Tünetek A-Z

Karikás szem – mit kell tudni róla?

A „karikás szem” a szem körüli és főképp alatti terület bőrének sötét elszíneződését jelenti. Általában kétoldali jelenség. Meg kell különböztetni a csak az egyik szem körüli elváltozástól. Ilyet például sérülés és véraláfutás vagy az egyik szem fertőzése által okozott bőrpír, duzzanat okozhat. A karikák lehetnek lilás, kékes, sötétbarna vagy fekete árnyalatúak. Ez erősen függ a bőr alapszínétől. Általában nincs orvosi probléma a háttérben, csak esztétikai eltérést jelentenek csupán. Arról írtam, mikor vedd komolyan.

A jelenséget nagyobbrészt a fáradtság okozza. Néha csupán a szemhéjak puffadtsága vagy a szem alatti üregek által vetett árnyékok következtében alakul ki, továbbá a bőr öregedésének normális része is lehet. Felerősíti a jelenséget, ha a sötét karika mellett a szem alatti terület duzzanata. A „táskás szem” idősebbnek „mutat” a korodnál és a hagyományos kozmetikumok sem segítenek az eltüntetésben.

A szemhéj és a szem alatti terület az emberi test bőrfelületének egyik legvékonyabb és legérzékenyebb része. Itt jelennek meg először a mimikai ráncok és a sötét karikák.

A karikás szem okai

  • Fáradtság. A szem alatti sötét karikák jelezhetik, hogy nem pihensz eleget. Ideje az életmód-változtatásnak. Leginkább az alvási szokásaid felülvizsgálata szükséges. A kimerültség és a tartós kialvatlanság a karikás szem leggyakoribb oka. Az alváshiány a bőrt fénytelenné és fakóvá teszi, így az általános sápadtság miatt a szem körüli bőr alatti szövetek feltűnőbbek, kontrasztosabbak lesznek.
  • Allergia: az allergiás reakciót a hisztaminok, a testben természetesen megtalálható vegyületek váltják ki, amikor kapcsolatba kerülnek egy allergénnel. Ez a hisztamin-felszabadulás okozza az erek kitágulását. Noha ez a hatás nem érzékelhető a test azon területein, ahol a bőr vastagabb, azonban a szem alatti részen – ahol rendkívül vékony – jól látható. Itt a duzzadt erek sötétebbnek tűnnek, mint az arc és a test többi felülete, és nem kívánt szem alatti karikák formájában jelennek meg.
  • Atópiás dermatitis (ekcéma), kontakt dermatitisz: gyulladást és a szem körüli szövetek elsötétülését okozhatja. A bőr viszketése és irritációja miatt túlzásba vitt dörzsölgetés károsíthatja a szemkörnyék finom keringési rendszerét, ami miatt a bőr átmenetileg vagy tartósan sötétedhet.
  • Szénanátha (allergiás nátha)
  • Öröklött: a karikás szem lehet örökletes vonás, amely már gyermekkorban is megjelenik és az öregedéssel erősödhet (de akár lassan el is tűnhet). Gyakori a családi halmozódást mutató pajzsmirigybetegségben. A lelassult anyagcsere miatt vérszegénység alakulhat ki. Ha az oxigént szállító vörösvértest vagy az oxigén megkötéséért felelős hemoglobin nagymértékben csökken, akkor a bőr általában sápadttá, áttetszővé válik – a szem körüli vékonyabb és áttűnőbb bőr miatt viszont sötét karikák megjelenését eredményezheti.
  • Bőrpigment-rendellenességek
  • Napozás hatására több melanin (a bőr színét adó pigmentet) termel a bőr. A túl sok nap nemcsak a szeplőket erősíti fel, hanem a szemkörnyéki pigmentációt is fokozza.
  • Öregedéssel járó bőrelváltozások: a szem alatti területek sötétebbnek tűnhetnek az erek és a bőranyagcsere változása miatt, ami szintén fokozhatja a pigmentációt. A szem körüli bőr alatti hajszálerek erőteljesen reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra.

Mikor fordulj orvoshoz?karikás szem, elszíneződött folt a szem körül

A karikás szem gyakran társul a fent említett állapotokhoz. Ezért nem biztos, hogy jól teszed, ha kozmetikumokkal elfedheted! Ilyet csak akkor tegyél, ha már biztos vagy abban, hogy az ok egyszerűen csak a fáradtság és a pihenés hiánya.

Ha több alvás, pihenés hatására sem tűnnek el a sötét foltok, felveti annak gyanúját, hogy valami más is van a hátterében. A pontos diagnózis felállítása érdekében keress fel bőrgyógyászt, allergológust, endokrinológust. Azt kell tisztázni, hogy a sötét karikák hátterében állhat-e betegség.

Ha a sötét szín egyoldali és egyre erősödik, mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt.

Megfelelő kezelést akkor kaphatsz, ha tudják mi váltja ki, de van néhány házi praktika, amik segítségedre lehetnek.

Házi praktikák

A sötét karikák gyakran jól reagálnak az egyszerű „kezelésekre”, mint például:

Pihenj többet: ahogy már említettem, az alváshiány sápadtabbá tehet. A szemkörnyéki, vékonyabb és áttetsző bőrön az árnyékok és karikák „erősebbet mutatnak”. Fordíts több időt alvásra, pihenésre, regenerációra.

Emeld meg a fejed: használj egy magasabb párnát alváshoz. A szemhéj duzzanat akkor alakul ki, amikor a folyadék összegyűlik az alsó szemhéjakban. A fej megemelése ezt akadályozza.

Hűtőkezelés: fáradt állapotban a szem körüli, tágult erek hozzájárulhatnak a karikák megjelenéséhez. Próbáld ki a hideg borogatást! Enyhén nyomj egy hűtött teáskanalat vagy puha ruhába tekert fagyasztott borsót a szemed alatti területre. Néhány perc alatt szűkíteni fogja az ereket. Vigyázz, hogy a jeges felület ne érintkezzen a nyitott szemeddel! Hunyd be a szemed és csak az alatta levő területet hűtsd.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük