A magyar a világ túlsúlyos nemzetei közé tartozik. Az OECD egészségügyi statisztikák szerint ebben a „versenyben” az amerikaiak, mexikóiak, chileiek és új-zélandiak előznek minket, de mindenképpen a „top 10”-ben vagyunk. A túlsúly -amellett, hogy nehéz állandóan cipelni a plusz kilókat- a betegégek (magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi panaszok, daganatok, autoimmun betegségek, stb.) melegágya. Nem csoda hogy sokan próbálnak fogyni. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint a kilókat felszedni. Nézzük, hogy miért van így.

Energiaforrások

A tested a működéséhez szükséges energiát az étkezéssel bevitt tápanyagokból állítja elő. Az ételeket az emésztőrendszer makro-tápanyagokra bontja, azaz szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre. Ezeket aztán „tüzelő” vagy építőanyagként használja fel.

A makro-tápanyagok minden grammja egy adott energiamennyiséget tartalmaz.

 • szénhidrát: 4 kcal/gr.
 • fehérje: 4 kcal/gr.
 • zsír: 9 kcal/gr.

A különböző ételek mindegyike tartalmazza mindegyik makro-t, de mindegyiket eltérő arányban. Azaz minden ételben más a szénhidrát, zsír és fehérje arány.

Tested energiaforrásai

Normál esetben tested elsődleges energiaforrása a szénhidrát (cukor). Könnyen „elégethető” és ha rendelkezésre áll, akkor a tested ezt „szereti” használni. A szénhidrátok (glikogén formájában) az izmaidban és a májadban tárolódnak. Amikor tele vannak a glikogénraktáraid, addig döntően szénhidrátokat égetsz.

A zsírok (lipidek formájában) a zsírsejtekben találhatók. Ez sokkal „töményebb” energiatárolási mód, hiszen több mint kétszer annyi, mint a szénhidrátban. A zsír hosszú távú felhasználásra, az ínséges időkre „van eltéve”, mint a befőtt.

A tested csak akkor kezd zsírbontásba, ha a szénhidrát raktáraid kiürültek. Ilyenkor a zsírsejtekből lipidek kerülnek a véredbe, ahonnan az izomsejtek veszik fel őket. A sejten belüli mitokondriumok (ezek tested mini-erőművei) állítják elő belőlük az energiát.

A szénhidrát beviteled és a glikogénraktárak „telítettsége” határozza meg, hogy éppen mit használ a tested energiaforrásként. Ha van cukor, akkor cukrot égetsz. Ha túl sok a cukor, akkor a feleslegből zsír keletkezik.

Ha „kifogy” a glikogén (azaz nincs cukor), akkor a tested lassan áttér zsír égetésre.

Milyen gyors a váltás a cukor és zsírégetés között?

A fenti leírása nagyon leegyszerűsített és egy pillanat elolvasni. A valóságban azonban lényegesen lassabban történik meg az átállás cukorról, szírégetésre. Az, hogy milyen gyorsan vált át, az egyénenként változik.

Minél egészségesebb az anyagcseréd, minél egészségesebbek a sejtjeidben levő mitokondriumok, annál gyorsabb az átállás.

Egyhangú táplálkozás mellett az átállás akár néhány napot is igénybe vehet!

Miért átkozottul nehéz fogyni?

Fogyni azért átkozottul nehéz, mert napjainkban a táplálékok, az üdítőitalok, a nassolnivalók, édességek, egyáltalán a magyar táplálkozási szokásos nagy mennyiségű szénhidrátbevitellel járnak. A reggeli, délelőtti és esti szendvics önmagában több cukrot tartalma, mint ami kellene. A cukorral ivott kávé és tea, a kóla és egyéb cukrozott üdítőitalok adják a következő dózist. És még nem szóltam az ebédről, ami nulla zöldséget, de hatalmas adag rizs-burgonya köretet tartalmaz. Még a főzelékeket is zsíros -lisztes rántással készítik, hogy jó egészségtelen legyen.

A magyaros táplálkozás tehát szénhidrát-dömpinget jelent. Ebben a cikkben arról írtam, hogy mi kerüljön a tányérodra.

Mindaddig, amíg van szénhidrát a véredben és a glikogénraktáraidban, addig nem égetsz zsírt. Ha viszont nem égetsz zsírt, akkor fogyni sem tudsz!

Ebből következik, hogy a fogyást befolyásolja a bevitt szénhidrátok mennyisége és napi eloszlása, továbbá a metabolizmusod rugalmassága (flexibilitása). Kevésbé rugalmas metabolizmus esetén több nap is szükséges lehet, mire a zsírbontás megindul.

Ha minden étkezésed tartalmaz szénhidrátokat, akkor metabolizmusod „beszűkül”, állandóan cukrot használ – érdemi zsírégetés nem történik. Ennek az a következménye, hogy az izomszövetekben csökken a mitokondriumok száma és energiatermelő képessége (hiszen cukorbőség esetén nem „használod őket” energiatermelésre).

Fogyni akkor tudsz, ha a metabolizmusod (anyagcseréd) flexibilis. Minél gyorsabban reagál a tested a cukormegvonásra, azaz minél gyorsabban áll át zsír-metabolizmusra, annál sikeresebben lehet a fogyás.

Intermittáló „böjt” – segíthet fogyni

Az étkezéseid megfelelő ütemezésével és persze a szénhidrátok arányának csökkentésével segítheted a szénhidrát kiürülést és a zsírégetésre átállást. A szénhidrátok helyett zöldségeket és kisebb részben gyümölcsöket kellene fogasztani.

Ütemezésre pedig alkalmazd a szakaszos böjtölést. A böjt szó jelentése ne zavarjon meg! Van egyféle önsanyargatás kicsengése, de szó sincs erről.

A lényege, hogy a napirended úgy alakítsd ki, hogy a nap csak egy szűkebb időszakában egyél. Legelterjedtebb a 8-16-os módszer. Azt jelenti, hogy az étkezéseket reggel 10 és este 6 közötti, 8 órás időszakban intézd. Ezen kívüli 16 óra alatt ne fogyassz semmit, csak vizet, teát. Mivel este 8 és reggel 8 között eleve van 12 óra, így nem olyan nehéz betartani!

Tapasztalataim szerint minimálisan 12-14 órás étkezésmentes időszak szükséges ahhoz, hogy a zsírbontásra váltás megtörténjen. Ha például este 6 körül vacsorázol és legközelebb csak reggel 9 körül, megfelelő lehet a hatás.

Hasznos, ha vacsora során már kerülöd, de mindenképpen minimalizálod a szénhidrátokat.

Ez a táplálkozási szünet elég arra, hogy az egészséges metabolizmusú test zsírbontásba kezdjen. Nyilván az is fontos, hogy az összes kalória beviteled ne haladja meg az igényeid. Ha emellett odafigyelsz, hogy a táplálékod legfeljebb 20-25%-a legyen szénhidrát, akkor a napi „böjtölés” önmagában segít fogyni.

Szenvedés nélkül követhető!

A fenti módszer nem „diéta”, nem megszorítás vagy önkínzás, azaz nem okoz szenvedést, csak önfegyelem kell hozzá. Mivel tartósan, életmódszerűen végezheted, így nem fogod várni, hogy abbahagyhasd.

Három fő pillére van.

 • az étrend tartalmi rendbetétele (este ne egyél szénhidrátot)
 • odafigyelés a mennyiségre (csak a szükségletet fedező kalóriamennyiséget edd meg)
 • az étkezések időbeosztása (este 6 és reggel 9-10 között nulla táplálékbevitel, csak folyadék fogyasztható).

Nem kell energiamegszorítás, de ne vigyél be felesleges kalóriát sem. Persze ne nassolj.

Néhány tipp, ami segít fogyni:

 • Fogyassz sok folyadékot. Zömében tiszta vízet, esetleg herbateát. Kávét csak mértékkel és cukor nélkül.
 • A szénhidrátok (tészta, chipsz, pizza, kenyér, burgonya) csak mértékkel és ebédre kerüljenek a tányérodra.
 • Az étrended zömét zöldségek, telítetlen zsírok (nem szalonna!) és könnyen emészthető fehérjék tegyék ki.
 • A kalóriabeviteled ne haladja meg a szükségleted.
 • Sportolj rendszeresen, kocogás, közepes tempójú futás, kerékpározás a legjobb.
 • Este 6-7 óra után tilos bármilyen étkezés, nassolás. Ha éhesnek érzed magad, azt csak a megszokás okozza. Foglald el magad.
 • A kütyüket szeretőknek ajánlom a Lumen metabolizmus monitort. Reggelente és bármikor a nap folyamán mérhetsz vele. Egyszerűen a készüléken át kell beszívni a levegő, majd rajta keresztül kifújni. A kilégzett levegő elemzésével megállapítja, hogy a méréskor milyen alapanyagot éget a tested – cukrot vagy zsírt, esetleg mindkettőt. Nagyon hasznos visszajelzést ad arról, hogy megfelelő volt-e a táplálék összetétel és elég hosszú-e a táplálékbeviteli szünet.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. 🙂 leginkább előtte-utána-közben… A megoldás maximális kitartást követel meg, ami mellett naponta többszöri, de mindenképpen napi szintű kezelést tesz szükségessé a fogyasztandó felületen végrehajtott programok segítségével.

  Köztudott, hogy egy diéta megkezdésekor a zsírveszteség gyorsabb azon a területen, ahol a diétázó már egyébként is vékony volt. Például egy kevésbé dús keblű nő, aki csípőjéből kíván lefogyni, diétája megkezdésekor először mellei méretének csökkenését fogja tapasztalni.
  A probléma elkerülés érdekében célszerű az úgynevezett „Lokalizált fogyás” alkalmazása, ami az izomaktivitás növelésének köszönhetően serkenti a zsír mozgósítását a zsírszövetekből (lipolízis) az aktivált izmokhoz közeli területeken.

  Amennyiben a csípőn jelentkező narancsbőrt „női problémaként” említjük, a „úszógumiként” is emlegetett hasi zsírréteget szinte kizárólag férfiakat érintő problémaként könyvelhetjük el.
  Mindkettő rendkívül nehezen kezelhető: az edzés, diéta, aerob tréning és más módszerek sokszor csak közepes eredményeket segítenek elérni.
  Az elektrostimuláció hatékonyan járulhat hozzá a probléma kezeléséhez, ugyanis lokális kezelésként közvetlenül a probléma helyénél hat.
  De amint írtam…. kitartás igényel… tapasztalataim szerint naponta 2-3 órányi kezelés mellett 2-3 hónap alatt már érhető el eredmény – azon a területen, amit a stimulációval kezel.

 2. Kedves Doktor Úr!

  Globus Triathlon Pro készülékemmel a zsírbontás programot mikor érdemes használni? Böjtölés kezdetekor, vagy a végén? Edzés előtt, vagy után?

  Köszönettel

  Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük