Alternativ terápia

Grounding („földelés”) hatása az egészségre

Mi a grounding, azaz magyarul „földelés”?

A földelés (vagy földhöz kapcsolódás) azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatba kerülsz a földdel, például mezítláb állsz a földön, vagy olyan terméket használsz, ami földelve van.

Ez a kapcsolat lehetővé teszi, hogy tested felvegye a föld természetes elektromos töltését, ami elektronokat juttat a szervezetbe.

Kutatások szerint ezek az elektronok csökkenthetik a gyulladást, enyhíthetik a stresszt, és javíthatják az alvást.

Egyes szakértők szerint a földelés korrigálhatja az „elektronhiányos szindrómát”, amely több egészségügyi problémában is szerepet játszik. Más szóval, a földelés segíthet kiegyensúlyozni a tested, akár egy földelő szőnyegen ülve, a kertben vagy parkban sétálsz vagy egy tóban pancsolsz.

Hogyan működik?

A föld elektronikus szempontból aktív, rengeteg elektron kering a felszínén. Az emberi test természetes módon „felszívja” a földből származó elektromosságot, ami változásokat idézhet elő a testben, és támogathatja az egészséget.

Régebben az emberek sokkal szorosabban kapcsolódtak a földhöz. Több időt töltöttek a szabadban, mezítláb vagy testükkel közvetlenül a földön. Manapság azonban a legtöbb ember alig érintkezik közvetlenül a földdel. Ennek következtében a testben pozitív statikus elektromos töltések halmozódnak fel, amelyeket csak akkor tudsz leadni, ha kapcsolatba kerülsz a földdel. A földelés semlegesíti ezeket a pozitív töltéseket azzal, hogy negatív elektronokat szív fel. Ez hozzájárul a kiegyensúlyozáshoz. 

Amikor kapcsolatba kerülsz a földdel, a felszívott elektronok természetes antioxidánsként működnek, semlegesítve a pozitív töltésű és károsító szabadgyököket. Az elektronokkal való érintkezés létfontosságú ahhoz, hogy a legjobban működjön a tested. Javíthatja az alvást, segíthet a sebek gyógyulásában, és csökkentheti a gyulladást, amely számos egészségügyi probléma alapja.

Nem csak a talajjal való érintkezés révén tapasztalhatod meg a földelést. Számos földelő termék létezik, amelyeket konnektorba lehet dugni, vagy közvetlenül a földbe csatlakoztathatók, így elektronokat vehetsz fel, amely semlegesíti a pozitív töltéseket.

Földelő termékek

A modern társadalomban kevesebbet járunk mezítláb, ezért a földelő termékek hasznosak lehetnek. Ilyen termékek például a földelő szőnyegek, lepedők, tapaszok és cipők, amelyek segítenek, hogy testünk elektronokat vegyen fel.

Ezeket a termékeket földelt konnektorhoz vagy közvetlenül a talajhoz lehet csatlakoztatni.

Földelési technikák

Fontos, hogy rendszeresen és megfelelő ideig alkalmazd a grounding-ot, azaz földelést. Nincs meghatározott időtartam, de egyes tanulmányok szerint már 10-20 perc földelés is előnyös lehet, míg a több erősebb hatású.

A földelés előnyei

Több tanulámányt publikáltak a földelés előnyeiről, bár még nincs nagy mennyiségű bizonyíték arra, hogy ez ténylegesen megelőzheti az egészségügyi problémákat. Számos bizonyíték azonban azt mutatja, hogy a testben változások történnek néhány perccel a földdel vagy egy földelő termékkel való kapcsolat után.

Egy 2020-as jelentés szerzői úgy vélik, hogy a földelés ellensúlyozhatja a szív- és érrendszeri, légzőszervi, neurodegeneratív és autoimmun betegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és a rákot.

Az Earthing Institute szerint a földdel való kapcsolat javíthatja az alvást, csökkentheti a gyulladást, enyhítheti a stresszt, javíthatja a vérkeringést és elősegítheti a fizikai gyógyulást, hogy csak néhányat említsünk.

Gyulladás A földelés egyik legnagyobb ismert előnye a gyulladás csökkentése, amely számos betegség és fájdalom alapja. Egy tanulmány kiemelte a gyulladásra utaló molekulák koncentrációjának különbségét a földelt és nem földelt emberek vérében. A földelésben résztvevőknél csökkentek a gyulladást jelző molekulák a nem földelt emberekhez képest.

Vérkeringés Egy tanulmány a vérkeringést mérte azoknál, akik egy órát töltöttek a földdel való érintkezésben, összehasonlítva azokkal, akik nem földeltek. Egy 2023-as jelentés összehasonlította a földelést és a nem földelést COVID-19-es embereknél. Azoknál, akik próbálták a földelést, nem alakultak ki vérrögök, míg a nem földelt embereknél igen.

Egy olyan tanulmányban, amelyben az emberek egy órán át földelő jóga szőnyegeken végeztek jógát, a résztvevők vérének viszkozitása csökkent, ami megkönnyíti a vér áramlását a testben. A magasabb vérviszkozitás összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, metabolikus szindrómával, elhízással és magas vérnyomással.

A jobb vérkeringés felgyorsíthatja a sebgyógyulást, és előnyös lehet az arc és a bőr számára is.

Vérnyomás Egy kis tanulmány megállapította, hogy a földelés hatékony módszer a vérnyomás csökkentésére.

Alvás Egy tanulmány megállapította, hogy a földelt embereknél alacsonyabb volt az éjszakai kortizolszint – a túlzott mennyiségű hormon negatív hatással lehet az egészségre. A tanulmány szerint a földelés jobban igazította a hormont a természetes 24 órás cirkadián ritmushoz. A szabályos cirkadián ritmus jobb egészséghez kapcsolódik. A megzavart ritmus növelheti a cukorbetegség, elhízás, vérnyomásproblémák és más betegségek kockázatát. A földelést összefüggésbe hozták a jobb pihentető alvással és a jobb relaxációval. Egy Alzheimer-kórban szenvedő embereken végzett földelési tanulmány kimutatta, hogy a földelés segített az alvásban.

Szívfrekvencia variabilitás A szívfrekvencia folyamatosan változik, de a túl alacsony szívfrekvencia variabilitás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eseményekkel. Egy kis tanulmányban a szívfrekvencia variabilitás javulását tapasztalták 20 perc földelés után, és még jobban javult, amikor az emberek hosszabb ideig földeltek.

Szorongás A szorongás alacsonyabb szívfrekvencia variabilitással jár, így a földelés hasznos terápia lehet. Egyes patkányokon végzett kutatások szerint a földelés enyhítheti a stressz szintjét, de embereken kevesebb kutatás áll rendelkezésre. Két kis emberi kísérletben a földelés javította a stressz szintjét, ami hozzájárulhat a szorongás csökkentéséhez.

Pajzsmirigy működés Egy jelentés szerint az éjszakai földelés hatással volt a pajzsmirigyhormonok szintjére, amelyek az egészséget befolyásolják. Egy másik kísérletben azok az emberek, akik földelést végeztek, pajzsmirigy gyógyszereiket módosítani kényszerültek, ami arra utal, hogy a földelés képes lehet helyreállítani a pajzsmirigy működését.

A grounding kockázatai

A földelés általában biztonságos, de lehet bizonyos kockázata is, például mezítláb sétálva megszúrhat egy tüske és a seb elfertőződhet.

Ha beltéri földelő terméket használsz, akkor vihar idején húzd ki a konnektorból! Egy közelben lecsapó villám esetén áramütés veszélye állhat fenn.

Források:

  • The Ohio State University: “Body-Earthing.”
    Journal of Inflammation Research: “The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases.”
  • Biomedical Journal: “Grounding – The universal anti-inflammatory remedy.”
    “Integrative and lifestyle medicine strategies should include Earthing (grounding): Review of research evidence and clinical observations.”
  • Open Journal of Preventive Medicine: “Grounding the Human Body during Yoga Exercise with a Grounded Yoga Mat Reduces Blood Viscosity.”
  • The Journal of Alternative and Complementary Medicine: “Can electrons act as antioxidants? A review and commentary,” „The biologic effects of grounding the human body during sleep as measured by cortisol levels and subjective reporting of sleep, pain, and stress.”
  • The Earthing Institute: “Getting Started,” “What Is Earthing?” “New to Earthing? Try This.”
  • European Journal of Medical and Health Sciences:  “How Localized Grounding, Combined with Conductive Skincare, Improves the Outcomes of the Traditional Skincare?”
  • Alternative Therapies: “Grounding Patients With Hypertension Improves Blood Pressure: A Case History Series Study.”
  • Integrative Medicine: “Emotional Stress, Heart Rate Variability, Grounding, and Improved Autonomic Tone: Clinical Applications.”
  • Journal of Environmental and Public Health: “Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons.”
  • Cleveland Clinic: “Is Earthing Actually Good for You? Here’s What We Know.”
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük