőkifejtés után több metabolit keletkezik és azt nehezebb „kimosni” is.
  Magyar nyelvű készülékeken Regeneráció vagy izomregeneráció a használt kifejezés.
  Ha a készülékén nincs kifejezetten erre való rogram, akkor jó szolgálatot tehet bármely izomlazító, izommerevség-oldó kezelés.
  Ha ennél konkrétabb segítséget kér, adja meg a készüléke típusát.

 6. Azt szeretném kérdezni, két versenynap között melyik programot célszerű használni a megfelelő izomregenerálódáshoz és versenyre felkészítéshez? Gyorskorcsolyázó esetében. Első nap egy rövid 41 másodperces és egy 1.22 perces gyors terhelés, míg második nap egy hosszabb, 3000 méteres terhelés, ami időben kb. 5 perc.
  Köszönettel,
  Ildikó

 7. A TENS csak és kizárólag fájdalomcsillapító hatású. A fájdalmat csökkenti, de a térdfájdalom okát biztosan nem befolyásolja.
  Az úszógumival kapcsolatban nem árt tudni pár dolgot. Írtam erről részletesen.
  Jól írta: a stimulátor önmagában nem biztosít fogyást! Akkor segít és gyorsítja, ha egyidejűleg változtat az étrenden és többet mozog. Ekkor segít. A fotelben ülve nem.

 8. T. Doktor úr , a tens gépet térd „meghibásodás” miatt szereztem be , bevált de olvasva a használati utasítást miszerint az úszógumim eltüntetésében is segítségemre lehet , a gép leírását követve egy ide voatkozó beauty zsírbontó és egy fitness alaperősség programot csinálok meg egymás után naponta . Ön szerint ez megoldás lehet egyéb testmozgás és némi étrend váloztatás mellett ? Köszönöm válaszát , üdv.: én

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük