Izomstimulációs edzésprogramok alkalmazása - Dr. Zátrok Zsolt blog

Izomstimulációs edzésprogramok alkalmazása

Stimuláció és stimuláció között jelentős különbség lehet. Az izomra gyakorolt hatás ugyanis az impulzus beállításaitól függ. Más impulzus fokozza az izom vérkeringését, mint ami növeli az izomerőt. Más kell a tartóerő javításhoz és megint más az izomgörcs oldásához. Másképp kell kezelni az egészséges izmot és a bénultat. A régi, elavult készülékeken kapcsolókkal és gombokkal kellett beállítani a megfelelő értékeket. Szerencsére a mai készülékeknél nem így van. A menüben ki kell választani a betegséget (pl. izomsorvadás, teniszkönyök, csuklóalagút szindróma) vagy a kezelési célt (fájdalomcsökkentés, ödémacsökkentés, izomerő visszanyerés, görcs megelőzés) és a készülék programja “tudja” a helyes beállításokat. Semmit sem kell állítgatni, mégis a legmegfelelőbb kezelés végezhető. Lássunk a sportolóknak való fontosabb programokat.  

Ezt a cikket akkor fogod érteni, ha már elolvastad az izomstimuláció alapjaival foglalkozó korábbi cikkeimet! Ha még nem olvastad, akkor ide kattintva megtalálod őket.

Fontosabb izomstimulációs edzésprogramok

Ha sport-izomstimulátort vásárolsz, akkor hasonló programnevekkel találkozol minden készülékben.

 • Bemelegítés (angol nyelvű készülékekben Warm-up): Rövid tartamú program, mely megemeli az izom hőmérsékletét annak érdekében, hogy felkészítse az edzésekre. Finom, rángásszerű izomösszehúzódásokat vált ki, mely serkenti a véráramlást és az izom anyagcseréjét, megemeli a hőmérsékletét. Az izom és szalagok merevsége csökken. A program ezáltal kialakítja az edzéshez ideális fiziológiai izom és ín állapotot.
 • Verseny előtti bemelegítés (PreCompetition Warm-up): Hosszabb idejű és mélyebb hatású, mint a Bemelegítés program. Pár perccel verseny előtti bemelegítés előtt szükséges alkalmazni az adott sportág szempontjából leginkább érintett izmokon. Ha napi rendszerességgel edzel, használd inkább ezt a “sima” Bemelegítés helyett.
 • Kapillarizáció (Capillarisation): Ez a program elsősorban állóképességi sportokban ajánlott, de a fizikai felkészülés első heteiben ajánlott mindenki számára. Szenzonban csak állóképességi sportban alkalmazd!
  Serkenti a véráramlást az izom felé, javítja az oxigénellátást, csökkenti a kemény fizikai munka alatti fáradékonyságot.
  Segíti az elsődleges és másodlagos kapilláris rendszer aktivitását a szövetek oxigénellátásának javítása, illetve a kemény fizikai munka alatti fáradékonyság csökkentése érdekében.
 • Állóképesség (Resistance): Állóképességi sportok esetén ajánlott; javítja az izom hosszú távú, magas szintű erőkifejtési képességét, a metabolitképződés elleni felkészüléssel csökkenti a fáradékonyságot.
 • Kitartó erő (Endurance): Olyan sportok esetén ajánlott, mint kajak-kenu, középtávfutás (800-1500m), küzdősportok, ahol az izomnak néhány percen át a maximális erőbedobással kell működnie, anaerob (oxigénszegén) állapotban. Javítja az izom hosszú távon történő, magas szintű erőkifejtési képességét; segíti a toxinképződés (savasodás) elleni védekezést, csökkentve a fáradékonyságot. A program hosszú erőteljes izomösszehúzódásait rövid, aktív nyugalmi szakaszok követik.
 • Aerob állóképesség (Aerob resistance): Javítja az adott erőfeszítés hosszútávú fenntartásának képességét. Hosszú tartamú stimulációs program, melyet a lassú rostok aerob képességének javításához adaptálták.
 • Hipertrófia (Hypertrophy): Az izomtömeg növelésére használható. A magas frekvenciájú impulzusok intenzív izommunkát eredményeznek, mely az izomrostok méretnövekedésében elsődlegesen fontosak. Előnye: egy fontos izomra vagy izomcsoportra fókuszálható, azaz szelektíven edzheted a leggyengébb pontokat.
 • Maximális erő (Max. strength): Nagy erőbefektetés igénye esetén javasolt, például küzdősportokban. Javítja a maximális erőkifejtés képességét és növeli az izomtömeget. Segítségével csökkenthető a traumák lehetősége is a maximális súlyokkal történő edzés alatt.
 • Reakcióképesség (Reactivity): Labdajátékok és küzdősportok esetében optimális. Javítja az összehúzódás sebességét. Az izomstimulációk rövidek, rendkívül intenzívek és extrém gyorsaságúak. A reakcióképességre kétféle módon hat: a gyors rostok összehúzódásának gyorsításával és a miotaktikus receptorok aktivitásának növelésével.
 • Robbanékony erő (Explosive strength): A maximális erővel végrehajtott sportok (például rövidtávfutás, ugró és dobó sportok, röplabda stb.) esetén alkalmazandó. Megnöveli a lehető legrövidebb időn belül „bevethető” izomrostok tömegét, ráadásul a legnagyobb erőszint alkalmazásával.

Izomstimulációs edzésprogramok levezetéshez, izomregenerációhoz

Tanulmányok szerint a fizikai aktivitást követő 90 percen belül megkezdett regenerációs stimuláció mintegy 25-40%-kal csökkenti az izmok tejsavszintjét. Ennél talán csak a kompressziós jégmasszázs hatékonyabb. Az izomstimuláció előnye azonban, hogy a készülék kisméretű és egyszerűen használható, emiatt bárhol-bármikor egyszerűen bevetheted, szemben a sokszázezres kompressziós és jégmasszázs gépekkel.

 • Aktív regeneráció: Minden sportnál javasolt, különösen ajánlott napi több edzés esetén. Serkenti az izmok regenerációját, serkenti a vérellátást és csökkenti a fáradtságot. A hagyományos levezetésnél hatékonyabban gyorsítja a metabolitok és tejsav kimosását az izmokból, ezáltal az egymást követő edzések intenzitása folyamatosan magasan tartható. Különösen ajánlott sorozatterhelés esetén, így például két félidő közötti szünetben, két birkózás közötti pihenőben.
 • Verseny utáni regeneráció: Hosszabb és ezért erőteljesebb hatású, mint az Aktív regeneráció program. Minden sportban, minden edzés vagy verseny után ajánlott. Elősegíti a metabolitok kimosását, segíti az izomfáradtság legyőzését.
 • Izommerevség oldása: Ez a program bármikor használható, amikor az edzés hatására elmerevedett izmot kell pihentetni. Izomrelaxációt biztosít, valamint serkenti a vérkeringést (ami segíti a salakanyagok eltávolítását).

Hogyan válogasd össze a kezelőprogramokat?

Bármi legyen is a célod, a Bemelegítés programot minden edzés vagy verseny előtt végezd el a kiemelten fontos izomcsoporton.izomstimulációs edzés

Ha célod az állóképesség növelése, akkor a Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat alkalmazd edzéseidben. KERÜLD a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat, mert ezek impulzusai a fehér (gyors) rostokat fejlesztik – ez pont ellentétes a céljaiddal.

Ha célod az erő és izomtömeg növelése, a gyorsaságod és reflexeid javítása, akkor a Hipertrófia, Maximális erő, Robbanékonyság programokat alkalmazd edzéseidben. KERÜLD a Kapillarizáció, Állóképesség és Aerob állóképesség programokat, mert ezek az I. és IIa. rostokat állóképesség irányba fejlesztik – ez pont ellentétes a céljaiddal.

Kivétel nélkül, minden edzés után végezz izomregenerációs kezelést az adott alkalommal leginkább igénybe vett izomcsoportokon!

A céljaidnak legmegfelelőbb készülék kiválasztásához és edzéstervedbe integrálásához segítséget kérhetsz tőlem e-mailben, cikkhez írott kommentben vagy akár telefonon is.

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Bemelegítés szerepe és jelentősége

Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek az amatőr és profi sportoló számára? Ha igen, akkor add meg a mail címed és nyomj “OK”-t. A részletes tájékoztatót perceken belül olvashatod. Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  A TENS csak és kizárólag fájdalomcsillapító hatású. A fájdalmat csökkenti, de a térdfájdalom okát biztosan nem befolyásolja.
  Az úszógumival kapcsolatban nem árt tudni pár dolgot. Írtam erről részletesen.
  Jól írta: a stimulátor önmagában nem biztosít fogyást! Akkor segít és gyorsítja, ha egyidejűleg változtat az étrenden és többet mozog. Ekkor segít. A fotelben ülve nem.

 • comment-avatar
  Tibor 10 hónap

  T. Doktor úr , a tens gépet térd “meghibásodás” miatt szereztem be , bevált de olvasva a használati utasítást miszerint az úszógumim eltüntetésében is segítségemre lehet , a gép leírását követve egy ide voatkozó beauty zsírbontó és egy fitness alaperősség programot csinálok meg egymás után naponta . Ön szerint ez megoldás lehet egyéb testmozgás és némi étrend váloztatás mellett ? Köszönöm válaszát , üdv.: én