Diagnosztikus

Tudnivalók a Holter EKG vizsgálatról

Egyes szívbetegségek diagnosztizálása komoly nehézséget jelenthet. Különösen az olyanoké, melyek csak időnként, előre nem sejthető időpontban, váratlanul jelentkeznek és rövid ideig tartanak. Ilyenek lehetnek egyes ritmuszavarok, vagy akár a szívizom vérellátásának átmeneti lecsökkenése. Gyakran előfordul, hogy mire orvoshoz kerülsz és EKG vizsgálatra sor kerül, addigra „visszaáll” a rend és már nem látható elváltozás. Ha ilyen esetek rendszeresen ismétlődnek, akkor a Holter EKG vizsgálat segíthet „elkapni” és azonosítani a problémát.

A Holter monitor egy kisméretű eszköz, mellyel 24-től akár 72 órán keresztül is rögzíteni lehet a szív elektromos tevékenysége.

holter ekg rekorder

A rögzített felvétel elemzésével pontos képet lehet kapni a szívedről és ha a panaszaid ritmuszavar okozza, akkor a folyamatosan rögzített felvételen beazonosítható.

A  készülék tulajdonképpen egy miniatűr EKG készülék, mely elfér a zsebedben. A készüléket a felhelyezése után folyamatosan viselni kell, minimum 24 óra időtartamban. Egyes esetekben az orvosod akár 72 órás vagy még hosszabb felvételt kérhet.

Mire való a Holter EKG vizsgálat?

Holter monitoros vizsgálatra többnyire  akkor kerül sor, amikor a hagyományos elektrokardiogram (EKG) nem nyújt elegendő információt a szív állapotáról, ha a szabálytalan szívverés csak ritkán fordul elő.

Ha szívritmuszavarra utaló tünetek esetén az orvos EKG (elektrokardiogram) vizsgálatot végez (EKG – amit az elektrokardiográfiás vizsgálatról tudni kell).

Ha ritkán és rövid időtartamú ritmuszavaraid vannak, akkor lehet, hogy mire a rendelőbe érsz, már megszűnnek és a 10 másodperces EKG vizsgálat nem mutatja ki azokat.

A Holter monitor folyamatosan rögzíti a szív elektromos jeleit, így képes lehet észrevenni azokat szabálytalan szívritmusokat is, amelyeket az EKG nem vett észre.

Vannak olyan személyes használatú eszközök, például az okosórák, amelyekkel otthonodban rögzítheted a EKG-t. Ezek az eszközök NEM helyettesítik a Holter vizsgálatot.

Milyen tünetek esetén végeznek Holterezést?

 • időszakosan vagy tartósan jelentkező „rendetlen” szívműködés érzése
 • rohamokban jelentkező szapora és/vagy rendetlen szívverés
 • kihagyó szívverés
 • ritmusosan vagy össze-vissza jelentkező „nagy szívdobbanások”
 • megmagyarázhatatlan ájulás történt
 • bizonyos napszakokban vagy aktivitások mellett megjelenő panaszok.

Kockázatok

A Holter EKG vizsgálatnak nincs kockázata. A készülék kizárólag figyel és rögzít, nem bocsát a testedbe semmilyen áramot, sugárzást. 100%-ban nincs mellékhatása.

Ha hosszú, több napos vizsgálatot írnak elő, akkor a készülék folyamatos viselése okozhat egy kis kényelmetlenséget vagy zavarhatja az alvásod.

A Holter készülék működését általában nem befolyásolják más elektromos készülékek. Mivel a vizsgálat pontos eredménye fontos a számodra, így kerüld az olyan elektromos eszközöket, melyek „bezavarhatnak” a vizsgálatba. Azaz a vizsgálat alatt ne használj

 • elektromos takarót
 • elektromos borotvát és fogkefét
 • ne tegyél mágneseket sem a Holter készülék, sem az elektródák közelébe
 • ne használj fémdetektort
 • ha használsz is mikrohullámú sütőt, maradj 1-2 méter távolságban tőle, ha működik,
 • a mobiltelefonodat is tartsd távolabbra a készüléktől.

Hogyan készülj elő

A Holter monitort egy előre tervezett időpontban helyezik fel, rendelői körülmények között.

Mivel a Holter monitor készüléket minimum 24 órán át folyamatosan, megszakítás nélkül viselned, így készülj fel erre. A vizsgálatra fürdés-tisztálkodás után érkezz!

A Holter asszisztens öntapadó elektródákat ragaszt fel a mellkasod több pontján. Az elektródákat vékony kábel köti össze a készülékkel. Így „gyűjti” össze a szíved elektromos információit.

blank

Ha erős a mellkasi szőrzeted, akkor az elektródák alatti részen (kb bélyegnyi területen) borotválni kell. Enélkül az elektródák nem tapadnak meg és a vizsgálat nem végezhető el.

Miután a Holter monitor felhelyezésre került, utasításokat kapsz a viselésére vonatkozóan. Ezután haza mehetsz, visszatérhetsz a hétköznapi tevékenységeidhez. Dolgozhatsz, mozoghatsz, stb a készülékkel.

Éppen azért kell aktívnak maradnod, hogy a panaszaid „provokáld”. Ha a készülékkel mozdulatlanul ülsz a vizsgálat alatt, akkor a panaszaid sem fognak előjönni (vagy nem biztosan).

Mi történik?

A Holter monitort általában 24 órán át kell viselni. Ritkább az ennél hosszabb vizsgálat (de néha szükséges lehet).

A készülék rögzíti az összes szívverésed, beleértve a normált és kórosat, a kihagyást, a nagy dobbanást, a heves dobogáshoz kapcsolódót, stb egyaránt.

A monitorozás teljesen fájdalommentes. Az elektródák és a vezetékek elrejthetők a ruházat alatt. A készüléket az övedre csatolhatod vagy „jár hozzá” egy kis hordozótáska, ami segít a zavartalan hordozásban.

holter ekg viselése egész nap

A készüléket nem szabad levenni – a teljes rögzítési idő alatt viselni kell, még alvás közben is.

A víz károsíthatja a készüléket, ezért ne ússz, ne zuhanyozz vagy fürödj a viselésének teljes ideje alatt. Több napos vizsgálat esetén megmutatják, hogyan kell a vizsgálatot felfüggeszteni (az elektródákat és a monitort leválasztani és újracsatlakoztatni). Erre azért lehet szükség, hogy megtisztálkodhass. Igyekezz a lehető legrövidebb rögzítési szünetet tartani! Ne feledd: a vizsgálat a te érdekedben történik. Ha nincs rajtad a monitor, amikor ritmuszavar jelentkezik, akkor felesleges a vizsgálat.

Amíg Holter monitort viselsz, a legtöbb szokásos hétköznapi tevékenységedet végezheted, hacsak az orvosod másként nem rendelkezik. Eközben jegyezd fel egy naplóba, hogy mit csinálsz.

Például: ha fel kell menned gyalog a 10-emeletre, akkor jelöld meg mikor indultál és értél fel, mert a fizikai terhelésre a pulzusod meggyorsulhat! Ha nem adsz információt az orvosnak arról, hogy sok emeletet megmásztál, téves következtetést vonhat le a látott EKG alapján!!
Azaz ez is a te érdekedben történik!

Ugyanígy jegyezd fel az észlelt tüneteidet. Különösen fontos, hogy feljegyezd, ha az alábbiak közül bármelyikét is észleled, és annak időpontját is rögzítsd:

 • lüktető, szapora vagy kimaradt szívverés
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • szédülés

Jegyezd le mindenképp, hogy pontosan mikor és milyen tevékenységeket végzel, miközben ezen tüneteket tapasztalod, ha egyáltalán észlelsz majd hasonlókat.

Ha a vizsgálati idő letelik…

A rögzítési időszak végeztével a készüléket vissza kell juttatni a rendelőbe. A készülékből számítógépes elemzőprogram „olvassa ki” a rögzített adatokat.

Hogy értsd, mennyi adatot kell összesíteni: ha közepesen aktív vagy fizikailag, akkor a szíved kb 80-at dobban percenként. Azaz kb 4800-at percenként és mintegy 110 ezret egy nap alatt!

A számítógép egyenként analizál minden egyes szívverést. Csoportokba gyűjti a normál, illetve a kóros görbéket. Összesíti az adatokat.

Ezután egy EKG szakértő átnézi, ellenőrzi, felülvizsgálja a gép által előkészített adatokat. Egy ilyen alapos átnézés -ha jelentősek az eltérések- akár 30-40 percet is igénybe vehet.

Ehhez fontos információt ad a vizsgálat alatt vezetett tevékenység-naplód. Az elemzéskor össze fogják vetni a Holter monitor adatait a feljegyzéseiddel. Ez segíthet a pontos diagnózis felállításában.

Eredmény (lelet)

A Holter monitoros vizsgálat adataiból sok esetben minden kétséget kizáróan kiderülhetnek bizonyos típusú szívbetegségek. Más esetekben szükség lehet további vizsgálatokra is.

Számos esetben a Holter EKG elég információt ad ahhoz, hogy a kezelés elindítható legyen.

Kontroll vizsgálat

A Holter vizsgálat másik fontos indikációja a szívgyógyszerek hatásának ellenőrzése.

Kontroll vizsgálatra általában néhány héttel a gyógyszeres kezelés megkezdése után kerül sor. Azért csak később, mert a gyógyszerek hatásának „beállásához” is kell valamennyi idő.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük