A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás egyik módja. Legtöbbször a fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett vagy azok adagjának csökkentése céljával alkalmazzák, mert a gyógyszerekkel szemben a TENS kezelésnek teljesen biztosan nincs kárósító mellékhatása. Több cikket is írtam a módszerről és arról, hogy mely állapotokban és hogyan alkalmazható.  Most azonban nem erről írok, hanem arról, hogy milyen okokból maradhat el a várt hatás.

Nézzük át, hogy mi miatt lehet hatástalan a TENS kezelés.

Mire való a TENS?

Az első és legfontosabb, hogy a TENS egy fájdalomcsillapító módszer. A fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett vagy a szükséges adag csökkentésére alkalmazhatod. A gyógyszerekkel szemben a TENS nem csinálja ki a gyomrod, nem károsítja a vérképző rendszered, sem a májad. De gyógyító hatása az nincs! Kezelés  után bizonyos ideig csökken vagy megszűnik a fájdalom. De a hatás lassan elmúlik és a panaszok visszatérnek.

A TENS nem csodaszer!

Azt ugye nyilván tudod, hogy nincs egyetlen olyan módszer sem, amely mindenkire, kivétel nélkül és teljesen azonosa módon hatna.

Minden egyes eljárás, módszer esetén (legyen az TENS, tabletta, injekció, műtét, stb.) igaz, hogy az emberek egy részére nem hat, egy részük heves ellenreakcióval válaszol, másoknál pedig a várt hatás jelenik meg. A TENS hatása minden ember esetén más lehet. Egyiknek teljesen megszünteti a fájdalmát, másnak csak csökkenti valamilyen mértékben. De már a csökkentés is előnyös, hiszen kevesebb gyógyszerre lesz szükséged, ami a mellékhatások elkerülése miatt nagyon fontos előny.

Egy orvosi módszer alkalmazásának akkor van értelme, ha az a betegek lényegesen nagyobb hányada számára hoz kedvező hatást, mint ahány esetben a hatás elmarad vagy éppen túlzottan heves. A TENS hatásának megítélését nehezíti, hogy a fájdalom nem mérhető. Az eredmény csak „bemondásra” értékelhető. Azaz a kezelést követően a beteg értékeli a fájdalomcsillapító hatást. A TENS-sel foglalkozó tanulmányok bizonyították, hogy a többség a TENS kedvező hatásáról számol be.

Az, hogy a TE esetedben a TENS nem hat, nem azt jelenti,  hogy a módszer teljesen rossz, hanem csak azt, hogy neked kell más módszert kell kipróbálnod, hogy megtaláld a megfelelőt. Pont úgy, ahogy például a háztartásban is teszed. Ha egy körömvágó ollóval nem tudod kiszabni a ruhaanyagot, akkor előveszel egy nagyollót.

Rosszul megválasztott felhasználás

A TENS kezelés nem alkalmas mindenre! Vannak fájdalomtípusok, melyek esetén jó fájdalomcsillapító hatás várható tőle, míg más állapotokban nem.

Sokszor hallottam, hogy a TENS-t fejfájásra, dagantos panaszokra, hasi fájdalmakra, epegörcsre, húgyúti fertőzés fájdalmaira, veseköves görcsre, stb próbálják alkalmazni – de ezekre biztosan nem fog hatni, ezek nem szerepelnek a javasolt felhasználások között.

Értsd meg: minden eszköznek megvan az alkalmazási területe. Például egy kalapács jó a szög beverésére vagy a dió felnyitására, de nem jó egy deszka méretre szabására. Ugyanígy a TENS egyes fájdalmakra jó, másokban meg nem hat.

Kipróbálás „csapdája”

Sokan óvatosságból egy olcsó készüléket vesznek, akár a Lidlben, pár ezer forintért. Tudom, hogy a pénztárca kímélése fontos szempont, de azért gondold végig a következőt.

Egy új autó igen sokba kerül és spórolási céllal bemész a játékboltba és veszel egy műanyag, pedálos autót. Olcsónak olcsó, de vajon át tudsz-e autózni a szomszéd faluba a családoddal? Aligha… Akkor miért gondolod, hogy egy 2-3 ezer forintos készülék majd megoldja az évek óta kínzó fájdalmad, súlyos ízületi panaszod?

Sajnos egy sereg olyan kereskedő cég van, amelyek gyenge minőségű készülékeket „sóz rá” a gyanútlan emberekre. Persze Te is óvatlan vagy, ha a Lidl-ben vásárolsz orvosi eszközt… Ha tejet, sajtot vagy lisztet onnan veszel, azt megértem… no de orvosi készüléket… kérdezz meg egy ottani eladót, hogyan kell használnod a készüléket! Szerintem azt sem tudják megmondani, hogy a TENS a leves vagy a főzelék ízesítésére jobb-e?! 🙂

Gyenge minőségű készülék

A TENS és minden más elektroterápiás kezelés “lelke” az impulzus. Orvosi tanulmányok sora igazolja, hogy a hatékony TENS kezelés egyik legfontosabb eleme a minél tökéletesebb négyszög impulzus. Az olcsó készülékek által leadott impulzus formája meg sem közelíti a négyszöghullámot (lásd az ábrán a jobb oldali impulzus).

TENS-EMS impulzus minősége

Minél tökéletlenebb a hullám alakja, annál fájdalmasabb érzést kelt a stimulációs kezelés. A gyenge minőségű készülékkel való kezelés csíp, csalánoz, éget, ami miatt az intenzitást nem tudod a hatékony kezelés szintjére emelni. Ha viszont nem elég erős az intenzitás, akkor a kezelés hatása is gyenge lesz vagy elmarad. Azaz az olcsó készüléknek „nagyobb a füstje, mint a lángja”.

A magasabb minőségű készülék precíz impulzust hoz létre, így a kezelések fájdalommentesek és még az érzékeny bőrűek is teljesen kellemetlenségtől mentesen és hatékonyan alkalmazhatják őket. Ha megfelelő erősségű impulzust tudsz leadni, a hatás sem marad el.

Rosszul felhelyezett elektródák

Egy párezer forintos TENS-től ne várd, hogy az egész hátadra kiterjedő fájdalmat kezelheted vele! Maximum egy 5-8cm átmérőjű fájdalomra lesz jó, azaz az elektródákat egymástól max 10-12 cm távolságba helyezd el úgy, hogy a kettő között legyen a legfájdalmasabb pont.

Minél távolabb kerülnek egymástól az elektródák, annál kisebb áram jut a fontos területre, így a hatás a távolság növelésével gyorsan csökken.

Erős és nagy kiterjedésű fájdalom csökkentésére „rendes” készüléket vásárolj. Egy komolyabb, négycsatornás készülékkel egyszerre a nyakadtól a derekadig a teljes hátad, mindkét oldalt kezelheted!

Az első napokban a TENS kezelés csökkentette a fájdalmaim, de aztán elmúlt a jó hatása? Mi történt?

Ez egy gyakori jelenség! Sok kommentet láttam erről csalódott TENS tulajdonosoktól. Le kell szögeznem azonban, hogy a hiba nem a TENS módszerben van, hanem a nem megfelelő alkalmazásában!

Az emberek többsége elsőre “tesztelni” szeretné a módszert és egy egy párezer forintos TENS készülékkel próbálkozik. Azt nem veszi figyelemben, hogy milyen betegség okozza a fájdalmait, mekkora területet érintenek és milyen gyakran van szükség az alkalmazására. A készülékek közötti különbségekre azonban pont ekkor derül fény.

Ahogy például a palacsintasütő is edény, mégsem alkalmas arra, hogy levest főzzünk benne.

Az olcsó TENS készülékek mindegyike kizárólag állandó frekvenciájú kezelőprogramokat biztosít. A szabályosan ismétlődő impulzusokat azonban az agy “felismeri” és néhány nap után “hozzászokik”. Az első kezelések kiváló hatása néhány nap után csökkenni kezd, majd megszűnik. Ez okozza azt, hogy az olcsó készüléket vásárlók egy idő után hatástalannak tartják a készüléket.

Ha a készüléked leírásában nem találod meg a “modulált TENS” kifejezést, akkor a készüléktől csak néhány napig tartó fájdalomcsillapító hatást várhatsz. Ne csodálkozz, ha a 3-4. napon veszíteni kezd a hatásából. A hatásvesztés nem “örökre” szól. Ha tartasz 1-2 hét szünetet, ismét hatékony lesz néhány kezelés erejéig. Az ilyen készüléket elfeküdt nyak, fogfájás, rándulás, zúzódás, véraláfutás, stb. kezelésére alkalmazd. Ezeknél a kezdetben erős fájdalmak kiváltó ok 2-3 nap alatt elmúlik és a készülék ennyi ideig hatásos marad.

A korszerű TENS készülékek -a hozzászokás kiküszöbölése érdekében- MODULÁLT TENS programot kínálnak. A moduláció azt jelenti, hogy az impulzus paramétereit (frekvencia, pulzustartam, intenzitás) a készülék folyamatosan módosítja, így az agy nem tudja kiszűrni és nem alakul ki hozzászokás sem. Ezért aztán a modulált TENS programok nem veszítik el hatásosságukat. Kiválóan alkalmazhatók olyan fájdalmak esetén is, melyek hosszú idő óta fennállnak és tartósan kezelést igényelnek.

Ha tehát a készüléked biztosít modulált TENS programot, akkor egy modern és sokoldalú készülékkel rendelkezel. Alkalmazhatod minden fájdalomra, beleértve a krónikus -pl. artrózis, artritisz, reuma, stb által okozott- fájdalmakat is, miközben tartós hatást várhatsz tőle.

Gyenge minőségű elektróda

A TENS kezelés egyik fontos kelléke az elektróda. A készülék által létrehozott impulzus az elektródán át jut a bőrödre és azon át az idegvégződésekre.

Ha az elektróda nem tapad vagy kiszáradt, akkor a jelátvitel nem megfelelő, sőt elmaradhat. Ezért az elektróda megfelelő tapadása vagy nedvessége nagyon fontos.

Ha nem öntapadó elektródát használsz, hanem például gumi elektródát, akkor ügyelj, hogy bőségesen használj kontakt gélt és az elektródát (például gumiszalaggal vagy ragtapasszal) jól rögzítsd a bőrre.

Összefoglalva

A TENS kezelés nem hat mindenféle fájdalomra. Alkalmazása előtt nézd meg, hogy arra a típusú fájdalomra, amit kezelni akarsz megfelelő-e.

Használj jó minőségű készüléket és modulált TENS programot, hogy a hozzászokást kiszűrd!

Figyelj arra, hogy az elektródák jól tapadjanak és használj elegendő kontakt gélt.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy a TENS nem hat rád! Ettől még nem a TENS módszer hatástalan, csak éppen nem tartozol azok közé, akikre kedvező hatású.

A TENS az esetek mintegy 70%-ában ad kedvező hatást, azaz csökkenti a fájdalmat érdemleges mértékben! Ezért fájdalomcsillapításra ma már a TENS helyett inkább a mikroáramú (MENS) kezelést alkalmazd, mert ez az esetek több mint 90%-ában hatékony.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

10 Comments

  1. Igen. A TENS módszert alkalmazzák fantomfájdalom csillapítására. A siker ezernyi dologtól függ. Van, akinek segít, van akinek nem.
    Elsősorban attól függ, hogy hol történt az amputáció. Ha egyetlen lábujj hiányzik, akkor ilyen apró terület TENS kezelése sokkal nehezebb, mint egy combközépi amputációnál.
    Mivel a TENS készülék nem túl drága, így érdemes lehet próbát tenni. PélDÁul a Dolito készülék megfelelő lehet erre.

  2. Érdeklődni szeretnék, hogy fantom fájdalomra hasznos ez a dolog? Köszönöm szépen válaszát! Tisztelettel Andrea

  3. A TENS kezelés egy kizárólag fájdalomcsillapító hatású kezelés. A fájdalomcsillapító gyógyszer helyett lehet alkalmazni. Semmilyen hatás nem várható a nyáktömlő gyulladás csökkentésében. A TENS kezelés NEM alkalmas erre.
    Gyulladáscsökkentő kezelések a következők: terápiás ultrahang (1Mhz), mikroáram (MENS, MCR), lágylézer, pulzáló mágneses mező terápia (PEMF).

  4. Szeretném megkérdezni, hogy a TENS készülékkel történő kezelésnél milyen eredmény várható nyáktömlő gyulladás / csípő/ esetében. Eddig 6 kezelést kaptam ,sajnos a panaszaim megmaradtak.
    Köszönöm.

  5. Tisztelt Doktor Úr!
    Korábban én írtam a MyLíviával kapcsolatban és elolvasva a témához kapcsolódó infókat, valóban elég vacaknak tűnik. (Azóta sem hatásosabb, de jobb híjján használom.) Viszont láttam a cikkjében és válaszában ezt a Dolitó készüléket. (Nekem mind1 hogy néz ki, ha kisszék lenne húznám magam után, csak ne fájjon a hasam..) De nem igazán értem mi az a zokni elektróda, meg gumi elektróda, meg kesztyű.?? Én csak szerettem volna simán megrendelni és használni. De kell hozzá gél és ezek a kiegészítők? Vagy… ? Tokot sem tudok a telefonomra venni, olyan elektornikus analfabéta vagyok. Tudna nekem esetleg erről valami tájékoztatást adni? Előre is köszönöm!

  6. Pedig a TENS-t régóta alkalmazzák erre. Én is írtam korábban erről. A készülék valóban nagyon „fancy”, nagyon látványos promókba burkolt TENS készülék.
    A honlapról nem derül ki semmi orvosilag érdemleges, azaz nem derül ki hogy milyen frekvenciákat, modulált vagy hagyományos TENSt, Burst-tens-t tartalmaz-e. Mivel az idegi impulzus gátlását és az endorfin felszabadulást is említik, így gyanítom, hogy magas és alacsony frekvenciákat kombinálnak. Az, h ogy egyszer hatásos, másszor hatástalan, az ebből következik. Olvassa el ezt a cikkem.
    Egy orvosi TENS-sel, pl. Dolito és a modulált TENS programmal valószínűleg stabilabb eredményt kaphat. Bár kétség kívül nem ilyen szép, mint a mylivia…

  7. Tisztelt Doktor Úr!
    28 éves vagyok és most találkoztam ezzel az amerikai készülékkel: (www.mylivia.com) MyLivia a neve. Előfizetésben vásároltam meg, most tesztelgetem. Egyszer jó, egyszer kevésbé jó a hatása. Elolvastam a cikkeit és talán tudna nekem segíteni. Mennyire jó ez a készülék, van-e / lesz-e bármi mellékhatása? Mennyi ideig használhatom? Memstruációs fájdalmakat enyhítő más készülékkel nem találkoztam. Előre is köszönöm a választ!

  8. A TENS-nek nincs gyógyító hatása, azaz nincs hatása az isiász okára. Más kérdés, hogy az isiászos fájdalomra jó a TENS készülék. A fájdalmat néhány órára megszüntetheti, de mivel az okot nem kezeli, így a fájdalom vissza fog térni.

  9. Tiszteletem!

    – meg szeretném kérdezni, hogy isiász kezelhető e a TENS készülékkel?

    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük