Nem mindegy: pozicionális horkolás vagy alvási apnoe?

Saját egészségünkön túl a hálószobatársunk éjszakájának is megkeserítője a horkolás, mely számos embert érint hazánkban: egy korábbi kutatás szerint Magyarország lakosságának 40-50%-a horkol (férfiak és nők egyaránt). Nem mindegy azonban, hogy milyen súlyos horkolásról beszélünk – míg a pozicionális horkolók csak bizonyos testhelyzetben horkolnak és több ötletes megoldás is létezik problémájukra, az alvási apnoéban szenvedők hosszú másodperceken át nem jutnak oxigénhez a horkolásból eredően, aminek súlyos következményei lehetnek.

Mi az a horkolás?

Alvás közben – a többi izmunkhoz hasonlóan – a nyak, a garat izmai és a kötőszövetek is ellazulnak. A ki-be áramló levegő mozgásba hozza a felső légutak lágy szöveteit (lágy szájpadlás, nyelvcsap, mandulák, nyelvgyök, a torok hátsó és oldalsó falai), s az ezek vibrációja által kiadott durva, érdes hangot nevezzük horkolásnak. Úgy kell elképzelni a hang keletkezését, mint mikor a felfújt léggömb száját széthúzzuk és a levegő sípolva távozik.

Az ilyen módon kiadott hang ereje szerint a horkolásnak több fokozata létezik:

 • Enyhe horkolásról akkor beszélünk, ha a probléma csak esetenként áll fenn, főleg, mikor valaki például a hátán fekve alszik, nagyon fáradt, túl sokat evett és/vagy alkoholt fogyasztott.
 • Mérsékelt a horkolás, ha rendszeresen jelentkezik, bármilyen pozícióban is feküdjön az érintett személy.
 • A horkolás akkor tekinthető komolynak, ha bármely testhelyzetben megtörténik, egész éjjel tart és olyannyira hangos, hogy másik szobába is áthallatszik.
 • Súlyos állapotról árulkodik, ha az alvás közbeni testhelyzettől független horkolás az egész házban jól hallható.

Mik lehetnek a horkolás okai?

A horkolásnak többfajta oka is lehet. Összegyűjtöttünk néhányat a leggyakoribbak közül:

 • Elhízás: Ha a BMI (Body Mass Index = testtömegindex) érték nagyobb 25-nél, a felesleges zsírréteg azon túl, hogy bőrünk alá rakódik, a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé is „beássa” magát; s a túlsúllyal járó toka is szűkíti a levegőjáratokat.
 • Gyenge izomtónus: Az izmok és a szövetek a legmélyebb alvást eredményező alvási fázisokban ernyednek el a legnagyobb mértékben. Háton fekvéskor a nyelv (az izmainak elernyedése miatt) hátracsúszik a felső légútba, ami által szűkül annak nyílása, horkolást eredményezve. Az életkor növekedésében fordított arányban áll az izomszövetek tónusa: ahogy öregszünk, a tónus úgy csökken, ezért idősebb korban gyakoribb a horkolás, illetve a hangereje fokozódik. (A gyenge izomtónus mindazonáltal a fentebb említett okkal is összekapcsolható: a túlsúllyal küszködő emberek általában kevesebbet mozognak, aminek köszönhetően gyengébb az izomtónusuk.)
 • Betegségek, fertőzések: Az orr nyálkahártyája begyulladhat a légúti betegségek és az allergia eredményeként; de az orrsövényferdülés, valamint az orrpolip is okozhatnak horkolást.
 • Alkati adottságok: A megnagyobbodott, laza lágyszájpad, nyelvcsap, a megnagyobbodott hátracsúszó nyelvgyök és a megnagyobbodott nyelvgyöki mandulák vagy garatmandulák egyaránt hibáztathatók a horkolás kialakulásáért. Vannak olyan betegségek is, amelyekkel együtt jár a nyelv megvastagodása (például a pajzsmirigy-elégtelenség vagy a Down-szindróma), ami szintén horkolást eredményez.
 • Nyugtatók, alkohol, túlzott jóllakottság: Ezek mindegyike felborítja az alvás normál ritmusát, mivel a szövetek hamarabb és nagyobb mértékben lazulnak el a kelleténél.
 • Dohányzás: Ha a dohányzás által rendszeresen irritációnak tesszük ki orr-, garat- és gégenyálkahártyánkat, az így keletkezett duzzanat szűkíti a levegőjáratot.

A horkolás kellemetlen hatásai

A horkolás nem csak az alvótársa éjszakáját nehezíti meg. A horkoló szinte soha nem tudja megfelelően kialudni magát, ezért a következő hatásokkal szembesülhet:

 • reggeli fejfájás
 • memóriával kapcsolatos problémák
 • koncentrációs zavarok
 • egész napot átszövő álmosság
 • tompa érzékszervek
 • szexuális vágy csökkenése
 • hangulatingadozás

Amikor kisebb a baj: a pozicionális horkolás

A pozicionális horkolók csak bizonyos testhelyzetben (általában hanyatt fekve) horkolnak; ha pozíciót váltanak, a kelletlen, zavaró hang megszűnik. Számukra több ötletes készüléket is kifejlesztettek már problémájuk megoldásaként.

A Snore Stopper névre hallgató horkolásgátló készülék egy karóraszerű eszköz, melyet az alvás ideje alatt kell a csuklón viselni. A „titka” egyszerű. Egy érzékelő felismeri a horkolás hangját és finom elektromos impulzust ad le az elektródafelületen át, amivel jelzést küld az agynak, ez pedig testhelyzetünk megváltoztatására késztet anélkül, hogy felébresztene. Miután a horkoló megváltoztatta fekvési helyzetét, abbamarad a horkolás.

A horkolásgátló óra jellemzői:

 • naponta szükséges használni,
 • elalvás előtt kell felcsatolni a csuklóra,
 • az alvás teljes időtartama alatt viselni kell,
 • úgy segíti a horkolás megszüntetését, hogy közben nem zavarja meg az alvást,
 • a leadott impulzus erőssége szabályozható, így beállítható az az erősség, amely még nem zavarja meg az alvást, de a helyzetváltoztatásra ösztökél,

A fentiek alapján érthető, hogy a készülék hatástalan azoknál, akik minden testhelyzetben horkolnak, jelentős túlsúllyal, orrsövényferdüléssel rendelkeznek.

Tekintse meg a horkolásgátló órát bemutató (magyar nyelvű) videót!

A pozicionális horkolás megoldására fejlesztették ki az ún. horkolásgátló párnát is, amely a benne lévő légzsákok felfújása által változtatja meg a horkoló fejének pozícióját. A beépített légzsákok a horkolás zajára felfújódnak és észrevétlenül elmozdítják a fejet, aminek köszönhetően megváltozik a nyelv és a torok közötti rés, így csökken a horkolás.

A horkolásgátló párna…

 • interaktív megoldás, mely folyamatosan követi az alvás zajait és a fej helyét a párnán,
 • rögzíti a horkolás zaját a beépített mikrofonok segítségével,
 • növeli a vitalitást és a koncentrációt, javítja a stressztűrő-képességet,
 • biztosítja a mély alvást,
 • klinikailag tesztelt, átlagosan 70%-kal csökkenti a horkolást,
 • azonban nem ajánlott alvási apnoéban szenvedők számára.

Tekintse meg a horkolásgátló párnát bemutató (angol nyelvű) videót!

Amikor már veszélyekkel jár a horkolás: az alvási apnoe

Az „apnoe” egy görög eredetű szó, jelentése: „légvétel nélküli”. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy milyen súlyos állapot fennállását is jelenti az alvási apnoe: egy olyan betegségről van szó, amely az éjszakai alvás közbeni erős horkolással, akár fuldoklással, sőt a horkolások közötti hosszú légzésszünetekkel jár. Az akár 10 másodpercet is meghaladó légzésszünetek eredményeképp nem jut elegendő oxigén a szervezetbe, gyakoriak a „mikroébredések”, melyeket a beteg általában nem vesz észre, azonban akadályozzák a folyamatos pihenést és az agy regenerálódását. Ez esetenként rendkívül súlyos következményekhez vezet: az alvási apnoéban szenvedőknél megnő

 • a magas vérnyomás,
 • a szívelégtelenség,
 • a szívinfarktus és
 • a stroke, agyi infarktus veszélye.

Az alvási apnoe a magyar lakosság 2-4%-át érinti, azaz hazánkban ma nagyjából 200.000-400.000 ember található, aki ebben a betegségben szenved. Az apnoénak két különböző fajtája van:

 • A leggyakoribb az obstruktív alvási apnoe (OSAS), más néven felső légúti apnoe. Ekkor a lágyszájpad izomzata elernyed, elzárja a garatot, ami által a légzés nehézzé és hangossá válik, mivel az elernyedt garat elzárja a levegő útját. A légzés így időközönként leáll, a véráramban az oxigénszint csökken, a beteg levegő után kapkod, az alvás pedig megszakad.
 • A ritkábban előforduló centrális alvási apnoe (CSA) alatt a garat nyitott marad, viszont a mellizom és a rekeszizom nem dolgozik, mivel az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz (ellentétben az obstruktív apnoéval, ahol a rekesz- és mellizmok erősebben dolgoznak). Ilyenkor az agy felébreszti a beteget, így ezek a mikroébredések már tudatosabbak.

A horkolás meglehetősen kellemetlen probléma, amellyel az emberek sokszor nem fordulnak orvoshoz; pedig ezt a betegséget nem szabad alábecsülni, hiszen – ahogy fentebb láttuk – esetenként komoly szövődményekkel járhat. A pozicionális horkolás mellett az alvási apnoéban szenvedő betegek számára is léteznek megoldások, azonban fontos, hogy rendszeres és zavaróan hangos horkolás esetén mindenképp forduljon alvásspecialistához (alváslaborhoz), hiszen az okok kiderítése és a speciális gyógymódok javaslata tapasztalt szakorvos feladata!

 

MM - mainpage

Legyen az első hozzászóló on "Nem mindegy: pozicionális horkolás vagy alvási apnoe?"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*