A sugárkezelés, más néven radioterápia a rák kezelésének egyik módszere, mely során intenzív energiájú sugarak pusztítják el a rákos sejteket. Leggyakrabban röntgensugarakat használnak erre a célra, léteznek azonban más típusú sugárkezelések is, köztük a protonterápia.

A modern sugárterápiás módszerek precízek. A sugárnyalábokat közvetlenül a rákos sejtekre irányítják, miközben megvédik az egészséges szöveteket a nagy dózisú sugárzástól.

A testen belül vagy kívül is lehet alkalmazni. A leggyakoribb fajta a külső sugárterápia. Ez a kezelés egy lineáris gyorsítónak nevezett nagy gépet használ. A nagy energiájú sugarakat a tested körül mozgó gépből egy bizonyos pontra irányítják- pontosan oda, ahol a daganatos elváltozás található.

A belső sugárkezelést brachyterápiának is nevezik, mely szintén gyakori rákkezelési forma. E terápia során a kezelőorvos egy kis szilárd implantátumot helyez a daganatba vagy annak a közelébe. Különféle sugárzó izotópot (leggyakrabban Ir-192 irídiumot) alkalmaznak, amelyet behelyezve a besugarazandó területre maga a radioaktív sugárzás sejtpusztító hatása lesz a terápia alapja.

A sugárterápia a genetikai anyaguk elpusztításával károsítja a sejteket. A genetikai anyag szabályozza a sejtek növekedését és osztódását. A kezelés során a rákos sejtekkel együtt az egészséges sejtek is károsodhatnak, azonban azok könnyebben regenerálódnak is, mint a rákos sejtek. A sugárterápia célja, hogy a rák kezelése során a lehető legkevesebb egészséges sejt károsodjon.

Mikor alkalmazzák a sugárterápiát?

Szinte minden ráktípus kezelésére alkalmazzák. Valójában a rákos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben a terápiája részeként. Alkalmazható néhány olyan állapot kezelésére is, amely nem rákos. Ide tartoznak az úgynevezett jóindulatú daganatok.

Hogyan alkalmazzák a sugárterápiát a rákos betegeknél

Különböző időpontokban vagy különböző okokból alkalmazhatják a rákkezelésed során.

Az ellátó orvoscsoport az alábbi esetekben javasolhatja a sugárkezelést:

  • A rák egyetlen kezeléseként. Ezt nevezik elsődleges kezelésnek.
  • Műtét előtt, a daganat zsugorítására. Ezt neoadjuváns terápiának nevezik.
  • Műtét után, a megmaradt rákos sejtek növekedésének megállítására. Ezt nevezik adjuváns terápiának.
  • Más kezelésekkel, például kemoterápiával együtt, a rákos sejtek elpusztítására.
  • Az előrehaladott rák okozta tünetek enyhítésére.

Sugárterápia kockázatai

A sugárkezelésnek lehetnek mellékhatásai, de előfordulhat, hogy alig érzékeled. Ez attól függ, hogy a tested melyik része kapja a besugárzást, és hogy ott mennyi sugárzást alkalmaznak. Ha mégis jelentkeznek mellékhatások, azok a kezelés során kontrollálhatók. A terápia után pedig a legtöbb mellékhatás elmúlik.

A kezelt testrész és annak gyakori mellékhatásai:

  • Bármely testrész: hajhullás (néha tartós) és bőrirritáció a kezelés helyén, fáradtság.
  • Fej és nyak: szájszárazság, sűrűsödő nyál, nyelési nehézségek, torokfájás, az étel ízének megváltozása, hányinger, szájfájás, fogszuvasodás.
  • Mellkas: nyelési nehézség, köhögés, légszomj.
  • Has: hányinger, hányás, hasmenés.
  • Kismedence: hasmenés, hólyagirritáció, gyakori vizelés, szexuális zavarok

Néha a kezelés után is kialakulhatnak mellékhatások. Ezeket késői mellékhatásoknak nevezzük. Nagyon ritkán, évekkel később nyiroködéma keletkezhet. Ezt okozhatja a sugárzás által roncsolt nyirokerek hegesedése vagy más károsodása. Kérdezd meg kezelőorvosodat a terápia után fellépő esetleges rövid és hosszú távú mellékhatásokról.

Előkészületek

A sugárterápiát erre a kezelési típusra szakosodott orvos, a sugáronkológus irányítja.

Ha a sugárkezelést elfogadod, a kezelőcsoportod gondosan megtervezi a kezelést. Meghatározzák azt a helyet, ahová a megfelelő mennyiségű besugárzásra van szükséged a gyógyulásod érdekében. Döntenek a sugárzás típusáról és dózisáról. Ez a daganatos megbetegedés típusán, általános egészségügyi állapotodon és a kezeléssel kapcsolatos célokon alapul.

A tervezés fontos ahhoz, hogy a sugárnyalábok dózisa és fókusza megfelelő legyen. Ha ez pontos, akkor a rákot körülvevő egészséges sejtek kevésbé károsodnak.

Mire számíthatsz

A külső sugárterápia során tehát olyan gépet használnak, amely nagy energiájú sugarakat irányít a testedbe, lineáris gyorsítónak is nevezik.

Miközben mozdulatlanul fekszel, a lineáris gyorsító mozog körülötted. A sugárzást több szögből juttatja be a daganatos területre. A készüléket az ellátó személyzet a te szükségleteidnek megfelelően állítja be. Így a sugárzás pontos dózisát a tested egy meghatározott pontjára juttatja el. A besugárzást magát nem érzed, olyan, mintha csak egy röntgenfelvétel készülne rólad.

A külső besugárzás ambuláns kezelés. Ez azt jelenti, hogy a kezelés után nem kell kórházban maradnod. Általában több héten keresztül heti ötször kapod a kezelést, míg egyes kezelések 1-2 hétig tartanak. A kezelést úgy osztják el, hogy az egészséges sejteknek legyen idejük regenerálódni a kezelések között. Előfordul, hogy a kezelés csak egyetlen alkalom a fájdalom vagy az előrehaladottabb daganatos megbetegedések egyéb tüneteinek enyhítésére.

Az egyes kezelések körülbelül 10-30 percig tarthatnak. Ezen idő nagy részében a test megfelelő pozícióban való tartásán kell dolgozni.

A lineáris gyorsító gép zúgó hangot ad. Emellett foroghat a tested körül, hogy különböző szögekből érje el a besugárzandó területet.

A sugárterápiás csapat egy közeli szobában tartózkodik. A szobákat összekötő videó- és hangrendszeren keresztül kommunikálhatsz velük. Bár a besugárzás nem okoz közvetlen fájdalmat, azonban mindenképp jelezd, ha kényelmetlenül érzed magad.

Eredmények

A sugárterápia után képalkotó vizsgálatokat végezhetnek, hogy lássák, zsugorodik-e a rák. Néha a daganatos elváltozás azonnal reagál a kezelésre, máskor akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat, amíg észlelhető a változás. Érdeklődj sugárterápiás csapatodtól, hogy mire számíthatsz, mik az eredmények.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük