Portré

Pedikűrös, podiáter és speciális lábápoló… mivel fordulj hozzájuk?

Lábbal kapcsolatos panaszokkal érdemes szakemberhez fordulni. Valószínűleg kevesen vannak tisztában azzal, hogy a pedikűrös, podiáter vagy a speciális lábápoló miben segíthetnek. Pedig ezek rokon-szakmák. Az eligazodásban Németh Anna speciális lábápoló mester, előadó, oktató segítségét kértem.

Dr. Zátrok Zsolt(ZZs): Mi a feladata a pedikűrösnek, a podiáternek vagy a speciális lábápolónak?

Németh Anna (NA): Mindhárom szakma a láb problémáival foglalkozik, ám eltér a képzettségük és különbözik a kompetenciájuk. Míg a pedikűrös csak egyszerűbb problémákban segíthet, addig a podiáter és speciális lábápoló egyre komplexebb kezeléseket biztosíthat. Mindhárom a betegek javát szolgálja, de kicsit másképp.

Minden lábápoló kezelés állapotfelméréssel kezdődik. A szakember felméri, hogy mely elváltozásokat tud ellátni és melyek azok, amiket még kompetenciája ellátni. Fel tudja mérni, mikor kell szakorvoshoz irányítani a vendéget.

ZZs: Nézzük sorjában. Mi a pedikűrös feladata és „meddig mehet el”?

NA: A pedikűrös vagy lábápoló szakember feladata az esztétikai beavatkozásoktól a gyógykezelésig terjed. Esztétikai feladat például a körömvágás, lakkozás, reszelés. Míg a gyógy-pedikűr a bőrkeményedések/tyúkszemek eltávolítását, gyulladt, benőtt köröm kezelését, stb. is tartalmazza.

A kezelésekhez kézi eszközöket és speciális gépeket is használhat. 

ZZs: Ki a podiáter és mi a feladata?

NA: A podiáter egy egészségügyi szakember, aki az alsó végtagok és a lábak rendellenes állapotainak diagnosztizálására és kezelésére szakosodott.

Tudása és feladatai sokrétűek. Közéjük tartozik az alsó végtag statikus és funkcionális állapotának felmérése és korrekciója. A bőrgyógyászati, angiológiai, diabetológiai, ortopédiai folyamatok felismerése. Az alsó végtag deformitással járó betegségeinek korrekciója.

Kezeli a bőrsebeket, bőrkeményedést, berepedéseket, a vastag, elszíneződött és benőtt körmöket, eltávolítja a tyúkszemeket. Kezeli a gombás elváltozásokat.

Legtöbb feladatát napjainkban a cukorbetegséghez társuló lábelváltozások (diabeteszes láb) adják. 

ZZs: A speciális lábápoló biztosítja a legmagasabb szintű ellátást?

NA: Igen. A speciális lábápoló rendelkezik a legmagasabb szintű lábápolói tudással. Olyan problémás lábakkal foglalkozik, mely meghaladja a podiáter kompetenciáját. 

A speciális lábápoló együttműködik a beteget kezelő klinikai, kórházi orvosokkal. Segíti és tehermentesíti őket.

Orvosi ellátást kiegészítő vagy azt követő utókezeléseket, a gyógyulást nagyban segítő tevékenységet folytat. Nyomáspontot mér, diagnosztikus eszközöket használ, például hangvillát, tip therm, monofilamentet. Egyedi tehermentesítőt (ortézis) készít.

ZZs: Speciális lábápolóként mi adja a legtöbb feladatot?

NA: Az egész lábat vizsgáljuk térdig. A bőr és köröm, az ortopédiai elváltozások felismerése kezelése, fájdalommentesítése, tehermentesítése a feladatunk.

A legtöbb problémát a körmök okozzák. Például benőtt, sérült, belgyógyászati betegségek (pajzsmirigy-, cukorbetegség, keringési elégtelenség, psoriázis) által elváltozott körömprobléma. Aztán gombával vagy baktériummal fertőzött körmök.
Ezeket fel kell tudnunk ismerni és a legmegfelelőbb eljárást kell alkalmaznunk!

A lábat érintő bőrbetegségek sok esetben fertőzéses eredetűek. Vírusos, bakteriális, gombás is lehet.

Gyakoriak a gyógyszerek és különböző kezelések (például kemoterápia) miatti bőrelváltozások, így akut dermatitis, ekcéma, hiperkeratózis. A clavus, fissura fájdalmas és behatolási kapu (ami fertőzéshez vezethet).

Autóimmun vagy anyagcsere zavara is közbejátszhat a bőr szerkezeti elváltozásában, sőt sok esetben lelki okai is lehetnek.

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a bőr típusát illetően, hogy milyen technikával  kezeljünk (kézi vagy gépi).

A cukorbetegség jelei észlelhetők számunkra már akkor is, amikor a vendég még esetleg nem is tud róla vagy ha felmerül a gyanú. Kezdetben a bőr kiszáradt, sérülékeny. Később bőrkeményedés, fehér „lisztes bőr”, felszíni fekély a talpon és az ujjakon. Ezek szinten tartása, kezelése, javítása, szükség eseten sebkötözése a feladatunk. A speciális lábápoló felkészült ezek felismerésére és ellátására. Nagyon fontos a cukorbeteg láb korai felismerése, kezelése és a tanácsadás, hogy elkerülhető legyen a végtagvesztés!

Bemutatkozás

Nemeth Anna

Németh Anna

Speciális lábápolómester, előadó, oktató

Mottóm:

„Az orvost és a lábápolót egy híd köti össze. Az orvos nem lábápoló, a lábápoló pedig meg nem orvos! Közösen számos probléma megoldható és menthető!”

A „recann”, az első magyar körömszabályozás és korrekciós eljárás tulajdonosa

www.recann.hu

 

 

ZZs: A bemutatkozójában említette, hogy kifejlesztett egy speciális eljárást a recann rendszert. Mit kell tudni erről?

NA: A láb ápolása nagy jelentőségű, hiszen egész nap járunk rajta. A problémáit időben kell felismerni és megelőzni.

A legfontosabb a prevenció. Sok vendég azt gondolja, hogy a lábpanasza semmiség és majd magától meggyógyul. Ezért sokszor elkésnek. Az időben megkezdett kezeléssel a problémák jelentős része visszafordítható. Korai kezeléssel elkerülhető lehetne a köröm levétele, sőt akár az ujj amputációja is.

28 év alatt rengeteg esettel találkoztam már. Nagy hiányát éreztem a benőtt, deformált és csőkörmök kezelésére megfelelő technikának. A benőtt köröm nagyon fájdalmas tud lenni. Azzal, hogy „csak” kivágjuk a benőtt körmöket, nem eredményezhetünk megoldást.

Erre kell valami más! Próbáltam különböző külföldi szabályzó rendszereket, de az egyik macerás, a másik hosszadalmas, a harmadik drága, a negyedik fájdalmas.

A megtapasztalt űr betöltésére kifejlesztettem az első magyar körömszabályozó és korrekciós eljárást.

Ez fájdalommentes, lenövésmentes, költséghatékony, gyors, azonnali eredményt ad. Sőt… (a hölgyek miatt mondom) lakkozható.

A módszerem neve: recann. A rec=reconstrukcio és ann=anna szavakból alkottam meg.

Azóta nagy sikerrel használom, több száz kolléganővel együtt. Nagyszerű eredmények rövid időn belül. Ezen a téren már nincs űr!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük