A terheléses EKG vizsgálat a szíved állapotát vizsgálja. Kerékpár vagy futószalag ergométeren egyre fokozódó terhelésnek tesznek ki (azaz egyre gyorsabb sétát-futást, illetve egyre gyorsabb tekerést várnak el tőled) és közben rögzítik a szíved elektromos aktivitását és a vérnyomásod. Az adatok elemzése után vonják le a diagnosztikus következtetéseket.
A nyugalmi EKG vizsgálat során a szíved nyugalmi elektromos aktivitását vizsgálják egy 10 másodperces felvételen. Nyugalomban is felfedezhető számos eltérés, de sok esetben a panaszok így nem is jelentkeznek. A terheléses EKG vizsgálat a mindennapi élethelyzetnek megfelelő tesztet jelen, hiszen a panaszok leggyakrabban fizikai terhelésre, például munkavégzésre jelentkeznek.

Terhelésre adott válasz

terheléses ekg vizsgálat futószalag vagy kerékpár ergométerrel

Amikor a tested terheléssel szembesül, például lépcsőn mész fel, sietsz a busz után, fát vágsz vagy bármi sporttevékenységet végzel, megnövekszik az izmok energia és oxigén igénye. Annak érdekében, hogy az izmok megkapják, ami szükséges, a szíved egyre szaporában és erőteljesebben pumpál.

Normál esetben a szív és keringés könnyedén „megfelel” a magasabb elvárásnak.

A szívbetegség esetén azonban a szív nem képes megfelelni a nagyobb teljesítmény igénynek. Az EKG felvételen megjelennek a szívizom oxigénhiányára utaló jelek. A teszt kimutatja a szív véráramlással kapcsolatos problémáit.

Általában futópadon való gyaloglást (futást) vagy helyhez kötött kerékpározást foglal magában az aktivitás. A vizsgálat során az egészségügyi személyzet figyeli a szívritmusod, vérnyomásod és légzésed.

Mikor szükséges a terheléses EKG vizsgálat?

Akkor érdemes terheléses vizsgálatot végezni, ha :

  • Koszorúér-betegség gyanúja és ennek igazolása: a koszorúerek közvetlenül a szíved látják el vérrel és oxigénnel. A koszorúér-betegség akkor alakul ki, amikor ezek az artériák károsodnak vagy megbetegednek. Például a szívartériákban koleszterin lerakódások és a gyulladás általában koszorúér-betegséget okoznak.
  • Szívritmuszavarok kimutatása: a szívritmuszavart aritmiának nevezzük, következtében pedig a szív túl gyorsan vagy túl lassan is verhet.
  • A szívbetegségek kezelésének irányát kell meghatározni: ha már diagnosztizáltak nálad valamilyen szívbetegséget, a terheléses vizsgálat segíthet megtudni, hogy a kezelés hatékony-e. A teszteredmények segítenek abban is, hogy eldöntsék, melyik a legjobb kezelés számodra.
  • Műtét előtti keringési állapot ellenőrzés: a terheléses vizsgálat segít megmutatni, hogy a műtét, például a billentyűcsere vagy a szívátültetés biztonságos kezelés lehet-e számodra.

Ha a terheléses vizsgálat nem mutatja ki a tünetek okát, további képalkotó teszteket javasolhatnak. Ilyen vizsgálat lehet az echokardiográfiás (ultrahangos) terheléses vizsgálat vagy a szív MRI.

Kockázatok

A terheléses EKG teszt általában biztonságos, a komplikációk ritkák. A terheléses vizsgálat lehetséges mellékhatásai a következők:

  • Alacsony vérnyomás: a vérnyomás leeshet a terhelés alatt vagy közvetlenül a terhelés után. A csökkenés szédülést vagy ájulást okozhat. A probléma valószínűleg megszűnik, miután a terhelés abbamarad.
  • Szabálytalan szívritmusok, úgynevezett aritmiák: a terheléses vizsgálat során fellépő ritmuszavarok általában elmúlnak, miután a terhelés abbamarad.
  • Szívroham, más néven szívinfarktus: bár nagyon ritka, de lehetséges, hogy a terheléses vizsgálat szívrohamot okoz.

Mivel a teszt erre szolgáló laborban történik, szakképzett személyzet, életmentő eszközök mindig rendelkezésre állnak. A kedvezőtlen jelek időben észlelhetők és a terhelés megszakítható.

Évtizeden át, naponta több terheléses EKG-nél voltam jelent orvosként és ezalatt egyetlen végzetes kimenetelű eset sem volt. Azaz a terheléses EKG vizsgálattól nem kell tartani.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük