Daganat és Ciszta

A daganatos betegség fő rizikófaktora az életmód

Biztosan előfordult már a családodban, ismerőseid, munkatársaid körében rosszindulatú daganatos betegség, azaz rák. Tudod azt is, hogy a rák ellen még ma sincs minden esetben gyógyulást jelentő módszer és nagy arányban szedi az áldozatait. Sok dolog van már amiről tudományosan bizonyított, hogy rákot okoz. Még több, amiről gyanítják, hogy hozzájárul a kialakulásához és rengeteg, amiről gyanítják. De soha nem lehet megmondani, hogy egy adott esetben melyek voltak, amik elindították a kóros folyamatot. A tudomány számos olyan kockázati tényezőt (azaz rizikófaktort) tart nyilván, amelyek ismerete segíthet a daganat megelőzésében, elkerülésében. Ebben a cikkben ezeket veszem sorra.

A rák összetett betegség, amelynek kialakulásához számos tényező járul hozzá. Bár nem mindig világosak a pontos okai annak, hogy egyeseknél miért alakul ki, másoknál pedig miért nem, vannak azonosítható kockázati tényezők, amelyek növelik a rák kialakulásának valószínűségét.

Ebben a bejegyzésben igyekszem áttekintést nyújtani az általános és az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőkről, valamint a vírusok és a rák egyéb lehetséges okai szerepéről. E kockázati tényezők megértése képessé tehet arra, hogy megalapozott döntéseket hozz és egészségesebb életmódot folytass a rák kialakulási kockázatának csökkentése érdekében.

Mik a rák kockázati tényezők?

A rák kockázati tényezői olyan állapotok, viselkedésmódok vagy kitettségek, amelyek növelhetik a rák kialakulásának valószínűségét.

Nem mindenkinél alakul ki rák, akinél valamely rizikófaktor jelen van!  Sőt, a rák még azoknál is előfordulhat, akiknek nincsenek ismert rizikófaktorai.

A rizikót fokozó tényezők ismerete azonban segíthet abban, hogy proaktív lépéseket tegyél a kockázat csökkentése és általános egészségi állapot javítása érdekében.

A daganatos betegség általános kockázati tényezői

Számos általános kockázati tényezőt hoznak összefüggésbe a rák kialakulásával:

Életkor

A rák kialakulásának kockázata az életkorral nő, mivel az idősebb sejtekben nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel genetikai mutációk.

Életmódbeli kockázati tényezők 

Az életmódbeli döntések jelentős szerepet játszanak a rák kockázatában. Az egészségesebb szokások csökkenthetik a rák kialakulásának valószínűségét és javíthatják az általános jólétet.

Az alábbi életmódbeli tényezők döntő fontosságúak a rákkockázat csökkentésében:

 • Dohányzás: A dohányzás a rák, különösen a tüdőrák vezető oka. A dohányzásról való leszokás a legfontosabb lépés az egészség javítására és a rák kockázatának csökkentésére.
 • Súlykontroll: A túlsúly a dohányzás után a második legjelentősebb rákkeltő ok. Az egészséges testsúly fenntartása kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással csökkentheti a különböző ráktípusok kockázatát.
 • Étrend: A kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend csökkentheti a rák kockázatát. A vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának korlátozása a bél- és prosztatarák kockázatának csökkenésével jár.
 • Fizikai aktivitás: A rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti bizonyos rákfajták kockázatát. Törekedj legalább heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgásra.
 • Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás korlátozása csökkentheti a száj-, torok-, bél-, máj- és emlőrák kockázatát.
 • Napvédelem: A bőr napozással szembeni védelme csökkentheti a bőrrák kockázatát. Használj magas fényvédő faktorú naptejet, és kerüld a szoláriumot.

Vírusok és a rák kockázata

Bizonyos vírusok összefüggésbe hozhatók a rák bizonyos típusainak fokozott kockázatával. Ezek a vírusok a következők:

 • A humán papillómavírus (HPV): A méhnyakrákhoz és a fej, a nyak, a végbélnyílás, a szeméremtest, a hüvely és a pénisz rákos megbetegedéseihez kapcsolódik. A fertőzés elleni védelem érdekében HPV elleni védőoltás áll rendelkezésre.
 • Hepatitis B és C: összefüggésbe hozható a májrákkal.
 • HIV: Növelheti a limfóma és a szarkóma kockázatát.

Egyéb kockázati tényezők

További tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a rák kockázatához:

 • Munkahelyi és környezeti tényezők: A rákkeltő anyagoknak való kitettség a környezetben vagy a munkahelyen növelheti a rák kockázatát. Az azbesztet és bizonyos vegyi anyagokat összefüggésbe hoztak különböző rákos megbetegedésekkel.
 • Alacsony immunitás: A legyengült immunrendszerrel rendelkező egyéneknél nagyobb a kockázata bizonyos rákos megbetegedéseknek.
 • Rákot megelőző állapotok: Egyes betegségek vagy szindrómák idővel rákos megbetegedéssé alakulhatnak, ami az egészségi állapot szoros figyelemmel kísérését igényli.

Rák: első a kockázatkerülés

A rák kockázati tényezőinek megértése segíthet abban, hogy döntéseket hozz az életmódoddal kapcsolatban és ezzel lépéseket tegyél a saját és családod kockázatának csökkentése érdekében. Egészségesebb szokások kialakításával, a káros hatások, ágensek kerülésével, valamint védőoltásokkal és rendszeres szűrővizsgálatokkal aktívan csökkentheted a rák kialakulásának valószínűségét.

Ha valami rendelleneset észlelsz, például széklet megváltozása, nyirokcsomó duzzanat, csomót tapintasz a melledben, megváltozik a havi ciklus, NE HALOGASS! Mielőbb végeztess vizsgálatokat.

A korai felismerés és a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak a rák korai stádiumban történő felismerésében, ami növeli a sikeres kezelés esélyét.

Kialakult rák esetén az életmód változtatással elkéstél, ilyenkor már csak az onkológiai kezelés segíthet, ami magában foglalhatja a műtétet, kemo- és sugárterápiát is. Ha ezen túljutottál, akkor rehabilitációs kezelésekre és rendszeres kontroll vizsgálatokra van szükség.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük