Heg és StriaLágylézer kezelés

Keloid (kóros heg) kezelése Personal Laser L400 lágylézerrel

A keloid a bőrfelszínből kiemelkedő, a seb méretét meghaladó hegszövet, ami rendellenes sebgyógyulás eredménye. Általában a bőrszíntől eltérő, sötétvörös-lilás-barnás színű. 

Keloid bármely bőrsérülésből indulhat. Például akne, rovarcsípés, injekció helye, testékszer bőrlyukasztása, szőrtelenítés, tetoválás, baleseti seb vagy akár műtéti metszés.

A keloid a sebgyógyulás rendellenessége, kórosan nagy mennyiségű kollagén termelődik. Az oka nem teljesen tisztázott, de szerepet játszat a seb körüli mikrocirkuláció szavara, a mitokondriális egészség csökkenése (sejtszintű energiatermelési zavar és következményes fehérje szintézis probléma).

A keloid nem ártalmas, nem fertőző és nincs köze a daganatokhoz.

Legtöbbször kozmetikai szempontból -színe miatt nagyon feltűnő- zavarja az érintetteket.

Az ízületek közelében keletkező vastag és kemény keloid azonban akár a mozgást is akadályozhatja.

A sebészi úton eltávolított keloid 50-60%-ban kiújul. Ezért kimetszésére többnyire csak „nyomós ok” esetén vállalkoznak.

Lágylézer és keloid

A keloid lágylézer kezeléssel megelőzhető. Acne, sérülés, műtéti metszés esetén mielőbb kezelni kell az érintett bőrterületet. A kezelés során pontonként kell végigkezelni. 5-8 Joule energiát beadva.

A kialakult keloid vastagsága, keménysége -kitartó kezeléssel- csökkenthető és színe halványítható. Mivel a heg átépülése hónapokig tart, így minimum 3-4 hónapos kúrát kell végezni, naponta, legfeljebb másnaponta 1x-i kezeléssel.

Lágylézer kezelési pontok

Keloid kezelésére a 3.lézerosztályba tartozó nagy energiájú, pontszerű lézersugarat kibocsátó készülékek alkalmasak, így a Personal-Laser L400 és az Energy-Laser L500 Pro.

A lézerforrást a bőrtől 0.5-1 cm távolságban, a keloidra merőlegesen kell tartani 10 másodpercig.

Az első kezelési pont a heg egyik vége.

keloid kezelése L400 lágylézerrel

Ha készülék sípolt (letelt a 10 másodperc), akkor a lézersugarat 1 cm-rel tovább kell mozdítani a heg felett.

Minden egyes ponton (mozdulatlanul) várd meg, hogy a 10 másodperc leteljen. Hamarosan végére is érsz.

Amennyiben a keloid nagyon vastag, kemény, szinte ceruzavastag, akkor 10 másodperc (és 1 sípolás) helyett, kétszer ennyi kezelési időt alkalmazz (20mp, 2 sípjel/pont).

keloid kezelési pontok L400 lágylézerrel

A javasolt készülékek nagy energiájú eszközök. A javasolt 10-20 másodperc alatt is elegendő energiát juttatnak a bőrbe ahhoz, hogy a biostimuláció hatékony legyen.

A kevesebb és a több idő sem megfelelő. A kevés hatástalan, a több pedig nem szükséges, sőt a biostimuláció leáll.

Hidd el, hogy elég ennyi naponta!

Viszont azt is tudnod kell, hogy nem a lézerfény hat! A fény hatására biostimuláció történik, ami azt jelenti, hogy a hegszövet természetes megújulását (az elpusztuló kötőszövet-szálak újraépítését) fokozza a kezelés. Mivel a rostok pusztulása és újratermelődése nem egyszerre történik a hegben, hanem egy 3-6 hónapos időtartam alatt, így egyetlen kezeléstől az égvilágon semmit sem várhatsz.

Minimum 4-5 hónapig, kitartón végezd a kezelést, hogy érdemi eredményt kapj.

Mi lehet az eredmény? A keloid nem tűnik el, hanem megvékonyodik, puhábbá válik és színe halványul.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük