Egyes szívbetegségek diagnosztizálása komoly nehézséget jelenthet. Különösen az olyanoké, melyek csak időnként, előre nem sejthető időpontban, váratlanul jelentkeznek és rövid ideig tartanak. Ilyenek lehetnek egyes ritmuszavarok, vagy akár a szívizom vérellátásának átmeneti lecsökkenése. Gyakran előfordul, hogy mire orvoshoz kerülsz és EKG vizsgálatra sor kerül, addigra „visszaáll” a rend és már nem látható elváltozás. Ha ilyen esetek rendszeresen ismétlődnek, akkor a Holter EKG vizsgálat segíthet „elkapni” és azonosítani a problémát.

A Holter monitor egy kisméretű eszköz, mellyel 24-től akár 72 órán keresztül is rögzíteni lehet a szív elektromos tevékenysége.

holter ekg rekorder

A rögzített felvétel elemzésével pontos képet lehet kapni a szívedről és ha a panaszaid ritmuszavar okozza, akkor a folyamatosan rögzített felvételen beazonosítható.

A  készülék tulajdonképpen egy miniatűr EKG készülék, mely elfér a zsebedben. A készüléket a felhelyezése után folyamatosan viselni kell, minimum 24 óra időtartamban. Egyes esetekben az orvosod akár 72 órás vagy még hosszabb felvételt kérhet.

Mire való a Holter EKG vizsgálat?

Holter monitoros vizsgálatra többnyire  akkor kerül sor, amikor a hagyományos elektrokardiogram (EKG) nem nyújt elegendő információt a szív állapotáról, ha a szabálytalan szívverés csak ritkán fordul elő.

Ha szívritmuszavarra utaló tünetek esetén az orvos EKG (elektrokardiogram) vizsgálatot végez (EKG – amit az elektrokardiográfiás vizsgálatról tudni kell).

Ha ritkán és rövid időtartamú ritmuszavaraid vannak, akkor lehet, hogy mire a rendelőbe érsz, már megszűnnek és a 10 másodperces EKG vizsgálat nem mutatja ki azokat.

A Holter monitor folyamatosan rögzíti a szív elektromos jeleit, így képes lehet észrevenni azokat szabálytalan szívritmusokat is, amelyeket az EKG nem vett észre.

Vannak olyan személyes használatú eszközök, például az okosórák, amelyekkel otthonodban rögzítheted a EKG-t. Ezek az eszközök NEM helyettesítik a Holter vizsgálatot.

Milyen tünetek esetén végeznek Holterezést?

 • időszakosan vagy tartósan jelentkező „rendetlen” szívműködés érzése
 • rohamokban jelentkező szapora és/vagy rendetlen szívverés
 • kihagyó szívverés
 • ritmusosan vagy össze-vissza jelentkező „nagy szívdobbanások”
 • megmagyarázhatatlan ájulás történt
 • bizonyos napszakokban vagy aktivitások mellett megjelenő panaszok.

Kockázatok

A Holter EKG vizsgálatnak nincs kockázata. A készülék kizárólag figyel és rögzít, nem bocsát a testedbe semmilyen áramot, sugárzást. 100%-ban nincs mellékhatása.

Ha hosszú, több napos vizsgálatot írnak elő, akkor a készülék folyamatos viselése okozhat egy kis kényelmetlenséget vagy zavarhatja az alvásod.

A Holter készülék működését általában nem befolyásolják más elektromos készülékek. Mivel a vizsgálat pontos eredménye fontos a számodra, így kerüld az olyan elektromos eszközöket, melyek „bezavarhatnak” a vizsgálatba. Azaz a vizsgálat alatt ne használj

 • elektromos takarót
 • elektromos borotvát és fogkefét
 • ne tegyél mágneseket sem a Holter készülék, sem az elektródák közelébe
 • ne használj fémdetektort
 • ha használsz is mikrohullámú sütőt, maradj 1-2 méter távolságban tőle, ha működik,
 • a mobiltelefonodat is tartsd távolabbra a készüléktől.

Hogyan készülj elő

A Holter monitort egy előre tervezett időpontban helyezik fel, rendelői körülmények között.

Mivel a Holter monitor készüléket minimum 24 órán át folyamatosan, megszakítás nélkül viselned, így készülj fel erre. A vizsgálatra fürdés-tisztálkodás után érkezz!

A Holter asszisztens öntapadó elektródákat ragaszt fel a mellkasod több pontján. Az elektródákat vékony kábel köti össze a készülékkel. Így „gyűjti” össze a szíved elektromos információit.

blank

Ha erős a mellkasi szőrzeted, akkor az elektródák alatti részen (kb bélyegnyi területen) borotválni kell. Enélkül az elektródák nem tapadnak meg és a vizsgálat nem végezhető el.

Miután a Holter monitor felhelyezésre került, utasításokat kapsz a viselésére vonatkozóan. Ezután haza mehetsz, visszatérhetsz a hétköznapi tevékenységeidhez. Dolgozhatsz, mozoghatsz, stb a készülékkel.

Éppen azért kell aktívnak maradnod, hogy a panaszaid „provokáld”. Ha a készülékkel mozdulatlanul ülsz a vizsgálat alatt, akkor a panaszaid sem fognak előjönni (vagy nem biztosan).

Mi történik?

A Holter monitort általában 24 órán át kell viselni. Ritkább az ennél hosszabb vizsgálat (de néha szükséges lehet).

A készülék rögzíti az összes szívverésed, beleértve a normált és kórosat, a kihagyást, a nagy dobbanást, a heves dobogáshoz kapcsolódót, stb egyaránt.

A monitorozás teljesen fájdalommentes. Az elektródák és a vezetékek elrejthetők a ruházat alatt. A készüléket az övedre csatolhatod vagy „jár hozzá” egy kis hordozótáska, ami segít a zavartalan hordozásban.

holter ekg viselése egész nap

A készüléket nem szabad levenni – a teljes rögzítési idő alatt viselni kell, még alvás közben is.

A víz károsíthatja a készüléket, ezért ne ússz, ne zuhanyozz vagy fürödj a viselésének teljes ideje alatt. Több napos vizsgálat esetén megmutatják, hogyan kell a vizsgálatot felfüggeszteni (az elektródákat és a monitort leválasztani és újracsatlakoztatni). Erre azért lehet szükség, hogy megtisztálkodhass. Igyekezz a lehető legrövidebb rögzítési szünetet tartani! Ne feledd: a vizsgálat a te érdekedben történik. Ha nincs rajtad a monitor, amikor ritmuszavar jelentkezik, akkor felesleges a vizsgálat.

Amíg Holter monitort viselsz, a legtöbb szokásos hétköznapi tevékenységedet végezheted, hacsak az orvosod másként nem rendelkezik. Eközben jegyezd fel egy naplóba, hogy mit csinálsz.

Például: ha fel kell menned gyalog a 10-emeletre, akkor jelöld meg mikor indultál és értél fel, mert a fizikai terhelésre a pulzusod meggyorsulhat! Ha nem adsz információt az orvosnak arról, hogy sok emeletet megmásztál, téves következtetést vonhat le a látott EKG alapján!!
Azaz ez is a te érdekedben történik!

Ugyanígy jegyezd fel az észlelt tüneteidet. Különösen fontos, hogy feljegyezd, ha az alábbiak közül bármelyikét is észleled, és annak időpontját is rögzítsd:

 • lüktető, szapora vagy kimaradt szívverés
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • szédülés

Jegyezd le mindenképp, hogy pontosan mikor és milyen tevékenységeket végzel, miközben ezen tüneteket tapasztalod, ha egyáltalán észlelsz majd hasonlókat.

Ha a vizsgálati idő letelik…

A rögzítési időszak végeztével a készüléket vissza kell juttatni a rendelőbe. A készülékből számítógépes elemzőprogram „olvassa ki” a rögzített adatokat.

Hogy értsd, mennyi adatot kell összesíteni: ha közepesen aktív vagy fizikailag, akkor a szíved kb 80-at dobban percenként. Azaz kb 4800-at percenként és mintegy 110 ezret egy nap alatt!

A számítógép egyenként analizál minden egyes szívverést. Csoportokba gyűjti a normál, illetve a kóros görbéket. Összesíti az adatokat.

Ezután egy EKG szakértő átnézi, ellenőrzi, felülvizsgálja a gép által előkészített adatokat. Egy ilyen alapos átnézés -ha jelentősek az eltérések- akár 30-40 percet is igénybe vehet.

Ehhez fontos információt ad a vizsgálat alatt vezetett tevékenység-naplód. Az elemzéskor össze fogják vetni a Holter monitor adatait a feljegyzéseiddel. Ez segíthet a pontos diagnózis felállításában.

Eredmény (lelet)

A Holter monitoros vizsgálat adataiból sok esetben minden kétséget kizáróan kiderülhetnek bizonyos típusú szívbetegségek. Más esetekben szükség lehet további vizsgálatokra is.

Számos esetben a Holter EKG elég információt ad ahhoz, hogy a kezelés elindítható legyen.

Kontroll vizsgálat

A Holter vizsgálat másik fontos indikációja a szívgyógyszerek hatásának ellenőrzése.

Kontroll vizsgálatra általában néhány héttel a gyógyszeres kezelés megkezdése után kerül sor. Azért csak később, mert a gyógyszerek hatásának „beállásához” is kell valamennyi idő.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük