Czene Gábor paratriatlonista a célban

Czene Gábor 25 évesen, egy közúti motorbaleset következtében veszítette el jobb lábát. Évekig azt gondolta, hogy számára ennyi volt a sport. Aztán előbb egy általános műlábat, majd ennek sikeres használatát megtanulva egy speciális futó protézist kapott. Olyannyira hatékonynak bizonyult a szerkezet, hogy futni, kerékpározni és végül triatlonozni kezdett. Kisebb célok teljesítése után vágott neki az ExtremeMan triatlonnak (ez a verseny 3800 méter úszással kezdődik, ami után 180 km-t kell kerékpározni, majd egy maratoni táv (42km) lefutásával fejeződik be). A sikeres teljesítés után felé áradó tisztelet döbbentette rá az igazi feladatára: „Szeretnék segíteni a végtagjukat vesztett, amputált embereknek, hogy legyen számukra egy inspiráció, egy példa, egy olyan ember, aki közülük való és elmondja nekik, mire számíthatnak. Küldetésem, hogy támogassam sorstársaimat” – mondta erről. De a megpróbáltatásokból nem volt elég…Szeptemberben bukott kerékpározás közben és nyakcsigolya törést szenvedett. Hónapokig feküdt merevítővel, szinte mozdulatlanul és riadtan figyelte, hogyan sorvadnak el a nem használt izmai,  hogy távolodnak a céljai az élete minden területén. Ebben az állapotban keresett meg idén februárban, alig 4 hónappal később pedig bajnoki címet nyert! Hiszed-e?

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Mi vett rá, hogy megkeress?

Czene Gábor (CG):  A baleset után már túl voltam a TB által támogatott rehabilitációs kezeléseken. Ennyi volt a felírható mennyiség – mondták, pedig az állapotom még nem tette lehetővé azt sem, hogy mozogjak.

A nyakamat mozdítani sem tudtam, feszült, fájt és merev volt az egész nyakizomzatom. A teljes tétlenül csak néztem, ahogy a combizmaim lassan ”eltűnnek”.

Van egy sporttársam, aki már használta akkoriban a Triathlon Pro készüléket és felhívta rá a figyelmem. Ekkor kerestem rá a neten és találtam meg blogod és benne az izomstimulációról szóló írásaid. Azt gondoltam, hogy az én rehabilitációmat is lehetne gyorsítani. Ekkor írtam neked.

ZZs: Amikor először találkoztunk, nem tűntél túl vidámnak és az önbizalmad sem teljesen volt rendben.

CG: Ez igaz. Nyilván sokat agyaltam is magamban. Nem mertem levenni a nyakmerevítőt, mert féltem rásérüléstől. Közben meg a Paralimpiai Szövetségnél jelezték, hogy beválogattak a paralimpiára készülő válogatott keretbe.

Képzeld el a helyzetet…. fekszel az ágyban, mozdulni sem bírsz és elhúzzák a mézesmadzagot. Előtted a soha vissza nem térő lehetőségek sora…válogatottság…edzőtáborok…utazások távoli helyekre…a világkupa versenyek és más erőpróbák sora. Én meg a telefonomért alig bírtam elfodulni. 

Ezen felül minél előbb vissza szerettem volna térni a munkahelyemre, ahol szintén vártak a feladataim és a vezetők bizalma. 

A kezelő orvosok meg csak hitegettek, de magától semmi sem változott.

ZZs: Megbeszéltük, hogy lépésenként haladunk. A legnagyobb problémával kezdtünk, a nyakizmaid ellazításával és megerősítésével. Egy Triathlon Pro sport elektrostimulátort használtál rendszeresen. Mit tapasztaltál?

CG: Tanácsaid alapján indultam neki. Az első kezelések során sokat nem voltam túl profi, de csináltam képeket és elküldtem neked. Ezek alapján mondtad, hogy mit korrigáljak. A kezdeti bizonytalanság után lassan ráéreztem a dologra. A nyakamon nagyon gyorsan oldódott a merevség és mivel a tartóerő is kezdett visszatérni, nagyon hamar el tudtam kezdeni az edzéseket is. Ekkor jött a második fokozat…

ZZs: A combizmok erősítésére gondolsz?

CG: Igen. Ahogy a nyakamon érezni kezdtem a hatást, ez meghozta a kedvem ahhoz is, hogy a combizmaimat „visszahozzam”.

ZZs: Mennyire sikerül?

CG: Hát azt hiszem, hogy februárban, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, semmit sem tettem volna arra, hogy 4 hónap múlva a hazai bajnoki dobogó tetején állhatok majd triatlonban és duatlonban is, részt vehetek a Világkupa futamon és ráadásul nemzetközi versenyt nyerek a kategóriámban.
De ez történt. Alig hiszem, hogy valósággá vált. Ebben nagy szerepet játszott az izomstimuláció, leginkább talán az önbizalmam visszaszerzésében segített. Napról napra éreztem, ahogy segítségével visszanyerem az erőm. Egyre intenzívebben és hatékonyabban tudtam készülni. Egyértelműen segítséget jelentett.

Czene Gábor terepduatlonverseny közben

ZZs: Rendszeresen használod azóta is a készüléket. Mik a kedvenc programjaid, mire alkalmazod elsősorban.

CG: Az edzés utáni regeneráció. Ez igen hatékony. Lényegesen gyorsabban „pihenem ki” a terhelést, ha regeneráló programmal kezelek edzés után. Közvetlenül a nagy terhelés utáni napon is sokkal intenzívebben tudok edzeni, mint korábban.

Aztán nálam különösen fontos, hogy az amputált lábam combizmainak erejét növeljem. Lábszár és vádliizmok hiányában a futáshoz és tekeréshez kizárólag a combizmaim tudom használni. Egészségesek a comberőt súlyzós guggoló gyakorlatokkal tudják növelni. Ezt a sérült lábammal nem tudom. Így különösen fontos számomra a combfeszítők és hajlítók erőfejlesztő stimulációja.  A regeneráción felül erre használom rendszeresen.

ZZs: Milyen versenyre készülsz most?

CG: Szeretném teljesíteni az ExtremeMan-t ismét, de most két fős váltóban. Már csak néhány hét a rajtig. Ezen felül a soronkövetkező világkupa versenyekre.

Zátrok Zsolt: Jó versenyzést! Köszönöm, hogy megosztottad a történeted!

Czene Gábor: Köszönöm a segítséged!

Czene Gábor egy Triathlon Pro készüléket használ a felkészüléséhez

Czene Gábor a bajnok

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. Egyetértek! Gábor története valóban felemelő! Sokan „elhagyják” magukat egy ilyen sérülés után. Gábor jó példa arra, hogy ilyen súlyos sérülés után is lehet teljes életet élni.

  2. igazán szép teljesítmény, emberségből jeles! Fölemelő amikor ilyen szép eredményekről és emberi együttérzésről hallhatok, reménység, hála! Áldás Önnek és betegeinek is! szeretettel, Sattwa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük