Ascites – megszüntethető-e nyirokmasszázzsal?

„Hogyan állítsam be a nyirokmasszázs gépet ascites csökkentéséhez?” – kérdezték tőlem a napokban. A hasi folyadékgyülem az ödéma egy formájának tekinthető, de nyirokmasszázzsal nem csökkenthető. Sőt… a has masszírozás, a hasra, sőt a lábakra kifejtett nyomás ronthatja is a helyzetet. 

Mi az ascites?

ascites hasi folyadékgyülem és nyirokmasszázsAz ascites a hasüregben felszaporodott nyirok folyadék, mely a has fokozatos elődomborodását eredményezi. Ahogy a terhesség során egyre gömbölyödik a pocak, úgy az ascites szaporodása is egyre gömbölyödő hasat mutat.

De a különbség óriási! A terhesség egy gyönyörű és egészséges folyamat, míg az ascites a máj súlyos állapotát jelző tünet.

Egy kis élettan

A májkapu visszér (vena portae) gyűjti össze hasűri szervek vénás vérét. Ez a tápcsatornát, így a gyomrot, vékonybeleket és a vastagbelet (kivéve a végbél alsó kétharmadát) foglalja magába. A hasnyálmirigy és lép vénás vére is a vena portaeba ömlik.

A belek által felszívott tápanyagok, mérgek vagy gyógyszerek először a májba jutnak, ahol a májsejtek átalakítják, semlegesítik őket. Ez a méregtelenítő funkció rendkívül fontos a szervezeted egésze számára, hiszen a máj megóvja a toxikus anyagok károsító hatásaitól.

Ebből persze nyilvánvaló lehet számodra, hogy a tápcsatornából felszívott mérgek a májat érik a legnagyobb töménységben.

Hasi folyadék felszaporodás. Mi okozza?

A „fél tested” vénás vérének tehát át kell haladnia a májon, mint egy „szűrőn”. Ha „eltömődik”, akkor akadályozza, hogy vér átjusson rajta.

Képzeld el úgy, hogy megnyitod a csapot, majd megtöröd a kerti locsolótömlőt. Alig csordogál át rajta némi víz, a tömlő azonban egyre feszül, akár kiszakadhat.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Ehhez hasonlóan a májhoz vezető vénáidban egyre növekszik a nyomás és lassan folyadék „szivárog” az érfalon át a hasüregbe – ascites keletkezik. Az asctites már egy előrehaladott állapotot jelez, többnyire a májbetegség végstádiumát. Az ascites megjelenése egy kedvezőtlen jel.

Az ascitessel egyidejűleg az  alsó végtagokon is megjelenhet ödéma, ami többnyire a vénás keringés és/vagy a szívműködés általános problémája miatt jelentkezik és nem közvetlenül az ascitestől.

Milyen májbetegségek okozhatnak ascitest?

Minden olyan, ami a májszövetet károsítja. Csak néhány gyakorit említek.

 • túlnyomórészt (több mint 60%-ban) alkohol által okozott cirrhosis következménye. Az alkohol egy méreg, melynek semlegesítését döntő részben a máj végzi. Ennek során a májszövet károsodik, átalakul, lassan pusztul. Máj először megnagyobbodik, majd zsugorodni kezd, felszaporodik a kötőszövet. Végül szinte deszkakeménnyé válik és így nem tud átfolyni rajta a vér sem.
 • a hepatitis a májszövet gyulladásos betegsége, ami hegesedést okoz a májban
 • rosszindulatú daganat és annak áttétei
 • súlyos szívbetegség áttevődő hatásai
 • stb.

Csökkenti-e az ascitest a nyirokmasszázs?

Kézi és gépi nyirokmasszázzsal az ascitest nem csökkenthető, sőt… a hasra kívülről rányomás fokozhatja a panaszokat. Ha egyidejűleg a lábak is duzzadtak, a belőlük kimasszírozott folyadék növelheti az ascites mennyiségét. Azaz ascites esetén a lábak nyirokmasszázsa alapos megfontolást igényel.

Az ascites csökkentés során az alapbetegséget kell kezelni. Ha ezek már hatástalanok, akkor az egyetlen mód a „csapolás”. A hasfalon át a hasüregbe szúrt tűn keresztül a hasi folyadék egyszerűen „kifolyik”.

A csapolás tüneti kezelés, azaz nem javítja a kiváltó állapotot. A duzzanat újratermelődik (kezdetben lassan, majd egyre gyorsuló ütemben). Az ismételt csapolások hatalmas energiaveszteséget jelentenek a beteg számára és ez gyorsítja a legyengülést és sietteti az állapot rosszabbodását.

Ha a has feszülése nagymértékű, a csapolás a szenvedés mérséklésének egyetlen módja. Még akkor is, ha tudottan kedvezőtlen a beteg általános állapota és a a kimenetel tekintetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  Májcirrhosis súlyos fokán a hasvíz (ascites) a csapolás után néhány hét alatt ismét felszaporodik. Az újabb csapolások után egyre rövidebb idő alatt telik fel újra.
  MIvel az ascites tele van fontos anyagokkal, ezek eltávolításával a beteg is egyre rosszabb állapotba kerül és végül az általános gyengeség okozza a halálát.
  Ez egy nagy csapda: ha nem csapolnak, akkor a feszülés okoz kínokat. Ha csapolnak, akkor gyorsul a beteg leépülése és sietteti a halálát. Nincs jó döntés. Az, hogy meddig tart, ezernyi dologtól függ. A kezelőorvos többet tudna erről mondani.

 • comment-avatar
  Veronika 4 hónap

  Azt szeretnem kerdezni,hogy mar 2 szer le van sziva a hasviz es hanyszor lehet ezt meg ismetelni ?( majcirozhis)

 • comment-avatar

  A hasi ascites súlyos májbetegséget jelent, ehhez szívelégtelenség is társul. A beteg alighanem nagyon gyenge, elesett állapotban lehet.
  Egy májtisztító kúra további megterhelést jelentene. Véleményem szerint tovább gyengítené a beteget, miközben annak esélye csekély, hogy érdemben segít.
  Én nem kínoznám a beteget ezzel. Szerintem évekkel korábban talán hasznos lehetett volna.

 • comment-avatar
  Brbala 6 hónap

  Szeretnem tisztelettel kerdezni hasi ascites -nel majtisztitó kura megengedett szivelegtelenseg alapbetegsegne.??