Ebben a cikkben „A pulzáló mágneses mező (PEMF) kezelés a combnyaktörés kezelésében” című tanulmányt ismertetem röviden, melyet az olasz E. Betti és társai közöltek.

A combnyaktörés

A combnyaktörés különösen időskorban gyakori. Ekkor a legveszélyesebb is. A törés miatt mozgásképtelenné váló beteget gyorsan elérik más szövődmények, mint a trombózis és ödéma, illetve a tüdőgyulladás. Ezek gyorsan legyengítik az idős beteget és életveszélyes állapotba sodorják.

Időskori combnyaktörés esetén a kezelések célja a mielőbbi mobilizáció, azaz a beteget képessé kell tenni arra, hogy az ágyat elhagyja. Minél hamarabb tud mozogni, annál kisebb a kockázata a súlyos szövődményeknek.

A tanulmányba vontak köre

E. Betti és társai vizsgálatában 77 combnyaktörött beteg vett részt. 63 nők és 14 férfi. Az átlagéletkor 69 év volt ± 5,8 év. A betegek műtéten estek át, melyet ugyanaz a sebész végzett, azonos technikát alkalmazva (3 csavarral rögzített össze a tört csontokat).

A műtét után mindenki azonos hagyományos rehabilitációs programban vett részt (pl. gyógytorna, gyógyszerek, táplálkozás) mindenki számára azonos volt.

A betegek kontroll vizsgálatokon vettek részt. Az első 90 nap során 30 naponta, majd 6, 12 és 24 hónapban ismételten. Minden egyes kontroll során röntgenfelvétel készült a csípőről, továbbá pontos felmérés az ízületi mozgásterjedelemről, továbbá elvégezték a Scott-Huskisson féle fájdalomértékelést is.

PEMF kezelés combnyaktörés esetén

A combnyaktörés műtéti rögzítése után legfeljebb hét napon belül valamennyi beteget mágnesterápiás eszközzel bocsátották otthonába.

Valamennyi készülék azonos kinézetű volt és azonos adatokat jelenített meg a kezelés során. A készülékek felét azonban úgy módosították, hogy a látszat ellenére valójában nem hoztak létre mágneses teret. A készülékekkel rögzítették a használat teljes időtartamát.

Az aktív stimulátorok 75 Hz frekvenciájú, 30 Gauss (3 mTesla) mágneses teret generáltak, melynek naponta legalább 8 órányi alkalmazását kérték tőlük.

A stimuláció 90 napja alatt a betegek az aktív stimulátorokat átlagosan 486 órán át használták, az inaktív készülékeket 391 órán keresztül. Tizenkét beteg otthon nem végezte a kezeléseket, így kizárták őket a vizsgálatból.

Eredmények

 • A mágneses mező kezelést az előírt napi 8 órában alkalmazók fájdalmai hamarabb szűntek meg
 • A mágneses mező kezelés hatékonyan segítette a csontgyógyulást, visszaépülést
 • A kezelést nem kapóknál több szövődmény jelentkezett

combnyaktörés kezelés pulzáló mágneses mező terápiával eredmények

Megjegyzés

A mágnesterápia egy biostimulációs módszer. Az elektromos tekercsekkel létrehozott, váltakozó (pulzáló) mágneses tér a sejtek működését serkenti. Törés közeli területen alkalmazva a csontépítő sejtek aktivitását fokozza, így gyorsítja és erősíti a csontképződést.

A hosszú idejű, akár 8-10 órás pulzáló mágneses mező terápiát az úgynevezett mágnesterápiás matrac teszi lehetővé. Ez elhelyezhető az ágyban. Mivel alvás közben tartósan „helyben marad” az ember, így ideális a mágneses kezelés végrehajtásához.

A Magnum pulzáló mágneses mező terápiás készülékek orvosilag ellenőrzött, a törésgyógyulást serkentő programokat és mágnesterápiás kiegészítőket egyaránt biztosítanak.

Magnum LMagnum L mágnesterápiás készülék

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)
 • 1 csatorna | 120 Gauss
 • 8 terápiás program
 • magyar nyelvű menü

Magnum XL

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum XL mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 280 Gauss
 • 16 terápiás és 10 beauty program
 • magyar nyelvű menü

Magnum 2500

 • PEMF (pulzáló mágneses mező terápia)Magnum 2500 mágnesterápiás készülék
 • 2 csatorna | 320 Gauss
 • 52 terápiás program
 • magyar nyelvű menü

mágnesterápiás matrac

Forrás:
Effect of Stimulation by Low-Frequency Pulsed Electromagnetic Fields in Subjects with Fracture of the Femoral Neck, Authors:E. BettiS. MarchettiR. CadossiC. FaldiniA. Faldini

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük