Technikai újdonságokvagus stimuláció (tVNS)

Neuromoduláció és alkalmazási területei

A neuromoduláció az idegrendszer tevékenységének módosítását vagy szabályozását jelenti különböző technikák alkalmazásával, gyakran elektromos vagy kémiai ingerlést felhasználva. Fő célja a neuronhálózatok működésének módosítása terápiás hatás elérésére az ideggyógyászati vagy pszichiátriai állapotok kezelésében.

Neuromoduláció típusai

Elektromos neuromoduláció

Az idegpályák aktivitásának módosítását elektromos impulzusokkal végzi. Két fő típusra oszlik: invazív és non-invazív módszerekre.

Invazív elektromos neuromodulációs technikák

 • Deep Brain Stimulation (DBS)
  Az elektromos impulzusokat közvetlenül az agy bizonyos területeire (műtéttel) helyezett elektromos szondákon keresztül továbbítanak. Ez a módszer hatékony lehet különböző állapotok, például Parkinson-kór, tremor, vagy neuropszichiátriai zavarok kezelésében.
 • Spinal Cord Stimulation (SCS)
  Ez az eljárás a gerincvelő közelében lévő idegek elektromos stimulációját használja a krónikus fájdalom kezelésére, általában olyan állapotoknál, mint például gerincsérülés vagy neuropátia.

Non-invazív elektromos neuromodulációs technikák

 • Transcranial Magnetic Stimulation (TMS)
  Mágneses teret használ az agy bizonyos területeinek stimulálására külső, nem invazív módon. TMS-t alkalmaznak depresszió, migrén és más neuropszichiátriai problémák kezelésére.
 • Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS)
  Gyenge egyenáramú elektromos stimulációt alkalmaz a fejbőrön keresztül, hogy befolyásolja az agy bizonyos részeit. A tDCS-t alkalmazzák például depresszió, fájdalom vagy kognitív funkciók javítására.
 • Transcutaneous Vagus Nerve Stimulation (tVNS)
  A tVNS vagy transzkután vagus idegstimuláció során elektromos impulzusokat juttatnak a vagus idegbe a bőrön keresztül, általában a fül környékén vagy a nyakon elhelyezett elektródák segítségével. Ezek az elektródák a vagsu ideg külső stimulációját biztosítják, amely nagy hatással van az idegrendszer működésére.
  Alkalmazzák epilepsziára, depresszióra, szorongásra, alvászavarra, pitvarfibrillációra, hosszú-covid szindrómára, krónikus fáradtságra vagy krónikus fájdalomra.

Mind az invazív, mind a non-invazív elektromos neuromodulációs módszerek lehetnek hatékonyak különböző idegrendszeri problémák kezelésében. Azonban az invazív eljárások általában sebészeti beavatkozással járnak és nagyobb kockázatokkal járhatnak, míg a non-invazív módszerek általában kevésbé invazívak és kevesebb kockázattal járnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az alkalmazásuk előtt mindig konzultálni kell orvosával vagy szakemberrel, és egyénileg kell eldönteni, melyik módszer lenne a legmegfelelőbb az adott klinikai helyzetben.

Kémiai neuromoduláció

Ez kémiai anyagok vagy gyógyszerek használatát jelenti az idegi aktivitás szabályozására. Ide tartoznak azok a gyógyszerek, melyek specifikus neurotranszmitter rendszereket céloznak meg az agyban a szinaptikus átvitel és idegi jelátvitel megváltoztatására. Például a depresszió, szorongás vagy skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek az agyban lévő neurotranszmitter szintek módosításával hatnak.

Optogenetika

Az optogenetikát elsősorban kutatási célokra használják az idegi körök és viselkedések megértésére állatkísérletekben. Ez egy olyan technika, mely a fény segítségével stimulálja a genetikailag módosított, fényérzékeny fehérjéket kibocsátó neuronokat. Különböző hullámhosszú fények alkalmazásával a kutatók precízen képesek aktiválni vagy gátolni specifikus neuronokat, lehetővé téve az idegi aktivitás célzott módosítását.

A neuromodulációs technikák folyamatosan fejlődnek, és ígéretes lehetőséget jelentenek különböző alkalmazásokra az ideggyógyászati és pszichiátriai betegségek kezelésében.

Ezek célzottabb és potenciálisan visszafordítható alternatívát kínálnak a hagyományos gyógyszeres kezelésekhez és sebészeti beavatkozásokhoz képest, lehetőséget adva a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására különböző idegrendszeri betegségek esetében.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük