HírekTáplálkozás

A növényi étrend csökkenti a stroke kockázatát

A növényi  étrend fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát – állapította meg egy 2020. február 20-án közölt tanulmány. Eszerint a dióban, zöldségben és szójában gazdag vegetáriánus étrendet fogyasztóknak jelentősen alacsonyabb a stroke kockázata, mint azoknak, akik húst és halat tartalmazó étrendet követnek. 

„A stroke a világon a második leggyakoribb halálok és a testi fogyatékosság egyik fő oka” – mondta a tanulmány szerzője, Chin-Lon Lin, MD, a tajvani Hualien-i Tzu Chi Egyetemről. „Ha az étrenddel befolyásolni lehetne a stroke előfordulását, az nagy hatással lenne a közegészségre.”

A tanulmány két embercsoportot követett. A kutatók a vegetáriánus csoportba azokat sorolták, akik egyáltalán nem ettek húst, még halat sem. Mindkét csoport tagjainak kb. 30% -a volt vegetáriánus. A vegetáriánusok 75%-a nő, 25% -a férfi volt.  A vizsgálat kezdetén a résztvevő átlagos életkora 50 év volt, korábban egyikük sem szenvedett el stroke-ot.

Az első csoportba 5050-an tartoztak, átlagosan hat évig követték az életüket. A második, 8302 fős csoportot átlagosan kilenc évig követték. A résztvevők a vizsgálat kezdetén orvosi vizsgálaton estek át és dokumentálták az étrendjüket.

A vegetáriánusok több diót, zöldséget, szóját és kevesebb tejterméket fogyasztottak, mint a nem vegetáriánusok. Mindkét csoport azonos mennyiségű tojást és gyümölcsöt fogyasztott. A vegetáriánusok sok rostot és növényi fehérjét ettek (az állati fehérjék és zsír helyett).

A vizsgálat eredményei

A vizsgálati időszak végén összesítették a résztvevők körében előforduló stroke eseteket.

Az 5050 fős csoportban 1424 vegetáriánus tartozott. Összesen 54 ischémiás, azaz vérhiányos stroke történt, melyből mindössze három a vegetáriánusok között. A csoportban a vegetáriánusok ischémiás stroke kockázata 74%-kal alacsonyabb volt, mint a nem vegetáriánusoknál.

Az 8302 fős második csoportban 2719 vegetáriánus és 5583 nem vegetáriánus tartozott. Összesen 121 stroke történt, melyből 24 vegetáriánust és 97 nem vegetáriánust érintett.  A második csoport vegetáriánusainak 48% -kal kisebb az általános stroke kockázata. 60% -kal alacsonyabb az ischaemiás stroke és 65% -kal a vérzéses stroke kockázata.

„Összességében a tanulmányunk megállapította, hogy a vegetáriánus étrend jótékony hatású volt és csökkentette a stroke kockázatát még az olyan ismert kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, magas vércukorszint és magas vérzsírok esetén is” – mondta Lin. „Ez azt jelentheti, hogy van valamilyen védelmi mechanizmus, amely megvédi a vegetáriánus étrendet fogyasztókat a stroke-tól.”

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük