Napjainkban egyre többször hallani az egyik legújabb elektroterápiás kezelési módról, a neuromodulációról, azon belül pedig a vagus stimulációról. A neuromodulációval bizonyos agyterületek, idegek működésének serkentése révén érhető el hatás.  Egyik típusa a vagus stimuláció, amely a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását fokozza. Egyes szakemberek szerint a módszer gyökeres változást hozhat a ma leggyakoribb betegségek (cukorbetegség, érelmeszesedés, autoimmun betegségek, gyulladások, depresszió, stressz, alvászavar és nagyon sok más) kezelésében.   

Nézd meg az erről készült filmem vagy görgess lejjebb és olvasd el a részleteket.

Vegetatív (autonom) idegrendszer

A létezésünk döntő mértékben egy automatikusan működő vezérlő rendszertől függ. Az agy az irányítóközpont, amelynek utasításait a vegetatív idegrendszer közvetíti. Ezt a működést érdemben nem tudod befolyásolni, ezért hívják autonóm (akarattól független) idegrendszernek. 

Két fő rész különíthető el: a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszer. Ezek egymással ellentétes hatást hoznak. Amikor az egyik működése erősödik, akkor a másik csökken. Olyan, mint a libikóka, nem lehetsz egyszerre fent is és lenn is. Ugyanígy nem érvényesülhet egyszerre szimpatikus és paraszimpatikus hatás!

Szimpatikus idegrendszer

A szimpatikus idegrendszer „harcolj vagy menekülj” rendszerként ismert. Az evolúciós szerepe eredetileg az, hogy biztosítsa a veszélyre való gyors reagálást.

Ha a szimpatikus aktivitás nő, akkor emelkedik a szívverések és a légvételek száma. Növekszik a vérnyomás. A hasi erek összehúzódnak és csökken a zsigerekben levő vér mennyisége, leáll az emésztés.A májból és izmokból cukor “lökődik” a vérbe, azaz növekszik a vércukorszint.
Ennek értelme, hogy az izomzat és az agy számára biztosítsa a lehető legjobb energiaellátást és oxigén mennyiséget.  Ezen felül kitágulnak a pupillák, több fény jut a szembe, javul a látás és nő az éberség.

Minden olyan folyamat leáll vagy jelentősen lassul, ami a vészhelyzet azonnali elhárítása szempontjából lényegtelen, így csökken az immunrendszer aktivitása és az anyagcsere is.

Paraszimpatikus idegrendszer

A paraszimpatikus idegrendszer éppen ellentétes hatású. „Pihenés, emésztés, regeneráció, reprodukció” rendszerként is ismert. 

Amikor aktiválódik, Csökken a szívverések és a légvételek száma, helyreáll a normál vérnyomás.  A vér az izmok felől több vér kerül a zsigerekbe, ami fokozza az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Újra fokozódik az immunrendszer működése, ezzel fokozódnak a regenerációs folyamatok, csökken a gyulladások.

Csökken a stressz és enyhül a félelem, a szorongás. Helyreáll a mentális nyugalom és az érzelmi kiegyensúlyozottság. Ez elősegíti a pihentető alvást, ami rendkívüli jelentőségű, hiszen a regenerációs, öngyógyító folyamatok alvás közben működhetnek leghatékonyabban.

Mire való?

Az evolúció vagy a teremtő akkor hozta létre a szimpatikus-paraszimpatikus egyensúlyt, amikor a vészhelyzet rövid ideig tartott. Jött az oroszlán és a szimpatikus aktiváció hatására fedezékbe húzódtál, elfutottál vagy harcba szálltál vele. Az ilyen stressz azonban csak rövid ideig tartott és egyébként a paraszimpatikus aktivitás, azaz a sérülések kijavítása, begyógyítása volt elsődleges. 

Napjainkban azonban teljesen más a helyzet. 

Az anyagiak megteremtése küzdelmes, a települések zsúfoltak, zajosak, a környezet szennyezett, a táplálék egészségtelen anyagokat tartalmaz, alig van fizikai aktivitás. Az iskolai, munkahelyi, családi, szociális feszültségek szinte mindenkit érintenek. Sokan folyamatosan cipelik ezeket. Még otthon sem tudnak kiszabadulni a fokozott szimpatikus aktivitás szorításából. 

Ahogy az előbb elmagyaráztam, fokozott szimpatikus aktivitásban leáll a pihenés, nem működik az immunrendszer, leáll az anyagcsere, nincs regeneráció és öngyógyítás sem! 

Ha tartósan fennáll, akkor a következménye depresszió, szorongás, gyulladásos és autoimmun betegség, cukorbetegség, szív- és érrendszeri probléma, daganat, elbutulás és más egészségügyi probléma vagy ezek keveréke lesz. 

Vagus aktivitás növelés hatása

Ha képesek vagyunk serkenteni a paraszimpatikus aktivitást, az egyenlő a test regenerációs képességének fokozásával. Ez lehet az egyik kulcs a krónikus betegségek gyógyításában. 

Nem mindegy, hogy mikor alkalmazod!

Sokan most úgy gondolják, hogy nosza, akkor ide nekünk egy vagus stimulátort és reggeltől estig majd viseljük és majd ez jól ellensúlyozza az egész napos stresszt. 

Nos… itt a csapda! Ez így nem fog, sőt nem tud működni. 

A paraszimpatikus aktivitás mindig másodlagos a szimpatikussal szemben, hiszen a túlélés a fontos. A regeneráció akkor szükséges, ha túlélted a vészhelyzetet.  

Miközben egy határidős munkán dolgozol vagy az edzőteremben futsz a futópadon, vagy a dugóban idegeskedsz, nem győzhető le a szimpatikus túlsúly. Ha feszülten figyeled, mikor hat már a készülék?…. Ez sem segít. 

A vagus stimulációt a napi aktivitási ritmusba kell illeszteni. Olyankorra, amikor a tested paraszimpatikus ciklus felé tart. Ez jellemzően az éjszaka, a pihenés. Ezért az esti lefekvés előtt kezelj. Közben olvashatsz, de jobb, ha meditálsz vagy végzel néhány légzőgyakorlatot. Ha közben pörgeted a telefonod, nézed a thrillert… nos.. ellene dolgozol. 

Ha rendszeresen és kitartóan alkalmazod, akkor a stimuláció “újratanítja” a helyes aktivitást nemcsak a paraszimpatikus, hanem a vele “párban” levő szimpatikus rendszer számára is.

Egyetlen kezeléstől ne várj csodát. 

Néhány hetes alkalmazás után azonban fokozatosan érezhető lesz az eredmény. A hatást fokozhatod, ha az életmódon is változtatsz. Kezd többet mozogni, kerüld a nassolást, az egészségtelen ételeket, kerüld a túlevést, az üdítőket, az alkoholt, a cigarettát. Tanulj meg stresszkezelő technikákat.   

A vagus stimulációt biztosító Nurosym tVNS készüléket ide kattintva vásárolhatod meg.  

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. A készülék programozható. Elvben beállítható olyan tartományban, mely alkalmas a vagus stimulációra.
    Fülcsipesz-átalakítót kell hozzá vásárolni.

  2. Rendelkezem egy Triatlon izomstimulacios keszulekk. A megfelelo custom beallitasokkal, esetleged kiegeszito vasarlasaval nem hasznalhato vagus ideg stimulaciora?
    Koszonettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük