Alakformálás

Zsírleszívás- amit tudni kell

A zsírleszívás, más néven zsírplasztika vagy testkontúrozás, plasztikai sebészeti eljárásnak, mely során a test bizonyos területeiről, mint például a hasról, csípőről, combokról vagy karokról, a bőr alatti zsírszövetet távolítják el. Ennek eredményeként a területek formája és kontúrja javul.

Mit kell tudni a zsírszövetről?

Egy átlagos felnőtt szervezetében 30 milliárd zsírsejt van. A zsírsejtekből épül fel a zsírszövet, ami nélkülözhetetlen a túléléshez, a test raktározó és felhasználó energiafolyamataiban vesz részt, valamint védőfunkciója is van. Kipárnázza a szerveidet és így védi őket a külső környezeti behatásoktól.

A zsírsejtek száma kamaszkorra véglegessé válik és számuk az életed során már nem változik.

A feleslegben bevitt (fel nem használt) kalóriát a tested zsírrá alakítja át és a zsírsejtekben tárolja. Emiatt a zsírsejtek többszörösre nőnek, sőt a zsírsejt több folyadékot vagy akár méreganyagokat is felvehetnek. A következmény a test különböző területein megjelenő „háj”, azaz zsírlerakódás.

Mi a zsírleszívás?

A zsírleszívás a zsírpárnák műtéti csökkentése, ami változtat a test arányain, a testkontúron, a zavaró zsírpárnáktól a test bizonyos területein meg lehet szabadulni. Azzal, hogy bizonyos helyekről néhány deciliternyi zsírt leszívnak, a ruhaméret is egy-két számmal csökkenhet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a zsírleszívás nem helyettesíti a fogyókúrát és nem vezet tartós testsúlycsökkenéshez. Túlsúly esetén diéta és testmozgás lehetnek hatékonyabbak a testsúly csökkentésében, mint a zsírleszívás.

A zsírleszívással eltüntetett zsírpárnák néhány hónap alatt visszatérnek, hacsak nem változtatsz egyidejűleg a táplálkozásodon és fizikai aktivitásodon.

Elsősorban azoknak ajánlott, akik bizonyos területeken túlzott zsírlerakódással küzdenek, de általánosságban stabil a testsúlyuk. Zsírleszívás előtt javasolt elérni a kívánt testsúlyt diétával és testmozgással. Ezután a maradék, zavaró zsírlerakódástól megszabadulhatnak a plasztikai sebész segítségével.

Miért érdemes végezni?

A zsírleszívás eltávolítja a zsírt a test azon területeiről, amelyek nem reagálnak a diétára és a testmozgásra. Ezek a következők:

 • Hasi zsírleszívás, gyakran hasplasztikával közösen
 • Felkarok
 • Fenék
 • Vádli és boka
 • Mellkas és hát
 • Csípő, úszógumi zsírleszívás és comb zsírleszívás a külső-belső részről, combplasztikával közösen
 • Áll és nyak
 • Térd
 • férfiaknál ginekomasztia (a mellszövet megnagyobbodása) esetén

A műtét után a bőr a kezelt területek új formájához idomul. Ha jó a bőrtónusod és a bőröd rugalmas, akkor felszíne általában simának tűnik. Ha a bőröd vékony és nem rugalmas, a kezelt területeken a bőr felszíne meglazulhat, petyhüdtté válhat.

A zsírleszívás nem segít a cellulitiszes, gödröcskés bőrön vagy a bőr felszínének egyéb elváltozásain, valamint a striákat sem távolítja el. Tehát nem az a feladata, hogy eltüntesse a comb külső területén vagy a hason kialakult cellulitiszt, de azáltal, hogy a műtétek után kevésbé domborodik ki a bőr a test adott területén, a cellulitisz állapota javulhat.

Zsírleszívás akkor végezhető, ha általános egészségügyi állapotod megfelelő. Kerülendő a zsírleszívás vérkeringési zavar, a koszorúér-betegség, a cukorbetegség vagy a legyengült immunrendszer esetén.

Zsírleszívás módszerei

Többféle technikával végezhető a zsír-eltávolítás. A módszert sebész választja ki, de ehhez figyelembe kell vennie a kezelési célod, a kezelendő testtájékot, valamint az esetleges korábbi zsírleszívó műtétet.

Szívással történő zsírplasztika

ez a zsírleszívás leggyakoribb típusa. Egy kisebb bőrmetszésen keresztül speciális oldattal töltik fel az adott területet. Ez egy zsíroldó és fellazító folyadékkoktél, ami steril fiziológiás só oldatot, helyi érzéstelenítőt és vérzést csökkentő oldatot tartalmaz. Feladata, hogy kevésbé érezd a beavatkozást, illetve, hogy segítse a zsírt kimozogni a kötőszövetes tokjából és így könnyebben lehessen leszívni. Ezután egy nagyon kicsi vágáson keresztül megfelelő nagyságú fém kanült helyeznek be a zsírszövetbe, ezen keresztül, kontrollált mozgással történik a zsír fellazítása, amit majd műtéti vákuum segítségével távolítanak el.

Ha nagy mennyiségű a zsír, akkor több helyen is lehet bemetszés és több irányból történhet leszívás.

Ultrahanggal segített zsírleszívás (UAL)

ezt a fajta eljárást néha a hagyományos zsírleszívással kombinálva alkalmazzák. Az UAL során a sebész egy fémrudat helyez be, amely egy bizonyos fajta energiát juttat a bőr alá. Ez az energia megnyitja a zsírsejtek falát, és lebontja a zsírt a könnyebb eltávolítás érdekében. Az UAL új fajtája, az úgynevezett rezgéserősítéses hangenergia rezonanciával (VASER) asszisztált zsírleszívás egy olyan gépet használ, amely javíthatja a bőr tónusát is.

Lézerrel segített zsírleszívás (LAL)

a LAL során a sebész a metszésen keresztül a zsírszövetbe vezetett lézerszál segítségével bontja a zsírlerakódásokat. A zsírt ezután egy vékony cső segítségével távolítja el.

Power assisted zsírleszívás (PAL)

ezen fajta zsírleszívás során egy vékony csövet használnak, amely gyorsan mozog előre-hátra. A rezgés lehetővé teszi, hogy a sebész könnyebben és gyorsabban húzza ki a kemény zsírt. A PAL néha kevesebb fájdalmat és duzzanatot okozhat. Azt is lehetővé teheti, hogy a sebész pontosabban távolítsa el a zsírt, ezért ezt a technikát választják, ha sok zsírt kell eltávolítani, vagy ha már korábban is volt zsírleszívásod.

A különböző elven működő módszerek mindegyikének lényege, hogy a zsírszövetben a kötőszövetes vázban lerakodott zsírt kimozdítsa és ezt a vákuum segítségével eltávolítsa.

A zsírleszívás kockázatai

A zsírleszívásnak is vannak kockázatai, de az esetek nagy többségében problémamentes az eljárás. A kockázatok közé tartozik a vérzés és az érzéstelenítésre adott válaszreakció. Egyéb kockázatok közé tartoznak:

 • Kontúregyenetlenségek: bőröd az egyenetlen zsíreltávolítás, a bőr rossz rugalmassága és a hegesedés miatt dudorosnak, hullámosnak vagy petyhüdtnek tűnhet. Ezek a változások maradandók lehetnek.
 • Folyadék felhalmozódása: a bőr alatt átmeneti folyadékzsebek, úgynevezett szerómák alakulhatnak ki. Ezeket tű segítségével kell kiürítenie a sebésznek.
 • Zsibbadás: a kezelt területeken átmeneti vagy tartós zsibbadást érezhetsz, mivel az ott lévő idegek irritálódhatnak.
 • Fertőzés: a bőrfertőzés ritka, de lehetséges. A súlyos bőrfertőzés életveszélyes lehet.
 • Belső szerveket érintő sérülés: ritkán, ha a műtét során használt vékony cső túl mélyre hatol, átszúrhat egy belső szervet. Ilyenkor sürgősségi műtétre lehet szükség a szerv helyreállításához.
 • Zsírembólia: a zsírdarabok leszakadhatnak és beszorulhatnak egy érbe. Ezután összegyűlhetnek a tüdőben vagy az agyba juthatnak. A zsírembólia orvosi vészhelyzetet jelent.
 • Vese- és szívproblémák: amikor nagy mennyiségű zsírleszívást végeznek, a testben lévő folyadék mennyisége is átrendeződik. Ez életveszélyes vese-, szív- és tüdőproblémákat okozhat.
 • Lidokain mérgezés: a lidokain egy olyan gyógyszer, amelyet a fájdalom kezelésére használnak. Gyakran beadják a zsírleszívás során alkalmazott folyadékokkal együtt. Bár a lidokain általában biztonságos, néha előfordulhat lidokain-toxicitás, amely súlyos szív- és központi idegrendszeri problémákat okozhat.
 • Vénás és nyirok problémák: a zsírleszívás, bármely „finoman” végzik is egy roncsoló, durva eljárás. Minél erősebb a szívás, annál inkább roncsolja a zsírszövetben levő ereket, különösen a nyirokereket. Igen gyakori, hogy zsírleszívás után évekkel nyiroködéma jelenik meg, mely ennek a roncsoló hatásnak a következménye. Akár 10-15 évvel a zsírleszívás után jelentkezhet.
 • További késői szövődmény lehet meg a kóros hegképződés, a „túlhegesedés” vagy „keloid” képződés. Ennek oka szintén a szövetroncsolás.

A lehetséges korai szövődmények  (ödéma, vérömleny, utóvérzés, nagyobb vérveszteség, ér- és idegsérülés, tüdőembólia, zsírembólia) kockázata miatt maradsz a műtét után néhány órát, vagy altatás esetén egy éjszakát a klinikán. Később otthon, ha a szövődmények bármely legapróbb jelét is érzékeled, azonnal keresd meg az orvosod.

A szövődmények kockázata megnő, ha a sebész nagyobb testfelületen dolgozik, vagy több beavatkozást is végez ugyanazon műtéti időpontban. Egy alkalommal maximum négy területet érintenek általában, egy terület körülbelül egy tenyérnyi nagyságú. Van olyan terület, ahol a bőr megereszkedése már eleve annyira jelentős, hogy ha kiszívják alóla a zsírt, az nem tudna visszaállni. Ilyenkor merül fel a kiegészítő plasztikai beavatkozás lehetősége, mint például hasplasztika vagy belső comb plasztika.

Beavatkozás után

A beavatkozás után számíts némi fájdalomra, duzzanatra és véraláfutásra. Gyógyszereket kaphatsz a fájdalom csillapítására és a fertőzés kockázatának csökkentésére.

A bemetszések nyitva maradhatnak és ideiglenesen dréneket (csöveket) helyezhet be, hogy segítse a folyadék távozását a szervezetből. Még a műtőasztalon felhúznak rád egy speciális kompressziós ruhát, amit 6 hétig kell viselned. Ez a könnyű szövetből készült, rugalmas, fűzőszerű ruha arra szolgál, hogy segítse a bőr visszatapadását és feszesítését a kezelt területen. Ebben a ruhában fürdeni is lehet, fürdés után hajszárítóval néhány perc alatt meg lehet szárítani.

Ha nem hordod a ruhát, a bőr és az izom között, ahonnan kiszívták a zsírt, folyadék keletkezhet, ami megemeli a bőrt és ezért az eredmény nem lesz tökéletes.

Két nap elteltével az első kontroll alkalmával az orvos megnézi, hogy minden rendben van-e és leszedi a kötéseket. Ezután tudsz először fürdeni. Varratszedésre a beavatkozást követő 8. napon kerül sor, majd a hathetes kontroll következik, ekkor derül ki, hogy a bőr rendesen visszatapadt-e.

Innentől elhagyható a kompressziós ruha viselése. A zsírleszívás után a kezelt területen duzzanatok, véraláfutások, kék foltok jelennek meg, amelyek körülbelül 10 nap múlva elmúlnak. A kötőszövet roncsolása miatt azonban egyfajta bekeményedés érezhető a műtött területen, ami 6 hónap elteltével lazul fel teljesen.

Ezidő alatt várható némi alakváltozás, mivel a megmaradt zsír folyamatosan próbálja megtalálni az új helyét. Hetekig-hónapokig eltarthat, amíg a duzzanat csökken, és a végleges eredmény láthatóvá válik.

A műtét után mindössze néhány milliméteres hegek maradnak az adott területen.

A három hónapos, illetve a féléves kontroll alkalmával ezt is ellenőrzik. Az első héten valószínűleg érezhetsz fizikai fájdalmat, de ez fájdalomcsillapítóval jól kezelhető. A felépülés ideje nagyban függ a beavatkozás  területének nagyságától, egy-két nap pihenés után azonban már vissza lehet térni a munkába. Az eredmény azonnal látható, de a végleges állapot kialakulásához több hónap szükséges. Meg kell várni, amíg teljesen regenerálódik a zsírleszívás területe, és kialakul a test végső formája.

Néhány hónapon belül a kezelt terület várhatóan karcsúbbnak fog tűnni. És így is marad, hacsak nem folytatódik a hízás. De ez már másik történet.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük