Ezt az írást egy facebook posztomra írt reakció ihlette. Az inkontinencia megszüntetésére javasoltam egy készüléket, amire egy hölgy dühösen megjegyezte: „35 ezerbe kerül! Még jó hogy lehet kapni!”. De vajon igaza van-e? Tényleg sok ez? Nézzünk körül.

Az inkontinencia, azaz a vizelet vagy széklet visszatartás képtelensége komoly probléma, de az esetek többségében valójában nem betegség következtében jön létre.

Fiatalabb korban az ülő-álló munka, a kevés testmozgás következtében a meggyengült medencefenéki izmok nem tudják megfelelően elzárni a húgyúti kivezetőnyílást. Ezért aztán lépcsőzéskor, tüsszentéskor, egy kicsit nehezebb tárgy emelésekor egy kevés vizelet elcsorog. Nőknél a szülés során magától a tágulástól, de sokszor a rosszul végzett gátmetszéstől is sérülnek az izmok.

Idősebb korban inkább a hólyagizomzat aktivitása növekszik és ennek következtében olyan gyorsan jön az inger, hogy gyakran nem érhető el a wc.

Az eredmény mindkét esetben ugyanaz. Folt a ruhán. Ha mások látják, akkor megszégyenülés. Pszichés kín. Az érintett lassan szorongani kezd. Már órákkal azelőtt stresszelni kezd, hogy elhagyná az otthonát. Mi lesz a villamoson? Hogy fognak rámnézni a boltban? Mivel fognak alázni ma a kollégák. Sokan depresszióssá válnak, bezárkóznak. Szexuális életük, párkapcsolatuk megsínyli. Életük romokban hever.

Elmész az orvoshoz, aki tablettát ír fel (én még nem hallottam olyan esetről, ahol tablettának érdemi hatása lett volna). Műtétet javasolnak, ami általában max. 2-3 évig megoldás.

Szóval ismét vissza az orvoshoz. Tanácstalanság…végül javasolja a pelenkázást.

Egy 40+ éves, életerős nő/férfi számára !!!!

inkontinencia peloenak

Mennyibe kerül egy műtét?

Írd be a böngésződ keresőjébe az „inkontinencia műtét” kifejezést. Nézd meg a kínálatot és az árakat!

250-300 ezer forint a lézeres kezelés. Az inkontinencia szalag beültetésre 650-ezres árat is találsz.

Ezek magánrendelések árai. Az államiban nem biztos, hogy sorra kerülsz egyhamar és ott van még a paraszolvencia.

Ráadásul a műtétek nem adnak 100%-os garanciát. Mert nem a problémát (izomgyengeség vagy éppen izom-hiperaktivitás) oldja meg, hanem a tünetet mérsékli. „Megtrükközi” a kivezetőnyílást, egy szalaggal elszorítja. Mivel valódi, a záróizmokra vonatkozó kezelést nem kapsz, ezek állapota tovább romlik, így a műtét hatása is „elpárolog”. Néhány év után ismét „kés alá kell feküdnöd”, hogy a romláshoz „állítsák” a szalagokat.

Mennyibe kerül az inkontinencia pelenka?

Írd be a böngésződ keresőjébe az „inkontinencia pelenka” kifejezést. Nézd meg a kínálatot és az árakat!

Általában 30 db-os csomagban kínálják a felnőtt pelust, hogy egy hónapig kibírd.

Azaz reggel felveszed, majd estig a saját vizeletedben ücsörögsz a munkahelyen, a buszon, így állasz sorban a boltban. 35 fokos nyáron a baktériumok gyorsan szaporodni és „illatozni” kezdenek. Nyáron egészen biztosan nem elég a napi 1 darab.

De az egyszerűség kedvéért most csak havonta 30 pelenkával számoljunk. Ennek átlagos ára 4500 forint. Egy évben ez 54 000.

Ha 40 éves vagy, akkor várhatóan még 30 éved van hátra az életedből, azaz ha nem szüntetik meg hatékonyan az inkontinenciád, akkor még 1 620 000 forintot kell majd pelenkára kiadnod. Már persze ha nem emelkednek az árak.

Ha valaki pelenkázni kezdi magát, egyben azt is jelenti, hogy feladta a gyógyulás reményét. Hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy a

PELENKA SEMMILYEN MÓDON NEM JÁRUL HOZZÁ AZ INKONTINENCIA JAVÍTÁSÁHOZ.

Ha egész nap rajtad van (ha dolgozol, akkor nincs más esélyed), akkor a vizelet felmarja a bőröd, ekcémát kapsz, állandó húgyúti fertőzéssel kell kezelni téged. Nem beszélve arról, hogy mennyit költesz majd pszichológusra, depresszió elleni szerekre. Szóval a pelenka nem az egyetlen kiadásod lesz.

Sok 35-40 ezer forint egy inkontinencia stimulátorért?

Annak mindenképpen, akinek a havi jövedelme a nyugdíj vagy minimálbér. Egyszerre 35-40 ezer számukra valóban hatalmas kiadás.

A fentiek alapján azonban -bár a pelenka egyszeri megvételkor kisebb terhet jelent- már egy év alatt másfélszer annyit adhatsz ki egy gyógyulást nem is célzó „kezelésre”. Szerintem ez az igazán drága.

Az inkontinencia stimulátorok sem csodatevők, a stimuláció sem hoz eredményt mindenkinek! Azonban a kezelt betegek 80-90%-a számára javulást hoz.

Összegzés

Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy eldönthesd melyik inkontinencia kezelés ár/teljesítmény mutatója a legjobb.

  • Pelenka másfél millió forint / 0% esély a javulásra + rengeted kiadás depresszió, bőrfertőzés, stb miatt.
  • Műtét 350 ezer / 80% rövidtávú hatás + 2-3 év múlva ismétlésre lehet szükség.
  • Funckionális stimulátor 40 ezer / 80-90%-os javulási esély.
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük