A hirtelen szívhalál Magyarországon az egyik vezető halálozási ok. A Magyar Kardiológusok Társasága közleménye szerint naponta 70, évente mintegy 25 000 honfitársunk szenved hirtelen szívhalált, azaz egy kisebb várost „pusztít el” e kór. Gyors és hozzáértő beavatkozással és a megfelelő eszköz megléte esetén az érintettek jelentős része megmenthető lenne.

A hirtelen szívhalál a legváratlanabb helyeken szeri áldozatait. Gyors segítségnyújtással életeket lehet menteni.
A hirtelen szívhalál a legváratlanabb helyeken szeri áldozatait. Gyors segítségnyújtással életeket lehet menteni.

Az elmúlt két évtized alatt az akut szívizom infarktusban elhaltak száma fokozatosan csökkent, mivel a technológiai feltételek folyamatosan javulnak, azonban az egyéb szíveredetű halálozás folyamatosan növekszik.

sziveredetu halalozas
Szíveredetű halálozási adatok Magyarországon 1990-2013. Forrás: KSH

Az adatok szerint az esetek 65-85%-ában egy ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció áll a hirtelen szívhalál hátterében. A kamrafibrilláció megszüntetésének egyetlen hatásos eszköze a defibrillátor készülék, mely egy elektromos ütéssel (sokk) kioltja a szív kóros elektromos aktivitását és az így létrehozott elektromos “csend” esélyt ad a normális ingerképzés újraindulására.

Az AED defibrillátorok szerepe az életmentésben

Az AED defibrillátorok az újraélesztésben járatlanok és laikusok általi használatra készülnek. Bekapcsolásuk után hangüzenetekkel és néhány típus videóbemutatóval vezetnek végig az életmentési teendőkön. A mellkasra ragasztott elektródákon keresztül elemzik a szívritmust, felismerik a kamrafibrillációt. Jeleznek, ha sokk leadás szükséges. Ekkor gombnyomással indítható az elektromos ütés. Kizárják a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását. Az AED készülékeket még a laikusok is biztonsággal használhatják.

Az AED defibrillátor a bekapcsolása után hangüzenetekkel írányítja az újraélesztést. Csak figyelmesen követni kell az utasításait vagy javaslatait!
Az AED defibrillátor a bekapcsolása után hangüzenetekkel írányítja az újraélesztést. Csak figyelmesen követni kell az utasításait vagy javaslatait!

A defibrillátor hozzáférés fontossága

A hirtelen szívhalál elhárítása során az idő a legfontosabb tényező. Minél korábban kezdik meg az újraélesztést, annál valószínűbb a siker. Akkor a legnagyobb az esély, ha a defibrillátor 2-3 percen belül megérkezik. Az idő múlásával az esély is rohamosan csökken.
Az AED készüléket ezért az élet forgalmas helyszínein szükséges elhelyezni, jól látható helyen. A készülékek számának növelése mellett a lakosság minél szélesebb körének kell ismereteket szereznie az újraélesztési teendőkről!

elethelyszin
Minél több helyszínen elérhető az AED defibrillátor, annál több élet megmenthető

Javasolt helyszínek AED defibrillátor elhelyezésre: kormányzati hivatalok, önkormányzati intézmények, kormányirodák, templomok, postahivatalok, rendőrségi-, tűzoltósági-, katasztrófavédelmi- és polgárőri járművek, autópálya pihenőhelyek, sport- és edzőpályák, sportcsarnokok, uszodák, fitnesz termek, éttermek, bárok, repülőterek, pályaudvarok, vasúti kocsik, autóbuszok, villamosok, taxik, benzinkutak, bevásárlóközpontok, szupermarketek, gyógyszertárak, dohányboltok, színházak, mozik, múzeumok, könyvtárak, játéktermek, iskolaépületek, hotelek, nyugdíjasotthonok, gondozóhelyek, ápolási szolgáltatók, házi- és magánorvosi rendelők, stb.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük