Legtöbbeteknek már biztosan ismerősen cseng a dentálhigiénikus elnevezés, és hallottam már azt is, amikor szájhigiénésnek hívjátok ezt a fajta szakembert. Azonban lehet, ha arról lenne szó, pontosan nem tudnátok elmondani, milyen területek is tartoznak a hatáskörébe – ezen hiányt szeretném most pótolni ezzel az összefoglaló cikkel.

Kezdem is az alapoknál. A fogorvosi munka egy csapatmunka, hisz a fogászati problémák megoldásához már az első pillanattól elengedhetetlen egy olyan, többféle szerepkörrel rendelkező team, ahol mindenki csodálatos a saját hatáskörében- mint szakmailag, mint emberileg. A munkát általában a fogorvos koordinálja, de az asszisztensek, dentálhigiénikusok, a fogtechnikusok és a háttérfeladatokat végző adminisztrátorok, recepciósok munkája is nélkülözhetetlen. A fogászati ismeretek, s ezáltal a szakmai feladatok olyan mértékben megszaporodtak, hogy több szakirány vált tehát szükségessé a megfelelő kivitelezéshez. A dentalhigiénikusok tehát bizonyos fogászati feladatokat önállóan, orvosi felügyelet mellett ellátó szakemberek.

Ki a dentálhigiénikus?

A dentálhigiénia, mint szó nem csak a fogak, de magának a szájüregnek az egészségére is vonatkozik. Lényegében tehát az egész fogorvosi team feladata a szájüreg egészségének fenntartása.

Mit is csinál pontosabban akkor egy dentálhigiénikus, vagy ahogy manapság hivatalosan elnevezték, egy klinikai fogászati higiénikus?

Ugyanúgy a fogorvos keze alá dolgozik mint egy fogászati asszisztens. Ezzel együtt a fogtechnikusokhoz hasonlóan speciális szaktudással is rendelkezik, és önálló feladatokat is ellát. Mik ezek a feladatok?

Érdemes két részre szétbontani a munkakörüket:

Dentálhigiénés tanácsadás

 • Kapcsolattartás a páciensekkel, általános tudatosság-fejlesztés (pl. miért fontosak a féléves/éves kontrollvizsgálatok?
 • A helyes fogápolási technikák (pl. módosított Bass-technika, fogköztisztítás) megismertetése, begyakoroltatása
 • A különféle fogápolási eszközökkel kapcsolatos tanácsadás (különféle fogkefék és élettartamuk, fogselyem, fogköztisztító kefe)
 • A kivehető fogszabályzókkal kapcsolatos tanácsadás
 • A helyes fogápolási szokásokhoz szükséges motiváció támogatása
 • A páciensek egyéni igényeihez szabott szájápolási tanácsadás
 • Szájhigiénével kapcsolatos táplálkozási tanácsadás
 • A kivehető fogpótlások használatával kapcsolatos tanácsadás
 • A fluoridok fogzománcot támogató hatásával kapcsolatos információátadás

Dentálhigiénikus feladatai és az általa végzett beavatkozások

Tanácsadói feladataik mellett a dentálhigiénikusok egyszerűbb beavatkozásokat is elvégeznek. Persze nem mindenhol látják el mindezeket a feladatokat, ez inkább az adott rendelőben dolgozó orvosok-asszisztensek együttműködésének, megállapodásának függvénye:

 • Fogfehérítés
 • Fogkőleszedés (ultrahangos tisztítás, polírozás stb.)
 • Fogékszer felhelyezése és eltávolítása
 • Barázdazárás
 • Lenyomatvételezés
 • Szájüregi rákszűrés
 • Ideiglenes koronák és hidak elkészítése
 • Fluoridálás
 • Ajakherpesz és afta kezelése

Kérdések – válaszok

Mindezen feladatokról a későbbiekben kicsit részletesebben is írok majd, de most jöjjön pár gondolat tőletek, kérdések, amikre hátha ezúton sikerül választ kapjatok.

„Eddig is megvoltam nélkülük, most miért válna szükségessé, hogy rendszeresen dentálhigiénikushoz járjak?”

A fent felsorolt feladatok viszonylag időigényesek és a fogorvosok napi rutinjába kevéssé férnek bele, a korrekt kivitelezés ugyanis hozzávetőlegesen egy órát is igénybe vehet. Ezért a tökéletesség érdekében az orvosok a dentálhigiénikusok segítségét kérik, akik eme feladatokra lettek specializálódva. Az éves orvosi felülvizsgálat során kiderül, van-e szükség a fenti kezelésekre és ha igen, hogyan kell azokat ütemezni és az egyéb fogászati kezelések sorába beilleszteni.

Tapasztalatom szerint az utóbbi pár évben is sokat romlott az emberek fogágyállapota és ez egyre fiatalabb korosztályokat is érint, amiért számos tényező tehető felelőssé. Mindenesetre fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre és a gondozásra.

„Miért kell nekem a koronák elkészülte előtt letisztíttatnom a fogaimat? Úgyis le lesz csiszolva a fogam és rákerül az új szép porcelán? Ez már megint csak valami pénzlehúzás lesz!”

Minden íny, amelyet fogkő vagy lepedék irritál, gyulladt, duzzadt, ezáltal vérzékeny is. Egy korrekt fogkőleszedés után az íny újra egészséges és feszes lesz, kissé fellélegzik, visszahúzódik róla a gyulladás és a duzzanat. Amennyiben a fogkő eltávolítása a csiszolással együtt, egyidőben valósul meg, s ezt hamar követi a lenyomatvétel, egész biztos, hogy már a ragasztás alkalmával sem fog az ínyszélhez pontosan illeszkedni a koronák széle és jelentősen megrövidül a fogmű kihordásának ideje. Akkor melyik is a pénzlehúzás? A korrekt munka mérsékelten magasabb árért, vagy a valamelyest olcsóbb, mely valószínű, hogy csak fele ideig tart ki?

Amennyiben bármilyen mértékű ínygyulladás fennáll, minden fogászati beavatkozást lehetőleg tisztítással érdemes kezdeni. Még a tömések készítésekor sem mindegy, hogy beszivárog-e a vér a tömés alá vagy sem, illetve a duzzadt íny alatt vannak-e megbúvó lyukak. Egy fog eltávolítása során, vagy bármely más szájsebészeti beavatkozásnál sem válik javára a gyógyulásnak a fogkövek által fenntartott baktériumtelep.

“Azt mondták, hogy a beültetés után minden évben meg kell jelennem ellenőrzésen és el kell végezni a professzionális tisztítást. Hát mosom én a fogam rendesen, sőt, szájöblítőt is használok!”

Fogbeültetés előtt mindig felhívjuk a figyelmet a fokozott szájhigiéné fontosságára. Az implantátumok csont-íny közötti kapcsolata más jellegű, mint a saját fogak viszonya tartószerkezetükkel. Az implantátumok körül nincs meg az a bonyolult, természetes védővonal, mint a saját fog körül, ezért szinte észrevétlenül, fájdalom nélkül végigfuthat rajtuk egy gyulladás, ami végül az implantátumok meglazulásához vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy maximális tisztaságot, fogkőmentességet tartsunk fenn, illetve ha mégis valami kóros folyamat elkezdődne, időben észleljük, amikor az még megállítható. Ezért van például, hogy az implantátumokra adott garancia csak abban az esetben érvényes, amennyiben  a páciens rendszeresen megjelenik a kontrollokon és a dentálhigiénikus professzionális tisztítását igénybe veszi.

„Egy órán keresztül csak a fogaimat tisztogatta, polírozta. Pedig nem is látszott rajta korábban semmi. Igaz, azóta mintha fehérebb, fényesebb lenne a fogam, nem vérzik az ínyem, nincs szájszagom sem… Valahogy könnyebben tudom tisztán tartani is…”

Gyakran előfordul, hogy a fogkő szinte csak az ínyszél alatt van és viselője nem is tud létéről, legfeljebb szájszag, alkalmankénti vérzés, vándorló, bizonytalan fájdalom, érzékenység hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs egészen rendben. (Sajnos olykor későn is kerülnek felfedezésre a gyulladás következtében, az íny takarásában végbemenő csontlebontódási folyamatok.) A dentalhigiénikus ezért nem csak az egyértelműen szembetűnő, alsó front fogakon, a metszőkön felhalmozódó fogkövet szedi le, hanem végigtisztítja az alsó-felső fogsor minden felszínét. A rutin ultrahangos fogkőeltávolítással és a felszínek polírozásával válik teljessé a professzionális munka, mert a teljesen sima felszínekre nehezebben rakódik vissza a fogkő.

„…és egy órán keresztül csak mondta, csak mondta: hogyan, mikor, hányszor, mivel… Egyébként rengeteg mindent megtanultam közben a szájhigiéne fenntartásáról, fogászati problémák megoldási lehetőségeiről, amit korábban nem tudtam!”

Egy dentálhigiénikus felkészült, jól képzett szakember, aki tisztában van a fogászati problémákkal, a kezelések mibenlétével és természetesen a szájhigiéné fenntartásának minden lehetőségével, melyet egyénre szabottan el is magyaráz. Bátran lehet tőlük kérdezni, kiegészítik az orvosok által adott tájékoztatást vagy elmagyarázzák a meg nem értett részleteket. Orvosok és higiénikusok szorosan együttműködnek és közösen munkálkodnak azon, hogy a pácienseknek hosszú távon, jó élményként maradjon meg egy-egy fogászati látogatás.

Összességében tehát a dentálhigiénikus nagyon fontos szerepet játszik a különféle fogászati kezelésekben, tanácsadó funkciójával pedig nagyban hozzájárul az egészséges szájápolási szokások kialakításához.


Jelentkezzetek be hozzám!

Rák Borbála, klinikai fogászati higiénikusJelentkezzetek be hozzám egy teljeskörű fogászati tisztításra és legyetek részesei már most annak, hogy saját fogaitok megőrzésén túl segítetek ismerőseitek, rokonaitok, gyermekeitek fogainak megóvásában, ezzel takarítva meg hosszútávon a legtöbb időt, energiát és pénzt.

Szeretettel várlak!

Rák Borbála
rakborbala@gmail.com

blank
Szerző: Rák Borbala

Fogászati higiénikusként holisztikus megközelítést alkalmazok az ellátásban. Tapasztalataim szerint a fogak és szájüreg egészsége nagy szerepet játszik a test egészének egészségében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük